HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

igen!

2011.08.26. 14:00 varnai

Tegnap testületi ülés volt, melyen a Fidesz-KDNP frakció feltehetőleg nyáron kifejlesztett két új szokását ismerhettük meg.

Tegnap  minden szavazás előtt elkurjantotta magát az ifjú Borbély Ádám, aki immár frakció vezető helyettes, hogy IGEN,  - biztos látta a Parlamentben  -  és akkor megszavazták a saját előterjesztéseiket. Az ellenzék semmiféle módosítóját igy se, úgy se szavazzák meg,  - legyen az bármilyen technikai apróság - úgyhogy a frakció tagjainak nem kerülhet különösen nagy szellemi  erőfeszítésébe, hogy melyik gombot nyomják meg, amikor a polgármester közli, hogy szavazás következik, "támogatást kérek, én igennel fogok szavazni" , de biztos ebből a kurjantásból merítenek magukban erőt.  A másik is hasonlóan hasznos új gyakorlat, hogy a testületi ülések szertartásán a bizottsági vélemények litániája most újabb strófával hosszabbodott, az ifjú minden előterjesztés után szót kért és közölte, hogy a Fidesz-KDNP frakció támogatja az előterjesztést.

Tegnap amúgy rendkívüli testületi ülés volt, melynek indokául a Cserepesház volt ifjúsági irodájául szolgáló helyiség bérbeadási ehetőségének megteremtése szolgált.

Természetesen ennél jóval fontosabb előterjesztések is voltak.

Itt van például a Lakásbérbeadás újra szabályozása. Itt a frakciójuk szétszavazott, de a hiánypótlás rendezés,  az eseti munkacsoport és az Ügyrendi Bizottság által is támogatott variációja mégsem került be a rendeletbe. Marad ahogy eddig, a lakásért aspirálók nagy része ezután is kihullik majd  formai okokból, mielőtt a még a bíráló bizottság elé kerülhetne egyáltalán az anyaguk. Valakiknek biztos jó így. Arról, hogy hosszútávon tulajdonképpen  mit kezdjünk, mi a szándékunk  a tulajdonunkban lévő majd 2800 lakással, arról továbbra sincs koncepció, elképzelés.

Újabb hatáskör, most az építési engedélyezés kerül a Pénzügyi Bizottságtól a polgármesterhez.  A Bizottságok, - hatáskörök híján -  lassan teljesen formálissá válnak.

Érvénytelen volt a Miskolci úti, volt József Attila iskola épületére kiírt bérbeadási  pályázat. Csak egyetlen pályázó volt, aki az ingatlanbecslők által javasolt havi 2,2 illetve 2,4 millió forint helyett csupán havi 1 milliót kínált. Most újra kiírjuk a pályázatot, ezúttal már pont annyiért, amennyit a pályázó kínált, a fideszes képviselők még ezer forinttal sem akarták feljebb vinni az árat. Máténé Virág Kriszta több bizottsági ülésen és a testületin is remekül érvelt az iskola érdekében, nekem úgy tűnt szereptévesztésben van,  a Táncművészeti Stúdiót képviselője  és nem az önkormányzat képviselője, érdekeinek védelmezője immár. Pedig erre választoták.

Így aztán a bérlő által kitalált árért, havi 1 millióért adunk bérbe egy jó állapotban lévő, több mint 2000 négyzetméteres, 16 tantermes iskolát minimum öt évre. Azért kíváncsi lennék, a saját vagyonukat, lakásukat  is hasonló könnyedséggel, hasonló elven, a bérlő által kínált árért, alku nélkül adnák-e bérbe? A bejövő 12 millió pont elég lesz az önkori éves Magyar Hírlap és Magyar Nemzet megrendelését kifizetni. Így mulat egy magyar úr!

A dolog plusz pikantériája, hogy jövőre a sulit az összes bér és dologi költségével együtt cakkumpakk átvette volna az állam. (akkor javasolta is Lévai  volt mSZP-s képviselő, hogy várjuk meg az iskola bezárással, míg kiderülnek a kormány oktatási tervei) Most azon a környéken már tuti soha többet nem lesz általános iskolánk, hiába éri el lassan a mostani nagy létszámú ovis, bölcsis korosztály az iskolaköteles kort.

Megszavazták még - Wass Albert téri lakossági ellenállásból tanulva hiába tiltakozott a körzetes képviselő, Mélykuti Melinda, -  a Kaffka Margit utca elejét átnevezik Vitézek Terének. Az elképzelés szerint a házak maradnának az utcanév alatt, míg a középső gazos rész ezentúl önálló térré válna.  Mindjárt másképp fogunk ránézni. A főépítészi osztály szerint ez nem lehetséges, de  a képviselők lelkesek voltak,  én nem kétlem, hogy fognak megoldást találni. Ha mást nem, hát alkotmányt módosítanak.

Még megszavaztak összességében majd egy milliárdot a városüzemeltetésre, park, fasor fenntartásra és az informatikai közbeszerzésekre - az eddigi megrendelések átgondolása, mindenféle előkalkuláció és irányelv nélkül.  Egy cég, több cég, elégedettek vagyunk-e az eddigi munkával, mást várunk, stb. Az idei év igy is kaotikus, láthatóan semmiféle felhalmozás, fejlesztés, beruházás nem történik. Feltehetőleg e napirendi pontok voltak a rendkívüli testületi ülés valós okai.

11 komment

süti beállítások módosítása