HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Az utolsó emberig - Küzdelem a vagyonkezelő Zrt-ért

2022.07.07. 23:57 varnai

A mai testületi ülés határozatképtelenség miatt elmaradt. 

A Demokratikus Koalíció és a Momentum képviselő ugyanis kollektíve kivonultak, amikor Horváth Csaba - látván, hogy megvan a többség a DK-Momentum igazgató-jelöltjének megszavazásához - egy huszáros húzással levette napirendről  Városgazdálkodási Zrt igazgatói pályázatáról szóló előterjesztést, azaz megakadályozta a nem szívének kedves jelölt kinevezését.

A polgármester kissé arrogáns sajtóközleménye  ITT olvasható. Cinikus módon munkára bíztatja a képviselőket, miközben ő heti háromszor ha bejár a hivatalba.

Lassan, de biztosan Zuglóban is szétbomlik az ellenzéki koalíció. Nem kár érte, a félrenézések, sűrűn megkötött rossz koalíciós alkuk csak a döntésképtelenséget és a korrupciót leplezték el ideig-óráig. Az elmúlt két és fél évet elvesztegették: a Horváth féle vezetéstől egy hamvábaholt városközpont ötlet erőltetésén kívül érdemi produktum nem született, csak rossz és még rosszabb kompromisszumok pl. a parkolás, közétkeztetés ügyében. A túlépítések gyorsuló engedélyezése pedig kifejezetten káros Zugló számára, azzal csak a beruházók (és még ki tudja kik?)  járnak jól.

291715987_1099394707648009_4284519869927960278_n.jpg

Határozatképtelenség. Július 12-én tárgyaljuk a most elmaradó számos ontos egyéb döntést.

Tóth Csabáék halogató harcában az ideiglenes vezető minél tovább pozícióban tartása is sikernek számít.

Most látni csak, hogy ZVK Zrt. vezetése mennyire fontos pozíció: mindenki mindent megtesz, hogy a saját bizalmi emberét tegye a kulcspozícióba. És hogy a céget mennyire szocialista magánvállalatként kezelik arra mi sem jellemzőbb, hogy sem a Civilzugló Egyesületet, sem az MKKP-t, sem a Fideszt nem engedik be a cég felügyelő-bizottságába (FB). A jelen helyzetben, tekintettel az eddigi pártkifizetőhelyként működtetésre, az átmeneti koatikus viszonyokra, az új vezetőre (legyen az bárki is),  a folyamatban lévő FB vizsgálatokra, nem utolsósorban a túl sokat kérdező FB elnök erőből visszahívására, ezt a kontroll pozíciót különösen fontosnak tartjuk.

285890797_389062129823540_209224500869645957_n.jpg

A  Zuglói Városgazdálkodási Zrt. Pétervárad utcai épülete. Állam az államban. 

A cégen évente keresztül folyó 3-5 milliárd forint hatalmas konc, a szocik, Tóth és Horváth Csaba mindent megtesznek  - ha már a sógort kitettük az igazgatói székből -  hogy a kontrollt megtartsák a cég fölött - nem mentség, hogy nem volt ez máképp Papcsák idejében sem.

A ZVK Zrt-t különösen értékessé teszi, hogy két alvállalatot is rejt, az egyik az Önkormányzati Piac Kft., mely a Bosnyák téri önkormányzati és hétvégi piacot üzemelteti, és mindmáig a Szatmáry klán hitbizománya. A másik cég pedig a Zuglói Információs és Média Kft. mely az önkormányzat kommunikációját végzi Jaksity Kata vezetésével. A cég évi közel 200 milliós büdzséből a polgármester népszerűsítésével és bulvármagazin gyártással kisérletezik  - nem túl nagy sikerrel - , e mellett több fura zerződést is rejt. A két cég működésébe lényegében nincs belelátása a képviselő-tetületnek. 

A szocik láthatóan nagyon tartanak tőle, hogy egy új seprű lendületből  takarítja ki a cégekből Tóth  embereit, (minimum két tucatnyi politikai eltartott van kifizetve a cégben). A rendrakás közepette számos csontváz is kidőlhet a szekrényekből, sok kínos ügy, oktalan/haveri szerződés is előkerülhet. A nemrégiben elkészült átvilágítás csak a jéghegy csúcsát mutatta, de az is 20-30%-os fölösleges létszámot, rengeteg fölösleges ügyvédi szerződést, oktalan kiszervezést mutatott ki.

A cél szentesíti az eszközt, mindenki igyekszik befeketíteni, lejáratni a másik emberét. Előkelő hely a K-Monitor  korrupciós listáján, végrehajtás van a cége ellen, miközben nagy lábon él, vajon miből, szól a vád a másik jelölt ellen. (külön pikáns, hogy eközben a polgármesterünk saját feje fölött is ott lebeg a parkolási korrupció vádja)

Tegnap egy névtelen telefonálló nekem is megmondta a tutit, kit kéne támogassak, pár perccel késöbb egy másik hívásban a Zrt. egy fizikai dolgozója, a zuglói közélet sonkaosztó mindenlébenkanálja is megmondta kire szavazzak és kire ne. Az külön bájos, hogy miközben a képviselőknek adatvédelmi okokra hivatkozva nem árulják el még a pályázók nevét sem, nem tárják elénk a CV-ket, a beadott pályázati anyagokat, eközben teljesen idegenek láthatólag tökéletesen képben vannak a pályázók személyét illetően.

Mert hát ez a legfurább. Az igazgatói pályázatra 56-an jelentkeztek, melyből hozzávetőleg a fele felelt meg a szakmai követelményeknek. A megfeleltekkel a pályázatot bonyolító Prohuman Kft. interjúket készített és az átvilágítási anyagot megküldve egy-egy rövid pályázati anyagot kért a jelöltekről.   A pályáztatás hitelességét eleve kérdésessé teheti, hogy az anyag megírására nem jutott egyforma hosszú idejük a jelölteknek és volt aki a pályázat beadásának határideje után kapta meg az átvilágítási anyagot. A Prohumán végül öt embert tartott a pozícióra alkalmasnak, de őket is csak monogrammal jelölték, a pályázati anyagaikat, CV-jüket a testületi ülésig nem láthattuk. Felelős döntést így senkitől nem lehet elvárni.

A tegnapi nap folyamán végül előterjesztői kiegészítésként megkaptuk kit szán igazgatónak  a polgármester (Berkes. Györgyöt)  és módosítóként megkaptuk kit akarnak pajzsra emelni a DK és a Momentum frakciói (Bernula Istvánt). Egyik személyi javaslat mellett sem állt semmiféle szakmai indoklás.  Ezzel egyszerű politikai bizalmi kérdéssé degradálják le az új cégvezető megtalálásának ritka lehetőségét.

Az adatvédelemre hivatkozás márcsak azért is sántít, mert egyrészt képviselőként tart minket a titoktartási eskü, másrészt az intézményi igazgató választások során pályázókat mindig megismertük, simán szétküldték a CV-ket és a 30-40 oldalas, sok munkával megírt pályázati anyagaikat, (emlékezetes volt, amikor a Munkácsiban a szülők szúrták ki az innen-onnan kikopizott szövegrészeket) a jelentkezők a zárt testületi ülésen mutatkoztak be, mi több kérdezni is lehetett őket. 

Most pedig a pályázatokat eltitkolták a képviselők előtt, majd ismeretlen szempontok alapján kaptunk pár monogrammot és egy, azaz két győztest. Most  - a kérésemre - a képviselők egy zárt szobában böngészhetik a pályázatokat, CV-ket. 

Sajnos elmondható: az egész pályáztatás, a pályáztató cég megbízása csak parasztvakítás volt, azaz a polgármester számára eszközként szolgált, hogy a saját emberét hozza ki győztesnek, míg a DK-Momentum kombó eleve nem akart pályáztatást. Mindkét oldalnak előre megvolt saját embere, szomorú, de valójában nem is voltak kiváncsiak a pályázókra. Ez bizalmi állás,  - mondták - nehogy már egy hozzáértő, külsős ember, aki senkinek nem az embere, lehessen itt az igazgató!

A magam részéről örülnék egy független embernek, és alapvető elvárásnak gondolnám, hogy vagy helyismerete legyen, ismerje a céget, Zuglót, vagy legyen tapasztalata hasonló önkormányzati, állami vagyonkezelési területen, lakás, helyiségbérlemény gazdálkodási területen, esetleg városüzemeltetési területen legyen felső vagy középvezetői gyakorlata. 

Az új vezérigazgató munkája nem lesz egyszerű, hisz a polgármester a múlt nem bolygatását, konfrontációmentes átmenetet, míg a testület többsége kemény kezű rendrakást remél az új vezérigazgatótól. 

komment

Címkék: Civilzugló Egyesület Horváth Zsolt alpolgármester Ci Horváth Csaba polgármester Zuglói Városgazdálkodási Zrt. Rózsa András alpolgármester vezérigazgatói pályázat

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr8817877229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zámbori Mihály 2022.07.14. 11:08:17

Várnai Úr! Kérem, ne terjesszen, ne terjessze a K-Monitor hazugságait. Ellenem nem folyt semmilyen büntetőeljárás. Én soha nem követtem bűncselekményt. Soha nem követtem el tettlegességet a családtagjaimmal szemben, s nem követtem el közlekedési szabálysértést sem. Tisztelettel: Zámbori Mihály
süti beállítások módosítása