HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Építsünk büntetlenül Zuglóban szeméttelepet!

2015.02.23. 19:53 varnai

Reménytelennek tűnik az Öv utcai lakók küzdelme egy telektulajdonossal, aki szeméttelepnek használja a lakóparkok közti telkét. És az " Elátkozott hivatallal" is .Ugyanis a lakók, a közös képviselő nyár óta -  mióta a szemét felhalmozása elkezdődött - számos alkalommal fordultak a zuglói jegyzőhöz és minden hatósághoz, de úgy tűnik mindhiába. Az alábbi képeken jól látszik a lakóparkokkal szomszédos telek szemétteleppé átváltozása.

_ov_164_00.jpg

2014 nyara, megjelent az első két roncs az Öv utca 164. szám alatti telken.

_ov_164_6.jpg

Kipakolás folyamatban a fehér furgonból. A rendőrséget számtalan alkalommal kihívták, akik közölték, jól ismerik a szemétlerakókat, akik Zuglóban több helyen is építettek, és hagytak maguk után már hasonló szemétvárat.

.A lakók és közös képviselőjük intézkedés megtételére először 2014.  júliusában kérték az akkori zuglói jegyzőt, Papp Csillát,  aki ilyenkor hivatalból eljárni köteles. (azóta,  kis kitérő után, sikeresen főosztályvezető lett a Külügyminisztériumban - hiába, a jó káder a NER-ben nem vész el, csak átalakul)


Sent: Wednesday, July 09, 2014 12:00 PM
To: 'jegyzo@zuglo.hu'
Cc: 'daroczi.renata@zuglo.hu'


Subject: Öv utca 164 telek

Tisztelt Jegyző asszony! 

Alulírott Duzsej Andrea, mint az Öv u. 162-Huszt u. 10 Társasház közös képviselője az alábbi problémával fordulok Önökhöz:  Csatolt fotók az Öv u. 164 sz. telekről készültek néhány nappal ezelőtt. A szomszédos telekről annyit tudunk, hogy magántulajdonban van, de senki nem lakik ott, ház sem áll rajta, a telek tulajdonosai évek óta nem gondozzák, sem az utcafrontot, sem a telket nem takarítják, tele van gyommal, szeméttel, néhányszor hajléktalanok költöznek be. Néhány napja feltételezhetően megint ugyanez történt, a mellékelt fotók is mutatják, hogy a telken két autó (egy személyautó és egy teherautó) áll, egy férfi a teherautó platóján alszik, bútorok és egyéb tárgyak vannak szétdobálva a telken, vizesbödönből iszik, sem tisztálkodási sem vízvételi lehetősége a telken láthatóan nincs. Szemétkupacok láthatók a telken.  Kérem, szíveskedjenek ezt az állapotot megvizsgálni és intézkedni.  Bejelentésünkre az Önkormányzattól a csatolt választ kaptuk.  Mindkét oldalon rendezett, tiszta társasházak vannak, az ottlakók szeretnék ezt a tisztaságot a környezetükben is fenntartani.   

Üdvözlettel:  Duzsej Andrea

Iroda:1147 Budapest, Szuglói Körvasút sor 156. II/1.

A hivatal nem reagált, bár 30 napos válaszolási és cselekvési kötelezettsége van. A szemétkupac meg csak nőtt, nőtt.

A  közös képviselő, mint az alábbi, a jegyzőnek írt legutóbbi, hetedik (!) leveléből látjuk, nem adta fel egykönnyen, levelek hadával próbált intézkedés kiharcolni, segítséget kérni. Tényleg érdemes végignézni a sort, a dátumokat.

 

Sent: Friday, February 20, 2015 2:01 PM
To: 'jegyzo@zuglo.hu'
Cc: 'barabas08vk@gmail.com'


Subject: Öv utca 164/Huszt u. 12 telek

Tisztelt Jegyző Asszony! 

2014. 07. 02-án tettem első ízben bejelentést a 14. kerület Huszt utca 12/Öv utca 164 (két utca között lévő üres telek) ügyében. A szomszédos társasházak nevében tettem bejelentést, mert a társasházak között lévő üres telekre leparkoltak egy szemétkupaccal teli teherautót, majd folyamatosan jelentek meg ott újabb szemetek.  Az üres telken tavaly nyáron megjelent egy teherautó, platóján lomtalanításból származó hulladék, egyéb szemetek, majd hétről hétre nőtt a szemétkupac.

Az ügy kapcsán az alábbi levelezés történt az elmúlt hónapokban:

2014. 07. 02: levelet küldtünk a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségnek 2014. 07. 09: választ kaptunk a Budapest Főváros Kormányhivataltól (levél csatolva), amiben leírják, hogy az ügyben az Önkormányzat jegyzője jár el.

2014. 09. 04: újabb levelet küldtem a jegyzőnek és a Hatósági Osztálynak (Daróczi Renáta)

2014. 09. 16: választ kaptunk a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségtől (válasz csatolva), melyben megállapították, hogy kb. 10 m3 lom, elektronikai és fémhulladék van a telken, a hulladék mennyisége folyamatosan nő

2014. 09. 16: újabb levelet küldtem a jegyzőnek és a Hatósági Osztálynak (Ilniczky Margó)

2014. 09. 26: választ kaptam a Hatósági Osztálytól, hogy a „területen parlagfű nem található”

2014. 11.24: újabb levelet küldtem a Hatósági Osztálynak, hogy a telken lévő szemétről van szó

2014. 12. 19: újabb levelet küldtem a Hatósági Osztálynak és a jegyzőnek

2014. 12.18: választ kaptam a Hatósági Osztálytól (Szommer Tamás), hogy eljárás indult hulladékgazdálkodási ügyben

2015. 01. 07: Hatósági Osztálytól levelet kaptam, hogy küldjek be fotókat és a címet (mindkettőt beküldtem az elején is)

2015. 01. 07: válaszoltam a Hatósági Osztálynak (fotókat és az ingatlan tulajdoni lapját beküldtem)

2015. 02. 18: újabb érdeklődő levelet küldtem a Hatósági Osztálynak (dr. Pechó Napsugár, Szommer Tamás)

2015. 02.18: Várnai László és Barabás Ferenc képviselők segítségét kértem

2015. 02. 21: Várnai László kérésünkre érdeklődött a Hatósági Osztályon, akiktől azt a választ kapta, hogy nem adnak számára  felvilágosítást.

Intézkedés nem történt, választ én sem kaptam.  Azóta sok alkalommal hívtam ki a Rendőrséget, akik megállapították, hogy a telek tele van lommal, a szemétkupacban pedig ismert férfiakkal találkoztak, akik Zuglóban máshol is alakítottak ki szeméthalmot (Tengerszem utcában)…..  Néhány napja a telekre beköltöztettek egy kutyát, kikötözték a telekre, enni-inni nem adnak neki, a kutya egész nap vonyít. Ezt ismételten bejelentettem, azt a választ kaptam, hogy etessem meg és vigyem állatorvoshoz.   

Tisztelt Jegyző Asszony! 

Szíves segítségét kérem, hogy a Huszt u. 12/Öv utca 164 üres telken kialakított szemétdomb felszámolásra kerüljön.

_ov_164.jpeg

Tegnap kibringáztunk, íme, a jelenlegi állapot. Elég büdös is, pedig hideg volt. (Mi lesz itt, ha enyhülni kezd!?) A szeméttelep azóta tovább növekedett, a környékbeli házak lakói szerint az egerek, patkányok is megjelentek. Az egy hete étlen-szomjan kikötött kutyát délelőtt az állatvédők elvitték. Mondanom sem kell, hogy milyen lehet egy ilyen halom közvetlen közelében, ide nyíló ablakokkal, erkéllyel élni, immár jó fél éve.

Pénteki nap megkérdeztem a Hatósági Osztály csoportvezetőjét, mondja már el, hogy az elmúlt fél évben milyen intézkedéseket tettek, hányszor szálltak ki, hányszor büntettek? Azt mondta, nem vagyok ügyfél, információt nem adhat ki. Szép. Tehát hiába fordulnak a lakók tehetetlenségükben önkormányzati képviselőjükhöz, a hatóság jogszabályok mögé bújik... még kiderülne, hogy nem tett semmit. Hiába érdeklődöm akár mint képviselő, akár mint környezetvédelmi tanácsnok egy lakóövezet közepén épített bűzlő illegális szeméttelepről, nincs jogom megtudni, mit tesz a hivatal, a köztisztviselő. Kissé olyan érzésem volt, van, mintha a hivatal a szennyezők és nem a jogszabály követő lakók oldalán állna...

Megjegyzendő, a telek tulajdonosa nem egy elérhetetlen, számon kérhetetlen ciprusi offshore cég, hanem egy zuglói,  tulajdonnal rendelkező lakos.

Még aznap a jegyzőhöz fordultam,  tájékoztatást kértem, mind a konkrét ügyben, mind arról, hogy követett-e el mulasztást valaki a hivatalban. A csütörtöki képviselő-testületi ülésen közérdekű felszólalást teszek a lakók nevében.

 

4 komment

Címkék: Papp Csilla jegyző Öv utca szemét lerakás Hatósági osztály

Mennyi jut az intézmények karbantartására, műszaki állapotuk rendetételére, felújítására?

2015.02.12. 11:23 varnai

Készül a 2015-ös költségvetés, de a sok ígéret, a kommunális adó visszaadása, a szociális létminimum jövedelem mellett lesz-e elegendő pénz Zugló hozzávetőleg nyolcvan intézményének, a kerületi iskolák, ovik, bölcsődék, a rendelők épületeinek műszaki karban tartására, felújítására, netán a hiányzó tornatermek megépítésére?

Tisztelt Polgármester úr, tisztelt Jegyző asszony,
 
A 2015-ös költségvetés összeállításánál egy fontos és remélhetőleg jelentős (másfél milliárdos) tétel a kerületi intézmények felújítására, karbantartására szánt összeg.
Hasonlóan fontos a hosszútávú tervezés, a felújítások sorba vétele, ütemezése. fontos, hogy képviselők a teljes  ingatlanállományról, annak műszaki állapotáról átfogó képet kapjanak. Szakrendelők, körzeti orvosi rendelők, iskolák, óvodák, bölcsödék, nyugdíjas ellátó épületek, mely öszessen lehet 80 épület is.
 
Az intézmények költségvetési tervezésekor régebben mindig képet lehetett arról kapni, mely intézményvezető milyen elodázhatatlan felújításokat említ, és mi kerül a kérésekből  betervezésre a költségvetésbe. Most ez a fontos szempont a költségvetési tárgyalásokon nem került említésre.
 
A Városgazdálkodási Zrt mindazonáltal nyilvántartja minden épület műszaki állapotát, és remélhetőleg  van egy felújítási terv, vagy prioritási lista is.
 
Kérem, készüljön a kerületi intézményekről is egy, az üres lakásállományt bemutatóhoz hasonló, prezentáció a legközelebbi testületi ülésre, ahol ezen épületekről, műszaki állapotukról, a tervezett és szükséges felújításokról, nagyobb karbantartási tervekről, ezek ütemezéséről, pl. mi került be a 2015-ös költségvetésbe és mi nem. fontos, hogy a képviselők átfogó képet kapjanak a homlokzatok, tetők, energetika, kazánok, szigetelés, nyílászáró cserék, hiányzó tornatermek...festés, vizes helyiségek...stb.  állapotáról.
 
Meg kell mondjam, tartok tőle, hogy a 2015-ös költségvetésben a  népszerű kiadások, a  kommunális adó visszaadás, (450 millió forint) a szociális támogatások minimális létminimummal kiegészítése (becsült 590 milliö forint )  elviszi a forrásokat a szükségszerű ,de a lakosok által nem mindig észlelhető, de szükséges intézményi felújítások, karbantartások elől, és  a 2010-2014-hez hasonló "hadigazdálkodási" éve lesz a kerületi intézményeknek.

Tudni kell, ha a kerületben hozzávetőleg 80 épülettel 

számolunk, akkor évi minimum 4-6 épületnek kéne  átlag150-200 milliós nagy, teljes körű, az energetikát is megújító nagy felújításon, és másik 5-8 épületnek kisebb 50-100 milliós felújításon kell átesnie ahhoz, hogy az épületállomány állaga szinten maradjon, és ne pusztuljon.  Megjegyzendő, az energetikai felújítások után minden alkalommal jelentős rezsicsökkenések miatt jelentősen csökkennek a önkormányzat állandó kiadásai.
 
Mondandóm illusztrációjaként a Teleki Blanka Gimnázium és az Angol-magyar Kéttannyelvű Általános Iskola homlokzatának képét csatolom.

telekihomlokzat_net.jpgteleki_kapu_3942net_1.jpg

 

A hulló, balesetveszélyes vakolat miatt mindkét iskola bejárata aláducolt, és az udvarokból, a játszófelületből jelentős területet vesznek el az elkerítések. Remélem nem vagyok egyedül azzal a gondolattal, hogy a kerület e két jeles intézményének, melyekre büszkék vagyunk, nem így kéne kinéznie.


 
Tisztelettel,
 
Várnai László képviselő

3 komment · 1 trackback

Mexikói úti pláza sokadszorra

2015.02.06. 12:46 varnai

Az egyesület 2007-es alapító oka, a Mexikói úti kisföldalatti végállomáshoz tervezett beruházás tetszhalott állapotából újra életre kelt. Mivel a szabályozási terv módosítás 2014-ben nem lett elfogadva és lejárt, most újra benyújtották. Bár a projekt sokat finomodott, a tervezett kereskedelmi terület a töredékére csökkent, a leglényegesebb pontokon nem akarják meghallani a lakossági véleményeket.
Az alábbi levélben reagáltunk. Mi örülnénk, ha végre valami épülne, mert ahogy most kinéz, az már tényleg hátsóalbánia. De nem mindenáron. Megjegyzendő, a burkolatok, járdák karbantartása, a padok és minimális infrastruktúra állapot és kinézet fenntartása, pl. a szökőkút rendbe tétele akkor is kötelessége lenne a területért felelős fővárosnak, ha a távolabbi jövőben terveződik valami.

 Ha valaki kíváncsi pontosan mit terveznek ide és miért tiltakozunk nézze meg az alábbi két filmet:

 

És itt látható a Raiffeisen "parasztvakító" látványterve. Felhívom a figyelmet, az Autocad programmal könnyen lehet negyven éves nyírfákat és három méter magas tujasorokat ültetni, üdén zöldellő növénytakarót tenni minden  tetőfelületre, sőt az oldalfalakra is. Azt is érdemes észrevenni, a kamera nézőpont nem a gyalogosoké, ők a tetőn lévő növényeket egy pillanatra sem látják majd, viszont sokkal jobban békaperspektívából élvezhetik majd, ahogy föléjük tornyosulnak majd a 30 méter magas épületek, a parkolóház F+ 7 szintjének betonfalú, ablaktalan tömege. A cég filmje gondosan nem mutatja a környezetet, a forgalmi megközelítést, a parkolóházba jutási útvonalat  és az árufeltöltést, az épületek és a környező utcák épületeinek méretkülönbségét...

 

 

Ügyiratszám: MI / 4321-31/2015

Tárgy: Budapest XIV. kerület, Mexikói út, -Erzsébet királyné útja – Columbus utca – M3 autópálya által határolt terület ZKSZT módosítás

 

Tisztelt Karácsony Gergely polgármester úr, tisztelt Városfejlesztési osztály!

 

 

A Civilzugló Egyesület meghökkenve látta, hogy az előző egyeztetésen az általunk és a többi egyesület,sőt az Állami Főépítész által elmondottak semmilyen módon nem épültek be a most kapott ZKSZT, ZKVSZ módosításba.

A leglényegesebb pontok, melyek befogadása nélkül a MILLFAV beruházást elfogadni nem tudjuk, és nem fogjuk.:

 

  1. A beépítés mértéke nem emelkedhet 40%-ról 50%-ra. Semmi ok az OTÉK-tól való eltérésre.
  2. A zöldterület mértéke nem csökkenhet az előírt 40%-ról 30%-ra. Erre sincs semmilyen ésszerű ok. A terület jelenleg idős, beállt növényzettel van benőve, a telken 154 fa található, ezeket minél nagyobb arányban pótolni kell.
  3. A középütt kialakítandó zöldterület mértékét minimum 4000m2-ben tartjuk elfogadhatónak. Ez által garantálható, hogy a várakozó járművek által kibocsátott füst nem szorul a három magas épület közé, és lesz egy elfogadható méretű, használható közterület. Fontosnak tartjuk, hogy a parkolóház 22 méteres homlokzata előtt, a klausztrofóbiás hatást csökkentve, por és zajcsillapításként fasor kerüljön kialakításra. Cserében elfogadhatónak tartjuk, hogy a parkolóépület utcafrontján is üzletsor kerüljön kialakításra.
  4. A Civilzugló Egyesület az 1,4-es szintterületi mutatót kérte mindig, az 1,6-ot elfogadni nem tudjuk.
  5. Mint az sokszor írtuk a Columbus utca mentén nem tartjuk elfogadhatónak a 30 méteres épületmagasságot, mert az az utca 2-3 szintes épületekkel van beépítve. A toronyépület teljesen elnyomná, árnyékolna a Táncművészeti iskola kertjét. Cserében elfogadtuk, hogy a Mexikói út mentén lehessen 30 méteres épület.
  6. A legutóbbi egyeztetésen minden jelenlévő problémásnak találta a tervezett közlekedési úthálózatot. Nem megoldott buszvégállomás várakozó, motorjukat nem ritkán folyamatosan járató járműveinek helye, a két körforgalom ívei, az árufeltöltés útvonala. Az árufeltöltés az egysávos Columbus utca felől elfogadhatatlan, ezt a Mexikói út felől kell megoldani.

 

Általában fontosnak tartjuk elmondani, - és minden egyeztetésen hangsúlyozzuk - az építési illeszkedés szabályát. A Herminamező e részén is többségében a két háború között épült városképileg jelentős, nem egy esetben helyi védettség alatt álló villák, családi házak, vagy max. 2-3 szintes kisméretű társasházak vannak, melyek többsége sátortetős. Ezért csak olyan épületet tudunk elfogadni, mely ebbe a városképileg védett, hangulatos utcaképbe beleillik.

A környéken 2009-ben tartott közvélemény-kutatás alátámasztotta, az itt lakók maximum egy kisebb szolgáltatóházra vágynak, de egy nagyobb, messzebbről jövő forgalmat is vonzó bevásárlóközpont megépítését erősen ellenzik. Szomorúan látjuk, hogy a beruházó milyen nehezen érti meg ezeket a lakossági szempontokat.

Kérjük, hogy a ZKSZT-t legközelebbi módosítását ezeknek a szempontoknak a figyelembe vételével készítessék el.

2015. 02.01.

Tisztelettel ,

 

Várnai László

Civilzugló Egyesület, elnök

----------

 

 

3 komment

Nem csak politika

2015.02.01. 17:30 varnai

A január 22-i képviselő testületi ülésen a politikai-személyi döntések mellett - annál jóval fontosabb - egyéb döntések is születtek. Ezek közül legfontosabb a 2012-es kommunális adó visszaadásának újabb  lépése volt.

Összesen 30 napirendi pont, az előterjesztések ITT olvashatóak. A fontosabbak:

 

A kitüntetéseket követő polgármesteri beszámolóból megtudhattuk, hogy a Városgazdálkodási Zrt-be műszaki igazgatóhelyettesként betett ifjabb Feigli Ferenc állása megszűnt, erre Rozgonyi is visszavonta Városgazdálkodási Zrt igazgatójának felmentéséről szóló előterjesztését.  Hajdú alpolgármester bejelentette, hogy Baracskai Gábor cégvezetővel fennálló sógori viszonya jogilag nem összeférhetetlen, ezért nem is kellett a testületet tájékoztatnia. Ezzel Karácsony is egyetértett. Szerintem meg elegánsabb lett volna. Ha a friss hír igaz, hamarosan újabb szakember érkezése fogja borzolni az éppen csak lenyugvó kedélyeket.

Ezután az országos média kitűntető figyelme mellett, félórás MSZP-s frakciószünettel súlyosbítva, alpolgármesternek választották Rozgonyi Zoltánt. Lévai Sándor frakcióvezető kerek és számomra elfogadható érveléssel mondta el, miért nincs bizalmuk Rozgonyi iránt. Karácsony azt mondta, a szocialisták este még úgy tájékoztatták, támogatni fogják a kinevezést...  Erről a kinevezésről a véleményem EBBEN a blogposztban olvasható.   Bár a hatásköri megosztások még nem lettek hivatalosan leosztva, Rozgonyi feltehetőleg a költségvetést csinálja majd.  Reméljük, nem az elmúlt négy évben szokásos, irreális, 4 milliárdos ingatlaneladásos túltervezéssel, milliárdos polgármesteri vállalkozás fejlesztési alappal és  ehhez hasonló, üres hátterű sorokkal.

Személyi javaslatok napirendi pontba került a Civilzugló Egyesület régóta kért bizottsági tagságainak, azaz súlyának megfelelő rendezése. A Pénzügyi Bizottságba külsős tagként került be Zágon Zsuzsa, a Szociális Bizottságba Gindert Lászlót delegáltuk. Engem környezetvédelmi tanácsnokká neveztek ki. A 2014-es választási programunk rengeteg környezetvédelmi elvet és konkrétumot is tartalmaz, lesz mit megvalósítani. A konkrét környezetvédelmi témák, pl. a szelektív szemétgyűjtés, kerékpárutak, a növény telepítés, a zöldterületek mellett természetesen a ZKSZT módosítások, minden "városfejlesztés", azaz nagyobb építési beruházás, vagy útépítés egyben környezetvédelmi ügy is. Hogy e pozíciót a jövőben mennyire tudom tartalommal megtölteni részben rajtam, részben azon múlik, mennyire engednek meg a döntéshozatal előtt a tervekbe belelátni, a háttér tárgyalásokban részt venni.

Pár bizottsági tag cégvezetői kinevezése miatt lemondott, Bátki úr a Sport Kft igazgatói posztja, míg Kovács-Csincsák László  a Közbiztonsági Kft igazgatói állása miatt kellett hogy lemondjon. Helyettük a pártjaik delegáltak új, ismeretlen embereket.

Bemutatták az új jegyzőt. Hofmanné, dr. Németh Ildikó CV-je, pályázata ITT olvasható. Amennyire az elmúlt 1-2 hétből látni lehet, az ezer éve a közigazgatásban dolgozó hölgy hozzáértő és aktív szereplője lesz a kerületvezetésnek. Azóta kiírták az aljegyzői pályázatot is, (tudtommal van aljegyzőnk)  továbbá elmegy a pályázatíró csoport vezetője is, ott is felvétel van.

Az SZMSZ módosításba MSZP előterjesztésre be akarták tenni -  igencsak demokrácia szűkítőként - , hogy a helyszínen ne lehessen módosítókat írni az előterjesztésekhez. Ez a fideszesek és a három "kicsi" tiltakozása miatt nem ment át. A módosítás azért sem lett volna szerencsés, mert számos alkalommal a helyszínen, a vita, a képviselők, a cégvezetők, az osztályvezetők helyszíni megszólalásai során jut olyan információ a testület tudomására, ami alapján akár közösen, konszenzussal pontosítunk egy előterjesztést, vagy akar valamelyik képviselő valamit beletenni az előterjesztésbe.
 
Megszavazták a Kommunális adó visszaadást, ez 450 millióval fogja terhelni a 2015-ös büdzsét. Kb 40 milla csak a visszaadás adminisztratív költsége. A 2015-ös költségvetésbe tevésnél tartózkodtam. Nettó  káros, a legrosszabb tradíciókat követő politikai populizmus, mely  a 2015 költségvetésbe jéghegynyi lyukat üt, a kötelező feladatok kifizetése után megmaradó rész  javát elviszi. Semmi más szükséges infrastruktúrális fejlesztésre, sőt a régóta halogatott intézményi karbantartásokra sem fog elegendő pénz jutni, nemhogy a sokszor ígért nagy beruházásokra. Erről a  következő heti blogposztban részletesen írok.
 
Volt egy szégyenteljesen érdektelenségbe fulladó prezentáció a zuglói egészségügy probléma térképéről,  mely szerint a zuglói egészségügy rendbe tételéhez is   - a kommunális adó visszatérítéshez hasonlóan -  kb. 450 millió kéne. Erre hiába próbáltam felhívni a figyelmet. Megszavaztak egy felmérést a zuglóiak egészségügyi állapotának felméréséről, egészségterv készítéséről. Mint most a héten zajló költségvetési egyeztetéseken is kiderült a ZESZ vezetői e felmérés nélkül is pontosan tudják mire kéne költeni, mely beszerzések, felújítások, karbantartások halaszthatatlanok, mik a szűk keresztmetszetek. Jellemzően egy háziorvosi és egy gyerekorvosi pályázatot kellett a testületin kiírni, azaz a nemrégiben még kelendő zuglói háziorvosi körzetekre sincs már orvos, aki jelentkezne. A kerületben az országos trendet követve egyre nagyobb az orvoshiány, például folyamatos a hiány a gyerekorvosokból.
 
A Lakásgazdálkodás bérleményellenőri része - a forró krumpli -  ismét visszakerül a Városgazdálkodási Zrt-hez, és ami fontosabb megszűnik a Társasház kezelő kft, beolvasztják az anyacégbe. Eközben két egész lakásra sikerült kiírni pályázatot, miközben 100-200 évek óta üresen áll.
 
Mindeközben vettünk egy házat 57 millióért, állítólag jutányosan, a Csantavér utcában. Nem támogattam, mert szerintem a saját ingatlanjainkat kéne először rendbe tenni és ennyiből harminc zuglói üres bérlakásunkat újíthattuk volna fel és adhattuk volna ki. Egyelőre pletyka, hogy e lakóházba tervez költözni a Médiaszolgáltató Kft és berendezné a TV stúdiót, melyet az előző négy évben nem sikerült berendezni... remélem a hír nem igaz.
 
Eldöntöttük - minden konkrétum, (helyszín, büdzsé)  nélkül -  hogy lesz még egy Közösségi kert. Hurrá.
 
Újabb egy éves engedélyt adtunk a földalattinál lévő pavilonok fennmaradására. 5 évre kérték. A Fidesz frakció, a kormány KKV szektort szóban támogató politikájának megfelelően a fennmaradást nem támogatta. És csodálkozunk, hogy nem invesztálnak a vállalkozók a bódékba. Azért megjegyzendő, szakmai fórumok szerint a pavilonsorban található CAFÉ MEMOIRES az egyik legjobb kávézó Budapesten!
 
Lesz térfigyelő kamera a 70-es troli végállomásánál. Végre. A kamerákat eddig a másik oldalra tették, pedig a kupi, a használtcikk piac a Hungária sarki Nemzeti Dohány és alkohol-kimérőbolt miatt van.
 
Meg van az új közbeszerzés győztese a Mesevonat bölcsődének, azaz folytatódik végre az Erzsébet királyné út és Öv utca sarkán majd egy éve minőségi problémák miatt leállt építkezés. A beruházás kb. 274 millióba kerül.

Elnapoltuk a Hungast szerződésről a döntést, a tárgyalások a céggel folyamatban vannak.

Közérdekű kérdésként feltettem az alábbi, már több mint 15 napja a kabinetnél, a hivatalnál lévő kérdéseket. A polgármester újabb 15 napot kért a válaszokra. Én örültem volna, ha ennyi idő alatt már képben van és fejből tájékoztat minket. Nem baj, kivárjuk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Rozgonyi Zoltán alpolgármester Déri Balázs környezetvédelmi tanácsnok Feigli Ferenc Café memoires Mesevonat bölcsőde Hofmanné németh Ildikó jegyző

süti beállítások módosítása