HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Hitelből tengetjük napjainkat, de lesz sok parkavatás

2018.12.18. 15:25 varnai

Készülnek az önkormányzatok e ciklusban utolsó, választási évi  költségvetései. Ez az az év amikorra az újraválasztásukért brusztoló polgármesterek és testületek az összes beruházás átadását időzítik. Választási évben - mint egy rutinos polgármester mondta volt - pénz nem számít, aszfaltszagnak kell terjengenie a városban, és minden hétre jutnia kell egy intézmény avatásnak,  park és szoborátadásnak, a helyi médiában címlapon hozott szalag átvágásnak. Nem lesz ez máshogy Zuglóban sem. 

A zuglói költségvetést még idén át akarják erőltetni, pedig kapkodásra nincs ok, a határidő február vége, a fővárosé, és a többi kerületé sem fog február közepe előtt elkészülni.  

A 30, 6 milliárdos főösszeg durván túlfújt lufi,  ismét vagyoneladással akarják a pazarló működést finanszírozni és  a fizetőképesség fenntartásához immár 2 milliárdos folyószámla hitelkeretre van szükségünk.
Pár éve még elég volt a 800 milliós vésztartalék, ebben az évben már volt olyan időszak, amikor 1,2 milliárd forint hitelt kellett igénybe venni, (fizetvén a súlyos kamatokat) különben Zugló önkormányzata fizetésképtelenné vált volna.


Múlt héten voltak az önkormányzati cégekkel és az intézményekkel a tárgyalások, és bár minden képviselőt meghívtak, egyedül én vettem részt rajta. A polgármester helyett a jegyző  állta a sarat, vitatkozott, védte a hivatal álláspontját az óvodavezetőkkel, cégigazgatókkal szemben.
A cégvezetők elmondták, az önkori nem fizeti ki időben a közszolgáltatási szerződésük alapján járó időarányos részt, sőt több hónappal tartoznak, pl. a ZVK Zrt-nek 700 millióval, számos számla is kifizetetlen, illetve azt kérik a beszállító cégektől, hogy csak jövőre nyújtsák be a számláikat. Azaz görgetjük magunk előtt az egyre növekvő számlahegyet, a 2019-es költségvetésben már 450 milliós áthúzódó tétel sor van, de ez csak a Pillangó park széttúrásának kifizetésére lesz elegendő.


Péntek délelőtt Pénzügyi Bizottság tárgyalta a költségvetést, melyet  a jobb és baloldal egyaránt leszavazott.
 Bár Zuglóban láttunk már olyat,  hogy a bizottsági NEM-ek után minden módosító nélkül ugyanezen frakciók cinikus módon simán támogatták a költségvetést.

Az új, ciklus alatt immár a harmadik, augusztusban ide kerülő jegyző a költségvetésről igen őszintén és keményen fogalmazott.:
    A 2 milliárdos folyószámla hitel köldökzsinórja tartja életben Zuglót, ez a működés nem fenntartható, a költségvetés hosszú távon tarthatatlan.
  Bár tavalyi költségvetéskor az előző jegyző is elmondta ugyanezt, nem történt intézkedés, azaz a második jegyző  is távozott.  


A bevételi oldalon

 
Az elmúlt évekkel ellentétben most nem hozták be az összes bizottság elé a költségvetést, a  Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság elé sem, pedig a költségvetésben igen jelentős tétel, 2,9 milliárdnyi ingatlan értékesítés szerepel, ráadásul most már konkrétan megnevezett,  hivtalos értékbecsléssel beárazott telkek felsorolásával. Majd az összes még meglévő építési telkünket eladnák. 
Hogy a költségvetést legalább számszakilag sikerüljön kiegyensúlyozni még a Cserei utcai két telket is beírták, pedig azt már idén nyolc, majd valamikor elkészülő lakásért elcserélték, tehát abból pénzt soha nem látunk.

felhalmozasi.jpg

A Thököly Nagy Lajos Király sarki telkünkre 275  millió forintos érvényes ajánlat van, viszont a remélt bevétel majd harmadát kitevő, 834 millióra becsült Egressy úti telket bár már egyszer meghirdették, nem volt rá vevő.
A többi telek eladására eddig háromszor nyomott NEM-et a képviselő-testület, meglehetősen merész elképzelés tehát ezen telkekből eladásából remélt bevétellel kiegyensúlyozni a költségvetést.  
 

Nagyon durva, hogy az eddig kitartóan nyereségesnek mondott - és ezzel az érvvel áterőltetett -  fizető parkolás súlyosan veszteséges, idén már október 31-ig 197 millió forint veszteséget termelt, leginkább azért, mert az üzemeltetést és ellenőrzést végző cégeknél marad a pénz java, azaz a kerületnek rendkívül előnytelen, míg a két cégnek rendkívül előnyös szerződést kötöttek.

parkolas_bevetel_net.jpg
És ebben  a veszteségben nincs még benne a tavaly a parkolóórákra kifizetett fél milliárd forint.
 
Jövőre optimistán  301 milliós veszteséggel kalkulálnak, és idén újabb 76 órára írtak ki közbeszerzést. Az új zónákat üzemeltetni, ellenőrizni nyilván ugyanaz a két cég fogja hasonlóan rossz feltételekkel. ( a bevétel nem fog növekedni, hiszen aki nem akart fizetni a Francia úton az nem fog fizetni az Amerikain sem)  Január 1-től pedig a Bosnyák piac környéke is fizetős lesz.


A kiadási oldalon


Lesz mit avatni, de lesz-e miből kifizetni?
A jövő évre időzítettek minden nagyobb kerületi átadást, avatást.
A Csertő parki gyerekorvosi rendelő felújítását legelőször még a 2015-ös költségvetés módosítóként javasolta a Civilzugló Egyesület, majd 2016-ban újra beadtam,  a felújítást mostanáig sikerült elhúzni, legutoljára 2018 augusztusa volt  átadásként kiírva, az épület már kész, de láthatólag húzzák, ameddig csak lehet.
Idén 50 millió forint hiányában kihagyták a Széchenyi Általános iskola homlokzat felújítását, érvénytelenítették a közbeszerzést, az is jól fog jönni jövőre. A második Közösségi kert megvalósítását szintén négy évig torpedózta jobb és baloldal felváltva.
80 milliót terveztek be szoborra és emléktáblára, jövőre három új emlékmű és tucatnyi tábla avatásakor lehet fotózkodni, ehhez képest az elmúlt négy évben csak két ajándékba kapott "szoborra" a Kesjár "portréra" és egy Csertő sétányban elhagyott csonkolt arcú kőtömbre futotta. A választási évre sikerült húzni az Egressy tér és a Rákosmezei tér felújítását. A felújítás címszóval 700 millióért szétbarmolt Pillangó park átadása is jövőre lesz, bár csodálnám, ha a teljesen arányt és irányt tévesztett fakivágós-térkövezés az ott élőktől egyetlen szavazatot is hozna.

Az önkormányzati cégeink, a nagyvonalú szociális kiadások és az egyre jelentősebb bérteher viszik el a pénzt.
A cégeinkről már tavaly is megállapítottuk, hogy működésüket "át kell tekinteni"  - idén is megállapítják. És megy minden ahogy eddig.
A cégeink pénzigénye már rég finanszírozhatatlan,  a ZVK Zrt.  cerkája fog a legvastagabban: 2015-ben még kijöttek 2,6 milliárdból, idén már 3,664-et kaptak, jövőre 3,7 milliárdot kapnának.  (ráadásul a nagy felújítások nem ebben szerepelnek)  Az összes cégigény 4,790 millió, a kerület költségvetésének negyede. 

cegek_kadas.jpg
Felhívnám a figyelmet a számok alatti mondatra. Hasonló óhajtó mondat szerepelt a tavalyi költségvetésben is.
Az önkormányzati cégeket négy év alatt nem sikerült rendbe tenni, megzabolázni, feneketlen kútként nyelik a pénzt.
 
Bérek
Az önkormányzat 1911 köztisztviselőnek és közalkalmazottnak ad munkát, azaz néhányuknak inkább fizetést.  Nem a nővérekre, orvosokra,  óvónőkre és dadusokra gondolok, akik rengeteget dolgoznak. Sőt, a költségvetési egyeztetéskor az óvodaigazgatók egységesen panaszolták el,  hogy Zugló kevesebb juttatást ad, mint a szomszédos kerületek, ezért sorra mennek el a dolgozóik és a létszámhiány egyre nagyobb probléma.  Fölös száj sok van, pl. negyedik alpolgármester, akinek havi egy milláért  másfél év alatt egy előerjesztést és két felszólalást
sikerült produkálnia, de van sporfőtanácsadónk, szerződéses átláthatósági biztosunk, a szerkesztőségben sosem látott újságírónk is. 

Az 1911 főn felül vannak az önkormányzati  cégekben dolgozó 200+ fő, városüzemeltetés, rendészek, a parkolási divízió, a művelődési házainkban dolgozók,  mi több a bérlistánkon van a Zuglói Filharmónia 65 zenésze is. Esterházyéknak nem húzták ennyien.  És persze rengeteg a számlás kifizetés, a közbeszerzési tanácsadónk havi 1 milláért, a Sport Kft. ügyvédje évi 23 millióért adott (rossz) tanácsokat, de a Filharmónia karmestere is havi 400 ezret számláz. 
Indoklás nélkül a háromszorosára nőtt a Polgármesteri keret 25-50 millióról 150 millióra.     Ezt az MSZP módosítója az utolsó fillérig máshová csoportosítaná át.
A szociális kifizetések durván elszaladtak az elmúlt években, rengeteg az önkéntes vállalás, a  politikai osztogatás, pl. a nyugdíjas karácsonyi pénzosztás, szavazatvásárlós szépkorú támogatás. Ismét a jegyzőt idézem :
 "abszurd, hogy 160-170 ezres nyugdíjakkal rendelkezőknek gyógyszertámogatást osztunk ki",
2014-ben még csak 212 milliót, 2015-ben 270 milliót, 2016-ban pedig már 395 milliót, 2018-ban 558 milliót  osztottak szét. Jövőre "csak" 474 milliót terveznek. Ehhez képest ez a mondat van fölé írva. " Kiemelt feladat az elért eredmények, értékek megőrzése, értékállóságának biztosítása"2. Hát ez értékállóság megőrzés nem igazán sikerül, hiszen 75 milla, 25%-nyi a csökkentés. A legnagyobb kiadás  a Párbeszéd vesszőparipája, az alap alias minimum jövedelem, e címen 177 millió terveznek kiosztani.
Pénzt osztani könnyű és hálás dolog, pénzt beszedni nehéz és hálátlan szerep, sok munkával és konfliktussal járó feladat  - nem is erőltették a ciklusban.


Hiányzó bevételek

Az önkormányzat 8 éve nem emelt lakbért a 2100 önkormányzati bérlakásban,  de még azt a keveset sem szedjük be, 900 milliós a kintlevőség.
Helyiségbérletből pedig 800 millió,  amúgy a bolthelyiségeinknek csak a 46%-a van kiadva, már a mérnök kamarának is feltűnt, hogy mintha nem is lenne szándék a kiadásra.  A fenti összegek és a beszedett lakbérek kontra általunk fizetett közös költségek egyenlege nem szerepelnek a költségvetésben, úgy kellett azokat kibarkóbázni.

De ott sem akaródzik spórolni, ahol könnyedén lehetne.A 2017. decemberi ülésen szavazta meg a testület az előterjesztésem, miszerint a kerület összes intézményének áram és gáz beszerzését összevonva közbeszereztessük.  Más önkormányzatok 2011. óta élnek ezzel a módszerrel és  évente kb. 15%-ot tudnak e módszerrel megtakarítani.
energia_kozbeszerzes.jpg
Bár határozat volt róla, és a 2018. évi beszerzési tervben  is szerepelt azóta sem írták ki a közbeszerzést, sőt még azt sem tudtuk meg, hogy évente mennyit költünk energiára a hatvanegynehány épületünkben, 3-400 milliót?
Összegezve, a 2019-es költségvetés  tökéletesen illusztrálja, hogy a ciklus  négy éve során nem oldották meg,sőt  tetézték  a pazarló működést. Ami ennél rosszabb, nem fogtak neki a stratégiai problémák megoldásának (pl. a két  elavult drágán működő szakrendelő új épületbe költöztetésének),  nem hozták meg azokat az akár népszerűtlen, de jelentős megtakarításokat hozó döntéseket, (pl. lakbér emelés, filharmónia megszüntetése, szociális kiadások áttekintése)   melyek a fenntarthatatlan, pazarló működést  és a karbantartás -felújítás-fejlesztés elmaradásait, aránytalanságát okozzák.  (pl. az elmúlt négy évben és jövőre sem tervezik a 101 romos önkormányzati bérház egyikének sem és a két szakrendelőnek a felújítását) 

 A 2019-es költségvetés igyekezett szinten tartani a kiadásokat, a másik komoly pozitívuma, hogy nem tervezték bele  az idei 2 milliárdos un. Megtakarítás sort, azaz, nem menet közben sarcolják vissza az intézményektől a már odaígért pénzt.   

Szólj hozzá!

Itt az idő, hogy betartsák a törvényeket!

2018.11.30. 16:53 varnai

A Civilzugló Egyesület az elmúlt években folyamatosan tiltakozott a Városligetbe, egy közparkba tervezett megalomán terv, az un.  múzeum-negyed őrület ellen.
 
Érveltünk, tárgyaltunk, demonstrációkat szerveztünk, 20.000 tiltakozó aláírást gyűjtöttünk.  A hatalmat nem érdekelte semmi, pénzt nem sajnálva, buldózer módra, szó szerint a tüntetőkön átgázolva mentek előre eszement, egyre  drágább és  folyamatosan változó tervüket követve.
letoltes_1.jpg
Nem utolsó sorban jogi úton is próbáltuk a hatalmat rászorítani, hogy legalább a saját törvényeit tartsa be.
Szomorú, hogy ilyen jogi csatározással kell az államot rászorítani, hogy a különböző szervei, a hatalmat túlbuzgóan kiszolgálni igyekvő apparatcsikjai a törvényeket betartsák.
Mennyivel egyszerűbb, olcsóbb lett volna először lefolytatni a vitákat, elfogadni a civil szervezetek, a lakosság véleményét.
Íme egy összefoglaló, mely épületek ügyében meddig jutottunk:
 
LIGET BUDAPEST PROJEKT – KÖZIGAZGATÁSI ÉS PERES ELJÁRÁSOK
 
1. DÓZSA GYÖRGY ÚTI MÉLYGARÁZS
1.1. Előzetes vizsgálati eljárás – környezetvédelmi ügy
A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala 2017.06.01-én megállapította, hogy a tervezett 9.000 m2 alapterületű, 14,5 m mély, és 130.500m3 földmegmozgatásával járó építménynek jelentős környezeti hatása nincs, környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása nem szükséges.
A Civil Zugló Egyesület (CZE) fellebbezése nyomán a Pest Megyei Kormányhivatal (PMKH) az elsőfokú határozatot helyben hagyta.
A CZE keresettel élt a döntés ellen, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (FKMB) felfüggesztette a másodfokú határozat végrehajthatóságát, majd 2018.05.10-én meghozott ítéletével az alperes PE/KTF-6165-10/2017. sz. határozatát az első fokú határozatra is kiterjedőenhatályon kívül helyezte és az első fokú hatóságot új eljárásra kötelezte. Megállapította, hogy az elsőfokúhatósági eljárásban az ügyféli jogok biztosítását szolgáló eljárási rendelkezéseket nem tartottákmeg. Továbbá a beruházással érintett terület víztani viszonyaival kapcsolatos tényállás felderítetlensége okán is megalapozottnak találtaa bíróság a döntést.
Az ítélet Kúria előtti felülvizsgálata folyamatban van.
1.2. Építési engedélyezési eljárás
Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) V. kerületi Hivatala 2017.10.02-án építési engedélyt adott az új Dózsa György úti mélygarázsépületének építésére. A hatóság 2018.06.04-én elismerte a CZ ügyféli jogállását.
A CZ fellebbezése nyomán a BFKH megsemmisítette a CZ ügyféli jogállásának elismerését, és a fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasította.
A CZ 2018.09.05-én keresettel élt a döntés ellen, a per folyamatban van.
2. HERMINA GARÁZS
2.1. Előzetes vizsgálati eljárás – környezetvédelmi ügy
A PMKH2016.09.19-én megállapította, hogy a 700 férőhelyesmélygarázsnak jelentős környezeti hatása nincs, környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása nem szükséges.
A PMKH másodfokú eljárásában törölte az elsőfokú határozatban előírt környezetvédelmi előírásokat, egyebekben az elsőfokú határozatot helyben hagyta.
A CZ keresete nyomán az FKMB az alperes PE/KTF/199-8/2017. számú határozatának végrehajtását a per jogerős befejezéséig felfüggesztette. Majd a bíróság 2018.05.03-án meghozott ítéletével az alperes 2017. június 7. napján kelt, PE/KTF/199-8/2017. számú határozatát hatályon kívül helyezte és az alperest új eljárásra kötelezte. Döntésében leírta, hogy mind a jogorvoslathoz való jog, mind pedig a tisztességes eljáráshoz való jog, és ezek körében az,hogy a jogorvoslati eljárást ne ugyanaz a hatóság folytassa le, és az első- és másodfokú határozatokat ne ugyanazon kormánymegbízott, illetve főosztályvezető írja alá, garanciális alapelvi rendelkezések.A fentiekre tekintettel az alperesi határozat meghozatalakor az ügy érdemére kiható súlyos eljárásijogi szabálysértés történt.
3. KÖZLEKEDÉSI MÚZEUM
3.1. Előzetes vizsgálati eljárás – környezetvédelmi ügy
A PMKH 2016.10.27-én megállapította, hogy a tervezett épületnek (-3 szintes, 3.000 m2-es kiállítótérrel, -3 szintes mélygarázzsal, 60 m magas toronnyal) jelentős környezeti hatása nincs, környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása nem szükséges.
Garay Klára magánszemély fellebbezése nyomán a PMKH 2017.01.17-én az elsőfokú határozatot megsemmisítette, egyúttal kimondta, hogy nem csak hogy környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása nem szükséges, de még az előzetes vizsgálatra sem volt szükség.
A magánszemély keresete nyomán a FKMB 2017.09.01-én meghozott ítéletével az alperes PE-KTF/117-10/2017. számú, 2017. január 17-én kelt határozatát hatályonkívül helyezte és az alperest új eljárásra kötelezte. Indokaként előadta, hogy az első- és másodfokú határozatból – a fentiek szerint - egyértelműen megállapítható, hogy mind ahatározatot hozó szerv, mind a hatáskör gyakorlója ugyanazon személy volt az elsőfokú és amásodfokú határozat meghozatala során.E rendelkezések elmulasztása olyan súlyos jogsértés,amely ügyféljogokat sért, végső soron a tisztességes eljáráshoz fűződő jog sérelmével is jár.
A PMKH felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához. A Kúria 2018.06.20-án kelt ítéletével nem csak a PMKH másodfokú, hanem az elsőfokú közigazgatási határozatát is hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú hatóságot új eljárásra utasította. Indoklásaként előadta, hogy az elsőfokú határozatot nem a kiadmányozásra felhatalmazottfőosztályvezető írta alá, ezért a döntés semmis.
3.2. Építési engedélyezési eljárás
A CZ felperes az elsőfokú2017.01.24-én,2017.01.30-án és 2017.02.02-án kérte a BFKH V. kerületi Hivatalától, hogy az eljárásban ügyfélként részt kíván venni és kérte, hogy azeljárás irataiba betekintést biztosítsanak számára. Ügyvédi meghatalmazást is mellékelt. Az elsőfokú építésügyi hatóság 2017.02.26-án elismerte a CZ ügyféli jogállását, majd 27 perccel később engedélyt adott a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumépület építésére.
A CZ fellebbezése nyomán a BFKH az elsőfokú határozatot helyben hagyta.
A CZ benyújtott keresetét elbírálva a FKMB 2018.10.11-én az alperes BP/1003/00271-12/2017. számú határozatát az elsőfokú határozatra is kiterjedően hatályon kívül helyezte és azelsőfokú közigazgatási szervet új eljárásra kötelezte.
Döntésében kifejtette, hogy az elsőfokú hatóság azáltal, hogy csak az elsőfokú érdemi határozat kiadmányozását közvetlenül megelőzően, ugyanazon a napon ismerte el végzéssel ügyfélnek a felperest,lényegében teljes körűen megfosztotta ügyféli jogosultságainak gyakorlásától az elsőfokú eljárás során. Ugyan felperest az elsőfokú eljárás végén, közvetlenül a határozat meghozatalát megelőzően bevonták ügyfélként az eljárásba, azonban lényegében nem gyakorolhatta az elsőfokú eljárásban semmilyen ügyféli jogosultságát. A tisztességes eljáráshoz valójog alapján az egyes eljárási garanciák olyan értéket jelentenek, amelyek megszegése vagy be nem tartása kihat az ügy érdemére, az ügy kimenetelétől függetlenül. A tisztességes eljáráshoz való jog sérelme úgy is bekövetkezhet, hogy nem áll fenn oksági kapcsolat a lényeges eljárási szabálysértés és az ügy konkrét kimenetele között, azonban az ügyféli jogok érvényesíthetősége olyan sérelmet szenved, amely az eljárás egészét és körülményeit figyelembe véve eléri az Alaptörvény-ellenesség szintjét.
4. MAGYAR INNOVÁCIÓ HÁZA
4.1. Építési engedélyezési eljárás
A BFKH V. kerületi Hivatala 2018.05.18-án építési engedélyt adott a(volt Közlekedési Múzeum helyére tervezett) Magyar Innováció Házára.
A CZ 2018.06.06-án jogi képviselője útján betekintést kért az eljárás irataiba, azonban jegyzőkönyvben megtagadták tőle, majd az elsőfokú hatóság 2018.06.28-án írásban is elutasította a kérelmet.
A CZ – az iratok ismerete nélkül 2018. 06.15-én a bírósághozkeresetet nyújtott be az építési engedély ellen, továbbámegfellebbezte az iratbetekintést megtagadó végzést. A BFKH lényegében helyben hagyta az elsőfokú hatóság döntését, mely ellen a CZ szintén keresettel élt.
Mind az építési engedély, mind az ügyféli jogállás tárgyában folyamatban van a peres eljárás.
5. NÉPRAJZI MÚZEUM
5.1. Építési engedélyezési eljárás
A BFKH V. kerületi Hivatala 2017.05.31-én építési engedélyt adott a Néprajzi Múzeum épületére. A CZ 2017.06.16-án írásban kérte az iratokba való betekintését, melyet az elsőfokú hatóság 2017.10.03-án engedélyezte számára.
A megismert iratok alapján a CZ megfellebbezte az építési engedélyt, a másodfokon eljáró BFKH az elsőfokú határozatot – egyes előírásainak törlése mellett – helyben hagyta.
A FKMB a CZ keresete nyomán 2018.11.29-én szóban kihirdetett ítéletével én az alperes határozatát az elsőfokú határozatra is kiterjedően hatályon kívül helyezte és az elsőfokú közigazgatási szervet új eljárásra kötelezte.
Döntésének indoka, hogy nem vonták be felperest az elsőfokú eljárásba, csak az elsőfokú határozat meghozatalát követően. Nem engedték, hogy az iratbetekintési jogával elektronikusan, távoli eléréssel kötetlenül éljen, továbbá nem engedték a tervdokumentációról másolat készítését. A döntés írásban még nem áll rendelkezésünkre.
6. ÚJ NEMZETI GALÉRIA
6.1. A BFKH V. kerületi Hivatala 2018.05.30-án építési engedélyt adott az Új Nemzeti Galéria épületére.
A CZ 2018.06.06-án jogi képviselője útján betekintést kért az eljárás irataiba, azonban jegyzőkönyvben megtagadták tőle, majd az elsőfokú hatóság 2018.06.28-án írásban is elutasította a kérelmet.
A CZ – az iratok ismerete nélkül 2018. 06.15-én a bírósághoz keresetet nyújtott be az építési engedély ellen, továbbá megfellebbezte az iratbetekintést megtagadó végzést.
Mind az ügyféli jogállás tárgyában kezdeményezett másodfokú, mind az építési engedély elleni peres eljárás.folyamatban van.
 

1 komment

A közmeghallgatás intézményének kiüresítése

2018.11.27. 13:04 varnai

Az önkormányzati szintű demokrácia egyik eleme - azaz egyik eleme lehetne -  az éves közmeghallgatás. A nyilvános eseményen az adott település bármely lakosa kérdéssel fordulhat településének vezetőihez, és a vezetőknek ott a helyszínen választ kell adnia.

Teljesen alkalmatlan időpontok kijelölésével, a meghirdetés elsumákolásával, érdemi válaszok helyett rutinos mellébeszéléssel,  végtelen polgármesteri monológokkal mára számos településen elérték, hogy a lakosok kiábrándultak a közmeghallgatás intézményéből és már el sem akarnak jönni.  Szomorú példa erre a 120 ezres lakosú Zugló, ahol a csütörtöki közmeghallgatáson 38 lakos jelent meg. 


kozmeghalg_2018.jpg

 Zuglói konzultáció. A 123 ezer lakosból csupán 40 érdeklődne közügyek iránt, lenne panasza, mondandója?

Míg régen az egész terem a pulpitusig tele volt székekkel,  mára négy sornyi szék elég, a polgármester a képviselők tárgyalóasztala mögül, tíz méteres védőtávolságból kommunikál a lakosokkal.

De nézzük sorra, milyen eszközökkel érik el, hogy a  demokráciájáról, ellenzékiségéről, sőt liberalizmusáról híres Zuglóban 2018-ban, a négy éves ciklus lezárásakor mindössze 38 lakost lakost érdekelnek kerület közügyei?

A meghirdetést nem igazán erőltették most sem. A Zuglói Lapok terjesztése finoman szólva nem tökéletes, ráadásul a lapszámban a hátsó oldalra került a közmeghallgatás. (számomra az is felfoghatatlan, hogy a testületi üésekre miért nem hvjk meg a lakosokat) A terjesztés hiányosságaira az elmúlt években folyamatosan panaszkodtak a lakosok, mint ezt a zuglóiak közösségi oldali fórumán az alábbi szavazatok is mutatják. 

kozmeghallgtas_meghirdetes.jpg

Az önkormányzat közösségi oldalára egyszer sikerült kitenni, de az aktív közösségi fórumoko már nem osztották meg a hírt, és  nem hirdették az eseményt.

Végül a 17 órás kezdési időponttal pedig elérik, hogy aktív, dolgozó lakos, szülő még véletlenül se tudjon megjelenni. Nem is volt hatvan év alatti lakos tán egy sem.

Mindazonáltal a legnagyobb távol tartó erő az előző évtized közmeghallgatásainak, lakossági fórumainak keserű tapasztalata. A Pillangó park szétrombolása miatt tiltakozó lakosok meg is mondták, minek még egy fórumra elmenni, elegük van a mellébeszélésből.

A lakosság elfogyása jól nyomon követhető az elmúlt évtized üléseit végig nézve:  a 2016-os közmeghallgatáson már alig voltak,  a 2015-ösön mely érvénytelen volt,  mert az MSZP frakció (bocsánat, az Összefogás Zuglóért frakció, a zuglói CÖF) egyetlen képviselője sem tisztelte meg jelenlétével a lakosokat, de az érvénytelenségről a polgármester valahogy elfelejtette tájékoztatni  a  polgárokat. És tanulságos a papcsáki közmeghallgatásokat is visszanézni, pl. a 2011-est. 

kozmeghallgatas2011_4495_1.jpg

Dübörgő érdeklődés a 2011-es közmeghallgatáson.

Az idei közmeghallgatás egy húsz perces polgármesteri monológgal kezdődött, Gergő profi showderesként nyomja, minden kínosabb ügyben igyekezett előre kifogni a szelet a kérdezők vitorláiból. Tulajdonképpen kiderült, hogy minden zuglói problémáért más a felelős, az önkormányzat, a polgármester tehetetlen.

Igyekeztem lejegyzetelni a kérdéseket:

 1. Miért nem viszik el a roncsautókat? Mert amíg van rajta rendszám, addig nem lehet.
 2. Légtérzaj. A kerület megteszi amit lehet. Szerintem sokkal határozottabban kéne kiállni az önkormányzatnak, mert mára elviselhetetlenné fokozódott a gépek száma, mérete, zaja.
 3. Hogy áll, miért áll a MUNDO, azaz Bosnyák téri városközpont/pláza építkezése? 
 4. A parkolás: miért nem adták meg  a zuglóiaknak az évi 100-100 órányi ingyenességet, ha a testület eldöntötte? 
 5. Miért nem fejezi be Zugló  rákosrendezői kerékpárutat? Az MÁV üzemi terület. Megjegyzendő, az önkormányzatunk egyetlen méter kerékpárutat sem épített négy év alatt, a BVSC kerítés menti sem az, csak egy járda sárga csíkkal a közepén.
 6. Miért nincs angiológus a szakrendelőkben? Az országos orvoshiány minket is elért. A ZESZ honlapján 15 orvosi állást hirdetnek.
 7. Mikor lesz járda a Nezsider park földútjain. Válasz, már készül a teljes M3 menti lakótelepsor felújítása. Ja, 4 évig semmi, de majd a választási évben : )
 8. A Bosnyák utcában is oda nem illő hatalmas házak, lakóparkok épülnek.  A válasz: e házak 2010 előtti építési engedélyek alapján készülnek, Zugló már nem támogtja nagy épületek építését. Az igazság odaát van: a jövőre elfogadni szándékozott ZKSZT a kerület kb. harmadán jelentős lakásszám növelést engedélyezne.
 9. Mikor aszfaltozzák le az Argentína teret? Majd.
 10. Kopja utca 3-4. előtt a vízmegállás megoldása.
 11. Mikor lesz felújítva a Gvadányi út? Válasz: a Kalocsai utca elkészült.
 12. Az épülő új lakóparkok, a Cordia 220, a Paskál 770 lakása elviselhetetlenné teszik a közlekedést, hiányoznak az utak, a BKV járatok. A Mogyoródit 2X2 sávosra akarja Zugló bővíteni, a Vezér út rendbe tételét a főváros évek óta betervezi, majd kihagyja a költségvetéséből.
 13. Mikortól lesz a Szugló utca fizetős övezet? Január 1-től. Megjegyzés, igencsak csuklani fog péntekenként a polgi mamája, amikor a zuglóiak észreveszik, hogy  a szokásos piaci vásárlásuk cechjét 4-500 forinttal megdobja a parkolóórák etetése.
 14. Az Istvánmező fizetőssé tétele Törökőr kertvárosának parkolási káoszt okozott.  Válasz: itt is kezdeményezték a  fizetős övezetet. Megjegyzés: ingünket-gatyánkat ki fogjuk fizetni a két parkolós cégnek. Miért nem lakó-pihenő övezet csinálunk, az nem kerülne ennyibe. Válasz: a főváros állítólag csak nem osztott burkolat esetén támogatja ezt a forgalomcsillapítási formát.
 15. Lesz-e valaha zajvédő fal a szolnoki vasút vonalán?  A kerület többször kérte ezt a MÁV-ól, de a töltésre nehéz elhelyezni, a MÁV nem is szándékozik erre költeni.
 16. Miért vágják ki a lakosok által ültetett fákat a Rákospatak mentén? Válasz: nem szakszerűen lettek ültetve.
 17. Horváth alpolgármester hány előterjesztést írt, hányszor szólalt fel másfél éves alpolgármestersége alatt? Horváth nem válaszol, pedig ez a törvény szerint kötelező. ( 0 előterjesztés, 1 hozzászólás)
 18. Miért nem hajtották végre a 100 órás ingen parkolást elrendelő testületi határozatot? Válasz: Más kedvezmény formákat keresnek. Megjegyzés, a kerület számára irtó előnytelen szerződés okán már így is a veszteség szélén táncolunk, és halál kínos lenne ha veszteségessé is vállna a biznisz.
 19. Kérdés minden alpolgármester és a képviselő számára: Életvitelszerűen  Zuglóban él-e, ide-jár-e háziorvoshoz, zuglói intézménybe jár-e a gyereke, hallja-e a lakásában repülőgép zajt? A polgi azt javasolja írjon e-mailt a kérdező minden képviselőnek... a törvény szerint kötelző válaszolni  és hát akkor minek a közmeghallgatás? Végül csak ketten, Szabó Rebeka és én válaszolunk, hogy Zuglóban lakunk. Kíváncsi vagyok betartják-e a törvényt, miszerint a megkérdezetteknek 30 napon belül  írásban kell válaszolniuk.
 20. Miért nem bontja el idén a ZVK Zrt. a Korong utcai kutyafuttatót, ha a testület erre 2018. de. 31-i határidőt szabott? Ha nem bontják el a lakosság megteszi sajátkezűleg. A karakán kiállás a meghallgatás egyetlen közönségtapsát hozta.  A polgi populista válasza: jön segíteni. Megjegyzés, a helyes válasz az lett volna: holnap kötelezem rá a ZVK Zrt-t és utaljuk a munkához szükséges fedezetet.
 21. Mikor fog megtörténni a Rákosmezei tér felújítása. Válasz: a tervek elkészültek, reméli, hogy a 2019-es költségvetésbe bekerül. 
 22. Hogy éli meg a polgármester, hogy csak 45 ember ül itt? Nem igazi közszolgálati újság a Zuglói Lapok, nem tükrözi a kerület történéseit.  Hány lakást újított fel Zugló az elmúlt négy évben. A válasz: 40-et, ez negyvennel több, mint amit az előző ciklusbn felújítottak. Hamis válasz, Papcsák idején is voltak lakásfelújítások.
 23. Bagolyvár utcai parkolás,  a lakosok parkolóhely híján a zöldterületre állnak a Rendészet megbünteti őket.
 24. Miért nem újították fel egyik szakrendelőt sem? 
 25. A szociális lakások egészségtelen állapotúak,  hány lakás felújítását tervezték bele a 2018-as költségvetésbe?  Miért kellett újra a rossz kaját szállító HUNGASt-tal szerződést kötni?

A fórum ezzel véget ért, a lakosok megbabonázva, a kapott válasszal nem megelégedve szépen hazakullogtak.

És íme a hivatalos beszámoló, mely  mondhatni elég szelektíven válogatott a kérdésekből. Megjegyzendő, az onkormanyzatitv.hu  oldalon nem található meg se a közmeghallgatás, sem a novemberi 27-i rendkívüli Képviselő-testületi ülés filmje.

Szólj hozzá!

Címkék: közmeghallgatás Zugló Karácsony Gergely

Meddig lehet ezt így csinálni?

2018.11.09. 15:37 varnai

A magyar egészségügy problémái országosan súlyosak, mindenütt jellemző az orvos és ápolóhiány,  és szinte minden intézményben folyamatosan újra termelődik az adósság, azaz alulfinanszírozott működés.

Az önkormányzatok csak a járóbeteg ellátásért felelősek, mi, Zugló, fővárosi kerületként szakrendelőinkben nem csak a 123 ezer zuglóit, - akik közül egyre több a betegeskedő, hisz elöregszik a kerület - de még  majd ugyanennyi a szomszédos kerületekből, sőt az aglomerációból érkezőt.

Mára az orvos és ápolóhiány minket is elért, ráadásul az önkormányzat most 200 milliót vonna el a Zuglói Egészségügyi Szolgálattól.

  A Civilzugló Egyesület november 14-ére a Civilházba Lakossági fórumot hívott össze, hogy a kerületi szakemberek részvételével megpróbáljuk a zuglóiaknak bemutatni a helyzetet és megpróbáljunk megoldásokat találni.

sorallas_ors.jpg

Sorállás betegfelvételnél az Örs vezér téri rendelőnkben. 

A vidékhez képest  mi még viszonylag jól állunk orvosokban, hiszen jelenleg "csak" 15 orvosi álláshelyünk betöltetlen. A tendenciák viszont ijesztőek, jelenleg a tizennyolcból már három gyerekorvosi praxis is betöltetlen, és a felnőtt háziorvosok átlagéletkora ötven év fölött van, számos hetven év fölötti orvosunk teszi a dolgát, egyrészt kötelességtudatból, másrészt mert a praxisát egyszerűen nem tudja kinek eladni. 

.

allasajanlatok.jpg

 

 

 

Ezért az októberi testületi ülésen előterjesztéssel éltem, hogy a hozzávetlőg 2200 önkormányzati lakásállományból biztosítsunk egy évi 5-5 lakásos keretet, melyeket az álláspályázatokon szolgálati lakásként plusz juttatásként adhatnánk. Ezt az előterjesztést, -  bár mindenki jónak tartotta - elnapolták, mondván, ki kell dolgozni. (az mégsem mondhatták, hogy nehogymár a civil képviselő találja fel a spanyolviaszt) Azóta elelt húsz napban nem kerestek mint előterjesztőt, hogy egyeztessenek.

elnapoas.jpg

 

 

A szakember hiány mellett az épület állomány is kritikus. Mert míg vidéken az elmúlt évtizedben - leginkább EU-s forrásokból - a megújultak az épületek, kórházak, szakrendelők, addig Zugló egészségügyi  épületállományára, a két szakrendelőre és a tucatnyi háziorvosi épületre évtizedek óta lényegében nem költött az önkormányzat.

ors_homlokzat.jpg

Az Örs vezér téri szakrendeő málladozó homlokzata. A teljes energetikai felújítás, tető és homlokzat szigetelés, elektromos és egyéb vezetékek cseréje több milliárdos beruházás lenne.

A két elhanyagolt és öreg épület fenntartása nagyon sokba kerül.

csovek_0341_1.jpg A Hermina úti századfordulós műemlék épület, míg az Örs vezér téri rendelő a hetvenes évek technológiájával épült rossz energetikai hatékonyságú épület. Ezért időnként felmerül, hogy a két épületet összevonva egy vadonatúj, korszerű, azaz jóval olcsóbb üzemeltetésű szakrendelőt alkítsunk ki valahol  a kerület középpontjában. Az ehhez szükséges politikai bátorság, előre tervezés azonban láthatóan nincs meg a kerület vezetésében.

Bekötözött fűtéscsövek az Örs vezér tér rendelő alagsorában. Maguktól nem fognak meggyógyulni.

 2012-ben Papcsák a maga szokásos módján lendületből akarta bezárni a Hermina úti rendelőt. Aláírásgyüjtéssel és két tüntetéssel akadályoztuk meg ezt a végig gondolatlan döntést. Jellemzően az új igazgató kezet rázva köszönte meg a kiállásunkat, mert  ő is egyből átlátta, hogy az Örs vezér téri épület nem lett volna képes ellátni a teljes kerületet.

 

A képviselő-testület 2016 októberi ülésén határozatot hozott, miszerint mindkét szakrendelőt felújítja, de semmiféle érdemi lépés nem történt, a polgármester még csak a műszaki tervezésre sem adott ki megbízást. 

596/2016. (X. 20.) Öh. Számú
határozata

a Zuglói Egészségügyi Szolgálat Budapest XIV. kerület Örs vezér tere 23. sz. alatti
szakrendelőjének korszerűsítéséről-felújításáról 1. Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete 2017. évben fel kívánja újítani a Zuglói Egészségügyi Szolgálat Budapest XIV. kerület Örs vezér tere 23. sz. és a Budapest XIV. kerület Hermina út 7. sz. alatti szakrendelőjét.

  Határidő: 2016. december 31. 
  Felelős: Karácsony Gergely polgármester (Kerületi Főmérnökség)

  2. A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a kivitelezéshez szükséges költségeket tervezze be a 2017. évi költségvetési rendeletbe.

  Határidő: 2017. évi költségvetési rendelet elfogadása
  Felelős: Karácsony Gergely polgármester (Gazdasági Osztály)

 

A háziorvosi rendelőink ugyanilyen lepukkantak. A Civilzugló Egyesület már a 2015-ös költségvetéskor javasolta, hogy kezdjük a legrossabbal, újítsuk fel a Csertő parki gyerekorvosi rendelőt és védőnői irodat. Ezt a módosítót akkor nagy bölcsen leszavazták. A kerület vezetésének sikerült elhúzni a rendelő felújtását egészen 2018-ig, s bár az átadás időpontjául a táblán 2018 augusztusát nevezték meg, ehhez képest nem tudni, mikor lesz kész az épület,  az átadást félő az önkormányzati választásig húzzák.

 csertorendelo_ret_1.jpg

Az felújítás állapota október 8-án. "A kivitelezés várható befejezése 2018 augusztus."  Azóta a térkövezés elkészült, (ijesztően szürke és sok), de a gyerekorvosi rendelő még sehogysem áll, állitólag tartoznak/tartoztak a kivitelező cégnek.

 

9 komment

Címkék: Zugló Hermina úti szakrendelő Örs vezér téri szakrendelő Zuglói Egészségügy Szolgálat

A Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság nem támogatta az ingatlan eladásokat

2018.10.17. 13:15 varnai

Tegnap tartottuk a TKB ülést. Tudni kell, a legtöbb napirendi pontban a bizottságok véleménye nem perdöntő, a képviselő-testületi ülésen simán megszavaznak valamit a képviselők, amit bizottságon előző nap még elutasítottak.
Ennek legeklatánsabb példái az a több költségvetés esetén előforduló cinizmus (politikai zsarolósdi), hogy minden bizottság, mindkét nagy frakció leszavazta a költségvetést, majd ugyanezen képviselők minden módosítás nélkül megszavazták azt a testületin. Az 50 millió alatti vagyonügyek, így a lakás és bolthelyiség eladások, bérbeadások viszont kizárólagos TKB hatáskör.
A bizottsági ülésen nem jelent meg a volt Jobbikos képviselő, vitéz Markó Elemér. Ő az elmúlt négy évben  legtöbbször -  döntő -  szavazatával támogatta a fura közbeszerzéseket, lakás eladásokat. 
A legfontosabb napirendek az ingatlan eladások voltak.  Hozzávetőleg 2 milliárdnyi telket akarnak eladni, Zugló kb. összes megmaradt nagyobb telkét.
Lásd blogban részletesen:
Hajdú alpolgármester ismét előterjesztette az összes, előző testületin egszer már elutasított eladást, az Angol , az Egressy, a Telepes utcai nagy, potenciálisan 400 körüli  lakás megépítését lehetővé tevő telek eladásokat.
Újra, immár harmadszor hozzák be a Szobránc utca Egressy sarki közért eladását, melyet valamiért nagyon erőltetnek. Véleményem szerint kiadott, azaz folyamatosan pénzt hozó tulajdont nem szabad eladni egyszeri bevételért. Ez a kifárasztósdi elég unalmas.
A legfurább egy friss előterjesztés volt, az Öv utca 5 alatti 5750 nm-es telkünk, amit 21 ezer forintos négyzetméter áron kívántak eladni.
Viszonyításképp, egy másik napirendi pontban egy telekrendezés során egy önmagában nem használható 179 m2-es földdarab eladásakor négyzetméterenként 60.000 ft-os árat becsültek az értékbecslők.
Mindezeket az eladások nem mentek át, az  a Civilzuglós, LMP-s és a fidesz NEM illetve tartózkodó szavazatainak okán. Ettől még holnap a testületin simán átmehetnek.
Támogattam viszont a   Thököly 178.  és a Nagy Lajos királyné 144. alatti házak, telkek értékesítését, ezek az évtizede üresen álló volt védőnői házacska (micsoda luxus lepusztulni hagyni) és a King gyroszos éttermecske telkei és a melletük álló épület.
Meghökkentő módon ebben van egy 146 nm-es !!!! összkomfortos önkormányzati lakás SZOCIÁLIS lakbérrel kiadva. 
Nem ment át a 6.  Erzsébet 5-7. alatti üzlethelyiség eladása. Vegyék ki bérbe.
Nem ment át a 11-es, a Mogyoródi utca 32. alatti nagy ipari telek településrendezési szerződése, itt 30 millió forintnyi, saját telken épített sétányért, játszóterecskéért cserébe kétszer akkora beépítést engednénk. A telekre egy Shop stop tipusú  üzletházat, több új épületet terveznek.  A beépítettség mértéke a jelenlegi 25%-ról 60%-ra, . a zöldterület 50%-ról 20%ra, a terepszint alatti beépítettség 50%-ról 80%-ra, a szintterületi mutató 1.0-ról 2.0-re változhatna. Ez jelentős értékaránytalanság, közterületen semmiféle dolgot nem építene a cég.
Érdekes a Cserei utcai két telkünk 7-9. és 11.  eladásának sorsa,  ezeknek az eladását én is támogattam, fontos, hogy a területen folytatódjon a tömbrehabilitáció. Csakhogy a pályázatra csupán egy jelentkező akadt, a szomszédban építkező cég, amely nyolc, majd 2019. végére elkészülő lakást adna -  660 ezer forintos nm. áron. Nem támogattam, igencsak előnytelen, bizonytalan és mutyiszagú a dolog -  nem is ment át. Kérdésként felmerült mi történik, ha leáll az építkezés, nem készül el időben a lakások, de eközben már lndul az építkezés a hozomra odaadott telken? Mit kezdünk a drága lakásokkal, bérbe adjuk, netán eladjuk azokat?
14. napirendi pontként a BVSC TAO pénzből röplabda pályát építene a Szt István gimibe és csarnokot az ÁLmos gimi Kántorné sétány  alatti ált iskolás részébe. A fizetendő önrészünk jelentős, huszonmilliós a Szt Istvánnál, a másiknál még csak tervezői megbízás van.
18. ként a Zsivora Gyögy emlékművet állítana Hevér György MSZP-s képviselő. A pályázatban mellszobor, 12 milliós költség és négy meghívott szobrász szerepel...  nem ment át.
Épp elég dilettantizusból a ciklusban a Kesjar szobor, míg pénzköltésből a másik három kivitelezés alatt álló szobrunk. 

Szólj hozzá!

Csakazértis mindent eladnak

2018.10.16. 10:40 varnai

A 2010 előtti gyakorlatot folytatva most Zugló összes nagyobb, még megmaradt építési telkét eladná a baloldali városvezetés. Az összesen 2,246 milliárd értékben piacra dobni szándékozott telkek eladásával Zugló szinte összes megmaradt nagyobb telkét,  ingatlanvagyonát eladná.

Az  elfogadni szándékozott új építési szabályzat ráadásul hozzávetőleg 30%-al több lakás építését engedélyezné,  azaz több, mint 500 lakás épülhetne, tovább súlyosbítva a kerület túlépítését, a zöld terület csökkenését. 

 UPDATE

Az október 18-i testületi ülésre visszahozták az összes, szeptember 20-án leszavazott telek eladását, és ezeken felül számos egyéb telek, ipari terület  és üzlethelyiség eladását terjesztette elő Hajdú Flórián alpolgármester. A napirend harmada vagyoneladásról szól.

kt_meghivo_2018-10-18-2.jpg

A szeptember 20-i testületi ülésre előterjesztett anyagok három nagyobb és három kisebb telek eladására tettek javaslatot. A nagyobbak eladását megakadályoztuk, de most újra próbálkoznak. Kíváncsi vagyok, vajon kit, mely pártot, frakciót sikerült és mivel "meggyőzniük" azóta.

 Angol utca 55-59. alatti  4392 nm-es  telket, 586 millióért hirdetnék meg. Ide a hatályos szabályozás szerint 118 darab, de az elfogadni szándékozott új szabályozás szerint 170 már  lakás épülhetne.

Képviselő-testületi ülés vitáját ( a 26-tól 32-ig tartó napirendi pontok) igen tanulságos végighallgatni. ITT

Az Egressy út 102-106. alatti telket 834 millióért kínálnák. A 6000 négyzetméterre a hatályos szabályozás szerint 169., míg az új szabályozás szerint már 246 lakás épülhetne.  A kerület még megmaradt  legnagyobb egybefüggő telke a  Telepes utca 82-84-86.  Ide az alacsonyabb szintterületi mutató miatt csak 48 lakás épülhetne, a telket 376 millióért kínálnák.

Eladásra szánták még a Nagy Lajos utca 109. 111. alatti, és a Jávorka Ádám utca 10. alatti telkeket, ezeken szanálásra váró épületeink düledeznek. Az elmúlt évtizedekben önkormányzat rossz gazdaként hagyta ezeket az épületeket lepusztulni. E  kis méretű telkek (4-6-10 lakás építhető rájuk)  eladását én is támogattam, mert mára már tényleg csak a bontás és új épület építése a megoldás. Persze felmerül a kérdés, hogy lehet, hogy más kerületekkel ellentétben Zugló az elmúlt évtizedben képtelen volt felújítani, vagy legalább állagmegóvni  az önkormányzati házait?

Az eladni próbált telkekre iszonyú mennyiségű újabb lakás épülhetne a kerületben. Azaz folytatódik a valaha Pest Rózsadombjának, zöld övezetének hívott Zugló túlépítésének 2010-ig vitt rossz várospolitikája.

Az előző testületi ülésen már megszavazott Cserei utcai két telekkel, melyekre 63 lakás épülhet  - mindösszesen

547 új lakás építését tennénk lehetővé a kerületben.

Eközben a zuglóiak tán a utoljára a kétezres években látott lakásépítési boom-ot tapasztalnak meg, melyet ráadásul semmiféle lényeges infrastruktúra fejlesztés, út, közösségi közlekedés bővítés nem előz meg. 

A Levendula lakópark 440 lakása nemrég készült el, (ennek következménye, pl. a Miskolci sarkán reggelente a dugók és hogy az Ungvár utcai iskolákba nem férnek be a körzetes a gyerekek)

Kétszáz fölötti  lakás épül a Cordia második ütemében, a Paskál területen további  770 lakása alapozása folyik. E lakók autói tovább terhelik majd Zugló Miskolci Mogyoródi  felőli amúgy is közlekedési káoszba süllyedő részét. Emlékezetes, a hatalmas területet még 2002-ben adta el az akkori baloldali vezetés. A rákospatakparti terület, ahogy azt a kerület 1930-as évekbeli fejlesztési tervrajzokon látható,  lett volna Nagyzugló a  rekreációs területe, ahová, közel a hőforrásokhoz, strandhoz egy nagyobb méretű közparkot, játszóteret terveztek.  Most ez kerül végleg beépítésre.

A Bosnyák utcában egy 100 lakásos lakókomplexum alapozását végzik.

Újabb 225 lakást épít a HerminaBau ( a maga szokásos módján) a Csömöri  úti felüljáró mellé, pedig még az előző szabálytalanul épült 600 lakásukat megvevők sem kaptak használatbavételi engedélyt.

Egy nyári, rendkívüli testületi ülésen szavazták meg, hogy a Bosnyák "városközpont", értsd pláza telekre is engedélyeznek lakófunkciót, a tervezett százezer négyzetméter 15%-a lehet lakófunkció, ez 2-300 lakást jelent.  Ezt a kiemelt helyen lévő hatalmas, 6 hektáros telket a rajta a sportkomplexummal és tanuszodával 4 milliárdért adták el 2006-ban. A pénzt pár év alatt felélték, de új tanuszodát, sportközpontot, rendezvénycsarnokot - bár sokszor ígérték -  azóta sem épített az önkormányzat. E nagy projektek mellett több tucatnyi 10-30 lakásos társasház épül a kerületben, pl. az Angol és a Kövér Lajos utcában.

Tehát Zugló területén lévő 68 ezres lakásállomány pár év alatt hozzávetőleg 4000 lakással fog bővülni.

A kerület túlépítése súlyos urbanisztikai, város menedzselési problémákat okoz. Nem csak Zugló zöldövezeti , kertvárosias karaktere vész el. Mert míg a beruházók az építés után lendületből továbbállnak a haszonnal, addig az önkormányzatnak  marad az ellátási kötelezettség:  ránk hárul a beköltözők ellátása, bölcsődei, óvodai, iskolai, orvosi rendelői férőhelyeket  kell építenünk, majd folyamatosan fizetni ezen épületek fenntartását, fizetni az ott dolgozók bérét.

A másik probléma, hogy Zugló úthálózata már most is súlyosan túlterhelt, a lakóparkok újabb ezer autókat öntenek pl. a Mogyoródi útra. A tömegközlekedési viszonylatok zsúfoltak, az elmúlt évtizedben semmiféle fejlesztés nem történt, nem került közlekedési viszonylat a Mogyoródira, a Rónára, a Miskolcira, nem készült el a 4-es metró.

A telkekért remélt egyszeri bevétel  mindösszesen 2.246  milliárd forint lenne. (ebben nincs benne az okt. 18-ra előterjesztett újabb eladások bevétele)  Ezzel az egyszeri vagyonfeléléssel próbálják a hatalmas működési veszteséget, pazarló/korrupt működés által keletkeztetett hiányt betömni. 

A zugló önkormányzat e telkek eladásával a rendszerváltás óta még megmaradt utolsó nagyobb építési telkeit, a törzsvagyon utolsó mozgatható elemeit is eladná. Megjegyzendő, a Tóth-Karácsony féle kerületvezetés egy éve a kerület utolsó részvénypakettjét is, 53 ezer OTP részvényét is eladta, a 450 milliós bevételt betervezték a 2017-es költségvetésbe.

E területek megőrzése nem öncélú. A nagy méretű területek  Zugló jövője, utolsó stratégiai tartalékai, ide lehetne parkot, sport- rendezvénycsarnokot, tanuszodát, játszóteret,  óvodát, bölcsődét, iskolát, színházat, művelődési házat, bármiféle középületet felhúzni.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Karácsony Gergely Tóth Csaba telek eladás vagyon felélés

"Új szintre emelkedett a munka" - az átláthatóság jegyében

2018.10.10. 16:18 varnai

"Az új átláthatósági biztos kinevezésével pedig a polgármester szerint új szintre emelkedhet a munka annak érdekében, hogy Zugló az ország legátláthatóbb kerülete legyen." 

Mondták ezt Vágó Gábor 2017 decemberi kinevezése után.

Mivel az átláthatósági biztos által készített anyagok sehol nem voltak megtalálhatóak a kerület honlapján és a képviselők sem kaptak tájékozatást a biztos munkájáról, továbbá az eltelt háromnegyed év alatt egyetlen testületi, bizottsági ülésen sem jelent meg Vágó ezért az átláthatóság jegyében pár napja kikértem a zuglói polgármesteri hivatalból a biztosunk által mostanáig készített anyagokat. 

 Mint a valóban átláthatóan feltöltött szerződéséből kiderült, Vágó Gábornak havonta anyagokat kell készítenie és ezekért havonta 300-300 ezer forint illeti meg. (Megjegyzendő, az előző átláthatósági biztosunk, dr. Békefi László, csak havi 200 ezret kapott, meg mellette 5-500  ezret , de az MSZP bizalmi embereként a Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottságban külsős tagjaként nyilván nem volt érdekelt a közbeszerzések átláthatóbbá tételében. Békefi úr jelenleg  a zuglói MSZP fedőszervezetének, a CÖF-nek az  Összefogás Zuglóért Egyesületnek az elnöke)

A Vágó Gábor által eddig elkészült anyagokat - korrektül  - ma megküldte a polgármester. Mint kiderült, pár oldal az egész.


vago.jpg

Olvassák figyelemmel. Ha Önök is úgy érzik, hogy az eddig kifizetett 750.000 forint aránytalanul sok ezért a pár oldalért, akkor ezzel az érzéssel nincsenek egyedül.

Ha esetleg Önökben is felmerül a gyanú, hogy ez a megbízás nem volt más, mint egy újabb kommunikációs marketinglufi, "ZUGLÓ A LEGÁTLÁTHATÓBB KERÜLET BLA BLA" egyúttal pedig az éppen munkanélküli volt frakciótárs-haver kisegítése egy kis pénzzel, hát ezzel is egyetértek.

A zuglói adófizetők pénzéből nem csak Vágó részesül. A volt PM-es frakciótársak közül jelenleg ketten dolgoznak a zuglói önkormányzatnál, továbbá hozzávetőleg hat PM-es párttag dolgozik vagy dolgozott a hivatalban, köztük a PM Pártalapítványának ötből két kuratóriumi tagja, de a nagykoalíció tucatnyi  pártkádere és családtagja is haszonélvezője a zuglói NER-nek.

Szomorú, hogy Papcsák tanácsadói szerződései után most Karácsony tanácsadói, kommunikációs, média szerződéseit kell  kikérni és nyilvánosságra hozni.  Ez az adatkikérés folyamatban van és máris több érdekes szerződés akadt. 

Ha az átláthatósági biztos  csekély munkavégzését nem a szimpla lustaság okozza, akkor csak szabotázsra gyanakodhatunk.

Mert a legfeltűnőbb és legárulkodóbb az, hogy az átvilágítási akarat épp az ambiciózus  munkaterv legizgalmasabb részénél a kerületi közbeszerzéseknél, melyek -  Vágó helyesen vette észre,  tényleg egyszereplősek -  és a legátláthatatlanabbul működő, sok százmilliót, sőt milliárdot mozgató cégeink pl.  a Zuglói Városgazdálkodási és Közszolgáltatási Zrt átvilágítása előtt fogyott el, és került abszurd módon a helyükre a legártatlanabb intézményünk, a Szociális Szolgáltató Központ átvilágítása.

Át akarta világítani a közbeszerzéseket és a vagyonkezelőt, vigyétek!

2630232.jpg

Hogy hová tűnt az Átvilágítási biztosunk, és hosszú hónapok óta miért nem dolgozik, hogy miért tért el a saját maga által kitalált menetrendtől, (hogy miért hiányoznak komplett hónapok a munkatervből)  arra nem adott választ a polgármesteri kísérő levél. 

 

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-2.jpg

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-3.jpg

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-4.jpg

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-5.jpg

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-6.jpg

Hogy lett-e bármiféle felelősségre vonás a "semmiben nem felel"  meg tartalmú jelentés után a Piac Kft-nél azt nem tudni.

Ne felejtsük el, ez az a cégünk, melynek élére minden pályáztatás nélkül  szavazták meg jobb és baloldal kéz a kézben  igzgtónak :  Szatmáryné Jahl Angélát,

Szatmáry Kristóf Fideszes zuglói országgyűlési képviselő anyukáját, a BKIK leszerepelt elnökét, ex fideszes fővárosi képviselőt. A cég működése mindmáig teljes titok a képviselő-testület előtt.

A munkatervért és a Piac cég  áttekintéséért másfél havi munkáért alant a teljesítési igazolása:

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-1.jpg

 

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-8.jpg

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-9.jpg

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-10.jpg

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-11.jpg

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-12.jpg

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-13.jpg

A fenti  11 számozatlan és dátumozatlan oldal a kilenc hónapos Átláthatósági biztosi munka eredménye.

És a második teljesítés igazolás: atlathatosagi_biztos_teljesitesek-7.jpg

atlathatosagi_biztos_varnai_laszlo_level_2018_10_09.jpg

És végül nézzék meg, hogy miként nyilatkozott Vágó Gábor leendő munkaköréről.

j

Szólj hozzá!

Címkék: Vágó Gábor Karácsony Gergely átláthatósági biztos Békefi László

Zuglói időutazás

2018.09.30. 12:39 varnai

Zugló napi működtetése, fejlesztése körüli viták sok időnket veszik el, de néha érdemes megállni és körülnézni. Mert  a napi csatározások közepette a rohanásban észre sem vesszük,  milyen gyönyörű épületek, értékek vesznek körül minket.

E kincseket, mögöttük lévő élettörténeteket szeretnénk minél több embernek, zuglóinak és nem zuglóinak megmutatni, mert a körülöttünk lévő múlt megismerése vezet a megőrzéshez, és a normális,  a múltat megbecsülő, el nem tipró fejlődéshez, fejlesztésekhez.

A Civilzugló Egyesület mindezek okán évi két helytörténeti sétát rendez, afféle időutazásokat. Tavaly ősszel az Amerikai utat, idén tavasszal pedig a Hermina utat jártuk végig Millisits Máté kalauzolásában. Most szeptemberben pedig a Thököly utat  néztük végig dr. Buza Péter várostörténész vezetésével. Mindhárom teltházas volt.

A sétát a hozzávetőleg ötven érdeklődővel a Domonkosok templománál kezdtük. A Thököly út Zugló első főútjaként  gyönyörű villákkal, a gazdagodó pesti polgárság, kereskedők, iparosok lakóházaival, bérvilláival van tele. Budapest fénykorában épült, lakott itt Karinthy Frigyes, a történelem végigjárta, elegáns palotáinak tulajdonosai eltűntek,  pincéjében embereket vertek agyon és bújtattak, villáit államosították, szétdarabolták, mára forgalmas, füstös főúttá vált, stukkóit, szobrait befüstölik, szétrázzák a buszkonvojok. A mi feladatunk lenne, hogy megőrizzük, rendbe tegyük.

templom1227net.jpg

A Herminamező Polgári Köre - alapítva 1990 (azaz ők már akkor polgári kör voltak a szó eredeti, jó értelmében, amikor a fidesz még nem vágyott politikai termékként használni a polgár szót) hosszú kitartó munkával gyűjtik Zugló helytörténeti emlékeit, és szerkesztették Zugló Lexikonná az anyagot. Rendeztek belőlük kiállításokat is, míg el nem vették tőlük a Kassai téri kiállítóhelyüket. Ma a zuglói helytörténeti gyűjtemény valahol dobozokban hever, régóta javaslom, hogy biztosítsunk számára egy állandó kiállítóhelyet, mint azt számos kerület és város teszi. 

A Herminamező Polgári köre hosszú munkával elérte, hogy a zuglói önkormányzat évente kirakja az általuk szerkesztett, megtervezett táblákat.  Immár majd 80 tábla olvasható a Hermina úton, az Amerikai úton és pár hete a Thököly út Cházár András utca közötti területen, rangos épületeket vagy jeles itt lakó személyeket, mesés életutakat bemutatva.

tablak_1232net.jpg

Ilyen volt építésekor. 

foisi_1230.jpg

És szerencsére ilyen ma is.

valaha_8686_1.jpg

A Thököly út gyönyörű platánjaiból sajnos mára hírmondó is alig maradt. Tavaly a kérésemre a Főkert egy csomó fát pótolt, de valamilyen megmagyarázhatatlan okból japán akácokat ültettek, melyek hatalmas mennyiségű büdös, rohadó terméssel borítják be a környéküket.

A mellékutcákba is benéztünk. A Zichy Géza utca 10. szám alatt áll László Fülöp "lovagvár" műterme, mely még romosan is impozáns. Az állagmegóvási kötelezettséget törvény írja elő a tulajdonosok számára. Érvényesítenünk kellene, csakhogy ehhez először jó példával kéne élen járnunk, de mind az állam, mind a zuglói önkormányzat által birtokolt számos műemlék pusztul évtizedek óta. 

Ilyen most, pedig az épületben nem szegények laknak, a zuglói, istvánmezei, herminamezei lakások hatalmas értéket jelentenek.

zichy_1238net.jpg

És ilyen volt újkorában.

budapest-xiv-kerulet-laszlo-fulop-lovagvara-.jpg

helytorteneti_1239net.jpg

És egy másik romos villa, melynek majd felét az önkormányzat birtokolja, a 140 nm-es lakás kibelezve két évtizede üresen áll. 

tabla_1253net.jpg

Sétáljanak egyet erre, mifelénk a szép őszi időben!

Szólj hozzá!

Amikor a "zöld " polgármester megtorpedózza a faültetési programot

2018.09.26. 08:45 varnai

Mára mindennapi gyakorlattá vált a zuglói önkormányzatban, hogy az óvodás szintű politikai keresztbetevősdi a legpolitikamentesebb  kezdeményezéseket is elgáncsolja - például egy óvodai faültetési programot.

A szeptemberi ülésen több százmilliós telekeladás mellett egy kisértékű, 8 milliós, de szimbolikus napirendi pontot tárgyaltunk. 

A zuglói általános iskolások, középiskolások, óvodások bevonása a zuglói faültetésbe, ezáltal környezettudatos és lokálpatrióta nevelésük elősegítése

 

című napirendet, melyet környezetvédelmi tanácsnokként jegyeztem. A programot 2016-ban kezdtük, nem volt egyszerű, húzták, szabotálták ameddig lehetett, a gyerekeket is igyekeztek kihagyni,  de végülis több, mint 100 fát ültettünk el a huszonegynéhány óvoda udvarán és a közvetlen környékükön. 

faultetes_heminka_1.jpg

Faültetés a Herinka óvodában. A gyerekek ültetnek, nem a politikusok. Tán épp ez a baj.

 

Idén ezt a programot folytattuk volna, belevéve az önkormányzati tulajdonú tucatnyi kerületi iskolánkat is, melyeket tavaly kihagytak.

Meghökkentő módon azonban amikor a testületi ülésen ehhez a napirendi ponthoz értünk, Hajdú Flórián MSZP-s alpolgármester az előterjesztés napirendről levételét kérte. Ilyenkor vita nékül szavaz  testület, tehát érdemben nem is lehet megvédeni, kritizálni, netán módosítani az előterjesztést. 

A  levételről szavazás az alábbiak szerint alakult:

faszavazas.jpg

 

Az IGEN szavazatok a napirendről LEVÉTEL támogatását jelentik.

Az Zuglóban már senkit nem ér meglepetésként, hogy a kerület még meglévő, egyre fogyatkozó zöldterületein az MSZP fák helyett monstrum épületeket (plázákat, lakótornyokat) akar látni, és fák ültetése csak kampánycéllal, önmagukat mutogatva történhet.

toth_fat-ultet.jpgTóth Csaba országgyűlési képviselő és Hajdú Flórián alpolgármester fát ültet az eltűnt képviselőjük pótlására kiírt választási kampány során.  Hajdú most levetette napirendről az óvodai, iskolai faültetési programot.

Azt tapasztalatból tudjuk, hogy a Fidesz frakció a nagy értékű közbe(n)szerzések áttolásakor, (HUNGAST, útfelújíítások, zöldterület fenntartás, parkolás, Pilangó park átépítése), sőt Liget beépítés ügyben is kisegtik egymást, és néhányan ha szükséges (Bosnyák téri telek-pláza kötbér elengedése) akár kiszavaznak a frakcióból. 

Az mégis váratlanul ért, hogy a magát zöldpártinak mondó Párbeszédes polgármester, Karácsony Gergely mára odáig jutott Tóth-tal a párbeszédben-megalkuvásban, hogy egy faültetési program kinyírásáról szavaz. Bravó. Ha már nincs otthon tükör szívesen adok kölcsön egyet.

8 komment

Címkék: óvoda faültetés karácsony gergely Zugló Tóth Csaba országgyűlési képviselő

Bringázz velünk és ismerd meg Zugló történetét!

2018.09.12. 17:40 varnai

 Szombatra két egymást kiegészítő programra  invitálja a Civilzugló Egyesület a budapestieket. Délelőtt az őszi helytörténeti sétánkon a valaha gyönyörű Thököly úton tartunk időutazást. Délután pedig a szomorú jelen:  immár az ötödik TÚR 'D Rákosrendező felvonulást tartjuk Zugló nem létező kerékpárútjain.  Gyere, tarts velünk!

A Thököly út a főváros egyik legpatinásabb és legszebb főútvonala, százéves gyönyörű villák szegélyezik, melyekhez fantasztikus életmesék, történetek, legendák tartoznak. 

Tudja például melyik épületből indult reggelente, szált villamosra Karinthy Frigyes író? Melyik volt Pápai Manó varrógépgyáros bérvillája, miért híres a Stefánia sarkán a Szociális nővérek rendháza, és ki az a hölgy, és miért faragták kőerkélyre két házzal odébb?

Sétánkat Buza Péter várostörténész, remek mesélő, számos Budapestről szóló könyv szerzője vezeti.

Találkozó 10.30-kor a  Thököly út Cházár András utca sarkán a templomnál.

 thokoly_ut.jpg

 Thököly út 1900 -  és a buszkaravánok -  előtt, ( forrás Fortepan.hu, Budapesti levéltár)

Ami szép volt a XIX. században ma már nem mindenhol praktikus. MÁV által karban nem tartott századfordulós kockaköveket (és világháborús állapotú  állomás épületet) csodálhatjuk meg délutáni programunkon.

A Túr 'de Rákosrendezőnk alkalmat ad egy kis könnyű közösségi kerékpározásra. Most rendőrökkel lezárt utakon, zeneszóval kisérve járhatjuk be Zugló hiányzó kerékpárútjait, az Ond vezér útját, a Fogarasit, a Nagy Lajos király útját, megtekintjük a Thököly út  össze nem érő kerékpárút szakaszait, az Erzsébet királyné úti aluljárót, ahol a gyalogosok és a bringások kínjukban egymást lökik fel, a hatsávos Hungária körutat, ahol a bringásnak  életét kockáztatva kellen átmennie. Természetesen, mint ezt az indavideo film pontosan bemutatja, a Rákosrendezői átkötés, ezek az utak áltlában nem csak a zuglóiaknak, de minden fővárosi bringásnak hiányoznak, mert a fővárosi kerékpáros főütőerek.

Indulás 14.30-kor az Örs vezér teréről.

Kedvcsinálóként nézzzétek meg a 2015-ös vonulás filmjét.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Kihalnak a zebrák Budapesten

2018.07.31. 11:48 varnai

A zebra populáció  a kritikus szint alá csökkent az egész fővárosban, Zugló 17 négyzetkilométeres rezervátumában már csak elvétve találunk egy-egy életképes egyedet.

Immár több mint fél éve, 2017. novemberében írásban kértem a Budapest Közút Kft-t, a főváros közútjaiért felelős céget, hogy Zugló főútjain a teljesen elkopott gyalogátkelőhelyeket fesse újra. A munkát a fagyok elmúltával elvégzik, szólt az ígéret, bár Almássy Kornél vezérigazgató hozzátette, évek óta a szükséges keret töredékét kapják. Én nem tudom, de mintha sehol nem látnék új friss felfestéseket a fővárosban.

Vajon hány gázolás történik, naponta hány közlekedési veszélyhelyzet alakul ki e hanyagság miatt, és vajon ez nem kimeríti a közúti veszélyeztetés fogalmát?

 Zugló legtöbb kereszteződésében  évek óta nem jelzi semmi az autósoknak, hogy hé,  óvatosan közelíts! - itt gyalogosoknak van elsőbbségük.  Nem csoda, hogy Budapesten az autósoknak eszük ágában sincs lassítani,  megállni, és érthető, hogy félve, alig mernek átkelni a gyalogosok, ott ahol a Kresz szerint nekik lenne elsőbbségük. 

zebr_vez_szuglo_0326.jpg

A Szugló - Vezér út sarki "gyalogátkelőhely". A kereszteződés kiemelt védettséget kéne, hogy élvezzen, mert a  képen is látható Olajág nyugdíjas-otthon lakói, nem ritkán rolátort tolva, itt kelnek át a Bosnyák piac felé.

zebr_vezer_szuglo_0327.jpg

zebr_nagy_szuglo_0324.jpg

A Nagy Lajos király útja Szugló utca sarka

zebr_comori_miskolci_0340.jpg

A Csömöri út Miskolci út kereszteződése

zeb_miskolci_mogyorodi_1026.jpg

A Miskolci út Mogyoródi út kereszteződésében mára szinte nyomtalanul eltűnt a zebra.

zebr_vezer_egressy_3354.jpg

 Vezér út Egressy út sarok - ennek, illetve a Róna Thököly saroknak a rendbe tételét kértem hét hónappal ezelőtt... eddig hiába.

zebr_rona_mogyorodi1854.jpg

A Mogyoródi út Róna utca sarok

zebr_nagyl_1441.jpg

A Nagy Lajos király útja Fogarasi út sarki nagyon forgalmas zebra helye

zebr_belvaros_1881.jpg

 A belvárosban sem fényesebb a helyzet, a Bajza utca Damjanich utca sarka elpusztult zebrájának maradványai

Emailben kérem a Közútkezelőt illetve a fővárosi képviselőket, hogy végezzék el a munkájukat, tekintsék a fővárosi gyalogosok védelmét, a balesetek, gyalogos gázolások megelőzését kiemelt fontossággal. Amint válaszolnak közzéteszem.

 

15 komment

Címkék: gyalogátkelőhely Tarlós István Zugló Almássy Kornél Budapest közút Kft

Térkővel kezelik a drogproblémát

2018.07.25. 21:09 varnai

Zuglóban nyáron sem áll meg az élet - bár a kerület honlapja, a polgármester kitartóan hallgat róla - felmentették a jegyzőt. (a második hozzáértő jegyzőt veszítjük el a ciklusban) Rendkívüli testületi  ülésen engedélyezték több száz lakás megépítését a Bosnyák téri gyepűre, de eközben elmaradt a júliusra ígért  2 milliárdos megtakarítás testület elé hozása.  Az ott lakók kérését félresöpörve dübörög a Pillangó park  "megújítása", 590 milliós látvány beruházással, térkő lerakással próbálják a lakótelepen gyors ütemben terjedő drogproblémát megoldani.

Miután a jegyző nem jelent meg a legutóbbi rendkívüli testületi ülésen és ennek okára, a terjedő pletykákra a képviselők érthetetlen mód nem kérdeztek rá, a legutóbbi Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottsági ülésen megkérdeztem: bizony, Makranci László jegyzőt július 10-vel felmentette a polgármester. A kerület lakosságát, a képviselőket mindmáig nem tájékoztatták, a második jegyző elvesztését nem indokolta az amúgy rengeteg ügyben megszólaló, saját meglátása szerint Zuglót remekül vezető polgármester.

A testületi ülésen engedélyezték, hogy a Mundo beruházást eladják, sőt az MSZP frakció +4 fideszes képviselő ahhoz is áldásukat adták, hogy a terület 15%-án lakások épüljenek. Ki emlékszik már arra a Szabályozási Tervben rögzített elvre, miszerint Zugló megtelt és a tömeges lakásépítés nem segíti a kerület fejlődését?

mundo-center.jpg

A pár évvel ezelőtti látványtervek. Szemfényvesztés volt már ez is, hiszen nemcsak villamos nem lesz, de se az MTK sportcsarnok, sem az új piac épületre semmiféle tulajdonosi szándék, terv sincs.

A Bosnyák tér valaha volt sportpályáján és a tanuszoda helyén 100.000 nm-nyi pláza és több száz lakás is tornyosul majd.  Épp csak a közösségi funkció: a közpark, a  városközpont maradt ki, hisz az ide tervezett közparkból, önkormányzati épületről,  netán új szakrendelőről, rendőrségről, kulturális központról a szerződés módosításkor nem esett szó, a polgármesteri előterjesztés  semmi ilyet nem kért az új beruházótól. 

Ami nem kerül a testület elé az sokszor fontosabb a láthatónál. Ugyanis: hiába szerepelt az elfogadott 2018-as költségvetésben az, hogy a 2 milliárdos betervezett megtakarításról a testületnek döntenie kell, máig nem került a testület elé semmiféle anyag.

megtakaritas.jpg

Vajon mely területeken lett meghúzva a nadrágszíj, lett-e egyáltalán megtakarítás? Ki hozott döntéseket? Hogy áll a költségvetés?

A Pillangó park ügyében látványosan vezették az orruknál fogva az ott lakókat. A Zuglói Lapok-ban arról tájékoztatta a kerület lakóit a polgármester, hogy megállapodott a lakók képviselőivel. Ez sajnos nem igaz, a lakók nem egyeztek meg, hisz a legfontosabb kéréseik:  a rengeteg térkő, a járdák feltörése, a sportpályák felújításának elmaradása nem változott a beruházási tervben. 

37407102_1930916860286591_4242401861279154176_n_1.jpg

A százszor megígért új fakivágási tervvel is lehet egy kis baj, mert úgy tűnik nem létezik, azaz érvényben maradt a régi: 93 fa kivágása, melyből 68 a térkő sétányoknak van útban.

Az elmúlt napokban a kivitelező konzorcium (mely afféle  zuglói ELIOS-ként  a kerület összes zöldterületi munkáját versenytársak nélküli közbeszerzéseken nyeri, érdemes elolvasni az Átlátszó cikkét )  nekilátott a Pillangó park széttúrásának.

Elkerítették a park nagy részét, feltörték a jó állapotú járdákat, és már a a legfontosabb, a rengeteg térkő is megérkezett - nincs mese, ezt mind le kell rakni a parkba. 

kerepesi_jarda_0428.jpg A már feltört Róna utcáig vezető járda hűlt helye, nem volt semmi baja, ettől 3 méterre fog futni az új térkő sétány. Helyett kellett csinálni a megvett 5000 négyzetméternyi beton térkőnek, rengeteg szegélykőnek és más rég beszerzett terméknek.

terko_0432.jpg

Mekkora biznisz már ennyi térkövet rásózni Zuglóra? Nem árulják el.

Bár már százszor kértük a részletes, beárazott szerződést  hogy lássuk mi mennyibe került, nem adja  oda az önkormányzat. lIyen az átláthatóság a valóságban Zuglóban.

terko_jarda0422.jpg

 A karókkal kijelölt térkő sétányok nem képesek ívesen kanyarodni, (nincs a tervezőnek görbe vonalzója se fantáziája) ezért a fák  útban vannak, de  ha szerencséjük van nem vágják ki őket, csak méregdrága gumival kerítik körbe. Két méterrel odébb fut a meglévő, 2014-ben letett tökéletes  minőségű járda, melyet nemsokára szintén feltörnek.

Összehasonlításként pár más zuglói járda, mindenki tud hasonlókat mutatni a kerület bármely pontján. Ajánlom a kerület vezetőinek babakocsival, gyerek biciklivel, tolókocsival kipróbálni. Az idősek ilyen járdákon combcsonttörést,  egy teljesen egészséges ember is csuklótöréses esést kockáztat, ha nem néz a lába elé.

bacskai_jarda_1459.jpg

A Bácskai utca Róna utca Titel utca közti részén 20 méterenként található egy-egy hasonló gyilokárok.

ungvar_lskotelep_1479.jpg

 

mirtusz_jarda1461.jpg
Botlató árok a Mirtusz utca Nagy Lajos felőli végén és egy homemade járdapótlék az Ungvár utcai lakótelepen. Balkáni állapotok.


Mit diktálna a racionalitás, először ezeket a "járdákat" vagy a Pillangó parki 2014-ben készült járdákat kell feltörni és rendbe tenni?

A Pillangó parkiak - mit tehetnének mást? - tudomásul vették a parkjuk fél évre történő lezárását, elkerülhetetlennek tűnő szétrombolását.

A Pillangó parkot ugyanis már nem csak az önkormányzat rombolja, teszi élhetetlenné, hanem az odaszokó drogosok, dealerek, alkoholisták, hajléktalanok is.

Egyetlen nap, a július 23-i lakossági bejárásunk "gyűjtése":

drogo1_1829.jpg

A beszélni alig tudó úriember teljes kómában, kérésünkre odébb támolyog, majd száz méterrel odébb újra elterül. A kihívott rendőrök igazoltatják, majd feltehetőleg mindent rendben találhattak, mert elengedték.

drogo2_1834.jpg

Állandó tanya a Kerepesi út mentén. Annyira ki voltak ütve, hogy észre sem vették, hogy ott vagyunk.

drogo3_1842.jpg

Öntudatlan drogos az Aprók parkja játszótértől 30 méterre. 

fecskendo_1840.jpg

Fecskendő az óvoda kerítése mellett. A kerületi rendészet Padlizsán utcai kirendeltsége 300 méter, az ÁNTSZ ablakai jóformán ide néznek.

drogzacskok_1844.jpg

Drogadagos zacskók a játszótér mellett.

Tehát miközben a valaha jobb sorsú  Pillangó lakótelep, a park és a teljes környék, a Kerepesi úti lakótelep is kezd közveszélyessé válni -  a lakók kínjukban őrjáratokat szerveznek, a Betyársereg fellépését várják - a zuglói önkormányzat a meglévő burkolatok felverésére, térkőre cserélésére költi a pénzt. Bravó.

 

7 komment

Címkék: költségvetés jegyző Zugló Bosnyák tér Karácsony Gergely MUNDO Pillangó park Drog Zuglóban

Nem a jegyzők az alkalmatlanok

2018.06.28. 09:13 varnai

"Bizalomvesztéssel" indokolta a rendkívüli állomány-gyűlésen a polgármester, hogy felmondott a nem egészen két éve hivatalban lévő jegyzőnek. A baj az, hogy a mára hivatal dolgozói  - és a zuglóiak többsége is -  pontosan látják, nem az immár második jegyzővel van a baj, nem ők alkalmatlanok a pozíciójukra.

Nincs két éve, hogy Hofmanné, egy nagy tudású, szakkönyveket író szakember, akit már Karácsony polgármester választott,  távozott a kerületből. 

Most szintén a polgármester által kiválasztott jegyző távozik.  Két évig sem húzta.

A sunnyogás a szokásos karácsonyi.  Míg a Thököly úti fák megvédésével, a hajléktalanoktól lakást megtagadó bal és jobboldali összefogással egyből telekürtölték a sajtót, a jegyző felmentéséről gondosan hallgattak, még a képviselőket sem sikerült öt nap alatt értesíteni, nemhogy Zugló lakosságát. Jellemzően a politikusi Facebook oldalán sem sikerült elmondani a jegyző felmentését, és 25-én kitett RTL interjúban sem említi a kerületi történések között a kerület legelső köztisztviselőjének felmentését.

Makranci Lászlóval ismét egy nagy szakmai rutinnal rendelkező, hozzáértő szakembert veszítünk.

makranczi-laszlo-profil-702x336.jpg

 

Ő volt az, aki gyakorlatias műszaki szakemberként elkezdte sorra áttekinteni a különböző szakterületeket, a lakás állományt, a helyiség gazdálkodást, kiharcolta és emberekkel töltötte fel a Főmérnökséget, próbálta vinni a hivatalt, döntéseket kicsikarni a teljesen érdektelen polgármesterből, vívott helyette az öntörvényű Városgazdálkodási Zrt-vel,  - tette ami a polgármester dolga lenne.

A zuglóiak csak az újra papcsáki szintet elérve úja teljesen propaganda lappá tett Zuglói Lapokban megjelenő álláshirdetésekből tudják, a hivatalt sorra hagyják el az évtizede a kerületet szolgáló szakemberek, a pénzügyről, és a többi osztályról: megunták a fejetlenséget, a vezetetlenséget, a kerületet kifosztó, tönkre tevő, a szakmaiságot rendre felülbíráló politikai döntéseket. 

Eközben a hivatal, a bérlista tele politikai kinevezettekkel, haverokkal, semmittevőkkel: negyedik alpolgármesterrel, négy kabinettel,  sporttanácsadóval,  a polgármester volt frakciótársaival:Vágó Gáborral (januári kinevezése óta nem láttuk semmiféle produktumát)  Szilágyi Lászlóval,  a Párbeszéd köztisztviselővé kinevezett tagjaival, kuratóriumi tagjaival, - így nem lett Zugló  PM kifizetőhelye.

  A létszámokból látszik, hogy a legfontosabb a média, az önfényezés, tucatnyi sajtósunk van, többen vannak mint a bármikor. Eközben a Városgazdálkodási Zrt., a Cserepes a szocik, míg a Sport Kft a zuglói Fidesz kifizetőhelyeként működik. Külön pikáns, hogy az önkormányzati piacunk igazgatójának bal és jobboldal kéz a kézben nevezte ki Szatmáryné Jahl Angélát, Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő BKIK-s ügyeikről, számlaadásról elhíresült mamáját.

A legjellemzőbb, hogy miközben a hivatalt, a kerületet helyette vezetni próbáló jegyzőt kirúgja a polgármester, eközben a média előtt a Soros tervről a migránsokról vitatkozik, az MSZP-vel tart a Kúria előtt sajtótájékoztatót. Ha ennyire nem Zugló érdekli, akkor miért kapaszkodik ennyire Zugló polgármesterségébe, hiszen a kerület összes pénzzel kapcsolatos döntését úgyis Tóth Csaba hozza, miért vesz el újabb éveket a kerülettől?

 

 

 

3 komment

Címkék: jegyző Karácsony Gergely Makranci László

Ki nem javították, de a balesetveszélyt elhárították

2018.06.20. 09:27 varnai

Pár napja kértem a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt-t, hogy az általuk üzemeltetett, brutálisan balesetveszélyes városligeti focipályákat tegyék rendbe. Dicséretesen gyorsan reagáltak, bár azt nem értem, hogyha "tisztában voltak a sportpályák sajnálatos erodálásával" akkor miért nem tettek semmit z elmúlt négy évben, hogyhogy nem tűnt fel nekik a kiálló betonvasak? Egyre erősebb a gyanúm, hogy a Zrt., a kormány egyetlen dolgozója sem él a pesti oldalon, nem jár ki a gyerekeivel a Városligetbe.

Az itt élők, a ligetet napi szinten használók nevében mindenképp szeretnék köszönetet mondani.

Sajnos félmegoldás született: a szemkiszúróan veszélyes vasakat eltávolították, de a lyukas kapukat nem foldozták be...  gondolom, a ki tudja mikor "elbontásra kerülnek" okán.

Szerintem a távoli jövőben, 4-5 év? épülő új focipályák előtt beleférne, elvárható, hogy ezeket a meglévő, közkedvelt és kihasznált pályákat is kicsit rendbe tegyék. Arra a pár évre.

kapu.jpg

Ilyen volt.

focikpu.jpg

Ilyen lett. A labdák meg fényesen suhogva szállnak el a .... magosba.

A Zrt. 250 milliárdos büdzséjében nem volt 50 ezer forint, hogy a kiszedett részeket visszapótolják. Kíváncsi vagyok, ha a vezérigazgató céges autójánk elromlik az egyik kereke, csak kiszedik-é vagy ki is cserélik?

vas_gozgep_1275_1.jpg

Most végre tisztességesen leflexelték a lapátkerekes gőzgép talapzatát is. Vajon ki vehette át, ki adhatta ki  a fémtolvajos megoldásra a teljesítés igazolást?

laptkerekes.jpg

A lapátkerekes gőzgép hűlt helye, immár nem fémtolvajos módon eltávolítva.

A mögötte lévő pad hiányzó háttámlájáért külön levelet kell írni?

Amúgy az a lapátkerekes gőzgép senkit nem zavart, kívül esik az építési területen, igaz néha le kellett volna festeni. A gyerekek imádták, hiányolják, most évekig valami kültelki raktárban fog rozsdásodni.

Írtó klassz lett volna, ha nem csak azt sikerül az előtte lévő táblára ráírni hogy TILOS RÁMÁSZNI, a Közlekedési Múzeum tulajdona, hanem hogy mi ez.

A Civilzugló Egyesület vagy öt éve, hogy levélben megkereste a múzeum akkori igazgatóját, felajánlva, hogy lefestjük a rozsdásodó ipari műemléket, illetve, hogy találjuk ki, hogyan lehetne, szimbolikus módon körülötte a hajdani hajót megjeleníteni, igazi infotainmenté alakítani a relikviát.

19182229373.jpg

Alant befolyatom a Zrt. kommunikációs igazgatójának levelét. 

Tisztelt Várnai Úr!

 

Köszönjük megkeresését, amelyet továbbítottam a kollégáim felé, akik rövid időn belül elhárították a sportpályán tapasztalható balesetveszélyt, amint azt a mellékelt fotók is igazolják.

Szeretnénk biztosítani arról, hogy a Városliget Zrt.-ben munkatársaimmal karöltve teljes kapacitásunkkal azon dolgozunk, hogy az elmúlt évtizedekben kialakult elhanyagolt, leromlott állapotokat a Liget Budapest Projekt megvalósításával felszámoljuk, és minden elemében megújítsuk a parkot oly módon, hogy azt modern üzemeltetési stratégiával és a karbantartás intenzitásának növelésével fenntarthatóan jó állapotban tudjuk majd megőrizni az utókor számára.

Természetesen tisztában vagyunk a városligeti sportpályák sajnálatos erodálásával, éppen ezért is kezdeményeztünk széleskörű egyeztetéseket a környékbeli iskolák képviselőivel - tekintettel arra, hogy a parkrész fő felhasználói jellemzően a környékbeli diákok -, hogy az ő javaslataik alapján már a parkfejlesztés első ütemében jó minőségű, biztonságos sportpályákat adhassunk a parkhasználóknak. Ezeket az új sportpályákat rövidesen megnyitjuk a Vakok kertje mellett, karnyújtásnyira az Ajtósi Dürer sor, Stefánia út csatlakozásától, nem messze az ön által is hivatkozott, leromlott állapotú pályáktól. Az új parkrész helyszínének kijelölése is az egyeztetések alapján történt, ami azért is kívánt megkülönböztetett figyelmet, hogy az iskolások egy tanóra keretében, rövid idő alatt elérjék, és könnyen megközelítsék az új pályákat.

A munkálatok már előrehaladott állapotban tartanak, várhatóan még az iskolakezdés előtt használatba vehető lesz a sportpark, két multifunkciós pályával, melyeket egy teljes egészében átlátható, rekortán burkolatú 200 méteres futókör ölel körül, szintidő-mérésre alkalmas egyenes szakasszal és egy távolugró homokgödörrel. Mindezek mellett a helyszínen még kültéri fitnesz eszközöket is igénybe vehetnek majd a sportolni vágyók.

Az új városligeti sportparkot természetesen bárki használhatja majd, de tanítási időben elsőbbséget élveznek a környékbeli diákok.

Ugyanakkor nem csak ezekben merülnek ki a Liget Budapest Projekt sporttal kapcsolatos fejlesztései, a parkrehabilitáció további ütemeiben a Liget déli, délkeleti része minden bizonnyal az amatőr sportolók zarándokhelyévé fog válni a jövőben. A Városliget kert- és tájépítészeti megújítását tervező Garten Stúdió elképzelései alapján itt egy két kilométer hosszú, kivilágított futókört alakítanak ki, melyek mellett a minden korosztály számára elérhető labdás csapatsportpályák és a szabadtéri edzésre alkalmas „kondi gépek” kapnak helyet. Ideális körülmények és kényelmi eszközök várják majd a látogatókat: öltözők, zuhanyzók és ivó kutak segítenek abban, hogy a sportolás valódi élmény és kikapcsolódás legyen. Az elavult, romos sportpályákat a parkrekonstrukció során ütemezetten elbontják, így a Liget Budapest Projekt elkészültével összességében több és változatosabb, modern és biztonságos sportolási lehetőségek lesznek a Városligetben.

A parkhasználók a kutyás élményparknál már ízelítőt kaphattak abból, hogy milyen minőségben képzeljük el a Városliget teljes megújítását, bízom benne, hogy ahogy a gazdik és kedvenceik is nagyon pozitívan fogadták a megújult parkrészt és szolgáltatásait, úgy az új sportpályák is nagy örömet fognak jelenteni minden parkhasználóknak.

 

Üdvözlettel,

 Kurcz Adrienne

Kommunikációs Igazgató

 

A magam részéről csak azt nem értem, ha "tisztában vannak a sportpályák sajnálatos erodálásával", akkor azt miért nem javították ki az elmúlt négy évben, minden kérés, képviselői levél nélkül is?

 

2 komment

Szemkiszúrós focipályák a Városligetben

2018.06.13. 13:34 varnai

A Városliget focipályáit sok ezer budapest gyerek és sportolni vágyó felnőtt használja, hisz nem mindenkinek van alkalma vadiúj focistadionban hódolni fociszeretetének, hétköznapi mozgásigényének.   A ligeti kispályás "dühöngők" közkedvelt helye a zuglói és belvárosi fiataloknak,  a pályák az amatőr foci igazi szentélyei, mondhatni a pesti srácok Sancho arénái.

Csakhogy  ijesztő, balesetveszélyes állapotban vannak. Miközben a Városligetet üzemeltető városliget Zrt az építkezésekre, propagandára, a húsz méterre lévő kutyás élményparkra milliárdokat költ, nincs százezer forint, hogy meghegesszék az évek óta meredező szemkiszúró vasakat?kezes.jpg

Ma az alábbi levelet küldtem a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt igazgatójának:

Tisztelt Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt,

Kedves Gyorgyevics Benedek,
Pár napja kint voltunk a Ligetben a fiammal a kispályás focipályákon. Ijesztő állapotban vannak. A pályákat láthatóan soha nem takarítják, több helyütt hiányoznak a palánkdeszkák. Ennél rosszabb, hogy a  kapuk szétjött vasai életveszélyesek, bármikor  felszúródhat rájuk egy gyerek vagy felnőtt, nekifutva kiszúrhatja a szemét. Kész csoda, hogy még nem történt baleset.
Az elmúlt két évben több ligetes fórumon jeleztem ezt az illetékeseknek, de láthatólag semmi hatása nem volt. 
A Közlekedési Múzeum mellől elvitt lapátkerekes gőzgépet úgy vágták le, hogy 5 centis éles, rozsdás vasak meredeznek ki a talapzatból. (megjegyzendő, azóta is hiányolják a gyerekek, ki tudja hány évig  állhatott volna békében a helyén, míg nekikezdenek az építkezésnek)
 Ha egy oviban, iskolában megsérül egy gyerek, pl. rádől egy foci kapu - mint az elő szokott fordulni -  börtönbe megy az intézmény igazgatója. Ez persze a gyereken már nem segít.
Kérlek, gyorsan  intézkedjetek! Ezek filléres javítások, a kötelező fenntartás része.
Tisztelettel,
Várnai László
zuglói önkormányzati képviselő, 
Civilzugló Egyesület

kapu.jpg

A kapuk vas pálcái szemmagasságban szétszakadva, bármikor beléjük futhat valamelyik játékos. Döbbenetes felelőtlenség.

