HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Választási malac vágása, szétosztása

2014.02.18. 15:17 varnai

Testületi ülés.  A harmadszor módosított időpont miatt  lakos egy sem volt. Jellemzően fel sem merül, hogy a Zuglói Lapokban előre közzétegyék a testületi ülések időpontját és meghívják a lakosságot. Még a végén látnák a lakosok mi történik.
A képviselők közül is sokan hiányoztak, késtek. Ferdinandy most már tendenciózusan nem jár, nem volt a másik belső ellenzéki Füle Bernadett sem, és sokan csak fél kilencre, kilencre pottyantak be. Sokan egyszerűen nem tudják a civil munkájukat a polgármester magánéletéhez alkalmazkodva egyik napról a másikra változtatgatni, nem volt Majzik, Imre , Kovács-Csincsák sem.

Megszavazták - cinikusan a szociális ellátások között - a húsvéti pénzosztást is. A vitában elmondtam, hogy ez nem más mint szavazat vásárlás, hisz  31 ezer zuglói nem lehet rászoruló, aki meg rászoruló, azon 3-4000 forint nem segít. Az is abszurd hogy a testület osztogat, miközben pl. a  kerületi társasházaknak az önkormányzat már több mint 100 millióval tartozik.

A maffia módszeres, nem fizetünk 'oszt jó napot hozzáállásról, mely súlyos problémákat okoz a társasházaknak, és mely miatt mára már több fizetési felszólítás is érkezett  írt  az Index is, és ír az eheti HVG is.

Márciustól, szigorúan nem összefüggésben a választási kampánnyal  - bár húsvét csak ápr. közepén van - 4000 forintot terveznek kiosztani a kerületi nyugdíjasoknak, kibővítve immár akivel csak lehetett.A 124 ezer kerületi lakosból több mint 31.000 embernek adunk "segélyt" adomány. Ez a gesztus, ahogy a polgármester mondta, több mint 130 millió forinttal fogja terhelni a 2014-es költségvetést. Csak összehasonlításként : a Csicsergő óvoda új épülete három csoportszobával 190 millióért épül meg.A nyugdíjasoknak tehát azt kell megérteni, lehet hogy nekik jól jön ez kis pluszpénz, bár 3-4000  forint lényegében senkin sem segít, de a két pénzosztással egy komplett óvoda felépítését és éves fenntartását szórták szét köztük.
Kérdeztem a jegyzőt, hogy mennyibe került a Sugárban és a Tescóban területet bérelni, illetve hány köztisztviselőt kellett a rendes munkájától arra két hónapra elvonni, és emiatt mely területek szenvedtek hátrányt, késedelmet.  Semmiféle számot nem tudott mondani, de azt elmondta, hogy a köztisztviselők vállalták, hogy e mellett viszik a rendes munkájukat és abban nem lesz hátrány. Önként. Ismerem ezt annó a néphadseregből , ahol én is rendszeresen jelentkeztem "önként" konyhai munkára.
Csak a Sugárért kellett fizetni, (hogy mennyit nem derült ki) a Tesco ingyen adta, persze nekik jó buli, hisz a kiosztott 3000 forintnyi Erzsébet utalványt egyből náluk "dőzsölik el" a kerületi nyugdíjasok. Tehát  közpénzből egy brit multit segítünk és nem pl. a Bosnyák piacon áruló őstermelőket, kiskereskedőket... miközben a kormánypropaganda a KKV szektor segítéséről és a gaz multikról szól.

 - Ezentúl olcsóbban lehet megvenni az önkormányzati lakásokat a bent lakóknak. A ciklus elején arra hivatkozva, hogy el lett tékozolva a lakásállomány az addigi, a bentlakás hosszától függően a lakás piaci értékének 20-45%-ért megvehető lakások árát 80%-ra emelték. Jóformán meg is szűnt az értékesítés.

Most, miután három és fél éven át egy vasat sem költöttek az önkormányzati lakásállományra, az önkormányzati házakra,  már szabadulnának az egésztől. Papcsák "együttélésre képtelen emberekként" jellemezte az önkormányzati lakásban lakókat, "tisztelet a kivételnek".
Igazából  az elmúlt három évben semmiféle koncepciójuk nem volt arra, hogy mit kezdjenek ezzel a lakás állománnyal, a bennük lakó szegényektől, a "Mindenki annyit is ér" alapon szeretnének megszabadulni és ezt ki is mondják.  Nem tudják melyik házat szanálják, mely legyen felújítva, építsünk-e önkormányzati bérlakást...  tojtak erre az egész területre, az önkormányzati lakásokban élő hozzávetőleg 8000 lakosra.  Most hogy jönnek az önkormányzati választások rájöttek szükség lesz rájuk, több házra is költeni fognak, bár az elkölteni szándékozott 100 millió semmi, a süllyedő Titanic pár rozsdás foltjának lefestése.



 - Megszavaztuk a Pongrácz Gergely térre az elkészült mellszobor felállítását. Potyka bácsiról sikerült egy XIX. századi tökéletesen unalmas mellszobrot csinálni, ami semmilyen módon nem beszél az alany személyiségéről, merészségéről,  tetteiről.

 - Adtunk 6 milliót két egyháznak. Ötöt a zuglói Evangélikus Egyházközségnek, egyet a Törökőri Kis Szent Teréz Plébániának.

 -  Egyetértettünk a KIK kérésével és megváltoztatták az iskolák beiskolázási körzetét. Kérdeztem, van e számítás, hányan fognak jelentkezni, hány utolsó évesünk van az óvodákban, hány férőhely van az első osztályokban, nem fog-e előfordulni, ami tavaly történt, hogy 1040 helyre 1600-an jelentkeztek? Bár a volt KIK vezető ott volt, hisz lemondott/felmondtak neki, nem tudni, mindenesetre most újra az önkormányzatnál a Humán Osztály vezetőjeként dolgozik, (tehát mind az ovik adatait mind az iskolákét ismeri) nem jött válasz... minek is átgondolni, akkor nem lehetne tavasszal kapkodni.

A kerületi KIK-et  (a padlástérben kerültek elsuvasztásra, a kabinet mára elfoglalja az első emeletet)  jelenleg beugróként a XIII. kerületi KIK igazgatója viszi, szaladgál a két hely között. Az iskola igazgatók panaszkodnak, folyamatosan adatszolgáltatásokkal nyaggatják őket, megkérdezve sokszor ugyanazt. Kéréseik, az iskolák elvesznek a KIK, ZIK, Városgazdálkodási Zrt.  bermuda-háromszögben. Tavaly semmiféle eszköz beszerzés, javítás, pótlás nem volt. A KIK-nek már nem akarnak dolgozni a cégek, mert hosszú hónapokig nem fizeti ki a számlákat. Úgy tűnik a KIK  óriásszervezete leginkább maga a probléma, nem a megoldás, ahogy azt Pokorni jósolta volt.

 - A nyílt ülés végén jöttek a közérdekű kérdéseim,  melyet szigorúan szó szerint kellett felolvasnom. Válasz írásban, 15 nap múlva.
 - Még zárt ülésen halálra közterületi bírságoltak pár zuglói kisvállalkozást, - szigorúan a KKV szektor segítésének jegyében -  pl. 6 milliót kell fizetnie egy büfének csak azért mert önkormányzati területen áll. Kigazdálkodhatatlan.
A papcsáki évértékelőről pár nap múlva írok.

komment

süti beállítások módosítása