HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Átláthatósági minimum alatt - a hiányzó cégbeszámolók és szerződések kikérése

2021.07.14. 19:12 varnai

 A zuglói önkormányzat cégei költik el az önkormányzat harminc milliárdos költségvetésének jelentős részét. Működésük azonban sokkal kevésbé átlátható, kontrollálható mint a hivatal működése. Különösen így van ez az alcégek esetében, ezek zsák a zsákban elven szinte teljesen átláthatatlanok egy lakos, de még egy képviselő számára is.

Ilyen cégek a Városgazdálkodási Zrt-nk tulajdonában lévő Önkormányzati Piac Kft., és a tavaly létrehozott Információs és Médiacsoport Kft, a ZIM. Ez a kommunikációs cég  - melynek se honlapja, se elérhetősége -  adja ki a párttatlan, objektív tájékoztatást a közmédiát megszégyenítő módon űző Zuglói Lapokat. Érdemes elolvasni a Momentum által nemrég készített statisztikát, ki hányszor szólalhatott meg, ki hányszor kap egész oldalt a "párttatlan" újságban. 

Jellemzően e  két cég vezetőit nem is a Képviselő-testület választja ki, (nyilvános pályázatról meg szó se essék) még csak nem is közlik velünk ki lett az igazgató. 

A felügyelő-bizottsági tagok kiválasztása, kinevezése sem nyilvános, informális pártközi alkuval dől el ki láthat bele a cégek működésébe. Jellemzően  a médiacég felügyelő bizottságában van két szoci tag, - ahogy a Városgazdálkodási Zrt-ben is - tag Varga Csaba, Tóth Csaba parlamenti asszisztense, illetve az LMP országos elnökségi tagja, Hanák Gábor

Még jellemzőbb, hogy se a Városgazdálkodási, sem az alcégei, a ZIM és a Piac Kft., sem a Sport és Rendezvényszervező, sem a ZKNP, a Közbiztonsági és Parkolási Nonprofit Kft-nk felügyelőbizottságába nem engedték be a Civilzugló Egyesületet. A pártok gondosan összetartanak: a zuglóiak 10%-át képviselő civileknek még véletlenül sem engedik, hogy a zuglóiak pénzét elköltő cégek működésébe belelássanak.

Hogy hány alkalmazottjuk van, mekkora a bértömeg, mennyi pénz folyik át ezeken az átláthatatlan cégeken nem tudjuk. De jellemző, hogy a Piac Kft-nk intézi a Bosnyák piac hátsó részének, az önkormányzati és hétvégi piacnak az asztal és terület kiadásait, itt tekercsszámra jár a készpénz... Míg a médiacégnek 2021-re 220 milliós büdzsét szavaztak meg tavaly, de eddig az ígéretek ellenére semmiféle beszámolót nem kaptunk a friss cég működéséről, költéseiről, létszámáról.

A 2021-es céges beszámolók elfogadásakor, május végén kértem e két cég éves beszámolóját, de nem kaptam meg azóta sem. Most hivatalos levélben, közérdekű adatként kérem a cégek 2020-as éves beszámolóit, létszám adatait, kötött szerződéseinek listáját.

A cégadatok keresése közepette vettem észre, hogy a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. szerződései csak februárig vannak feltöltve. Az elmúlt négy hónapban úgy tűnik nem kötöttek szerződéseket...

Ennél még bizarabb, hogy nem csak hogy nincsenek a szerződések az Átláthatósági Minimumban - ezt Zugló nagy csinadrattával írta alá - meghatározottan kereshető táblázatban, de még a szerződő partnerek neveit is gondosan kivették a pdf-nevekből!

Tehát százas nagyságrendben kell pdf-eket megnyitogatni, hogy megtaláljunk egy X-el vag Y-nal szerződést. Erre a kerületi átláthatósági biztosunk   Vágó Gábor Dr. Békefi ügyvéd úr  ( véletlenül egyszemélyben a zuglói szocialisták fedőegyesületének, az Összefogás Zuglóért Egyesületnek az elnöke : )   által intézett a trükkre, ugyanis az ő dolga az anonimizálás. Erre a trükkre még Habony Árpi is elismeréssel csettintene.

zvk_szerzodesek.jpg

Ember legyen a talpán, aki kétszáz pdf-et megnyitogat - és persze nem tudhatja, hogy a legkínosabbak véletlenül nem maradtak-e ki. A türelmes megnyitogatás eredményeként derült ki, hogy Gúr Nándor ex MSZP-s képviselő cége intézi külsősként a ZVK Zrt. belső ellenőrzését.

És ellenpéldaként az önkormányzat, a hivatal saját szerződései a zuglo.hu oldalon, megjegyzendő, kereshető táblázat itt sincs, pedig ezt Karácsonyék 2016-ra ígérték. 

onkori_szerzodesek.jpg

 

Az alábbi levélben kérem a polgármestert és a cégvezetőket a kért cégbeszámolók elküldésére és a hiányzó  szerződések feltöltésére, a szerződés pdf nevek kijavítására.

 


Tisztelt polgármester úr, jegyző úr, cégvezető urak!

Az alábbi levelet írtam önöknek május 23-án:
Tisztelt polgármester úr, jegyző úr, cégvezető urak, 
A ZVK Zrt. 2020. évi éves beszámolójában nem találtam meg az Önkormányzati Piac kft és a Zuglói Információs Médiaszolgáltató Kft. beszámolóit. Se a cégvezetők írásos beszámolót se pénzügyi beszámolókat nem találtam. 
küldjék meg ezeket számomra és a képviselők részére is. Mindkét cégnél szeretném látni a létszámokat, bérkeretet és a többi kiadási és bevételi tételt illetve a cégvezetők írásos beszámolóit, könyvvizsgálói és FB jelentéseket. 
Ugyanígy a 2021-es üzleti terveiket. 
 
A ZIM esetében Kránitz László tanácsadói szerződésének keretében elkészült anyagokat is szeretném kikérni. Él még a szerződés? 
 
A Sport Kft-nek a Corporate Consultung Hungary kft-vel folyamatos gazdasági tanácsadói szerződése van. Kérném szépen az e szerződés teljesítése során leadott írásos anyagokat is. Kérdésem, hogy mi indokol egy alapvetően üzemeltetést ellátó cégünknél egy ilyen tipusú szerződést? Ki választotta ki a céget, volt-e pályázat? Él még a szerződés?
 
Örülnék, ha a  véleményezés szempontjából fontos anyagokat a véleményezés határideje előtt meg tudnánk kapni.
 
Fáradozásukat köszönve, 
 
tisztelettel, 
 
Várnai László
önkormányzati képviselő
----------------------------------------------------------------------------
 

Érdemi válaszokat mindmáig nem kaptam.
Kérem mihamarabb küldjék meg számomra a kért alábbi közérdekű adatokat,  dokumentumokat. Tekintsék e kérést hivatalos közérdekű adatkérésnek.
Kérnék továbbá mindhárom cég,  a ZIM, az Önkormányzati Piac Kft, és a Sport és rendezvényszervező  Kft cég esetében egy-egy excel listát a 2020. folyamán kötött szerződésekről, (szerződő cég, összeg, szerződés rövid tartalma)  és egy teljességi igazolást, hogy az ÖSSZES szerződés szerepel a listákon. 
Ugyanilyen listát kérnék a Zuglói Városgazdálkodási Zrt összes 2020-ban, és a 2021 során eddig, július 14-ig kötött szerződéseiről. 
Felhívom a polgármester úr figyelmét, hogy a Városgazdálkodási Zrt. 2021. évben eddig csak a 2021. januári, februári szerződéseket, (számozva 56 darab szerződés) töltött fel az oldalára, pedig már július közepén járunk, azaz négy hónapnyi szerződés hiányzik a cég honlapjáról.
Ugyanitt jelzem, hogy a kereshető szerződés listák hiánya és a számozott szerződésnevek nem felelnek meg a Zuglói önkormányzat által is aláírt  Átláthatósági Minimum 4.4 pontjában foglaltaknak:
Automatikusan nyilvános, kereshető szerződések: Az önkormányzat az ügyviteli folyamat részeként tegye közzé a honlapján a szerződéseit (és azok módosításait). A szerződések fontosabb paramétereit elektronikusan kereshető adatbázisban tegye elérhetővé (szerződéskötés dátuma, szerződő partner, szerződés összege, tárgya, érvényesség), illetve a szerződések szövegét digitalizálva és/vagy pdf formátumban is hozza nyilvánosságra.
 Azaz a másik  szerződő cég nevét (nem a ZVK nevét) és röviden a szerződés tárgyát is fel  kell feltüntetni a szerződés nevében. Kérem, hogy a ZVK Zrt.  által kötött szerződés feltöltéseiben a szerződés neveket visszamenőleg is korrigálják, 2020-2021. időszakban,  és márciustól már a szabályos mengnevezéssel kerüljenek feltöltésre. 
Nyilvánvalóan abszurd, hogy százas nagyságrendben meg kell nyitogatni pdf-eket, ha egy szerződést keresünk. 
Két képben mutatom, hogy milyenek a helyes, az önkormányzat, a hivatal által feltöltött szerződések címei és a ZVK Zrt. enigmatikussá kódolt szerződés nevei. . 

 Fáradozásukat köszönve,
Tisztelettel,  Várnai László önkormányzati képviselő, Civilzugló Egyesület

komment

Címkék: Tóth Csaba parlamenti képviselő Zuglói Információs és Médiacsoport Kft. Zuglói Önkormányzati Piac Kft. Vargy Csaba asszisztens

süti beállítások módosítása