A Közlekedési Múzeum mellől több mint két éve vitték el a gőzmozdonyt s a lapátkerekes gőzgépet. A leflexelt talapzatot ott hagyták, öt centis rozsdás, éles vasdarabok meredeznek ki belőle. 

vas_gozgep_1275_1.jpg

 

 

1 komment · 2 trackback

Címkék: városliget tömegsport Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt focipályák sancho aréna

A kommunikáció megy, a működés, különösen az SZMSZ-nek megfelelő nem megy

2018.06.08. 21:09 varnai

A zuglói önkormányzat működése afféle folyamatos kampány üzemmód: alternatív valóságot bemutató siker propaganda az országos és helyi médiában, rengeteg polgármesteri médiaszereplés, kevés érdemi munka és gondos cselekvés.
A testületi ülések sorra elmaradnak,  jelentős döntések hónapokig csúsznak, de leginkább sosem születnek meg,  de ha megszületnek sem hajtják végre azokat.  Hogy csak a stratégiai fontosságúakat és a zuglóiak mindennapi életét érintőeket említsem, a testület hiába hozott döntést  bérlakás építésről,  lakbér rendezésről, a két szakrendelő felújításáról, szanálásról a kétmilliárdos hiányról, a 100 órás ingyenes parkolásról.
Mindezek okán a zuglóiak gyakorta úgy érzik, hogy Zugló nem fejlődik, nem működik, az általuk érzékelt mindennapi valóság és a Zuglói Lapok pozitív beszámolói és a "zuglói modellről" az országos médiában megjelenő nyilatkozatok mintha két párhuzamos, alternatív világ lennének.
102920_zuglotestulet_1.jpg
A fotón a képviselő-testület, mi arról dönthetünk amit elénk tesznek. Három és fél év telt el, mi maradandót  alkottunk eddig? 
Karácsony polgármester immár négy alpolgármesterrel és kabinetjeikkel  vezeti a hivatalt és és cégeinket, az ő munkájuk (lenne)  a döntés előkészítés és  a  testületi határozatok végrehajtása.
A kerület vezetésének legújabb szokása, hogy az előterjesztések tucatjait az SZMSZ szerinti határidőre nem készítik el. Ráadásul nem egy-kettő csúszik,  hanem a napirend fele, és épp a  lényegiek,  a húsz, ötven oldalas, sok száz millióról, pl. nagy értékű telek eladásokról döntő anyagok, ezeket nem ritkán papcsáki módra a testületi üléseken osztják ki, ezzel meglepve, tudatosan kész helyzet elé állítva a képviselőket. Felelős módon dönteni így nyilvánvalóan nem lehet. Bár  feltehetőleg ez sosem volt cél.
Miközben az előterjesztések fele nem készül el időre polgármesterünk épp a Thököly úti fák ügyében ad ki  remek sajtóközleményt,  a fák megmentőjének szerepében tetszelegve a médiában. Nem is lenne ezzel baj, de  kiadott sajtóközleményben sajnos elfelejtette megemlíteni, hogy a fővárosi döntést nem ő, mint fővárosi képviselő, hanem  a Ligetvédők szúrták ki és a Civilzugló Egyesület kezdett lakossági tiltakozást szervezni. Hiszen ha annyira bántotta volna a Thököly úti platánok sorsa már a május 30-i fővárosi közgyűlésen is tiltakozhatott volna.
A sajtóközleményében remek párhuzamba állíthatta volna a saját önkormányzatát, mely éppen 93 fát szándékozott kivágni a Pillangó Parkban és csak az elszánt lakossági tiltakozásra, ezer lakossági aláírás után visszakoztak. Mindezen sajtó és TV szereplések közben önkormányzatunk alig-alig, és igen gyakran SzMSz  ellenesen, törvénytelenül működik. 

A Zuglói Önkormányzat Szervezeti Működési Szabályzata a  Képviselő-testület üléseinek előkészítéséről az alábbiak szerint rendelkezik:
 
10. Az ülés összehívásának rendje
 
24. § (1)*4 A rendes ülésre szóló meghívót és az előterjesztéseket az ülésnapot megelőzően
legalább 7 nappal, a rendkívüli ülésre szóló meghívót és az előterjesztéseket pedig legalább 3
nappal előbb ki kell kézbesíteni, valamint ezzel egyidejűleg az előterjesztések kezelésére
szolgáló elektronikus rendszeren meg kell jeleníteni.

Tehát miközben az SZMSZ szerint az ülést megelőző hét csütörtök éjfélig a képviselőknek a meghívóval együtt kézhez kéne kapniuk az anyagokat, ehhez képest a májusi és a júniusi ülés hozzávetőleg harminc harminc előterjesztésének fele hétfőig - mely napon már a bizottságok az előterjesztéseket  tárgyalják -  nem érkezik meg a képviselőkhöz.
A május 7-én az alábbi levél kíséretében kaptuk meg a meghívót:

Tisztelt Képviselő Hölgy/Úr!

 Csatoltan küldöm a Képviselő-testület 2018. május 31-i (csütörtök) ülésének  meghívóját. Az anyag papíralapon a fakkból átvehető, továbbá megtekinthető a www.zuglo.hu és a www.govcenter.hu felületeken is. A meghívó szerinti 8., 12., 13., 23., 27., 29., 30., 31., 32., 33., 34., 35., 36. napirendi pontok anyagai később kerülnek postázásra.

 Tisztelettel:  Képviselői Koordinációs Csoport,
Szervezési ügyintéző

A június 7-én pedig az alábbi levélkét kaptuk. A júniusi testületi anyagok el nem készülte annak tükrében is abszurd, hogy a testületi ülést saját maguk hozták egy héttel előrébb a munkatervben betervezett június 21-hez képest. Biztos van egy-két fontos ember, aki  - a  rég ismert munkaterv ellenére - azon a  héten már elkezdené  amúgy is két hónapos nyári  vakációját. A Képviselő-testület ugyanis júliusban augusztusban nem ül össze, az önkormányzati döntéshozatal, működés lényegében megszűnik.

 Ami szerepel a  napirendben annál sokszor fontosabb, ami kimarad.
A képviselő testület októberben úgy határozott, hogy a zuglóiaknak megszavazott 100 órás ingyenes parkolást legkésőbb  március 31-ig dolgozza ki, (a polgármester kérésére újabb három hónapos haladékot adtunk)  hozza a testület elé. A május 31-i ülésen Kovács képviselő fel is hívta a figyelmet az elmaradásra, mindhiába, a parkolás előterjesztés a június 14-i testületi napirendben sem szerepel.
Hasonlón nem került napirendre a  2018-as költségvetésbe betervezett május 31-től megvalósítandó 2 milliárdos megtakarítási csomag részletezése, intézkedési terve.  Ha nem kezdik el a megtakarítást, a 2018-as költségvetés megvalósíthatatlan, Zugló önkormányzata év végével csődbe megy.
"Tisztelt Képviselők!
Csatoltan küldöm a Képviselő-testület 2018-06-14-i ülésének meghívóját. Az ülés anyaga a fakkba került. A meghívó szerinti 2., 3., 4., 6., 9., 11., 14.,18.,19., 20.,21., 22.,24.,30. és 31. napirendi pontok anyaga később kerül postázásra..
 Tisztelettel:  Képviselői Koordinációs Csoport,
Szervezési ügyintéző
Jelentős ügyekről, adóforintokról, ingatlan eladásokról, komoly döntésekből így, előterjesztések nélkül felelősen felkészülni, véleményt alkotni, felelősen dönteni nem lehet.
04_zuglo_cz-780x520_0_0.jpg
Helyben osztott anyagok. Természetesen lehet elfogadható ok egy-egy  sürgősségi előterjesztés napirendre vételére, de itt nem erről van szó. 

1 komment

Pillangó Park beruházás - az ott lakók igényei alapján, vagy drága és felesleges látványberuházás lesz a vége?

2018.06.04. 14:06 varnai

Zuglóban a Pillangó park felújítása nem megy tökéletesen. Az önkormányzat 590 milliós terve - ahogy az várható volt -  kivágta az ott élők biztosítékát. Hogy tiltakozásuknak nyomatékot adjanak két alkalommal bontották el a munkaterületet elhatárolni hivatott kerítést, több, mint kétszázan jelentek meg a tiltakozó fórumon,  ezer aláírás gyűlt össze, hogy a 93 fa kivágásával , a meglévő gyep felszedésével járó,  5334m2 beton térkövet lerakni szándékozó  látvány beruházást megakadályozzák.

Bár a polgármester  mindent megtett, hogy megakadályozza, csütörtökön nagy nehezen sikerült kiharcolni, hogy a képviselő-testület napirendre vegye, tárgyalja a Pillangó park ügyét, meghallgassa a lakosokat.

Azért egy fél napot csak megváratták őket (lássák ki az úr!) és végül egy dodonai, Murphy's határozat született: ha a problémát nem akarod  megoldani, hozz létre egy bizottságot!

 A fő szervezőkkel leülve, a május 10-i lakossági fórumon megjelenő több, mint 220 környékbeli véleményét összefogva ( a videóban meglehetősen tisztán hallatszik, látszik mit nem és mit akarnak a lakók)

https://www.youtube.com/watch?v=6Ughk_SxXQ4

 

 az alábbi 11. pontban foglaltuk össze a beruházást érintő kéréseiket.

Kérjük a Pillangó park az alábbi szempontok szerint áttervezni:

 

 1. A park rendezése során járdák, sétányok és bármi egyéb műtárgy kialakítása miatt fákat ne vágjanak ki, ne ültessenek át!
 2. A meglévő megfelelő állapotú, a fogadótérből kivezető, illetve metró megállóból a Kerepesi úthoz, és a Bolgárkertész utcához vezető járdákat ne törjék fel, helyükre közpénz pazarló módon ne kerüljön térkő.
 3. Egyenes, három méter széles sétányokra nincs szükség, a letenni szándékozott 5334 m2 térkő töredékére van szükség, ezek felhasználhatják a lakótelep belsejének felújításánál.
 4. A meglévő egybefüggő beállt gyepfelületeket ne szabdalják fel sétányokkal, NE szedjék fel.
 5. A beépíteni tervezett új locsolórendszerek a meglévő csőrendszert, és locsolótömlőket használják!
 6. A felszabadult keretből - ahogy a lakók a közösségi tervezés során is kérték - már az első ütemben újítsák fel a sportpályákat!
 7. Ahogy a lakók a közösségi tervezés során is kérték újítsák fel a Pillangó lakótelep belső járdáit, zöldterületeit, utcabútorait.
 8. Ne legyenek napozóágyak és grillsütők.
 9. A kis játszótér maradjon meg, az aszfalt helyére kerüljön gumiburkolat, vegyék figyelembe a szülők megküldött kéréseit!
 10. A tervezett kutyafuttató (k) elhelyezése kapcsán további egyeztetések szükségesek a helyben élő kutyásokkal.
 11. Ne alakítsanak ki új parkolóhelyeket, a fizetős övezetet minél hamarabb vezessék be!

 A park újratervezése során a már kialakult ligetes-kiserdős természetes hangulat megőrzésére törekedjenek: angolparkot és ne francia díszparkot tervezzenek!

Az áttervezés után az új terveket, beépíteni szánt konkrét utcabútorokat, lámpákat, játszótéri eszközöket, burkolatokat egy rendesen meghirdetett fórumon mutassák be!  A látványterveken a tényleges elemeket, növényeket, bútorokat mutassák!

 

Ezt a kérés sort terjesztettem be az összes formai, időbeli követelményt betartva előterjesztésként,  mely fel is került az ÖMTR rendszerbe. A határozatban a beruházás ideiglenes leállítását és a tervek fenti pontok alapján  átdolgozását, a szerződés módosítását kértem.

Nem volt ebben semmi törvénysértő, hiszen  a Közbeszerzési törvény természetesen lehetőséget ad  egy megkötött szerződés módosítására, egy egész paragrafus, a 141/4 §. taglalja a szerződések módosításának lehetséges módjait, okait.

Megjegyzendő, az előterjesztésem jórészt a valóságot törvényesítette volna, hisz a beruházást már  amúgy is  leállították, a munkát már május közepén el kellett volna kezdeniük, (meg is próbálták) és a terveket már jelentősen átdolgoztatták mindenféle testületi döntés nélkül is.

Hogy a testület, nyilvánosság elé ne kerüljön a lakossági tiltakozás mindent megpróbáltak. Egy vasárnap déli  (!) e-mailben a polgármester sajtósa hétfőre meghívott öt szervezőt. A szervezők végül a nyolc fős delegációt küldtek, és ragaszkodtak hozzá, hogy én,  mint az ügyüket támogató egyetlen képviselő is jelen legyek.

img_1189.jpg

A szerdai megbeszélés: Polgármester, Főmérnök, Főkertész, a Pillangó parkiak és én mint képviselő.

A tárgyaláson a polgármester hat pont teljesítését ígérte meg, de a  fák kivágása kivételével a leglényegesebbekről, (2. 3. 4. 5. 7.) a gyep felszedéséről, a hatalmas mennyiségű térkő a lakótelep belsejébe átcsoportosításából nem engedett. Egyre erősebb a gyanú, mintha a már meglévő térkő elsózása köré írták volna ki az egész közbeszerzést. Természetesen egy szóbeli ígéret nem sokat ér, különösen, hogy a megbeszélésről a hivatal részéről kérés ellenére sem készített senki emlékeztetőt. Nem mintha ebben a ciklusban Zuglóban egy  elfogadott testületi határozat sokkal többet érne.

A lakók és én is  - a fenti tárgyalás ellenére is -  mindenképpen ragaszkodtunk hozzá, hogy a Pillangó park ügye a testület elé kerüljön  és a közbeszerzés módosításáról szavazzon a Képviselő-testület. Mert e nélkül az elfogadott tervtől, aláírt szerződéstől lényegesen eltérni törvényesen nem  vagy alig lehet, tehát csak a lakók nyugtatgatására szolgálnak a változtatási ígéretek. 

Azért az jellemző, hogy egy zöld vezetésű kerületben képesek voltak elfogadni egy tervet, mely 68 fát a sétányok miatt vágatott volna ki, majd a lakossági tiltakozásra mégis pillantok alatt  át lehetett úgy tervezni a sétányok nyomvonalát, hogy egy fa se kerüljön a nyomvonalakba. Hát mennyire gondos, a helyszín növényzetét,  adottságait figyelembe vevő egy ilyen kerttervezés?

És két kép illusztrációként: miért féltik joggal a Pillangó parkiak a park beállt zöldfelületüket, harsogó zöld gyepüket. Ősszel az Uzsoki kórház mellé a Korong utcába épített ugyanez a Zuglóban minden parképítést fenntartást egyedül megszerző konzorcium  egy parkolót 11 millióért. A pár száz négyzetméternyi terület fűvel beültetése sem sikerült. Termőföld helyett homokos törmelék került lerakásra, erre vetették minden gondozás, locsolás nélkül a fűmagot. Kontrasztként a kocsibejáró másik oldalán a megmaradt, szintén locsolás nélküli beállt fű. Félő, ugyanígy nézne ki a Pillangó park is, miután eldózerolják az ősgyepet?

uzsoki_vetett_fu.jpg

uzsoki_regi.jpg

Kontrasztként a kocsibejáró másik oldalán a megmaradt, szintén locsolás nélkül megélő beállt fű. Félő, ugyanígy, "kopár szik sarjaként" nézne ki a Pillangó park is, miután DeerGardenék eldózerolják az ősgyepet.

A jegyző törvényességi észrevételt tett a közbeszerzést módosítani kívánó határozatra. Ilyet számos előterjesztésre írnak, ettől a testület még minden esetben tárgyalta az adott előterjesztést, megfontoljuk a jegyző véleményét, de bőven előfordult olyan, amikor ezen észrevételek ellenére is megszavaztak egy határozatot. Két súlyos példa erre, amikor az MSZP többségű Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság 1 milliárdról 1,4 milliárdra emelte a parkolás becsült értékét, majd gyorsított eljárásban írták ki a közbeszerzést. A lóláb annyira kilógott, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság elmeszelete a pályázatot és egy millió forintra büntette az önkormányzatot. A másik a Bosnyák térre tervezett Mundo telek tulajdonváltása, amikor a polgármester háta mögött a beruházóval megállapodva sok száz millió forintnyi kötbér elengedésére tett javaslatot Hajdú alpolgármester. A Jogi osztály három oldalon át sorolta, hogy ütközik a vagyonrendelettel, nem mellesleg BTK. hűtlen kezelés tényállása ekkora vagyonvesztést okozni az önkormányzatnak. Mégis simán napirendre kerültek ezek az előterjesztések, sőt meg is szavazták azokat. 

A Pillangó park esetében nem elégedtek meg a törvényességi észrevétellel. A polgármester szemrebbenés nélkül közölte, "sajnos" nem lehet tárgyalni, a napirendről az előterjesztés  "lekerült". Úgy kellett az SZMSZ-re hivatkozva  a törvények betartására figyelmeztetni, külön szavazást kérni, hiszen a napirendről, esetleges levételről a Képviselő-testület és nem ő (és különösen nem a jegyző) dönt.

napirend.jpg

A Pillangó parki előterjesztés  végül Civilzuglós, LMP-s, Jobbikos és Fideszes szavazatokkal maradt napirenden. 

A Testületi ülés ITT végignézhető.

Ezután újabb pitiáner próbálkozás  következett, hogy a megjelent két tucatnyi lakost eltántorítsák a  jelenléttől, hozzászólástól: nem voltak hajlandóak azt a napirend elejére venni.  Ezt a gesztust bármilyen témában megjelenő vendég esetében mindig megtesszük, a mai nap is, az MSZP szívének oly kedves a Vállalkozz Zuglóban! prezentációja egyetlen ember miatt simán a 27-ről az első helyre sorolódott.

A Pillangó parki lakók, akiket képviselni elméletileg megválasztottak minket, köztük egy tolókocsiban ülő fél lábú ember kitartóan végigvárták, míg a testület végigtárgyalja a megelőző 37 napirendi pontot majd háromnegyed órán át ebédel. 

Délután négy órakor végül sorra került a Pillangó park ügyének vitájára.

A lakók átadták az összegyűlt ezer tiltakozó aláírást. E csekélységet  meg azt, hogy a lakók konkrétan miért tiltakoznak és mit, miért kértek a Zuglói Lapok tudósítása véletlenül elfelejtette megemlíteni, míg az bekerült a cikkbe, hogy én törvénysértő vagyok : )  

A lakosok mély le és hülyének nézéséről tett tanúbizonyságot az a vitában sokszor elismételt mantra, hogy a "nyolc" tiltakozót én hergelem. A lakosok felnőtt emberek,  miután a terveket gondosan áttanulmányozták maguk kezdtek aláírásgyűjtésbe, maguk kezdtek szervezkedni. Épp azt a civil, polgári érdekérvényesítést, állampolgári lokálpatrióta jogot gyakorolták, mely annyira hiányzik ebből az országból.

Végül a kabinetfőnök dodonaira fogalmazott módosítója került elfogadásra, melyet  előterjesztőként elfogadtam. Ezt az MSZP-sek még megkontrázták, több körzetes képviselőt és a Környezetvédelmi Bizottság elnökét, a környezetvédelem iránt mélyen elkötelezett és mély empátiával rendelkező Sógor képviselőt is belehelyezték az áttervezéssel foglakozó egyeztető grémiumba.  Ezt is befogadtam, jöjjenek csak. Megjegyzendő, a lakosok természetesen először a helyi képviselőt, Lévai Sándort keresték, amikor a beruházás a tudomásukra jutott majd amikor ő mindenki számára elérhetetlen volt, se a lakossági fórumon se a ma testületi ülésen nem jelent meg, akkor fordultak hozzám.

pillango_modosito_elfogadott.jpg

Kíváncsi vagyok mikor lesz az első megbeszélés, ki és mikorra fogja összehívni. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: aláírásgyűjtés Karácsony Gergely S-Tér Kft. Pillangó park Lévai Sándor DeerGarden Parkfenntartó konzorcium

Fess velünk!

2018.05.30. 12:36 varnai

Festeni - mint Tom Sawyertől tudjuk  -  nem munka, sőt ritka alkalom, kiválasztottaknak járó értékes lehetőség, hisz nem festhet akárki.

A Civilzugló Egyesület jó szokásához híven idén is kifesti az Erzsébet királyné út mexikói út sarki , a 70-es troli végállomásánál lévő aluljárót!

E munkához örömmel várjuk mindazon gyermeklelkű felnőtteket és kreatív gyerekeket, akiknek van kedvük pár órát falra festeni és utána pár évig örömmel szemlélni a saját alkotásukat, és az azt csodáló bámész járókelőket.

Az időpont, június 3., most vasárnap, a kezdés 10 óra, de lehet egymást váltani! A festéket, ecsetet mi adjuk, cserébe üveggolyót, döglött patkányt, almát,  adományt elfogadunk. Olyan ruhában gyertek, amit nem sajnáltok!

Idén a MÁV is besegített, az újfajta hozzáállásért  egyrészt hálás köszönetünk, (másrészt az aluljáró tulajdonosaként annak kulturált állapotban tartása a kötelességük) előre lealapozták az egész aluljárót, nekünk már csak a színek és a minták felfestése hárul.

Eddig már több alkalommal kitakarítottuk, kifestettük mind ezt, mind a Korong utcai, a Tábornok utcai, a Mexikói úti és az M3 alatti aluljárókat.

Vasárnapra kedvcsinálónak pár fénykép ennek és a többi zuglói vasút alatti átjárónak az elmúlt évekbeli kifestéséről.

10_1_2014-08-03-020.jpg

edward5489.jpg

12_1_10465509_10152585673984469_5551220586453925254_o.jpg

 

10494546_870442476317824_2128514673921713969_n.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kreativitás közösség építés tábornok utca 70-es troli Mexikói út Civilzugló Egyesület Korong utca civil aktivitás erzsébet királyné út

A Pillangó park ligete is maradhat liget?

2018.05.08. 08:52 varnai

Miért viselkedik hatalmi pozícióban mindenki ugyanúgy? Ha a Városliget 250 fájának kivágása ellen kitartóan tiltakozik Karácsony polgármester, a baloldali kerületvezetés, akkor miért nem érzik kínosnak  a 93 fa kivágását, 5300m2 beton térkő lerakását egy nagyságrendekkel kisebb területen? Miért titok, hogy mennyivel csökken a zöldterület?

Nem érzik-e a zöld kerületvezetők, hogy mennyire félrement, felesleges, közpénzköltő a természetes hangulatú, ligetes-kiserdős Pillangó park beton térköves díszparkká alakításának terve?

Hogy mennyire eltúlzott az 590 milliós, egy pályázós közbeszerzéssel elkölteni szándékozott terv, mely éppen a lakótelep belsejét és a lepusztult sportpályákat nem érinti?

ret_8319.jpg

A Pillangó parkban miért nem érvényes a Maradjon liget a Liget!  jelszó?

Lenyomják-e  végül a lakosok torkán a "fejlesztést" vagy engednek? A testületi viták idején a sunnyogást, a testületi döntés kijátszását, negligálását vitte végig a polgármester, és a túlzó tervet végül a bal és a jobb oldal is megszavazta.  Lesz-e józan belátás, engednek-e a lényegi dolgokban, vagy megpróbálják e szép szavakkal kimagyarázni a dolgot?

  Vagy most is csak a a lakossági nyomás, azaz a szavazatvesztéstől való félelem számít?

A környékbeliek az elmúlt héten igazi civil önszerveződésbe kezdtek, online és papír alapú aláírásgyűjtésbe fogtak, mely ezres nagyságrendben lelt támogatásra. Úgy tűnik a lakosság többsége ellenzi a "fejlesztés" e fajta eszetlen, tervezőasztalos módját. 

 

img_3317.jpg

Sűrűn vannak a  fák, némelyik odvas, ferde, felnyurgult, - akár  a természetben, egy  igazi erdőben. Tele is vannak madárfészekkel, kopogó harkállyal, küllővel, cinkével, őszapókkal, madárcsicsergéssel.  A lakótelepiek nagyon  élvezik, szeretik az elmúlt négy évtizedben a szemük láttára kinőtt erdőt.

A  magunk részéről a "fejlesztés" e  rideg módját szintén ellenezzük, ennek indokait EBBEN a blogposzban olvashatják. Ezért igyekszünk a lakosok önszerveződését segíteni, a kerületvezetés és a lakosok közti ÉRDEMI párbeszédet kiforszírozni,  kereteket adni hozzá

 

Civilzugló Egyesület

május 10-én, csütörtökön 18,30-ra, 

lakossági fórumot hirdet,

amelyre várunk minden  környékbeli lakost, információ hiányban szenvedőket, kétkedőt, támogatót és ellenzőt egyaránt.

A helyszín  a Pillangó parki kosárlabda pályák 

(100 méter Pillangó parki metró megállótól a Bolgárkertész utca felé, a Sylvester János Református Gimnázium mellett)

Ígérete szerint Karácsony polgármester is eljön. A hétfői bejáráson nyitottak voltak a változtatásokra, mi több az is  elhangzott, hogy a projekt a költségvetés 15%-ig testületi döntéssel megváltoztatható, tehát érdemes eljönni, alternatív tervet megfogalmazni.

 

Beszéljük meg:

 • Szükséges-e 5330 négyzetméter térkő lerakása?
 • Költségtakarékos megoldás-e a Zuglóban jó minőségűnek számító meglévő több száz méter járda feltörése, térkővel újraépítése?
 • Tényleg elengedhetetlen-e 93 fa kivágása, és 22 fa (Városliget Zrt módra) méregdrágán átültetése/kivágása?
 • Mennyire érték el a lakosság nagy többségét a közösségi tervezéssel, és mennyire értették meg a tervezés során a lakossági kéréseket? 
 • Be kell-e terelni a kutyákat a futtótba, megszüntetik-e a póráz nélküli sétáltatást?
 • Miét nem a lakótelep belsejében lévő a balesetveszélyességig töredezett járdákat, belső zöldterületet  teszik rendbe?
 • Miért hagyták ki a lepusztult sportpályákat a felújításból?

 

hazak_kozt_8360.jpg

 A lakótelep belsejében töredezett utcabútorok, botlatós, balesetveszélyes járdák felújítása meg várhat még ki tudja meddig.   A lakosok mindegyike sokkal fontosabbnak tartaná a házak közti területek , járdák rendbe tételét, de egy sima járdaaszfaltozást, pár új padot sajnos nem lehet avatni.

 

 

15 komment

Címkék: közbeszerzés városliget Karácsony Gergely Pillangó park s-tér kft Szabó Rebeka alpolgármester parkfenntartó kft

Zuglói Focikupa - a testvérvárosi kapcsolatok tartalommal megtöltése

2018.04.21. 11:59 varnai

 Fantasztikus hangulatú focimeccseken vettem részt múlt héten! 

  Magyar és külföldi csapatok mérték össze erejüket: Zugló testvérvárosai, a lengyel Raciborz, a bulgáriai Veliko Tarnovo, a cseh Opava, az erdélyi Alsórákos és Csíkcsicsó kiskamaszai  csaptak össze a BVSC az MTK, a Fradi, az UTE, a Soroksár  és a KISE  U 13-as csapataival.

Tizenkét csapat, több mint százharminc lelkes gyerkőc  kiabálása át töltötte meg három napon át a Kövér Lajos utcai sporttelepünket. A csapatok a műfüves pályákon körversenyben mérték össze erejüket, és ami legalább ennyire fontos: ismerkedtek meg egymással. 

Mert ez a legfontosabb, a Varga Zoltán Emléktorna (ezen a pályán állt meg a szíve a híres focistának)  alkalmat ad a testvérvárosi kapcsolatok valós tartalommal megtöltésére, arra, hogy e települések lakói, fiataljai megismerhessék egymást, akár életre szóló barátságok alakulhassanak ki.  A tavaly nyári közös táborozáskor kialakuló barátságot mutatja, hogy a raciborzi diákok  karácsonykor játékokat, sportszereket gyűjtöttek az erdélyieknek és el is vitték nekik.

A kiskamaszok számára láthatóan életre szóló élmény ez a budapesti pár nap, a 20-20 fős delegációknak a foci mellett városnézést, cirkusz és állatkert látogatást is szervezett a programot bonyolító Sport és Rendezvény Szervező cégünk.


alsoakos_trener.jpg

Az alsórákosiak iskolai tornatanár edzője lelkesíti a csapatát. Az iskolai csapatok keményen helyt álltak a budapesti klubok "profi" csapataival szemben. 

 

focikupa_bvsc.jpg

A BVSC ZUGLÓ ifjai az UTE -OPAVA mérkőzést nézik

A BVSC - bár a szakosztályvezető és edzőcserék  kapcsán sok  szülői panasz jött hozzám - az elmúlt években igen sokat invesztált a pályáiba, az utánpótlás nevelésbe. Ha bringázunk a Rákosrendező felé, mindig telik a pályáik lelkes gyerkőcökkel.

focikupa_razoborz.jpg

A raciborziak fújnak a meccs után.

A felső sziléziai kisváros tán az egyik legrégebbi testvérvárosunk. Városuk 800 éves évfordulójára rendezett ünnepség sorozaton  tavaly egyedül képviseltem Zuglót, ami igen kínos volt, hisz a többi testvérvárosukat mind polgármesteri szintű delegáció képviselte.  Abszurd, hogy a 21 fős testületből és a három alpolgármester közül senki, még a polgármester sem tisztelte meg őket részvételével.  Mint ahogy most, a három napos kupán is én voltam az egyetlen képviselő aki megjelent, még a Testvérvárosi Tanácsnok úr sem méltóztatott kinézni.

Feltehetőleg hasonló diplomáciai bravúr vezethetett a berlini Steglitz-Zehlendorf kerülettel az évtizede meglévő,  tartalmas testvérvárosi kapcsolat elhalásához,  mára teljesen formálissá üresedéséhez.

Bár a kupát a Ferencváros nyerte, azfocikupa_alsorakos.jpg  iskolai csapatok keményen helyt álltak a budapesti klubok "profi" csapataival szemben. 

Alsórákosiak kapusa falujuk címerével.

A faluban tavaly előtt egy fantasztikus hetet töltöttem.

A pár ezer fős szinmagyar falú tradicionálisan mezőgazdaságból él, számomra, tősgyökeres budapestiként felejthetetlen élmény volt a vendégszeretetük, ízes beszédű magyarságuk, pityókás kenyerük, ordájuk, a borjúvágás,  hogy reggelente a főutcán gyülekező csorda bőgése ébresztett. 

A faluval, mely Zugló Alsórákos városrészének okán lett a rendszerváltozás után kapcsolatunk,  két évtizede folyamatos és aktív a viszony,  gyerekeik évente jönnek nyaralni a soltvadkerti táborunkba.

A másik erdélyi falu, Csíkcsicsó a Papcsák korszakban vált testvérvárosunkká, amikor is akkori polgármesterünk közpénzen megvette a volt katonatársától a házát, mely azóta is  teljesen kihasználatlanul áll.  

focikup_veliko_tarnovo.jpg

 A bulgáriai Veliko Tarnovo  fiataljai.

A bulgáriai városkából a XIX. században sok száz bolgárkertész költözött Zugló területére, mely  akkor még leginkább Pest széli mezőgazdasági földeket jelentett. A bolgár ( migránsok)  honosították meg  Magyarországon a zöldségkertészkedés öntözéses, üvegházi módját. Az idősebb zuglóiak még emlékezhetnek a kerület szerte lévő alacsony üvegházakra,  én az Amerikai úton a lakásunkkal szemben lévőre emlékszem, a lovaskocsival a piacokra friss zöldséget szállító, akcentussal beszélő bolgárkertészekre. 

csoportkep.jpg

 A tizenkét csapat  és a szervezők a Kövér Lajos utcai pályánkon.  A rendezés gondos  és profi volt, remélem jövőre még többen lesznek!

 

Szólj hozzá!

Címkék: Alsórákos Veliko Tarnovo Varga Zoltán Emlékkupa Zuglói Sport és Rendezvényszervező Nonpofit Kft. Csíkcsicsó Opava Raciborz Steglitz-Zehlendorf Felkai Tamás testvérvárosi tanácsnok

A zuglói kátyúk és szabálytalan foltozgatásuk - Változást! Most!

2018.04.13. 12:23 varnai

Tavaszra mindig siralmasan néznek ki a magyarországi utak, ez alól Budapest, és a jómódú Zugló sem kivétel - sőt. Mind a fővárosi mind a helyi kezelésű útpályák teli tengelytörő, futóművet, gumit, felnit tönkre tevő kátyúkkal, alvázat szétverő aszfalt törmelékkel.

Nyár végére kifoltozzuk az utakat, aztán minden kezdődik elölről: a komplett szőnyegezés ritka, ezért a betömött  kátyúk sarkán  a repedezett, töredezett, megsüllyedt útpályákon  új kátyúk születnek, folyamatos  bosszankodást okozva az autósoknak  és egyben biztos megélhetést biztosítva a kátyútömő cégnek.

Ezt felismerve Zugló Képviselő-testülete -  a jegyzőjére hallgatva  - az eddigi gyakorlat a kátyútömés, foltozgatás helyett  a komplett szőnyegezések mellett döntött,  - de úgy tűnik, van akik ezt a döntést felülbírálják.

 

kassaiter_katyu.jpg

Egy látványos példány a Kassai téri könyvtár és az önkormányzati Ifjúsági Center előtt.

Nincs mire a foltot tenni, az alépítmény is szétesett.

korong_katyu.jpg Fél keréknyi mély lyuk a Mexikói út Gyarmat utca sarkán, forduláskor előre észrevehetetlen,  csak a csattanást észleli az autós. Öntöttek bele egy kis aszfaltpépet... 

Mint látható a javítási csíkok is töredezettek, mint ahogy a járda széle is. 

Évi 20-30 ezer forint súlyadót fizet minden fővárosi autós. Vajon mennyit költenek ebből vissza az utakra?

Budapest és a kerületek évtizedek óta elhanyagolják az útjaikat, ezzel autóikban jelentős kárt okozva súlyosan megkárosítják a saját súlyadót fizető polgáraikat.

 

katy_nagy_lajos.jpg

A fővárosi kezelésű  Nagy Lajos Király útja e részén sorakozó kátyúsor egy kisebbje. Az egész burkolat elöregedett, töredezetté vált, kilátszik a régi macskaköves burkolat.

A zuglói önkormányzat 2018 elején előremutató, komoly, mondhatni stratégiai határozatot hozott, elfogadtuk a kerület útfelújítási tervét. Éljen!

Ebben  - lásd alább -  a Korong utca teljes hosszára, (nem hosszú, kb. 500 méter) tekintettel az úttest töredezettségér, számtalan foltjára teljes  ÚJ SZŐNYEGEZÉST javasoltak a szakemberek, amit a testület el is fogadott.  

Na érdemes volt, mert ehhez képest folytatták a patchworkszerű kátyúzást: az egymásba érő kátyúkat egymásba érő foltokkal javítják. 

katyuzas_korong2.jpg

 A helyszínen dolgozó melósok is megerősítették a gyanúmat, az e fajta "folt hátán folt" javításnak nincs itt értelme, mert a friss aszfaltfolt mellett is mindenütt töredezett , megsüllyedt a burkolat,  a szórt bazaltalaphoz már nem kötődik a kopóréteg, az aszfaltdarabkákat már csak a sors tartja a helyükön.katyuzas_korong.jpg

 

 A képviselő-testületi határozat a Korong utcára ÚJ ASZFALTSZŐNYEG lerakását írta elő:

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

 K I V O N A T

a Képviselő-testület 2017. december 21-i  ülésének jegyzőkönyvéből

 

18./ Zugló önkormányzatának tulajdonában, kezelésében lévő úthálózat fejlesztési terve 2017-2020.

Előterjesztő Karácsony Gergely polgármester

Előterjesztés sorszáma:        123-1181/2017

                                              

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete

501/2017. (XII.21.) Öh. számú

határozata

Zugló önkormányzatának tulajdonában, kezelésében lévő úthálózat fejlesztési terve 2017-2020.

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete megtárgyalta és elfogadja Zugló úthálózatáról szóló beszámolót.

 

A Képviselő-testület a Zugló önkormányzatának tulajdonában, kezelésében lévő úthálózat fejlesztésének céljait, feladatait az alábbiak szerint határozza meg:

 

1.)   Az úthálózat fenntartási munkái során a jó, valamint megfelelő állapotú utak minőségének fenntartására kell a hangsúlyt fektetni.

Az úthálózat felújítási munkái során - az elmúlt években alkalmazott kátyúzási, nagyfelületi javítási munkákkal szemben - a teljes utcák, utcarészek burkolatainak felújítása kap prioritást.

2.)   Az úthálózat fejlesztése, felújítása során elsőbbséget kell biztosítani a gyűjtő, területi feltáró utak felújításának, a kapcsolódó lakó és kiszolgáló utak felújítására ezt követően kerül sor.

3.)    Az útépítések, felújítások tervdokumentációját el kell készíttetni.

Felelős:          Polgármester (Főmérnökség)

Határidő:       Folyamatos - 2018. május 10.

 

4.)    A Képviselő-testület dönt az építésre, teljes körű felújításra kerülő utcákról.

5.)    Az utak építése, teljes körű felújítása magában foglalja a

-          csapadékvíz rendezését,

-          útburkolatok, parkolók kiépítését,

-          gyalogosközlekedés biztosítását,

-          érintett zöldterületek teljes körű felújítását, rendezését.

 

6.)    A Zugló önkormányzatának tulajdonában, kezelésében lévő úthálózat fejlesztésének terve

 

Felújításra kerülő utak

Utcanév

Útkategória

Intézkedési javaslat

Gvadányi utca

(Mogyoródi út - Füredi út)

Másodrendű főút

Szegélyek, vízelvezetés kiépítése, Közművek felülvizsgálata.
Új aszfaltszőnyeg.

Gvadányi utca

(Füredi út - Kerepesi út)

Kiszolgáló és lakóút

Balázs park

Kiszolgáló és lakóút

Szegélyek kiépítése, 
Új aszfaltszőnyeg.

Bazsarózsa utca

(Fischer István utca - Öv utca)

Kiszolgáló és lakóút

Szegélyek, vízelvezetés kiépítése, 
Új aszfaltszőnyeg.

Buzogány utca

Kiszolgáló és lakóút

Új aszfaltszőnyeg.

Cinkotai út

(Szugló utca - Németpróna utca)

Kiszolgáló és lakóút

Új aszfaltszőnyeg.

Csokor utca

(Csokor utca 10. - Örs vezér útja)

Kiszolgáló és lakóút

Alépítmény rendezése

Új aszfaltszőnyeg.

Holics utca

Kiszolgáló és lakóút

Pályaszerkezet megerősítése.

Kalocsai utca

(Gvadányi utca - Cinkotai út)

Kiszolgáló és lakóút

Új aszfaltszőnyeg.

Korong utca

Kiszolgáló és lakóút

Alépítmény felülvizsgálat

Új aszfaltszőnyeg.

 

 

Útépítések

Utcanév

Útkategória

Öv utca

(Mogyoródi út - Nótárius utca között)

gyűjtőút

Tatai út

gyűjtőút

Argentína tér

kiszolgáló és lakóút

Kerékgyártó utca

kiszolgáló és lakóút

Németpróna utca

(Verbó utca - Miskolci utca között)

kiszolgáló és lakóút

Örs vezér útja

kiszolgáló és lakóút

Pöstyén utca

kiszolgáló és lakóút

Rákosszeg utca

(Ungvár utca - Dorozsmai között)

kiszolgáló és lakóút

Ráskai Lea utca

(1-3. házszámok előtti zsákutca)

kiszolgáló és lakóút

Szuglói körvasút sor

(Komáromi út - Kacsóh Pongrác út, Lovász utca -Majolika utca,

Csömöri út - Mogyoródi út között)

kiszolgáló és lakóút

Teleki Blanka utca

kiszolgáló és lakóút

Tengerszem utca

(Rákospatak utca - Szuglói körvasútsor)

kiszolgáló és lakóút

Ungvár köz

kiszolgáló és lakóút

Xantus utca

kiszolgáló és lakóút

Felelős:          Polgármester (Felújításra kerülő utak – ZVK Zrt.

                                               Útépítések - Főmérnökség)

Határidő:       Folyamatos - 2019. szeptember 10.

 

7.)    Zugló Önkormányzata tulajdonában lévő úthálózat fenntartásának, fejlesztésének forrásai:

 • Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata a 2017-2019. évi költségvetéseiről szóló rendeleteiben biztosításra kerülő források
 • ZVK Zrt költségvetésében fenntartásra, üzemeltetésre elkülönített összeg
 • Pályázati források - Zugló Önkormányzata az éves költségvetéseiben projekt és pályázat előkészítési alapot (pályázati önerő), céltartalékot hoz létre.
 • Magántőke bevonása

 

8.)   Egyes vállalkozói ingatlanfejlesztési, területfejlesztési elképzelések megvalósítása, érinti, hatással van a környező önkormányzati tulajdonú úthálózatra, infrastruktúrára, a közterületekre, zöldterületekre.

Területek beépítését megelőzően előírható az érintett közúthálózat, alapközművek kiépítésének, a környező közterületek, zöldterületek rendezésének, felújításának kötelezettsége az ingatlanfejlesztők részére.

 

Területrendezési megállapodásokban az ingatlanfejlesztőknek kell (részben / egészben) vállalniuk a fejlesztésekkel érintett környező önkormányzati tulajdonú utak, közterületek, zöldterületek fejlesztését.

A fejlesztéssel érintett ingatlanokon az építési beruházás kizárólag a területrendezési megállapodásokban foglalt kötelezettségek teljesítését követően kezdődhet meg.

 

A kötelezettségek megvalósításának lehetőségei:

 • ingatlanfejlesztő beruházásában, térítésmentes önkormányzati tulajdonba adással;
 • megvalósításhoz szükséges források önkormányzatnak történő átadásával.

 

Felelős:         Polgármester (Polgármesteri Kabinet, Főépítész)

Határidő:     Folyamatos - 2018. május 10.

 

 

A határozat 1,2,4,5, 7 pontjainak végrehajtása során

Felelős:          Polgármester (Főmérnökség, Gazdasági Osztály, ZVK Zrt./)

Határidő:       Folyamatos - 2018. október 10.

 

 

                 Karácsony Gergely s.k.                                 Makranczi László s.k.

                          Polgármester                                                          Jegyző

 

 

Szólj hozzá!

Kire szavazzunk? - morális dilemma előtt a zuglóiak

2018.04.05. 11:23 varnai

A kampány végére minden zuglói képviselő-jelöltnek sikerült bemutatkoznia, plakátokon, szórólapokon mondták el, mit gondolnak Zuglóról.

Egyesületünk igyekezett nekik segíteni: lakossági fórumot rendeztünk számukra. A pártok jelöltjei itt is hozták a formájukat, volt aki értelmes érvekkel, volt aki azzal, hogy el sem jött, volt aki a helyszín megszállásával és látványos kivonulással szerepelt le. 

Zuglóban szerencsére még az  ajánlások leadásakor kihullottak a kamupártok jelöltjei. Maradt hét  valós párt jelöltje:  az MSZP-s Tóth Csaba, aki az elmúlt négy évben Zuglót képviselte a parlamentben, vaskézzel vezette a zuglói MSZP-t és annak frakcióját, nem mellesleg Karácsonnyal együtt, de leginkább helyette/mögüle/ vele szembe menve irányította a zuglói önkormányzatot és az önkormányzati cégeket.

Kihívója a Fidesz színeiben a másfél éve választókerületi elnökként Zuglóba vezényelt dr. Jelen Tamás. Zuglóban nem sok babér terem a Jobbiknak, jelöltjük Szávay István a Jobbik országgyűlési képviselője.  Furamód a "nagy" pártok egyik jelölje sem zuglói lakos... nem találnak a 124 ezer zuglói közül egy alkalmasat, vagy a nagyságos uraknak még Zugló  patinás villanegyedei sem elég jók lakni?

  Versenyben maradt Barta János, az LMP önkormányzati képviselője,  aki mögül a fura ajánlások okán kihátrált pártja, Victora Zsolt, a Kétfarkú Kutyapárt alelnöke, Szentpáli Kolos a Munkáspárt, és Szűcs Attila a Momentum jelöltje. 

A pártok mára kitették plakátjaikat és megrongálták a többiekét, bedobáltatták legális és illegális szóólapjaikat, újságjaikat,  kormányzati és ellenzéki portálokon igyekeztek lejáratni és bűnözőként beállítani a többi jelöltet. Mindezekből kiderült milyen emberek, mely témákat tartják Zugló és az ország legfontosabb problémáinak.

jelen.jpg

Dr. Jelen Tamás  kezével Koránt formálva rendes igazhitűként Allahhoz fohászkodik tanítványai körében, a csillogó szemű fidelitaszosoknak a fidesz-saría (elégtételt veszünk)  tanításait ismerteti. Ez persze csak vicc, Jelen Tamás műveltebb annál, hogy elhiggye azt,  amivel kampányol.

A Fideszre persze még véletlenül se szavaznék, de észrevették-e, hogy a  Zuglóban a Fidesznek a migránsozáson-iszlámozáson-sorosozáson kívül  nincs mondanivalója -  pedig itt akár vissza is vághatnának a rájuk zúduló korrupciós vádakért, sorolva a zuglói korrupciós, közbeszerzéses, közpénz költős ügyeket, egyben a baloldal miniszterelnök-jelöltjét is célba véve. Valamiért nem teszik,  sőt a közterületre is alig merészkednek ki. 

A zuglói fidesz szimpatizánsok is egyre többen gondolják, hogy a helyi fidesz szervezet csak alibi kampányt folytat. Ennek oka lehet,  hogy pártjuk országos  szintű üzletember-politikusai remekül megértik egymást Tóth Csabával, nem érdekük a leváltása.  Elég csak az MSZP-P szavazatokkal átmenő alábbi jelentős  közbeszerzésekre gondolni: az újabb négy évre meghosszabbított HUNGAST 1,4 milliárdos közétkeztetési szerződésre, (a parlament gazdasági bizottságában a Hungasthoz közeli Bánki Erik az  elnök, míg Tóth alelnökként ül mellette) a  fidesz közeli Penta 2 milliárdos,  egypályázósra bundázott útfelújítási közbeszerzésére. Személyi kérdésekben pedig Szatmáryné Jahl Angéla (Szatmáry Kristóf, a kerület másik, fideszes országgyűlési képviselőjének anyukája) az Önkormányzati Piac Kft.  igazgatóvá , míg  ifjabb Harrach Péter művelődési ház igazgatói kinevezésére.  Azt hiszem nem  tévedek nagyot, amikor Botka a fidesszel üzletelő MSZP-sekről beszélt Puch, Leisztinger, stb. mellett pl. a sok területen vállalkozó, nagy vagyonnal rendelkező Tóthra is gondolt.

És hát keressenek rá a neten, tartott-e valaha dr. Jelen Tamás, vagy bármely fideszes politikus a Tóth- Karácsony féle kerületvezetés  Zuglóban viselt dolgairól sajtótájékoztatót?

Na és Tóth Csaba, mint a parlament Gazdasági bizottságának alelnöke tartott-e bármikor sajtótájékoztatót a fideszes politikusok, oligarchák üzleti tevékenységéről, vezető politikusaiig érő korrupcióról, annó Papcsákról, Bánki Erik, Rogán, netán Orbán ügyeiről? Na ugye.  Holló a hollónak nem kaparja ki a szemét,  látványcsörték mögött az üzlet as usual.

Az MSZP-Párbeszéd pénzt nem kímélve igyekszik a 2014-ben megnyert mandátumot megtartani:  a Zugló legkisebb utcáját is beborító   plakáterdő mellett több szórólap körrel, újsággal, önarckép  gyűjteményes füzetkével  boríttatta be a kerületet.

 

img_0222.jpg

 Figaró, Figaró Figaró...   Papcsák nárcisztikus személyi kultuszát, magamutogatását az MSZP-sek tipogáfiai bravúrral döntötték meg: egy 15 oldalas A5 méretű kiadványba nem lehetett könnyű 19 Tóth Csabás és 10 Karácsony portrét beszuszakolni.

Csak egy dolgot hagytak ki a füzetből -  nincs se elől se hátul, se belső 15 oldalon -  az MSZP logója. Ilyen az igazi büszke szocialista, rejtegeti mely párt tagja.

A füzetkében a zuglói baloldal folyamatos belharcai nincsenek említve, kéz a kézben, egymást ajánlgatva áll a két jóbarát.  Pedig Karácsony súlyos  polgármesteri vétókkal volt kénytelen ellenszegülni a Tóth nyomulásának:: Szimbolikus volt a Városliget "fejlesztését" támogató MSZP-s átszavazás megvétózása.  A választói memóriát segítendő a két évvel ezelőtti  polgármesteri nyilatkozat:

Karácsony Gergely polgármesteri vétóval élt a zuglói képviselő-testület Liget Budapest Projektet támogató döntése ellen.  A Párbeszéd Magyarországért társelnöke pénteki, a Föld napja alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az önkormányzat döntése teljes mértékben szemben áll saját és a választások előtt összefogó baloldali koalíció többi jelöltjének programjával. A polgármester szerint a csütörtöki önkormányzati ülésen egy “vaskos félreértés történt”, vétója miatt viszont újra kell tárgyalni a kérdést és a zuglói képviselő-testület vissza fogja vonni a döntést. Különben “nem tudom, hogyan fognak tudni tükörbe nézni” azok a képviselők, akik azzal kampányoltak, hogy megvédik a Városligetet – tette hozzá. “Én ehhez nem adom az arcomat, én ehhez nem adom a nevemet, én nem fogok más szervet csinálni a szájamból” – hangsúlyozta.

 

A másik felvállalt ütközés már  pénzről szólt,  a Bosnyák téri MUNDO városközpont szerződés módosítása volt, az új tulajdonos helyzetbe hozása lett volna:  a polgármester háta mögött  az MSZP megállapodott a beruházóval. A kötbérek elengedése Zuglónak sok százmilliós vagyonvesztéssel járt volna - míg valakik meg írtóra jól jártak volna... . Érdemes elolvasni a  hivatal jogi állásfoglalását.  Na ez sem valósult meg a négy év alatt.

E kettőn kívül még számos ügyben,  milliárdos korrupció gyanús közbeszerzésben,  személyi és egyéb  döntésben  kellett volna vétózni. A négy éven át tartó,  a kerületet megbénító egymás revolverezésétől,  zsarolásáról, kész helyzet elé állításáról, pl.  az Angol utcai telkek, lakás, bolthelyiség "hasznosítás", a jegyző, cégvezetők kinevezésekről szóló késhegyig menő viták lehetetlenné tették az önkormányzat működését, Zugló fejlődését. Nem egymás kezét, egymás nyakát szorították ők négy éven át  és ennek a harcnak Zugló volt az elszenvedője.

A polgármesteri nyilatkozatban említett  tükörbe nézésen az urak már rég túl vannak, és hogy Gergő, a zuglói és az országos MSZP működését látva  az MSZP miniszterelnök-jelöltjének állt és nekik kampányolva milyen szervet csinált milyéből  - nem  is akarom elképzelni. Nekem, úgy tűnik nagyon máshol van a határ a kompromisszum keresés, és az elvek teljes feladása, a politikai prostitúció között.

A füzetkében a Fidesz kormány kommunikációját követve gondosan titkolják a kerületi kormányzás konkrét számait is:  hangzatos, de alig létező, jövőben megvalósuló prokjektekkel, sőt direkt valótlanságokkal kampányolnak: 

6bdec279-fbd2-4523-8966-5edd8cf0ea0b_1.jpg

Tóth négy éven át ott nyúlt át fölötte, szivatta, leckéztette Karácsonyt, ahol csak tudta. Négy éven át egymás nyakát és nem kezét szorították.

Konkrét hazugságok a füzetkében

"Fejlesztjük a kerékpáros infrastruktúrát". Na ehhez képest egyetlen méter kerékpárút nem épült és egyetlenegy méter nem lett felújítva. Még a rákosrendezői 200 méteres szakaszra sem sikerült  igazi bringautat építeni.

"A parkolásnak köszönhetően több milliárdos fejlesztések indulnak el" Az 1 milliárdba  kerülő fizetős pakolás a 2018-as költségvetés szerint 51 milliós veszteséget és nem  pedig több milliárdos nyereséget hoz. A nyereség a parkolást üzemeltető és ellenőrző cégeknél csapódik le, melyek úgy lettek győztessé nyilvánítva, hogy a 291 millióval olcsóbb ajánlattevőt kizárták. Az Elios lámpa közbeszerzéseiből ismerős lehet modell. A polgármester "nem volt meggyőződve a kizárás jogosságárról"  de bátran nem vétózta meg.

  Nem említik a túlárazott,  szintén Elios módra meghívásos építési közbeszerzéseket, az eladott 450 milliós részvény pakettet, elkótyavetyélt bérlakásokat, a 2 milliárdos hiányt a költségvetésben, a szakrendelők, az önkormányzati házak felújításának elmaradását, a beígért szociális lakásépítést.

szavay_gyurcsany_0238.jpg

Választási csendélet: Szávay, a győztesek jelöltje és Gyurcsánnyal megcsinálják! plakát 

 

A Kétfarkúsok hozták a szokásos idétlenkedést az ingyen sörről, örök életről,   Bartát megvezették, lyukra futtatták az ajánlásokkal. Az Együtt már  az indulást elbénázta: mindezek okán Zuglóban a Momentum meglehetősen jó egyéni eredményre számíthat.

Az idei választásban különösen felháborító, hogy bár vezette a kerületet a jobb vagy a baloldal, a rendszerváltás óta ez az első választás,  hogy a közpénzből fizetett ZUGLÓI LAPOK nem ad helyt a képviselő-jelöltek bemutatkozásának és ezzel a kisebb pártok jelöltjeinek  komoly hátrányt okoz. Ezzel szemben Tóth másfél oldalon dicsérte magát és szídhatta ellenfelét.

A tökéletes MTVA mintát követő és minden sajtóetikai elvet felrúgó működés oka lehet,  hogy három évtizedes fennállása óta most először került a ZUGLÓI LAPOK szerkesztése direktben a polgármesteri kabinet alá...  Úgy tűnik ilyen Karácsony Gergely, a Párbeszéd  demokrácia felfogása más elméletben és más a gyakorlatban, amikor hatalomhoz jut. 

A Zugló TV-t pedig a ciklus elején megvette egy Tóthhoz közeli cég, és ma a közmédia szerkesztési elveit követve tökéletesen egyoldalúan mutatja  be a kerületi történéseket, ad helyet ,illetve nem ad helyt helyi politikusoknak és minden második héten Tóth Csabával sugároz alákérdezős interjút. A Civilzugló Egyesület 4 év alatt több kérés ellenére sem kapott egyetlen megszólalási lehetőséget sem.

 A rendezvényünk, mint cseppben a tenger mutatta az elmúlt négy év zuglói történéseit.

A lakossági fórumot már a kitalálásakor megpróbálták elgáncsolni, a Civilházat és a Cserepesházat, a két ilyen rendezvényre alkalmas zuglói termet , a fölöttük diszponáló kerületi cégünk, a szocialista vezetés alatt álló  Kft-nk nem akarta odaadni.  Végül,  egy nyílt levél után Szabó Rebeka  alpolgi segített, rendelkezésünkre bocsájtotta a házasságkötő termet, majd péntek dél körül  kéztördelve közölték, hogy a Zuglói Zrt. most tájékoztatta őket, hogy a terem "balesetveszélyes", hét végén dolgoznak benne.  A Zuglói Zrt. is teljesen szoci kézben van...  Még el is hittük volna a hirtelen támadt balesetveszélyt, ha kb. egy évvel ezelőtt nem épp ugyanaz történik, akkor a Civilház került a rendezvényünk előtt fél nappal lezárásra elektromos hiba okán.  Pitiáner húzások.

Ezen előzmények után az új , feleakkora helyszínen kezdett telni a terem, mikor megjelent egyenpiros, "Tóth Csabás" széldzsekiben az MSZP vörös gárdája és elfoglalta terem első felét. Annyira otthon érezte magát a B-közép, hogy az első sor időseknek foglalt székeire is simán leültek, mi több az operatőröknek sem engedték letenni a kamerát. A  sorra érkező lakosok számára nem jutott ülőhely, hetvenéves emberek álldogáltak a teremből kiszorulva. 

lakforum_2018_2304net.jpg

A Vörös gárda akcióban

Odacsődítettek és beöltöztettek minden MSZP-s megfizetettet,  Pelyvát az utolsó tanácselnököt,  (külsős bizottsági tag) hivatali titkárnőket, a DK-s titkosügynök alpolgármestert, Lévai képviselőt és Vékony Csabát, akik ellen az időközin véghez vitt sonkaosztás miatt folyik nyomozás, Felkai és Bitskey képviselőket, Békefi Lászlót,  777 ezret kereső volt átláthatósági biztosunkat,  Tóth parlamenti asszisztenseit, a mindig vörösinges,  migránsokkal, zsidók  elégetésével viccelődő Sógor képviselőt.     Az előző kampányban még aktív Gottinak és a 100 milliós köztartozással eltűnő Sápi Attila képviselőnek feltehetőleg hosszabb ideig máshol lesz elfoglaltsága. Ebből is látni, bár rövid ideig megéri, hosszabb távon nem veszélytelen a Tóthdzsekit senkinek sem magára öltenie.

Miután kiderült, hogy Jelen Tamás a fideszesek központi utasítását követve nem lesz jelen, (ez megjósolható volt) Tóth Csaba az MSZP - PÁRBESZÉD jelöltje nem volt hajlandó a PÁRBESZÉDRE.  (Megjegyzendő, 2014-ben Karácsony Gergely mint a baloldal közös polgármester jelöltje szintén eljött, majd szintén távozott, nem ereszkedvén  Párbeszédbe a többi jelölttel)

Tóth személyeskedve engem kezdett szidni, hogy mi becsaptuk őt, ő neki nincs vitája a teremben ülőkkel, itt mindenki kormányváltást akar, és ők mennek vissza kampányolni. (Ehhez képest csupán a sarki sörözőig jutottak el)  A B-közép ezután látványosan kivonult, helyüket az eddig kiszorított lakosok foglalták el. 

lak_forum_2018jpgnet.jpg A  röhigcsélő banda, a Tóthtal dekorált veteránok és  buszuk  fél órán át állta el a bejáratot, akadályozva, zaklatva a később érkező lakosokat. Gratulálok.

 A lakosok fel voltak háborodva mind a stíluson, mind a kivonuláson.

 -  Mi Önt jöttünk el meghallgatni, azt terveztük, hogy Önre szavazunk. Most nem tisztel meg bennünket azzal, annyiba sem vesz minket, a száz önre kíváncsi zuglói lakost, hogy itt marad?

Bizony, a terem tele volt olyanokkal akik eddig épp azt fontolgatták, mint a legesélyesebb baloldali jelöltre rá fognak szavazni, Tóth  ezzel az arrogáns, kocsmai viselkedéssel sok száz szavazatot vesztett.

A többi jelölt izgalmas beszélgetést, vitát folytatott a lakossággal együtt. sok egyéb mellett azt a következtetést vonták le, hogy sajnos Zuglóban a fideszes és az "Összefogás" jelöltje semmivel se különb egymásnál.. Épp úgy, a lakosokat hülyének nézve, ugyanolyan stílusban, ugyanolyan maffia módszerekkel, meggazdagodási céllal kormányozza  a "baloldal" a  Zuglót, ahogy a Fidesz az országot. sőt, Zuglóban ezt kéz a kézben teszik. 

Én  hasonló következtetésre jutottam, mint a teremben maradt lakosok és késöbb a véleményüket a neten elmondók:   Ezután  a jelenet után nem szavazok a "Változás szövetségére", ugyanis a kerületbe nem hozták el a változást, sőt, durvábban, aljasabban vezetik, fosztogatják Zuglót, mint elődeik.

Ki kell mondani, a zuglói baloldal, a Tóth Csaba vezette MSZP-s csapat  négy év alatt bebizonyította: kicsiben, Zuglóban épp azt műveli, mint  Orbán és a Fidesz az országgal: erőszakosan, a saját köreinek érdekeit nézve, maffia módszerekkel uralja kerület közpénzeit, politikai hatalmát.

Nekünk, a Civilzugló Egyesületben plusz okunk is van  arra, hogy ne támogassuk őket: 2014. tavaszán mellé álltunk, komoly kampánnyal, nyilvános kiállással, tucatnyi szavazóköri delegálttal támogattuk Tóthot, a baloldalt. 

DSC_0493[2].jpg

Tán nem túlzok, ha azt mondom, feltehetőleg az Egyesületünk szimpatizánsai adhatták azt plusz ezerpárszáz szavazót, ami Tóth Csaba győzeleméhez, parlamenti székéhez kellett - na meg az a négy évnyi kemény, sok konfliktussal, perrel, áldozattal járó képviselői munka, amivel én -  és még véletlenül sem a kerületi MSZP  - bemutattam Papcsák személyét, polgármesteri tevékenységét. 

A Tóth-Karácsony kombó hálából alig pár hónappal később a legaljasabb eszközökkel kampányolt ellenünk, majd az elmúlt négy évben és az időközi választáson a legkülönfélébb  - a fidesz PR gépezetét megszégyenítő gonosz  fantáziával  - eszközökben nem válogatva,   próbálta a Civilzugló Egyesületet tönkre tenni, lejáratni, megfélemlíteni.

2014 ősze. Török Zsolti  az MSZP videó hamisításba belebukott szóvivője egy felfújt, megvert babával provokálja a jelöltjeinket az önkormányzati választásokon. Munkájáért jutalmul kisvártatva állást kapott az önkormányzati cégben.

Mégis, jómagam és sokan gondolkodtak tagjaink, szimpatizánsaink közül azon, hogy az ország érdekét, magasabb szempontot nézve eltekintünk a kerületi MSZP működésétől, Tóth viselt dolgaitól és rá szavazunk.  E legújabb tettével segített nekünk a lelkiismereti dilemmát feloldanunk.

Én nem csak a "legesélyesebb", de kizárólag az  emberileg ALKALMAS, HITELES, KORREKT személyre vagyok hajlandó szavazni. Ha az MSZP nem ilyen jelöltet indít az az ő felelősségük.

Egyéni szavazatom tehát a Momentumé, míg listán az Együtt-re fogok szavazni. Zugló alsórákosi részén pedig Vajda Zoltán egyedüli baloldali jelöltet támogatom - és minden kerületit erre buzdítok.

A bourbon módra semmit nem tanuló  MSZP-vel és az elvtelen, pár képviselői helyért a szövetségesét eláruló, a lassan kimúló MSZP-t felemelő, ezzel stratégiai politikai bűnt elkövető Párbeszéddel ellentétben mind a MOMENTUM mind az EGYÜTT letett valamit az elmúlt négy évben az asztalra: a Momentum a sikeres olimpiai népszavazást, míg az Együtt a kérlelhetetlen ellenzéki munkát, e tevékenységeikkel mindkét csapat sokat tett a Fidesz bukásáért. 

 Mindkét pártra szükség van a parlamentben, mint ahogy a Fidesz leváltásához az ő kétszer 5%-ukra is.

21 komment

Címkék: Karácsony Gergely Együtt képviselő-jelöltek Jelen Tamás Tóth Csaba MSZP Victora Zsolt Szűcs Attila Momentum BartaJános LMP Szentpáli Kolos Munkáspárt Szávay István Jobbik

Zuglói képviselő-jelöltek vitája

2018.03.19. 00:18 varnai

Nyilvános vitát, lakossági fórumot szervez a Civilzugló Egyesület az országgyűlési választáson Zugló 8. EVK-jában induló képviselő-jelölteknek.

A demokratikus országokban választási kampányok  száz éve megszokott alapeleme, hogy a jelöltek nyilvános vitán ütköztetik véleményüket, ismertetik programjukat, válaszolnak egymás és a lakosság kérdéseire. Ennek lehetőségét teremti meg most a Civilzugló Egyesület.
Az ajánlásgyűjtést sikerrel abszolváló  hét képviselő-jelöltünk:
Barta János az LMP,
dr. Jelen Tamás a Fidesz-KDNP,
Szávay István a Jobbik, 
Szentpáli Kolos a Munkáspárt,
Szűcs Attila a Momentum,
Tóth Csaba MSZP, - ő 2014 óta képviseli Zuglót a parlamentben 
Victora Zsolt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje 
mind országos politikáról mind Zugló legfontosabb ügyeiről elmondhatják terveiket, véleményüket.
Természetesen mind a hét jelöltet meghívtuk, eddig öten mondtak igent, és eddig senki nem mondott nemet. Miért is mondanának - sértenék meg a zuglóiakat -  hisz ez számukra leginkább remek alkalom, hogy  személyesen is találkozhassanak a zuglóiakkal.
communication-slide.jpg
Telt házra és jelentős sajtóérdeklődésre számítunk., hiszen mostanában nem sok ilyen vita van és Zugló mindig is kiemelt sajtófigyelmet kapott  - most, hogy polgármesterünk miniszterelnökségre aspirál különösen így lehet ez.
A  rendezvényt az önkormányzat is támogatja, a helyszínt ingyen bocsátja az Egyesület rendelkezésére, amiért hálásak vagyunk. 
A vitát március 24-én, szombaton 16:00
órától
tartjuk az önkormányzat Pétervárad utca 11. alatti házasságkötő termében
A vitát Galambos Róbert vezeti, aki a 2014-es polgármesteri vitát is remekül moderálta.
Várunk mindenkit, aki kíváncsi rá, kik szándékoznak őt és Zugló 124 ezer lakosát képviselni a következő négy évben az országgyűlésben!
Az esemény eventje: https://www.facebook.com/events/110509226454870/permalink/117784545727338/
Kérjük jelezze érdeklődődését!

Szólj hozzá!

Címkék: Szűcs Attila képviselő-jelöltek Tóth Csaba Barta János zugló országgyűlési választás dr. Jelen Tamás Szentpáli Kolos Szávay istván Victora Zsolt

2017 Zuglóban

2018.01.20. 20:52 varnai

A fizető parkolás bevezetése, építési területté váló Városliget, beharangozott, de elmaradt önkormányzati fejlesztések és a zuglói eredményekkel kampányoló, miniszterelnök-jelöltségre koncentráló polgármester. Lássuk sorban, mik voltak a 2017-es zuglói történések.

Mint tavalyi beszámolónál is előre bocsájtottam - igen tanulságos most végigolvasni -  aki csak pozitív hírekre vágyik annak jó szívvel ajánlom a Zuglói Lapokat vagy az önkormányzat honlapját.

A 2017-es év vitathatatlanul legfontosabb húzása a fizető parkolás bevezetése volt.  Ehhez kapcsolódott az év legnagyobb közbeszerzése is, a 202 darab parkolóóra és a 4 éves üzemeltetés 1 milliárdos mutyigyanús közbeszerzése. Lásd átlátszó cikk. A parkolás ellenőrzés kiszervezése még nagyobb konc volt, (690 millió Ft / év) e két szerződés elviszi a parkolási bevétel  négyötöd részét, sőt, idén 51 milliós veszteséget hoz majd Zuglónak az annó százmilliós nyereség ígéretével áterőltetett  parkolás, azaz parkolás biznisz.

bacskai_dugo.jpg

Az autókkal elárasztott herminamezei  Bácskai utca.

A parkolóórásított utcák viszont konganak. A méregdrága és meglehetősen komplikált parkolóórákat a járdákon a fal mellé tették, épp a vakok járásvonalába. Bár megígérték, de nem helyezték át az órákat.

A Herminamezőre, a vitézi telepre és a Pillangó parkra zúduló autók és a nem zónában lakó zuglóiak fizettetése igencsak megkeserítették szeptembertől a zuglóiak életét. A Civilzugló Egyesület novemberben lakossági fórumot tartott,  hogy az érintett lakosokkal együtt találjunk ki egy a jelenleginél mindenki számára jobb megoldást.

Ha a Zuglói Lapokban az Olvasói levelek  a Hivatal válaszol rovat - hívhatnánk ez ironikusan "Párbeszéd" rovatnak - három év alatt nem  is valósult meg, abból a szempontból mindenképp érdemes végiglapozni a régebbi lapszámokat, hogy milyen ígéretek hangzottak el  a kerület vezetőinek szájából 2017-re vonatkozóan.

Az önkormányzati médiában a közmédiát megközelítően egyoldalú és propagandisztikus a zuglóiak tájékoztatása, kritikus hang nincs, az ellenzék, a lakosság véleményét nem közlik.  Tavaly 2500 karaktert kaptunk három év véleményezésére. Az alábbi ígéretekkel nem szembesítették a kerület vezetőit.

total_8696.jpg

A testületi döntések után a Zuglói Lapokban is szétkürtölt  politikusi, polgármesteri, országgyűlési képviselői ígéretek. 

A Zuglói Lapokban a közmédiát megközelítően egyoldalú és propagandisztikus a zuglóiak tájékoztatása, kritikus hang nincs, az ellenzék, a lakosság véleményét nem közlik.  Tavaly 2500 karaktert kaptunk három év véleményezésére.

Hamis ígéretek, végre nem hajtott határozatok

Az egyre rosszabb állapotú Őrs vezér téri és a málló vakolatú Hermina úti szakrendelő felújításáról 2016 végén hoztunk határozatot, és a kezdetét a kerület vezetői még 2017-re ígérték. Hogy az ígéret mennyire volt megalapozott arra nézve árulkodó, hogy az ígéret pillanatában semmiféle tervvel, költségbecsléssel sem rendelkeztek. A dolgot annyira gondolták komolyan, hogy 2017-ben nemcsak a felújítás nem kezdődött el, de még csak a szükséges műszaki tartalom összeírását, a tervezést sem végezték el.

Az Őrs vezér téri aluljáró akadálymentesítését se gondolhatták nagyon komolyan, hiszen egyetlen forintot, még a tervezés költségét sem tervezték be 2017-es költségvetésbe - se a 2018-asba. Az egész aláírásgyűjtés nem volt több a lakosság, a mozgólépcsőre  leginkább szoruló idősek orra előtt elhúzott mézesmadzagnál, cinikus politikai blöffnél. 

Az új sport és rendezvényközpont hasonló lufi, még csak konkrét helyszín sincs rá. Tehát az egyik blöffből sem lesz semmi még 2018-ban sem.

Valójában ezek az évek óta elhalasztott stratégiai döntések, pl.  szakrendelők sorsa, lakbérrendezés, a fejlesztések  elmaradása 2017 legfontosabb eseményei.

Óvodai faültetés program

Januárra kiderült, hogy hiába szavazta meg 2016 faultetes_heminka.jpgőszén a képviselő-testület az általam környezetvédelmi tanácsnokként kezdeményezett  őszi óvodai-iskolai faültetési programot, annak megvalósításához sem a Városgazdálkodási Zrt. sem a hivatal nem fogott hozzá. Ment a szokásos egymásra mutogatás.

A 2017 tavaszára húzódott  faültetésből viszont épp a gyerekeket hagyták ki. Végül most ősszel a hátramaradt tucatnyi óvodában már minden úgy ment ahogy kell,  lelkesen ültették a fákat az ovisok.

Faültetés a Herminka óvodában. A fák ültetése, az óvodák udvarainak, növényzetének rendbe tétele, árnyék, friss levegő  mellett a projekt fontos része volt a környezettudatos nevelés.

 

Februárban kezdetét vette a politikai cirkusz, az eltűnt MSZP-s képviselő helyére kiírt időközi választás. Megjegyzendő, azóta  már a BRFK gyilkossági osztálya vette át a nyomozást az ügyben.

Először a mi jelöltünket fenyegették meg és jöttek trollkodni a sajtótájékoztatóra, majd durva lejárató kampányba kezdtek a fideszes körzeti gyerekorvossal szemben. A baloldal kampánya a szegény környéken több száz sonka kiosztásában csúcsosodott ki, amelyet több hangfelvétel is bizonyított. A   választási törvény megsértése miatt feljelentést tettünk, a nyomozást elrendelték és nemrégiben meghosszabbították.

Április elején a Bosnyák téri gyepű, azaz milliárdos pláza biznisz ügyében is volt egy próbálkozás. A választási csata kellős közepén MSZP-s és három fideszes képviselő szavazatával átment a MUNDO szerződés módosítása. A kerületnek sok száz milliós vagyonvesztést okozó, a kötbéreket elengedő határozatot a polgármester, ahogy az elvárható volt, megvétózta.  Úgy tűnik a Bosnyák téri városközpontból, - értsd pláza - ide ígért új szakrendelőből, új hivatalból, új rendőrségből, űrközpontból, stb. már ebben a ciklusban sem lesz semmi.

img_7624.jpg

2014-ben mindenki megígérte a városközpontot - és azóta is csak ígérik.

Abból a milliárdból, amit a parkolásra, fél milliárdból amit a kommunális adó visszaadására, másik egy milliárdból amit a minimáljövedelemre elvertünk, meg a Pillangó parkra és a többire elkölteni szándékoznak már vissza is vásárolhattuk volna a kerület közepét és igazi városközpontot építhetnénk ott.

A választási eredményt látva, a sonkaosztás nélkül is nyert volna a baloldal, hiszen Bitskey Bence 50%-al nyert, a fideszes jelölt (a belső csatározásokkal terhelt Fidesz által cserbenhagyva) 26%-ot ért el.  Drevenka Monika a Civilzugló Egyesület és az Együtt közös jelöltjeként  11%-al harmadik lett, míg a Kétfarkú kutyapárt 7%-ot kapott,  az LMP 5%-al égett le. A Jobbik nem indult, prominens zuglói emberük, vitéz Markó aktívan kampányolt a baloldalnak.

Április végén a baloldal friss többségét egyből kihasználva megbüntette a választáson a fenyegetés ellenére elindulni merő szervezeteket. Az LMP-től két bizottsági helyet vettek el, a Civilzuglótól hármat, kicsinyes bosszúként a frissen megválasztott MSZP-s képviselőnek adták a környezetvédelmi tanácsnoki pozíciómat, így próbálván anyagilag ellehetetleníteni, rövid pórázon tartani. 

satrazas_total.jpg

Másnapra lefestették a polgármesteri szobából látható szöveget - az elmúlt három évben nem reagált  zuglói önkormányzat ilyen gyorsan. : )

Tiltakozásul egy hétig sátraztunk a hivatal előtt. Jellemzően, míg a IX. kerületben  hasonló aljas eszközzel élő, a politikai véleményt egzisztenciális bosszúval megtorló fideszes húzásból, (az Együtt és az LMP képviselőjétől 1-1 bizottsági helyet vettek el)  nagy botrányt csinált a baloldali média, addig a zuglói baloldal  jóval súlyosabb bosszújáról gondosan hallgatott. Ezt hívják kettős mércének.

Ezzel a húzással a kerületi MSZP ingatlan eladásoknál, bérbe adásoknál és a közbeszerzésekről ötven millióig döntő Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottságban ismét a testületi arányoktól durván eltérő többséget alakított ki. Ezzel  a többséggel többször éltek is,  legutoljára most novemberben próbáltak áron alul ingatlant eladni, amikor egy majd 400 m2-es bejáratott, havi 600 ezerért bérbe adott önkormányzati helyiséget, egy közértet  adtak volna el 35 millióért. Ezt az önkormányzatnak súlyosan hátrányos bizniszt a polgármester kérésemre felfüggesztette és a képviselő-testület többsége (PM, LMP, Jobbik, Civilzugló, Fidesz) végül nem is hagyta jóvá az ingatlan fura eladását.

Áprilisban elkészült a Móra Ferenc Általános wp_20171006_005.jpg Iskolánk felújítása.  A példaszerű felújítása során teljes szigetelés és 203 négyzetméter napelem is beépítésre került. A pénzt TÁMOP pályázaton nyertük, Zugló a szükséges önrészt biztosította.

A Civilházra tervezett napelemeket viszont elvitte a cica, 2015 óta nem sikerül azokat felszerelni.

A ciklusban a  Móra energetikai felújítása az első komoly felújítás, a beruházások elmaradását maga a polgármester is elismerte.

Ha valami megújul az mindig öröm, de nem nehéz belátni, e területen súlyos - több ciklust terhelő - elmaradás van: a  kerület hozzávetőleg 60 intézményi épületéből (23 óvoda, 11 bölcsőde, 2 nagy szakrendelő, körzeti orvosi rendelők, hivatal, Vagyonkezelő épület, nyugdíjasklubok, szociális ellátó szolgálati épületek) szinte mind rossz műszaki állapotú, tehát évente négynek nagy felújításon kéne  átesnie ahhoz, hogy 25 évenként újra sorra kerülhessen.

Több év szerencsétlenkedés után -  Papcsákék már is 2014-re ígérték -  elkészült a Rákosfalva Park sétányának 79 millió forintos felújítása is. Az eredeti tervek szerint az összes meglévő fát kivágták volna, de ezt nem hagytuk, így az idősebb, árnyékot adó fák megmaradtak. 

 

Vagyon felélés - az OTP részvénypakett eladása, lakás eladás

Május végén szép csendben eladták Zugló utolsó, még a rendszerváltás óta megőrzött fél milliárdos OTP részvénypakettjét. A  kapott 450 millió nagy részét betervezték a 2017-es költségvetésbe.

Szintén megszavazták, hogy a 2500 önkormányzati bérlakásunkból 232 eladhatóvá vált, azaz lassú vagyonfeléléssel teremtik meg a működéshez, értsd pazarlással, fura közbeszerzésekkel, (Penta, Hungast, parkfenntartás, stb.) pártkifizetéssel elfolyó pénzt. 

A negyedik alpolgármesteri pozíció létrehozása

A választás utáni első testületi ülésen a baloldal létrehozott egy Zuglóban eddig sosem volt negyedik alpolgármesteri pozíciót, melyet a zuglói DK elnöke, Horváth Zsolt kapott. Ez volt a kerületi DK elárulásának a jutalma, Horváth ugyanis lemondott az időközin az amúgy a Demokratikus Koalíció-t megillető körzetben a jelölt állítás jogáról az MSZP javára.

horvath_zsolt-2.jpg

A negyedik alpolgármester azóta is keményen megdolgozik a havi 897 ezres fizetéséért + 140 ezres költségtérítéséért. Hogy menyire keményen dolgozik azt tökéletesen jellemzi, hogy az azóta eltelt  jó fél év alatt egyetlen előterjesztést sem vitt a testület elé, írásos anyagot, beszámolót nem láttunk  tőle, sőt az eltelt hat testületi ülés hozzávetőleg 200 napirendjének egyikét sem tartotta elég fontosnak ahhoz, hogy hozzászóljon. Havi egy millás biodíszletként titkosszolgálati múltját kamatoztatva csendben figyel a dobogón. .

A kerület vezetésére, azaz vezetetlenségére jellemző, hogy az immár négy alpolgármester és a polgármester közt nincs egyeztetés,  sosem tartanak munkaértekezletet, egymás munkájáról, felelősségi területéről nem tudnak, sőt az egyik által írt előterjesztés rendre meglepetésként éri a többit a testületi ülésen.  A polgármester, a hivatal a Városgazdálkodási Zrt-ben és a többi cégünkben folyó tevékenységről nem tud,  mintha nem is akarna tudni - ez a felelősség elhárítás része.

És kontasztként, példaként hadd tegyem ide a XIII. kerület polgármesterének a szavait:

http://fuhu.hu/partok-elfelejtettek-politizalni-es-dolgozni/

 

Az új jegyző munkába áll

A politikai huzakodásba beleunó,a törvénytelenségekhez a nevét nem adó 2016. májusában lemondott jegyző helyét átvette az új, aki gyakorlatias emberként a szerencsétlenkedést, döntésképtelenséget megunva elkezdte végezni a polgármester munkáját:  szisztematikusan áttekinteni az önkormányzat különböző szakterületeit. Tehát azt a munkát végzi most el, amit az új kerület vezetésnek és új stábnak három évvel ezelőtt, a hivatal átvételekor kellett volna elvégeznie. Ez a három éves késlekedés az ára annak, hogy olyanok vezetik a kerületet, akiknek az önkormányzati munkáról, Zuglóról, Zugló akut problémáiról, önkormányzati ügyeiről, a hivatali működésről semmiféle tudásuk, elképzelésük nem volt.

A jegyző által elkészíttetett helyiség gazdálkodás beszámolóból pl. kiderült, hogy a bérbe adható bolt és egyéb helyiségeinknek csupán 46%-a van kiadva. Ilyen például a 2008 óta üresen álló, havonta fél millióért őrzött Római parti üdülőnk. Nem hiszem el, hogy nem lehet kiadni. A be nem hajtott kintlevőségek elérik a 800 millió forintot is , úgy, hogy tavaly több száz millió forint behajthatatlanná minősített adósságot is leírtak. 

A 100 önkormányzati ház és a 2500 önkormányzati bérlakás felújításának elmaradása

Januárban a testület elé letett lakásgazdálkodás anyag is igen korrekt volt.  A 2500 önkormányzati  lakás kapcsán  ijesztő számokat láttunk, 480 üresen álló lakásunk nagy része szanálandó, ijesztő műszaki állapotok derültek ki,  - ezt persze tudta, aki nem messziről jött.

belso_homlokzat_net3288.jpg

Egy az öt szanálásra kijelölt házból, a Nagy Lajos király útja 104. A házak szanálásáról két éve, 2015-ben hoztunk döntést, de azóta sem sikerült azokat kiüríteni. Tán már szándék sincs rá. A 100 önkormányzati házunkból az elmúlt három évben egyetlenegyet sem tataroztunk, még minimális épület felújítás sem történt.

"A lakásgazdálkodással összefüggő pénzügyi, gazdasági feladatok a 2017. január 1-i szervezeti változást követően egyértelművé váltak, a Polgármesteri Hivatalhoz kerültek. A követeléskezelési feladatok a ZVK Zrt-től a Lakás Osztályhoz kerültek, mely megkezdte a kintlévőség (követelésállomány) felülvizsgálatát. Ez az előfeltétele minden további intézkedésnek." 

Három évbe került, míg "egyértelművé vált". A lakásállomány ellenőrzése, a lakbérek beszedése, a kintlevőségek kezelése, a lakások felújítása, a kiutalások intézése 2010 óta forró krumpliként repkednek ide-oda a vagyonkezelő és a hivatal között. 

A lakbér rendezés elmaradása

A lakbérek rendezése, azaz,hogy mennyi legyen a lakbér, kinek és milyen feltételekkel járjon szociális lakbér, kedvezmény, a kintlevőségek áttekintése 2017-ben sem sikerült, Szabó Rebeka alpolgármester, akihez e kétségkívül szörnyű nehéz terület tatozik és nem könnyíti meg munkáját, hogy a feladatot eddig "végző" Városgazdálkodási Zrt. fölött a szocialista Hajdú alpolgármester rendelkezik -  többszöri határidő hosszabbítás után újabbat kért. A legújabb dátum: 2018 ősze.  Van aki elhiszi, hogy majd az önkormányzati választásokra ráfordulva fognak konfliktust vállalva lakbért emelni?

A lakbér kintlevőségek állítólag mostanra szintén  elérték a 800 millió forintot, jellemzően  a költségvetési vitában a kintlevőségről még csak hozzávetőleges összeget sem tudtak mondani, sokan több milliós tartozást hoznak össze, évekig nem fizetve se lakbért, se rezsit... és egyre bátrabban, egyre többen teszik ezt, hisz tudják, felmondás, netán kilakoltatás nincs, az ugyebár nem lenne emberséges. 

A  bérlakás építés elmaradása

A beígért önkormányzati bérlakás építés is csak blöff, és bár évi száz lakás építéséről van határozat, eddig egy sem épült, még csak terv sem készült, láthatólag akarat sincs rá. Elég az, ha a polgármesterünk  miniszterelnökként az országos médiában százezer bérlakás építésével kampányol, Zuglóban úgy tűnik ezekből egyetlen egyet sem szándékozik megépíteni.

1,4 milliárd zöldterület fenntartásra? - az önkormányzati  cégek költéseinek elszabadulása

2017-ben történt először, hogy a kerület zöld területeinek, parkjainak fenntartására,pl. zöld és egyéb hulladék elszállításra 1,4 milliárdot, az eddigi években elköltött összeg közel háromszorosát fordították, plusz az utakra és járdákra a szokásos 100 millió helyett 500 milliót költünk. A Városgazdálkodási Zrt-nek adott összeg e két tétel okán a 2016-os 2,7 milliárdról 3,9 milliárdra emelkedett. Hát nem tudom, én nem látom a háromszoros minőségjavulást, erős a gyanúm, hogy ez a pénz erősen túlárazva, a kerület számár előnytelen szerződésekkel van elköltve.

gt_koltsegek.jpg

Részlet a 2018-as költségvetésből

Az önkormányzati cégeink - feltehetőleg itt szivárog ki a legtöbb pénz a pártemberekhez - egyre nagyobb, immár finanszírozhatatlanul nagy összeget hasítanak ki Zugló költségvetéséből.

Decemberre kiderült, hiába volt beíva a 2017-es közbeszerzési tervbe, hogy az önkormányzat a szabadpiacon közbeszerezteti az áramot -  évi több tucat milliót is spórolhatnánk ezáltal -  a közbeszerzést nem írták ki. Előterjesztésemre 2018-ban  az összes épületünkben, intézményünkben mind az áram mind a gáz közbeszereztetve lesz. Remélem meg is csinálják.

Decemberben beindult a Városliget beépítése. A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt, most, miután a többi épületnél súlyos műszaki  - és persze alapvető koncepcionális - problémák vannak, a Néprajzi Múzeumra koncentrál, már körbe is kordonozták az építési területet.  Park rekonstrukcióra hivatkozva a fél ligetet elkerítették és december elején  37 fát vágtak ki. A civilek hiába tiltakoztak. Polgármesterünk, bár sokszor ígérte, hogy odaláncolja magát, ez most sem sikerült.

Karácsony előtt pár nappal még áterőltették a 2018-as költségvetést, melynek 2 milliárdos hiányát egy huszárvágással, egy csekély 2 milliárdos, nem részletezett "megtakarítás"  sorral ellensúlyozták.  Ezzel az erővel azt is beíhatták volna, hogy majd nyerünk a lottón.

A megtakarításhoz szükséges kellemetlen döntéseket majd meghozzák ...  valamikor. Úgy tűnik,  most, hogy a költségvetés már átment már nem sietnek, a januári testületi ülés ugyanis minden indoklás nélkül elmaradt. Tán, ha túl lesznek a választáson. A pártok kampányolnak, a polgármester pedig miniszterelnökjelöltként Kunhalmi Ágival szántja fel a vidéket, épp az MSZP szekerét tolja  - vagy húzza. Zugló,  a hivatal,a kerület várhat.

75tn5nzwf8fm1g5ojs.jpeg

Zugló, ahogy 2014-ben jövendöltem, csak politikai ugródeszkaként szolgált Gergőnek vissza a nagypolitikába, és  a kerület a konfliktusok nem felvállalásával, a botrányok elkerülésével, a végre nem hajtott  testületi határozatokkal, elmaradó stratégiai döntésekkel ismét pótolhatatlan éveket veszített.

1 komment

Címkék: Zugló Karácsony Gergely Tóth Csaba országgyűlési képviselő

Költségvetési egyensúly teremtés 3,9 milliárdnyi ingatlan eladással, 2 milliárnyi fiktív megtakarítással?

2017.12.20. 13:47 varnai

A zuglói önkormányzat költségvetését még az idén meg akarják szavaztatni. A választási évi költségvetésben azonban irreális számok vannak. A kiadási oldal elszállt: a  31,7 milliárdos igényt az önkormányzati  cégeink  csillapíthatatlan éhsége, a megháromszorozott szociális kiadások, a politikai szavazatvásárló döntések és  egyre növekvő klientúra következménye.

  A valós bevétel, kb. 25 milliárd és az igények közti 6 milliárdos különbség matematikai ellensúlyozását egy irreális "felhalmozási bevétellel", 3,9 milliárdnyi ingatlan értékesítésével próbálják elérni. A bevételek közé könnyed mozdulattal beírtak még 1 milliárdnyi,  majd  - ha már lúd legyen kövér -  polgármesteri módosítóval még egy, azaz összesen 2 milliárd forint megtakarítást. Mindenféle alábontás nélkül. Ezt a megtakarítást júniusig,  - azaz a választás után kell abszolválni. Íme a zuglói pénzügyi modell.Csodálkoznék, ha sikerülne.

A költségvetést író szakma meglehetős kritikusan áll a most letett költségvetéshez, (jellemzően a zuglói költségvetést tucatnyi éve készítő pénzügyes hölgy ki is lépett) egyértelműen is fogalmaznak benne, pl.  gazdasági társaságaink igényeit taglaló résznél:

gt_koltsegek.jpg

 

Mint látják, a feneketlen pénzfelszívás legfőbb felelőse a Zuglói Városgazdálkodási Zrt, mely a 2015-ös év 2,6 milliárdjához képest 2017-ben már 3,9 milliárd forintot költött el.  És ebben az összegben nincsenek benne a nagy intézményi felújítások és a választási évre időzített 1,3 milliárdnyi látványberuházások, parképítések. A megemelkedett költésért leginkább a közterület fenntartás 450 millióról 1,4 milliárdra emelt kerete áll. Szóljon, aki úgy érzi, meglátszik Zugló közterületein, parkjain a több mint háromszoros ráfordítás!

 Az önkormányzati cégek létszám változását most kértem ki, tudtommal mindegyik növekedett, az tény, hogy a hivatalé jelentősen fölfelé változott. A 2014-es 212 főhöz képest immár 306 fő "dolgozik" , azaz van jelen a polgármesteri hivatalban. 2015-benkineveztek sportfőtanácsadót, stratégiai, környezetvédelmi tanácsadót, tucatnyi sajtósunk, kommunikációsunk és rendezvényszervezőnk, idén negyedik alpolgármestert neveztek ki, (önmagában évi 15 milliós kiadás)  hármuk alá külön-külön kabinet, a negyedik alpolgármester munkaköre a szervezeti egységekből sem derül ki,.  Vannak busásan megfizetett közbeszerzési tanácsadóink, számlás  átláthatósági biztosunk, sporttanácsadónk 200-200 ezerért és még ki tudja, hol mindenhol folyik ki a pénz.

 

A szociális kiadások is több, mint a háromszorosukra emelkedtek. Van minimáljövedelem és nyugdíjas fűtéstámogatás.

szoc.jpg

 

A Bevételi oldalon súlyos hiány mutatkozik. A főbb okok:

Az önkormányzati  helységeinknek, bolthelyiségek, raktárak, stb. csupán 46%-a van kiadva, a többi üresen áll. Természetesen az üresen állók költségeit, közös költséget, rezsit eközben persze fizetjük. A bérleti díjak beszedése sem túl sikeres, tavaly 880 milliós kintlevőséget írtak le egyetlen szavazással. 

A 2400 önkormányzati lakás bérleti díját, - bár határozat van róla - három éve nem rendezik, nem tekintették át, múltkor kiderült, hogy egy 40m2-es komfortos lakásért valaki a rendszerváltás óta havi 990 Ft-ot fizet.  A lakások 90%-a szociálisként van kiadva,  de a lakásokban lakók rászorultságát, valós jövedelmét tán sosem nézték. Azaz a többi 110 ezer zuglói fedezi a bennük lakók költségét. A bérlemények közös költségeit még mindig az önkormányzat fizeti, 2014-ben pedig döntöttünk az áthárításról, ez évi 350 milliós kiadással jár. Hogy mennyi lakbér jön be nem tudjuk, de hallomások szerint az önkormányzat kintlevősége a lakás és helyiség bérleményeknél összességében eléri az 1, 6 milliárd forintot!

A parkolás, melynek bevezetésekor sok száz milliós nyereséget ígértek a költségvetés szerint 2018-ban  51 milliós veszteséget fog termelni. A közlekedési káoszt és kellemetlenséget, amit okozott nehéz forintosítani. Bár a kerület bukik, van aki jól jár, ahogy az a fura közbeszerzés után megjósolható volt, az ellenőrző és üzemeltető cégek elviszik a teljes bevételt.

Ott sem spórolunk, ahol könnyen lehetne. A 2017-es közbeszerzési tervbe bekerült, de nem valósult meg  - mint annyi más fontos határozatunk -  hogy az önkormányzati épületek áram beszerzését megközbeszereztetjük a szabadpiacon. Most én nyújtottam be előterjesztést, hogy 2018-ban az áram és gáz elektronikus árlejtéses közbeszereztetéssel történjen. Jellemzően senki még csak megbecsülni sem tudta  a hivatalban, hogy mekkora gáz és áram rezsije van az önkormányzat hozzávetőleg 70 épületének.  Jellemzően más, felelősebben vezetett önkormányzatok már hosszú évek óta túl vannak ezen a minden beruházás nélkül elérhető akár 20%-os rezsicsökkentést hozó procedúrán.

A bevételek és a kiadási igények közti 5 milliárdos tátongó lyukat részben a 3,953.650.000 Ft felhalmozási bevétellel egyensúlyozták ki. Hogy ez mennyire irreális, azt legjobban az előző évek teljesítései mutatják meg. 2017-re 2.105 milliárdnyi ingatlan eladással számoltak, de - szerencsére - csak 121 millió teljesült.

2016-ban már 445 millióért adtak el ingatlant, tehát a vagyon felélése folyamatos. (megjegyzendő, a 2017-es büdzsé egyensúlyban tartásában jelentősen segített, hogy egyszeri bevételként eladták a kerület rendszerváltás óta meglévő és osztalékot fizető OTP 450 milliót érő részvénypakettjét)

Idén határozatot hoztak, hogy a 2400 önkormányzati lakásból  232 lakás értékesíthető, tegnap a Tulajdonosi bizottság nyolc lakás eladásáról döntött, jellemzően hatot egy befektető cég vett meg. Az egyéb helyiségek eladása is folyamatos, sőt az ingatlangazdálkodási koncepció és jegyzői felhívás ellenében döntöttek egy kiadott, azaz folyamatosan pénzt hozó bérleményünk eladásáról is. Ezt a döntést a polgármester kérésemre felfüggesztette.

A vagyonvesztés veszélyére még a hivatalos Könyvvizsgáló jelentés is felhívja a figyelmet:

123-1191-2017_konyvvizsg.jpg

A költségvetés egyenlegének számszaki kiegyensúlyozásának új,  karácsonyi találmánya lett egy "megtakarítás sor" létrehozása. ide minden bontás nélkül beírtak, 1, majd most már 2 milliárdot.

megtakaritas.jpg

Kértem, hogy a költségvetés elfogadása előtt készítsenek el és terjesszenek a Képviselő-testület elé  egy intézkedési tervet, mely gazdasági társaságonként, feladatkörönként lebontja, hol mennyit szándékoznak megspórolni. Persze kérdés, akkor miért nem eleve ezekkel a számokkal tervezik a költségvetést?

Ebből is látni menyire komoly a megtakarítási szándék, és mennyire fiktív az egész költségvetés.  A lényeg, hogy  el legyen fogadva.

A megtakarítási elvárások komolyan vételére  nézve árulkodó, hogy a költségvetés elfogadását követően kerül majd elénk két, a költségvetésbe be nem tervezett jelentős kiadással járó előterjesztés. Az egyik Szabó Rebeka P(M)-es alpolgármesteré, mely a szociális kiadásokat újabb 49 millió forinttal emelné meg, és egy MSZP-s javaslat, mely a zuglói nyugdíjasoknak húsvét alkalmából 5-5000 Ft-ot osztana szét, erre 15 milliót szánnak, de a valóságban (ha a papcsáki, hasonlóan választási évben osztott Erzsébet utalványt felvevő 18 ezer szépkorúval számolunk) akár 90 millióba is kerülhet. Utánuk az özönvíz.

 

 

 

2 komment