HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Posztapokaliptikus üdülőnk a Római-parton - a hanyag kezelés iskolapéldája

2019.08.10. 13:00 varnai

A zuglói önkormányzat birtokában lévő lassan elfelejtett üdülőnkbe még képviselőként sem könnyű bejutni. Így volt ez a Papcsák korszakban és így van ma is. 

A polgármesterről és a jegyzőről  tavasz óta válasz nélkül pattantak le a szemlét kérő képviselői leveleim. Végül tegnapelőtt a főmérnököt küldték velem a bejárásra. Kerületvezetőt egyet sem érdekelt a zuglói titkos kincs,  polgármesterünk nem ér rá, épp Csepellel ismerkedik. 

Még előre leegyeztetett érkezésünk után is hosszas telefonálgatásba került, míg kiderült melyik a mi telkünk, ugyanis az intézmény nevét, tulajdonosát, elérhetőségét jelző tábla  nincs kitéve, sőt eltűnt  a bérbeadást meghirdető tábla is. Nem csoda, hogy nem érdeklődnek a bérbevétel iránt.

Hosszas sikertelen kiabálás, dudálás után sikerült utánatelefonálni a biztonsági őrnek, hogy engedjen be minket.

kapu_0238.jpg

Mint a félálomban előkerülő őrtől megtudtuk, a tulajdonost jelző táblát egy hónappal ezelőtt a Városgazdálkodási Zrt-nk  leszedte, összegyűrve a bokrok alá dobta. Hogy mi okból tették, ki adott erre utasítást, még nem derült ki. 

tabla_0241.jpg

Az értékes és valaha élettel teli üdülőnk 2008 óta áll üresen. 

A vízparti telek hatalmas, hozzávetőleg 220 méter hosszú és 30 méter széles, kb. 7000 négyzetméter, és a Római part gáttal védett, árvízmentes részén található. Az egyik kapu a Nánási útra, míg a másik a Duna partra nyílik.

romai_ingatlan_google_1.jpg

Méteres gaz áll a telken mindenütt.

gaz_0242.jpg

etkezo_kivulrol_0243.jpg

Ez itt a az étkező és a konyha.

Bár a növényzet ahol tudja visszahódítja a területet a könnyűszerkezetes épületek többsége jó állapotú.  Egy két cső szétfagyva, itt-ott beázás nyoma, de az épületek többsége rendben van, a tetők épek, az elektromos rendszer működik. 

A konyhai berendezések mind épek, működőképesek.

konyha_0279.jpg

etkezo_0284.jpg

Az étkezőt angkori rom módra lassan visszafoglalja a növényzet

furdo_ajto_0250.jpg

A mosdók bejáratát lassan benövi a vadszölő

furdo0274.jpg

A  női és férfi mosdók és zuhanyzók 

halok_0247_1.jpg

A hálószobák épülete

halok0295.jpg

A három hálószoba 52 gyereknek adott helyet. Egy takarítás után használható lehetne.

parnak_0290.jpg

agynemu_0286.jpg

 Az ágyneműk, párnák, takarók 11 éve várnak a gyerekekre

 Az egész területnek, az épületeknek olyan a hangulata, mint Csernobilnak. Úgy hagyták ott, mintha lakói úgy tervezték volna, hogy másnap visszatérnek és folyatódik az élet, a munka.  

Minden kitakarítva, rendben a helyén, az evőeszközök, a tányérok a polcon, a párnák, az ágyneműk glédában kivasalva várják a következő turnust.

A helyiségek többsége egy nagyobb takarítás, pár millió forintnyi felújítás után használható lenne. 

 

A telek Duna felőli részén egy jó állapotú téglaépület is áll, ebben 4 kisebb fürdőszobás apartmant alakítottak ki. A festés itt-ott hullik, de egy takarítás után lakható lenne.

A számlatömb az asztalon, az utolsó bejegyzés 2008.

A ciklusban a hasznosításra, bérbeadásra nem volt kísérlet. Nagyon fura, sőt már gyanús, hogy még a bérbeadó táblát is leszerelték. 

Én fel nem foghatom, hogy nem lehet iskolai táboroztatáshoz, csereüdültetéshez, campingként bérbe adva, vagy valahogy hasznosítani.

Hagyni kell szép lassan teljesen lepusztulni, miközben felújítására nem költünk, de évi tízmilliót költünk az őrzésére?

Amit ezzel az ingatlannal Zugló polgármesterei az elmúlt két ciklusban műveltek az kimeríti a hűtlen, de minimum hanyag kezelés tényállását.

vendeghaz_0266_1.jpg

vendeghalo_0261.jpg

vendeghaz_furdo_0254.jpg

Rendezett, felújított zuhanyzós WC-s apartmanok.

A hatalmas ősfás telek végén kapu nyílik a Duna partra. Evezőstáborként fantasztikus hely lehetne.

kert_0263.jpg

2 komment

Címkék: Zugló hanyag kezelés Római-parti nyaraló

Végre nem hajtott döntések, megválaszolatlan kérdések - levél a polgármesternek

2019.08.08. 10:12 varnai

Tegnapelőtt átbeszéltük Zugló  jegyzőjével a kerület aktuális ügyeit, mert a kerületet jobb híján ő vezeti.  Nem véletlen, hogy ő immár a ciklus harmadik jegyzője, két jó szakember ment el négy év alatt.

A polgármesterhez hetek óta nem tudok bejutni, elérhetetlen, időpontot nem kaptam, mint ahogy nem reagált az eddigi számos hivatalos levélre, közérdekű adatkérésre sem.  A médiából látom, hogy hol Pestszentlőrincen kampányol, hol facebook élő adásban van, hol sajtótájékoztatót tart, hol a tv-ben nyilatkozik. Zuglóra nem jut idő.

E médiamegszólalásokban gondosan hallgat az általa vezetett kerület problémás ügyeiről,  mint ahogy arról is, hogy Zuglóban még mindig - 15 nappal vagyunk az ajánlásgyüjtés előtt -  nem jött létre az ellenzéki megállapodás.

egyenes_beszed.png

Jó lenne, ha zuglói ügyekről is lennének egyenes kérdések és egyenes válaszok. Ha  nemcsak a fővárosi korrupcióról, hanem a zuglóiról is beszélne, ha kiadnák a közérdekű adatokat, ha végrahajtanák a testületi döntéseket.

Az alákérdezős ATV interjúban Gergő kielemezte a fővárosi metrókocsi közbeszerzés történéseit és ezt sikerült mondania: "Nem kellett volna csalárd módon kizárni az olcsóbb ajánlattevőt." Egy pillanatra már azt hittem, hogy a zuglói parkolás közbeszerzésről beszélt.

Azt gondolom, hogy ameddig hivatalosan zuglói polgármester, addig a kerületi ügyeket is vinnie kéne, mert számos testületi döntés nincs végrehajtva, a kerület ebek harmincadján.

Csak egy példa: tegnap a Nagy Lajos Király útja 104-ben jártunk, melynek kiürítéséről , szanálásáról 2015-ben döntöttünk

A házban, melyhez képest a sokat emlegetett Hős utca egy szanatórium,  azóta is laknak, embertelen, egészségtelen sőt életveszélyes körülmények között élnek gyerekek felnőttek tucatjai. Vajon e házakról, e végre nem hajtott döntésekről miért nem beszél az ATV riportban?

lepcsohaz_to_net3282_1.jpg

 Dickensi állapotok - ez lenne a " zuglói modell "? - Nagy Lajos király útja 104. önkormányzati bérház

belso_homlokzat_net3288_1.jpg

Penészes lakások, emberi, állati ürülék, patkányok, omladozó életveszélyes romok közt élnek gyerekek, felnőttek.  A ciklusban eladtak 68 bérlakást és a 120 önkormányzati bérházból egy sem lett felújítva.

A jegyző elnézést, kért, hogy nem válaszoltak időben a közérdekű adatkérésre, most gyorsan összeszedik a kért adatokat. A római-parti üdülőnk bejárása ma megtörténik. Az épület 10 éve áll üresen, a ciklusban 49 millió forintot költöttünk az örzésére.

A tegnapelőtt a polgármesternek és a jegyzőnek az alábbi levelet írtam emlékeztetőül:

Tiisztelt jegyző úr, polgármester úr,
A héten ma és tegnap is kerestem a polgármester urat, de visszajelzést nem kaptam. Az mai jegyző úrral folytatott pozitív hangulatú megbeszélésünk alapján az alábbi emlékeztetőt írom.
1. Kérem, hogy a cégekben május 31-i határidővel megrendelt BELSŐ ELLENŐRZÉSI anyagokat a képviselők megismerhessék. A határidő óta eltelt több mint két hónap, ez alapján sajnos feltételezni kell, hogy a cégekben súlyos problémákat találtak, ezért húzódik azok kiadása.
2. Kérem, hogy a polgármester az országos médiában tájékoztassa a zuglói lakosokat, hogy a nyomdai közbeszerzés leszavazása okán a Zuglói Lapok nem fog megjelenni a közeljövőben. A ciklusban tehát mind a Zugló TV-t, mind a Zuglói Lapokat sikerült elveszíteni.  
Mivel újság nem készül, a  kabinet alá tartozó nyolc fős Médiaszolgáltató Csoport  fenntartása és a számos külsős szerződés fenntartása tökéletesen fölösleges pénzkidobás. A megszüntetésre, jelentős csökkentésre a jegyző is javaslatot tett, de a kabinetben ezt nem támogatták.
3.  Kérem, hogy a Helytörténeti gyüjtemény épületének kiválasztásához a bejárást -  februári döntésünket -  hajtsa végre, a bejárás legkésöbb a jövő héten történjék meg.
4. Kérem, hogy a Római-parti ingatlanunk bejárására még a héten sor kerüljön. Ezt legelőször márciusban kértem, és azután havonta megismételtem a kérést.
5. Kérem, hogy a június 24-én írt, a kerületi vagyon, ingatlan, részvény, stb. eladások felsorolálást kérő közérdekű kérdéseimre választ kapjak. A törvény szerinti 30 napos határidő már rég lejárt.
6. Kérem, hogy a 2017 novemberében megszavazott Energetikai közbeszerzés kiírása  testületi határozatunkat hajtsák végre. A képviselők még a fogyasztásról-kiadásokról szóló tájékoztatót sem kapták meg.
7. Kérem, hogy a 2018. novemberében elnapoltatott előterjesztésemről, a Zugló Egészségügyi Szolgálatnak biztosított szolgálati lakásokról, az egyeztetések állásáról számoljon be, az előterjesztést készítse elő,  eddig hét hónapja volt erre. A kerületben számos orvos és szakdolgozói státusz betöltetlen.
8. Kérem, hogy a május 13-án hozott testületi határozatunkat a zuglóiaknak adott ingyenes parkolásról hajtsa végre. Számos lakos keres minket,  elérhető képviselőket, nem értve, hogy ha döntés született az ingyenes parkolásról, akkor miért kell még mindig fizetniük.
9. Kérem, hogy a parkolás ellenőrzés átvétele óta eltelt egy hónapos  időszakról, ellenőrök száma, ellenőrzések száma, pótdíjazások száma kapjanak a képviselők írásos beszámolót. E döntést messzemenőleg támogattam, de jó lenne látni hogy alakulnak a számok. Ha született bármiféle szerződés e kapcsán, azt szeretném megismerni.
Tisztelettel,
Várnai László 
önkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület

Szólj hozzá!

Vagyoneladás, belső ellenőrzés? Válaszra sem méltatott közérdekű kérdések

2019.07.25. 13:53 varnai

Pont egy hónapja, hogy közérdekű kérdéseket tettem fel a hivatalunknak és több testületi döntés végrehajtását sürgettem. Mindezidáig türelemmel vártam az adatszolgáltatásra, de még csak formális válaszra sem méltattak.  Nincs más eszközöm, mint a nyilvánoság. 

Azt gondolom, mint képviselő joggal várom el a határidőn belüli érdemi választ, ahogy minden zuglói polgár is  joggal várhatja el. Egy baloldali kerületnek, mely az átláthatóságot és a nyilvánosságot tűzte a zászlajára, nem így kéne működnie, hogy a hatékonyságról, operativitásról, prudens működésről már ne is beszéljünk.

A kerületi vagyoneladások listája közérdekű adat, egy ciklus, egy politikusi garnitúra legfontosabb jellemzője, hogy miként sáfárkodik a reá bízott vagyonnal, eladja, feléli, netán bővíti azt.

Ilyen közérdekű adat az önkormányzati cégekben történt belső ellenőrzések eredménye is. Emlékeztetnem kell a polgármestert, hogy e cégek költségvetése a ciklusának kezdete óta megduplázódótt, és átvilágításukat minden (azóta távozó) jegyző is szorgalmazta.  

 cegek_kadas_1.jpg

 Részlet  2019-es költségvetésből: a felülvizsgálatot javasló óhajtó mondat. Mi  lehet az oka, hogy a cégekben  a felülvizsgálat rendre elmarad és belső ellenőrzések anyagait nem akarják a képviselők elé hozni?

Végre nem hajtott döntésesk sora

Ismét emlékeztetnem kell a polgármestert, hogy

 

  • A testület 2018 őszén döntött, a Sport kft-ben történtek után az összes önkormányzati cégnél belső ellenőrzést futtat le. A vizsgálat határideje 2019. május 31. volt. Az elkészült anyag mégsem szerepelt a képviselő-testület júniius 13-i ülésén, a belső ellenőrzésekről fél éve mondhatni hírzárlat van. Kérem az anyagokat haladéktalanul küldje meg minden képviselőnek!

 

Hasonlóan abszurd, hogy mint képviselő hónapok óta számtalan levélben hiába kérem, nem tudom megtekinteni az egyik önkormányzati intézményünket, a Római parti önkormányzati nyaralónkat. Ez az értékes ingatlanunk immár 10 éve áll üresen és pusztul. Az önkormányzat ebben a ciklusban 49 millió költött az őrzésére, de hasznosítására, a műszaki állapot felmérésre még csak kísérlet sem történt. Hanyag kezelésnek minősül, amit  a kerületi gyerekek által valaha kedvelt üdülővel művelnek. Szomorú lesz, ha a baloldali kerületvezetés alatt épp úgy át kell mászni a kerítésen, mint a Papcsák korszakban.

László Várnai varnai.laszlo14@gmail.com

2019. jún. 24. 13:25
címzett: jegyzo; civilzuglo
   Tisztelt Jegyző úr,
A testületi és bizottsági üléseken is több alkalommal kérdeztem, hogy a kerület pontosan mely ingatlanokat milyen összegben értékesített a ciklusban. 2015. január elsejétől mostanáig.
Kérnék
 1.)  az eladott lakásokról,
 2.) egyéb helyiségekről, bolthelyiség, garázs, légópince, stb.
3.) eladott telkekről egy listát. 
Cím, alapterület, értékesítési ár felsorolásával.
Kértem továbbá egy listát, (akkor amikor kiderült, hoga Gizella utcai házépítésre szánt telkünk a ZVK Zrt-é)  a ZVK Zrt. vagy bármely más cégünk nevén lévő ingatlanjainkról.
Ha ezek közül bármi a ciklusban értékesítésre került arról is kérnék egy felsorolást.
Még az EP választás előtt kértem, hogy szervezzünk egy bejárást a Római parti ingatlanunkba.
Fáradozásukat köszönve, 
Tisztelettel, 
Várnai László 
önkormányzati képviselő, Civilzugló Egyesület

László Várnai varnai.laszlo14@gmail.com

júl. 2., K 8:58
címzett: jegyzo; polgarmester; civilzuglo
Tisztelt Polgármester úr, tisztelt Jegyző úr!
A Sport Kft-ben tapasztaltak után a képviselőtestület úgy határozott, hogy az önkormányzat összes cégénél belső ellenőrzést végeztet. Az ellenőrzés határideje május 31-e volt.  A testületi üléseken már elhangzott, hogy külsős cégek kerültek megbízásra,  az ellenőrzés folyamatban van, készül. 
 Most, hogy egy hónapja lejárt a határidő, szeretném megkapni az ellenőrzések anyagait nyomtatott formában.
 
Szeretném ismét, immár harmadszor kérni, hogy a Állandó Helytörténeti Kiállításról hozott  februári döntésünket, az épületbejárásokat végezzük el. Az előterjesztés írására az áprilisi testületi ülés volt a határidő.
Buza Péter is jelezte, hogy többször szorgalmazta már önnél a bejárást. Egyszerűen nem értem, hogy egy ennyire egyszerű dolgot miért nem akar három hónapon át végrehajtani, miért hátráltatja a helytörténeti kiállítóhely létrejöttét?  Ha önnek már nincs ideje, figyelme a kerületre, jelöljön ki maga helyett valakit a bejárásra. 
 
A Semmelweis Napi ünnepségen ismét felmerült, hogy mennyire fontosak lennének az orvoshiány megoldásához a ZESZ számára a szolgálati lakások. 
Az általam 2018. novemberében beadott előterjesztést azzal napolták el, hogy egyeztetnek a ZESZ-el. Azóta több, mint fél év telt el.
 
Szeretnék továbbá rákérdezni a Tábornok utca környékére tervezett 30-as forgalomcsillapított övezetre, mely előterjesztésünket 2016. tavaszán szavazta meg a testület. Hogy áll az engedélyeztetés?
 
Kértem továbbá, még az EP választás előtt egy bejárás megszervezését a Római parti ingatlanunkba, ennek is több hónapja.
 
 
Tisztelettel,
 
Várnai László
környezetvédelmi tanácsnok
önkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület

Joggal várható el a polgármestertől, amíg zuglói polgármesterként kapja a fizetését, munkaköri kötelessége,hogy a képviselőtestület döntéseit végrehajtsa, végrehajtassa a jegyzővel, a 260 fős hivatallal, a kabinetjével, a cégek vezetőivel. 

Tisztelettel kérdem, hogy akar egy kétmilliós város polgármestere lenni, havi száz előterjesztést előkészíteni, végrehajtani, ha egy százezres kerület napi problémáinak kezelése meghaladja az erejét, figyelmét, érdeklődését?

Szólj hozzá!

Címkék: költségvetés zugló közérdekű adat belső ellenőrzés Karácsony Gergely vagyoneladás

Szobrok Zugló módra

2019.07.01. 20:12 varnai

Egy településen, az egy képviselő-testületi, polgármesteri ciklus alatt köztérre kerülő alkotások erősen jellemzik az adott politikusi garnitúrát, mind ideológiai, mint értékítéleti szempontból. Szobrot állítani nagy felelősség. Mi, a 2015-2019 közötti zuglói képviselő-testület milyen alkotásokat hagyunk a kerületre, az utókorra?

Zugló önkormányzata ebben a ciklusban több köztéri alkotás megvalósításába is belevágott, de ezek közül végül alig valósult meg valami - és ami megvalósult, abban sincs sok köszönet.

 

Bibó emlékmű -  József Attila emlékmű újrahasznosítva

A ciklus kezdetén a polgármester  Lorenzo Medici módra pályázat nélkül akart politikai példaképének, Bibó Istvánnak emléket állítani: személyes ismerősétől, Ortutay Tamástól rendelvén egy művet.  A kerületnek erősen túlárazottan, (40 milla, de most 50% kedvezménnyel csak nektek)  eladni szándékozott József Attila  remake megrendelésétől azonban blogom megjelenése után még időben visszakozott.

bibo_1.jpg

A meg nem valósult Bibó szobor egy régebbi helyre tervezve. Feltehetőleg oda sem sikerült eladni. Bibó, netán 1956. emlékét megörökítő alkotás pályázat kiírását, mű elkészítését ezután a polgármester már nem tartotta fontosnak, pedig módosítóként beadtam egy tisztességes szakmai pályázati kiírást.

 

Szegény Kesjár Csaba

 Barabás fideszes képviselő javaslatára a testület megszavazta, sőt a lerakáshoz pénzt is biztosított, hogy  a valaha közelben élő Kesjár Csaba autóversenyző portréja kerüljön elhelyezésre a Róna utca Thököly út sarokra. A  művet egy barátja, egy amatőr szobrász ajánlotta fel. A Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Közhasznú Kft (MANK),  mely a minden köztérre elhelyezésre szánt mű esetén végzi a kötelező szakmai zsűrizést több alkalommal felhívta a figyelmet a portré dilettáns voltára, az anatómiát semmibevevő  alkotás amatőrségére. A testületi viták során hiába hívtam fel a figyelmet a MANK szakvéleményére, a pályáztatás szükségességére. Mindhiába.

kesjar4300.jpg

Kesjár Csaba torzója - ha már emléket állítunk neki, megérdemelt volna egy tisztességes portrét. A  gyermeteg alkotáson azóta rendre megbotránkoznak a szakemberek és az arra járók is.

 

A magas babérokra törő kerületvezetés érezte, hogy a ciklusban muszáj lesz valami grandiózusabb alkotást, lehetőleg ideológiailag is példamutatót prezentálnia. Választásuk a '44-45- telén elkövetett zuglói nyilas kivégzések, a Vészkorszak áldozataira  és  az embermentő Slachta Margitra esett.   A Pillangó parki felújításhoz kötve egy ideológiamentes pillangó szobrot is létre kívántak hozni, és ciklus végére egy Zsivora György szoborra is javaslatot tettek a szocialisták.

 Viszonyításképp egy kis visszatekintés: a Papcsáki kerületvezetés siraly4428.jpgnégy éve alatt három alkotással gazdagította Zuglót: egy a Reiner Frigyes térre letett  a szakmai zsűri által elcsépelt közhelyek gyűjteményeként jellemzett Trianon emlékművel (a helyiek a mérete okán sirályként emlegetik), a parlament elé visszahelyezett Tisza István szobor zanzásított másával, mely a Róna -Thököly másik sarkára került, harmadikként pedig a Bosnyák tér parkjában elhelyezett Bolgárkertészek szoborcsoport ivókúttal, melyet Veliko Tarnovo bolgár testvérvárosunk adományozott Zuglónak.

 Karácsonyék az általuk tervezett három mű elkészítésére már - ahogy a XIX. század óta illik -  nyilvános pályázatot írtak ki, mindhárom esetben 15-15 millió forint maximális bekerülési költséget határozva meg.

A pályázatokat 2017.tavaszán írtuk ki, és májusában hoztunk a győztesekről testületi döntést. A MANK mindhárom alkalommal jogosan jegyezte meg, hogy nem mutatták meg nekik az összes pályaművet, hanem csak a már amatőr testület által kiválasztottakat tudták véleményezni.

 Jellemzően, bár a makettek pár napra a Civilházban ki voltak állítva, a három pályázat egyikénél sem kérdezték meg a lakosság véleményét, pedig a műveket az ő adójukból finanszírozzuk és az ő épülésükre/szórakoztatásukra szolgálnának. Ma az internet korában pedig nem lenne bonyolult egy online szavazás lebonyolítása és/vagy a pályaművek tisztességes kiállítása, lakossági pontozása.

 

A Slachta Margit szobor

img1.jpgA pályázaton nyertes, és több alkotó is egy siető idősebb (kissé Mary Poppinsra hajazó esernyős hölgy) egészalakos szobrát képzelte a sarokra.

Az átadás időpontjául 2018 szeptember 18-át határoztuk meg. A kiválaszott szobor nem kifejtett okból máig nem készült el. A készültségi fokáról, a 15 milliós számla kifizetéséről nincs írásos információ. 

 

A csúszások oka lehet, hogy mindkét alkotás elhelyezésére a közvetlen helyszíneket, a Thököly úti nyilas ház előtti járdát és a másik oldalon a Szociális nővérek háza előtti járdát, a nagy forgalmú  Thököly út Stefánia sarok két átellenes sarkát választották. A MANK szakértői anyagában mind a szoborról, mind a helyszínről egyenesen fogalmaz: 

A kijelölt helyszín teljesen alkalmatlan a szoborállításra. 

