HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A ZVK Zrt éves beszámolójának újbóli elutasítása és a többi döntésünk

2024.07.02. 20:47 varnai

Június 27-én tartottuk a nyári szünet előtti utolsó és választás utáni első testületi ülésünket. Az ülésen nem jelentek meg a testületből októberből kieső Vida Attila, Sokacz Anikó és Kisné Szivkovics Nikolett képviselők. A választásról nem esett szó, a polgármester nem túl elegáns módon nem gratulált az utódjának sem az újraválasztott képviselőknek.

Az ülés ITT nézhető vissza.

A legfontosabb döntés a 4. napirend, a Zuglói Városgazdálkodási Zrt 2023. évi beszámolójának elfogadása, azaz el NEM fogadása volt. A legutóbbi ülésen az elutasító, tartózkodó frakciók részletesen megindokolták a döntésüket. A Zrt élére hosszas huzavona, polgármesteri vétó után két éve neveztük ki Bernula Istvánt, és azt reméltük tőle, rendet rak, munkára sarkalja a Zrt-t, de ez többszöri kérés ellenére nem történt meg. A cégvezetőtől a kétszeri elutasítás után az lett volna korrekt magatartás, ha felajánlja a lemondását. 

zrt_besz.jpg

A szocialisták nem nyomtak gombot így tulajdonképpen NEM-el szavaztak, a DK és a polgi szavazott IGENNEL.

A mostani napirenden is volt két előterjesztés, mely rámutatott a Zuglói Zrt fura működésére. Az 5. napirendi pontban  Zrt módosította a 2024-es költségvetésben már elfogadott számokat, az általa értékesítésre javasolt ingatlanok értékbecslését. Az eredeti és módosított értékesítési táblázat azonban meghökkentően nagy, egy-egy tételnél 100 milliós különbségeket mutat.

4979329d-7c06-4117-b0b6-0c5b8c50084f.jpg

Játék a számokkal. Vajon melyik a hiteles, amivel a 2024-es költségvetést márciusban elfogadtuk, netán a három hónappal késöbbi módosított?

A Rákosfalva park 2. alatti ingatlanunk értéke hirtelen megduplázódott, míg a Dózsa György út 19. alatti üzlethelyiségünk értéke 290 millióról 190 millióra csökkent...  a legnagyobb csoda azonban a Gyarmat u 58-62. alatti ingatlanunkkal történt, melynek majd megnégyszereződött az értéke február óta. Miután a fura értékbecslésekre felhívtam a figyelmet és a cégvezető nem indokolta a számokat a testület ezt az előterjesztést elutasította. A tény azonban nem változott, az elfogadott költségvetés szerint 1,5 MILLIÁRD forintnyi ingatlant, telket, a Dózsa György út esetében kiadott helyiséget, azaz folyamatosan bevételt hozó ingatlant terveznek idén eladni. Ez a sokat kárhoztatott vagyonfelélés.

A Zrt. problémás működésére rámutat a 2011 óta bérbeadott Miskolci utcai iskola épületünk  további bérbeadásának előterjesztése is.

miskolcisuli.jpg

Az anyag sürgősségel jött be, de kiderült, a tánciskola az épületet már egy éve használja lejárt bérleti szerződéssel, miközben a bérlő hosszú évek alatt 51 milliós adósságot halmozott fel. Ennek okáról, és a jelentős összegű adósság kezelésére semmiféle javaslat nem szerepelt az előterjesztésben. A döntést elhalasztottuk.

 10. napirendi pontként tárgyaltuk a Füredi út 17. számhoz közeli zöldterületre engedélyzni tervezett trafik bódé / konténer /pavilon ügyét. A kerületi dohányboltokkal az a baj, hogy bennük alkoholt is árusítanak, ráadásul rájuk nem vonatkozik az az önkormányzati rendeletünk, mely az alkohol árusítást Zuglóban 22 órától tiltja. Ezért aztán a dohányboltok gyakorta válnak az utcai italozás centrumává, a piások éjszakai dorbézolóhelyévé. Pl. Hungária körút Erzsébet sarki trolimegállónál lévő bolt tipikusan ilyen, rendszeresen mennek ki a rendészeink, a rendőri intézkedés is gyakori.  Az érveimet hallva a testület, (az MSZP-sek kivételével) nem támogatta az előterjesztést.

11. napirendi pontként egy engedményes mértékes ügyet tárgyaltunk. A Róna utca129. szám alá a ZÉSZ szerint egy 56 lakásos + 9 irodahelyiséges házat tervezhettek, de  az engedményes mértékes játékkal és  Településrendezési baksissal Szerződéssel 28 milliót fizetve az irodák csökkentésének számával plusz nyolc lakással többet kívántak létrehozni. A baj az, hogy míg az iroda helyiségek Zugló számára előnyökkel járnak:  adóbevételeket, iparűzési és építményadót hoznak, munkahelyeket teremtenek, addig a lakásokból nincs bevétel, sőt a beköltözőknek plusz intézményi férőhelyek kellenek. Az elmúlt években Kiszuglóban így is messzetúl sok lakást építettek, minden infrastruktúrális fejlesztés nélkül.  A testület szerencsére ezt az előterjesztést sem támogatta.

Fontos döntés volt a zuglói nyugdíjasok számára az ingyenes úszás további biztosítása, a bölcsődei étkezéshez szükséges élelmiszer alapanyagok beszerzése, illetve a kerületi civil szervezetek támogatása. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr9018439453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása