HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

"Nem került kiállításra" - 52 milliót ottfelejtettek a Hungastnál

2021.05.08. 11:21 varnai

Enigmatikus című előterjesztés került a képviselő-testület elé: 

A Hungast 14. Kft. számára a Polgármesteri Hivatal Gazdasági Főosztálya által kiszámlázott, 2017. márciustól elmaradt bérleti díj fizetésének részletfizetési kérelméhez szükséges kompenzálási megállapodás elfogadása

Sajnos, már az előterjesztés első soraiból kiderül, hogy a címe sem igaz, hiszen nem "elmaradt" a díjfizetés, hanem a számlázást felejtette el négy éven át a Polgármesteri hivatal, és a bérleti díj fizetés elmaradása ennek csak következménye volt.  Az előterjesztés és mellékletei itt olvashatók el.

A több oldalas előterjesztésből az a "csekélység"  is kifelejtődött, hogy a kiszámlázni elfelejtett összeg csekély 52.231.803 forintra rúgott.

Ezek után miért csodálkozunk, ha a helyiségbérbeadásnál a be nem szedett bérleti díjakból 750 milliós, a  be nem szedett lakbérekből tobábbi 800 milliós kintlevőség keletkezik, mely sosem folyik be?

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata és a Hungast 14. Kft továbbá a Zuglói Intézménygazdálkodási Központ között 2016. augusztus 16-án helyiségbérleti szerződés jött létre a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola főzőkonyhája, a Móra Ferenc Általános Iskola tálalókonyhája és étterme, továbbá a Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tálalókonyhája és étterme (volt főzőkonyha) vonatkozásában (1. melléklet).

  1. február 27-én a Zuglói Intézménygazdálkodási Központ megszűnt, ezért szerződés-átruházással a helyébe a Zuglói Polgármesteri Hivatal került a szerződésbe (2. melléklet).

A szerződésben meghatározott bérleti díj a Polgármesteri Hivatal Gazdasági Főosztálya által 2017. március óta nem került kiállításra a Hungast 14. Kft. számára, melynek pénzügyi osztálya – belső vizsgálat során – feltárta a hiányosságot és 2020 novemberében levélben (3. melléklet) jelezte a Polgármesteri Hivatal Gazdasági Főosztálya felé.

Az előterjesztés tán a legfontosabb kérdésre nem ad választ:  hogy a bánatba lehetséges, hogy a a Polgármesteri Hivatal, a Pénzügyi, a Jogi osztály, a Jegyzői kabinet, a belső ellenőrzés, a jegyző, Karácsony polgármester négy éven át nem vette észre, hogy egy  nemrégiben általa megkötött élő szerződés hever a fiókban, négyszer tizenkét alkalommal nem küldenek számlát, és 52 millió forint nem folyik be a kerület kasszájába?

52 millió forint hiánya nem tünt fel senkinek a költségvetések tervezésekor, elfogadásakor?  A Jogi osztályon, Polgármesteri, jegyzői kabinetben senki nem tekinti át az élő, milliárdos nagyságrendű szerződéseket?

zsurmoka_leves_2.JPG

Zsurmóka leves. Az íze alapján  második fogás paprikás krumpli  megdarált 1:10 arányú higítása. Évi 1,4 milliárdot fizetünk hasonló menűkért.

Megjegyzendő, a számlázás nélkül eltelt négy évben a Hungast szerződéseket többször módosították, immár 1,4 milliárdot fiztünk a cégnek. A legdurvább ezek közül, hogy  folyamatosan érkező  szülői,  iskolaigazgatói, sőt NÉBIH minőségi panaszokat negligálva a közétkeztetési szerződést pályáztatás nélkül 2017 februárjában polgármesteri előterjesztéssel, szocialista-fidesz szavazatokkal pályáztatás nélkül 2022-ig újrakötötték.

21154860_26baa4471d44fd6c369c7494e57247e1_wm.jpgPedig a lejáró szerződés lehetett volna az alkalom, amikor a Hungasttól megszabaduljunk, és nyilt közbeszerzést írhattunk volna ki, és elérjük, hogy a kerületi gyerekek végre rendes ételt ehessenek. 

A Hungasttal való kivételes bánásmódra , a szerződés  pályáztatás nélküli megújítására magyarázattal szolgál, hogy a  közétkeztetési piacon hatalmasra hízott céget Bánki Erik fideszes képviselőhöz mondják közel állónak. Bánki Erik a Parlament Gazdasági Bizottságának alelnöke, mellette alelnökként Tóth Csaba Zugló MSZP-s képviselője az alelnök. Tíz éves képviselősége alatt Tóth egyszer sem szólalt fel a  bizottsági elnök vállalkozásai miatt.

Matolcsy György MNB elnök, Bánki Erik Gazdasági Bizottság elnök, Tóth Csaba Gazdasági Bizottság alelnöke

mwnza_2893_1.jpg

A fiókban felejtett szerződés már csak azért is fura, mert az elmúlt négy évben a Hungast szerződést  többször módosították, ( mindig a Hungast javára) Ráadásul ebben az időszakban több külön szerződést is kötöttek a Hungasttal pl. nyári táborozás vagy a választás napjára étkeztetésekre, ezekért az önkormányzat fizetett is, mint a katonatiszt, és bár ilyenkor a hivatal jogászai készítik elő, tekintik át a szerződéseket, de egyszr sem vették észre, hogy a Hungastnak egy másik szerződés szerint fizetnie kéne. 

Az egyik 2018. októberi szerződés módosítás a jegyző és a polgármester aláírásával.

2018_zugloi_onkormanyzat_hungast_14_kft_vallalkozasi_szerzodes_modositas-3.jpg

Az előterjesztésből az is kiolvasható - lásd aláhúzott rész, és alább a Hungast levél - hogy a számlák, a befolyó pénz  hiányát ráadásul nem az önkormányzat belső ellenőrei, gazdasági osztálya, pénzügyi osztályán, jogi jegyzői osztályán dolgozó sok tucatnyi ember  egyike fedezte fel - hanem a Hungast ellenőrei. Szép tőlük, hogy szóltak.

Az önkormányzat efféle vezetését hívják hanyag kezelésnek.

 

 

hungastlevel.jpg

 

 

komment

Címkék: közétkeztetés hanyag kezelés Karácsony Gergely Bánki Erik Tóth Csaba országgyűlési képviselő HUNGAST Kft

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr2416525456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása