HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Vagyoneladás, belső ellenőrzés? Válaszra sem méltatott közérdekű kérdések

2019.07.25. 13:53 varnai

Pont egy hónapja, hogy közérdekű kérdéseket tettem fel a hivatalunknak és több testületi döntés végrehajtását sürgettem. Mindezidáig türelemmel vártam az adatszolgáltatásra, de még csak formális válaszra sem méltattak.  Nincs más eszközöm, mint a nyilvánoság. 

Azt gondolom, mint képviselő joggal várom el a határidőn belüli érdemi választ, ahogy minden zuglói polgár is  joggal várhatja el. Egy baloldali kerületnek, mely az átláthatóságot és a nyilvánosságot tűzte a zászlajára, nem így kéne működnie, hogy a hatékonyságról, operativitásról, prudens működésről már ne is beszéljünk.

A kerületi vagyoneladások listája közérdekű adat, egy ciklus, egy politikusi garnitúra legfontosabb jellemzője, hogy miként sáfárkodik a reá bízott vagyonnal, eladja, feléli, netán bővíti azt.

Ilyen közérdekű adat az önkormányzati cégekben történt belső ellenőrzések eredménye is. Emlékeztetnem kell a polgármestert, hogy e cégek költségvetése a ciklusának kezdete óta megduplázódótt, és átvilágításukat minden (azóta távozó) jegyző is szorgalmazta.  

 cegek_kadas_1.jpg

 Részlet  2019-es költségvetésből: a felülvizsgálatot javasló óhajtó mondat. Mi  lehet az oka, hogy a cégekben  a felülvizsgálat rendre elmarad és belső ellenőrzések anyagait nem akarják a képviselők elé hozni?

Végre nem hajtott döntésesk sora

Ismét emlékeztetnem kell a polgármestert, hogy

 

  • A testület 2018 őszén döntött, a Sport kft-ben történtek után az összes önkormányzati cégnél belső ellenőrzést futtat le. A vizsgálat határideje 2019. május 31. volt. Az elkészült anyag mégsem szerepelt a képviselő-testület júniius 13-i ülésén, a belső ellenőrzésekről fél éve mondhatni hírzárlat van. Kérem az anyagokat haladéktalanul küldje meg minden képviselőnek!

 

Hasonlóan abszurd, hogy mint képviselő hónapok óta számtalan levélben hiába kérem, nem tudom megtekinteni az egyik önkormányzati intézményünket, a Római parti önkormányzati nyaralónkat. Ez az értékes ingatlanunk immár 10 éve áll üresen és pusztul. Az önkormányzat ebben a ciklusban 49 millió költött az őrzésére, de hasznosítására, a műszaki állapot felmérésre még csak kísérlet sem történt. Hanyag kezelésnek minősül, amit  a kerületi gyerekek által valaha kedvelt üdülővel művelnek. Szomorú lesz, ha a baloldali kerületvezetés alatt épp úgy át kell mászni a kerítésen, mint a Papcsák korszakban.

László Várnai varnai.laszlo14@gmail.com

2019. jún. 24. 13:25
címzett: jegyzo; civilzuglo
   Tisztelt Jegyző úr,
A testületi és bizottsági üléseken is több alkalommal kérdeztem, hogy a kerület pontosan mely ingatlanokat milyen összegben értékesített a ciklusban. 2015. január elsejétől mostanáig.
Kérnék
 1.)  az eladott lakásokról,
 2.) egyéb helyiségekről, bolthelyiség, garázs, légópince, stb.
3.) eladott telkekről egy listát. 
Cím, alapterület, értékesítési ár felsorolásával.
Kértem továbbá egy listát, (akkor amikor kiderült, hoga Gizella utcai házépítésre szánt telkünk a ZVK Zrt-é)  a ZVK Zrt. vagy bármely más cégünk nevén lévő ingatlanjainkról.
Ha ezek közül bármi a ciklusban értékesítésre került arról is kérnék egy felsorolást.
Még az EP választás előtt kértem, hogy szervezzünk egy bejárást a Római parti ingatlanunkba.
Fáradozásukat köszönve, 
Tisztelettel, 
Várnai László 
önkormányzati képviselő, Civilzugló Egyesület

László Várnai varnai.laszlo14@gmail.com

júl. 2., K 8:58
címzett: jegyzo; polgarmester; civilzuglo
Tisztelt Polgármester úr, tisztelt Jegyző úr!
A Sport Kft-ben tapasztaltak után a képviselőtestület úgy határozott, hogy az önkormányzat összes cégénél belső ellenőrzést végeztet. Az ellenőrzés határideje május 31-e volt.  A testületi üléseken már elhangzott, hogy külsős cégek kerültek megbízásra,  az ellenőrzés folyamatban van, készül. 
 Most, hogy egy hónapja lejárt a határidő, szeretném megkapni az ellenőrzések anyagait nyomtatott formában.
 
Szeretném ismét, immár harmadszor kérni, hogy a Állandó Helytörténeti Kiállításról hozott  februári döntésünket, az épületbejárásokat végezzük el. Az előterjesztés írására az áprilisi testületi ülés volt a határidő.
Buza Péter is jelezte, hogy többször szorgalmazta már önnél a bejárást. Egyszerűen nem értem, hogy egy ennyire egyszerű dolgot miért nem akar három hónapon át végrehajtani, miért hátráltatja a helytörténeti kiállítóhely létrejöttét?  Ha önnek már nincs ideje, figyelme a kerületre, jelöljön ki maga helyett valakit a bejárásra. 
 
A Semmelweis Napi ünnepségen ismét felmerült, hogy mennyire fontosak lennének az orvoshiány megoldásához a ZESZ számára a szolgálati lakások. 
Az általam 2018. novemberében beadott előterjesztést azzal napolták el, hogy egyeztetnek a ZESZ-el. Azóta több, mint fél év telt el.
 
Szeretnék továbbá rákérdezni a Tábornok utca környékére tervezett 30-as forgalomcsillapított övezetre, mely előterjesztésünket 2016. tavaszán szavazta meg a testület. Hogy áll az engedélyeztetés?
 
Kértem továbbá, még az EP választás előtt egy bejárás megszervezését a Római parti ingatlanunkba, ennek is több hónapja.
 
 
Tisztelettel,
 
Várnai László
környezetvédelmi tanácsnok
önkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület

Joggal várható el a polgármestertől, amíg zuglói polgármesterként kapja a fizetését, munkaköri kötelessége,hogy a képviselőtestület döntéseit végrehajtsa, végrehajtassa a jegyzővel, a 260 fős hivatallal, a kabinetjével, a cégek vezetőivel. 

Tisztelettel kérdem, hogy akar egy kétmilliós város polgármestere lenni, havi száz előterjesztést előkészíteni, végrehajtani, ha egy százezres kerület napi problémáinak kezelése meghaladja az erejét, figyelmét, érdeklődését?

Szólj hozzá!

Címkék: költségvetés zugló közérdekű adat belső ellenőrzés Karácsony Gergely vagyoneladás

Szobrok Zugló módra

2019.07.01. 20:12 varnai

Egy településen, az egy képviselő-testületi, polgármesteri ciklus alatt köztérre kerülő alkotások erősen jellemzik az adott politikusi garnitúrát, mind ideológiai, mint értékítéleti szempontból. Szobrot állítani nagy felelősség. Mi, a 2015-2019 közötti zuglói képviselő-testület milyen alkotásokat hagyunk a kerületre, az utókorra?

Zugló önkormányzata ebben a ciklusban több köztéri alkotás megvalósításába is belevágott, de ezek közül végül alig valósult meg valami - és ami megvalósult, abban sincs sok köszönet.

