HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Egybehangzó vélemények a lakossági fórumon

2021.11.24. 13:23 varnai

Tegnap megvolt az első lakossági fórum a Bosnyák térre tervezett gigaberuházásról. 

A Telex korrekt beszámolót írt a fórumról, bár a cím erősen telexesre sikeredett, nem ez volt a lényeg.
Az önkormányzati Tv-n rögzítve lett a fórum, itt visszanézhető. 
Rezignáltan jegyzem meg, hogy ezért a magától értendő nyilvánosságért is mennyit kellettt is csatázni. Az élő adást és viszanézhetőséget még 2012-ben javasoltuk, Pápcsák három évig szabotálta, de még Karácsony is másfél évig húzta a megrendelést. Ennyire félnek a nyilvánosságtól. 
A fórumon megjelent hozzávetőleg150 ember, ami igencsak jelentős szám ahhoz képest, hogy a fórum hirtelen, mondhatni muszájból lett kitalálva, én nem véletlen, hogy a Zuglói Lapokban sem a Városközpontról szóló extra lapszámban nem hirdették meg, csak mi szórólapoztunk a szűk környéken és a szombati piacnapon. Még a földön is ültek.
260480773_1358095824588718_1979231485178269684_n.jpg
260296418_1505198176529809_3045689525165612374_n.jpg
260370954_1058727468284037_8205215284061552974_n.jpg
A polgármester és mind az öt alpolgármester megjelent, de ők nem szólaltak meg. A képviselők kb. harmada jelent meg, mint a polgármester megjegyezte, a felük nem zuglói. Ő pedig csak aludni jár át Pesthidegkútra.
A önkormányzati terveket prezentálták, a Bayerosok is jöttek a szokásos papagájok a dzsungelben képekkel és a zöld mesével, nyolc szintes épülettel. A saját prezentációjukból kivett 13. szintes épület képévelszembesítve őket pedig lendületből  rávágták, hogy az csak látványterv. No comment.
bayer_szintek2.jpg
A megjelentek véleménye meglehetősen világos és egybehangzóan elutasító volt, érdemes lenne meghallani.
Sajnos azonban most a fórumon is elmondta a polgármester, az alapkoncepcióról nem enged vitát, sőt népszavazást sem akar a "kerületében". Ez nem túl demokratikus hozzáállás. Ahogy a lakosság lekezelése, szavaiknak kicsavarása sem. Emiatt sokan morogtak, teljes joggal.
Hogy a Civilzugló Egyesületnek mi a baja a beruházásokkal elmondom ITT.
Zuglónak, ha már a "baloldal" , az ellenzék vezeti, demokráciából példát kéne mutatnia, és nem beállni az orbáni sorba amely az elmúlt évtizedben sorra megakadályozta az összes népszavazási kezdeményezést.
Pedig bizony, ezt mondta mindenki, vissza kell menni a kályháig és az alapkoncepciót kell a zuglóiakkal közösen kiérlelni. Döntsük el milyen funkciók kellenek és hová, az ezekhez szükséges hitelfelvétel nagyságát, kockázatát, azaz független szakértők által letett építési költségbecslést és finanszírozási terveket látni.
És erről, mivel ez évtizedes közös projektünk HELYI NÉPSZAVAZÁSSAL dönteni. Ha valamire való a népszavazás, akkor épp az ilyen stratégiai jelentőségű projektek támogatására vagy elutasítására.
A polgármester elmondása szerint közvélemény kutatást készíttet, eddig ezt nem mondta sehol, de a kutatás - mint ezt a pártok megrendeléseivl készülő kutatásokból tudjuk - lehet a megrendelő által irányított, gyakorta az általuk remélt eredményt kihozó, és az eddigi propagandát látva félő ilyen is lesz. A helyi népszavazás az, ami kellő legitimitást ad egy ilyen nagyságrendű döntéshez, nem utolsósorban kötelező érvényű a döntése.
Mindezek előtt 3-400 millióért kiviteli terveket készíttetni fölösleges, sőt hűtlen kezelés.
A Bayer gigaprojekt kapcsán pedig érdemes lenne követnünk az angyalföldi polgármestert, aki országos ügyekben nem szólal meg, nem jár tévébe, ellenben ha kell gondosan kiáll a kerületéért. Ők az alkotmánybírósághoz fordultak, mert úgy látták, a túlépítéssel az ott élők érdekei , az egészséges élethez való jogai sérülnek, és elfogadhatatlan, törvénytelen, hogy az állam erőből felül akarja írni az önkormányzatiságot, a helyi építési szabályozást - ráadásul nem közérdekből, hanem egy magánvállalkozó profitmaximálásának érdekében.
Szintén javallom követni a Zamárdi polgármester és testület példáját, meg az ottani parlamenti képviselőét, akik véleményüket megváltoztatva, a magukért kiálló lakosság akaratát meghallva a Balaton partra tervezett oda nem illő épületsor ellen lépnek ma már fel. 

komment

Címkék: lakossági fórum Horváth Csaba Lima BAYER Prperty Zrt Zugló Városközpont

15 milliárd? Akkor kérjük! Finanszírozási terv, népszavazás, hát az minek?

2021.11.15. 13:26 varnai

Ahogy az várható volt a nov. 11-i testületi ülésen a képviselők megszavazták a helyben levetített csilivili prezentációkat. Bölcs megfontolással, alternatívákat nem látva és nem hiányolva úgy adták elvi támogatásukat egy minimum 15 milliárdos összegű önkormányzati beruházáshoz, hogy egy A4-es papíron nem volt felvázolva a finanszírozási háttér. A testületi ülés ITT visszanézhető. Az hogy itt rettentő sok pénz fog megmozdulni mi sem mutatja jobban, hogy Tóth képviselő úr újra feltűnt közvetlenül a beruházók mellett ülve. 

bosiprezi.jpg

A Bayer Property Zrt. igazgatói, a Zaha Hadid építésziroda két olasz építésze és Tóth Csaba MSZP-s képviselő 

Elsőként szögezzük le, a Civilzugló Egyesület örülne, ha a terület rendezésre kerülne, de ugyanilyen fontos, hogy a környék kertvárosias jellegét, beépítési jellegzetességeit, Zugló zöld jellegét,  az önkormányzat anyagi lehetőségeit, nem utolsó sorban az itt élők véleményét is figyelembe vegyük. Ezért módosító javaslatot nyújtottunk be, mely legalul olvasható,  miszerint a projektbe tervezett elemekről, az új hivatalépületről, piacról, és szakrendelőről, és a tervezett sok milliárdos hitelfelvételről tartsunk helyi népszavazást. Mire való a helyi népszavazás intézménye, ha nem épp ilyen stratégiai jelentőségű ügyek eldöntésére? Ezt a javaslatot meghökkentő módon egyetlen párt sem támogatta. Demokratikus hozzáállás.

November 23-án tartanak egy lakossági fórumot, ott lehet az ellenérvekkel szembesíteni a kerületvezetést. Kiváncsi vagyok mi történik, ha a megjelenők a beruházást ebben a formájában elutasítják.

hadid_ujsag1.jpg

Nagyon készültek, még milliós költséggel szines-szagos Zuglói Lapok Extrát is nyomtattak, úgy tűnik a dizájnos látványképekkel és hangzatos szólamokkal kívánják a zuglóiakat meggyőzni, mert szám, pl. tervezett lakásszámról, irodanégyzetméterről, épületmagasságokról,  költségvetésről, felvenni tervezett hitelösszegről futamidőről és részletekről egy szó sincs az újságban. Még naptár is van benne, (Bíró Icát hiányolom)  de a beigért lakossági fórum időpontja, helyszíne sajnos már éppen nem fért bele...

Először is nézzük, a látványterveken felül miféle konkrétumokat, számokat sikerült a két, az önkormányzati és a Bayer prezentáció során megtudni, nem egyszer többszöri rákérdezéssel kibarkóbázni a fejlesztőkből. 

 A tetőkre rajzolt hatalmas zöldfelületeket a lakosok nem, csak a madarak élvezhetik, de valójában csak légkondik lesznek azon a tetőn. A legdurvább azonban a Bayer épületek magassága. Az  önkormányzati hivatal 6. szintje  fölötti tetősík 27,5 méter, ahhoz viszonyítva mérhető, hogy  az átlátszóra rajzolt Bayer épülettömb akár 9-10 szintes is lehet, a maximállis 35 méteres épület magasággal.

A sok látványtervből egy sem ábrázolja, hogy a környező  2-3 szintes kertvárosias lakónegyedhez képest milyen viszonyban lesznek a toronyépületek.

A tervezett önkormányzati beruházás is hatalmas komplex épület lesz, de épp ezért, mert túl sok funkciót akartak egyetlen épületbe belezsúfolni, mind kissé alultervezett.  A piac funkcióra a prezentációban 5600nm-t kalkuláltak, (a pdf-ben 7300nm szerepel), de ennek ellenére a jelenlegi piac összes eleme (a főépületi 12.000nm, az önkormányzati piac 5000 nm, és a hétvégi őstermelői rész +-10.000nm) nyilván nem fog beleférni.  A 8200 négyzetméteres szakrendelőbe (a prezentáción szóban 7300-at mondtak)  pedig csak utólagos hozzáépítéssel férhetnek el a Hermina úti rendelő funkciói. Tehát a draga két helyszínes működés, a Hermina úti a rossz állapotú műemlék épület költséges fenntartása nem szűnik meg.

További probléma, hogy jelenleg a két szakrendelőnkben 20 körzeti orvosi praxis rendelője is működik. Rákérdezésre kiderült, hogy ezek elhelyezéséhez a polgármester vissza kívánja vásárolni a volt kék óvoda Füredi lakótelepi területét és oda új körzeti rendelőépületet kíván építeni. Hogy mindezt miből, illetve a Herminával mi a szándék, arra már rá sem kérdeztünk.

Láthatólag a legtöbb időt a tető bezöldítésével és a hivatalépület megtervezésére szánták, már azt is megtervezték, hogy a tetőszint 6. emeletén tetőterasza lesz a polgármesteri kabinetnek. Ha Orbánnak van kilátásos terasza, nehogy már a zuglói polgármesternek ne legyen!

Az épület költségei egy gyorsan tovább pörgetett slideon szerepeltek. Ime:

koltsgvetes_zuglovaroskozpont-bosnyak-teri-vasarcsarnok-zugloipolgarmesterihivatal-prezentacio-211111-32.jpg

Hozzáértő, elismert építészek szerint már a mai anyagárak mellett is erősen alulárazott a beruházás, a folyamatos munkadíj és anyagár drágulás pedig előre vetíti a költségek elszállását.  Gondoljunk bele, ha a 27 lakásos ökoházat képtelenek az önkormányzatban megtervezni, és az alpolgármesteri zöld álmokat követve a rendelkezésre álló 1 milliárd helyett 2,1 milliárd forintos indikatív árajánlatig sikerül eljutni, akkor egy öt liftes, kétfajta hűtőházas, mélygarázsos teherautós árufeltöltős, plusz az egészségügyi épületek speciális követelményeinek megfelelő  (rezgés és rádióhullám mentesítés az MR és CT készülékeknek) akadálymentesített épület, hogy jönne ki, 13, berendezéssel együtt 15 milliárdból? A szakemberek a 25 milliárdos bekerülési összeget tartották reálisnak. 

Finanszírozás

A beruházás finanszírozása teljesen alevegőben lebeg, még egy papírfecni sem volt kiosztva. 13 milliárdos hitelfelvételről és eladni tervezett  önkormányzati épületekről ötletelt  - szóban - a polgármester. A hitelfelvétel fedezetéül pedig a Bayer beruházás adófizetését javasolta. Azonban ez hamis jóslás, mert mint tudjuk Zuglóban nincs a lakásokra kivetett ingatlanadó, az iparűzési adó pedig fővárosnál landol, sajátunk csupán az építményadó, de erre alapozni is merész, hisz láthatjuk, az állam egy tollvonással von el komplett adófajtákat az önkormányzatoktól. 

A magam részéről az új szakrendelő építését támogatom, akár hitelfelvétel árán is, de új hivatalépület építését fölösleges, sőt öncélú presztizsberuházásnak tartom. Amíg a kerületi intézményeink évek óta várnak felújításra, pl. a Családsegítő teteje beázik, amíg a 114 bérházunk egyike sincs felújítva és romos, penészes lakásokban lakik majd 1000 család, amíg egyetlen új bérlakást nem építünk, és amíg a kerület vezetése egy 27 lakásos EU finanszírozású ház, az ökoház tervezését sem képes megoldani, amíg az utcáink kátyúsak, addig abszurd, századrangú kérdés új hivatalépületet álmodni. 

A projekt lakosság által szükségesnek tartott elemeiről és a tervezett hitelfelvételről helyi népszavazás kiírását fogjuk kezdeményezni, mert e döntések és következményeik messze túlnyúlnak a politikai ciklus mandátumán.

 A Bayer projekt

A BAYER property Zrt beruházás prezentációja pedig maga volt a multiprofi parasztvakítás iskolapéldája. Zöld ahová csak nézünk, még az ottaniak életmódjára is zöld lészen. Egy tucatnyiig struguláztam a "sustainability" szót, aztán beleuntam. A számok, a valóság ennél ijesztőbbek:

Mint kiderült immár 950 lakást terveznek nettó 55.000 négyzetméterre,  mellé nettó 72.000 négyzetméter iroda néz a Csömöri bulvárra (ezt mondták, és azóta felcsendül a fülemben a tangóharmonikaszó, ha csak végigzötyögök rajta) )  melybe szerintük 3-5000, mások szerint naponta 7000 dolgozó fog érkezni és távozni. Kereskedelmi funkcióra nettó 12,300 négyzetmétert szánnak. A projekt kiszolgálásához 3385 !!! parkolóhelyet építenek részben a -1, részben a földszintre. 

Az épületek 7-9 szintesek lennének, de a tömbök magasságát sokszori kérdésre sem árulták el. Azért érdemes összevetni, ha a hivatal teteje 27,5 méter, mennyivel tornyosodnak fölé fölé a Bayer félig átlátszó tömbjei, melyek kb. egymagaságúak lennének a templomtoronnyal, mely a környébeli kertes kistársasházas lakónegyed fölött háromszorosan túlnyúlik.

 Öndicséretben, pozitív jelzőkben nincs hiány:

hadid_ujsag2.jpg

 Ígérnek egy közparkot, azaz a lakosaiknak a patak felé egy játszóteret, de ez - mint Bitskey képviselő kérdésére bevallódott -  csak a projekt utolsó, 10. évében épülne meg... A házak közti zöld részek pedig az ott élők számára lesz elzárva. Megjegyzendő, a tornyok közti zöld terület szűkebb lesz, mint a lakótelepeken a '70-es években a paneltömbök közt kialakított füves rész.

hadid3.jpg

 

 Kedvencünk a 7-8. szintekig felérő fák, melyeket a városligeti múzeum negyed látványterveiből már jól ismerünk. 

Szerintük csupa áldás amit tesznek, hisz mint mondták egy barnazónát varázsolnak élővé. A képviselők közül többen is kijavítottuk a két olaszt, hogy a helyszínen nem gyártelep, hanem sportpark és tanuszoda működött...

A patakpartra nem mellesleg elfelejtették rárajzolni a Rákospatak utcát, mely igencsak forgalmas ma is, de ha a 950 lakásba és az irodákba menő 5-7000 dolgozó is innen fogja a mélygarázsokat megközelíteni, akkor az utca nem a képen látható sétálóutca lesz. A patakpart gyerekhomokozós partja meg külön megmosolygtató annak fényében, hogy a jelenleg elkészült önkormányzati patakrevitalizáció után mennyire sikerült megközelíthetővé tenni a patakpartot. Semennyire. 

Környezetterhelési hatástanulmány nem készül.

Illeszkedés

A több tucatnyi látványterv közül egy sem volt, mely a környező városszövettel, a jelenlegi 1-4 szintes házakkal közös képen ábrázolta volna a tervezett negyedet, a családi házak fölé magasodó  tornyokat.

Közlekedés

Amiről szintén nem esett szó az a közlekedés és az intézményi infrastruktúra. A környék közlekedését senki nem szándékozik fejleszteni. A 4-es metróról már szó sincs, de már a villamosról sem. Tehát az ide telepített 2500-3000 lakos és az irodákba bejáró  4-7000 ember vagy a  tömegközlekedést, a Thököly út buszkaravánjait vagy  az autóját fogja használni...  félő, hogy az autójukra szavaznak. Ehhez képest meg lehet nézni a Thököly úti, Egressy úti, szugló utcai dugókat reggelente. Véleményem szerint amíg a közlekedési infrastruktúrán nem javítanak, addig nagyvolumenű lakásépítést a kerületben engedélyezni nem szabad.

Intézményi infrastruktúra

Ahogy a közlekedésről, úgy az infrastruktúráról nem készült hatástanulány. Hová fog bölcsödébe, óvodába, iskolába járni az ide költöző, itt születő gyereksereg? Ki fogja a hiányzó épületeket felépíteni, üzemeltetni, dolgozók bérét fizetni? A berzházó eladja a lakást elteszi a profitot, de az intézményi ellátási kötelezettség az önkormányzat kötelessége.

 

A CIVILZUGLÓ EGYESÜLET  javaslatában alternatívák kidolgozását és helyi népszavazást kért. Alább a leszavazott alternatív javaslatunk:

Határozati javaslat

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete

…../2021. (...) önkormányzati határozata

Zugló-központ fejlesztéseiről

  1. Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete a bemutatott koncepcióterv kapcsán az alábbi véleményt fogalmazza meg a Bayer Property Zrt. beruházó felé:

A beruházást Zugló Önkormányzata, Zugló és a közvetlen környezet kertvárosias, kisvárosias léptékű beépítéséhez képest messze eltúlzottnak, és a meglévő épített környezethez nem illeszkedőnek, a környező területeket jelentősen terhelő fejlesztésnek találja. A hatályos kerületi szabályozás a területre 18 méteres építmény magasságot ír elő. A telket 2006-ban „városközpont” funkcióval adta el az önkormányzat, ezért alapvetően   intézményi, kereskedelmi, és iroda funkciókat engedélyeztünk, e mellé a 2017-es Zuglói építési szabályozás változtatás is csupán 15%-nyi lakás funkciót engedélyezett. Ezért a projektben tervezett nagyságrendileg 900 lakás építését NEM tartjuk elfogadhatónak. A kerületben ennyi lakás befogadásához nincsenek meg sem a közlekedési, (pl. 4-es metró) sem az intézményi feltételek. A beruházót felkérjük, hogy a projektet a fenti, urbanisztikai, építészeti irányelvek szerint terveztesse át.

2. Zugló önkormányzata a saját beruházásában készülő városközpont terv esetében a különböző projekt elemekkel és ezek költségvonzataival alternatívákat dolgoztat ki és tár mind a lakosság és a képviselő-testület elé

3. A polgármester készítessen és tárjon a Képviselő-testület és Zugló lakossága elé részletes költségkalkulációt a különböző funkciók és épületelemek becsült bekerülési költségeiről. A részletes költségbecslés külön mutassa be a hivatal számára készülő irodaépület, a szakrendelő, a piac, a mélygarázs és a közpark rész teljes költségét , pl. a berendezés költségeit is.

4. A beruházás teljes vertikumára készüljön finanszírozási és likviditási terv, a tervezett hitelfelvétel költségeiről, futamidejéről, stb. Történjen tartalékképzés, és forgatókönyv ha az építőanyag és munkadíjak drágulása vagy egyéb problémák, pl. a tervezett ingatlaneladások elmaradásának esetére.

5. Zugló önkormányzata készítessen hatástanulmányt a tervezett Bayer és önkormányzati beruházás környezetterhelési vonzatairól. Készítessen közlekedési, intézmény kihasználtsági hatástanulmányokat a tervezett beruházás hatásairól.

6. Zugló önkormányzata úgy dönt, hogy a tervezett projektről széleskörű lakossági konzultációt folytat, melynek részeként részletesen tájékoztatja a lakosságot az alternatívákról és azok költségvonzatairól, az esetleges hitelfelvétel összegéről, visszafizetési feltételeiről, összegéről, futamidejéről.

A folyamat lezárásaként Zugló önkormányzata helyi népszavazást ír ki az alábbi pontokban:

  •  - Támogatja-e Zugló lakossága a Bosnyák piac helyén új több funkciós városközpont épület megépítését?
  •  - Támogatja-e Zugló lakossága, hogy az új városközpont kialakítása keretében a meglévő piac elbontását, és annak helyén helyén új, több funkciós épületben kerüljön a piac elhelyezésre, és jelenlegi helyén megszűnjön a hétvégi szabadtéri piac? Vagy elegendőnek tartja a meglévő piac felújítását a jellegének megőrzésével együtt?
  •  - Támogatja-e Zugló lakossága, hogy az új városközpont kialakítása keretében a kerületben az eddigi két helyszín történő szakrendelős ellátás helyett egyetlen helyen, a Bosnyák téren kerüljön elhelyezésre a szakrendelő?
  •  - Szükségesnek tartja-e Zugló lakossága, hogy az új városközpont kialakítása keretében a régi polgármesteri hivatal megszüntetésével új polgármesteri hivatali épület épüljön xxx költséggel?
  •  - Támogatja-e Zugló lakossága, hogy az önkormányzat a tervezett építkezéshez X milliárd forintnyi hitelt vegyen fel, X évnyi futamidővel, Y éves évi költséggel megterhelve a kerületi költségvetéseket?

7. A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy kizárólag a fenti lakossági konzultációk, és helyi népszavazás lezárulta UTÁN, annak eredményét figyelembe véve írjon ki tervpályázatot. 

Határidő: azonnal

Felelős: Horváth Csaba polgármester

Módosító javaslat 2.

A képviselő-testület a beruházó terveinek elfogadását vagy elutasítását és tervpályázat kiírását a 2022-es országgyűlési választások lezárulta utánra halasztja.

 

 

 

 

komment

Újabb 900 lakás építése és a "Bosi" ledózerolása?

2021.11.07. 13:59 varnai

Csütörtökre rendkivüli testületi ülést hívtak össze, melyen a Bosnyák téri ugar legújabb terveit mutatják be. A 2006-ban eladott területre, melyre eredetileg városközpontot (értsd plázát) igértek négy évenként az aktuális polgármesterek immár 900 lakást építenének, és az épületek magassága akár 35 méter is lehetne.

Kell-e "zöld" Zuglóba, a patakpart szégyenteljes és otromba 770 lakással teleépítése, az újabb Cordia ütemek 300, a Bosnyák utcában kinőtt 200 Metrodom, a Herimanbau Csömöri út menti 190, és a Kiszuglóban a lakossági tiltakozással elutasított telekeladása (268 lakás)  után újabb 900 lakást építeni? Illenek-e a kisvárosias környékre 35 méter magas lakó és irodatornyok? Kell ez nekünk?

Hasonlóan nagy léptékű tervek  - nevezzük inkább vízióknak -  készültek a hagyományos, a főváros utolsó klasszikus, olcsó és népszerű piacának, a Bosinak a lebontásáról és a helyére egy új, hatalmas épületbe szuszakolt "modern" piacról, fölé a polgármesteri hivatalról, és melléjük az  új ,124 ezer embert ellátó szakrendelő összeépítéséről. Mindez együtt elég fantasztikusnak tűnik...  a finanszírozásáról nem is beszélve.   

 

bosi.jpg

A Bosnyák tér környéke. A narancssárga pötty a templom, körülötte az elkerített valaha volt közpark, a kék a piac épülete.

A Csömöri másik oldalán 2-3 szintes zártsorú beépítés, a környéken közel s távol a Bosnyák, a Lőcsei, Szugló, Komócsy utcákban kisvárosias, saját kertekkel rendelkező családi házas, kistársasházas beépítés, 2-3-4 szintes épületek, 2x1 sávos csendes, fasoros utcácskákban. Ennek a békés kertvárosnak a közepébe kerülnének a 25-35 méter magasságú épülettömbök.  Ijesztő figyelmeztetés, hogy fotó jobb felső sarkán lévő zöld terület mára eltünt, a Paskál projekt 770 lakása, 6-7 szintes tornyai foglalták el. 

 

Hogy jutottunk idáig?

A Sport és Szabadidőközpontot és frissen felújított tanuszodát 2006. tavaszán adta el karöltve az akkori nagykoalíció, Rátonyi fideszes polgármester és az MSZP-SZDSZ többségű kerületvezetés. (Az akkori képviselők közül Rozgonyi Zoltán és Kinisch Andrea ül a jelenlegi testületben) A 6,7 hektáros zöldterületért 4 milliárdot kaptak, mely 2012-re el is olvadt, anélkül hogy a kapott pénzből Zuglónak új tanuszodát, sport-, rendezvény központot építettek volna.

A MUNDO beruházást elsodorta a 2008-as gazdasági válság, de joggal mondhatták a lengyel befektetők azt is, nekik metró végállomást igértek 2010-re, emlékezhetünk Weinek plázastopjára,  majd a változtatási tilalomra, végül a 2013-as építési szabályozás változáskor  majd felére csökkentettük az addig 200.000 négyzetméteres épülettömeget. 

A területet 2016-ban egy magyar NER közeli vállalkozó nézte ki magának, a Karácsony féle kerületvezetés pedig, bár a szerződés szerint viszzavásárolhatta volna a területet, ezt nem tette meg, és engedélyezte a tulajdonosváltást, sőt újra felvitte a beépíthetőséget, mi több engedélyezte 15%-nyi lakás funkció építését is.

Ügyeskedésekben nem volt hiány, 2017. tavaszán a polgármesternek kellett megvétózni a szocialista alpolgármester előterjesztését a kötbérek elengedéséről. Végül 150 millió forintért  - kb. három lakás áráért!!!! - engedélyezték a tulajdonváltást és a lakás funkciót, ezzel végképp a lovak közé dobva a gyeplőt. 

A vevő Bayer Construct Zrt., azaz Balázs Attila  (remek portré a személyről és a gazdasági háttérről ) pedig  vérszemet kapott. A milliárdos vállalkozó szintet lépett -  minek az önkormányzattal alkudozni? - a NER nagykutyái közé lépve elérte, hogy a beruházást a kormány nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűvé nyilvánítsa, így a kerületi építési szabályozás nem vonatkozik rá.  A nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás törvényt - ha már van - akkor a valóban közérdekű beruházások, pl.  erőművek, gyárak, autópályák, kórházak, neadjisten a 4-es metró építésének gyorsítására lehetne használni, nem pedig "Kivéve a gyeví bírót!" módra a NER vállalkozók haszonmaximalizását segíteni névre szóló  milliárdos csekkel felérő kormányrendelettel.

 

Mit terveznek most?

Az eddigi ismeretek szerint a beruházó egy kisebb plázát tervez a piac mögé, e fölött, mellett a Csömörire néző oldalra 8-10 emeletes irodaházak kerülnének, a Bosnyák utcai oldalra pedig 6-8 épületben 900 lakást építene, ezek akár 8-10 szintesek lesznek a látványtervek alapján.  

960_epiteszforum-a-zaha-hadid-architects-tervei-alapjan-epul-a-bosnyak-ter-uj-kozpontja-1-20-2021-09-07-092649.jpg

A kormányrendelet szolgai módon követi le a beruházó terveit- kéréseit: 25-35 méteres épületmagasságot engedélyez egy olyan környékre, melyen kisvárosias beépítés, családi házak és kistársasházak, földszintes és 2-3, max 4 szintes épületek találhatóak.

952_epiteszforum-a-zaha-hadid-architects-tervei-alapjan-epul-a-bosnyak-ter-uj-kozpontja-2-30-2021-09-07-092649.jpg

A sétány az irodasor és a lakóépületek közt lenne. Szép, zöld, szökőkút dögivel - az AUTOCAD tervezőprogram mindent elbír - a Szigony utcai sétány lesz közelebb a valósághoz. A szinteket azonban érdemes megszámolni. Arról nincs látványterv, hogy ezek az épületek mennyire illenek, magasodnak a környék 2-3 szintes házai fölé. 

Részlet a kormányrendeletből:

a) a terepszint feletti beépítés legnagyobb mértéke 70%,

b) a terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke 100%,

c) a parkolási szintterületi mutató megengedett legnagyobb értéke 3,5 m2/m2,

d) az általános szintterületi mutató megengedett legnagyobb értéke 4,5 m2/m2,

e) a zöldfelület megengedett legkisebb mértéke 10%,

f) az épületmagasság megengedett legkisebb mértéke 7 m,

g) az épületmagasság megengedett legnagyobb mértéke 35 m.

A legtöbb szám önmagáért beszél, azonban a szintterületi mutató az egyik legfontosabb értelmezésre szoruló szám. Arányként, a Paskál lakópark azért lett az előző, 2000 körül épült 3 szintes, lazán lerakott házaihoz képest ekkora, 6-7 szintes betonmonstrumokkal tele, mert 2,5-ről, 3,5-re azaz 50%-al megemelték Karácsonyék 2017-ben  a beépíthetőséget. Ehhez képest a Bayernek 4,5-ös szintterületi mutatót sikerült elérnie.

 

A "Bosi" eldózerolása

A polgármester pedig új, modern piacról, új szakrendelőről  sőt új hivatal épületről álmodik. E komplexum helyszinéül  a fővárostól tervezi  a Bosnyák piacot megkapni, (megvenni, elcserélni?) és lebontani.  Miért sajnálnám én a Bosit?

A Bosi a főváros utolsó hagyományos nagy piaca. Olcsó árai, őstermelő nénijei, hangulata miatt a főváros legtávolabbi sarkából is jönnek ide vásárolni. Egy rendbetétel  nyilvánvalóan ráférne, sőt  egy évtizede elvárható a fővárostól, de nagyon óvatosan kell hozzányúlni, mert az eddigi új épületbe kerülő, "rendbe tett" piacok (Fehérvári út, Lehel, Fény utca, Klauzál)  mind elnéptelenedtek, az áraik megemelkedtek, az áruk, árusok sokszínűsége mindenütt megszünt. Őstermelőt ma már csak a Bosnyákon látni. 

Szerintem a Bosi pótolhatatlan kultúrális érték, s bár lehet, van ebben egy jó adag gyerekkori nosztalgia is, de talán  épp ez az érzelmi kötődés a különbség egy itt élő képviselő, és egy naponta messziről érkező, máshol otthon lévő, akár még jószándékkal fejleszteni, építeni akaró polgármester között. 

254437556_2007557622752768_746406592312677125_n.jpg

254270963_321839975962734_9072065770206224469_n.jpg

254068289_2318956868241179_4753297642300770446_n.jpg253785516_376804464192809_2479946565358572773_n_1.jpg

 

A jelenlegi piac épületét és telkét és a mögötte lévő önkorányzati piac helyére részben térköves, kicsit zöld közterületet, rendezvényteret, alá mélygarázst,  mögé pedig óriási épületet tervez a polgármesteri hivatal. Az épület földszintjén lenne a piac, az  egyik toronyban pedig a hivatal, a mögötte lévő másikban pedig a 124 ezer embert kiszolgáló szakrendelő. 

Idézet az előterjesztés mellékletéből:

A jelenlegi piac területére, valamit a piac területébe beékelődő önkormányzati telekre a kialakítandó funkciókra elkészültek el a koncepciótervek.

A koncepciótervek készítése során minden érintett féllel többszöri egyeztetés után, a koncepciók kialakulásakor véleményüket a tervben átdolgoztattuk.

Ezen vélemények alapján a területen aránylag optimálisan helyezhetők el a tervezett funkciók, így az új szakorvosi rendelő, a megújuló piac és nem utolsósorban a kerület új polgármesteri hivatala.

A két rendelő egy,  a kerület közepén lévő épületbe összevonásában van gazdasági racionalitás. A becslések szerint a kerület teljes felnőtt és gyerek szakrendeléséhez, és a ZESZ igazgatás ellátásához 9-10.000 négyzetméternyi épület szükséges. A dolgozók és a betegek parkolásához további sok-sok mélygarázs. Hogy a mostani, Örs vezér téri és Hermina úti épülettel mi történne, van-e rájuk vevő, nem tudni. Mindenestre hatályos, 2016-os hátározatunk van arról, hogy mindkettő felújítását 6-600 milliós összegben 2017-ben elkezdjük...

A hivatal költöztetésére nem látok indokot, az épületet folyamatosan újítják fel, nemrég volt kazáncsere. A jelenlegi Pétervárad utca 1-7. alatti hivatalunk öt szintes, (4-5000nm?) közel 300 köztisztviselőt befogadó épület, melyhez szintén szükséges dolgozói és látogatói parkoló. Hogy mit terveznek a kiürített épülettel, nem tudni. Azt ugye nem gondoljuk, hogy a rossz önkormányzati működés az új fancy épületbe költözéssel megoldódik?

Miből?

A hatalmas, komplex és speciális épület bekerülési összegéről egyelőre becslés sincs. Alul speciális mélygarázs a piac árufeltöltéséhez, hűtős raktárak, stb. hivatali, orvosi, beteg parkolók... 1-2  piaci szint, feljebb külön bejárattal a hivatal, külön bejárattal a szakrendelő épülete, benne speciális vezetékek, csőhálózat, CT, röntgen, egy napos sebészet... 8 szint? Új berendezések...  Mennyibe kerülhet? 10-12-14 milliárd?

Hogy ezt a hatalmas összeget honnan szereznénk be, nem tudni. Hitelfelvétel? (utánunk az özönvíz?) Telek eladások?  

 Halkan megjegyem, a zuglói önkormányzat még az ehhez képest csekély költségvetésű és komplexitású E-co-housing projektbe is belebukott, a házat nem volt képes megterveztetni és megépíttetni. 

 

Mi a baj ezzel az egésszel?

1.   Bármféle döntés előfeltétele, hogy a zuglóiakkkal ismertessék a részletes terveket, (nem pár csilivili látványtervet) a költségvonzatokat, pl. a hitelfelvétel hosszútávú terheit.  Kétlem, hogy a zuglóiak lelkesednének.

 2 . A csütörtöki előterjesztés bizar módon a képviselőktől helyben vetített látványtervek alapján várna egyetértő döntést, úgy hogy a lakosok, a választóik, a környékbeliek véleményét a képviselők nem ismerik. A tervek a lakosság előtt nem ismertek, nem volt egyetlen lakossági fórum, konzultáció, viták.

3.  Nem készült közlekedési, környezetvédelmi, infrastruktúrális hatástanulmány sem, pedig nyilvánvaló, a hatalmas, 200.000 négyzetméter fölötti épülettömeg igencsak jelentős, és nem illeszkedik Zugló zöld, kisvárosias jellegébe.

4.    A területet ellátó közösségi közlekedési  viszonylatok, és az autós közlekedési úthálózat már most is túlterhelt, a környező utak 2x1 sávosak. 

5.    Hiányzó közlekedési infrastruktúra. Az ide költöző 2500 ember, az irodákba bejáró sok ezer ember jelentős plusz közlekedési autós forgalmat generál. A beruházás azonban nem jár semmiféle közlekedés fejlesztéssel, pl. ha már nemzetgazdasági projekt, akkor a 4-es metró tovább építésével.

6. A beruházó nem vesz részt a középületek, a tervezett piac-rendelő-hivatal épület, hiányzó óvoda, bölcsőde, stb. megépítésében. 

7.  Hiányzó intézményi infrastuktúra. beruházó által eladott lakásokba költöző 900 család részére a zuglói önkormányzatnak kell biztosítania az alapellátást, bölcsődei, óvodai, iskolás férőhelyeket, gyerek és felnőtt szak és háziorvosi épületeket megépíteni azokat folyamatosan üzemeltetni. Az intézményekhez a dolgozókat felvenni, azok bérét folyamatosan fizetni. 

 

Mit lehet tenni?

A XIII. kerületi önkormányzat példáját követve az Alkotmánybírósághoz fordulni.  

Alternatívákat mutatni. A beruházóval megértetni, hogy a lakosság - ennek következményeképp a lakosokat képviselő képviselők -  alacsonyabb beépítést, a jóval kisebb lakásszámot tart csak elfogadhatónak.

Az önkormányzati beruházás kapcsán alternatívákat kitalálni, és a lakosoknak ezekkel megismertetni. Szüksége van-e a kerületnek új önkormányzati épületre? Kívánnak-e a lakosok új, modern piacot, vagy szeretnék, ha a Bosi csak felújításon esne át, de jellege megmaradna? Elfogadják-e a két szakrendelő egy helyre összevonását?

Ha a fentiek nem történnek meg abban az esetben tájékoztatni a lakosságot és széleskörű tiltakozást szervezni. Ha Zamárdiban sikerült, Zuglóban miért ne sikerülne? Ott az is számított, hogy a körzet amúgy fideszes országgyűlési képviselője is kiállt a település, a tiltakozó lakosok mellett, azaz az eltúlzott méretű beruházás ellen. Türelemesen várom a mi ellenzéki képviselőnk állásfoglalását!

Elkészíteni a közlekedési, környezeti terhelési, és infrastruktúrális hatástanulmányokat. Érdemi döntést csak ezek ismeretében lehet hozni.

Tájékoztatni a beruházót ezek eredményéről, és közölni vele, hogy az új, áprilistól regnáló kormány a kiemelt beruházássá nyilvánítási kormányrendeletet azonnal vissza fogja vonni.

Tájékoztatni a beruházót, hogy az önkormányzat a Településképi rendelettel, az illeszkedésse és egyéb módon mindent meg fogunk tenni, hogy a Zuglóba nem illő, a kerületnek ártó, ide nem illő méretű beruházást elfogadható méretűvé szabjuk.

komment

Címkék: 4-es metró Balázs Attila MUNDO Karácsony Gergely polgármester BAYER Construct Zrt Bosnyák Tér

süti beállítások módosítása