Logo Pic
Linda Morvai 2024. május 10.

Nagy déligyümölcs ízű szörp teszt

A nyár közeledtével egyre inkább előtérbe kerülnek a hűsítő italok. Ha a mindennapokban csak sima vizet iszunk is, a kertben vagy a vízparton ücsörögve, a családi, baráti összejövetelek alkalmával szívesen fogyasztunk valamilyen ízesített folyadékot, erre a legegyszerűbb megoldás a szörp. A málna, a szamóca, a jaffa a legelterjedtebbek, de egyre népszerűbbek a déligyümölcsös ízek is. Most ezeket vakteszteltük, mutatjuk is az eredményt.

 ossz2_6.JPG

A GYÜMÖLCSSZÖRPÖK A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVEBEN

A gyümölcsszörp olyan sűrűn folyó készítmény, amelyet friss vagy tartósított gyümölcsléből, sűrített gyümölcsléből, gyümölcsvelőből vagy ezek keverékéből cukor és adalékanyagok hozzáadásával állítanak elő, és a vízben oldható szárazanyag-tartalma legalább 60,0 ref.%. Gyümölcsszörp: a termék elsődleges összetevője derített vagy derítetlen gyümölcslé, sűrített gyümölcslé és/vagy gyümölcsvelő (gyümölcspüré).

Ízesített gyümölcsszörp: a terméket gyümölcs elsődleges összetevőből és a felhasznált gyümölcs jellegétől eltérő ízesítőanyagok hozzáadásával készítik.

A gyümölcstartalom mennyisége

Az egyes készítményekhez legalább a következő mennyiségű előkészített gyümölcs anyagot [gyümölcslé, sűrített gyümölcslé, gyümölcsvelő (gyümölcspüré)] kell felhasználni: a gyümölcsszörpnek legalább 33% (m/m) gyümölcslevet vagy gyümölcsvelőt (gyümölcspürét) kell tartalmaznia.

Érzékszervi jellemzők

Szín: a felhasznált gyümölcsre jellemző. A szűrt gyümölcsszörp áttetsző, kismértékű opálosság megengedett. A zavarosított, vagy jellege szerint zavaros (trüb) szörp nem áttetsző.

Íz: a felhasznált gyümölcs íze egyértelműen felismerhető, a szörp ízében dominál. Ízesített gyümölcsszörp esetén az uralkodó illat- és zamatanyagot nem a gyümölcs, hanem a termék jellegét meghatározó aroma adja.

Illat: a felhasznált gyümölcsre jellemző, tiszta illat.

Állag: a szörp egynemű, sűrűn folyó. A citrusgyümölcsökből készített szörpökben kismértékű (legfeljebb 1 mm) olajgyűrű jelenléte még elfogadható. Kismértékű léelválás (10%) nem kifogásolható. A léelválást, illetve az üledékképződést 24 órás ülepítés után kell elbírálni.

 

KÓSTOLÁS MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

Mivel a hűtés képes csökkenteni a zamat és az illat intenzitását, ezért szobahőmérsékletű vízzel hígítottuk a szörpöket és így is kóstoltuk. A palackon jelzett hígítási arányt szigorúan betartottuk, ahol nem volt feltüntetve, ott a Magyar Élelmiszerkönyvben javasolt hígítási arányt alkalmaztuk.

A szörpöket többször is megkevertük kóstolás előtt, hogy a szirup minél jobban eloldódjon. Szénsavmentes vízzel kóstoltuk, hogy a szénsavasság ne befolyásolja az ízlelésünket.

 

ÉRTÉKELÉS, PONTOZÁS

Illat: illatban nem vártunk intenzív gyümölcsaromát, inkább az idegen illatot pontoztuk le.

Állag: az állagnál az volt a fontos, hogy az előírt hígítási arány finom szörpöt eredményez-e vagy egy kevésbé ízes italt.

Íz: ízben természetesen a gyümölcs volt a legfontosabb, a természetes gyümölcsíz. Ha túl édes volt, azt lepontoztuk, de ha lehetett volna picit édesebb, viszont a gyümölcsíz pont megfelelő volt, akkor nem vontunk le pontot.

 

A NAGY DÉLIGYÜMÖLCS ÍZŰ SZÖRP TESZT EREDMÉNYE

 

18. AUCHAN Mangó-Maracuja ízű szörp, egységár: 813 Ft/l, Pontszám: 7,1/10 pont

Aromás illat. Az előírt hígítási arány mellett közepesen intenzív ízt kaptunk. Aromás, közepesen édeskés szörp. 50% gyümölcstartalom.

auchan_mango.JPG

 

17. SPAR Mangó-Maracuja ízű szörp, egységár: 1 070 Ft/l, Pontszám: 7,1/10 pont

Aromás, édeskés illat. Az előírt hígítási arány közepesen intenzív ízt eredményezett. Édeskés, aromás íz. 50% gyümölcstartalom.

spar_mango.JPG

 

16. Pölöskei Mangó-Maracuja ízű szörp Diab, egységár: 899 Ft/l, Pontszám: 7,2/10 pont

Édeskés, aromás illat. Az előírt hígítási arány közepesen intenzív ízt eredményezett. Édeskés, gyümölcsös, aromás íz. A gyümölcstartalom nincs feltüntetve.

poloskei_diab_mango.JPG

 

15. Piroska Mangó ízű gyümölcsszörp, egységár: 1 141 Ft/l, Pontszám: 7,2/10 pont

Édeskés, aromás gyümölcsillat. Az előírt hígítási aránnyal közepesen intenzív gyümölcsös jegyeket éreztünk. Kóstoláskor aromás mangóízt tapasztaltunk. 50% gyümölcstartalom.

piroska_mango.JPG

 

14. Pölöskei Kiwi ízű szörp, egységár: 815 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont

Aromás kiviillat. Az előírt hígítási aránnyal megfelelő intenzitású szörpöt kaptunk. Megfelelően édeskés, aromás kiviízű szörp. 50% gyümölcstartalom.

poloskei_kiwi.JPG

 

9. Pölöskei Kaktuszfüge ízű szörp, egységár: 749 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Édeskés, gyümölcsös illat. Az előírt hígítási arány mellett intenzív ízű szörp készíthető. Édeskés, gyümölcsös, aromás íz. 50% gyümölcstartalom.

poloskei_kaktusz.JPG

 

9. LIDL SoleVita kaktuszkaland kaktuszfüge ízű szörp, egységár: 1 070 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Édeskés, kaktuszfüge-illat. Az előírt hígítási arány mellett közepesen intenzív ízű szörp készíthető. Közepes intenzitású kaktuszfüge-íz. 50% gyümölcstartalom.

solevita_kaktusz.JPG

 

9. LIDL SoleVita mangó-maracuja mánia, egységár: 1 070 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Édeskés, maracujás illat. Az előírt hígítási arány mellett kellően intenzív ízű szörpöt kaptunk. Jól érezhető a mangó természetes íze. 50% gyümölcstartalom.

solevita_mango.JPG

 

9. AUCHAN Kaktuszfüge ízű szörp, egységár: 813 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Édeskés, kaktuszfüge-illat. Az előírt hígítási arány mellett közepesen intenzív ízű szörp készíthető. Közepes intenzitású kaktuszfüge-íz. 50% gyümölcstartalom.

auchan_kaktusz.JPG

 

9. Piroska Kaktuszfüge ízű gyümölcs szörp, egységár: 841, Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Édeskés, gyümölcsös illat. Az előírt hígítási aránnyal megfelelő intenzitású szörpöt kaptunk. Különleges kaktuszfügés, sárgadinnyés ízjegyeket éreztünk. 50% gyümölcstartalom.

piroska_kaktusz.JPG

 

5. Frutta Max Bubble Mango vegyes gyümölcsszörp, egységár: 2 318 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont

Édeskés, aromás mangóillat. Az előírt hígítási arány megfelelő intenzitású szörpöt eredményezett. Kellemes, mangós, gyümölcsös ízt tapasztaltunk. 60% gyümölcstartalom.

frutta_mango.JPG

 

5. Méhes-Mézes Mangó szörp, egységár: 4 598 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont

Édeskés, mangós illat. Az előírt hígítási arány megfelelő intenzitású szörpöt eredményezett. Íze erőteljes mézes íz és enyhébb mangós zamat. 50% gyümölcstartalom.

mehes_mango.JPG

 

5. AUCHAN Collection Kiwi gyümölcsszörp, egységár: 1 427 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont

Gyümölcsös, kivis illat. Az előírt hígítási arány mellett megfelelően intenzív ízű szörpöt kaptunk. Ízében jól érezhető a természetes kivizamat.  50% gyümölcstartalom.

auchan_kiwi.JPG

 

5. Pölöskei Kaktuszfüge ízű szörp Zero, egységár: 699 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont

Édeskés, gyümölcsös illat. Az előírt hígítási arány mellett megfelelő intenzitású szörpöt kaptunk. Különlegesen gyümölcsös, megfelelően édes szörp. 50% gyümölcstartalom.

poloskei_kaktusz_zero.JPG

 

3. Nektária Gourmet Mangó pürészirup, egységár: 3 398 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont

Természetes mangóillat. Az előírt hígítási arány szerint megfelelő intenzitású szörp készült. Természetes, kellemes mangóíz. 40% gyümölcstartalom.

nektaria_mango.JPG

 

3. ALDI Rio D'oro Őszibarack-maracuja víz alapú szörp Zero, egységár: 1 284 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont

Kellemes, maracujás illat. Az előírt hígítási arány megfelelő intenzitású szörpöt eredményezett. Jóleső, maracujás, mangós, harmonikus ízpár. 34% gyümölcstartalom.

rio_barack.JPG

 

2. Nektária Gourmet Passion Fruit pürészirup, egységár: 3 398 Ft/l, Pontszám: 8,2/10 pont

Gyümölcsös, intenzív maracujaillat. Az előírt hígítási arány kellően intenzív ízű szörpöt eredményezett, természetes, jóleső maracujaíz. 40% gyümölcstartalom.

nektaria_passion.JPG

 

1. Pölöskei Mangó-Maracuja ízű szörp Zero, egységár: 649 Ft/l, Pontszám: 8,4/10 pont

Kellemes, inkább maracujás illat. Az előírt hígítási arány mellett megfelelő ízintenzitású szörp készíthető. Az ízében harmonikus arányban érezhető a mangó és a maracuja íze. 50% gyümölcstartalom.

poloskei_zero_mango.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes Pölöskei Mangó-Maracuja Zero ízű szörp az AUCHAN, TESCO, INTERSPAR, SPAR, REÁL, EcoFamily üzleteiben kapható.

kulonleges_izu_szorpok_teszt_20240510_kep_1.png

 

Vissza a címlapra
Maradok a pénzemnél
Legjobban pörgő posztok
Játékoscserék a láthatáron?
venember83 • 7 nap
Douglas Luiz egyre közelebb a Juventushoz
Apuleius • 5 nap
HIVATALOS: Thiago Motta a Juventus új edzője
Apuleius • 3 nap
Huijsen értékét 30 millió euró fölé lőtte be a Juve?
venember83 • 2 nap
„Ha elindul a szöveg, nekem ömlik” – Ketioz-interjú
soostamas • 4 nap
Cikkek a címlapról
Zselickisfaludtól Simonfáig
Kis faluból kardosfai hotel, a Zselici Csillagpark és több kis tó érintésével sétáltam el Simonfára. Kaposvárról már korán, a 7:30-as busszal eljöttem, így 8 órakor már Zselickisfalud buszmegállójában álltam. A falu főutcája igazán egyedi: egy uniós projekt keretében kerékpárút épült az út mellett,…
Visszavonult védőt szerződtetett a Los Angeles Chargers
Tony Jefferson tavaly májusban bejelentette, hogy végleg szögre akasztja a sisakját. Egy év kihagyás után, két héttel ezelőtt bejelentette, hogy szívesen visszatérne a pályára. A bejelentést követően, meglepő módon, nagy érdeklődés volt a játékos iránt.
>