HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Gúr Nándor exMSZP-s képviselő bt-jének belső ellenőri megbízása

2020.09.11. 12:24 varnai

A két hónappal ezelőtt a jegyzővel együtt konstatáltuk, a testületi ülésen szóvá is tettem, hogy a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. 2020-ban egyetlen szerződését sem töltötte fel sem a saját, sem az önkormányzat honlapjára, holott ez törvényi kötelezettsége lenne.

A mostanra feltöltött januári szerződések között (melyek a legkevésbé kereshető módon vannak feltöltve) egyből egy remek darabra bukkantam: külsős céget bíznak meg a Zuglói Városgazdálkodási Zrt- belső ellenőri munkáinak elvégzésével egy évre, havi 500.000 Ft + Áfa összegért.

Nem is akárkinek a cégét, a borsodi kötődésű Gúr Nándornak és feleségének Bt-jét, a Busszola Tanácsadó és Szolgáltató  Bt-t.

Aki nem tudná: Gúr Nándor több cikluson át az MSZP parlamenti képviselője, sőt a párt alelnöke volt, évekig frakciótársa volt Horváth Csaba polgármesternek. A párt oldalán található életrajz szerint Gúr Nándor jelenleg is az MSZP nyugdíjastagozatának az elnöke, tehát aktív pártember.

Tudni kell, az önkormányzat hivatalában két belső ellenőr is van alkalmazva, melyek éves terv szerint ellenőrzik az önkormányzat cégeit, sőt a ZVK Zrt-nek is (eddig) volt saját belső ellenőre. Mi több, tavaly  -javaslatomra - átfogó ellenőrzést végeztettünk a  kerület összes cégénél.

A megbízás etikusságát, szükségességét - tán nem egyedül -  vitatom. A cég kiválasztásának módját természetesen nem tudjuk. Tán nem ördögtől való a feltételezés, hogy a zuglói önkormányzat -immár nem először - pártkifizetőhelyként működik, jövedelmüket vesztett MSZP-s káderek kifizetőhelyeként működik. Csak a legkirívóbbat említem: emlékezhetünk, amikor Török Zsoltit, a bajai videóhamisításba belebukott apparatcsikot alkalmazták az önkormányzatnál.

A polgármester tagadta, hogy tudott a személyes ismerős frakciótárs cégének megbízatásáról. 

85146.jpg

A  2014-es MSZP listavezetői. Bal szélen Horváth Csaba, jobbról a harmadik Gúr Nándor. Nem tudott a megbízásról...

Szomorú, de még hihető is, hiszen a Zrt-t. és a teljes önkormányzatot lényegében nem ő, hanem Tóth Csaba, a zuglói MSZP elnöke irányítja. Ez esetben tökéletesen ideillik a klasszikus mondás: ha tudott róla az a baj, ha nem tudott róla az a baj.

hqdefault.jpg

A 2013-as MSZP frakció. Felszólal Gúr Nándor. Mögötte (telefonnal) Horváth Csaba helyére beülő szürke eminenciás, a Fidesz ellen sose felszólaló, a tiltakozó akcióktól gondosan távol maradó, jó üzleti kapcsolatokat ápoló Tóth Csaba parlamenti képviselő, a zuglói önkormányzat tényleges vezetője. Jellemzően a Városgazdálkodási Zrt. két felügyelőbizottsági tagja (Varga és Spiesz)  főállásként Tóth Csaba parlamenti asszisztensei.

 Önök melyik szituációt tartják életszerűnek?

A.)  a Zrt igazgatója, az MSZP-s alpolgármester sógora, aki 5 éve külső ellenőr nélkül vezeti a céget, egyszer csak a homlokára csap, kell nekem egy külsős cég e munkára, előveszi a borsodi Sárga oldalakat, amely épp egy ex parlamenti képviselő Bt-jénél nyílik ki. A cégvezető nem is tud róla, hogy a Busszola Bt. kinek a tulajdonában van. Alternatíva: a cégvezető tudja, hogy egy ex parlamenti képviselővel, a polgármester párttársa cégével köt szerződést, de erről nem szól a polgármesternek.

B.) Horváth Csaba polgármester megkéri a  beosztott cégvezetőt, hogy kössön szerződést a személyes ismerős Gúr Nándor családi cégével.

C.) Tóth Csaba MSZP-s parlamenti képviselő, aki naponta találkozik a Zrt igazgatójával megkéri a cég vezetőjét, hogy kössön szerződést a jövedelmét vesztett elvtárs családi Bt-jével és erről még csak nem is szól a vele napi kapcsolatban lévő polgármesternek.

D.) Horváth Csaba tudott a szerződésről.

Hogy a kérdést tisztázzuk hét nappal ezelőtt polgármesternek és a Zrt. igazgatójának az alábbi közérdekű kérdést tettem fel, melyre még van nyolc napjuk válaszolni.

Tisztelt polgármester úr, jegyző úr, Baracskai Gábor igazgató úr!

Pár napja jelent meg a hír, hogy a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. szerződést kötött a Busszola Bt-vel a Zrt belső ellenőri munkájának elvégzésére.
Kérem, mint állampolgárnak, és mint a tulajdonos Budapest XIV. kerület, Zugló önkormányzati képviselőnek közérdekű adatként, hivatkozva az 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) az alábbi anyagokat és válaszokat az Infotv. 15 napos határidejét betartva megküldeni:
1. a 2020. február 1-i megbízás kezdete óta eltelt hét hónap alatt a Bt által elkészített összes anyagot és a Zrt által kiállított ítésigazolásokat küldjék meg részemre.
2. Kérem nevezzék meg a munkát végző személyt vagy személyeket és kérem azok szakmai képesítéseit  megküldeni. Kérem megküldeni a szerződésben megnevezett 1. mellékletet.
3. Kérem közöljék, mely hónapban hány napot, órát töltött a Zrt-ben a megbízott személy, személyek, illetve külső munkavégzéssel.
4. Kérem megküldeni a Busszola Bt. referenciáit, továbbá, hogy mely egyéb cégeket versenyeztették meg a belső ellenőri munkára, 
5. Kérem a megversenyeztetett cégek párhuzamos árajánlatait megküldeni,  illetve kérem, indokolják meg, mely referenciák  alapján lett a Busszola Bt. kiválasztva a feladatra. 
6. Kérem tájékoztassanak, milyen indok volt a belső ellenőri munka kiszervezésére, a zrt. eddigi belső ellenőre Varga András továbbra is a Zrt-nél dolgozik-e és milyen munkakörben? 
7. Mi szükség volt külsős céggel szerződéskötésre, ha eddig belsős munkatárs, illetve a polgármesteri hivatal belsőellenőrei, illetve tavaly külsős cég is ellenőrizte a Zrt-t?
8. Kérem a polgármestert, hogy nyilatkozzon, tudott-e a volt parlamenti frakciótársa, pártja nyugdíjas tagozatának elnöke cégének a megbízásáról?
Fáradozásukat köszönve, 
Tisztelettel,
Várnai László önkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület

Alább a teljes szerződés:

szerz_zvk_12_1_2020-1.jpgszerz_zvk_12_1_2020-2.jpgszerz_zvk_12_1_2020-3.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr2616190338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása