HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

2022 Zuglóban

2023.01.01. 17:44 varnai

Év végén mindig érdemes visszatekinteni. Számba venni, mlyen fejlesztések történtek kerületünkben, milyen témák uralták az önkormányzati döntéshozatalt, borzolták a lakosság kedélyeit.

A Civilzugló Egyesület 2022-es tevékenységéről, előterjesztéseiről, bár részben említem azokat, külön blogposzt készül.

 

A városközpont és a Bayer építkezés

Vitathatatlan, 2022-t uralta  a Bosnyák térre tervezett Városközpont és Bayer építkezés körüli vita.  2021 novemberében egy helyben prezentált anyaghoz kért elvi támogatást a polgármester, ezt a testület minden tagja  - kivéve a Civilzugló Egyesületet -  megszavazta. Egyesületünk, tekintettel a beruházás urbanisztikai jelentőségére és a tizmilliárdos hitelfelvételre helyi népszavazás kiírását javasolta, de ezt, megmutatva mennyire tartják valóban fontosnak a lakosság bevonását, minden párt leszavazta. Problémáink a beruházással és a népszavazásra javasolt kérdéseink ITT olvashatóak.

A tervezett 31ezer nm-es, 3in1 épületről, a polgármesteri hivatal - piac - szakrendelő épületkombóról egy december végi fórumon a lakosság mondta el sommás véleményét (érdemes elolvasni a Telex tudósítását) a , januárban pedig a piaci árusok.  A decemberi hivatalos közmeghallgatáson a polgármester megtiltotta hogy a lakosok a városközpontról kérdezzenek.

271436887_701850644136102_2533729480840844515_n_1_1.jpg

A január 13-i fórum. A piaci kereskedők számos a piac működését alapvetően meghatározó kérdést tettek fel, a lakossági és dolgozói parkolással, az árufeltöltéssel, ideiglenes piaccal kapcsolatban. Leginkább kitérő válaszokat kaptak.

A polgármester ezután februárban, márciusban is hadid_ujsag1_1_1.jpga testület elé próbálta hozni a 430 millióra becsült kiviteli tervek  közbeszereztetésének kiírását, de miután a koalíciós partnerek addigra már érzékelték a lakossági hangulatot ehhez már nem volt meg a testületi többsége.

A polgármesteri kabinet által kiadott Zuglói Lapok extra, szines-szagos propaganda lap, mely összemosva mutatja be az önkormányzati és a magánberuházást. Az újságot, mint kiderült, a Bayer Contruct Kft. fizette.

Teljesen abszurd lett volna 430 millió forintért részletes kiviteli terveket készíttetni, úgy hogy közben a 20-30 milliárdos beruházás financiális háttere egyáltalán nem tisztázott. 

A polgármester  az ellenvéleményeket lesöpörve, meg nem hallva tovább erőltette az álmát: először egy sugalmazó kérdéses közvélemény kutatással, majd egy 10 millióba kerülő "zuglói konzultációval" próbálkozott. A nemzeti konzultációkat megszégyenítően bárgyún sugalmazó kérdések és a tízezer visszaérkező egyforma X-ekkel kitöltött ív még nevetségebbé tette a próbálkozást. Az egyre kínosabb erőlködés során mind többekben felmerült a gyanú, miért erőlteti ennyire a Bayer projektet Horváth Csaba és Tóth Csaba és az MSZP? Az nem volt kérdés, hogy a NER oligacha kiemelt beruházássá tett építkezését miért kötelező a helyi Fidesznek támogatni. 

 Az önkormányzat - Victora Zsolt, a DK előterjesztéseivel, a Momentum  és a Civilzugló szavazataival áterőltetve - számos perben, többek közt az alkotmánybíróságon támadta meg a beruházást, a Civilzugló Egyesület  pedig a Védegylettel közösen a jogtalanul kiadott építési engedély, a környezeti hatástanulmányok hiánya miatt indított pert. A beruházó eközben mit sem izgatva magát nagy ütemben építkezik tovább.