A művek átadásának időpontjául 2018 októberét jelölték meg,  de az alkotások mindmáig nem akarnak elkészülni. Mint az várható volt a szűk forgalmas sarkokon nem igazán lehet szobrokat lerakni. 

 

 

A két következő pályázat eredményét sajnos alapvetően meghatározta a polgármester manipulációja,  a neki ismerős alkotó helyzetbe hozása, művük megszavaztatása.

 

A Vészkorszak emlékmű

A Vészkorszak emlékműnél a vitában a polgármester Vadász Bence alkotását erőltette, mint utólag el is ismerte, ismeri az alkotót. Ez esetben Ortutay Tamás - emlékszünk még, aki a ciklus elején a betűhalmot próbálta  Bibó emlékműként Zuglónak eladni  - segített támogató zsűritagként. Részlet a jegyzőkönyvből:

veszkorszak-jkv.jpg

Én az erősen koncepcionális,  föld alá süllyesztett, edzett üveggel lefedett üreget  eleve nem tartottam szerencsésnek,  egyrészt mert a Stefánia út gyalogosok által alig járt, tehát a mű észrevétlen lesz, másrészt, mert az ilyen páncélüvegek fél év után mindenütt karcossá válnak, az erős fénykülönbség, a  tükröződés,  az üvegfelületen a külső-belső hőkülönbség okán folyamatosan keletkező páralecsapódás miatt alig lehet belátni a lenti térbe. (Elég megnézni az üveglapokkal lefedett romokat bárhol Magyarországon, pl. a Március 15-e téren)

stefania_4302.jpg

Egy 2 X 2 X 2 méteres alkotás föld alá süllyesztése  - mint a gödör kiásásakor be is bizonyosodott -  a belvárosi járdán szinte lehetetlen, a közművezetékek: az útban lévő víz-,  csatorna- és gázcsövek, elektromos kábelek kiváltása sok tíz milliós plusz költség lehet

Amitől tartottam be is következett: a gödör kiásásakor számos térképeken nem is jelzett kábelbe akadtak, melyeket nem mertek bolygatni.

A Thököly étterem bejárata előtti munkagödröt már egy fél éve visszatemették és visszaaszfaltozták. 

Tehát úgy tűnik, hiába a megkötött szerződések, az elköltött 15 -15 millió forint, mind a Vészkorszak, mind a Thököly út túloldalára szánt Slachta Margit emlékműnél kivitelezési, elhelyezési problémák miatt egy éve áll a munka.

 

A Pillangó szobor

A Pillangó szobornál még jobban kilógott a lóláb. A szakmai zsűritagok egyhangúlag eleve egy másik, a 3. számú alkotást támogatták, míg a polgármester és a távol lévő, két telefonon szavazó önkormányzati képviselő szavazatával érte el, hogy az általa preferált alkotás legalább versenyben maradjon.

A borítékbontásnál kiderült, hogy a 10. számú alkotója ismerős, Kelemen Zénó, aki egy órával ezelőtt a Slacha pályázatnál még szakmai zsűritagként tevékenykedett. A zsűritagság láthatólag afféle afféle keresztsegítségként szolgált, mert az elvetélt Bibó szobor alkotója Ortutay Tamás a Vészkorszak pályázatnál, úgy a 10. számú mű alkotója, a Slachta pályázatnál tüsténkedett a 100 ezres tiszteletdíjért.

65284799_383904859145056_4119997689934905344_n.jpg

Balról a 3. számú, hátrébb a 10. számú, megvalósuló pályamű (fotó : László Andrea)

A MANK szakmai véleményében ( lásd teljes terjedelmében legalul) szintén a másik, a 3. számú alkotást jelölte meg a legjobbként. Nem kerteltek: 

A 3. számú pályamű megvalósítását javasoljuk, mely plasztikailag sokkal izgalmasabb, gazdagabb, mint a 10.számú pályamű.

 De ez  a szakmai vélemény se a polgármestert, se a képviselőket nem zavarta.

És azért valljuk be, matematikailag elég kicsi az esélye, hogy a Pillangó szobor pályázatra beadott 25 alkotás közül véletlenül épp annak az alkotónak a művét választják ki, aki egy órával ezelőtt még zsűritag volt.

A  végső döntést hozó testületi ülésen szintén több furcsaság történt. A polgármester a képviselő-testületnek a MANK szakvéleményét nem nyújtotta be, Kelemen Zénó a 3. számú mű alkotója - egyedüliként alkotóként az eddigi pályázatokon - megjelent és szót kapva lelkesen dicsérte művét, (ki hívta meg, nem tudni)  ezután a polgármester  a sorrendtől eltérve elsőként a 10. számú, Kelemen Zénó által készített pályázatról szavaztatott. Át is ment.

Megjegyzem, ha a demokratikus vezetésűnek mondott Zuglóban így döntenek a műalkotásokról, akkor miért csodálkozunk, ha a kormány a saját ízlését erőlteti ránk?

 

pillango_9804.jpg

Már szinte kész a mű, szép , csúnya, ezen lehet vitatkozni, mindenesetre a szakmai zsűrik nem ezt javasolták. 

Az bizonyos, Pillangó parkba kerülésének módszere tökéletesen illeszkedik a Pillangó park felújításának módjához, sőt épp ott áll, ahol szép feketefenyő csoport állt, míg a park felújítás nagy buzgalmában ki nem döntötték őket.

65731593_2299679720100294_7631814288335699968_n.jpg

És a 3. számú pályamű, melynek nyernie kellett volna. Légiesebb, dinamikusabb, gazdagabb , igazi szobor. De várom kommentekben a véleményeteket.

 

Egy remek Zsivora György szobor csak sikerült végére

A szocialista Hevér képviselő javaslatára, miszerint állítsunk emléket Zsivora Györgynek meghívásos pályázatot írtak ki. Én az idő hiányára hivatkozva kiírt meghívósditól, különösen a fenti előzmények után eléggé prüszköltem, de kellemesen csalódtam. Sikerült hozzáértő szobrászokat meghívni és az 1:1 méretű pályaművekben remek alkotások születtek, a zsűri egyhangúlag választott. Persze nem tévednék nagyot, ha az átadó ünnepség, amire plusz két milliót szántak, nem a választási kampány finisére esne, de hát ezt mindenki így csinálja. A szobor szép lesz, legyen meglepetés!

 

 

mank_pillango_slachta-1.jpg

 mank_pillango_slachta-2.jpg

mank_pillango_slachta-3.jpg

mank_pillango_slachta-4.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: köztéri szobor Zugló Karácsony Gergely Slachta Margit Ortutay Tamás Kelemen Zénó

Mire jó a Szomszédünnep?

2019.06.05. 10:39 varnai

Magyarország egyre jobban bezárkózik. Félnek a migránsoktól - még akkor is, ha sosem láttak - tartanak a lakótelep padjaira szokó, öntudatlanul fekvő kábítószeresektől. A közösségi terekből magánterületek lesznek, mint pl. a Pillangó parki teniszpályákból, évtizedekig hagyják a köztereket lepusztulni, de ha felújítják azokat, abban sincs sok köszönet.

Egyszerűbb otthon lenni. Becsukott ablakok mögött villódznak a TV-k a lakótelepeken, a kertvárosokban, sőt ma már a falvakban is hamarabb ismerik meg VV villalakót, mit a harmadik szomszédot. Ha arcról ismerjük is a távolabbi szomszédot,  valahogy nincs alkalom a bemutatkozásra.

Erre, a személyes kapcsolatok újraélesztésére, kiépítésére teremt alkalmat egy-egy Szomszédünnep.

Múlt hét végén a Pillangó lakótelepen élők találkoztak, kínálták egymást sütivel, most szombaton, június 8-án a Herminamezőn, a Gyarmat utca és környéke lakóinak rendezünk Szomszédünnepet, melyre mindenkit örömmel látunk. 

laci_gyarmat.jpg

És hogy miért jó a Szomszédünnep?

Érdemes megnézni az arcokat a szombati rendezvényen. Mint a programból is látható, nem  színpadon dübörgő  tücctüccöt, playbackes ingyencirkuszt rendezünk, ahol a helyieknek csak  a lentről bámulás, megsiketülés szerepe jut. Mi csendes, finom hegedűmuzsikával szólót, gondolkodósat rendezvényt  akartunk, ahol lehet beszélgetni, ahol a helytörténeti teszten közösen, ismeretlenek egymást megszólítva tanakodtak, mi is állt a mostani nagyáruház helyén, mikor is költöztünk be a lakótelepre.

A lakótelep hőskorát bemutató fotókiállítás láthatóan elérzékenyítette az itt élő  időseket, a lakótelepre fiatal házasként költözőket, akik az első fákat ültették, ezért is védi őket ennyire. (a fotókat Georgi Ferenc készítette, köszönet értük)

idos_kepnezok_7926.jpg

Ők 1970-ben költöztek be, a panelokkal együtt öregedtek meg.

62225869_292751294962390_119428429023019008_n.jpg

hegedutotal_7904.jpg

skottnac7881.jpg

Kéri György, az első magyar skót dudás lelkes zuglói lokálpatrióta. Műsorával nem csak megtáncoltatta a kisebbeket, de izgalmas történelmi, kulturális hátteret adott az egész skót felföldről, kultúráról.

 

toto2_7845.jpg

Közös fejtörés a Helytörténeti teszt fölött. Mikor épült a lakótelep, mikor ért ki az Örsre a metró, mikor épült a Vitézi-telep? (1966-70, 1970, 1940)  Csak  a lakókörnyezetüket ismerő, magukénak érző emberekből lesz felelős, lokálpatrióta, a közügyekbe beleszólni akaró öntudatos polgár.

A  Pillangó park lakói elsőként a parkjuk rossz irányú felújítási tervei ellen szerveződtek közösséggé, léptek fel egységesen, az önkormányzat azonban átlépett rajtuk, semmibe vette véleményüket, ezzel egyből le is törte közösségként  való szerveződésüket. A  magukat becsapott érző lakók most a Véleményfalon mondták el gondolataikat a park felújításáról. A parképítők bosszúja minket is utolért, a helyszín gyepét a rendezvény előtti éjjel buldózerekkel összejárva tették sártengerré.

velemmenyfal.jpg

 

Játékos tanulás, KRESZ-teszt és kerékpáros akadályverseny a kisebbeknek. (és nagyobbaknak)

kreszteszt_7810.jpg

akadalypalya7807.jpg

garazsvasar_7830.jpg

Garázsvásár, a kislányok régi játékaikból nyaralásukra gyűjtöttek.

Sütiversenyünk lelkes rajongói. A lakók egymást vendégelték meg.

sutiverseny_7917.jpg

A szintén a lakótelepen lakó Zsolt tagunk (Civilzugló Egyesület) pedig gulyással kínálta a vendégeket.

tomeg7818.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: szomszédünnep Civilzugló Egyesület Pillangó park Gyarmat utca

Munkavégzés helyett folyamatos kampányolás

2019.05.21. 08:46 varnai

Mint már sokszor felmerült -  még vizsgáló bizottságot is létrehoztunk -  a zuglói  önkormányzat rossz működésének az egyik fontos oka, hogy a polgármester nem hajtja végre a testületi döntéseket. Erre szomorú példa az Állandó Helytörténeti Kiállítóhely ügye.

A még februárban írt előterjesztésemet a testület támogatta,  határozat született, de mindezidáig -  épp három hónap telt el a döntés óta - és több polgármesternek írott levélben is szorgalmaztam a bejárást, semmi nem történt.

nagyterem_0142.jpg

Helytörténeti kiállítás Rákospalotán. Zuglóban évtizedes adósság a létrehozása.

 

Egyszerűen nincs akarat az érdemi munkavégzésre. Nemcsak az ilyen, Zugló 28 milliárdos büdzséje szempontjából jelentéktelen, de szimbólikus ügyekben, mint a helytörténeti kiállítóhely, de más jóval fontosabb döntések végrehajtása esetében sem.

Nem történt előrelépés a novemberben elnapolt előterjesztésem, a ZESZ számára adni szándékozott szolgálati lakások ügyében.

Nem történt semmi a 2017 decemberében megszavazott energetikai közbeszerzések kiírása témájában - ez esetben évi 30-50 milliót is megtakaríthatnánk.

Ha időben visszább megyünk, az elmúlt 4 évben számos startégiailag jelentős döntés nem lett végrehajtva. A két szakrendelőnk felújítása, szociális bérlakásépítés, a romos bérházak szanálása...   Pótolhatatlan éveket veszít Zugló, mert a polgármester nem dolgozik. Nem delegál feladatot, nem kéri számon a cégvezetőket.

58409591_134197404416809_8986576579781738830_n.jpg

Kispesti nép közé vegyülés - ijesztően orbáni-gyurcsányi mozdulatok.  Próbálná meg ezt a 4 év alatt semmit nem változott Bosnyák téren, a romos homlokzatú, sorállásos, orvoshiányos Hermina rendelőnk előtt, ne adj isten a Pillangó Parkban. Kapna hideget-meleget a zuglóiaktól.

Amúgy az elmúlt években lett volna mit lemásolni, tanulni a többi kerülettől, polgármestertől, leginkább a csendes, kitartó munkavégzést. De most már késő.

Polgármesterünk miniszterelnökként, főpolgármeterként kampányol, országot jár, vagy más kerületek ügyében tart sajtótájékoztatót. A saját karrierjét építi és nem a kerületet. Értem én, bár el nem fogadom,  hogy Zugló remek politikai ugródeszka volt, de legalább ne összetörve hagyja hátra.

2019. május 6-án az alábbi levelet írtam a polgármesternek, majd vártam két hétig türelemmel, de a bejárás mindezidáig nem lett megtartva. Nem atomerőműről, egy kétórás bejárásról van szó, melyre a polgármester bárkit delgálhatna. 

László Várnai varnai.laszlo14@gmail.com

máj. 6., H 18:18
címzett: polgarmester; Buza; civilzuglo
Tisztelt Polgármester úr,
A februári testületi ülésünkön döntést hoztunk arról, hogy egy szűk körű bejáráson megvizsgáljuk, mely épületünk alkalmas egy állandó helytörténeti kiállítóhely számára és az eredményről az áprilisi testületi ülésen tájékoztatjuk a testületet.https://www.govcenter.hu/Testuleti/Content/Publikalasreszlet.aspx?hid=111566  
Ime a 99/2019(II.21)  határozat:

2. Budapest, XIV. kerület Zugló  Képviselő-testülete felkéri a Polgármestert, hogy Buza Péterrel a HPK elnökével, a Környezetvédelmi és Városképvédelmi tanácsnokkal, a Főmérnökséggel és a ZVK. Zrt szakembereivel együtt tekintsék át, mely épületek alkalmasak az alábbi feltételeket figyelembe véve:

A kiállítás helyszíneként olyan helyiséget kell találni, amely az alábbi feltételeknek megfelel:

a.)    a kerület jól megközelíthető, központi részén, egyik főútvonalán, vagy Zugló történelmi városrészében helyezkedik el,

b.)   rendelkezik 100-150 négyzetméter egybefüggő kiállítótérrel,

c.)    alkalmas kisebb rendezvények, előadások megtartására is.

 

3. A lehetséges helyszínekre, és ezek becsült kialakítási költségeire tegyenek javaslatot a képviselő-testület áprilisi ülésére.

 A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, készítsen 3 évre szóló Stratégiai tervet és dolgozza ki, hogyan válhat közérdekű múzeális gyűjteménnyé a Samodai József Helytörténeti Műhely.

Határidő: a Képviselő-testület áprilisi ülése

Felelős: polgármester

 ----------------------------------------------

E döntésünknek immáron több, mint két és fél hónapja, a határidő április volt, most május van.
 
Kérem, a bejárást a héten összehívni szivekedjen.
 
Tisztelettel,
Várnai László 
környezetvédelmi tanácsnok,  önkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület

 A bejárást  és a többi testületi határozat végrehajtását már egy március 18-ai levélben is szorgalmaztam:

László Várnai varnai.laszlo14@gmail.com

2019. márc. 18. 9:52
címzett: polgarmester; Szabó; Németh; civilzuglo
Tisztelt Polgármester úr, tisztelt Alpolgármester asszony!
A február 27-i Képviselő-testületi ülésen döntöttünk arról, hogy helyszínt keresünk egy állandó helytörténeti kiállítóhely számára.
A lehetséges helyszínek áttekintésére,  felkeresésére egy négy főt delegáltunk, én mint az egyikük máig nem kaptam meghívást, pedig a döntés óta több mint 26 nap telt el.
A március 7-i rendkívüli ülésen abban maradtunk, hogy az óvódák problémái kapcsán előterjesztést írók, Szabó alpolgármester asszony és én leülünk egyeztetni, hogy a március 27-i testületi ülésre közös előterjesztést nyújthassunk be. A testületi úlés óta eltelt két hét, de nem lett összehívva a találkozó.
Kérem, hogy ez a találkozó a keddi vagy szerdai napon történjen meg,  hiszen  háttérszámításokat kell végezni és csütörtökön már nyomtatják az előterjesztéseket.
Kérem, hogy erre az egyeztetésre hívjuk meg az Óvodavezetők Szakmai Szövetségének vezetőit.
A 2018. novemberi ülésen elnapolták a Szolgálati Lakások a ZESZ számára előterjesztésem, mondván, egyeztetés szükséges a témában. Az elnapolás óta eltelt több, mint három hónap, kérem tájékoztasson, mikor lesz az egyeztetés?
Végül hadd emlékeztessem, a képviselő-testület 2017 decemberében döntött 506/ 2017 (XII.21.)  számon arról, hogy kér egy tájékoztató anyagot, az intézmények energia fogyasztásáról, és megközbeszerezteti ezek áram és gázfogyasztását. 
Ezt a tájékoztatót mindmáig nem kapta meg a testület. Nehéz elképzelni, hogy hozzávetőleg 50 épület áram és gázfogyasztásáról  nem képes egy táblázatot összeállítani 14 hónap alatt egy 270 fős hivatal. 
Az elmaradt közbeszerzés több tucat millió forint megspórolását eredményezhette volna...
Kérem, legyenek összehívva a  fenti egyeztetések, koncentráljon kicsit többet a még hátralévő időben a kerület operatív vezetésére, a testületi döntések végrehajtására.
Tisztelettel, 
Várnai László
képviselő, Civilzugló Egyesület

 

2 komment

Semmi sem drága, ha a balhéból ki kell mászni

2019.05.15. 09:25 varnai

A zuglói parkolásmutyi legújabb fejezetéhez érkeztünk, immár semmi sem drága, ha a felelősséget el kell hárítani. A  hétfői testületi ülésen a Fidesz a parkolásszerződések felmondását terjesztette elő.

A jól hangzó, de önveszélyes indítvány a Párbeszéd kettő szavazatával kapta meg a szükséges többséget.  Ilyen bizarr együttműködés még a sokat látott zuglói önkormányzatban is ritka.

Hogy a Fidesz miért ad be ilyen népszerűnek tűnő, demagóg indítványt azt nyolc éves kormányzásukat látva megértem - bár el nem fogadom.

Azt viszont fel nem foghatom, hogy Karácsony polgármester és Párbeszédes társa Szabó Rebeka  miért támogat  egy olyan indítványt, amelyről a saját jegyzőjük ott a nagy nyilvánosság előtt tájékoztatja őket,  elmondva, hogy azt megszavazni jogsértő lesz, az ellen törvényességi kifogással fog élni, hisz azok nem mentek át a szükséges jogi kontrollon, és számos okból törvénytelenek, a kerületnek súlyos kárt okozhatnak.

Megjegyzem, a polgármester az előző két jegyzője, Makranci László és Hoffmanné is hasonlóan  tisztességgel tette a dolgát. A polgármester helyett ők próbálták védeni a kerület vagyonát, irányítani a kerületet, ők konfrontálódtak a pártokkal, küzdöttek a pénznyelő pártcégekkel, a polgármesterként viselkedő Tóth Csaba parlamenti képviselővel, végül a szakmai, jogi állásfoglalásaikat negligáló polgármesteri döntéseket, a sunnyogást megunva távoztak. Emlékezetes Hofmanné mondása: Van egy szakmai, emberi minimum ami alá nem megyek.

Azonban nem kell ehhez jogásznak lenni, a hétköznapi életből is mindenki tudja, hogy egy szerződést egyoldalúan,  komoly indok nélkül felmondani  pervesztéssel és súlyos kártérítéssel jár.

 Ezt a testületin a vitában és a médiában is elmondtam, nem véletlen, hogy az előző ülésen beterjesztettem és elfogadta el a testület, hogy tárgyalásos úton érjünk el szerződés módosítást.

A jegyző tegnap egy hosszú szakmai levélben indokolta, miért jogsértő a határozat.  Lásd legalul.

 

Számomra a legbizarrabb az, hogy  most e felmondás kapcsán derült ki, hogy a polgármester egy olyan szerződést akar most felmondani,  melyben benne van a  a kerületnek ártó passzus, hogy a szerződés nem felmondható. 

Hogy volt képes a polgármester egy ilyen szerződést aláírni? Én, ha fegyvert fognának a fejemhez sem írtam volna alá! (még akkor sem ha azt mondják úgy járhatok, mint Sápi képviselő) 

A z MSZP és Fideszes szavazatokkal  megszavazott, a polgármester által aláírt szerződés határozott idejű, 5 évre szól, annak felmondása, idézem a jegyzőt:

A határozott idejű szerződésekre vonatkozó Ptk. rendelkezésre tekintettel a Képviselő-testület döntése olyan súlyos, kirívó nagyságrendű kártalanítási és kártérítési kötelezettség, valamint közbeszerzési  bírság megfizetését eredményezheti,  amely az önkormányzat rendes gazdálkodását veszélyezteti.

 

Hogy egy határozott idejű szerződés felmondása milyen következményekkel jár  - és hogy az önkormányzatunk, a cégek estében tulajdonosként eljáró polgármester mennyire felelősen gazdálkodik a közpénzzel  - arra szomorú példa a Sport kft-nk esete. A cég ügyvezetője 2014-ben koholt indokkal felmondta a büfés határozott idejű szerződését. A családi vállalkozás elvesztett megélhetését, elmaradt hasznát követelve perre ment, de kiegyezett volna 5 millió forintban. Az önkormányzat azt hitte, hogy korlátlan erőforrásait használva legyőzheti, kifáraszthatja a kisvállalkozót. Elvesztettük a pert első majd másodfokon is, és most 40 milliót !!!! kellett kifizetnünk, plusz a általunk megbízott ügyvédi iroda milliós munkadíját. Úgy tűnik van, akiknek semmi sem drága.

A fizetőparkolás 5 éves szerződése milliárdos  értékű és hasonló nagyságrendű pervesztességet eredményezhet.  Zugló önkormányzata majd hosszú pereskedés, 2-4 év múlva fizeti ezt ki, addigra polgármesterünk már már árkon-bokron túl fog járni. 

A jegyző a felelősség tekintetében sem rejtette véka alá mivel járhat egy ilyen döntés:

Felhívom a Képviselő-testület figyelmét, hogy a Kúria joggyakorlatából következően az egyes határozatokat IGEN szavazattal megszavazó képviselők személyes anyagi felelőssége állhat fenn, amikor valamely jogszabálysértő döntés következményeként az önkormányzat vagyonában csökkenés áll be.

A Kúria megállapította a Büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi c. törvény 377.§-ában meghatározott hanyag kezelés bűncselekményét, és az okozott kár egyetemleges megfizetésére kötelezte azon képviselőket, akik jogszabálysértő döntésének következményeként az önkormányzatot anyagi kár érte.

És akkor még egyszer a szerződések felmondását megszavazó 9 fideszes képviselő: Rozgonyi Zoltán alpolgármester, Kovács Balázs, Bihary Zoltán, Tildy Balázs, Erdős Dóra, Gyügyei Attila, Cseke Vanda, Barabás Ferenc, Varga Péter.

És a két Párbeszédes képviselő, akiknek a szavazata nélkül nem ment volna át az előterjesztés (bár polgármesterünk szerint a testület fideszes többséggel rendelkezik)   Karácsony Gergely polgármester, Szabó Rebeka alpolgármester.

Alább a jegyzői levél:

jeyzoi_parkolasfelmondas-1.jpg

 

 jeyzoi_parkolasfelmondas-2.jpg

 jeyzoi_parkolasfelmondas-3.jpg

jeyzoi_parkolasfelmondas-4.jpg

jeyzoi_parkolasfelmondas-5.jpg

jeyzoi_parkolasfelmondas-6.jpg

Szólj hozzá!

Pillangó park - a parképítők bosszúja

2019.05.04. 13:24 varnai

Háromnegyed éve folyik a Pillangó-park felújításnak hívott szétbarmolása. Az ott lakók mára beletörődtek a pusztításba, mely a zuglóiaknak eddig 678 millió forintjába fájt. 

Most, miután az eddig kapott 590 millió mellé újabb nettó 69 millió forintot fejtek ki az önkormányzattól nekiálltak a faültetésnek is, de ebben sem volt sok köszönet.

pillango_tervek_4016.jpg

A tervező az új fasorok (vastagított körök)  berajzolásánál nem vette figyelembe, hogy a tervezési terület nem üres pusztaság, hanem negyven éve növekvő park, meglévő terebélyes, egészséges FÁKKAL ,melyek egybefüggő kiserdőt alkotnak.

platanok_koze_3678.jpg

Eddig azért akartak fát vágni, mert azok közel vannak egymáshoz. Most közéjük ültettek.

Sikerült a  30-40 éves platánok közé - melyek még 100 évig simán elélnek és háromszor ekkorára terebélyesednek -  egy juharfa sort beültetni. 

A frissen ültetett facsemetéket a meglévő fáktól 2-4 méterre ültették el, hogy azok már most beleérnek a meglévő fák lombkoronájába. Ezeknek a  70 ezer forintért  nekünk eladott facsemetéknek esélyük sincs megnőni. 

alault1_3674.jpg

harsala_3700_1.jpg

A metróállomásnál egy gyönyörű, egészséges hársfa alá ültettek be két csemetét. Gondolom, azaz remélem, nem tervezik kivágni.

A most elültetett kb. hetven facsemete 2/3-át teljesen dilettáns módon ültették el, azokat most ki kell szedni és máshová elültetni. 

A történetben külön pikáns, hogy annak idején azzal érveltek a kiserdő megritkítása mellett, hogy ott túl közel vannak egymáshoz a fák. 

A kivitelező Deergarden Parkfenntartó Konzorcium, mely a versenyszűkítően kiírt közbeszerzésnek köszönhetően a munkát egyedüli pályázóként árverseny nélkül nyerte meg, pedig mindent meg is tesz, hogy a munkálatok végére a területet tényleg  pusztasággá váljon.

megsertett_fak2.jpg

Íme ilyen sérüléseket okoz, ha egy kiserdőben buldózerekkel ültetik a fákat. A meglévő fákat még a legkritikusabb részeken sem sikerült körbekordonozni. Az utólagos faseb kezelésről már ne is beszéljünk.

A tervező S-TÉR Kft-nek nem csak az új fák helyét nem sikerült eltalálnia, de a sétányokét sem.  A park meglévő, 4-5 éves aszfaltjárdáit felverték, (bár a lakók petíciójukban kifejezetten kérték azok meghagyását)  és azoktól pár méterre, olyan nyomvonalon fektették le a széles térkő sétányokat, melyek nekimentek a meglévő fáknak. Így jöttek létre az un. "járdafák".

rosszsetany_3703.jpg

A kitaposás nyomvonalából látható, a környékbeliek máig a feltört régi járda vonalát követik  - mert az vezetett egyenesen a házakhoz. 

A "járdafák", mivel gyökérzetüket a sétány építésekor elvágják a legkisebb széltől is kidőlnek.

kidoltfa_1.jpg

A fákat nem vágják ki, kidőlnek maguktól. 

idiota_jarda_3860.jpg

A járdákba sikerült egészen abszurd kis kanyarokat is betervezni.

Ki az, aki a tervező kedvéért egy kis kurflit tesz, miközben a metrómegállóhoz siet? Már most látni, hogy járják ki, egyenesítik ki az utat az emberek.

lakotelebelul_3920.jpgA panelok között a parkban  a Fogarasi felé már nincsenek járdák, csak kitaposott ösvények. E területen nagy szükség lett volna pár száz négyzetméter térkőre.

 A közösségi tervezés során a lakók kifejezetten azt kérték, hogy a belső részek legyenek felújítva.

A Pillangó park ligetes kiserdejében egyáltalán nem volt szükség 3 méter széles sétányokra, de az 5300 négyzetméter térkövet valahogy nagyon ránk akarták erőltetni.

Az S-TÉR kft-t, mely egyben - összeférhetetlen módon - a parkban elhelyezett utcabútorok, lámpák forgalmazója is, a tervezéskor láthatóan az motiválta, hogy ezekből a holmikból minél többet beleszuszakoljon a parkba - azaz eladjon.

 

 

 

 

 

A nagyképűen fogadótérnek elnevezett területen lendületből döntöttek ki 3 gyönyörű fekete és erdei-fenyőt, a lakosok most üldögélhetnek az új padokon árnyék nélkül.

fenyok1-2018_oktober.jpg

A fenyők hűlt helye. Nem voltak útban senkinek.

fenxokhelye_3875.jpg

 

homokcsiga3857.jpg

A tervezés slendriánságának tengerében csak apró csepp, hogy az amúgy általuk forgalmazott játszóeszközt, a láncos homokemelős játékot sikerült gumiburkolatra letenni, a gyerekek így aztán messziről hozzák és ráöntik a homokot a gumiburkolatra.

Szintén tervezési bénaság: Aki szülőként már töltött órákat játszótéren az tudja, hogy a homokozót nem tanácsos a játszótér legszélére rakni, mert az központi elem, és érdemes valamiféle szegélyt készíteni, pl. farönkökből, hogy a szülők arra ülve közel lehessenek gyerekeikhez,  nem mellékesen, hogy a homok ne menjen ki, ne keveredjen a homokba múlcs, kavics, növényzet. Az S-TÉR-nek ezt az elementáris feladatot sem sikerült megugrania.

homokozo3858.jpg

A képen figyelemre méltó még a fatörzsig felkent burkolat.

Hasonló hozzá nem értésről, a játszóterek működésének nem ismeretéből adódhat,  érdektelenségből még számos van,  - ha csak nem a Pillangó lakótelepek felé megnyilvánuló bosszúállásból - mert én még tőlük sem feltételeznék ennyi dilettantizmust.

 

3 komment

Címkék: Zugló Karácsony Gergely Pillangó park Szabó Rebeka alpolgármester DeerGarden Parkfenntartó konzorcium S-TÉR Kft

Se vizsgálóbizottság se felújítások

2019.05.02. 10:17 varnai

Ismét a zuglói botrányoktól, a Fidesz és az MSZP nagykoalícióval elszabotált vizsgálóbizottságtól hangos a média. A parkolásbotrány talán rávilágít, hogy Zugló évek, évtizedek óta nem fejlődik, a parkolás és a többi túlárazott szerződésmutyi folyamatosan szivattyúzza ki a pénzt a kerületből, e miatt már nem telik semmire, az idén jóformán nem lesznek fejlesztések, sőt felújítások sem.

A rendkívüli ülés ötven napirendi pontjából három szólt a parkolásról. A vizsgálóbizottság  körüli vitában - ahogy az várható volt -  két órán át ment a felelősség elhárítás, a saját médiának játszás, a politikai show.

A Fidesz egy kormánypárti és egy MSZP-s polgármesterre, illetve Tarlósra, az MSZP szokásos cinizmusával az ENSZ főtitkárra, Trumpra, Putyinra és rám bízta volna a vizsgálatot, míg Karácsony az egész fővárosi parkolást vizsgáltatta volna. A szócséplés után egyik nonszensz javaslat sem kapott többséget.

És hogy van-e értelme a vizsgálóbizottságosdinak? Nemigen, hisz épp oly abszurd a Fidesz és az MSZP embereivel vizsgáltatni, hogy az MSZP és a Fidesz miért támogatta a gyanús üzletet, mintha egy büntetőügyben a gyanúsítottakra bíznánk a bűnjelek begyűjtését. 

Ami valóban fontos lett volna, hogy a parkolás-ellenőrzés kiszervezésének megszüntetéséről döntést hozzunk. A SIS Parking Kft-vel kötött szerződés július 9-én lejár, és ha magunk akarjuk végezni az ellenőrzést akkor mielőbb embereket kell felvenni, eszközöket beszerezni.

  A SIS Parknig Kft  - mely egyetlen pályázóként árverseny nélkül kapta meg a melót - havi 44 millióért, évi 528 millió forintért végzi a parkolás ellenőrzést, azaz kb. 20-25 parkolóőr foglalkoztatását, akik nettó 170e Ft-ot kapnak. Tudni kell, hogy az Ügyfélszolgálatot és az adminisztrációt, felszólító levelek küldését, stb. az önkormányzati cég, a ZKNP 20 fős parkolási divíziója végzi.

Egy gyors kalkulációval kiszámolható, hogyha a cég 30 embert foglalkoztat a bérköltség akkor sem éri el a havi 9 milliót...  erre jön kevés egyéb költség, haszon, adó... de hát mi a cégnek a cégnek havi 44 milliót fizetünk. Annak idején Hajdu MSZP-s alpolgármester hosszan érvelt amellett, hogy a kiszervezés 4 éve alatt 700 milliót spórolunk...

parkolas_ellenorzes_elnapolas.jpg

A zöldek az elnapolást támogatók, a pirosak és a sárgák akik dönteni akartak. Az MSZP-s  és pár Fideszes képviselő torpedózták meg a polgármesteri javaslatot.

Sokból sokat lehet visszacsorgatni, érthető, ha sokan ragaszkodnak a durván túlárazott szerződéshez. A döntést az ex Jobbikos, most Mi Hazánkos Ceglédi képviselő javaslatára MSZP-s és Fideszes képviselők szavazatával elnapolták. 

Tán itt az idő, hogy bemutassam a zuglói  képviselő-testületet.

testuleti3981.jpg

Íme a zuglói képviselő-testület, mely az ország  messze legjobban megfizetettje, némely pártképviselők havi 580 ezer forintot is keresnek. A polgármester szerint ezzel elérhető, hogy "itt lopnak majd a legkevesebbet".

 Balról az MSZP-s képviselők, Felkai Tamás, Sógor úr, Bitskey Bence, aki a sonkaosztós időközivel került az eltűnt Sápi helyére és a többiek. Hátuk mögött az őket és a kerületet valójában irányító Tóth Csaba, a zuglói MSZP-elnöke, parlamenti képviselője. Jobbról a fideszesek, az ő választókerületi elnökük Jelen Tamás, aki, bár a bizottságba, testületire nem jár be, gyakran nyilatkozik zuglói ügyekben. Csíkosban az ex Jobbikos, jelenleg Mi Hazánkos Czeglédi János, aki szintén megszavazta a mutyis közbeszerzést és most az elnapolást is. Mellette Barta LMP-s képviselő. Tőle balra ülök én, a Civilzugló Egyesületet képviselve.

Zugló abban  is egyedülálló, hogy négy alpolgármestert fizet ki. A dobogó legjobb oldalán Horváth Zsolt DK-s alpolgármester, aki az ötven napirendi pont egyikét sem tartotta hozzászólására érdemesnek, a két év alatt produkált két előterjesztése és két megszólalása havi 1 milliójába fáj az adófizetőknek. Rozgonyi fideszes alpolgármester,  Hajdu MSZP-s alpolgármester aki a vagyongazdálkodásért felel, az ő sógorát találták legalkalmasabbnak vagyonkezelő igazgatójának, Szabó Rebeka PM-es alpolgármester, Karácsony miniszterelnök főpolgármester-jelölt. Mellette a harmadik jegyzője.

Visszatérve az ülésre:

Az MSZP-s alpolgármester javaslatára újabb 76 parkolóórát is vennénk és üzemeltetnénk. A közbeszerzésre csupán egy céget hívtunk meg, a jelenleg is 204 órát üzemeltető C-WARE-t. (ő velük kötötték az ominózus szerződést 2017-ben)  Az akkori szerződésben havi 69 ezerért, most 40 ezer forintért vállalták az órák üzemeltetését, bár több feladat kimarad, pl. a síkosság mentesítés, a helyek takarítása, a lekopó jelek felfestése. Arra tettem javaslatot, hogy az olcsóbb üzemeltetés és az egységesítés érdekében az önkormányzat kezdeményezzen szerződés módosítást, és a meglévő 204 óránkat is az új feltételekkel havi 40eFt/hó árért üzemeltessék. Míg ez a szerződésmódosítás nem történik meg, addig ne döntsünk az új órák megvásárlásáról. Ez a módosítóm átment. Kíváncsi vagyok ki fog tárgyalni és mire jutnak.

A parkoláshoz fogható súlyú volt az a szintén az MSZP által benyújtott előterjesztés, hogy a vagyoni ügyekben és közbeszerzési ügyekben a ciklus hátralévő idejére a testület ruházza át a döntési jogokat a Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottságra. Ügyes, hisz a TKB-ban  - a testület kiegyenlítettségével szemben -  masszív MSZP-s többség van. Ez a javaslatot a polgármester támogatta,  s bár átment, de nem kapott minősített többséget. (11 igen kontra 10 nem)  Szerencsére az ilyen súlyú döntéshez minősített többség kell. Az LMP-s és a Civilzuglós NEM szavazatok voltak ez esetben a döntőek. Ha átmegy a polgármester  a hátralévő időben kibújt volna a felelősség alól, hogy  a parkoláshoz hasonló kínos ügyekben, közbeszerzésekről, ingatlaneladásokról szavazzon, míg az MSZP meg még gyorsan eladta volna amit tud.

Most tárgyaltuk az Óvodai dolgozók versenyképességének megőrzésére  hangzatos című anyagot. Megjegyzem, ha az én előterjesztésem március 7-én megszavazzák, már áprilisban emelt bért kaphattak volna a dolgozók, és nem ennyit. A csomag ugyanis alig-alig teljesít valamit az óvodavezetők Szakmai Közössége által kértekből,  nem kapták meg a kért cafeteriát, bérpótlékot, a felhalmozási kiadásokra fedezetet  Jellemzően más kerületek havi 45-25 ezer forint pótlékot adnak minden óvodapedagógusnak, míg a szociális érzékenységével, zuglói modellel dicsekvő Zugló semmit. Kételyeim vannak, hogy ez a későn vetett morzsa  (a gyakornokoknak havi 25e Ft pótlék, a pedagógusoknak évi 100e Ft bónusz ) megállítaná a dolgozói elvándorlást.

Hiába, nincs pénz, kell a pénz a parkolásra, a ZVK Zrt feneketlen bendőjének. A 2019-es költségvetés decemberi szavazásakor Szabó Rebeka alpolgármester asszony - tudva a problémáról -  hozzávetőleg 80 milliót akart átcsoportosíttatni az óvodáknak, ezt Karácsony előterjesztőként nem fogadta be, míg a szocialista javaslatot, miszerint a ZVK Zrt 3 milliárdos büdzséjét további 440 millióval emeljék meg, befogadta. 

 

A most, jócskán megkésve benyújtott 2019-es közbeszerzési terv tisztán illusztrálja, ha elfolyik a pénz, ha máshoz kerül, ha rosszul, pazarlóan gazdálkodnak, akkor nem jut fejlesztésre.  Idénre semmiféle jelentősebb beruházást, felújítást nem terveznek. Láthatóan még a Széchenyi Általános iskola  100 milliós homlokzatfelújítását sem merik elkezdeni, pedig arra kaptunk 25 millió forint fővárosi támogatást is. Nincs a 28 milliárdos büdzsében 70 millió forint... Csak szavakban készül a Kacsóh Pongrác lakótelep parkjainak rendbe tétele, az Egressy tér felújítása.

20150928_134747net.jpg

Lefóliázott tető egy óvodánkban. Az elmulasztott felújítások beázásokhoz és egyéb extra kiadásokhoz  és rengeteg kellemetlenséghez vezetnek.

A két szakrendelőnk felújításáról már szó nincs,  pedig érvényes testületi döntés van a felújításukról, mint ahogy újabb orvosi rendelőnek, óvoda, bölcsőde rendbetételének sem kezdenek neki. Tudni kell, az önkormányzat 26 óvodát, 13 bölcsődét, 12 orvosi rendelőt, 11 iskolát, a hivatal épületét, stb. összesen közel  60 épületet birtokol, azaz évente 3-5 épületnek kéne teljes felújításon átesnie, hogy 25 év múlva újra sorra kerüljenek.

A 2017 novemberében megszavazott előterjesztésem végrehajtását az energia közbeszereztetését is csak 2019 III. negyedévre tervezték be. Két év semmittevés. Más önkormányzatok hét éve versenyeztetik a cégeket,  évi sok tucatnyi milliót megspórolva. Mi évi kb. 50 millióval lehetnénk beljebb.

 

Döntöttünk, hogy támogatjuk a E-Co Housing pályázatunkat. Gonoszbrüsszel 1,5 milliárd forintot ad, hogy egy 25 lakásos bérházat építsünk. Ez a 60 millió / lakás meghökkentően soknak tűnik, hisz saját telken, profitot nem tervezve építkeznénk, de ez egyben kísérlet is lesz - sima házra nem adnának pénzt -  környezettudatos épület gondosan összeválogatott lakókkal. A drága épületben leginkább szolgálati lakásokat fogunk kialakítani, de ezt gazbrüsszelnek nem mondjuk el.

Tudni kell, a zuglói önkormányzat  Karácsony alatt (sem az előzőben, de Papcsák legalább nem kampányolt szociális bérlakás programmal)  annak ellenére, hogy 2016 áprilisában határozatot hoztunk évi 100 szociális lakás megépítéséről, egyetlenegyet sem épített, még csak megvalósíthatósági tervek sem készültek. Sőt, miközben a bérlakások számának növeléséről beszéltek eladtak hozzávetőleg ötven bérlakást. 

 A testület most, miután annyi ideig szabotálta a Civilzugló Egyesület kezdeményezését, elfogadta a tájékoztatást az Óvodai faültetési programról. Idén 29 előnevelt facsemete, 1600 darab cserje és félcserje, 170 db oszlopos örökzöld növény kerül kiültetésre 7.6 millió forint összegben. 

Ezeken kívül döntöttünk még számos dologról, lásd a napirendet ITT:

A  hat órásképviselő-testületi ülés közügyek iránt elkötelezett lokálpatriótáknak, mazoistáknak ITT végignézhető. 

Szólj hozzá!

Címkék: Zugló Karácsony Gergely Rozgonyi Zoltán Tóth Csaba Jelen Tamás Civilzugló Egyesület Hajdu Flórián zuglói parkolás Horváth Zsolt

A lehülyézett testület egyikeként

2019.04.21. 21:44 varnai

 Újabb fejezetéhez érkezett a zuglói parkolás saga, a felelősség elhárítás alfejezet részeként ország-világ hallhatta polgármesterünk véleményét, miszerint a zuglói testület hülyét csinált magából. 

Mert ő semmiképp nem tartozik azok közé, akik fizetőparkolás ügyben az elmúlt hónapban hülyét csináltak magukból. 

Miután az ülést, ahol számára kellemetlen tények is elhangozhattak volna - közreműködésével -  sikerült elmarasztani,  a jó királyfi menten elszaladt az ATV-be, hogy egy alákérdezős interjúban  híveinek - az egyetlen reménysugárként a jó királyfiban makacsul hinni akaró baloldali szavazóknak -  egy újabb fejezetet, a jó királyfi a gonosz képviselők ellen címűt előadja.

A testületi ülésen történteket, a valóságot azonban nem sikerült teljességében kibontania.

A szép szavak és a valós produktum közötti távolságot jól szemlélteti, a interjú második felében említett az általa bevezetni szándékozott fővárosi részvételi költségvetés, a lakosság véleményének megkérdezése. Zuglóban az elmúlt négy évben még csak kisérlet sem történt ennek bevezetésére. 

Sőt, a botrány kiindulópontjaként szolgáló tény esetében is, miszerint a zuglói parkolás veszteséges, (lásd a jegyző  által készített táblázatot és hogy kik intézik a zuglói parkolást)  miután az MSZP rádörrent, visszatért az alternatív valósághoz.

A testületi ülés ITT visszanézhető, nézzék sorra, ki hogy szavazott, polgármester az interjúban miket mondott és mennyire fontos történéseket hallgatott el:

 

1. Nem mondta el, hogy a március 28-i rendes ülést ő maga halasztatta el. Mert bizony a legtöbb napirendi pontról, pl. az óvodai dolgozók bérpótlékáról már tárgyalhattunk és szavazhattunk volna az elhalasztatott rendes testületi ülésen. 

polgarmester_ur_tajekoztato_levele_1.jpg

 

2. Nem sikerült elmondani, hogy az újonnan felvett igencsak jelentős előterjesztések - lásd alább a napirendet -  viszont SZMSZ ellenessen nem lettek megtárgyalva a bizottságok által, mert azok a rendkívüli ülés előtt SZMSZ ellenesen nem lettek összehívva.

3. Nem mondta el, hogy az első igencsak jelentős napirend változtatást ő maga javasolta, miszerint az első pontot a vizsgáló bizottság létrehozását vegyük leghátulra, ezzel ő robbantotta ki a napirend körüli vitát. 

Én nem hallottam róla, hogy a fidesz ki akart volna vonulni, - a polgármester úgy látszik közelebbi kapcsolatban van velük -  ez mindaddig csak egy bizonyítatlan vádnak -  leginkább ürügynek tűnt -  míg ténylegesen meg nem történik.

Viszont eléggé menekülésszagúnak tünt, hogy épp a vizsgáló bizottság létrehozását akarja késő délutánra tenni, ami miatt a "teljes magyar sajtó" felvonult. Ezt az abszurd és nyilvánosság ellenes polgármesteri javaslatot, mely az egész galibát kirobbantotta Karácsonyon és Szabó Rebekán kívül mindenki leszavazta. Tehát a politikai szövetségese, a zuglói MSZP is.

1_napirendcsere.bmp

4. A Fidesz arra tett javaslatot, hogy mindazokat az előterjesztéseket, kb. tucatnyit, melyek nem lettek SZMSZ szerűen előterjesztve, vegyük le napirendről. Ezek levételét - bár teljesen jogosan lettek volna elnapolva -  jórészt én is elutasítottam, mert voltak köztük halaszthatatlanul fontosak. Ezzel együtt, elég abszurd százmilliós közbeszerzésekről, a vagyoni jogok átruházásáról, stb. úgy dönteni, hogy  a Pénzügyi és a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság nem tárgyalja azokat.

5. A Fidesz frakció azt is kérte, hogy a napirendet úgy változtassuk meg, hogy a vizsgálóbizottság után hosszú zárt ülés következzen, mely közben a sajtó nyilván elment volna, és ezután - immár a sajtó figyelő szemétől megszabadulva - tárgyaltuk volna a 200 milliós parkolóóra vásárlást és az ellenőrzés kiszervezés megszüntetését.

Továbbá olyan igencsak jelentős előterjesztéseket, mint a  Hajdu MSZP-s alpolgármester által jegyzett  9.  számú előterjesztést miszerint a vagyoni jogokat, a közbeszerzéseket  a testület a ciklus végéig egy könnyed húzással átruházná a szocialista többségű Tulajdonosi Bizottságra. E húzással  a polgármester immár a ciklus végéig megszabadulhatna a fizető parkoláshoz hasonló kellemetlen szavazások felelősségétől,  a szocik (akik ebben a bizottságban masszív többségben vannak) meg suttyomban még eladnák, amit csak tudnak.

 A Fidesz e javaslatát fideszes és mszp-s szavazatokkal megszavazták.

A polgármester nem mondta el a stúdióban, hogy ezt a fajta napirendet nem támogatta sem ő maga, sem a PM-es Szabó alpolgármester, és nem támogatjuk sem mi Civilzugló, sem az LMP, sem az exjobbikos képviselő. Tehát csak a Fidesz és az MSZP képviselőinek lett volna ez jó scenárió. Azoknak, akik a parkolás mutyi esetében is összedolgoztak - a polgármester maga mondá. És ezért a napirendért -  amit nem szavazott meg -  ejtett krokodilkönnyeket a médiában.

rozgonyi_napirend.jpg

Én arra tettem javaslatot, hogy az összes parkolással összefüggő előterjesztést, mivel összetartoznak és a média ezekre kíváncsi az ülés legelején tárgyaljuk. Erről már nem is szavaztunk.

Majd a Fidesz és MSZP- s közös akarattal megumbuldált napirendet  - én magam is meghökkentem - a fideszesek nem szavazták meg. És bizony nem szavazta meg sem az LMP-s, sem a Jobbikos,  sem én, mint ahogy egy szavazással ezelőtt maguk a PM-esek sem.

 

Amúgy szavaztathatott volna a napirendről még egyszer - erre Rozgonyi fideszes alpolgármester javaslatot tett, én meg arra, hogy ha ez a sorrend nem ment át akkor az én napirendi javaslatomról szavazzanak - de látványosabb és kényelmesebb volt megsértődni és lehülyézve a testületre hárítani a felelősséget. 

Azért arra emlékeztetném, 2015-ben ő választatott meg magának fideszes alpolgármestert.

És alább a meg nem tárgyalt előterjesztések és sorrendjük. Április 29-én újra nekifutunk.

meghivo-kt-2019-04-18-1.jpg
meghivo-kt-2019-04-18-2.jpgmeghivo-kt-2019-04-18-3.jpg

 meghivo-kt-2019-04-18-4.jpg

meghivo-kt-2019-04-18-5.jpg

meghivo-kt-2019-04-18-6.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Karácsony Gergely fizető parkolás zugló parkolás Rozgonyi Zoltán Hajdu Flórián

Ej, ráérünk arra még!

2019.04.15. 13:53 varnai

A március 27-i zuglói képviselő-testületi ülés egy kurta-furcsa polgármesteri levéllel lemondva elmaradt, a testület összehívva azóta sem lett, bár e történésekről a polgármester  számos kampányrendezvényén és médiamegszólalásainak alkalmával gondosan hallgat. Gondolom tart az ülésen a parkolás mutyi kapcsán kirobbanó botránytól.

Megértem, de a magam részéről azt gondolom, hogy két évvel ezelőtt kellett volna karakánnak lenni, meg öt évvel ezelőtt, amikor a polgármesteri címet mindenáron megszerezni igyekezvén Zuglónak ártó alkut kötött, és akkor most nem lenne botrány - nem mellesleg 1 milliárddal gazdagabb lenne az önkormányzat.

polgarmester_ur_tajekoztato_levele_1.jpg

Hogy kivel kell tovább egyeztetnie, arról nem ír, mindazonáltal minket, önkormányzati képviselőket az elmúlt két hétben nem keresett.

A halogatott ülés miatt őszre fognak csúszni, vagy idén elmaradni a nyárra tervezett iskola, óvoda, bölcsöde felújítások, jelentős kellemetlenséget okozva az intézményeknek, a gyerekeknek, szülőknek. 

Az ülést halogatók között nyílván vannak, akik arra játszanak, hogy direkt ne lehessen új közbeszerzést kiírni a júliusban lejáró parkolás ellenőrzés szerződés helyett és  a SIS Parkinggal kelljen szerződést hosszabbítani, mint ahogy  hasonlóan kicsúsztunk az időből az út és járdaépítés szerződésnél is, ezért a régi vállalkozózóval (PENTA)  kellett meghosszabbítani a szerződést. Ügyes.

De nem csak a márciusi ülés maradt el, számos egyeztetés, döntés húzódik hónapokig, évekig, jelentős ügyekben pótolhatatlan késedelmet és jelentős anyagi hátrányt okozva a kerületnek. Zugló, akár egy kormányosát vesztett hajó sodródik hónapok, azaz évek óta. Eközben persze - hogy a képet tökéletessé fokozzam - a tiszti kabinokban, a kapitány tudtával már évek óta folyik a szállított holmi szervezett fosztogatása.

Csak felsorolásszerűen:

Februári ülésünkön előterjesztésemre döntöttünk arról, hogy helyet keresünk egy Zuglói  Állandó Helytörténeti Gyüjtemény számára. Az egy délelőttnyi időt igénylő bejárásra - melyre a polgármester maga helyett természetesen bárkit delegálhatna -  máig nem került sor.

Novemberben elnapolták egy előterjesztésem, melyben azt javasoltam, hogy biztosítsunk szolgálati lakásokat az orvos és szakdolgozó álláspályázatokhoz, hogy ezáltal orvosokat vonzunk a számos üres szakorvosi álláshelyünre és körzeti orvosi praxisunba. Az egyeztetés azóta sem történt meg.

2017 novemberében  !!!!  előterjesztésemre a képviselő-testület úgy döntött, hogy felkéri a polgármestert, hogy az intézményeink áram és gáz fogyasztását közbeszerzéssel biztosítsuk.  Máig - másfél év alatt -  nem kaptuk meg a kért számsort és nem lett kiíva a közbeszerzés, pedig ezzel a rutineljárással, melyet más önkormányzatok hosszú évek óta alkalmaznak, évi akár 50 millió forintot is megspórolhatnánk.

A még régebbi végre nem hajtott, nem egyszer stratégiai jelentőségű testületi döntéseinkről ITT írok

Március 18-án az alábbi levélben kértem a polgármestert, hogy foglalkozzon a  kerülettel, a fenti ügyekben a megbeszéléseket hívja össze, hogy az előterjesztések elkészülhessenek. Az óvodai dolgozók segélykérő levele, bérreendezése ügyében össze lett hívva értekezlet, de testületi döntés híján előrelépés e területen sem történt. (Ha az előterjesztésem nem veszik le napirendről az óvodai dolgozók már áprilistól embelt bért kaphatnának)

A többi témában néma csönd, válaszlevél sem jött, ej, ráérünk arra még!

László Várnai varnai.laszlo14@gmail.com

2019. márc. 18. 9:52
címzett: polgarmester; Szabó; Németh; civilzuglo
Tisztelt Polgármester úr, tisztelt Alpolgármester asszony!
A február 27-i Képviselő-testületi ülésen döntöttünk arról, hogy helyszínt keresünk egy állandó helytörténeti kiállítóhely számára.
A lehetséges helyszínek áttekintésére,  felkeresésére egy négy főt delegáltunk, én mint az egyikük máig nem kaptam meghívást, pedig a döntés óta több mint 26 nap telt el.
A március 7-i rendkívüli ülésen abban maradtunk, hogy az óvódák problémái kapcsán előterjesztést írók, Szabó alpolgármester asszony és én leülünk egyeztetni, hogy a március 27-i testületi ülésre közös előterjesztést nyújthassunk be. A testületi úlés óta eltelt két hét, de nem lett összehívva a találkozó.
Kérem, hogy ez a találkozó a keddi vagy szerdai napon történjen meg,  hiszen  háttérszámításokat kell végezni és csütörtökön már nyomtatják az előterjesztéseket.
Kérem, hogy erre az egyeztetésre hívjuk meg az Óvodavezetők Szakmai Szövetségének vezetőit.
A 2018. novemberi ülésen elnapolták a Szolgálati Lakások a ZESZ számára előterjesztésem, mondván, egyeztetés szükséges a témában. Az elnapolás óta eltelt több, mint három hónap, kérem tájékoztasson, mikor lesz az egyeztetés?
Végül hadd emlékeztessem, a képviselő-testület 2017 decemberében döntött 506/ 2017 (XII.21.)  számon arról, hogy kér egy tájékoztató anyagot, az intézmények energia fogyasztásáról, és megközbeszerezteti ezek áram és gázfogyasztását. 
Ezt a tájékoztatót mindmáig nem kapta meg a testület. Nehéz elképzelni, hogy hozzávetőleg 50 épület áram és gázfogyasztásáról  nem képes egy táblázatot összeállítani 14 hónap alatt egy 270 fős hivatal. 
Az elmaradt közbeszerzés több tucat millió forint megspórolását eredményezhette volna...
Kérem, legyenek összehívva a  fenti egyeztetések, koncentráljon kicsit többet a még hátralévő időben a kerület operatív vezetésére, a testületi döntések végrehajtására.
Tisztelettel, 
Várnai László
képviselő, Civilzugló Egyesület

 

 

22 komment

Címkék: szolgálati lakás Zugló Kaácsony Gergely testületi-ülés óvodai bérpótlék energia közbeszerzés ZESZ zuglói helytörténeti kiállítóhely

Gyarapodik, bővül, fejlődik, virágzik!

2019.04.12. 12:28 varnai

Most, hogy az elmutyizott fizető-parkolás botránytól hangos az országos sajtó kiváncsian vártam, hogy az önkormányzat  újságja, a Zuglói Lapok miként tudósít a témáról. Egy szót sem írnak. De  a botrányt elensúlyozandó, csupa optimista, "kinyíllott a kikerics - megírjuk!" stílusú termelési-riport cikkekkel próbálják javítani a közhangulatot.  Ezúton gratulálunk a polgármesteri kabinet propagandistáinak az MTVA-s szintű elhallgatásért és az április 4-éhez illő optimista cikkekért!

fejlodik.jpg

Az évi 80 milliós közpénzből készülő, 16 oldalon megjelenő újságban a fizető-parkolás problémájára egy karaktert sem sikerül pazarolni, a  mindenütt megszólalaló polgármester a kerületieknek nem nyilatkozik az MSZP-Fidesz mutyiról. Pedig de szép vitacikk-sorozat is lehetne  Karácsony polgármester és a kerületet valójában irányító MSZP-s parlamenti képviselőTóth Csaba között.

Mint ahogy nincs cikk az Óvodavezetők Szakmai Közösségének segélykérő leveléről, annak hátteréről sem. Piti dolog, minek írni róla.

Még megértenék a szülők, miért is ment el az ő ovijukból Gabi néni, a másikból meg miért hiányzik Juli néni és a dajkák fele. Megjegyzendő, az óvodai dolgozók már április elejétől megkaphatták volna a kerületi pótlékjukat, ha a testület megszavazza a március elejei előterjesztésem.

Nem sikerült azt a csekélységet sem leírni, hogy elmaradt a március végi rendes testületi ülés. Máskor pedig olyan szép szelektív beszámolókat sikerül közölni az ott születő döntésekről. Nem a szerkesztőket hibáztatom, a polgármesteri kabinet propagandistái irják az újságot. 

polgarmester_ur_tajekoztato_levele_1.jpg

Az ülés két soros elmaradást bejelentő kurta-furcsa polgármesteri levél óta eltelt több, mint két hét, de az testületi ülést máig nem sikerült összehívni.

Döntések hiányában áll a hivatal, számos fontos ügy, például az idén nyári szünetre tervezett felújítások közbeszerzéseinek kiírásai, vagy a Zuglói Építési Szabályzat módosítása, az óvodai dolgozók bérpótléka. Az  "egyeztetésekre" azóta sem hívták a képviselőket. ( Karácsony leginkább Tóth Csabával a zuglói MSZP elnökével egyeztet)

Minek is már a kerületet működtetni, a lényeg megtörtént: a pénzt elvitték, a polgármester pedig majd végig kihúzta botrány nélkül. Sőt a jövőt is bebiztosították,  szabott határidőre szértosztották egymás között a kerületi polgármesteri koncokat  posztokat. Az, hogy a zuglói önkormányzat eközben ebek harmincadján, az már nem számít, utánuk az özönvíz.

A Zuglói Lapok, bár a TKB legutóbbi ülésén a két nagy párt  leszavazta júliustól a nyomtatását,  (így állva kicsinyes bosszút azért, hogy a polgármester rájuk hárította a felelősséget a parkolás bizniszért)  azért még szórja a propagandát. Minden szép, minden jó, a kerületi egészségügy fejlődik. Igaz, a két szakrendelő   2016-ban bejelentett felújításának nyoma sincs - milyen gyönyörű szalagcím is volt - de a fejlődés töretlen. Mint ahogy új sport és rendezvényközpontot sem terveztek és a MUNDO helyén is csak a szél kergeti a szemetet a lebontott tanuszoda helyén.

 

total_8696_1.jpg

A sok szalagcímben beharangozott fejlesztés elmaradására meg minek rákérdezni, lényeg, hogy akkoriban megörvendeztették velük az egyszeri zuglóiakat.

 A zuglóiak tán még emlékeznek, a ciklus elején még egy-egy jelentősebb ügyről minden önálló képviselőt meginterjúvoltak, de aztán az újságot beszervezték a polgármesteri kabinet alá és még szimbólikus függetlensége is megszünt.  Végül eddig - az eltelt négy és fél év hozzávetleg 120 lapszámában -  kétszer 1500 karakterben lehetett szerkesztetlenül véleményt formálni a kerületi történésekről. A polgármester másfél oldalas alákérdezős féligazságaira, elhallgatásaira viszont nem lehet reagálni.

A hosszabb memóriával rendelkezők még emlékezhetnek a Papcsák képekkel zsúfolt Zuglói Lapokra (a mostani propagandisták sokkal kifinomultabb eszközökkel dolgoznak) az elefánt emlékezetűek pedig felidézhetik a kerületi nyilvánosság aranykorát, (ekkor még egy magáncég készítette az újságot)  amikor a képviselők, legyenek ellenzékiek vagy többségiek, bármikor elmondhatták véleményüket a lapban,  sőt, mi több, mi akkor még képviselettel nem rendelkező Civilzugló Egyesület a címlapon mondhattuk el véleményünket a kisföldalattihoz tervezett plázáról, nyiltan kritizálva az akkori polgármestert.  Ebben az aranykorban létezett Olvasói levelek, sőt a Hivatal válaszol rovat is! (e rovatok hiányát tucatnyiszor emlegettem fel az elmúlt években) A gaz zuglóiak pedig - skandallum! - cenzúra nélkül megírták, hogy ezen a téren töröttek a játszótéri padok, emitt koszos az utca és más hasonló inszinuációkat. A hivatal pedig  reagált, sőt mi több meg is csinálta azokat határidőre.

És hogy lehetne másképp is, arra jó példa az Erzsébetvárosi Újság, mely minden számában egy-egy önálló A5-ös oldalt ad minden képviselőnek, hogy bármiről írhasson. 

A kerületi nyilvánosság fontos része volt továbbá a ZUGLÓ TV, mely végig makacsul megtartotta függetlenségét a Papcsák korszakban - minden politikai oldalnak korrektül helyet adva. Végül a rendszerváltás óta meglévő céget Karácsony korszak legelején sikerült eladatni egy  zuglói MSZP-s közeli cégnek, jellemzően most ott székel a Funtig Ügyvédi Iroda, mely a fizető-parkolásunk pótdíj behajtásait intézi. Azóta a főváros első közszolgálati önkormányzati TV-je  MSZP-s képviselők és háttérszervezeteik mikrofonállványává vált.

Én a magam részéről azt gondolom, hogy egy ellenzéki vezetésű kerületben a kerületi nyilvánosságnak és a sajtószabadságnak, az objektív tájékoztatásnak egészen másképp, példamutató nyiltsággal, objektivitással és nem az MTVA propagandistáinak mintájára, a közmédiát követve kéne működnie.

 

Szólj hozzá!

Címkék: zuglói önkormányzat Karácsony Gergely Tóth Csaba Zuglói Lapok Zugló TV

A zuglói parkolás visszavág - a pénzt már elvitték, de a balhét vajon ki viszi el?

2019.04.05. 11:33 varnai

Két hónapja, hogy nyilvánosságra hoztam a zuglói parkolás veszteségeit bemutató adatsort és hogy kijött a 444.hu filmje a fővárosi parkolási bizniszről. A két éven át minden oldal által elhallgatni kívánt korrupciós ügyet most a főpolgármester választási csatában politikai bunkósotként használják és országos botránnyá növelték. Amit most látunk, az  a felelősség elhárítási vetélkedő mesterfoka.

Tanulságos visszatekinteni, miként jutottunk idáig, hogy a zuglói Fidesz "gyámság" alá kívánja helyezni a polgármestert, és vizsgálóbizottságot kíván létrehozni. Arról a zuglói fideszesek gondosan nem beszélnek ( és nem kérdezi őket a mikrofonállvánnyá sekélyesült kormánymédia), hogy ők is megszavazták a szerződéskötést - és a polgármesterhez hasonlóan ők is gondosan hallgattak róla két éven át. Különösen bizarr mindezt annak a Jelen Tamásnak -  a leendő fideszes polgármester-jelöltnek -  a szájából hallani, aki tagként egy éven át nem járt be a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság üléseire, pedig ott számos alkalommal érvelhetett és szavazhatott volna a parkolás ügyében.

Eközben Polgármesterünk  jól fejlett elhárító mechanizmusával mára, két év elfojtás után, az egy hónappal ezelőtti a tagadáson, sajnáltatáson át eljutott a kivetítésig, a Magyar Narancsnak azt találván nyilatkozni:  a zuglói parolási rendszer a Fidesz parkolási rendszere.  Azaz teljes erővel folyik a felelősség el-, azaz másokra hárítása.

Hogy a zuglói parkolás kinek a rendszere, erről a poszt alján olvashatnak.

Megjegyzendő, a márciusi rendkívüli ülésen újabb bátor polgármesteri tartózkodással és fideszes közreműködéssel ment át az 1 milliárdos zöldterület fenntartás szerződés díjainak megemelése és cserébe a Penta évi 500 milliós útjavítás szerződésének meghosszabbítása. Kíváncsi vagyok ezekről a dealekről mikor tesz feltáró vallomást a polgármester a médiában.

Eközben a parkolás biznisz áterőltetője, a zuglói MSZP -  akiket a polgármester máig nem mert néven nevezni - gondosan lapít, és csendben  készül, hogy újabb bábot, felkészületlen, messziről hozott bonviván-strómant ültessen a zuglói polgármesteri székbe. 

Mindeközben a sárdobálás okán elmaradt a márciusi testületi ülés, a hivatal áll, a jegyző dühöng,  jelentős ügyekben, pl. az óvodai dolgozók bérpótlékában, a nyárra tervezett felújítások elindításáról nem születik döntés. 

Elsőként is, mindenkinek javaslom, nézze végig a vitát, miként döntünk a 2017. márciusi testületi ülésen a parkolóórák vásárlása és üzemeltetés közbeszerzésről.

Négy hozzászólásban érvelek az olcsóbb ajánlat bent tartása, vagy a közbeszerzés érvénytelentése mellett. (a jegyző jogilag mindegyiket elfogadhatónak tartja). A polgármester végig hallgat, majd tartózkodik. A Fidesz és MSZP frakció és Jobbikos képviselő szavazatával ment át a döntés.

Arról,hogy itt vastag korrupció történik természetesen a polgármesternek tudomása volt, hiszen ekkor már túl voltunk egy becsült érték megemelésen, ugyanis az MSZP többségű Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottságban MSZP-s javaslatra megemelték a közbeszerzés értékét 1-ről, 1,4 milliárdra, melyet dicséretes módon a polgármester tuszkoltatott vissza 1 milliárdra, és túl voltunk egy a Közbeszerzési Döntőbizottság által megsemmisített gyorsított eljáráson is, melyben meg is büntették a kerületet.

Nagyon tanulságos most visszaolvasni az akkori, 2017 március blogposztomat, ebben olvashatóak a két ajánlat számai, a polgármestert a vétóra kérem, a felelősségéről írok:

Karácsony polgármester és PM-es alpolgármestere, Szabó Rebeka a vitában végig hallgatva végül a karakán TARTÓZKODÁS gombbal próbálták elhatárolni magukat a döntéstől. Ha a polgármester ennyire nem ért egyet a döntéssel jogában áll,  - mint több alkalommal megtette és számos más alkalommal elmulasztotta - hogy  megvétózza a döntést és megakadályozza a kerületi pénzének széthordását. Én remélem lesz benne annyi bátorság, hogy nem csak a felelősség elhárításra futja, hanem keresztbe is mer állni, hogy a kerületnek súlyosan ártó, 291  milliós pluszkiadással járó szerződéskötést megakadályozza. Jogában áll. Mint ahogy hallgatni is.

Ő a elhallgatást, a szemethunyást választotta. 

Akkoriban hiába  fordultam a sajtóhoz, csak az átlátszó.hu volt hajlandó írni a mutyigyanús közbeszerzésről,  mind a baloldali, mind  a kormánypárti média elhallgatta a kínos témát.

A parkolás ellenőrzés kiszervezése

Eközben már javában folyt a parkolás ellenőrzés kiszervezése is, melyről a 2017 februári blogban írok. Tudni kell, hogy míg az órák ürítése, karbantartása - bár brutálisan túlárazott - "csak" havi 20 milliós tétel ,addig az ellenőrzés, azaz csak a parolóőrök alkalmazása, havi 50 milliót, évi 528 milliót visz el az 1,2 milliárdos bevételből. Ezt szintén egypályázós közbeszerzéssel - azaz mondhattak, amennyit akartak -  az üzemeltetésben szintén résztvevő SIS Parking nyerte.

És ebben a 528 millióban nincs benne az ügyfélszolgálat működtetése és a szükséges adminisztráció bére, mert ez az önkormányzatnál maradt. Mára a ZKNP 20 fős parkolási divíziót hozott létre, mely további száz milliós költség. 

Ennek a lejáró szerződésnek a meghosszabbítására történt most kísérlet, lehetőleg még a ciklus vége előtt. 

És hogy kinek a rendszere, biznisze a parkolás? 

Ehhez elég megnézni, hogy a testületi viták során kik forszírozták, terjesztették elő és hová tartozó emberek ülnek a döntő posztokon. Az ellenőrzés kiszervezését, mely  évi 528 milliót vesz el a bevételből, azaz háromszor akkora  konc, mint az üzemeltetés)  -  és nem mellesleg törvénytelen a kiszervezése -  az MSZP-s Hajdú Florián alpolgármester kezdeményezte.

Az egész parkolás a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft-n (ZKNP) megy át, vezetőjének a 2010-14 között zuglói MSZP-s képviselőt Kovács-Csincsák Lászlót nevezték ki. A cégben azóta állást kapott két 2010-ig MSZP-s képviselő: Kemecsei Árpád és Komlódi Gábor is. Mindketten a Zuslag ügyben voltak vádlottak, ezért mondtak le annó. Dr. Komlódi Gábor pedig Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő bizalmi embere, MSZP-s külsős tag az Ügyrendi Bizottságban, őt szokta az MSZP delegálni a választási bizottságba, mi több pereskedni Tóth Csaba nevében.  Mostanában biztos helye van a Civilek a pályán című ATV műsorban, bár hogy miféle civileket képvisel, még nem derült ki.

A parkolás biznisz harmadik tőgye a pótdíjak behajtása. A ZKNP 300 milliós kintlevőségének behajtására a Funtig  Ügyvédi irodát bízta meg. Funtig szintén Tóth Csaba bizalmasa. Ebben az irodában ügyvéd dr. Imre Gergely, aki a zuglói MSZP frakcióvezetője volt 2010-2014 között. 

 

Végül itt a botrányt kirobbantó  ominózus táblázat a kiadásokról bevételekről, melyet közérdekű adatkérésemre a zuglói jegyző készített.

parkolas_2017_2018-1.jpg

parkolas_2017_2018-2.jpg

 

14 komment

Címkék: korrupció közbeszerzés Zugló Horváth Csaba Karácsony Gergely fizető parkolás Tóth Csaba Jelen Tamás

Energetikai közbeszerzés - akár spórolhatnánk is

2019.03.18. 09:59 varnai

Zugló képviselő-testülete számos határozatot hoz, melyek általában kiadással járnak, rendre megterhelik, szétfeszítik az önkormányzat büdzséjét.

Az intézményeink, épületeink energiafogyasztásának közbeszereztetése, melyre több, mint egy évvel ezelőtt tettem javaslatot és hoztunk határozatot, nem ilyen. E közbeszerzésekkel - melyet más önkormányzatok már évekkel ezelőtt megtettek -  akár évi  40-50 milliót is spórolnánk. Ha végrehajtanák a döntést.

2017 decemberében, - miután kiderült, hogy nem így csináljuk - előterjesztésben javasoltam, hogy Zugló pályáztassa meg az energia , áram- és gázbeszerzését. Más önkormányzatok már 6-7 éve meglépték ezt a lépést, és évi sok tucat millióval kevesebbet fizetnek intézményeik áram és gáz számláira. 

A határozat szerint a Képviselő-testület

1. felkérte a polgármestert, hogy mérje fel, egy évben mely intézményünk mennyit  fogyaszt és költ gázra, hőtávra, villamos energiára, azaz összesítve lássuk e tételek évente hány százmillió forint kiadást jelentenek és ezt terjessze a Képviselő-testület elé.

2.  az összevont áram és gáz közbeszereztetést beterveztette

a 2018. II. negyedévi közbeszerzési tervbe.

 

energia_kozbeszerzes_1.jpg

A határozat meghozatala óta eltelt 14 hónap, és a testület nem kapott semmiféle beszámolót, máig nem tudjuk, mely intézményünk mekkora rezsivel működik és "természetesen" a közbeszerzést sem írták ki. Felelős van, következmény nincs.

 

untitled-1_1.jpgJellemző módon az önkormányzatok többsége 5-7 éve él ezzel a nem túl bonyolult spórolási módszerrel.

Sok kerület és számos vidéki város akár összefogva él ezzel a lehetőséggel, még az általában nehezen mozduló Fővárosi Önkormányzat is már 2012 óta megközbeszerezteti a 14 vidéken, egymástól hatalmas távolságban lévő szociális, értelmi fogyatékos és idősek otthonainak villamosenergia beszerzését.  

A Főváros csak ezzel évi 20 millió forintot spórol, 20%-os megtakarítást ér el.

 

Zuglóban az elmúlt négy év alatt (meg a papcsáki két évben, amióta a törvény lehetővé tette a nagyfogyasztóknak, hogy a szabadpiacon elektronikus közbeszerzéssel vegyenek energiát)  nem sikerült  a megoldani, miközben egy energia auditra elköltöttünk 23 milliót,  hogy a 11 bölcsődénk, 28 óvodánk, a Szociális Szolgáltató központ 8 épülete mellett a Cserepesház 4,  A ZVK Pétervárad utcai irodája és telephelyei,  a ZESZ két nagy, hulló homlokzatú szakrendelője és a becsukhatatlan ablakos hivatali épületünk energiaszámláit valaki egy excel táblában összeadja és felkérjenek egy hozzáértő céget a közbeszerzés lebonyolítására.

Csak hogy az arányokat lássuk mennyit spórolhatnánk:: csak  a két nagy szakrendelőnek évi kb. 65 millió forint az energiaszámlája. 

herminahomlokzat.jpg

A Hermina úti szakrendelőnk. Széteső, bezárhatatlan ablakok, ötméteres belmagasság, negyven éves fűtésrendszer... 2106. októberében hoztunk határozatot a felújításáról. A határozat óta eltelt két alatt még terv sem készült a felújításra. Megy ki a fűtés az ablakon.

És most egy év alatt sem történt semmi, amikor már testületi-határozatban is felkértük erre a polgármestert.  Eközben van közbeszerzési tanácsadónk, aki havi átlag 1 milliót számláz nekünk, van négy alpolgármesterünk és mindnek saját kabinetje, átláthatósági biztosunk,  sportfőtanácsadónk, hogy a többit ne is soroljam.

Minek vezetni a hivatalt, a cégeket, érdemi munkát végezni, a testületi határozatokat végrehajtani, ha nem létező dolgokkal is lehet dicsekedni, ha  Zugló így is is politikai ugródeszkaként szolgálhat?

Ezúton is kérem a polgármestert, a ciklus hátralévő idejében - kissé félretéve a főpolgármesteri kampányt  - próbáljon meg a hivatal, a kerület vezetésére koncentrálni és a hatályos testületi döntéseket, hajtsa, hajtassa végre.

Szólj hozzá!

Címkék: Karácsony Gergely energetikai közbeszerzés

Mindkét udvari beszállító bebiztosítva, az óvónők meg várjanak türelemmel

2019.03.13. 09:00 varnai

Egymilliárdos keretszerződés hosszabbítás, 6%-os díjemelés a zöldterület-fenntartó konzorciumnak -  a rendkívüli testületi ülésen igencsak jól jártak a zuglói udvari beszállító cégek. 

Az MSZP és a Fidesz hosszas napirendi szavazással, sorrendi vitával előre kérték a számukra fontosakat, a két milliárdos szerződést. A testületi ülés ITT megnézhető.

A bizalmi szintre jellemző, nem mindegy, melyikük szavazza meg először hozomra a másikét. Az óvodák problémáinak rendezését pedig sikerült holtvágányra siklatni.

A napirendi vitánál ugyanis kiderült, az óvodák problémáit kezelő sűrgősségi előterjesztésemet nem veszik napirendre, mert az SZMSZ nem rendelkezik arról, hogy rendkívüli ülésen lehet-e sürgősségi indítvánnyal élni. Abban maradtunk, hogy a jövő héten - ma már szerda van... -  leülünk a segélykérő levelet  jegyző Óvodavezetők Szakmai Szervezetével és a területért felelős alpolgármesterrel - aki maga is írt állítólag sürgősségi indítványt a témában - és még a márciusi testületire kidolgozunk egy közös javaslatot. Én várom a hívást!

Kis kitérő: a 24 óvodavezető panaszos levele  kapcsán külön esettanulmányt lehetne írni a média reakciójáról. Azon már nem is csodálkozom, hogy nem hír a médiában, hogy egy 120 ezres telpülésen összeomlóban van az óvodai ellátás.  A téma mellett simán elsikló fideszmédia (nem volt benne a migráns szó, de mint annó a vörösfarkat, csak sikerült a lakosságcserét hozzáfabrikálniuk)  végül a zuglói Fidesz frakció sikeréről és nem az óvodákról szóló cikket közölt.  (  megjegyzendő, a Fidesz az elmúlt évben észre sem vette a kerületi óvodák problémáját, ahogy panaszos levelet sem). Az "ellenzéki" média meg makacsul hallgat a baloldali, szociális érzékenységével büszkélkedő kerületben különösen kínos témáról, fúú pedig mekkora főcím, a Nap híre lett volna, ha a segítségkérő levél egy kormánypárti kerületből jön. Kíváncsi vagyok megkérdezik e róla a heti interjúban a polgármesterünket, illetve, hogy Zuglói Lapoknak sikerül-e írni az óvodák problémáiról, netán leközölni a levélből részleteket.


csicsergo_epulet2821.jpg

A Csicsergő óvoda homlokzata nem változott a ciklusban

Visszatérve az ülésre, az útépítéses előterjesztést jegyző Rozgonyi alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat - minő véletlen - későn vette észre, hogy a PEVI Konzorciummal, (mely a fideszközeliként emlegetett  PENTA Kft-ből és a Vianova 87 Zrt-ből áll) kötött két éves út- és járda felújításra kötött keretszerződésünk áprilisban lejár és jaj beh kár!, már nincs idő új közbeszerzést kiírni. Ezért javasolja, hosszabbítsuk meg az évi 500.000.000 Ft-os szerződést újabb két évvel, 2021. áprilisáig. 

A magam részéről azt gondolom, nem korrekt messze a politikai cikluson túl elköteződtetni az önkormányzatot, kész tények elé állítva, gazdaságilag beszorítva a következő kerületvezetést, legyen az bármilyen színű is. 

Tudni kell, a PEVI konzorcium már a 2017-es közbeszerzésen is úgy nyert, hogy egyedül indult, mert a már kiírt  közbeszerzést kurtán-furcsán érvénytelenítették, és az újat épp arra az időintervallumra időzítették, amikor a nagy útépítő konkurensek épp el voltak tiltva az indulástól.

katyuk.jpg

A Bácskai utca elejének kétszáz méteres szakaszán hét felnizúzó kátyú tátong évek óta. Az egész úttest tele foltokkal, teljes szőnyegezésre lenne szükség. A kerület legtöbb mellékutcája hasonlóan néz ki.

A kerület által kezelt utak állapotáról, minőségéről, a kátyúk számáról minden zuglóinak van személyes tapasztalata. Én a saját útvonalaimon azt tapasztalom, hogy Zuglóban a kátyúk száma nem csökken, az utcácskáink úgy néznek ki, mint egy patchwork ágyterítő. Mára már észrevehető a különbség a szomszédos, gondosabban vezetett kerületek útjaival.

Miután a Fidesz megkapta amit akart, jött az MSZP-es előterjesztés: emeljük meg a Parkfenntartó Konzorcium évi 1.200.000.000 Ft-os, segítek, 1,2 milliárdos keretösszegű szerződésének árait, 5,27%-al. Hogy ez a szám, hogy kalkulálódott nem tudni, hisz mint Szabó alpolgármester észrevette, a legtöbb jelentős tételnél 10%-os emelés szerepel.

 

Tudni kell, ez a 2017-es szerződés is egypályázós közbeszerzés eredményeként jött létre.  E két nagy értékű keretszerződés az, mely miatt mára a ZVK Zrt hozzávetőleg a dupláját kapja a 2015-ös budzséjének, finanszírozhatatlanul nagy falatot hasítva ki az önkormányat költségvetéséből.  (ezáltal más területek, pl. az óvodák elől elszívva a pénzt)

cegek_kadas.jpg

A ZVK Zrt költségvetésében 2016-ról 2017-re az 1,4 milliárdos ugrást a két cég szerződtetése okozta.

A polgármester megjegyezte, a konzorcium a szerződésben vállalta, hogy nem emel árat.  Én fontosnak tartottam volna látni, hogy az emelés hány milliós plusz kiadással terheli meg a büdzsénket, 40-70 millióval?

Zugló közterületeinek, parkjainak állapotát, a  Parkfenntartó Konzorcium munkáját sok kritika éri. Joggal.

ujvidek_8576.jpg

Köztéri szeméthalmok az Újvidék téren

Számos panaszt hallunk, hogy a kerület szemetesebb, mint valaha, a lakótelepi nagy zölduntitled-3.jpg

területeket sehol sem locsolják, elhanyagolják,  a frissen ültetett fák rendre kiszáradnak, a fűkaszáláskor pedig rendre megsértik a fák törzsét, mely sérülések elpusztítják a fákat.

Én a magam részéről, különösen a 2015-öshöz képest duplájára felmenő költséghez képest, nem látok javulást. A polgármester azt mondta, ő lát fejlődést. 

Ennek ellenére a díj megemelését sem ő, sem
 Szabó Rebeka nem támogatta, de az MSZP-s és a fideszes  Rozgonyi Zoltán alpolgármester szavazatával átment. Mint látható,  a többi fideszes képviselő, bár be volt jelentkezve, de nem szavazott. 

Tehát a polgármester itt is a parkolásmutyi közbeszerzésnél már egyszer eljátszott módszerrel élt, nem adta a szavazatát egy nyilvánvalóan gyanús, a kerület pénzét megcsapoló dologhoz, de azt nem is akadályozta meg. Cinkos aki néma, szokták ilyenkor mondani.

 

A Parkfenntartó Konzorcium (mely Zugló kisgömbőc mészároslőrinceként minden zöldterületi munkánkat versenytársak nélkül nyeri) a következő előterjesztéssel újabb nettó 69,5 milliónyi plusz munkát kapott.

A Pillangó parki beruházásba most plusz összegértfatorzs_9951.jpg beletették a sportpályák felújítását, azt amit a lakók a  legelső közösségi tervezésekkor, a lakossági fórumokon is nyomatékosan kértek. 

Bekerült továbbá 180 fa elültetésének költsége, mert  mint kiderült, a kivágottak helyett beígért 350 fát jórészt a főváros  ültette volna a "10.000 fát Budapestre!" program keretében, de ők állítólag visszakoztak. (nem láttunk erről írást) 

A Pillangó park  igencsak problémás beruházásának további kibővítésével annak főösszege immár elérte a bruttó 678 milliót.  A 69 miliós munkát azonban nem közbeszereztetjük meg, ugyanis a  közbeszerzési törvény lehetővé teszi, hogy az építési közbeszerzés tartalma 15%-al módosuljon. Értik ők ezalatt az összeg dúzzasztását is.

És láss csodát, addig faragták az új műszaki tartalmat, az árakat, míg épp 14,96% jött ki. Ügyes.

Furamód viszont, míg a plusz munkát egyből kiszámolták, a lakosság által elhagyni kért és kimaradó tételeket nem összegszerűsítették, nem vonták le. Pedig sok tucatnyi milliós tétel maradt meg, hisz állítólag az 5300 négyzetméternyi térkő 10%-át nem rakják le, a nagyréten nem metszik föl a hektárnyi gyepet, nem kell sok száz köbméternyi talajcserét végezni, földet venni, a rosszat el, az új talajt ideszállítani, és nem kell hektárnyi új füvet telepíteniük.

Szétcsapott fatörzs a Pillangó parkban. Az bizonyos,  a  felújítás

során nem volt nyoma szakszerű munkavégzésnek, nem kordonozták körbe a fákat, több kárt tettek a fákban,  mint hasznot.

A sportpályák rendbetétele - ha a fentiektől eltekintünk - önmagában örömteli lesz, végre lesz egy hasznos része is a nagy pénzköltésnek. Én azt kértem, hogy a három kosárlabda pályát ne kerítsék el egymástól,( ezt tervezik)  mert a nagy terület egyben is használható, pl. a Kaffkások is rendszeresen ide járnak görkorizni.

7 komment

Címkék: Karácsony Gergely Rozgonyi Zoltán zuglói óvodák Penta Pillangó park DeerGarden Parkfenntartó konzorcium

"Már minden munkakörben érzékelhető az elvándorlás" - a zuglói Óvodavezetők Szakmai Közösségének levele

2019.03.05. 11:24 varnai

 

Ha nem biztosítanak keretet a játszóeszközök pótlására, szakmai anyagok beszerzésére, ha megvonják a bérmaradványt, a megszűnő cafeteriát nem pótoljuk, ha nem kapnak - más kerületekhez hasonlóan -pótlékot, sorra fognak kilépni az óvodai dolgozók! - figyelmeztettek óvodavezetőink  a decemberben sietve áterőltetett költségvetési "egyeztetéskor". 

Ez a figyelmeztetés nem valamelyik súlyosan hátrányos helyzetű észak-keleti megyénk egyik kistelepülésének önkormányzatában hangzott el, hanem "Pest rózsadombján", a jómódú, 30 milliárdos költségvetésű Zuglóban. 

 Mindhiába. A költségvetés tárgyalása során, míg  vagyonkezelő cégünk, a ZVK Zrt. a rekord 3,7 milliárdját megpúpozva egy gyors módosítóval további 400 milliót kapott, addig az óvodavezetők kérése süket fülekre talált. 

Az óvodavezetők figyelmeztetése újra elhangzott a szakszervezeti bérmegállapodás, a SZÉT ülésén is, amin a polgármester mint munkáltató meg sem jelent. A családsegítőben és a szociális ellátószolgálatnál dolgozók hasonlóan rosszul jártak, jellemzően az az elmúlt hónapokban az egyik otthonápolás körzetben a 12 dolgozóból 4 lépett ki, elviselhetetlen mennyiségű munkát hagyva a még kitartó nyolc főre.

Ráadásul a szakemberek nem is külföldre, netán a versenyszférába mennek, hanem csak a nem messzi  kerületekbe, hisz a Ferencvárosban 45 125 forinttal, máshol 30-40 ezer forinttal többet kereshetnek, pótlékot, bérletet, a XV. kerületben cafeteriát kapnak. 

Magam az elmúlt két hétben az intézményi faültetés program okán végigjártam az óvodák, bölcsődék többségét. Majd minden intézményvezető elpanaszolta, hogy jópár státusz betöltetlen és számos dolgozó fontolgatja kilépését, mert más kerületekben jóval magasabb jövedelmet, megbecsülést kapnának. Ráadásul a zuglói önkormányzat által kínált bérek nem jelentenek csábítóerőt se a felvenni kívánt  gyakornokoknak, se a rutinos óvodapedagógusoknak.

Az intézményvezetők természetesen számos informális alkalommal is jelezték a problémát a polgármesternek és a területet vezető alpolgármesternek is. Hiába.

Pénteken a Zuglói Óvodavezetők Szakmai Közössége, a 24  óvoda vezetője, a képviselő-testületnek hivatalos levelet küldött, a megoldást is megnevezve kérte a tarthatatlan helyzet megváltoztatását. 

Hát itt tartunk, miközben polgármesterünk főpolgármester-jelöltként a "zuglói modellel" kampányol, ilyen a  zuglói patyomkinfalu a valóságban:

kepviselo-testuleti_level_zugloi_ovodak_20190227-1.jpg

kepviselo-testuleti_level_zugloi_ovodak_20190227-2.jpg

kepviselo-testuleti_level_zugloi_ovodak_20190227-3.jpg

kepviselo-testuleti_level_zugloi_ovodak_20190227-4.jpg

kepviselo-testuleti_level_zugloi_ovodak_20190227-5.jpg

 

A 30 milliárdos főösszegű költségvetés szétosztásakor tehát kérés ellenére sem jutott plusz 50-100 millió az óvodák tisztességes működtetésére. 

És hová lesz ez az irdatlan halom  pénz?

1. Elnyelik a pénzt a cégeink:

cegek_kadas.jpg

Táblázat a 2019-es költségvetésből. Érdemes a táblázat alatti jegyzői mondatot megjegyezni. A ZVK Zrt a költségvetés tárgyalásakor a 3,7 milliárdon felül  további 400 milliót kapott.

2.  folyamatos pénzszívattyúként működnek az egypályázós közbeszerzésekkel ledílelt, feltehetően erősen túlárazott hosszútávú szerződések:  a park és zöldterület-fenntartás csütörtöki rendkívüli ülésen nem csatolt mellékletekkel meghosszabbítani igyekezett 1,2 milliárdja, az 1,3 milliárdos Hungast 2022-ig meghosszabbított szerződése, és a legújabb mutyi, az évi 1 milliárdos, de kerültetnek veszteséget hozó parkolás üzemeltetés-ellenőrzés kiszervezése.

3. A feleslegesen kifizetett százmilliók, pl. az épületeink energia fogyasztásának elmaradt megközbeszereztetése, a "fiatal vállalkozók" támogatására adott 30 millió, a médiatanácsadói és egyéb szerződések, rejtett  párt és haveri állások, stb.

De remek összehasonlításra ad lehetőséget a 4. (oktalan) alpolgármesteri állás bére és járulékai, mely önmagában kitenné a 350  óvodai dolgozó számára kért 30 ezres pótlék felét.

A csütörtöki rendkívüli ülésre előterjesztéssel fogok élni, hogy az Óvodavezetők Szakmai Közössége által kért intézkedésekről hozzunk döntést.

 

Szólj hozzá!

Címkék: költségvetés zugló óvodák Zuglói Szülők Közössége

Ha közterületen találkozna ilyen játszótérrel bevinné a gyermekét?

2019.02.28. 15:09 varnai

Az elmúlt hat napban a 2019-es faültetési program felmérésének munkájával, kéttucatnyi óvodánk, tucatnyi bölcsődéink udvarainak és épületeinek végigjárásával voltam elfoglalva. Hát igencsak tanulságos volt. 

Egyrészt öröm volt látni a már növekedésnek indult hozzávetőleg 100 fát, juharokat, kőriseket, nyírfákat, gesztenye és gyümölcsfákat, melyet a 2017-es programunkban ültettek a gyerekek - már ha épp ki nem hagyták őket  az ültetésből.    

tabla_malyva_0234.jpg

jatekszin_0171.jpg

2017-ben ültetett alma, szilva, körtefa a Játékszín Óvodánk kertjében.

A  faültetés szimbólum, oxigénforrás, árnyékadó menedék az udvaron,  de  fák tanítanak is, segítenek megismerni a természet körforgását, működését is.  A hozzáértő óvónők kalauzolásával a gyerekek játszva, megtapasztalva - nem könyvben, interneten át - tanulják meg, hogyan  porozzák be tavasszal a növények virágait a méhek, hogy növekszik nyáron a fán termés, ősszel leszüretelik és  közösen megeszik, télre kompótot főznek belőle. 

És igencsak öröm volt látni a tavaly több-kevesebb sikerrel felújított két intézményünket is. (2015-ben és 2016-ban lényegében semmiféle intézmény felújítás nem volt)

felujitva_0186.jpg

 A Játékszín óvoda idén felújított belső terének trendi színharmóniája bármelyik Lakáskultúra magazinban elmenne. A tető tökéletes szigetelése, a beázott sószoba,  a felújításkor szétszaggatott recortán burkolat, a kerítésben esett kár rendbe tételén még dolgoznak, de fő az igyekezet. 

Ami viszont megdöbbentő, hogy néhány nagyon súlyos, balesetveszélyes hanyagság éveken át nem lett orvosolva, melyek már a 2017-es bejáráskor is jelezve lettek, és e problémákra az óvodavezetők is minden hivatali, vezetői értekezletkor, egyeztetéskor nyomatékosan felhívják a kerület vezetőinek figyelmét. Nem is értem, az intézményvezetők, akiké a felelősség, és végső soron a szülők miért hagyják ezt, miért nem háborodnak fel, nem csinálnak botrányt?

dozsajatek_2621_1.jpg

A Dózsa György úti óvoda mászókái és kerítése. A kiálló drótok bármikor kiszúrhatják egy gyerek szemét. Az udvar hihetetlenül kicsi a hatvan gyerek számára. Javasolni fogom, hogy a Károlyi Gáspár Egyetem  által láthatóan nem használt hatalmas udvarból egy jóval nagyobb részt kérjünk használatra.

dozsakerites_2615.jpg

A legdurvább a Csicsergő óvodánk szinte összes udvari játéka súlyosan elhanyagolt, a gyerekekre komolyan balesetveszélyes állapotban vannak évek óta. A kiálló csavarok, a korhadó lécek, hiányzó elemek bármikor sérüléseket okozhatnak!   Tudtommal a játékokat már  2017-ben sem kapták meg a TÜV engedélyt és el voltak kordonozva. Azóta az udvarra új játék nem került és a balesetveszélyesek is ugyanott, ugyanúgy állnak, játszanak velük a gyerekek. Döbbenetes felelőtlenség, hanyagság ez, melynek megoldása nem igényel százmilliókat, csak egy kis törődést. Más belső kerületi óvodák, hogy irigyelnék ezeket a hatalmas zöld udvarokat...

csicsergo_pad_2848.jpg

Kiálló csavar, letört deszka az egyik padon.

csicsergo_jatek2849.jpg

Széthasadt játék, kiálló szálkák.

csicsergo_dob_2828.jpg

Kiálló, szétkorhadó deszkák a "mókuskerék" játékban. Hiába igyekszik a kertész-karbantartó összecsavarozni, a két évtizedes játékok, a korhadó faanyag már nem megmenthető. 

csicsergo_asztal_2830.jpg

csicsergo_epulet2821.jpg

Az óvoda épület ugyanilyen vedlő vakolatú volt ciklus elején is. A másik igencsak háborús állapotú épületünk a Bóbita óvoda,  melynek homlokzat felújítása szintén nem történt meg. Az épületek leszigetelve, új vakolattal ellátva akár 30%-al kevesebb fűtési energiát igényelnének, de mivel az energetikai felmérésre, energia közbeszerzésére négy év alatt nem sikerült sort keríteni, azt sem tudjuk, mennyiből mennyit spórolhatnánk.

bobita_0154.jpg

 A többi intézményünk állapotáról , pl. a kihasználatlan medencékről a következő részben.

 

7 komment

Címkék: bóbita óvoda Csicsergő óvoda Dózsa György úti napköziotthonos óvoda intézményi faültetés játékszín óvoda

Lesz-e Zuglóban Helytörténeti gyűjtemény és kiállítóhely?

2019.02.18. 11:03 varnai

Múltunk, lakóhelyünk és annak történetének megismerése tesz minket öntudatos, büszke,  lokálpatrióta állampolgárrá. Az izgalmas helytörténeti kiállítások  felnőttek és gyerekek számára is varázslatosak, mesebeli kaput nyitnak a múltra, sétálhatunk a száz évvel ezelőtti utcánkban, hallhatjuk a csörömpölő villamosokat, láthatjuk dédnagymamánkat dédnagyapánkkal konflisból szállva karonfogva  sétálni. 

Zugló patinás városrész, (az első épület Herminamezőn 1851-ben épült) és mint mezőgazdasági külterület része volt a középkori  Pest és Magyarország történelmének, hogy csak egy példát említsek, a középkorban a Rákos mezején tartották a rendi gyűléseket. 

A zuglóiak általában büszkék zuglóiságukra és lelkes lokálpatrióták, érdekli őket a múltjuk, a Civilzugló Egyesület által szervezett helytörténeti sétáink mindig teltházasak.  Számos családról tudom, hogy több generáció óta élnek ia kerületben, (és ha a kerületet nem teszik lakhatatlanul túlzsúfolttá és zajossá nem szívesen költöznek el).  A mi családunk 1944 óta él a kerületben, ugyanoda a Hermina, annó Május 1. úti suliba  jártam, ahová a mamám és testvére.

Mára, közel három évtizedes gondos munkával a Herminamező Polgári Köre (alapítva 1990)  jelentős helytörténeti anyagot gyűjtött össze, korabeli fotókat, térképeket, képeslapokat, régi iratokat, tervrajzokat, visszaemlékezéseket.Ez a  hozzávetőleg 10 ládányi anyag 7 éve bedobozolva egy pincében hever. Ez luxus és abszurdum.

82407.jpg

Egy kép a létrehozni tervezett kiállítás anyagából: a Thököly út 1890, a lóvasút kiépülése után. Kép: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.083

 

 

Mára bőven elérkezett az idő, hogy Zugló is - más kerületek, települések példáját  évtizedes lemaradással követve - létrehozza a saját Helytörténeti Gyűjteményét és annak állandó Kiállítóhelyét! 

A szó szerinti előterjesztést  - együtt az eddigi előterjesztéseinkkel  - a Civilzugló Egyesület honlapján megtalálják. 

Kérdés, megszavazza-e a csütörtökön a zuglói képviselő-testület a gyűjtemény és az állandó kiállítóhely létrehozását?

És ami még fontosabb, azután tesznek-e érdemi lépéseket, (nem lesz-e a kommunikáció után szépen elfelejtve, elszabotálva, mint az oly sok fontos döntésünkkel történik)  hogy fizikai valójában is megvalósuljon Zuglóban egy hasonló minőségű kiállítás?

Pár napja követendő mintákat keresve a szomszédvár Rákospalota Helytörténeti Kiállítóhelyén jártam. Őszintén szólva le voltam nyűgözve a kiállítás színes tartalmán és még inkább az installáció minőségén, mely bármelyik országos és külföldi múzeumban is megállná a helyét. Le a kalappal!

Rajtuk kívül állandó helytörténeti kiállítóhellyel rendelkezik Óbuda, Kispest, Angyalföld, Ferencváros és Kispest is.

Az alábbi képek a Rákospalotai Helytörténeti Kiállítóhelyen készültek, remélem egy év múlva nekünk is lesz hasonló!

nagyterem_0142.jpg

monitor_0122.jpg

Rákospalota Pest környéki faluból agglomerációs településsé válása. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi kávéház, vendéglő működött palotán - ma nincs ennyi.

kavehaz_0138.jpg

kassza_0139.jpg

pekseg_0137.jpg

Egy rákospalotai pékség és egy fűszeresbolt berendezése. Ami hiányzott elkérték máshonnan, a pénztárgépet a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adta nekik kölcsön.

terkep_0123.jpg

neon_0121.jpg

 Egy óriás kivetítőn és több monitoron fotók, korabeli híradó és  filmrészletek futnak, teszik gyerekek számára is  izgalmassá, interaktívvá a kiállítást.

meghivo_0130.jpg

 1908. március 27-i közgyűlésük meghívója, napirendje...  Ma, a  demokrácia korában furcsamód már nem hívják meg a lakosokat a testületi ülésre. A Zuglói Lapok 16 oldalán nem áldoznak egy hasábnyi helyet a lakosok meghívására, és online  felületeken, közösségi oldalakon sem sikeredik értesíteni a lakosokat mikor és miről döntünk.

Szólj hozzá!

Címkék: helytörténeti gyűjtemény Civilzugló Egyesület Herminamező Polgári Köre (alapítva 1990) Rákospalota helytörténeti gyűjtemény

Ki a politikai haszonszerző és kik az anyagi haszonszerzők?

2019.02.08. 14:39 varnai

 

A zuglói veszteséges fizetőparkolás kapcsán meghökkentő közleményt bocsájtott ki Karácsony Gergely polgármester, melyben félrevezetéssel és politikai haszonszerzéssel vádolja a Civilzugló Egyesület képviselőjét. A kerület visszás ügyeinek nyilvánosságra hozását már Papcsák Ferenc is nehezen viselte, ő is személyeskedéssel, vádaskodással próbálta hárítani.

A blogposztba bemásolt táblázatokat a kerület jegyzője közölte, a tényfeltáró cikkeket a kormánypártisággal nem vádolható Átlátszó és a 24.hu írta.

Emlékezetes, hogy az indokolatlanul sürgősséggel kiírt, a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság szocialista többsége által akkor már 1,4 milliárdosra felfújt közbeszerzést a Közbeszerzési Döntőbizottság egyszer már megsemmisítette és 1 millió forintra büntette a kerületet.

Sokak még  arra is emlékezhetnek az Átlátszó.hu cikkéből,  hogy az 1 milliárdos közbeszerzést a polgármester maga sem szavazta meg - így próbálva kibújni a politikai felelősség alól - mondván,

„maga sincs meggyőződve az olcsóbb ajánlattevő kizárásának indokoltságáról”. 

A közbeszerzés a Fideszes és az MSZP-s szavazatokkal ment át, de a polgármesternek, aki tisztában volt a mutyival - hisz vitathatatlan, előtte számos alkalommal próbálta ezt az ügyeskedést belül megakadályozni - módja lett volna megvétózni. Na ehhez kellett volna az igazi politikai bátorság!

A most témára lelkesen ráugró, eddig hallgató, oknyomozó munkát nem végző kormánymédia szakmaiságára jellemző, hogy úgy írnak a "botrányos" zuglói parkolásról,  hogy azt gondosan kifelejtik, - hiába mondom el, írom le -  hogy a közbeszerzés Fideszes szavazatokkal ment át. És nélkülük nem ment volna át.

 

parkolas_net_0029_1.jpg

Könnyen kiszámolható, ha az olcsóbb, kizárt ajánlattevőt választjuk máris nyereséges lenne a mérleg.

Ez a kerület számára hátrányos szerződés vezetett ahhoz, hogy az évi 1 milliárdos bevételt szinte teljes mértékben továbbadjuk a 291 millióval drágább, szivüknek kedves üzemeltetőnek és a kurtán-furcsán kiszervezett  ellenőrzést egy másik cégnek, a maradék meg elmegy az Ügyfélszolgálatra, a ZKNP +-20 fős parkolási divíziójára, a kintlevőségek beszedését pedig véletlenül a zuglói MSZP-hez rendkívül közel álló Funtig Ügyvédi iroda nyerte el.

A fizető-parkolásból befolyó milliárdok megcsapolása nem csak Zuglóban, de az egész fővárosban észrevehető. A 444.hu frissen elkészült oknyomozó filmjében sorra veszi a kerületeket, ahol meghökkentően hasonló módszerekkel  a politikusok és a cégek együttműködésével  folyik a pénz ugyanahhoz az érdekkörhöz.

Ráadásul a zuglóiaknak, - más kerületekkel ellentétben - hiába fizetnek itt súlyadót, a saját kerületükben is fizetniük kell a parkolásért.

A politikai haszonszerzés emlegetése polgármesterünk részéről különösen visszatetsző, hiszen ciklusának négy éve alatt a kerület érdekeinek képviselete (ha muszáj  AKÁR az MSZP ellen)  az operatív vezetése, és a testület döntéseinek végrehajtása HELYETT idejének nagy részét médiaszerepléssel, miniszterelnöki kampányolással, saját népszerűségének növelésével töltötte - azaz a polgármesteri munka helyett politikai haszonszerzéssel foglalkozott.

 Eközben  szép csendben eladták Zugló 450 milliós részvénypakettjét, 1 milliárd értékben telket, kiadott bolthelyiséget és lakást, miközben egyetlen önkormányzati bérlakás sem épült, egyetlen önkormányzati bérház nem lett felújítva. De ami a legrosszabb, a kerület stratégiai problémái, a szakrendelők felújítása, városközpont, a a lakbérek kintlevősége, az önként vállalt feladatok okán a költségvetés fenntarthatósága, stb., négy év alatt nem lettek megoldva. Mindezek okán fogyasztja a polgármester immár a harmadik jegyzőjét.

Minek is vezetni a kerületet, ha enélkül is lehet ugródeszkának használni Zugló polgármesteri székét?

 

8 komment

35 kivágott fa árán épül az MTK futócsarnoka

2019.02.02. 13:00 varnai

Vágják a fákat az MTK sporttelepén! - jöttek sorra a felháborodott lakossági telefonok.  Szomorú nézni, a hatalmas "hullahegyet," ahogy 60-70 éve élő fák a földre dőlnek, szétvagdosva elszállítják a valaha lombot, árnyékot adó embernyi törzseket.

Nehéz dolga van ilyenkor egy környezetvédelmi tanácsnoknak, a fakivágásokra ugyanis a saját hivatalunk, a polgármesterünk  adott engedélyt, követve a rendeletünket. 35 fát vágnak ki, többségük a magas, egyszer már visszavágott, öreg jegenyenyársor része volt, de számos fenyő is áldozatául esik az építkezésnek. Útban vannak a készülő új futócsarnoknak. 

lantosfakivagas9898.jpg

lantos9913.jpg

lantos_9902.jpg

Hat feketefenyő is áldozatául esett az építkezésnek

Csipkerózsika álmából lassan felébred a Lantos Mihály sportpálya. A pályát évtizedekig a zuglói önkormányzat üzemeltette, de  a sokszor beígért fejlesztéseket sosem valósultottáí meg, pár éve visszaadtuk azt az eredetileg tulajdonos MTK-nak.  

A zuglói lakosok mára jóformán teljesen kiszorultak a területről, reggel 7-8h  között kocoghatnak a telepen. A  profiknak épülő  futócsarnok építésének következtében a kerületiek a teniszezési lehetőségüket is elvesztették, mert a  több mint, két évtizede működő Garros teniszpálya telkét is az MTK  kebelezte be.

Az MTK által ígért nagy volumenű lelátó, csarnok építkezések jóval lassabban valósulnak meg, mint ahogy ígérték, de kétségkívül elkezdték fejleszteni a területet. 2016-ban recortánnal borították az atlétikai pályát és most elkezdték a futócsarnok építését is. Állítólag egy fedett csarnok is épül a közeljövőben.

Hogy el lehetett volna-e helyezni az épületeket a hatalmas telken úgy, hogy ehhez ne kelljen letarolni a fasort, már sosem fogjuk megtudni. A kivágott fák pótlásához 179 facsemete és 580 oszlopos örökzöld ültetésére köteleztük őket.  

 

lantos_fakivagas-1.jpg

lantos_fakivagas-2.jpglantosterv_9919.jpg

Az épülő futócsarnok látványterve. Év végére elkészül.

6 komment

Címkék: fakivágás fapótlás MTK Lantos Mihály sportpálya futócsarnok

Veszteséges parkolás, telekeladás, óvodai faültetés egy ellenszavazattal és egyéb döntések

2019.01.30. 12:22 varnai

Idei első ülését tartotta a zuglói képviselő-testület.  Az előterjesztések remek keresztmetszetét adták önkormányzatunk működésének:  a ciklus legfontosabb döntése az eleve mutyigyanúsan áterőltetett fizető parkolás meghökkentően nagy veszteséget hozott, a másik érdemi döntésünk vagyonfelélés, 116 milliós telekeladás, ezzel szemben az emléktábla állítások, a "lakhatási intézkedéscsomag" , a "rabszolga törvény" és a Gundel elleni purparlé remek példái a pótcselekvéses szimbólum politizálásának, nem érdemi döntések, leginkább csak politikai önreklámozásra jók.

A parkolás rendelet módosítás nyomán az itteni vállalkozók kaphatnak "olcsóbb" éves bérletet, már amennyiben olcsóbb valakinek a 189 000 Ft-os éves díj kicsengetése. Pár hónapja kikértem, hogy a 2019-es költségvetésbe beírt súlyos mínuszok után lássunk egy pontos egyenleget: mennyit hoz, azaz Zugló esetében mennyit visz, mekkora veszteséget termel a fizető parkolás.. Emlékezetes, a parkolás bevezetésekor még milliárdos nyereséget ígértek, a fejlesztések leendő forrásaként mutatták be a fizető parkolást. 

parkolas_2017_2018-1.jpg

parkolas_2017_2018-2.jpg

Kiemelések a jegyzőtől. A számok önmagukért beszélnek

Nem csak hogy az órabeszerzés beruházásoklocsei.jpg nem fognak soha megtérülni, de maga a működési egyenleg is durván mínuszos, 207 millió veszteséget okozott Zuglónak tavaly. Az ok, hogy a  mutyigyanús közbeszerzéssel   Zugló számára rendkívül előnytelen szerződést kötöttek. Javasoltam, hogy kezdeményezzenek tárgyalásokat a díjak csökkentéséről az órák üzemeltetését és az ellenőrzést végző vállalkozókkal. Mint több újságíró jelezte, ugyanezek a cégek kaszálnak hasonló módszerekkel több fővárosi kerületben is.

A Bosnyák téri piac környékének fizetőssé tétele, a hiányzó tájékoztató táblák, a nyilvánvalóan bevétel orientált bírságolás igencsak felháborította a zuglóiakat. 

Az új fizetőzóna a Csömöri út Lőcsei utca sarkán. A frissen kitett táblával jelzik, hogy 30-as övezet, de azt "elfelejtették" kitáblázni, hogy egyben fizetős övezetbe is tévedt az autós. 

 

 

 

A kerületben folyó szimbólum politizálás, pótcselekvés olcsóbbik része az emléktábla állítás, avatás.  A választási évre időzített szoborállítás és átadás dömping (vészkorszak emlékmű, Slachta Margit szobor, Pillangó szobor) 80 milliójába (ennyit szántak tavaly  lakásfelújításra)  fog fájni idén a kerületnek.

 kesjar.jpgA ciklusban csak két ingyen kapott "szobor" került Zuglóban kihelyezésre, egy letört arcú női totem a Csertő parkban és a megadilettáns Kesjár Csaba emlékmű.

 

A Kesjár szobor remek háttere a Róna Thököly sarki egy romos homlokzatú ház. A kerület a ciklus 4 éve alatt önálló társasház felújítási pályázatot nem írt ki, a 2013-ban nyerteseknek osztottak ki 300 milliót egyetlen évben.

Már lassan nincs Zuglóban ház, amelyen nincs emléktábla, de félő, a düledező önkormányzati bérházakat nem fogják összetartani a rájuk szegelt márványtáblák és a gondosan sajtó előtt rájuk aggatott politikusi koszorúk.

 

Bár a sajtóosztály "kifelejtette" a testületi ülésről gyorsan kiadott közleményében megemlíteni eladták az Öv utca 5. szám alatti 5750 négyzetméteres telket a pályázaton induló egyetlen vevőnek, aki véletlenül épp a kikiáltási árat, 116 millió 300 ezer forintot kínált érte. (Zuglóban 3 lakás ér ennyit) A belterületi, üzemi terület besorolású telekre akár 4 szintes irodaházat, ipari üzemet, raktárat lehet építeni. Az eladási ár így négyzetméterenként 20 ezer forintra jött ki, ami szerintem irreálisan kevés. Tán ez volt az utolsó ekkora méretű telkünk. A szavazáskor az eladás ellen addig tiltakozó Barta és Kovács Balázs képviselők kimentek, így tudott átmenni az értékesítés. 

Zuglói Közbiztonsági Sportcentrum néven a Stefánia út 53-ban egy régóta üresen álló alagsori helyiséget adunk a kerületi rendőröknek, rendészeknek, polgárőröknek, hogy azt saját erőből felújítsák, és ott küzdősportokat gyakoroljanak. Kérdés, a jó helyen lévő helység miért nem volt évek óta kiadva?

A Görög Katolikus Egyháznak adjuk tartós használatra (értsd ajándékba, örökre) az Erzsébet Királyné út 80. alatti a Rákospatak sarkán lévő évtizede üresen álló 1690 m2-es telkünket. Milyen remek kis hely lehetett volna egy 20-30 lakásos önkormányzati ház építésére...

erzsebet_80uj.jpg

Az egyház templomot, közösségi házat és egyházi óvodát tervez építeni az évtizede kihasználatlan telekre. Kérdés, mi fog megvalósulni, mert konkrét tervek nincsenek az előterjesztésben.

Vita nélkül egyben fogadtuk el a kilenc önkormányzati tanácsnok beszámolóját. Az enyém ITT olvasható.

Ismét előterjesztettem a Zuglói óvodások, faultetes_heminka_1.jpgiskolások bevonása a zuglói faültetésbe, környezettudatos nevelés program előterjesztésemet. Mint talán emlékeznek, a programot 2016-ban sok gáncs után tudtam áterőltetni, és nagy nehezen megvalósítani. 


A 2018-as folytatást kétszer gáncsolták el, egyszer a szocialista alpolgármester javaslatára, a "zöld" polgármester szavazatával levették napirendről.

Most a szocialista módosító befogadása után egyetlen képviselő tartózkodásával mindenki támogatta az előterjesztést. Mit gondolnak, ki volt az egy, aki ellenzi a 100 fa elültetését eredményező óvodai, iskolai faültetési programot? Barta János, az LMP-s, "zöld" képviselő. Gratulálok.

 Faültetés a Herminka óvodában a 2017-es programban. A gyerekek ültetnek, nem a politikusok, tán ezért szabotálták ilyen sokáig.

Hosszabb vitát váltott ki az  Intézkedéscsomag a létbiztonság megőrzéséért - a zuglói lakhatási program bővítése polgármesteri előterjesztés. A hangzatos nevű előterjesztés meglehetősen kampányszagú, hisz érdemi lépés az elmúlt négy év alatt sem a Szociális lakásügynökség létrehozására,sem az életjáradéki rendszer ügyében nem történt. Sőt, jellemző módon a ciklus négy éve alatt egyetlenegy életjáradéki szerződést sem kötöttek, a 13 meglévő szerződésünket mind vagy a Papcsák korszakban vagy még azelőtt kötötték. Magyarul, aki akart tudott szerződést kötni simán a polgári jog alapján, minden "intézkedéscsomag" nélkül is.

Sürgősséggel került napirendre egy a Miniszterelnökség által kiírt pályázati indulás. Az Argentína tér és a Vezér utca szervízútjának leburkolását próbálnánk a pályázati pénzzel megoldani. A két beruházás 258 millióba kerülne, melyhez 98 millió forint önrészt kell biztosítanunk.

A Vezér utca gyepűjének parkká alakítása a Civilzugló Egyesület 2014-es programjában szerepelt először, és adtuk be a 2016-os költségvetési módosítóként, javasolva, hogy ott Tündérkertet hozzunk létre. Részlet a 2016-os költségvetés-módosítónk indoklásában:

Az első ütem megépíthető úgy, hogy az útépítést ne érintse, és a Tündérkerti közösségi faültetés, újszülöttek szüleivel  az önkormányzat közösen ültet,  még a 2016-os év őszén elkezdődhessen.

Hiába került be a költségvetésbe, hiába nyertünk rá a főváros Tér-Köz pályázatán 100 milliót, tartottak lakossági fórumot, melyről beszámolt a Zuglói Lapok, de a megépítésre mindezidáig nem sikerült. Kis öröm, hogy a Tündérkert ötlete most visszaköszön polgármesterünk főpolgármester-jelölti kampányában.

Szintén kampánycéllal készült a két egymásra licitáló előterjesztés a "Rabszolgatörvény" alkalmazása ellen.  Botka László ötletét kopizva a polgármester és az MSZP-Összefogás Zuglóért Frakció kommunikációs versenyében szokás szerint az épp most a főpolgármesteri kampányát nyomó polgármester volt a gyorsabb a sajtónak szétküldésben, a cikkek már a testületi ülés idején megjelentek.

Megszavaztam, de sok értelme nincs. Az önkormányzati cégeinkben akkora létszámbővülés volt az elmúlt években, hogy nem hinném, hogy bárkit túldolgoztatnánk, de legyen biztos, ezentúl nem köthetnek ki a Rákospatak partján a  migránsokat partra tenni szándékozó rabszolgahajók.

Horváth Zsolt negyedik alpolgármester, miután kiderült, hogy másfél évig némán ült végig kéttucatnyi testületi ülést, nem volt egyetlen előterjesztése, hozzászólása, most belehúzott és kiizzadta "Rászoruló zuglói polgárok étkeztetésének javítása" című  politikai bonmot-ot. A határozata szerint:

Zugló Képviselő-testülete felkéri a polgármestert, hogy kérjen tájékoztatást a Gundel ügyvezetőjétől, milyen feltételekkel vállalják el a rászoruló zuglói polgároknak a Miniszterelnökség Karmelita kolostorban elhelyezkedő menzájával azonos minőségben és áron az étkeztetést, és a válaszról tájékoztassa a képviselő-testületet.

Nem szavaztam róla, nem is ment át, próbáljunk már érdemi dolgokkal foglalkozni.

Személyi kérdés kapcsán az MSZP egy bizottsági tagot cserélt ki, míg Kovács Balázs képviselő, miután Felkai képviselő kigyűjtette, hogy Kovács az elmúlt években a bizottsági ülések 90%-án nem jelent meg, de felvette a tiszteletdíjat, lemondott, helyére a fideszesek Tildy Balázs képviselőt nevezték ki. 

Izgalmas kérdést feszegetett Rozgonyi alpolgármester közérdekű kérdésében. A testületet nemrégiben tájékoztatta a Zuglói Zrt. volt műszaki igazgatója, hogy 2015 januárjában törvénytelenül bocsájtották el, és ezért jogerősen 6 millió fölötti kártérítést ítéltek meg neki. Erős a gyanú, hogy a ciklusváltás utáni időszakban elbocsájtott tucatnyi alkalmazott közül sokan nyertek sok-sok millió forintot, összességében akár 25 millió forint fölötti összeget is veszthettünk, de hogy mekkora kárt okozott a kerületnek ez a politikai tisztogatás, azt jó lenne tudni. Emlékezetes, a Sport Kft-nk nemrégiben 40 !!! millió forintot vesztett egy alvállalkozó szerződésének törvénytelen felmondása  és makacs pereskedés következtében.

 Nem mellesleg immár sokadszorra napirenden volt a Sport és Rendezvényszervező kft. kapcsán a "személyi meghallgatások". A kft-ben történt visszásságok okán a testület meghívta a zuglói Fidesz választókerületi elnökét, dr. jelen Tamást és annak tanácsadóját, a cég egy volt alkalmazottját. A műfaj leginkább politikai show lehetne, de a meghívottak nem jelentek meg.

szabalytalanparkolo2471.jpg

Ezután tizenhárom zöldterületre parkolás ügyében kiszabott szabálysértési ügyben utasítottuk el a fellebbezéseket. Az ügyek nem egyformák, van aki nem talál helyet és láthatóan kínjában áll fel a egy saras, évtizede mindenki által parkolóként használt földdarabra, van aki simán beáll a park kellős közepére a fűre, majd fellebezésében megmagyarázza, hogy a meg nevezni nem kívánt rokona szállította a rokkant nagymamát és annak jégszekrényét a hetes BMW-vel.

A képen épp az Uzsoki kórház előtti zöldterületet teszi tönkre egy sutyerák egy 30 milliós (Mészáros type) merdzsó terepjáróval - fittyet hányva a pár méterre lévő  térfigyelő kamerára. Tíz méternyire több üres parkolóhely is a rendelkezésére állt volna.

Remek vita alakult ki az Uzsoki kórház facsonkolásainak fellebbezési ügyében. A kórház még a nyár folyamán csonkolta tövig - tulajdonképp halára kínozva -  a nyolc harmincéves hársfát, miután a napelemeket nagy bölcsen föléjük tervezték. Annak idején mint képviselő és környezetvédelmi tanácsnok Ficzere kórházigazgatónál  levélben érdeklődtem, volt-e engedélyük, meg mégis hogy képzelték ezt, de válaszra sem méltatott.

uzsokifa.jpg

A fák kitartóan próbáltak életben maradni, újra és újra kilombosodni, de mindannyiszor levágták friss sarjaikat.  Azt máig nem értem a napelemeket miért nem a kórház tetejére helyezték el, bár  kétségkívül, az így létrehozott eső és napvédett parkolók kiválóak a kórház dolgozóinak.

A Hatósági osztályunk ezután pótlásként kötelezte őket 51 facsemete ültetésére, de a kórház a pénzben megváltást választotta. Ennek költsége az 51 X 54000 Ft, 2 754 000 Ft, amit most a fellebbezésük elutasítása után ki kell fizetniük.  A Róna utcán a kórház előtt amúgy bőven rendelkezésre áll terület, ahová az új fasort el fogjuk tudni ültetni, mely remek árnyékot fog adni a körházhoz igyekvőknek.

A testületi ülés megtekinthető ITT.

 

3 komment

Címkék: zugló képviselő-testület Karácsony Gergely fizető parkolás Civilzugló Egyesület telek eladás rabszolga törvény Rozgyonyi Zoltán Görög katolikus Egyház Uzsoki Kórház

Környezetvédelmi tanácsnoki beszámoló 2018

2019.01.15. 09:44 varnai

A zuglói képviselő-testület tanácsnokainak minden évben beszámolót kell írniuk előző évi munkájukról, melyről a testület szavaz.

Zugló önkormányzata jelenleg kilenc tanácsnokkal dolgozik: Bihary Zoltán vállalkozásfejlesztési, Bitskey Bence kulturális, Erdős Dóra ifjúsági, Felkai Tamás testvérvárosi és EU-s, Hevér György idősügyi, Gyügyei Attila családügyi és egyházügyi, Kovács Balázs városképvédelmi, Sokacz Anikó pedig Civil és nemzetiségi ügyben tanácsnok, én pedig környezetvédelmi tanácsnokként tevékenykedem. Íme az én 2018-as beszámolóm, keressék a többiekét is.

Idei  beszámolóm meglehetősen kritikusra sikeredett. És még valamire  hadd hívjam fel a figyelmüket, a tanácsnokoknak semmiféle döntési, feladatkiadási, számonkérési jogkörük nincs.

 

KÖRNYEZETVÉDELMI TANÁCSNOKI BESZÁMOLÓ 2018

 

Az évben jelentős vihart kavart a Pillangó park átépítése, mely Zugló önkormányzatának ciklusbéli legnagyobb zöldterületi beruházása. Mint érintett és a lakosság által megkeresett tanácsnok igyekeztem folyamatosan közvetíteni a környékbeli lakosság és az önkormányzat vezetése között. Több fórumot rendeztem, több tárgyalást tartottunk, végül a parkot lényegében nem tervezték át, és csak minimálisan engedtek a lakosok kéréseinek.

pillango_park_net.jpg

Egy Pillangó parki felháborodott lakó által küldött kép a "nem kivágott", de kipusztulásig körbevágott  gyökerű fákról

A magam részéről ez a projektet súlyosan irány és aránytévesztőnek, ebben a formában elhibázottnak és felesleges pénzkidobásnak, sőt korrupciós költésnek tartom. 

A park beruházás során jelenleg is több súlyos kivitelezési probléma észlelhető, a fákat nem kordonozták körbe a munkaterületen, mely önkormányzati és kormányrendeletet is sért, a munkálatok során több tucatnyi fa gyökerét durván körbevágták, számos fának a törzsét a kordonozás elmaradása okán megsértették. A munkák szakszerűtlenségét fémjelzi, hogy több fa kidőlt a kivitelezés során.

A kerület zöldterületeinek ügyében az elmúlt évben számos lakossági panasz érkezett, a növényzet állapotát, gondozását illetően. Többször kértem, hogy az önkormányzat locsolja a kerület zöldterületeit, ez nem történt meg.

A köz- és zöldterületre elhelyezett hulladék ügyében is többször kezdeményeztem intézkedést és kértem elszállítást. Eklatáns példája volt ennek a két Korong utca zöldsávjában "elhagyott" két zsák, melynek tartalmából beazonosítható volt a szomszéd házban lakó extuladonos. A rendészet és én is bejelentést tettünk a ZVK Zrt-nek, egy hónap után az addigra több zsákkal meghízó kupacot egy lakos dobta ki a saját kukájába.

A zöldterületek gondozatlansága, az illegális szemétlerakás különösen súlyos probléma a nem kerület által tulajdonolt részeken, a MÁV területein és a magántelkeken halmokban áll a szemét, derék magasságig nő a gyomnövény, a parlagfű.  Mint a készülő környezetvédelmi programból kiderül, Zugló nem végeztetett kényszerkaszáltatást az elmúlt négy évben.

Idén kétszer is a Képviselő-testület elé terjesztettem a 2017-ben sikeres Óvodai iskolai faültetés, környezettudatos nevelés program folytatását. Akkor száznál több fát ültettek el program keretében. Az előterjesztést egy alkalommal levették a napirendről, egyszer pedig leszavazták a képviselők. Számomra érthetetlen, hogy egy zöld vezetésű kerületben az óvodások faültetését megakadályozzák, miközben  polgármester és az alpolgármester saját kezűleg ültet „klimaerdőt”. Remélem 2019. tavaszán sor kerül a program folytatására.

Hadd jegyezzem meg, a négy fás „klimaerdő” ültetésére mint környezetvédelmi tanácsnok nem kaptam meghívást,  mint ahogy a Környezetvédelmi bizottság tagjai sem, (a Zuglói Lapokból értesültünk róla)  pedig örömmel részt vettünk volna rajta. 

Zugló 2015 eleje óta tagja a Klimabarát Települések Szövetségének, én, bár többször kértem, hogy küldjék tovább számomra a szövetség híreit, anyagait, rendezvényeire szóló meghívókat, tavaly sem kaptam semmiféle információt, igy nincs tudomásom róla, hogy milyen előnnyel jár számunkra az évi 400 ezer forintos tagdíj.

Nyár folyamán a kerület Főkertészi munkaköre megüresedett - talán megszűnt? - de ennek okáról nincs információ. Jelenleg ki felel a kerület növényzetéért?

Az év során részt vettem több kerületi bejáráson, melyeken pl. az Ungvár utcai lakótelepek, Sárrét park, Csáktornya park, és a Füredi parki, a Gvadányi út, Ond vezér út, Rákosfalva park, Zsivora parkrészek rekonstrukciójáról tárgyaltunk.  Félő, hogy e területeken a tervezett új parkolók létesítése a zöldterületek rovására fog történni.

Zugló élhetőségét, lakosainak komfortérzetét segítik a kerületi BKV megállók utasvárói, melyek több mint 55 zuglói BKV megállóban hiányoznak. Esőben, szélben álldogálnak 15 perceket az emberek egy XXI. századi európai nagyvárosban. Miért választanák így közösségi közlekedést?  Az ügyben előterjesztéssel éltem, végül, négy évvel a szerződés megszűnése után az önkormányzat újrakötötte a JC Decaux céggel a szerződést, de  - javaslatomat figyelmen kívül hagyva - úgy kötötték újra a szerződést, hogy a cégnek csupán 5 új helyszínre kell utasvárót telepítenie.

Zugló környezetterhelésének jelentős része a kerület fölött áthaladó repülőgépek egészségkárosító hatása, zaj és füstszennyezése. Az egye növekvő légiforgalom a novemberi Pillangó parkban tartott lakossági fórumunknak is témája volt.  A novemberi testületi ülésen módosítóként próbáltam elfogadtatni, hogy a kerület kezdeményezze a reptér forgalmának megtiltását 24h és 05h között. Ezt a javaslatot a Képviselő-testület NEM támogatta. Örülök, hogy mára - a média megszólalásokban legalábbis - a többség is magáévá tette az elképzelést.

Pozitív hír, hogy négy év helyszínkeresés után a választás évére elkészülhet a kerület második közösségi kertje is. Csak remélni tudom, hogy a közösségi park helyszínválasztása végül sikeres lesz.

 

Zugló zöld karakterének megőrzése, a hosszútávú fenntartható fejlődés, a lakhatóság megőrzése és az önkormányzat rövid távú anyagi érdekei, nem is szólva a vállakozói magánérdekekről sokszor ellentmondanak egymásnak. Környezetvédelemért felelős tanácsnokként az a dolgom, hogy a zöld területek megmaradását, általában Zugló zöldövezeti jellegének megmaradását, a hosszú távú fejlődést és nem a rövid távú financiális, gazdasági érdeket tartsam szem előtt. Ezért alapvetően ellenzem a túlzott beépítéseket, a ZKSZT több rendeltetési egységet  (akár 30%-al több lakást) engedélyező tervezett módosítását, nagyobb méretű lakó és kereskedelmi célú beépítések irányába elmozduló szemléletet, mely egyszer már zsákutcába vitte a kerületet.

 A kerületben jelenleg több ezer lakás épül, legtöbbjük a környezetébe nem illő sok száz lakásos lakóparkokban, (a Levendula lakópark 440, a Paskál 770 lakása, a Cordia, a HerminaBau 200-200 lakásos kolóniái) melyek nem illenek a kertvárosi Zuglóba, erősen megterhelik majd környezetüket, a nem az ekkora forgalomra tervezett út és nem ennyi lakosra tervezett intézményhálózatot.

Alapvetően elhibázott, koncepcionális kérdés, hogy jelenleg a Környezetvédelmi Bizottság nem tárgyalja az önkormányzati telkek eladásáról, beépítéséről döntő előterjesztéseket, holott nyilvánvaló, hogy egy száz fölötti lakásszámú építkezés önmagában jelentős környezeti terheléssel jár, míg hosszú távon az oda költöző sok ezer új lakó több száz gépjárműve jelentős folyamatos környezeti terhet fognak jelenteni a közvetlen és tágabb lakókörnyezetre. E téren SZMSZ, de leginkább szemlélet módosítás szükséges.

 

Kérem beszámolóm elfogadását,

 

  1. január. 14.

Tisztelettel,

 

Várnai László Környezetvédelmi tanácsnok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: zugló faültetés lakópark légiforgalom zöldterület Várnai László környezetvédelmi tanácsnoki beszámoló

Mit tett a Civilzugló Egyesület 2018-ban?

2018.12.31. 10:20 varnai

A Civilzugló Egyesület megalakulása, 2007 óta próbál tenni, fellépni Zugló zöldövezeti jellegének megőrzéséért,  zöldterületeinek, épített örökségének védelméért, lakosainak magukért kiálló lokálpatrióta közösséggé formálásáért.

E fennköltnek hangzó célok minden évben konkrét rendezvényekben, cselekvésben öltenek testet. Lássuk melyek voltak ezek 2018-ban.

Az alábbi blogposztban az önkormányzatban, a képviselő-testületben végzett munkánkra, egyéni képviselői előterjesztéseimre, Városliget Zrt-vel, BKK-val vívott kátyúzás, utasvárók, zebrák stb. ügyében vívott csatározásokra,  eredményekre és kudarcokra nem térek ki, azokat egy következő blogposztban sorolom fel, bár nyilván összeér az egyesület keretében végzett és a képviselői munka. 

Ezuton is szeretném megköszönni aktív tagjainknak a rengeteg beletett munkát , szervezést, szimpatizánsainknak, immár ötezer fölötti Facebook követőnknek a segítséget, a részvételt!

 

 Lakossági Fórum a fizető parkolásról - 2017 október 10.

Bár bevezetése és a fórum is 2017 őszén történt, az év és tán a ciklus legjelentősebb önkormányzati döntése a fizető parkolás bevezetése volt, mely autók ezreit zúdította Herminamező eddig csendes kertvárosi utcáira. A Herminamezei, Törökőri lakosok megtöltötték a termet.

parkolas_8386.jpg

Átlag hétköznap reggel. A valaha csendes Korong utca átmenő forgalommal telt meg, a családi házas részen nincs egy üres hely, a parkolóhelyért köröznek az autók.

 

Képviselő-jelölti vita -  március 24.

2018 tavaszán tartották az országgyűlési választásokat. A Civilzugló Egyesület, alkalmat adva a bemutatkozásra a jelölteknek, de nem utolsó sorban, hogy a zuglói lakosok megismerhessék, kérdezhessék a kerületet  a parlamentben képviselni szándékozó a jelölteket,  vitát szervezett. A  vitán nem voltak hajlandóak részt venni a "nagy" pártok emberei: a Jobbik, a Fidesz jelöltje és csapatával látványos kivonulást rendezve távozott az MSZP jelöltje is.

lakforum_2018_2304net.jpg

Mindazonáltal a telt házas rendezvényen  lakosok kíváncsian hallgatták az őket megtisztelő négy jelöltet. Szomorúan kell viszont megállapítanunk, hogy a magas rangot megcélzó jelölteket az azóta eltelt háromnegyed évben nem láttuk, nem hallottuk semmilyen kerületi témában állást foglalni, sem semmiféle kerületi rendezvényen megjelenni.

 

Lakossági fórum a városligeti építkezésekről - május 15.

A Mozgásjavító Intézetben rendezett fórumon sorra vettük, mi történik a Városligettel, mekkora területek vannak elkerítve és miért, mely építkezés milyen stádiumban tart. A fórum vendégei a Ligetvédők és Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke.

31531375_2038387676189959_7349642221253033984_n.jpg

Barbárul visszavágott fák a Magyar Zene Házának tervezett területén.

ligetforum_9855.jpg

A Városliget jelenleg hét helyen van elkerítve - a park használata jóformán ellehetetlenült.

Azt kérdeztük magunktól, mennyire volt sikeres a lakossági és szakmai tiltakozás, milyen eszközökkel, meddig jutottunk? Próbáltuk kitalálni mit kommunikál és mit tesz, mennyit költ a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt., melynek igazgatója kérés ellenére sem volt hajlandó eljönni.

A Civilzugló Egyesület a demonstrációink, a Fogadj örökbe egy fát!, Nem kellenek monstrumok a Ligetbe!, a Protestival szervezése, az összegyűjtött 20.000 tiltakozó aláírás mellett  az elmúlt évben  minden jogi eszközt is megragadott, hogy a parkba nem illő "kiemelt beruházásokat", a liget betonnal beépítését megállítsa.

 

 Szabadtéri Fórum a Pillangó parkba tervezett beruházásról -  május 10.

A Pillangó-park átépítésének eltúlzott, 700 milliósra felfújt, egy pályázós közbeszerzésen eldőlő, a park adottságait semmibe vevő tervei, a száznál több kivágni tervezett fa  kiverték az ott lakók biztosítékát. A lakosok pár hét alatt több, mint 1000 aláírást gyűjtöttek. 

32187720_10156194327378405_4128215590164758528_n.jpg

A tervező  és a polgármester nagyon próbálta megmagyarázni a terveket, de a lakosokat nem sikerült meggyőzni.

Az ott lakókkal közösen szervezett fórumunkon - melyen több, mint 220 környékbeli vett részt - szót kapott a tervező, a polgármester és persze a lakosok. A fórum ELSŐ és MÁSODIK részként online megtekinthető. Érdemes megnézni. A lakók világosan megfogalmazták, mit szeretnének és mit nem. A lakosok kéréseit végül alig vették figyelembe, a terveken csak kis mértékben változtattak. 

 

Aluljáró festés az Erzsébet Királyné úton  - június 3.

Már megszámolni sem tudjuk, hányadszor festette ki csapatunk és a hozzánk alkalmanként csatlakozó két tucatnyi lelkes szülő és gyerkőc az Erzsébet Királyné úti aluljárót! 

49652854_751712088540042_4535730758748209152_n.jpg

49605998_789631808047258_1812080555114627072_n.jpg

alulljarofestes.jpg

Az összemocskolt, összegrafittizett aluljárót egy-két kemény nap munkával varázsoljuk széppé. Reméljük sokáig így marad!

Ősszel elkezdtük kifesteni a Korong utcai kis aluljárót is, új elemként felfestettünk egy József Attila idézetet, "vasút mellett lakom..." melyet a költő a száz méterre álló Korong utcai házban írt. De  MÁV - hiába kértük -pár napra rá lemeszelte az egészet, mert álítólag már elígérte valakinek a felületet.

Helytörténeti séta, Hermina út, - május 26.

Idén a nagy érdeklődésre tekintettel két városnéző sétát is rendeztünk. Szombat délelőtt Millisits Máté várostörténész kalauzolásában a Hermina úton végig vezető sétán vehettek részt az érdeklődők, melyben a Herminamező kialakulása, az ottani villák, a Lipták, a  Roheim villa, a Sipeki-Balás villa, a Hermina kápolna történetét ismerhettük meg. A rendezvényen hozzávetőleg ötven fő vett részt. 

 161265_roheim_nyito.jpg

A Hermina út egyik elhanyagolt épülete a Roheim villa, itt lőtték le Tisza Istvánt. A hatalmas villa mozgássérült gyerekek bentlakásos otthona volt, a rendszerváltás óta a villa magára hagyottan pusztul.

 

 TÚR De Rákosrendező 5.0 - szeptember 15.

A zuglói Critical Mass immár az aluljáró festéshez hasonlóan a lakosok által várt kerületi eseménnyé vált. 2-300 zuglói bringás vonul végig az őszi szombatokon a kerületi főutakon, élvezi a lezárt utakat  és a közösségi bringázás semmihez nem hasonlítható erejét, hangulatát, sodrását. A felvonulás múlni nem akaró apropója, hogy a MÁV nem csak nem teszi rendbe az üzemi területén átvezető a százméteres szakaszt, de még azt sem hagyja, hogy ezt mások megtegyék helyette.

42154449_2244480462247345_4390458167180394496_n.jpg

Kerékpáros fektetés a Rákosrendezőn - a főváros egyik kerékpáros ütőerén a töredezett kockakő az esések tucatjait okozza. Az útszakasz pár millióból leaszfaltozható lenne.

 Azt is szomorúan kell megállapítani, hogy Zuglóban az elmúlt négy évben sem a főváros, sem a zuglói önkormányzat egyetlen méter kerékpárutat nem épített és nem újított fel.

 

Helytörténeti séta, Thököly út - szeptember 15.

Szeptemberi időutazásunkban Buza Péter, várostörténész, Zugló friss díszpolgára, a Thököly út kialakulásáról, Zugló polgárságának kialakulásáról, múltjáról mesélt, mellékutcáinak villáiról, a hajdanvolt polgárokról, a tulajdonosokról.

templom1227net_1.jpg

Buza Péter mesél. Az érdeklődők számára és a Thököly út dübörgő forgalmára tekintettel kipróbáltuk a megafont. A két sétán több, mint száz fő vett részt. 

 

 Fórum a zuglói egészségügyi ellátásról - november 14.

A kerületnek - és az országnak -  egyre problémásabb egészségügyi ellátása. Az orvos és nővér hiány országos jelenség, a szakrendelőink műszki állapota viszont huszonéves zuglói önkormányzati hanyagság következménye. A Zuglói Egészségügyi Szolgálat élén történt igazgatóváltás alkalmát megragadva lakossági fórumot tartottunk a Civilzázban. A fórum vendégei voltak az Egészségügyi Bizottság elnöke, dr. Varga Péter, a  ZESZ igazgatóhelyettese, Stella Péter, az Uzsoki kórház orvosigazgatója, és házigazdaként a Egészségügyi Bizottság Civilzuglós tagja, dr. Lengyel István urológus főorvos. 


A lakosok napi tapasztalataikat sorolva számos problémás szakterületről kérdeztek, az angiológiai ellátásról, a háziorvosokról, a gyerekorvosok hiányáról.

 

Mi lesz veled Pillangó-park? - lakossági fórum - november 15.

 A Pillangó-park beruházás nem a parkba illő terveinek megváltoztatásáért a környékbeliek nyár elején több, mint 1000 aláírást gyüjtöttek. A helyiek a májusi fórumon elhangzott kéréseiket egy 10. pontos petícióban fogalmazták meg, melyeket tárgyalódelegációként próbáltak képviselni. A parkban végzett munkákat látva mára kiderült, nem sok sikerrel. Az önkormányzat csak igen kis részben teljesítette a lakossági kéréseket. A park adottságait semmibe vevő értelmetlenül széles térkő sétányok, a fakörbekövezések, kidőlések, a szakszerűnek nem tűnő munka ismét kiváltotta a lakosok tiltakozását.

46457832_2324851070876950_2385362391668883456_n.jpg

A lakossági morgáshoz képest kevesen jöttek el, mint mondták, megunták, hogy hülyének nézik őket, már nem kíváncsiak a mellébeszélésre.

A fórumon téma volt a környék közbiztonságának romlása, a Hős utcai drogosok megjelenése az eddig békés lakótelepen és a parkban és a a fokozódó repülőgép forgalom zaja, füstje és annak egészségkárosító hatása. A fórum ITT megtekinthető.

 

 

6 komment

Címkék: Városliget fizető parkolás Civilzugló Egyesület Túr de Rákosrendező Zugló Egészségügyi Szolgálat parkolás Zugló Pillangó park beruházás helytörténeti séta

Hitelből tengetjük napjainkat, de lesz sok parkavatás

2018.12.18. 15:25 varnai

Készülnek az önkormányzatok e ciklusban utolsó, választási évi  költségvetései. Ez az az év amikorra az újraválasztásukért brusztoló polgármesterek és testületek az összes beruházás átadását időzítik. Választási évben - mint egy rutinos polgármester mondta volt - pénz nem számít, aszfaltszagnak kell terjengenie a városban, és minden hétre jutnia kell egy intézmény avatásnak,  park és szoborátadásnak, a helyi médiában címlapon hozott szalag átvágásnak. Nem lesz ez máshogy Zuglóban sem. 

A zuglói költségvetést még idén át akarják erőltetni, pedig kapkodásra nincs ok, (a határidő márc. 15), a fővárosé, melyben a kerületek - főváros forrásmegosztásró döntenek, feruár közepére készül el, nem véletlen, hogy a  a többi kerületé sem fog a fővárosé előtt elkészülni.  

A 30, 6 milliárdos főösszeg durván túlfújt lufi,  ismét vagyoneladással akarják a pazarló működést finanszírozni és  a fizetőképesség fenntartásához immár 2 milliárdos folyószámla hitelkeretre van szükségünk.
Pár éve még elég volt a 800 milliós vésztartalék, ebben az évben már volt olyan időszak, amikor 1,2 milliárd forint hitelt kellett igénybe venni, (fizetvén a súlyos kamatokat) különben Zugló önkormányzata fizetésképtelenné vált volna.


Múlt héten voltak az önkormányzati cégekkel és az intézményekkel a tárgyalások, és bár minden képviselőt meghívtak, egyedül én vettem részt rajta. A polgármester helyett a jegyző  állta a sarat, vitatkozott, védte a hivatal álláspontját az óvodavezetőkkel, cégigazgatókkal szemben.
A cégvezetők elmondták, az önkori nem fizeti ki időben a közszolgáltatási szerződésük alapján járó időarányos részt, sőt több hónappal tartoznak, pl. a ZVK Zrt-nek 700 millióval, számos számla is kifizetetlen, illetve azt kérik a beszállító cégektől, hogy csak jövőre nyújtsák be a számláikat. Azaz görgetjük magunk előtt az egyre növekvő számlahegyet, a 2019-es költségvetésben már 450 milliós áthúzódó tétel sor van, de ez csak a Pillangó park széttúrásának kifizetésére lesz elegendő.


Péntek délelőtt Pénzügyi Bizottság tárgyalta a költségvetést, melyet  a jobb és baloldal egyaránt leszavazott.
 Bár Zuglóban láttunk már olyat,  hogy a bizottsági NEM-ek után minden módosító nélkül ugyanezen frakciók cinikus módon simán támogatták a költségvetést.

Az új, ciklus alatt immár a harmadik, augusztusban ide kerülő jegyző a költségvetésről igen őszintén és keményen fogalmazott.:
    A 2 milliárdos folyószámla hitel köldökzsinórja tartja életben Zuglót, ez a működés nem fenntartható, a költségvetés hosszú távon tarthatatlan.
  Bár tavalyi költségvetéskor az előző jegyző is elmondta ugyanezt, nem történt intézkedés, azaz a második jegyző  is távozott.  


A bevételi oldalon

 
Az elmúlt évekkel ellentétben most nem hozták be az összes bizottság elé a költségvetést, a  Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság elé sem, pedig a költségvetésben igen jelentős tétel, 2,9 milliárdnyi ingatlan értékesítés szerepel, ráadásul most már konkrétan megnevezett,  hivtalos értékbecsléssel beárazott telkek felsorolásával. Majd az összes még meglévő építési telkünket eladnák. 
Hogy a költségvetést legalább számszakilag sikerüljön kiegyensúlyozni még a Cserei utcai két telket is beírták, pedig azt már idén nyolc, majd valamikor elkészülő lakásért elcserélték, tehát abból pénzt soha nem látunk.

felhalmozasi.jpg

A Thököly Nagy Lajos Király sarki telkünkre 275  millió forintos érvényes ajánlat van, viszont a remélt bevétel majd harmadát kitevő, 834 millióra becsült Egressy úti telket bár már egyszer meghirdették, nem volt rá vevő.
A többi telek eladására eddig háromszor nyomott NEM-et a képviselő-testület, meglehetősen merész elképzelés tehát ezen telkekből eladásából remélt bevétellel kiegyensúlyozni a költségvetést.  
 

Nagyon durva, hogy az eddig kitartóan nyereségesnek mondott - és ezzel az érvvel áterőltetett -  fizető parkolás súlyosan veszteséges, idén már október 31-ig 197 millió forint veszteséget termelt, leginkább azért, mert az üzemeltetést és ellenőrzést végző cégeknél marad a pénz java, azaz a kerületnek rendkívül előnytelen, míg a két cégnek rendkívül előnyös szerződést kötöttek.

parkolas_bevetel_net.jpg
És ebben  a veszteségben nincs még benne a tavaly a parkolóórákra kifizetett fél milliárd forint.
 
Jövőre optimistán  301 milliós veszteséggel kalkulálnak, és idén újabb 76 órára írtak ki közbeszerzést. Az új zónákat üzemeltetni, ellenőrizni nyilván ugyanaz a két cég fogja hasonlóan rossz feltételekkel. ( a bevétel nem fog növekedni, hiszen aki nem akart fizetni a Francia úton az nem fog fizetni az Amerikain sem)  Január 1-től pedig a Bosnyák piac környéke is fizetős lesz.


A kiadási oldalon


Lesz mit avatni, de lesz-e miből kifizetni?
A jövő évre időzítettek minden nagyobb kerületi átadást, avatást.
A Csertő parki gyerekorvosi rendelő felújítását legelőször még a 2015-ös költségvetés módosítóként javasolta a Civilzugló Egyesület, majd 2016-ban újra beadtam,  a felújítást mostanáig sikerült elhúzni, legutoljára 2018 augusztusa volt  átadásként kiírva, az épület már kész, de láthatólag húzzák, ameddig csak lehet.
Idén 50 millió forint hiányában kihagyták a Széchenyi Általános iskola homlokzat felújítását, érvénytelenítették a közbeszerzést, az is jól fog jönni jövőre. A második Közösségi kert megvalósítását szintén négy évig torpedózta jobb és baloldal felváltva.
80 milliót terveztek be szoborra és emléktáblára, jövőre három új emlékmű és tucatnyi tábla avatásakor lehet fotózkodni, ehhez képest az elmúlt négy évben csak két ajándékba kapott "szoborra" a Kesjár "portréra" és egy Csertő sétányban elhagyott csonkolt arcú kőtömbre futotta. A választási évre sikerült húzni az Egressy tér és a Rákosmezei tér felújítását. A felújítás címszóval 700 millióért szétbarmolt Pillangó park átadása is jövőre lesz, bár csodálnám, ha a teljesen arányt és irányt tévesztett fakivágós-térkövezés az ott élőktől egyetlen szavazatot is hozna.

Az önkormányzati cégeink, a nagyvonalú szociális kiadások és az egyre jelentősebb bérteher viszik el a pénzt.
A cégeinkről már tavaly is megállapítottuk, hogy működésüket "át kell tekinteni"  - idén is megállapítják. És megy minden ahogy eddig.
A cégeink pénzigénye már rég finanszírozhatatlan,  a ZVK Zrt.  cerkája fog a legvastagabban: 2015-ben még kijöttek 2,6 milliárdból, idén már 3,664-et kaptak, jövőre 3,7 milliárdot kapnának.  (ráadásul a nagy felújítások nem ebben szerepelnek)  Az összes cégigény 4,790 millió, a kerület költségvetésének negyede. 

cegek_kadas.jpg
Felhívnám a figyelmet a számok alatti mondatra. Hasonló óhajtó mondat szerepelt a tavalyi költségvetésben is.
Az önkormányzati cégeket négy év alatt nem sikerült rendbe tenni, megzabolázni, feneketlen kútként nyelik a pénzt.
 
Bérek
Az önkormányzat 1911 köztisztviselőnek és közalkalmazottnak ad munkát, azaz néhányuknak inkább fizetést.  Nem a nővérekre, orvosokra,  óvónőkre és dadusokra gondolok, akik rengeteget dolgoznak. Sőt, a költségvetési egyeztetéskor az óvodaigazgatók egységesen panaszolták el,  hogy Zugló kevesebb juttatást ad, mint a szomszédos kerületek, ezért sorra mennek el a dolgozóik és a létszámhiány egyre nagyobb probléma.  Fölös száj sok van, pl. negyedik alpolgármester, akinek havi egy milláért  másfél év alatt egy előerjesztést és két felszólalást
sikerült produkálnia, de van sporfőtanácsadónk, szerződéses átláthatósági biztosunk, a szerkesztőségben sosem látott újságírónk is. 

Az 1911 főn felül vannak az önkormányzati  cégekben dolgozó 200+ fő, városüzemeltetés, rendészek, a parkolási divízió, a művelődési házainkban dolgozók,  mi több a bérlistánkon van a Zuglói Filharmónia 65 zenésze is. Esterházyéknak nem húzták ennyien.  És persze rengeteg a számlás kifizetés, a közbeszerzési tanácsadónk havi 1 milláért, a Sport Kft. ügyvédje évi 23 millióért adott (rossz) tanácsokat, de a Filharmónia karmestere is havi 400 ezret számláz. 
Indoklás nélkül a háromszorosára nőtt a Polgármesteri keret 25-50 millióról 150 millióra.     Ezt az MSZP módosítója az utolsó fillérig máshová csoportosítaná át.
A szociális kifizetések durván elszaladtak az elmúlt években, rengeteg az önkéntes vállalás, a  politikai osztogatás, pl. a nyugdíjas karácsonyi pénzosztás, szavazatvásárlós szépkorú támogatás. Ismét a jegyzőt idézem :
 "abszurd, hogy 160-170 ezres nyugdíjakkal rendelkezőknek gyógyszertámogatást osztunk ki",
2014-ben még csak 212 milliót, 2015-ben 270 milliót, 2016-ban pedig már 395 milliót, 2018-ban 558 milliót  osztottak szét. Jövőre "csak" 474 milliót terveznek. Ehhez képest ez a mondat van fölé írva. " Kiemelt feladat az elért eredmények, értékek megőrzése, értékállóságának biztosítása"2. Hát ez értékállóság megőrzés nem igazán sikerül, hiszen 75 milla, 25%-nyi a csökkentés. A legnagyobb kiadás  a Párbeszéd vesszőparipája, az alap alias minimum jövedelem, e címen 177 millió terveznek kiosztani.
Pénzt osztani könnyű és hálás dolog, pénzt beszedni nehéz és hálátlan szerep, sok munkával és konfliktussal járó feladat  - nem is erőltették a ciklusban.


Hiányzó bevételek

Az önkormányzat 8 éve nem emelt lakbért a 2100 önkormányzati bérlakásban,  de még azt a keveset sem szedjük be, 900 milliós a kintlevőség.
Helyiségbérletből pedig 800 millió,  amúgy a bolthelyiségeinknek csak a 46%-a van kiadva, már a mérnök kamarának is feltűnt, hogy mintha nem is lenne szándék a kiadásra.  A fenti összegek és a beszedett lakbérek kontra általunk fizetett közös költségek egyenlege nem szerepelnek a költségvetésben, úgy kellett azokat kibarkóbázni.

De ott sem akaródzik spórolni, ahol könnyedén lehetne.A 2017. decemberi ülésen szavazta meg a testület az előterjesztésem, miszerint a kerület összes intézményének áram és gáz beszerzését összevonva közbeszereztessük.  Más önkormányzatok 2011. óta élnek ezzel a módszerrel és  évente kb. 15%-ot tudnak e módszerrel megtakarítani.
energia_kozbeszerzes.jpg
Bár határozat volt róla, és a 2018. évi beszerzési tervben  is szerepelt azóta sem írták ki a közbeszerzést, sőt még azt sem tudtuk meg, hogy évente mennyit költünk energiára a hatvanegynehány épületünkben, 3-400 milliót?
Összegezve, a 2019-es költségvetés  tökéletesen illusztrálja, hogy a ciklus  négy éve során nem oldották meg,sőt  tetézték  a pazarló működést. Ami ennél rosszabb, nem fogtak neki a stratégiai problémák megoldásának (pl. a két  elavult drágán működő szakrendelő új épületbe költöztetésének),  nem hozták meg azokat az akár népszerűtlen, de jelentős megtakarításokat hozó döntéseket, (pl. lakbér emelés, filharmónia megszüntetése, szociális kiadások áttekintése)   melyek a fenntarthatatlan, pazarló működést  és a karbantartás -felújítás-fejlesztés elmaradásait, aránytalanságát okozzák.  (pl. az elmúlt négy évben és jövőre sem tervezik a 101 romos önkormányzati bérház egyikének sem és a két szakrendelőnek a felújítását) 

 A 2019-es költségvetés igyekezett szinten tartani a kiadásokat, a másik komoly pozitívuma, hogy nem tervezték bele  az idei 2 milliárdos un. Megtakarítás sort, azaz, nem menet közben sarcolják vissza az intézményektől a már odaígért pénzt.   

Szólj hozzá!

Itt az idő, hogy betartsák a törvényeket!

2018.11.30. 16:53 varnai

A Civilzugló Egyesület az elmúlt években folyamatosan tiltakozott a Városligetbe, egy közparkba tervezett megalomán terv, az un.  múzeum-negyed őrület ellen.
 
Érveltünk, tárgyaltunk, demonstrációkat szerveztünk, 20.000 tiltakozó aláírást gyűjtöttünk.  A hatalmat nem érdekelte semmi, pénzt nem sajnálva, buldózer módra, szó szerint a tüntetőkön átgázolva mentek előre eszement, egyre  drágább és  folyamatosan változó tervüket követve.
letoltes_1.jpg
Nem utolsó sorban jogi úton is próbáltuk a hatalmat rászorítani, hogy legalább a saját törvényeit tartsa be.
Szomorú, hogy ilyen jogi csatározással kell az államot rászorítani, hogy a különböző szervei, a hatalmat túlbuzgóan kiszolgálni igyekvő apparatcsikjai a törvényeket betartsák.
Mennyivel egyszerűbb, olcsóbb lett volna először lefolytatni a vitákat, elfogadni a civil szervezetek, a lakosság véleményét.
Íme egy összefoglaló, mely épületek ügyében meddig jutottunk:
 
LIGET BUDAPEST PROJEKT – KÖZIGAZGATÁSI ÉS PERES ELJÁRÁSOK
 
1. DÓZSA GYÖRGY ÚTI MÉLYGARÁZS
1.1. Előzetes vizsgálati eljárás – környezetvédelmi ügy
A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala 2017.06.01-én megállapította, hogy a tervezett 9.000 m2 alapterületű, 14,5 m mély, és 130.500m3 földmegmozgatásával járó építménynek jelentős környezeti hatása nincs, környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása nem szükséges.
A Civil Zugló Egyesület (CZE) fellebbezése nyomán a Pest Megyei Kormányhivatal (PMKH) az elsőfokú határozatot helyben hagyta.
A CZE keresettel élt a döntés ellen, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (FKMB) felfüggesztette a másodfokú határozat végrehajthatóságát, majd 2018.05.10-én meghozott ítéletével az alperes PE/KTF-6165-10/2017. sz. határozatát az első fokú határozatra is kiterjedőenhatályon kívül helyezte és az első fokú hatóságot új eljárásra kötelezte. Megállapította, hogy az elsőfokúhatósági eljárásban az ügyféli jogok biztosítását szolgáló eljárási rendelkezéseket nem tartottákmeg. Továbbá a beruházással érintett terület víztani viszonyaival kapcsolatos tényállás felderítetlensége okán is megalapozottnak találtaa bíróság a döntést.
Az ítélet Kúria előtti felülvizsgálata folyamatban van.
1.2. Építési engedélyezési eljárás
Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) V. kerületi Hivatala 2017.10.02-án építési engedélyt adott az új Dózsa György úti mélygarázsépületének építésére. A hatóság 2018.06.04-én elismerte a CZ ügyféli jogállását.
A CZ fellebbezése nyomán a BFKH megsemmisítette a CZ ügyféli jogállásának elismerését, és a fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasította.
A CZ 2018.09.05-én keresettel élt a döntés ellen, a per folyamatban van.
2. HERMINA GARÁZS
2.1. Előzetes vizsgálati eljárás – környezetvédelmi ügy
A PMKH2016.09.19-én megállapította, hogy a 700 férőhelyesmélygarázsnak jelentős környezeti hatása nincs, környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása nem szükséges.
A PMKH másodfokú eljárásában törölte az elsőfokú határozatban előírt környezetvédelmi előírásokat, egyebekben az elsőfokú határozatot helyben hagyta.
A CZ keresete nyomán az FKMB az alperes PE/KTF/199-8/2017. számú határozatának végrehajtását a per jogerős befejezéséig felfüggesztette. Majd a bíróság 2018.05.03-án meghozott ítéletével az alperes 2017. június 7. napján kelt, PE/KTF/199-8/2017. számú határozatát hatályon kívül helyezte és az alperest új eljárásra kötelezte. Döntésében leírta, hogy mind a jogorvoslathoz való jog, mind pedig a tisztességes eljáráshoz való jog, és ezek körében az,hogy a jogorvoslati eljárást ne ugyanaz a hatóság folytassa le, és az első- és másodfokú határozatokat ne ugyanazon kormánymegbízott, illetve főosztályvezető írja alá, garanciális alapelvi rendelkezések.A fentiekre tekintettel az alperesi határozat meghozatalakor az ügy érdemére kiható súlyos eljárásijogi szabálysértés történt.
3. KÖZLEKEDÉSI MÚZEUM
3.1. Előzetes vizsgálati eljárás – környezetvédelmi ügy
A PMKH 2016.10.27-én megállapította, hogy a tervezett épületnek (-3 szintes, 3.000 m2-es kiállítótérrel, -3 szintes mélygarázzsal, 60 m magas toronnyal) jelentős környezeti hatása nincs, környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása nem szükséges.
Garay Klára magánszemély fellebbezése nyomán a PMKH 2017.01.17-én az elsőfokú határozatot megsemmisítette, egyúttal kimondta, hogy nem csak hogy környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása nem szükséges, de még az előzetes vizsgálatra sem volt szükség.
A magánszemély keresete nyomán a FKMB 2017.09.01-én meghozott ítéletével az alperes PE-KTF/117-10/2017. számú, 2017. január 17-én kelt határozatát hatályonkívül helyezte és az alperest új eljárásra kötelezte. Indokaként előadta, hogy az első- és másodfokú határozatból – a fentiek szerint - egyértelműen megállapítható, hogy mind ahatározatot hozó szerv, mind a hatáskör gyakorlója ugyanazon személy volt az elsőfokú és amásodfokú határozat meghozatala során.E rendelkezések elmulasztása olyan súlyos jogsértés,amely ügyféljogokat sért, végső soron a tisztességes eljáráshoz fűződő jog sérelmével is jár.
A PMKH felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához. A Kúria 2018.06.20-án kelt ítéletével nem csak a PMKH másodfokú, hanem az elsőfokú közigazgatási határozatát is hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú hatóságot új eljárásra utasította. Indoklásaként előadta, hogy az elsőfokú határozatot nem a kiadmányozásra felhatalmazottfőosztályvezető írta alá, ezért a döntés semmis.
3.2. Építési engedélyezési eljárás
A CZ felperes az elsőfokú2017.01.24-én,2017.01.30-án és 2017.02.02-án kérte a BFKH V. kerületi Hivatalától, hogy az eljárásban ügyfélként részt kíván venni és kérte, hogy azeljárás irataiba betekintést biztosítsanak számára. Ügyvédi meghatalmazást is mellékelt. Az elsőfokú építésügyi hatóság 2017.02.26-án elismerte a CZ ügyféli jogállását, majd 27 perccel később engedélyt adott a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumépület építésére.
A CZ fellebbezése nyomán a BFKH az elsőfokú határozatot helyben hagyta.
A CZ benyújtott keresetét elbírálva a FKMB 2018.10.11-én az alperes BP/1003/00271-12/2017. számú határozatát az elsőfokú határozatra is kiterjedően hatályon kívül helyezte és azelsőfokú közigazgatási szervet új eljárásra kötelezte.
Döntésében kifejtette, hogy az elsőfokú hatóság azáltal, hogy csak az elsőfokú érdemi határozat kiadmányozását közvetlenül megelőzően, ugyanazon a napon ismerte el végzéssel ügyfélnek a felperest,lényegében teljes körűen megfosztotta ügyféli jogosultságainak gyakorlásától az elsőfokú eljárás során. Ugyan felperest az elsőfokú eljárás végén, közvetlenül a határozat meghozatalát megelőzően bevonták ügyfélként az eljárásba, azonban lényegében nem gyakorolhatta az elsőfokú eljárásban semmilyen ügyféli jogosultságát. A tisztességes eljáráshoz valójog alapján az egyes eljárási garanciák olyan értéket jelentenek, amelyek megszegése vagy be nem tartása kihat az ügy érdemére, az ügy kimenetelétől függetlenül. A tisztességes eljáráshoz való jog sérelme úgy is bekövetkezhet, hogy nem áll fenn oksági kapcsolat a lényeges eljárási szabálysértés és az ügy konkrét kimenetele között, azonban az ügyféli jogok érvényesíthetősége olyan sérelmet szenved, amely az eljárás egészét és körülményeit figyelembe véve eléri az Alaptörvény-ellenesség szintjét.
4. MAGYAR INNOVÁCIÓ HÁZA
4.1. Építési engedélyezési eljárás
A BFKH V. kerületi Hivatala 2018.05.18-án építési engedélyt adott a(volt Közlekedési Múzeum helyére tervezett) Magyar Innováció Házára.
A CZ 2018.06.06-án jogi képviselője útján betekintést kért az eljárás irataiba, azonban jegyzőkönyvben megtagadták tőle, majd az elsőfokú hatóság 2018.06.28-án írásban is elutasította a kérelmet.
A CZ – az iratok ismerete nélkül 2018. 06.15-én a bírósághozkeresetet nyújtott be az építési engedély ellen, továbbámegfellebbezte az iratbetekintést megtagadó végzést. A BFKH lényegében helyben hagyta az elsőfokú hatóság döntését, mely ellen a CZ szintén keresettel élt.
Mind az építési engedély, mind az ügyféli jogállás tárgyában folyamatban van a peres eljárás.
5. NÉPRAJZI MÚZEUM
5.1. Építési engedélyezési eljárás
A BFKH V. kerületi Hivatala 2017.05.31-én építési engedélyt adott a Néprajzi Múzeum épületére. A CZ 2017.06.16-án írásban kérte az iratokba való betekintését, melyet az elsőfokú hatóság 2017.10.03-án engedélyezte számára.
A megismert iratok alapján a CZ megfellebbezte az építési engedélyt, a másodfokon eljáró BFKH az elsőfokú határozatot – egyes előírásainak törlése mellett – helyben hagyta.
A FKMB a CZ keresete nyomán 2018.11.29-én szóban kihirdetett ítéletével én az alperes határozatát az elsőfokú határozatra is kiterjedően hatályon kívül helyezte és az elsőfokú közigazgatási szervet új eljárásra kötelezte.
Döntésének indoka, hogy nem vonták be felperest az elsőfokú eljárásba, csak az elsőfokú határozat meghozatalát követően. Nem engedték, hogy az iratbetekintési jogával elektronikusan, távoli eléréssel kötetlenül éljen, továbbá nem engedték a tervdokumentációról másolat készítését. A döntés írásban még nem áll rendelkezésünkre.
6. ÚJ NEMZETI GALÉRIA
6.1. A BFKH V. kerületi Hivatala 2018.05.30-án építési engedélyt adott az Új Nemzeti Galéria épületére.
A CZ 2018.06.06-án jogi képviselője útján betekintést kért az eljárás irataiba, azonban jegyzőkönyvben megtagadták tőle, majd az elsőfokú hatóság 2018.06.28-án írásban is elutasította a kérelmet.
A CZ – az iratok ismerete nélkül 2018. 06.15-én a bírósághoz keresetet nyújtott be az építési engedély ellen, továbbá megfellebbezte az iratbetekintést megtagadó végzést.
Mind az ügyféli jogállás tárgyában kezdeményezett másodfokú, mind az építési engedély elleni peres eljárás.folyamatban van.
 

1 komment