HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Posztapokaliptikus üdülőnk a Római-parton - a hanyag kezelés iskolapéldája

2019.08.10. 13:00 varnai

A zuglói önkormányzat birtokában lévő lassan elfelejtett üdülőnkbe még képviselőként sem könnyű bejutni. Így volt ez a Papcsák korszakban és így van ma is. 

A polgármesterről és a jegyzőről  tavasz óta válasz nélkül pattantak le a szemlét kérő képviselői leveleim. Végül tegnapelőtt a főmérnököt küldték velem a bejárásra. Kerületvezetőt egyet sem érdekelt a zuglói titkos kincs,  polgármesterünk nem ér rá, épp Csepellel ismerkedik. 

Még előre leegyeztetett érkezésünk után is hosszas telefonálgatásba került, míg kiderült melyik a mi telkünk, ugyanis az intézmény nevét, tulajdonosát, elérhetőségét jelző tábla  nincs kitéve, sőt eltűnt  a bérbeadást meghirdető tábla is. Nem csoda, hogy nem érdeklődnek a bérbevétel iránt.

Hosszas sikertelen kiabálás, dudálás után sikerült utánatelefonálni a biztonsági őrnek, hogy engedjen be minket.

kapu_0238.jpg

Mint a félálomban előkerülő őrtől megtudtuk, a tulajdonost jelző táblát egy hónappal ezelőtt a Városgazdálkodási Zrt-nk  leszedte, összegyűrve a bokrok alá dobta. Hogy mi okból tették, ki adott erre utasítást, még nem derült ki. 

tabla_0241.jpg

Az értékes és valaha élettel teli üdülőnk 2008 óta áll üresen. 

A vízparti telek hatalmas, hozzávetőleg 220 méter hosszú és 30 méter széles, kb. 7000 négyzetméter, és a Római part gáttal védett, árvízmentes részén található. Az egyik kapu a Nánási útra, míg a másik a Duna partra nyílik.

romai_ingatlan_google_1.jpg

Méteres gaz áll a telken mindenütt.

gaz_0242.jpg

etkezo_kivulrol_0243.jpg

Ez itt a az étkező és a konyha.

Bár a növényzet ahol tudja visszahódítja a területet a könnyűszerkezetes épületek többsége jó állapotú.  Egy két cső szétfagyva, itt-ott beázás nyoma, de az épületek többsége rendben van, a tetők épek, az elektromos rendszer működik. 

A konyhai berendezések mind épek, működőképesek.

konyha_0279.jpg

etkezo_0284.jpg

Az étkezőt angkori rom módra lassan visszafoglalja a növényzet

furdo_ajto_0250.jpg

A mosdók bejáratát lassan benövi a vadszölő

furdo0274.jpg

A  női és férfi mosdók és zuhanyzók 

halok_0247_1.jpg

A hálószobák épülete

halok0295.jpg

A három hálószoba 52 gyereknek adott helyet. Egy takarítás után használható lehetne.

parnak_0290.jpg

agynemu_0286.jpg

 Az ágyneműk, párnák, takarók 11 éve várnak a gyerekekre

 Az egész területnek, az épületeknek olyan a hangulata, mint Csernobilnak. Úgy hagyták ott, mintha lakói úgy tervezték volna, hogy másnap visszatérnek és folyatódik az élet, a munka.  

Minden kitakarítva, rendben a helyén, az evőeszközök, a tányérok a polcon, a párnák, az ágyneműk glédában kivasalva várják a következő turnust.

A helyiségek többsége egy nagyobb takarítás, pár millió forintnyi felújítás után használható lenne. 

 

A telek Duna felőli részén egy jó állapotú téglaépület is áll, ebben 4 kisebb fürdőszobás apartmant alakítottak ki. A festés itt-ott hullik, de egy takarítás után lakható lenne.

A számlatömb az asztalon, az utolsó bejegyzés 2008.

A ciklusban a hasznosításra, bérbeadásra nem volt kísérlet. Nagyon fura, sőt már gyanús, hogy még a bérbeadó táblát is leszerelték. 

Én fel nem foghatom, hogy nem lehet iskolai táboroztatáshoz, csereüdültetéshez, campingként bérbe adva, vagy valahogy hasznosítani.

Hagyni kell szép lassan teljesen lepusztulni, miközben felújítására nem költünk, de évi tízmilliót költünk az őrzésére?

Amit ezzel az ingatlannal Zugló polgármesterei az elmúlt két ciklusban műveltek az kimeríti a hűtlen, de minimum hanyag kezelés tényállását.

vendeghaz_0266_1.jpg

vendeghalo_0261.jpg

vendeghaz_furdo_0254.jpg

Rendezett, felújított zuhanyzós WC-s apartmanok.

A hatalmas ősfás telek végén kapu nyílik a Duna partra. Evezőstáborként fantasztikus hely lehetne.

kert_0263.jpg

komment

Címkék: Zugló hanyag kezelés Római-parti nyaraló

Végre nem hajtott döntések, megválaszolatlan kérdések - levél a polgármesternek

2019.08.08. 10:12 varnai

Tegnapelőtt átbeszéltük Zugló  jegyzőjével a kerület aktuális ügyeit, mert a kerületet jobb híján ő vezeti.  Nem véletlen, hogy ő immár a ciklus harmadik jegyzője, két jó szakember ment el négy év alatt.

A polgármesterhez hetek óta nem tudok bejutni, elérhetetlen, időpontot nem kaptam, mint ahogy nem reagált az eddigi számos hivatalos levélre, közérdekű adatkérésre sem.  A médiából látom, hogy hol Pestszentlőrincen kampányol, hol facebook élő adásban van, hol sajtótájékoztatót tart, hol a tv-ben nyilatkozik. Zuglóra nem jut idő.

E médiamegszólalásokban gondosan hallgat az általa vezetett kerület problémás ügyeiről,  mint ahogy arról is, hogy Zuglóban még mindig - 15 nappal vagyunk az ajánlásgyüjtés előtt -  nem jött létre az ellenzéki megállapodás.

egyenes_beszed.png

Jó lenne, ha zuglói ügyekről is lennének egyenes kérdések és egyenes válaszok. Ha  nemcsak a fővárosi korrupcióról, hanem a zuglóiról is beszélne, ha kiadnák a közérdekű adatokat, ha végrahajtanák a testületi döntéseket.

Az alákérdezős ATV interjúban Gergő kielemezte a fővárosi metrókocsi közbeszerzés történéseit és ezt sikerült mondania: "Nem kellett volna csalárd módon kizárni az olcsóbb ajánlattevőt." Egy pillanatra már azt hittem, hogy a zuglói parkolás közbeszerzésről beszélt.

Azt gondolom, hogy ameddig hivatalosan zuglói polgármester, addig a kerületi ügyeket is vinnie kéne, mert számos testületi döntés nincs végrehajtva, a kerület ebek harmincadján.

Csak egy példa: tegnap a Nagy Lajos Király útja 104-ben jártunk, melynek kiürítéséről , szanálásáról 2015-ben döntöttünk

A házban, melyhez képest a sokat emlegetett Hős utca egy szanatórium,  azóta is laknak, embertelen, egészségtelen sőt életveszélyes körülmények között élnek gyerekek felnőttek tucatjai. Vajon e házakról, e végre nem hajtott döntésekről miért nem beszél az ATV riportban?

lepcsohaz_to_net3282_1.jpg

 Dickensi állapotok - ez lenne a " zuglói modell "? - Nagy Lajos király útja 104. önkormányzati bérház

belso_homlokzat_net3288_1.jpg

Penészes lakások, emberi, állati ürülék, patkányok, omladozó életveszélyes romok közt élnek gyerekek, felnőttek.  A ciklusban eladtak 68 bérlakást és a 120 önkormányzati bérházból egy sem lett felújítva.

A jegyző elnézést, kért, hogy nem válaszoltak időben a közérdekű adatkérésre, most gyorsan összeszedik a kért adatokat. A római-parti üdülőnk bejárása ma megtörténik. Az épület 10 éve áll üresen, a ciklusban 49 millió forintot költöttünk az örzésére.

A tegnapelőtt a polgármesternek és a jegyzőnek az alábbi levelet írtam emlékeztetőül:

Tiisztelt jegyző úr, polgármester úr,
A héten ma és tegnap is kerestem a polgármester urat, de visszajelzést nem kaptam. Az mai jegyző úrral folytatott pozitív hangulatú megbeszélésünk alapján az alábbi emlékeztetőt írom.
1. Kérem, hogy a cégekben május 31-i határidővel megrendelt BELSŐ ELLENŐRZÉSI anyagokat a képviselők megismerhessék. A határidő óta eltelt több mint két hónap, ez alapján sajnos feltételezni kell, hogy a cégekben súlyos problémákat találtak, ezért húzódik azok kiadása.
2. Kérem, hogy a polgármester az országos médiában tájékoztassa a zuglói lakosokat, hogy a nyomdai közbeszerzés leszavazása okán a Zuglói Lapok nem fog megjelenni a közeljövőben. A ciklusban tehát mind a Zugló TV-t, mind a Zuglói Lapokat sikerült elveszíteni.  
Mivel újság nem készül, a  kabinet alá tartozó nyolc fős Médiaszolgáltató Csoport  fenntartása és a számos külsős szerződés fenntartása tökéletesen fölösleges pénzkidobás. A megszüntetésre, jelentős csökkentésre a jegyző is javaslatot tett, de a kabinetben ezt nem támogatták.
3.  Kérem, hogy a Helytörténeti gyüjtemény épületének kiválasztásához a bejárást -  februári döntésünket -  hajtsa végre, a bejárás legkésöbb a jövő héten történjék meg.
4. Kérem, hogy a Római-parti ingatlanunk bejárására még a héten sor kerüljön. Ezt legelőször márciusban kértem, és azután havonta megismételtem a kérést.
5. Kérem, hogy a június 24-én írt, a kerületi vagyon, ingatlan, részvény, stb. eladások felsorolálást kérő közérdekű kérdéseimre választ kapjak. A törvény szerinti 30 napos határidő már rég lejárt.
6. Kérem, hogy a 2017 novemberében megszavazott Energetikai közbeszerzés kiírása  testületi határozatunkat hajtsák végre. A képviselők még a fogyasztásról-kiadásokról szóló tájékoztatót sem kapták meg.
7. Kérem, hogy a 2018. novemberében elnapoltatott előterjesztésemről, a Zugló Egészségügyi Szolgálatnak biztosított szolgálati lakásokról, az egyeztetések állásáról számoljon be, az előterjesztést készítse elő,  eddig hét hónapja volt erre. A kerületben számos orvos és szakdolgozói státusz betöltetlen.
8. Kérem, hogy a május 13-án hozott testületi határozatunkat a zuglóiaknak adott ingyenes parkolásról hajtsa végre. Számos lakos keres minket,  elérhető képviselőket, nem értve, hogy ha döntés született az ingyenes parkolásról, akkor miért kell még mindig fizetniük.
9. Kérem, hogy a parkolás ellenőrzés átvétele óta eltelt egy hónapos  időszakról, ellenőrök száma, ellenőrzések száma, pótdíjazások száma kapjanak a képviselők írásos beszámolót. E döntést messzemenőleg támogattam, de jó lenne látni hogy alakulnak a számok. Ha született bármiféle szerződés e kapcsán, azt szeretném megismerni.
Tisztelettel,
Várnai László 
önkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület

komment

süti beállítások módosítása