HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Lassan, hiányosan jövő válaszok

2021.04.14. 17:32 varnai

Mivel a veszélyhelyzeti működésben testületi ülések nincsenek az előterjesztéseket csak véleményezésre kapjuk meg, a polgármesterek minden településen egyszemélyben dönthetnek. Írásban kommunikálunk, kérdéseket azonban így is fel lehet tenni és válaszolniuk - elméletileg - kötelező. Van amely kérdésekre. leginkább kellemetlenekre, azonban nem, vagy csak igen szűkszavú, a lényeget nem kellően kibontó, mondhatni megkerülő válasz érkezik. Ilyenkor muszáj újra kérdezni.
A Gizella utcai 1,5 miliárdos Öcohousing projekt körül egy éve gyanúsan nagy a csend, az önkormányzati bérházak siralmas műszaki állapotával bármely  nyilt szemmel járó kerületi lakos tisztában van, a Thököly út Róna sarok 130 milliós térkövesítésének fura körülményeiről ITT olvashatnak.
Tisztelt Polgármester úr, Jegyző úr, Osztályvezető asszony, 
 
Alább csatoltan küldöm az április 14-i határidejű előterjesztésekre adott véleményünket.
 
Kérem, hogy az előterjesztések alatt feltett kérdésekre kapjunk választ. 
A nemrégiben az elfogadott építési rendeletek ügyében kértem egy háttéranyagot a főépítészi irodától, ezt még nem kaptam meg. 
 
Illetve a csúszó Gizella utcai Ökoház projekt kapcsán egy pénzügyi elszámolást is kértem, kérnék az eddig elköltött összegekről, mely célra, mely cégnek, mikor, mennyi lett kifizetve, illetve jelenleg kikkel állunk a projekt kapcsán szerződésben milyen ügyben mekkora összegre? Tervezés, kommunikáció, stb... 
 
A harmadik a Zichy Jenő utca 8. alatti lakás, melyről közérdekű válaszban azt a választ kaptam, hogy nemrég lett kiürítve... miközben ki sem lett adva. Kérem, hogy kapjunk erről egy pontos tájékoztatót, ki mikor költözött be, vagy foglalta el, lett-e feljelentés téve?
 
Negyedik kérdésem, hogy a Thököly 150. alatti felújított bolthelyiség mikor kerül a helyiségbérleti rendelet szerinti meghirdetésre? A tér felújítása mikor került közbeszerzésre kiírásra, ki bonyolította, mely cégek kerültek meghívásra, mely cégek pályáztak...? Kérnék továbbá egy elszámolást a felújítás tervezett és végső műszaki tartalmáról, lebontott összegeiről.
 
 
Szeretném ezúton is megköszönni polgármester úrnak a kormánnyal történő találkozóról írt gyors válaszát.

 

1./ Javaslat Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata 2021. évi lakáshasznosítási tervének elfogadására

Előterjesztő: Horváth Csaba polgármester

Előterjesztés sorszáma:123-150/2021

IGEN

Megjegyzés: a lakásfelújításokra szánt 46 millió forintot igen kevésnek találom. A többi befolyása – nem véletlen, hogy az előterjesztő sem kalkulál velük - igen kétséges.

Kérdés: 2020. év folyamán mekkora összeget forditottak lakásfelújításra és ebből hány lakás lett felújítva? Kérném ezeket kilistázni, felújítás összege, nm, cím szerint, illetve hogy melyik lakással mi történt.

Továbbá kérdésem, mekkora összeg lett betervezve és elköltve 100%-ban önkormányzati tulajdonú házak felújítására, karbantartására? Mely címeken mi történt? Volt teljes felújítás valahol? Van-e kalkuláció és felmérés, a hozzávetőleg 112 épület műszaki állapotáról, és hogy melyikben mennyire sűrgős és milyen becsült összegű felújítás szükséges?                                                        

 

2./ Szociális és Rehabilitációs Alapítvánnyal kötött ellátási szerződésben foglaltak végrehajtásáról és pénzügyi elszámolásáról (családok átmeneti otthona 2020. évi működtetés)

Előterjesztő: Szabó Rebeka alpolgármester

Előterjesztés sorszáma:123-143/2021

IGEN

Igen kevés családnak tudtunk lakást adni, miközben lakásaink évekig üresen állnak, továbbá százszámra laknak jogcím nélküliek és évek óta nem fizetők az önkormányzati bérlakásokban.

Nehéz elképzelni, hogy Budapesten kívül, Csömör szélén lakva hogyan valósulhat meg az elvárás, miszerint a „kiköltöztetett” szegény családok zuglói kötődése megmaradjon? Vajon mennyi idő, hány átszállás lehet  onnan egy általános iskolás gyereknek eljutni egy zuglói iskolába, mennyi idő lehet egy ovist, bölcsist este-reggel hozni vinni? Kérdésem, hogy egy 120 ezres kerület miért nem tudja megoldani, hogy legyen saját családotthona, hogy miért nem tudja-akarja megoldani, hogy sok tucatnyi üresen álló épülete közül egyet erre a célra biztosít?

Kérdésem, hogy ez az elmúlt öt év alatt ez a probléma miért nem lett megoldva? Át lettek-e e célból tekintve az önkormányzati ingatlanok, a kerületben álló fővárosi tulajdonúak? (pl. Dorozsmai 21)   Kérem, hogy üljünk le, oldjuk ezt meg a családok lakhatását a kerületen belül.

 

3./ Beszámoló a Lelki Egészségvédő Alapítvány 2020. évi szakmai tevékenységéről és pénzügyi elszámolásáról

Előterjesztő: Sokacz Anikó önkormányzati képviselő

Előterjesztés sorszáma:123-144/2021

IGEN

 

Tisztelettel, Várnai László Képviselő, CIVILZUGLÓ EGYESÜLET

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr3516501214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása