HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A jégcsákány

2013.11.08. 11:52 varnai

Az LMP választmánya  félig adminisztratív okokra, félig a jobboldali sajtó által felfújt garázdaság vádemelés elhalasztására hivatkozva, azt eltorzítva, bántalmazással vádolva kizárt a pártból. Azt is kérték, adjam vissza a mandátumom.  A sajtótájékoztatót nem Schiffer András tartotta, hanem Szél Bernadett, aki több csúsztatást, több alá nem támasztott állítást is tett, -  minden alap nélkül bántalmazással vádolt. 

Schiffer és Vida, az LMP választmányának jelenlegi titkára ex MÉH telepvezető, biztonsági őr,  (lásd CV) ezzel az aljas húzással megszabadult egy pártbéli kritikusától, vetélytárstól,  egyben az LMP legsikeresebb, legismertebb önkormányzati képviselőjétől. 

A sok hamis és túlzó állítással az "asszonyverő" bélyeg rám égetésével most búcsúzóul  megpróbálnak hitelteleníteni, ellehetetleníteni. A lakossági visszajelzésekből úgy tűnik, az engem, a kerületi munkámat ismerők nem dőltek be a jobboldali sajtón is túllicitáló állításoknak.


Ha lesz egyszer energiám és kedvem megírom az elmúlt 4 év LMP-s történetét. Mindenesetre kár ezért a jobb sorsra érdemes pártért, sokan, sok munkát tettek, tesznek bele teljes jó szándékkal. Hangsúlyozom nem őket, nem a pártot, a tagokat szídom, csak annak eltorzult, informális, manipulatív eszközöket használó, és nem utolsósorban az LMP-t kudarcba vivő  vezetését.

Addig is álljon itt megdöbbentően közeli párhuzamként egy Wikikpédia szócikk:  Hatalmi harc és száműzetés  Lev Davidovics Trockij életéből.

                                                                             ..............................................

Trockij 1923 végén már az elbürokratizálódás elleni harc, a munkásdemokrácia követelésével állt elő, a baloldali ellenzék élére állt, és ezt sokan némi joggal pusztán hatalmi-taktikai megnyilvánulásnak látták. A KB titkárságát, tehát közvetve Sztálint pártbéli diktatúrával vádolta, de még sokan emlékeztek arra, hogy 1920-21 folyamán ő éppen „a demokrácia fetisizálásának” vádját hozta fel az akkori „munkásellenzék” demokratikus törekvései ellen.

Lenin halála után, a „lenini örökség” fölött kialakult marakodás kapcsán a XIII. pártkongresszuson Krupszkaja egyre sürgette, hogy Lenin „politikai végrendeletét” – mely súlyosan bírálta Sztálint – ismertessék meg a küldöttekkel. Trockij, bár érdeke lett volna Sztálin gyengítése, nem foglalt állást, és a szöveg itt nem került nyilvánosságra. Kongresszusi beszédében így fogalmazott: „Wrong or right – my party. Tudom, hogy az embernek nem lehet igaza a Párt ellenében… hiszen a történelem (a Párton kívül) nem nyitott utat az igazság megvalósítására”. Ez a hitvallásszerű mondat magában rejti a sztálinizmus egész későbbi tragédiáját.

Az árral szemben

Soviet_leaders_Red_Square_Moscow_1919_-_Altered.jpg1929, Trockij eltünt Lenin mellől

1924 folyamán a Sztálin, Zinovjev és Buharin vezette pártbeli többség Trockijt politikailag elszigetelte. A „trockizmus” elleni kampányban vezéri aspirációkkal, „bonapartizmussal” vádolták. 

Zinovjev és Kamenyev már az 1925. januári plénumon ki akarta záratni Trockijt a KB-ből,de akkor csak a hadügyi népbiztos tisztségéből váltották le. 1925 végén Zinovjev és Kamenyev a NEP gyakorlatával kapcsolatban konfliktusba kerültek Sztálinnal, és szövetséget kötöttek                      Trockijjal. 1926 októberében a KB-plénumon Sztálin „szociáldemokrata elhajlással” vádolta Trockijt, ő a maga részéről a „forradalom sírásójának” nevezte Sztálint. A plénum Trockijt és Kamenyevet kizárta a Politikai Iroda tagjai közül.[1]

Trockij utolsó pártbeli fellépéseikor már nyíltan szembehelyezkedett az egyre erősödő Sztálini többséggel. 1927 szeptemberében levelet írt a KB-hoz, s ebben látnoknak bizonyult: „A sztálini csoport további útja előre meg van írva. Ma meghamisítják szavainkat, holnap tetteinket fogják meghamisítani.” A forradalom 10. évfordulóján az ellenzék tüntetést szervezett Leningrádban, ezután Trockijt és Zinovjevet „ellenforradalmi demonstráció” szervezéséért kizárták a pártból.

A történelem fintora, hogy a sztálini tisztogatást nem élte túl sem Zinovjev, sem Kamenyev. Az alábbi képsoron Kirov tűnik el a történelemből. Az LMP vezérkar hasonlóan változik.

FourThreeTwoOne104-107.jpg

2011.03.08. 0261.jpg Kaibinger Gábor a 2011 márciusi időközi választás LMP-s  jelöltje (17%-ot kapott) ma lép ki az LMP-ből, Szabó Rebeka  2013 januárja óta a PM tagja, az LMP-ben csak szakadárokként emlegetik őket,  jómagam, 24,5%-os eredményemmel a szocikat megverve az LMP eddigi legjobb eredményét hoztam), és Schiffer Andás az LMP jelenlegi (társ)elnöke. Minden vetélytárstól megszabadul.
 A háttérben az LMP logója és 2010-es választási plakátja, mindkettőt részben én terveztem.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr365620433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.11.08. 19:55:39

na jó, de akkor most igaz bármi is az asszonyverésből vagy sem?

varnai 2013.11.08. 20:04:01

a videóban elég pontosan elmondom mi történt:
www.atv.hu/videok/video-20131106-varnai-laszlo

ha meglehetett volna vádolni bántalmazással, tettlegességgel, családon belüli erőszakkal, hidd el megtette volna a Polt féle ügyészség, amelyik kellő pillanatban adta ki a határozatot.

satrafa 2013.11.08. 20:27:10

@városjáró: ki beszélt verésről? főleg "asszonyverés"-ről?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.11.08. 21:58:24

@satrafa: Pl maga az LMP:

"Szél Bernadett ezzel összefüggésben azt mondta, zéró toleranciát hirdettek, nem tűrik a bántalmazást és ez különösen igaz a nők bántalmazására. Az MTI kérdésére hozzátette: értelmezésük szerint ha az ügyészség nem tekintette volna megalapozottnak a Várnai László elleni vádat, akkor azt ejtette volna, nem pedig elhalasztja a vádemelést. Azt is elmondta, tanúk vannak arra, hogy az önkormányzati képviselő bántalmazta volt élettársát, gyermeke anyját, de a társelnök azt nem részletezte, hogy a bántalmazás milyen módon zajlott."

De tuggyarosseb. Ezért is kérdeztem.

varnai 2013.11.08. 22:09:56

@városjáró: értem én, hogy Szél és az LMP OV különb nyomozó (és egyben bíró) mint a magyar rendőrség, ügyészség és bíróság egyben, de gondolod, ha tanúk lennének, ha bármilyen módon meg lehetett volna vádolni, és nem utolsósorban ha megtörtént volna, nem vádoltak volna meg bántalmazással?

satrafa 2013.11.08. 22:49:19

@városjáró: szerintem ez tipikus kabátlopási ügy

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.11.09. 07:40:31

@varnai: megnéztem a videót. ha valóban ez volt csak az eset, akkor ezt könnyű bizonyítani. persze ha összefog ellened a pártod az (ál)ellenzék és az ügyészség is, akkor már nehezebb...

szgyula 2013.11.09. 08:42:03

@városjáró: Ha becsületsértésért és rágalmazásért beperli Szélt, akkor ay LMP és az ügyész megszakadhat, akkor se tudja lemutyizni az egészet, mert azt kell bizonyítani, hogy nőverés történt. Ha nem tudják, coki...

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.11.09. 08:51:47

Talán el kellett volna számolni tízig, mielőtt ezt megírod. Jó hogy már nem Jézushoz hasonlítod magad. Azért írd meg az LMP 4 éves történetét, és most már PM-nek tetsző színben. :D

varnai 2013.11.09. 10:25:36

@Member: Kedves Zoli volt közös LMP-s tagságunk okán azért rámutatnék, hogy Trockij elég messze állt Jézustól.
ÉN ezzel a hasonlattal az LMP-t ma már egyedüli vezetőként irányító András manipulációira, személyiségére illetve az LMP-ben kialakult állapotokra szeretnék utalni.
Ráadásul ez mondjuk a sztálini, orbáni egyszemélyi vezetéssel ellentétben korántsem hatékony, eredményt nemcsak hogy nem hozott,az elmúlt háromnegyed évben sem, hiszen az LMP épp a parlamenti kiesés felé halad. Ma belterjesség és önámítás, a lényegről nem beszélés uralja az LMP-t. Könnyű rólam vitatkozni, de azt senki nem meri megkérdezni, tisztelt kommunikációért felelős társelnökök, miért nem valósult meg a kongresszuson beharangozott őszi kampányunk? Miért fulladnak határozatképtelenségbe, unalomba a kongresszusok, miért teljesen érdektelen ma már egy Országos politikai Tanács ülés, (más pártoknál ez komoly ajtóérdeklődésre tartana számot), mely az elejétől a végéig határozatképesség szélén táncol, és miért tűnt el az értelmiségi holdudvarunk, pl. Elek István? bárki is tudja a tagságból,hogy ki és kikkel milyen szerződést köt ma az LMP nevében? Szóval az átláthatóság és részvétel elvünket először magunkon (azaz magatokon) kéne kezdeni. És ezt nem csak én, de nagyon sokan feszegetik, aztán csendben kilépnek. Megdöbbentően sok támogató, sajnálkozó, az eljárást aljasnak, koncepciózusnak, kontraproduktívnak tituláló levelet kaptam régi, passzív és aktív LMP-s tagoktól egyaránt, és tudom belső fórumokon is sokan morognak, kételyeiket, ellenérzésüket fejezik ki a kinyírásommal kapcsolatban.
Tulajdonképp az LMP belülről leszalámizása történik, hogy tudatosan-e, vagy csak a belső dinamika és a vezetésre jutott személyek személyisége okán azt nem tudni. Mindenesetre az LMP-nek most van frakciója, és ez egy komoly szivesség volt, (nem mintha ettől messzebbre jutottunk volna) és mint tudjuk nincs ingyen ebéd.

varnai 2013.11.09. 10:36:31

És még valami. Amikor egy LMP tag egy LMP-s buli alkalmával össze vissza verte a barátnőjét (meg a lány a fiút) akkor senki nem beszélt bántalmazásról, a fiút nemcsak hogy nem rúgták ki, nem adtak neki pártfegyelmit, hanem felvették frakció alkalmazottnak. Ennyit a kettős mércéről.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.11.09. 11:58:37

@varnai: Távol álltak, de a mártírkodásnak már az lenne a következő szintje. :)
Felesleges másra mutogatni most már, volt pár eléggé kellemetlen húzásod (pl. a 168 órás cikk, Juhász Géza nyílt levelének kiszivárgása és a kétkulacsosság, ami a szakadás óta megvolt), nem csak ez a bántalmazásos ügy. De a kizárásod okát Alapszabályból vezették le, mivel a tagságod megtartásáról nem nyilatkoztál.

Úgy gondolom, hogy egy ilyen kellemetlen véghez nem egy ember elleni összeesküvés, hanem mindkét oldal ridegsége kell. Finoman fogalmazva te sem voltál csapatjátékos és sanda gyanúm, hogy az LMP 4 évének megírása a belépőlevél a PM-hez.

Amivel egyetértek, hogy nem igazán sikerül egyik félnek sem a számomra korrekt, sértődésmentes hozzáállás, Ertsey Kati gondolatai is hagynak némi kívánnivalót maguk után.

varnai 2013.11.09. 19:00:33

1. A 168 órás cikk minden szava bebizonyosodott, nem kellett hozzá egy év. Sem Berze, sem Dorosz, sem Karácsony nem LMP tag már, nem tűnt fel?
2. Milyen alapon állítod ezt? Csak nem Vida mondta?
3. A bántalmazás szót felejtsd el, különben isten bizony be foglak perelni.
4. Te tetteted magad, vagy magadtól vagy ilyen naív? Az LMP tagság harmada nem fizet tagdíjat mindet ki lehetne zárni az alapszabály szerint.

OkoskaTo:rp 2013.11.10. 00:07:01

És akkor Kubatov hátradől, és elégedetten mosolyog.

szgyula 2013.11.10. 08:42:06

Itt az a vicc, hogy az LMP-ben "ott fent" valaki megnyomta a self destruct gombot...

Az, hogy Laci megverte-e egy nőt anno, az jó eséllyel sosem fog kiderülni, de időben biztos nem. A nagyon sok kötetes, senki által végig nem olvasott történelemkönyvekbe valahol lábjegyzetként be fog kerülni, hogy volt itt egy LMP nevű tiszavirág életű párt, aminek programjáról, értékeiről senki semmit nem tudott. Parlamentbe egyszer került be 2010-ben, mert a liberális és baloldali szavazók számára nem volt más szavazási alternatíva. Igen, én is kínomban szavaztam egyszer rájuk, a nélkül, hogy igazán tudtam volna, mire szavazok. Azt tudtam, mire nem. A papíron egy kocka maradt.

Aztán valami nagyon elmélyült levéltári kutatás során elő fogja talán valaki bányászni, hogy a 2014-es választások előtt belharcok indultak a pártban, aminek első lépéseként elégették az Alapszabályt és elkezdték egymást kizárogatni, feljelengetni, stb. Ez után, mint az összes hasonló párt (pl. Kisgazdák összes inkarnációja) a párt a feledés megérdemelt homályába merült.

De most komolyan. Ebben az ügyben annyira, de annyira kilóg a lóláb. Magyar Nemzet újságírókat megszégyentő módon zajlik a "spin" (csúsztatások hegye). Onnantól kezdve, hogy Lacit minden tárgyalás, fegyelmi nélkül kimutyizták a pártból (mert ez az Alapszabály megerőszakolás az, ha őszinték vagyunk, amit vszg. körberöhögne az első bíróság), nincs igazán miről beszélni. A "nőverés" ügy sosem fog tisztázódni, mert a Fidesz irányában nem ellenséges ügyészség sosem fog vádat emelni. Azaz a végtelenségig lehet olvasgatni a tealeveleket, hogy mik a tények. Nekik az a jó, ha annyit lehet csak biztosra tudni, hogy lezárult egy nyomozás. Vádamelésen meg gondolkodnak. Mert a halasztott vádemelés a panasszal megszűnt, az csak mocskolni jó holtában.

Ebből már nem lehet kijönni. Mondjuk a PM-LMP szakadás is akkora vihar volt egy pohár vízben, mint a Brian életében a Júdeai Nemzeti Front és a Júdea népe Front (nem is beszélve a Júdeai Népfrontról) csatározásai.

Earendil 2013.11.11. 00:51:16

@Member: Mikor jön az ürgebőrbe varrt PM-es üzenetes rész? Te őszintén el tudod képzelni Lacit, hogy odamegy Karácsony Gergőhöz (ld. 168 óra cikk), és azt kéri, vegyék be? Azért jó látni, hogy az LMP melyik felének az élete az acsarkodás és a civakodás, és melyik fele foglalkozik a szakadás óta a csendes építkezéssel.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.11.11. 05:54:07

@Earendil: Majd 2014-ben visszatérünk a kérdésre, ha igazam lenne, akkor szóltam előre, ha meg nem, akkor bocsánatot kérek. Így megfelel?

OkoskaTo:rp 2013.11.11. 10:22:00

Kedves László!

Nem feltételezem, hogy ön volt, de a bringaútra zöld festékkel stencilezett, jelen blogot reklámozó felirat elkészítése egy ideje már bűncselekménynek minősül. Csak szólok.

Vaandor 2013.11.14. 10:54:02

"nem igazán sikerül egyik félnek sem a számomra korrekt, sértődésmentes hozzáállás"

Na nekem is kb. ennyi jött le. Szóval lehet mártírt játszani, meg hirtelen pálfordulni, hogy "igazából itt mindenki aljas szemét, kivéve", de ez csapatjáték.
Volt.
Lett volna.

Kár.

2013.11.15. 16:18:50

@Member:

"Finoman fogalmazva te sem voltál csapatjátékos és sanda gyanúm, hogy az LMP 4 évének megírása a belépőlevél a PM-hez."

Úgy tudom, mind az LMP-ben, mind az EGYÜTT 2014 - PM-ben, mind az MSZP-ben zéró tolerancia van a "nőkkel szembeni erőszakkal" (mi van a férfiakkal szembeni erőszakkal - kérdem meg halkan).

Vagyis ezzel a sztorival Várnai a PM-ben is megütötte volna a bokáját.

Valószínűleg, ha átmegy a PM-be, hitelét veszítené. De miért tenne ilyet? Miért kell ilyet feltételezni róla?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.22. 13:06:17

@Ahasverus: hát pedig nem szimpi ahogy szabó rebekáék mellett foglal kvázi állást
süti beállítások módosítása