 

Hadházy Ákos lett Zugló parlamenti képviselője

Tavasszal a parlamenti választás borzolta a kedélyeket.  Hadházy Ákos, ahogy az várható volt, nagy fölénnyel megnyerte az egyéni körzetet. Az igazi csata már a 2021 őszi előválasztáson eldőlt, ahol a Momentum jelöltjeként, a Civilzugló Egyesület támogatásával induló, végül a Kétfarkúsok támogatását is kiérdemlő Hadházy Ákos fölényesen győzte le az MSZP, Párbeszéd, az LMP, a Demokratikus Koalíció és a Jobbik támogatásával újrázni próbáló Tóth Csabát.

elovalasztas.jpg

Előválasztási kampány a Bosnyák téren: Rózsa András a Momentum alpolgármestere, Hadházy Ákos a jelöltünk, Márki-Zay Péter az MMM miniszterelnök-jelöltje és én, a Civilzugló Egyesület elnökeként. 

Hadházy végül nem ült be a Momentum frakciójába, független képviselőként végzi munkáját.

 

 Az Ökoház,  mint pénznyelő

A tavasszal több testületi ülésen tárgyaltuk a E-Co Housing projekt sorsát. Ekkorra már nyilvánvaló volt, hogy a Gizella utcai 28 lakásos szociális bérház sosem fog megvalósulni, és végül egy Mexikói úti romos bérház tatarozásává silányul az eddigi "fantasztikus sikerként" beharangozott projekt. (lásd Népszava cikk) A kapott 1,5 milliárd forint harmadát ekkora már elköltötték az irracionális tervekre, a konzorciumi partnerek konferenciáira, kommunikációra, utazásra, önfényezésre. De még ahhoz is, hogy a 14 lakásos házat rendbe tudjuk tenni az EU-s 1 milliárdon felül további 185 millió forintot, a 2022-ben üres önkormányzati lakások felújítására szánt összes pénzt ebbe az épüetbe kellett beforgatni.

meikoi11.jpg

Decemberben az eddig nem látott költségekre további 364 millió forintot kértek az épület befejezésére. Ekkor már egy vizsgáló bizottság létrehozásáról is döntöttünk. Külön pikáns, hogy az ökoház ötletgazdája, felelőse Szabó Rebeka alpolgármester eközben angolosan odébb állt, listás helyen bejutott a parlamentbe, a felelősséget nem vállalva egy 500 milliós lyukat maga mögött hagyva a költségvetésben.

 

 Tóth úgy ment, hogy maradt

toth_horvath.jpgFebruárban a Központi Nyomozó Főügyészség a parkolás kapcsán elfogadott kenőpénzek miatt befolyással üzérkedéssel meggyanúsította Tóth Csabát és Horváth Csabát is, de most már gyanús a csend, talán kiegyeztek, talán hamis volt a vád, talán csak az önkormányzati választásra tartalékolja az ügyet a fidesz.

Tóth Csaba és Horváth csaba informális megbeszélést tart egy belvárosi kévézóban.

Tóthot a zuglói MSZP szeptemberben a kerületi pártirodák önmagának privatizálása ellenére újra elnökévé választotta.  A Thököly úti irodaház eladása ügyében rendőrségi nyomozás is indult.

Ennek ellenére a nyár folyamán az is kiderült, bár a kerületet tíz éven át uraló Tóth Csaba az előválasztási megszégyenülés után a visszavonulásáról beszélt, de valójában maradt, sőt aktívabb mint valaha. Szeptemberig csendben megtartotta az országos pártelnökségben betöltött helyét, és maradt a kerületi MSZP elnöke. Továbbra is megtartotta befolyását az önkormányzatban, uralván a négy fős MSZP frakciót és a polgármestert is. A Szabadeuropa.hu remek tényfeltáró anyagot írt a helyzetről.

 

 Júliusban Victora Zsolt jelentette be, hogy miután kizárták a Kutyapártból független képviselőként folytatja a munkáját. Zsolt az elmúlt évben számos komoly és több vicces előterjesztést adott be, hogy a Bosnyák téri Bayer építkezést gátolja, de a többségüket a képviselő-testület leszavazta.

 

Háborúság a Zrt. fölötti kontroll, az igazgató posztja kapcsán

Májusban a testület változást akaró részében végre megszületett az elhatározás a Városgazdálkodási Zrt igazgatójának Baracskai Gábornak, aki nem mellesleg Hajdú Flórián Mszp-s gazdasági alpolgármester sógora volt, a leváltására. (6 milliós végkielégitéssel távozhatott...)  Februárban elkészült a Zrt. működését átvilágító külsős tanulmány, mely a Zrt. müködését eufemisztikusan "korlátozottan megfelelőnek" találta, de furamód csak április végén  került a testület elé, ebben az anyagban számos kemény megállapítás szerepelt. Horváth  polgármester  vétózott, és mindent megtett, hogy az új, DK által javasolt igazgató kinevezését megakadályozza, végül szeptemberig sikerült húznia a kinevezést.  

A cég felügyelő-bizottsága 2021. decemberében újult meg, ( a Civilzuglót gondosan nem engedik be az Fb-be) Az Fb. hat vizsgálatot is indított az év folyamán, ezek haladását lassította, hogy a szocialisták elérték az Fb. elnök kicserélését, de a vizsgálatok egy év után sem zárultak le, vagy legalábbis nem kerültek a képviselő-testület elé.

 

 Párbeszéd ki, egy új fideszes be

Szeptemberben megtartották az időközi választást322823746_3352645174993991_7048631381070338632_n.jpg a 9. körzetben ,miután Szabó Rebeka Párbeszédes alpolgármester a parlamenti dupla fizetésért lemondott az alsórákosiak képviseletéről. A Párbeszéd új jelöltjét a Momentum, a DK, és az MMM támogatta, a kerületi MSzP fedőszervezetén az Összefogás Zuglóért Egyesületen keresztül saját jelöltet indított, míg a Civilzugló Egyesület dr. Keczéry Attilát a helyi körzeti orvost támogatta. 

A kampány során érezni lehetett a lakossági szimpátiát, ezért nyílt levélben javasoltuk, hogy az ellenzéki pártok a kudarc helyett támogassák a sokkal ismertebb civil jelöltet. Erre nem voltak hajlandóak. Amitől tartottunk bekövetkezett: a sok párt által támogaott párbeszédes jelölt 38%-ot, míg a Civilzugló Egyesület által támogatott Keczéry doktor 21% kapott, a Fidesz pedig 40%-al, 70 szavazattal megnyerte a körzetet. Ez a testületi arányokon érdemben nem változtatott, de talán a jövő koalíciós tárgyalásaira nézve több bölcsességet eredményez. A testületbe bekerült Juhász-Pintér Pál, decemberben pedig  a Fidesz Varga Péter doktort cserélte ki a fidelitaszos Bőjthe Péterre.

 

Tüntetés a Bayer és a Dűrer beruházások, a kerület túlépítése, a zöldterületek beépítése ellen

Október elsejére tüntetést szerveztünk a gyorsan épülő Bayer és a többi a kerületnek ártó építési beruházás ellen. A demonstráció szervezéséhez a Momentum és a DK is csatlakozott, hozzávetőleg 500 fő jelent meg az esős idő ellenére. 

 322778887_686082076324190_4819894882174430051_n.jpg

Felszólalt Borsay Attila építész, Hadházy Ákos, Rózsa András és Victora képviselők és  én, a Civilzuglót képviselve. A beszédem itt nézhető vissza. A  polgármester is kierőltette, hogy felszólalhasson, de a második színpadra törését már kifütyülték.

 Októberben Horváth Csaba új fronton próbálkozott, a fővárosi közgyűlés elé vitte a Városközpont tervét, de ott a DK támogatásának hiányában az nem ment át, ahogy a zuglói képviselő-testületben sem.  A polgármester bosszúból/ fegyelmezési céllal elvette a Dk-s alpolgármester, Horváth Zsolt jogköreit. Egy hónappal késöbb kibékültek, de a DK nem kapta vissza a sport területét, azaz az évi 220 millióból gazdálkodó Sport Kft. fölötti diszponálás jogát. 

 

Az utolsó percben, pályázat nélkül meghosszabbított 1 milliárdos zöldterületi szerződés

Decemberben sürgősségi előterjesztéssel került elénk a kerület lejáró évi 1 milliárdos zöldterületi szerződésének meghosszabbítása. A módszert már százszor eljátszották, (pl. az útépítésekkel, a közétkeztetés milliárdos szerződéseivel. Az utolsó percben hozzák be a lejáró szerződést, majd időprésre hivatkoznak. Már nem tudunk kiírni új közbeszerzést, azaz meg kell hosszabbítani a meglévő céggel a szerződést. A zöldterületes munkát egy évtizede egyedüli pályázóként a Deergarden Parkfenntartó Konzorcium "nyeri", azaz egy évtizede nincs árverseny...  Ráadásul nem sok köszönet van a munkájukban, a kerület zöldterületei igencsak ápolatlanok. A két évvel ezelőtti közbeszerzés során is egyedüli pályázóként nyertek, a testület kifejezetten kérte, és a polgármester igéretet tett, hogy megvizsgálják a szerződésből a legnagyobb falat, a kaszálás 600 milliós munkájának saját erőből elvégzésének lehetőségét. Ezt a vizsgálatot két éven át szabotálták el. A Civilzugló Egyesület ideiglenes vizsgáló bizottság létrehozására tett javaslatot, de ezt csak a Momentum támogatta. A szivüknek nem véletlenül kedves cég titkosszolgálatok embereiig, Tasnádiig és Molnár Zsolt feleségéig vezető tulajdonosi hátteréről remek oknyomozó cikket írt a szabadeuropa.hu. 

----------------------------

Az éves összegzés fontos része, hogy mire szán pénzt a testület, a polgármester és mire nem.

Önfényezésre jut

Az év folyamán sorra derültek ki a fölösleges költések, pl. a polgármester médiamegszólalásainak megvásárlására havi milliós összegeket költöttek, nemrég kerüt nyilvánosságra az évi 6 milliós ATV szerződés, Fiala, Klubrádió szerződés. Janicsáktól kultúrális koncepció megrendelésére 2 milliót,  közvélemény kutatásokra 50 milliót szántak. 

Miután a polgármester másfél évvel a szavazás előtt bejelentette, hogy indul a pozícióért szinte mással sem foglalkozik ő és a kabinet, mint a polgármester népszerűsítésével, lakosági találkozók szervezésével, osztogatással, és annak publikálásával.

atv_horvath.jpg

A kerületi médiacégre, leginkább önfényező propagandára 2022-ben évi 220 milliót költöttek, miközben a PR cikkekkel teli Zuglói Lapok a lakossághoz  gyakorta el sem jut.  Hogy a kerületi kommunikációval baj van, azaz leginkább a polgármester dicsőítését szolgálja abból is látszik, hogy áprilisban  elfelejtették megrendezni a hosszú évek óta megrendezésre kerülő Korong utcai Verspikniket, októberben üres széksorokkal rendezték meg  a Zugló díszpolgára ünnepséget, és idén elfelejtették a Fehér Karácsony rendezvényt is, ahol az intézményi, hivatali vezetőket szoktuk vendégül látni.  A lakosságot pedig már úgy tűnik tudatosan nem hívják meg sem a március 15-i, sem az október 23-i koszorúzásokra és egyéb rendezvényekre.

 

Eközben mi nem történt, mire nem költöttek Zuglóban 2022-ben?

Az év folyamán jelentősebb intézményi felújítás nem történt.  Sokszor leírom, az önkormányzatnak 63 intézményi épülete van, óvodák ,bölcsődék, orvosi rendelők, azaz évente 3-4 épület nagy felújítását el kéne végeznünk. 

A kerület 106 önkormányzati bérházából szintén nem lett egy sem felújítva, de még egy komolyabb tetőjavítás sem történt. Ezeknek a rossz állapotú épületeknek a műszaki állapota egyre kritikusabb, egészségtelen, penészes, folyosó végi Wc-s, energiafaló lakásokban több, mint 1000 család él. 

323003223_1459423651249702_7325481790335397345_n.jpg

A Nagy Lajos király útján álló bérházunk. Az üres lakások bedeszkázása az egyetlen cselekvés.

Miközben a polgármester az új városközpont álommal volt elfoglalva újabb három évig nem történt semmi a meglévő két szakrendelővel, pedig azok romló műszaki állapota egyre kritikusabb. A Civilzugló Egyesület még tavasszal tett előterjesztést, hogy a Zrt. készítsen egy átfogó beszámolót a rendelők műszaki állapotáról, az orvosok és szakdolgozók létszámáról, és a várólistákról.  Ez decemberben került a testület elé. 

A kerületben nem történt idén önerős közterületi rekonstrukció 322819704_1193438811601357_6092534654592880341_n.jpg

A beigért parkfelújítások 2019-es választáskor kitett propaganda táblái csendesen rozsdásodnak a Rákosmezei téren, az Egressy téren, az Ungvár utcai lakótelepen és a Zsálya parkban is.

A Kerékgyártó utca egy rövid szakasza az állami földutas pályázatból lett megcsinálva. 

A Vezér út rendbe tétele pedig fővárosi beruházás, oda tündérkert, fák ültetése pedig a Civilzugló Egyesület projektje.

 322810800_717435439691774_4571005835319790051_n.jpg

 

 

 

 A kerület túlépítése - NER bizniszek és az engedményes mértékes üzlet

A kormányközeli vállalkozók a nemzatgazdaságilag323172486_3294963497410235_365766841263207138_n.jpg kiemelt beruházás törvényt kihasználva ma már minden kontroll nélkül építkeznek szerte az országban. Zugló legszebb villanegyedét Istvánmezőt Garancsi istván nézte ki magának, és a Liget sarkára, az Abonyi utca historizáló villái közé egy hatalmas nyolc szintes iroda és lakóház komplexumot húzott fel. A zuglói önkormányzat 250 milliós településrendezési szerződéssel legitimálta az épületszörnyet.

A Dűrer beruházás: nyolc szinten több tízezer négyzetméter

Az önkormányzati károkozás

Az elmúlt évben  sorra kerültek a képviselő-testület elé az engedményes mértékes településrendezési szerződések. A 2020-ban az új főépítész által írt új építési szabályzatba ugyanis bekerült egy kiskapu: főépítészi javaslatra a beruházók eltérhetnek az építési szabályzattól és egy adott telekre több lakást is építhetnek, az önkormányzat pedig a plusz lakásonként átlag 2-3 millió forintot kér és kap. A kisebb telkeken jellemzően 2-4 lakás helyett 4-9, míg a nagyobb telkekre kerülő társasházaknál tucatnyival több lakás engedélyeznek. Ezzel  lassan de biztosan növelik a zsúfoltságot, rövid távú anyagi haszonért tönkre teszik Zugló  kertvárosias, családi házas jellegét. 

nagy_lajis142_1.jpg

 A Nagy lajos király útja Thököly út sarkára engedélyezett 55 lakásos épület. A'90-es évek otromba dizájnja. 

A Gizella út 24-26 telekre pedig a lehetséges 92 helyett 45 lakással többet, 137 lakást engedélyeztek. El kell képzelni milyen dugókat fog ez okozni az egirány egysávos utcában. Igazi börtönkaszárnya épülhet a Zászlós utca Mogyoródi utca sarkán ahol a telkek szinte 100%-os beépítését engedve 50 lakással többet, egy 248 lakásos házmonstrum építését engedélyezték.

Két építkezés egyelőre sikerült megállítani, bár többször is próbálkoztak, hogy a testületen a bizniszt átvigyék. A Bosnyák utca 5. esetében a földszintes műemlék épület mellé terveztek hatemeletes tűzfalat, míg az Uzsoki utcában a helyi védettségű villák közé került volna egy 40 lakásos társasház. bosnyak_5_homlokzat.jpg

Hogy a káros folyamatot megállítsuk novemberben egy Építészeti Munkacsoport létrehozására tett a Civilzugló Egyesület javaslatot: elismert építészek tekintették volna át a kerület urbanisztikai folyamatait, és a hatályos építési szabályzatot, és a márciusi testületi ülésre egy javaslatcsomagot fogalmaztak volna meg. Ezt a testület minden pártja elutasította. 

A decemberi ülésre a Momentum visszahozta az ötletet, bár jelentősen felhigított formában. Egy Urbanisztikai munkacsoport jön létre a Városrendezési Bizottság keretein belül, a főépítész, a tervtanács 22 tagja, a bizottság 7 tagja, a képviselő-testület 22 tagja, és hét delegált építész részvételével. Szkeptikus vagyok, hogy egy ekkora, eltérő érdekekkel rendelkező grémium bármi konkrétumot meg tud fogalmazni, ráadásul nincs is konkrét határidő... 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr2018013260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása