HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Hogyan tovább Bosnyák piac?

2022.01.13. 12:52 varnai

Kedden a polgármester fórumot tartott a Bosnyák téri piac kereskedőinek. A megjelent durván 100 kereskedő számos jogos kérdést tett fel, melyekre leginkább mellébeszélést kaptak válaszul, de a piaci kereskedők okos, gyakorlatias emberek lévén átláttak a kommunikációs blablákon. Nekünk önkormányzati képviselőknek furamód nem szóltak a fórumról - azért én egyetlen képviselőként ott voltam.

A nem túl szerencsés időre összehívott fórumra eleve sok kereskedő nem tudott eljönni, mert pl. a zöldségesek ilyenkor szerzik be az árut a nagybani piacon.

A Bosnyák térre tervezett önkormányzati beruházásról, annak tényszámairól és az általunk javasolt helyi népszavazási kezdeményezésről ITT és ITT ,  olvashatnak. A decemberi lakossági fórumról pedig a TELEX tudósított

271436887_701850644136102_2533729480840844515_n_1.jpg

A LIMA tervezői levetítették a már ismert látványterveket és a földszinti és garázs és árufeltöltésre szolgáló szint alaprajzait, kijelentették, hogy a BAYER építkezés nem tartozik a témához, pedig nagyon is, ez késöbb be is bizonyosodott.

A polgármester elmondta, a '70-es években épült klinkertéglás piacépületet elbontanák, ennek helyén csodás, vízjátékos közparkot alakítanának ki. A kereskedők épp a megélhetésükért aggódnak, ezért nem lelkesedtek túlságosan a vízjátékért. A polgármester azt is kijelentette, a Bosi semmiféle építészeti értékkel nem bír. Pedig dehogynem. Ez  a főváros utolsó nagy klasszikus, hagyományos piaca.  És az árusok jól tudják, megtapasztalták a többi átalakított/tönkre tett piacon, hogy pár év ideiglenes piacos szerencsétlenkedés elég ahhoz, hogy az összes vevőjüket elvesztsék, mert a vevők könnyen  átszoknak máshová, az új csarnoképületek pedig nem vonzóak a vevők számára.

 Az új épületben  a tervezett kiosztás szerint, a jelenlegi piaci boltarányokat követve kb. 20-25 zöldségest, 22 húsos, vegyes, 7 savanyúságost, 1 halast, 4 melegételest, 1 virágost, stb. tervenek és középre pedig 160 őstermelői szabadasztalt.  Megjegyzendő, a kiosztásban mutatott boltterületek jóval kisebbek, mint a jelenlegiek.

zuglovaroskozpont-bosnyak-teri-vasarcsarnok-zugloipolgarmesterihivatal-prezentacio-211111-6.jpg

 

Tehát az önkormányzati piac és a hétvégi piac kereskedői az új épületbe nem fognak beférni. Ez nem is lenne lehetséges, mert a hétvégi és önkormányzati piaccal teljes piaci terület jelenleg hozzávetőleg 18.000 nm, míg az új épület csak kb. 6000 nm. Úgy tűnik a polgármester a hétvégi piacot általában, a nem élelmiszert áruló, ruha, kés, textil, stb. kereskedőket, a bolhapiaci funkciót különösen  megszüntetendőnek, fölöslegesnek gondolja. Szerintem pedig kifejezetten igény van erre. 

A vállalkozók a legtöbb kérdést a 350 férőhelyesre tervezett fizetős garázsról tették fel. Ennyi hely jutna a 300 köztisztviselőt foglalkoztató hivatal, okmányiroda, a 250 főt foglalkoztató szakrendelő és a piac több száz kereskedője, dolgozója számára... (A polgármester szerint a Csapi 20 helyet kért a dolgozóknak. A mondatot erős zúgolódás, derültség követte.)

Ráadásul ezen a 350 mélygarázs parkolóhely maradékán kellene osztoznia a három funkciót felkeresőknek: 

  • a rendelőbe érkező napi több száz betegnek, kontrollra, vérvételre érkezőnek,
  • a hivatalba, okmányirodába érkező napi több száz ügyfélnek,
  • és  piacon vásárolni kívánó több ezer vásárlónak.

 A kereskedők joggal állapították meg, hogy ez a 350 hely - melynek felét minimum elfoglalják a három funkció dolgozói -  szörnyű kevés.  Nem véletlen, hogy mind az Aréna és a MOM, és több plázában is  2-3 szintes a mélygarázs. A polgármester ekkor a Bayer több ezer parkolóját ajánlgatta, de nyilvánvaló, bár nem mondta, azok jórészt az irodák, a lakótornyok magánparkolói lesznek, és a Bayer boltosainak, pl. a hipermarketnek nem is áll majd érdekében a piac vevőinek parkoltatása.

A kereskedők kérték, hogy a piaci dolgozóik kapjanak ingyenes parkolást. Jelenleg ugyanis a kisteherautóik és a dolgozók járművei, kb. 100 jármű ingyenesen parkol a piac rámpás területén. Kérték a polgármestert, hogy ugyanennyi ingyenes helyet biztosítsanak az új helyen is. Ezt a polgármester nem akarta megígérni. Egy hölgy kijelentette: - Szögezzük le, ha az árakba parkolás költségét be kell tennünk a Bosi meg fog drágulni, és elveszti vonzerejét,  nem lesz többé olcsó piac! Ezt egyetértő morgolódás támasztotta alá.

Az árurakodás kérdését is többen feszegették. A kisteherautók ma közvetlenül az árusok mögötti raktárként szolgálnak, és ha a pincei raktárblokkokból kell felvinni a rekeszeket akkor az külön munkaerőt igényel majd.

269735830_349409843353829_4584830352096087198_n.jpg

Kérték, hogy a vevők - és ne csak a zuglóiak -  kapjanak egy-egy óra ingyenes parkolást, akár a plázák parkolóiban. A polgármester ezt a kérést elutasította. Pedig a piac a fizetős parkolás bevezetésével már így is igen sok vevőt vesztett. Saját tapasztalatból tudom, igencsak nem mindegy, hogy egy bevásárláskor a parkolásért fizetni kell, ráadásul a leendő mélygarázsban helykereséssel kell az időt tölteni, vagy csak bekanyarodok a Tesco/Lidl , stb. ingyenes parkolójába, és a csomagtartóig tolhatom a bevásárlókocsit.

Egy 40 éve ABC-t üzemeltető kereskedő szerint rendezettség, felújítás kell, de egyszerübb és elegendő lenne a meglévő piac rendbe tétele, új fedés kialakítása. Az átalakított fővárosi piacok, a Lehel, a Fehérvári úti elvesztették piac jellegüket, már nem piacok. 

Egyetértek. Intő példa a kvázi megszüntetett Garay piac és a gyönyörű, de üres Klauzál téri csarnok is, melyet több milliádért újítottak fel pár éve. Íme a hétköznap délutáni forgalma:

270461490_2083375065146773_646305252130855272_n.jpg

A Klauzál piac vevőit részben elvonta, árusait kiszorította a drága SPAR. Két zöldséges maradt, (méregdrágák) míg a többi tucatnyi asztal üresen áll. A VII. kerületi őslakosok pedig hozzánk, a Bosnyákra, az utolsó megmaradt igazi, olcsó piacra járnak. A Klauzál piac felső szintje is üres, a helységeket a Klauzált diszkóvá, kocsmává átalakítani kívánó kocsmások bérlik,  - és tartják szándékosan zárva.

Sokan kérdeztek a megígért ideiglenes piacról. Ennek helyszíneként a Bosnyák utcát nevezték meg, mint ahogy az új termelői piac helyszíneként is. A valóságban egyik sem lehetséges. A következő években a Bosnyák utca a Bayer hatalmas építkezésének, 950 lakásos lakóparkjának, 72.000 nm-es irodaházainak építkezési felvonulási területeként fog funkcionálni, folyamatos lesz a teherautó forgalom, a por, a zaj, a földmunka, pl. a közművezetékek cseréje, a mélygarázsok bejáratai is itt kerülnek kialakításra. A nemrégiben mutatott tervek szerint pedig a Bosnyák utca parkosított terület lesz, ide fognak nézni a lakóházak... Ki akarná, hogy a frissen vett lakása előtt ideiglenes konténer telep, hétvégi piac legyen hajnali rakodással, letaposott fűvel, kosszal-zajjal?

Kérdés volt, hogy lesz-e hely az egyéb a nem kifejezetten élelmiszer árusoknak, pl. a 300nm-es DM-nek, kifőzdéknek, szolgáltatóknak. A polgármester szerint nekik a Bayer bevásárlóutcájában/plázájában kell majd helyet bérelniük. És hát épp itt kapcsolódik össze a két beruházás. A piacosoknak gondosan nem mondták, hogy az új épület komplexumban 12,300 nm kereskedelmi funkció is lesz. Nyilván helyet kap benne egy nagy hipermarket, és minden más is, ami az ő vevőiket igencsak elvonzza. 

Az elmúlt hónapok vitái során kiderült, a polgármester és tanácsadói láthatóan nem ismerik a Bosnyák piac működését, mint ahogy a kerület napi lüktetését, hétköznapi közlekedését sem. Nem érzik, hogy a Bosi kis túlzással az egész fővárost ellátja olcsó és friss élelmiszerrel. A jómódú polgármester nem is érti, vajon kik és miért tolonganak a piacon, miért vesznek ott akár használt ruhát, akár olcsóbb élelmiszert.

269982546_401976238352875_4189889087622296538_n.jpg

Kesztyűk és pénztárcák. Van akinek nem tellik plázákban árult márkás ruhaneműkre. A Bosnyák széles kínálata, olcsó bérleti díjai okán pedig mindenből kínál olcsó ,mégis minőségi árut.

 

Utolsó megszólalóként a CSAPI vezetője diplomatikusan ugyan, de több súlyos megoldatlan problémát is felsorolt, melyeket az eddigi egyeztetéseken hiába jelzett. Megoldatlan az árufeltöltés kérdése. Egyetlen lejáraton, kijáraton, 1-2 teherliften megoldható lesz-e az árufeltöltés? Kétli. Hisz egy-egy henteshez, ABC-shez akár 3-4 beszállító kisteherautó is jön egy nap folyamán. Minden  őstermelő furgonnal érkezik, pakolni akar... Nem nehéz elképzelni az egy lejáraton feltorlódó kisteherautókat, a lifteknél kialakuló sort és vitákat. A Csapi vezetője szerint hasonlóan megoldatlan a higénia, a mellékhelyiségek, és a hulladék kezelés kérdése is. Egy piacon rengeteg romló élelmiszer, hús- zöldségszemét keletkezik. Eközben a terveik szerint ugyanebben az épületben, közös gépészettel, közös vezetékalagúttal, egy parkolóval, stb. lenne kialakítva a különös tisztaságot igénylő egészségügyi szakrendelő. Az új szakrendelő tervezett MR-je is speciális elektromos hullám és rezgésmentes tért igényel, ezért azt pinceszinten szokták elhelyezni, csakhogy itt a pincében ki be hajtó áruszálltó teherautók dübörögnének. Talán nem véletlen, hogy ilyen 3 in 1 épületet sehol nem látni...

A bérleti díjak kapcsán pedig rámutatott, immár ők is a versenyszférába tartoznak, nekik is nyereséget kell termelniük, és a bérleti díj üzemeltetési része nyilvánvalóan emelkedhet, mert az új épület üzemeltetése, pl. annak hűtése, fűtése, az eddigi fűtetlen árusítótérrel ellentétben sokkal több pénzbe fog kerülni. Az ideiglenes piac kapcsán is számos higéniai és szakmai követelménynek kell majd megfelelni.

Nem mondhatjuk, hogy a kereskedők megnyugtatva távoztak.

 

2 komment

Címkék: bosnyák piac LIMA design Bayer Contruct Zrt

süti beállítások módosítása