HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A jobbra-balra kilengő inga

2019.10.16. 13:24 varnai

Választott az ország és választottak a zuglóiak.

A zuglóiak polgármesternek Horváth Csabát, az ellenzéki összefogás jelöltjét választották, akinek ezúton is gratulálok!polgieredmeny.jpg

Én független jelöltként, a Civilzugló Egyesület támogatásával indulva 10,48% -ot értem el.  A 2014-es 8%-hoz képest ez kis mértékű javulás. 

  (erre a konstrukcióra azért volt szükség, mert az új civil törvény szerint az az egyesület, mely 1%-os támogatást fogadhat el nem jelölhet polgármestert, ezzel próbálják a pártok, a kormány a civileket távol tartani az önkormányzatiságtól)

Bár kissé többet vártam, a 2014-es eredményhez képest így is másfélszer annyi zuglói gondolta úgy ebben az erősen polarizált térben, hogy nem elvesző szavazat egy helyi civil, független polgármestert támogatni. 

Az önkormányzati választás sajnos mára kormányoldal és az ellenzék "élethalálharcává" silányult, ebben a pankrációban az ellenzéki pártok számára számára a megnevezett cél az Orbán kormány leváltása, a fideszesek szerint a "migránssimogatók és kommenisták"hatalomtól  távoltartása, a  kimondatlan cél pedig a képviselői helyekért, önkormányzati állásokért és az önkormányzatok sok száz milliárdos kasszájáért folyik. 

A helyi közéletet, városfejlesztést, a letett munkát, a jelöltek személyét, alkalmasságát a jobb és baloldal által felhergelt választók már nem is nézik. A mi kutyánk kölyke vagy az ellenségé, ez az egyetlen, ami számít.

Ekként fordulhatott elő, hogy leváltottak remek munkát végző polgármestereket is, tökéletesen kezdő/alkalmatlan embereket téve a helyükre, sőt a szavazók pozícióba emelték mind a kormányoldal, mind az ellenzék durván lebukó, büntetőjogilag és morálisan is vállalhatatlan jelöltjeit is: a Fidesz győri jachton "bulizó" polgármesterét, a szocialisták  kispesti kokainnal menőző, önkormányzati korrupciót kitálaló képviselőjét.

Emlékezhetünk, hasonló protest szavazás volt 2010-ben, akkor a Fidesz ért el földcsuszamlásszerű győzelmet, Zuglóban is túlnyerve magát Papcsák sosem látott emberként repült be a polgármesteri székbe és a zuglói fidesz az öszes körzetet megnyerte. Most az ellenzéké az összes körzet, nem csak Zuglóban, de számos fővárosi kerületben.

 A választók Zuglóban is "kidobtak" mindenkit, tekintet nélkül arra, hogy  pozícióban lévő képviselő jól dolgozott-e. törődött-e a körzetével, vagy arra, hogy az ellenzéki jelölt kicsoda, micsoda, hogy látták-e már valaha a körzetben, a közéletben, letett-e bármit is eddigi civil életében.

 Az inga érzelmi, országos politikai szinten túlleng. És erre az aránytalanságr rásegít az önkormányzati választási törvény is. Mi például a választók 10%-ának szavazatát kaptuk, de csak 1/20-nyi képviseletet kapunk.

Bárkit leváltanak és bárkit megválasztanak. Így aztán minek is polgármesterként, képviselőként 5 éven át dolgozni, kitartóan tenni a településért? Szedd meg magad gyorsan, mert bármikor kidobnak... ezt üzenik a választók a politikusoknak. 

A polgármesterjelöltségek pártközi alkuk prédája, a képviselőség pedig csupán attól függ, hogy a helyi pártszervezet erős embere kit tesz meg jelöltnek, kit tesz a kompenzációs listára, kit tart hozzá kellően lojálisnak.

Mi ebben a harcban kívülállók vagyunk és ezzel sokan nem tudnak mit kezdeni.

Ebben a mesterségesen felhergelt állapotban kifejezetten örülök, hogy a zuglóiaknak immár 10%-a belátja, hogy az önkormányzati választásnak az önkormányzatról, a helyi vezetésről kellene szólnia.

Miközben tudom, a 10%-on fölül is van egy jelentős réteg is, aki bár szimpatizál velünk, de elhiszi, hogy most "muszáj a kissebbik rosszra szavazni", nem szabad hagyni, hogy a másik oldal, a "NER jachtozói" a "migránsokat behozók" bitorolják a hatalmat. 

Nem tudom mikor jön el az a pillanat, hogy a személyre és nem a logók harcára szavaznak.

 

 

komment

Barátságuk sziklaszilárd - rosálásos vezércsel

2019.10.04. 17:42 varnai

Uppsz, pár napja hallhattuk Karácsony polgármester öszödi beszédét. Gergőé is igazságbeszéd, mivel nem a nyilvánosságnak szánta. Tökéletesen rávílágít arra, hogy miként működött a zuglói önkormányzat az elmúlt öt évben.

Az azóta összehordott, egymásnak ellentmondó, hol hangzott el, ki vette fel gyermeteg magyarázkodásokat nem is minősíteném, hisz a lényeg az általa mondott tartalom, melyet sosem vitatott, sőt azt mondta épp ezeket mondta, gondolja. Ehhez képest engem  - aki alátámasztja mondandóját - és nem Tóth Csabát jelenti föl. Őt nem meri.

Maradjunk annyiban, hogy a személyes bátorság - egyenesség - elvhűség -  és a "kompomisszumok robotosa" - elvtelenség - gernictelenség diagramon egész máshol helyezkedünk el.

Azt hogy Gergőt megfenyegette Tóth és a Tóth emberei, ezt nekem is és másnak is számtalanszor felhozta, még a 444 interjújában is említette, legtöbbször a "Tudjuk hova jár a gyereked óvodába!"  fordulatot. Ez feltehetőleg még a ciklus elején hangozhatott el, amikor Gergő - jogosan  - nem engedte, hogy Feigli Ferenc kapja a Városgazdálkodái Zrt igazgatói székét. Ezt a mondatot ismételgettte az elmúlt években, a megfenyegetésekkel indokolta, mentegette magát, amikor sokan szövetségesei számonkérték rajta a kerületi korrupciós ügyeket, a parkolást és a többit átengedő magatartását.

Tóth Csaba és Karácsony között a helyzet már 2015 januárjában annyira elmérgesedett a fentiek, a jegyző személye és a többi személyi kérdés miatt, hogy Karácsony Rozgonyi Zoltánt, Papcsák  leghűségesebb alpolgármesterét nevezte ki saját harmadik alpolgármestereként, egyből a költségvetést rábízva - azaz azt próbálta a szocik kezéből kicsavarni. Érdemes elolvasni a témában az Index 2015 januári cikkét.

Tóth fenyegető üzeneteit mi is megkaptuk számos alkalommal. Emlékezetes, hogy milyen gusztustalan kampányt műveltek 2014-ben, hogy próbálták fenyegetéssel, nyomásgyakorlással eltántorítani minket az indulástól, rávenni minket a visszalépésre és a 2017-es időközin induló jelöltünket is megfenyegették.gotti_es_tarsai_1.jpg

Feigli Ferenc MMA ketrecharcos kifejti nekünk a 2014-es kampány során, hogy ő sokáig békés bír maradni.

Gergőnek nem kellett csodálkoznia, nagyon jól tudta, hogy kivel szövetkezik 2014-ben. Ismerte Tóth Vas megyei ténykedését, nem véletlenül nem szavazta meg 2012-ben még parlamenti képviselőnek sem. (Tóth Csaba kapta 2012-ben Horváth Csaba listás helyét a parlamentben)

Látta, hogy 2014-es polgármesteri kampányát verő-védő emberek kisérik, hetekig kisérte őt a Pécsett nemrég börtönbe zárt Gotti és csapata, Feigli MMA ketrecharcos.

Az elásás emlegetése sajnos Zuglóban nem valami költői metafóra, hisz Gergő pontosan látta, hogy miként szerveződik Tóth csapata, milyen módszerekkel tartja kézben képviselőit, embereit, hogyan számol le mindenkivel, aki vitatkozni mer vele.

Gergő igazán Sápi eltünése után rettent meg,  hiszen a nyomtalanul eltűnt Sápi Tóth bizalmi "táskás" embere volt. Sápit négy éve keresik, eddig mindhiába, kétlem, hogy életben lenne. 

14388102_5b4326044b40a52e78156d8536836638_wm.jpg

 2016 január 5-én lement a lakásából és nyomtalanul eltűnt. A teljesen vagyontalan Sápi nevére 150 milliós köztartozású vagyonvédő cégek voltak bejegyezve, mondhatni stróman volt. Hogy miért tette meg Tóth Csaba önkormányzati képviselőnek a roppant egyszerű embert, nem tudni.

Tóth és Karácsony alá és fölérendeltségi viszonyát jól jellemezte, hogy a testületi ülés nem akkor kezdődött, amikor a polgármester megérkezett, hanem  amikor Tóth csapata élén a polgármestert negyedórán át váratva látványosan bevonult majd asszisztenseivel helyet foglalt a neki feltáblázott asztalnál. Irányította a szocialista frakciót, azok szavaztak, ahogy ő mondta, külön szánalmas volt, ahogy a zsidóégetéssel viccelődő Sógor úr nagy nehezen felolvasta, amit a háta mögül elétettek. Maradt míg a fontos dolgok, közbeszerzések, ingatlan eladási döntések megtörténtek, ő egyeztetett Rozgonyival, intette magához a polgármestert.

De az is árulkodó volt, hogy Tóth a hivatal kellős közepén lévő elegáns jegyzői szobát foglalta el, rendre magához rendelve a cég- és osztályvezetőket. Az önkormányzatiság 25 éve alatt még sosem fordult elő, hogy a kerület parlamenti képviselője  szobát kapjon a hivatalban, különösen nem annak szimbolikusan a kellős közepén.

Mára  majd mindenről Tóth dönt, sőt eleve őt keresik meg. Jellemző, hogy az egyik Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottság elé kerülő bolthelyiség bérleti díj csökkentési kérésben a kérelmező óvatlanul be is írta " Tóth Csaba országgyűlés képviselővel  előzetesen egyeztetve..."  Mi köze az országgyűlési képviselőnek az önkormányzat helységeihez, bérleti díjaihoz?

Gergő bizony nagyon is felelős azért, hogy arcát, hitelességét adva cserébe a polgármesteri címért odaengedte Tóthot a zuglói kasszához. Hiába próbál most az áldozat és az igazság bajnoka képében tetszelegni. Hiszen négy éven át  gondosan hallgatott e történésekről, és minden "őszintesége" csak elszólásokkal keletkezett, meg miután én kitettem blogra a tényeket, amiket már nem lehett tovább tagadni.

De hagyjuk is a Zuglóba visszajönni nem merő (elásnak) Karácsony Gergelyt.

Nézzük mit gondol a zuglói ügyekről a helyére rosálással játékba hozni kívánt MSZP-s káder Horváth Csaba. Ő az akinek Karácsony szerint "legalább annyi esze van, hogy tudja miért lehet börtönbe menni".

 

Horváth igazi MSZP-s káder, 2002-2006 között volt már II. kerületi polgármester, de nem választották újra. Vagy hátha annyira sikeres volt, miért nem ott , a lakóhelyén próbálkozik? Volt  Demszky alpolgármestere Hagyó mellett, 2010-ben indult főpolgármesterként, az sem jött össze. Most itt van vigaszdíjként az elvesztett főpolgármesterség helíett Zugló, valami állás csak kell.

A zuglót vigaszdíjként megkapni akaró Budán élő Horváth kampányában zuglói kötődését  Tóth Csabával közös babakocsi cipeléssel igyekszik bizonygatni. Milyen szép is lehetett, ahogy budai villákból leereszkedve, a vagyonnyilatkozatokban nem szereplő Lexus terepjáróból és a Jaguárból kiszállva, félmilliós BOSS cuccaikban bemerészkedtek az Örs népe közé és türelemmel kivárták, míg valaki ott szerencsétlenkedik az aluljáróban, melynek akadálymentesítésével évekig kampányoltak, de a forrást a döntéshez ők maguk nem adták meg.

tv2-tuntetes-14-hpgy-1000x600.jpg

Lecseréli a tiszteket - Tóth nagy sakkjátékos, a háttérből irányít

Nos Horváth Csaba  szerint minden rendben van a zuglói parkolással, és nincsenek MSZP-Fideszes háttéralkuk, nincs itt semmi látnivaló. De vajon akkor miért nyilatkozta ezt többször is a regnáló Karácsony... ? A kitartó mellébeszélést halva már a kormánypártisággal nem vádolható Krug Emilia is elvesztette a türelmét.

 Biztos Horváth Csaba lesz az, aki a háta mögött Tóth Csaba bizalmi képviselőivel meg fogja akadályozni, hogy Zuglóban ne ugyanaz a korrupció folytatódjon ami 2014-és 2019 között történt? 

Ha az aluljáró akadálymentesítésére nem is, de jutott pénz Zuglót beborítani vagy 10.000 plakáttal. Azt megértem, hogy a Szavazzon rá! szlogen mellé nem sikerült egy érvet sem kiötleni, hogy miért is kéne a zuglóiaknak egy újabb politikai ejtőernyőst idevenniük. Én se tudnék ilyet mondani.

 

 

komment

Címkék: gotti Horváth Csaba Karácsony Gergely Tóth Csaba Sápi Attila

süti beállítások módosítása