 

Bibó emlékmű -  József Attila emlékmű újrahasznosítva

A ciklus kezdetén a polgármester  Lorenzo Medici módra pályázat nélkül akart politikai példaképének, Bibó Istvánnak emléket állítani: személyes ismerősétől, Ortutay Tamástól rendelvén egy művet.  A kerületnek erősen túlárazottan, (40 milla, de most 50% kedvezménnyel csak nektek)  eladni szándékozott József Attila  remake megrendelésétől azonban blogom megjelenése után még időben visszakozott.

bibo_1.jpg

A meg nem valósult Bibó szobor egy régebbi helyre tervezve. Feltehetőleg oda sem sikerült eladni. Bibó, netán 1956. emlékét megörökítő alkotás pályázat kiírását, mű elkészítését ezután a polgármester már nem tartotta fontosnak, pedig módosítóként beadtam egy tisztességes szakmai pályázati kiírást.

 

Szegény Kesjár Csaba

 Barabás fideszes képviselő javaslatára a testület megszavazta, sőt a lerakáshoz pénzt is biztosított, hogy  a valaha közelben élő Kesjár Csaba autóversenyző portréja kerüljön elhelyezésre a Róna utca Thököly út sarokra. A  művet egy barátja, egy amatőr szobrász ajánlotta fel. A Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Közhasznú Kft (MANK),  mely a minden köztérre elhelyezésre szánt mű esetén végzi a kötelező szakmai zsűrizést több alkalommal felhívta a figyelmet a portré dilettáns voltára, az anatómiát semmibevevő  alkotás amatőrségére. A testületi viták során hiába hívtam fel a figyelmet a MANK szakvéleményére, a pályáztatás szükségességére. Mindhiába.

kesjar4300.jpg

Kesjár Csaba torzója - ha már emléket állítunk neki, megérdemelt volna egy tisztességes portrét. A  gyermeteg alkotáson azóta rendre megbotránkoznak a szakemberek és az arra járók is.

 

A magas babérokra törő kerületvezetés érezte, hogy a ciklusban muszáj lesz valami grandiózusabb alkotást, lehetőleg ideológiailag is példamutatót prezentálnia. Választásuk a '44-45- telén elkövetett zuglói nyilas kivégzések, a Vészkorszak áldozataira  és  az embermentő Slachta Margitra esett.   A Pillangó parki felújításhoz kötve egy ideológiamentes pillangó szobrot is létre kívántak hozni, és ciklus végére egy Zsivora György szoborra is javaslatot tettek a szocialisták.

 Viszonyításképp egy kis visszatekintés: a Papcsáki kerületvezetés siraly4428.jpgnégy éve alatt három alkotással gazdagította Zuglót: egy a Reiner Frigyes térre letett  a szakmai zsűri által elcsépelt közhelyek gyűjteményeként jellemzett Trianon emlékművel (a helyiek a mérete okán sirályként emlegetik), a parlament elé visszahelyezett Tisza István szobor zanzásított másával, mely a Róna -Thököly másik sarkára került, harmadikként pedig a Bosnyák tér parkjában elhelyezett Bolgárkertészek szoborcsoport ivókúttal, melyet Veliko Tarnovo bolgár testvérvárosunk adományozott Zuglónak.

 Karácsonyék az általuk tervezett három mű elkészítésére már - ahogy a XIX. század óta illik -  nyilvános pályázatot írtak ki, mindhárom esetben 15-15 millió forint maximális bekerülési költséget határozva meg.

A pályázatokat 2017.tavaszán írtuk ki, és májusában hoztunk a győztesekről testületi döntést. A MANK mindhárom alkalommal jogosan jegyezte meg, hogy nem mutatták meg nekik az összes pályaművet, hanem csak a már amatőr testület által kiválasztottakat tudták véleményezni.

 Jellemzően, bár a makettek pár napra a Civilházban ki voltak állítva, a három pályázat egyikénél sem kérdezték meg a lakosság véleményét, pedig a műveket az ő adójukból finanszírozzuk és az ő épülésükre/szórakoztatásukra szolgálnának. Ma az internet korában pedig nem lenne bonyolult egy online szavazás lebonyolítása és/vagy a pályaművek tisztességes kiállítása, lakossági pontozása.

 

A Slachta Margit szobor

img1.jpgA pályázaton nyertes, és több alkotó is egy siető idősebb (kissé Mary Poppinsra hajazó esernyős hölgy) egészalakos szobrát képzelte a sarokra.

Az átadás időpontjául 2018 szeptember 18-át határoztuk meg. A kiválaszott szobor nem kifejtett okból máig nem készült el. A készültségi fokáról, a 15 milliós számla kifizetéséről nincs írásos információ. 

 

A csúszások oka lehet, hogy mindkét alkotás elhelyezésére a közvetlen helyszíneket, a Thököly úti nyilas ház előtti járdát és a másik oldalon a Szociális nővérek háza előtti járdát, a nagy forgalmú  Thököly út Stefánia sarok két átellenes sarkát választották. A MANK szakértői anyagában mind a szoborról, mind a helyszínről egyenesen fogalmaz: 

A kijelölt helyszín teljesen alkalmatlan a szoborállításra. 

A művek átadásának időpontjául 2018 októberét jelölték meg,  de az alkotások mindmáig nem akarnak elkészülni. Mint az várható volt a szűk forgalmas sarkokon nem igazán lehet szobrokat lerakni. 

 

 

A két következő pályázat eredményét sajnos alapvetően meghatározta a polgármester manipulációja,  a neki ismerős alkotó helyzetbe hozása, művük megszavaztatása.

 

A Vészkorszak emlékmű

A Vészkorszak emlékműnél a vitában a polgármester Vadász Bence alkotását erőltette, mint utólag el is ismerte, ismeri az alkotót. Ez esetben Ortutay Tamás - emlékszünk még, aki a ciklus elején a betűhalmot próbálta  Bibó emlékműként Zuglónak eladni  - segített támogató zsűritagként. Részlet a jegyzőkönyvből:

veszkorszak-jkv.jpg

Én az erősen koncepcionális,  föld alá süllyesztett, edzett üveggel lefedett üreget  eleve nem tartottam szerencsésnek,  egyrészt mert a Stefánia út gyalogosok által alig járt, tehát a mű észrevétlen lesz, másrészt, mert az ilyen páncélüvegek fél év után mindenütt karcossá válnak, az erős fénykülönbség, a  tükröződés,  az üvegfelületen a külső-belső hőkülönbség okán folyamatosan keletkező páralecsapódás miatt alig lehet belátni a lenti térbe. (Elég megnézni az üveglapokkal lefedett romokat bárhol Magyarországon, pl. a Március 15-e téren)

stefania_4302.jpg

Egy 2 X 2 X 2 méteres alkotás föld alá süllyesztése  - mint a gödör kiásásakor be is bizonyosodott -  a belvárosi járdán szinte lehetetlen, a közművezetékek: az útban lévő víz-,  csatorna- és gázcsövek, elektromos kábelek kiváltása sok tíz milliós plusz költség lehet

Amitől tartottam be is következett: a gödör kiásásakor számos térképeken nem is jelzett kábelbe akadtak, melyeket nem mertek bolygatni.

A Thököly étterem bejárata előtti munkagödröt már egy fél éve visszatemették és visszaaszfaltozták. 

Tehát úgy tűnik, hiába a megkötött szerződések, az elköltött 15 -15 millió forint, mind a Vészkorszak, mind a Thököly út túloldalára szánt Slachta Margit emlékműnél kivitelezési, elhelyezési problémák miatt egy éve áll a munka.

 

A Pillangó szobor

A Pillangó szobornál még jobban kilógott a lóláb. A szakmai zsűritagok egyhangúlag eleve egy másik, a 3. számú alkotást támogatták, míg a polgármester és a távol lévő, két telefonon szavazó önkormányzati képviselő szavazatával érte el, hogy az általa preferált alkotás legalább versenyben maradjon.

A borítékbontásnál kiderült, hogy a 10. számú alkotója ismerős, Kelemen Zénó, aki egy órával ezelőtt a Slacha pályázatnál még szakmai zsűritagként tevékenykedett. A zsűritagság láthatólag afféle afféle keresztsegítségként szolgált, mert az elvetélt Bibó szobor alkotója Ortutay Tamás a Vészkorszak pályázatnál, úgy a 10. számú mű alkotója, a Slachta pályázatnál tüsténkedett a 100 ezres tiszteletdíjért.

65284799_383904859145056_4119997689934905344_n.jpg

Balról a 3. számú, hátrébb a 10. számú, megvalósuló pályamű (fotó : László Andrea)

A MANK szakmai véleményében ( lásd teljes terjedelmében legalul) szintén a másik, a 3. számú alkotást jelölte meg a legjobbként. Nem kerteltek: 

A 3. számú pályamű megvalósítását javasoljuk, mely plasztikailag sokkal izgalmasabb, gazdagabb, mint a 10.számú pályamű.

 De ez  a szakmai vélemény se a polgármestert, se a képviselőket nem zavarta.

És azért valljuk be, matematikailag elég kicsi az esélye, hogy a Pillangó szobor pályázatra beadott 25 alkotás közül véletlenül épp annak az alkotónak a művét választják ki, aki egy órával ezelőtt még zsűritag volt.

A  végső döntést hozó testületi ülésen szintén több furcsaság történt. A polgármester a képviselő-testületnek a MANK szakvéleményét nem nyújtotta be, Kelemen Zénó a 3. számú mű alkotója - egyedüliként alkotóként az eddigi pályázatokon - megjelent és szót kapva lelkesen dicsérte művét, (ki hívta meg, nem tudni)  ezután a polgármester  a sorrendtől eltérve elsőként a 10. számú, Kelemen Zénó által készített pályázatról szavaztatott. Át is ment.

Megjegyzem, ha a demokratikus vezetésűnek mondott Zuglóban így döntenek a műalkotásokról, akkor miért csodálkozunk, ha a kormány a saját ízlését erőlteti ránk?

 

pillango_9804.jpg

Már szinte kész a mű, szép , csúnya, ezen lehet vitatkozni, mindenesetre a szakmai zsűrik nem ezt javasolták. 

Az bizonyos, Pillangó parkba kerülésének módszere tökéletesen illeszkedik a Pillangó park felújításának módjához, sőt épp ott áll, ahol szép feketefenyő csoport állt, míg a park felújítás nagy buzgalmában ki nem döntötték őket.

65731593_2299679720100294_7631814288335699968_n.jpg

És a 3. számú pályamű, melynek nyernie kellett volna. Légiesebb, dinamikusabb, gazdagabb , igazi szobor. De várom kommentekben a véleményeteket.

 

Egy remek Zsivora György szobor csak sikerült végére

A szocialista Hevér képviselő javaslatára, miszerint állítsunk emléket Zsivora Györgynek meghívásos pályázatot írtak ki. Én az idő hiányára hivatkozva kiírt meghívósditól, különösen a fenti előzmények után eléggé prüszköltem, de kellemesen csalódtam. Sikerült hozzáértő szobrászokat meghívni és az 1:1 méretű pályaművekben remek alkotások születtek, a zsűri egyhangúlag választott. Persze nem tévednék nagyot, ha az átadó ünnepség, amire plusz két milliót szántak, nem a választási kampány finisére esne, de hát ezt mindenki így csinálja. A szobor szép lesz, legyen meglepetés!

 

 

mank_pillango_slachta-1.jpg

 mank_pillango_slachta-2.jpg

mank_pillango_slachta-3.jpg

mank_pillango_slachta-4.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: köztéri szobor Zugló Karácsony Gergely Slachta Margit Ortutay Tamás Kelemen Zénó

süti beállítások módosítása