HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Munkavégzés helyett folyamatos kampányolás

2019.05.21. 08:46 varnai

Mint már sokszor felmerült -  még vizsgáló bizottságot is létrehoztunk -  a zuglói  önkormányzat rossz működésének az egyik fontos oka, hogy a polgármester nem hajtja végre a testületi döntéseket. Erre szomorú példa az Állandó Helytörténeti Kiállítóhely ügye.

A még februárban írt előterjesztésemet a testület támogatta,  határozat született, de mindezidáig -  épp három hónap telt el a döntés óta - és több polgármesternek írott levélben is szorgalmaztam a bejárást, semmi nem történt.

nagyterem_0142.jpg

Helytörténeti kiállítás Rákospalotán. Zuglóban évtizedes adósság a létrehozása.

 

Egyszerűen nincs akarat az érdemi munkavégzésre. Nemcsak az ilyen, Zugló 28 milliárdos büdzséje szempontjából jelentéktelen, de szimbólikus ügyekben, mint a helytörténeti kiállítóhely, de más jóval fontosabb döntések végrehajtása esetében sem.

Nem történt előrelépés a novemberben elnapolt előterjesztésem, a ZESZ számára adni szándékozott szolgálati lakások ügyében.

Nem történt semmi a 2017 decemberében megszavazott energetikai közbeszerzések kiírása témájában - ez esetben évi 30-50 milliót is megtakaríthatnánk.

Ha időben visszább megyünk, az elmúlt 4 évben számos startégiailag jelentős döntés nem lett végrehajtva. A két szakrendelőnk felújítása, szociális bérlakásépítés, a romos bérházak szanálása...   Pótolhatatlan éveket veszít Zugló, mert a polgármester nem dolgozik. Nem delegál feladatot, nem kéri számon a cégvezetőket.

58409591_134197404416809_8986576579781738830_n.jpg

Kispesti nép közé vegyülés - ijesztően orbáni-gyurcsányi mozdulatok.  Próbálná meg ezt a 4 év alatt semmit nem változott Bosnyák téren, a romos homlokzatú, sorállásos, orvoshiányos Hermina rendelőnk előtt, ne adj isten a Pillangó Parkban. Kapna hideget-meleget a zuglóiaktól.

Amúgy az elmúlt években lett volna mit lemásolni, tanulni a többi kerülettől, polgármestertől, leginkább a csendes, kitartó munkavégzést. De most már késő.

Polgármesterünk miniszterelnökként, főpolgármeterként kampányol, országot jár, vagy más kerületek ügyében tart sajtótájékoztatót. A saját karrierjét építi és nem a kerületet. Értem én, bár el nem fogadom,  hogy Zugló remek politikai ugródeszka volt, de legalább ne összetörve hagyja hátra.

2019. május 6-án az alábbi levelet írtam a polgármesternek, majd vártam két hétig türelemmel, de a bejárás mindezidáig nem lett megtartva. Nem atomerőműről, egy kétórás bejárásról van szó, melyre a polgármester bárkit delgálhatna. 

László Várnai varnai.laszlo14@gmail.com

máj. 6., H 18:18
címzett: polgarmester; Buza; civilzuglo
Tisztelt Polgármester úr,
A februári testületi ülésünkön döntést hoztunk arról, hogy egy szűk körű bejáráson megvizsgáljuk, mely épületünk alkalmas egy állandó helytörténeti kiállítóhely számára és az eredményről az áprilisi testületi ülésen tájékoztatjuk a testületet.https://www.govcenter.hu/Testuleti/Content/Publikalasreszlet.aspx?hid=111566  
Ime a 99/2019(II.21)  határozat:

2. Budapest, XIV. kerület Zugló  Képviselő-testülete felkéri a Polgármestert, hogy Buza Péterrel a HPK elnökével, a Környezetvédelmi és Városképvédelmi tanácsnokkal, a Főmérnökséggel és a ZVK. Zrt szakembereivel együtt tekintsék át, mely épületek alkalmasak az alábbi feltételeket figyelembe véve:

A kiállítás helyszíneként olyan helyiséget kell találni, amely az alábbi feltételeknek megfelel:

a.)    a kerület jól megközelíthető, központi részén, egyik főútvonalán, vagy Zugló történelmi városrészében helyezkedik el,

b.)   rendelkezik 100-150 négyzetméter egybefüggő kiállítótérrel,

c.)    alkalmas kisebb rendezvények, előadások megtartására is.

 

3. A lehetséges helyszínekre, és ezek becsült kialakítási költségeire tegyenek javaslatot a képviselő-testület áprilisi ülésére.

 A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, készítsen 3 évre szóló Stratégiai tervet és dolgozza ki, hogyan válhat közérdekű múzeális gyűjteménnyé a Samodai József Helytörténeti Műhely.

Határidő: a Képviselő-testület áprilisi ülése

Felelős: polgármester

 ----------------------------------------------

E döntésünknek immáron több, mint két és fél hónapja, a határidő április volt, most május van.
 
Kérem, a bejárást a héten összehívni szivekedjen.
 
Tisztelettel,
Várnai László 
környezetvédelmi tanácsnok,  önkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület

 A bejárást  és a többi testületi határozat végrehajtását már egy március 18-ai levélben is szorgalmaztam:

László Várnai varnai.laszlo14@gmail.com

2019. márc. 18. 9:52
címzett: polgarmester; Szabó; Németh; civilzuglo
Tisztelt Polgármester úr, tisztelt Alpolgármester asszony!
A február 27-i Képviselő-testületi ülésen döntöttünk arról, hogy helyszínt keresünk egy állandó helytörténeti kiállítóhely számára.
A lehetséges helyszínek áttekintésére,  felkeresésére egy négy főt delegáltunk, én mint az egyikük máig nem kaptam meghívást, pedig a döntés óta több mint 26 nap telt el.
A március 7-i rendkívüli ülésen abban maradtunk, hogy az óvódák problémái kapcsán előterjesztést írók, Szabó alpolgármester asszony és én leülünk egyeztetni, hogy a március 27-i testületi ülésre közös előterjesztést nyújthassunk be. A testületi úlés óta eltelt két hét, de nem lett összehívva a találkozó.
Kérem, hogy ez a találkozó a keddi vagy szerdai napon történjen meg,  hiszen  háttérszámításokat kell végezni és csütörtökön már nyomtatják az előterjesztéseket.
Kérem, hogy erre az egyeztetésre hívjuk meg az Óvodavezetők Szakmai Szövetségének vezetőit.
A 2018. novemberi ülésen elnapolták a Szolgálati Lakások a ZESZ számára előterjesztésem, mondván, egyeztetés szükséges a témában. Az elnapolás óta eltelt több, mint három hónap, kérem tájékoztasson, mikor lesz az egyeztetés?
Végül hadd emlékeztessem, a képviselő-testület 2017 decemberében döntött 506/ 2017 (XII.21.)  számon arról, hogy kér egy tájékoztató anyagot, az intézmények energia fogyasztásáról, és megközbeszerezteti ezek áram és gázfogyasztását. 
Ezt a tájékoztatót mindmáig nem kapta meg a testület. Nehéz elképzelni, hogy hozzávetőleg 50 épület áram és gázfogyasztásáról  nem képes egy táblázatot összeállítani 14 hónap alatt egy 270 fős hivatal. 
Az elmaradt közbeszerzés több tucat millió forint megspórolását eredményezhette volna...
Kérem, legyenek összehívva a  fenti egyeztetések, koncentráljon kicsit többet a még hátralévő időben a kerület operatív vezetésére, a testületi döntések végrehajtására.
Tisztelettel, 
Várnai László
képviselő, Civilzugló Egyesület

 

2 komment

Semmi sem drága, ha a balhéból ki kell mászni

2019.05.15. 09:25 varnai

A zuglói parkolásmutyi legújabb fejezetéhez érkeztünk, immár semmi sem drága, ha a felelősséget el kell hárítani. A  hétfői testületi ülésen a Fidesz a parkolásszerződések felmondását terjesztette elő.

A jól hangzó, de önveszélyes indítvány a Párbeszéd kettő szavazatával kapta meg a szükséges többséget.  Ilyen bizarr együttműködés még a sokat látott zuglói önkormányzatban is ritka.

Hogy a Fidesz miért ad be ilyen népszerűnek tűnő, demagóg indítványt azt nyolc éves kormányzásukat látva megértem - bár el nem fogadom.

Azt viszont fel nem foghatom, hogy Karácsony polgármester és Párbeszédes társa Szabó Rebeka  miért támogat  egy olyan indítványt, amelyről a saját jegyzőjük ott a nagy nyilvánosság előtt tájékoztatja őket,  elmondva, hogy azt megszavazni jogsértő lesz, az ellen törvényességi kifogással fog élni, hisz azok nem mentek át a szükséges jogi kontrollon, és számos okból törvénytelenek, a kerületnek súlyos kárt okozhatnak.

Megjegyzem, a polgármester az előző két jegyzője, Makranci László és Hoffmanné is hasonlóan  tisztességgel tette a dolgát. A polgármester helyett ők próbálták védeni a kerület vagyonát, irányítani a kerületet, ők konfrontálódtak a pártokkal, küzdöttek a pénznyelő pártcégekkel, a polgármesterként viselkedő Tóth Csaba parlamenti képviselővel, végül a szakmai, jogi állásfoglalásaikat negligáló polgármesteri döntéseket, a sunnyogást megunva távoztak. Emlékezetes Hofmanné mondása: Van egy szakmai, emberi minimum ami alá nem megyek.

Azonban nem kell ehhez jogásznak lenni, a hétköznapi életből is mindenki tudja, hogy egy szerződést egyoldalúan,  komoly indok nélkül felmondani  pervesztéssel és súlyos kártérítéssel jár.

 Ezt a testületin a vitában és a médiában is elmondtam, nem véletlen, hogy az előző ülésen beterjesztettem és elfogadta el a testület, hogy tárgyalásos úton érjünk el szerződés módosítást.

A jegyző tegnap egy hosszú szakmai levélben indokolta, miért jogsértő a határozat.  Lásd legalul.

 

Számomra a legbizarrabb az, hogy  most e felmondás kapcsán derült ki, hogy a polgármester egy olyan szerződést akar most felmondani,  melyben benne van a  a kerületnek ártó passzus, hogy a szerződés nem felmondható. 

Hogy volt képes a polgármester egy ilyen szerződést aláírni? Én, ha fegyvert fognának a fejemhez sem írtam volna alá! (még akkor sem ha azt mondják úgy járhatok, mint Sápi képviselő) 

A z MSZP és Fideszes szavazatokkal  megszavazott, a polgármester által aláírt szerződés határozott idejű, 5 évre szól, annak felmondása, idézem a jegyzőt:

A határozott idejű szerződésekre vonatkozó Ptk. rendelkezésre tekintettel a Képviselő-testület döntése olyan súlyos, kirívó nagyságrendű kártalanítási és kártérítési kötelezettség, valamint közbeszerzési  bírság megfizetését eredményezheti,  amely az önkormányzat rendes gazdálkodását veszélyezteti.

 

Hogy egy határozott idejű szerződés felmondása milyen következményekkel jár  - és hogy az önkormányzatunk, a cégek estében tulajdonosként eljáró polgármester mennyire felelősen gazdálkodik a közpénzzel  - arra szomorú példa a Sport kft-nk esete. A cég ügyvezetője 2014-ben koholt indokkal felmondta a büfés határozott idejű szerződését. A családi vállalkozás elvesztett megélhetését, elmaradt hasznát követelve perre ment, de kiegyezett volna 5 millió forintban. Az önkormányzat azt hitte, hogy korlátlan erőforrásait használva legyőzheti, kifáraszthatja a kisvállalkozót. Elvesztettük a pert első majd másodfokon is, és most 40 milliót !!!! kellett kifizetnünk, plusz a általunk megbízott ügyvédi iroda milliós munkadíját. Úgy tűnik van, akiknek semmi sem drága.

A fizetőparkolás 5 éves szerződése milliárdos  értékű és hasonló nagyságrendű pervesztességet eredményezhet.  Zugló önkormányzata majd hosszú pereskedés, 2-4 év múlva fizeti ezt ki, addigra polgármesterünk már már árkon-bokron túl fog járni. 

A jegyző a felelősség tekintetében sem rejtette véka alá mivel járhat egy ilyen döntés:

Felhívom a Képviselő-testület figyelmét, hogy a Kúria joggyakorlatából következően az egyes határozatokat IGEN szavazattal megszavazó képviselők személyes anyagi felelőssége állhat fenn, amikor valamely jogszabálysértő döntés következményeként az önkormányzat vagyonában csökkenés áll be.

A Kúria megállapította a Büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi c. törvény 377.§-ában meghatározott hanyag kezelés bűncselekményét, és az okozott kár egyetemleges megfizetésére kötelezte azon képviselőket, akik jogszabálysértő döntésének következményeként az önkormányzatot anyagi kár érte.

És akkor még egyszer a szerződések felmondását megszavazó 9 fideszes képviselő: Rozgonyi Zoltán alpolgármester, Kovács Balázs, Bihary Zoltán, Tildy Balázs, Erdős Dóra, Gyügyei Attila, Cseke Vanda, Barabás Ferenc, Varga Péter.

És a két Párbeszédes képviselő, akiknek a szavazata nélkül nem ment volna át az előterjesztés (bár polgármesterünk szerint a testület fideszes többséggel rendelkezik)   Karácsony Gergely polgármester, Szabó Rebeka alpolgármester.

Alább a jegyzői levél:

jeyzoi_parkolasfelmondas-1.jpg

 

 jeyzoi_parkolasfelmondas-2.jpg

 jeyzoi_parkolasfelmondas-3.jpg

jeyzoi_parkolasfelmondas-4.jpg

jeyzoi_parkolasfelmondas-5.jpg

jeyzoi_parkolasfelmondas-6.jpg

Szólj hozzá!

Pillangó park - a parképítők bosszúja

2019.05.04. 13:24 varnai

Háromnegyed éve folyik a Pillangó-park felújításnak hívott szétbarmolása. Az ott lakók mára beletörődtek a pusztításba, mely a zuglóiaknak eddig 678 millió forintjába fájt. 

Most, miután az eddig kapott 590 millió mellé újabb nettó 69 millió forintot fejtek ki az önkormányzattól nekiálltak a faültetésnek is, de ebben sem volt sok köszönet.

pillango_tervek_4016.jpg

A tervező az új fasorok (vastagított körök)  berajzolásánál nem vette figyelembe, hogy a tervezési terület nem üres pusztaság, hanem negyven éve növekvő park, meglévő terebélyes, egészséges FÁKKAL ,melyek egybefüggő kiserdőt alkotnak.

platanok_koze_3678.jpg

Eddig azért akartak fát vágni, mert azok közel vannak egymáshoz. Most közéjük ültettek.

Sikerült a  30-40 éves platánok közé - melyek még 100 évig simán elélnek és háromszor ekkorára terebélyesednek -  egy juharfa sort beültetni. 

A frissen ültetett facsemetéket a meglévő fáktól 2-4 méterre ültették el, hogy azok már most beleérnek a meglévő fák lombkoronájába. Ezeknek a  70 ezer forintért  nekünk eladott facsemetéknek esélyük sincs megnőni. 

alault1_3674.jpg

harsala_3700_1.jpg

A metróállomásnál egy gyönyörű, egészséges hársfa alá ültettek be két csemetét. Gondolom, azaz remélem, nem tervezik kivágni.

A most elültetett kb. hetven facsemete 2/3-át teljesen dilettáns módon ültették el, azokat most ki kell szedni és máshová elültetni. 

A történetben külön pikáns, hogy annak idején azzal érveltek a kiserdő megritkítása mellett, hogy ott túl közel vannak egymáshoz a fák. 

A kivitelező Deergarden Parkfenntartó Konzorcium, mely a versenyszűkítően kiírt közbeszerzésnek köszönhetően a munkát egyedüli pályázóként árverseny nélkül nyerte meg, pedig mindent meg is tesz, hogy a munkálatok végére a területet tényleg  pusztasággá váljon.

megsertett_fak2.jpg

Íme ilyen sérüléseket okoz, ha egy kiserdőben buldózerekkel ültetik a fákat. A meglévő fákat még a legkritikusabb részeken sem sikerült körbekordonozni. Az utólagos faseb kezelésről már ne is beszéljünk.

A tervező S-TÉR Kft-nek nem csak az új fák helyét nem sikerült eltalálnia, de a sétányokét sem.  A park meglévő, 4-5 éves aszfaltjárdáit felverték, (bár a lakók petíciójukban kifejezetten kérték azok meghagyását)  és azoktól pár méterre, olyan nyomvonalon fektették le a széles térkő sétányokat, melyek nekimentek a meglévő fáknak. Így jöttek létre az un. "járdafák".

rosszsetany_3703.jpg

A kitaposás nyomvonalából látható, a környékbeliek máig a feltört régi járda vonalát követik  - mert az vezetett egyenesen a házakhoz. 

A "járdafák", mivel gyökérzetüket a sétány építésekor elvágják a legkisebb széltől is kidőlnek.

kidoltfa_1.jpg

A fákat nem vágják ki, kidőlnek maguktól. 

idiota_jarda_3860.jpg

A járdákba sikerült egészen abszurd kis kanyarokat is betervezni.

Ki az, aki a tervező kedvéért egy kis kurflit tesz, miközben a metrómegállóhoz siet? Már most látni, hogy járják ki, egyenesítik ki az utat az emberek.

lakotelebelul_3920.jpgA panelok között a parkban  a Fogarasi felé már nincsenek járdák, csak kitaposott ösvények. E területen nagy szükség lett volna pár száz négyzetméter térkőre.

 A közösségi tervezés során a lakók kifejezetten azt kérték, hogy a belső részek legyenek felújítva.

A Pillangó park ligetes kiserdejében egyáltalán nem volt szükség 3 méter széles sétányokra, de az 5300 négyzetméter térkövet valahogy nagyon ránk akarták erőltetni.

Az S-TÉR kft-t, mely egyben - összeférhetetlen módon - a parkban elhelyezett utcabútorok, lámpák forgalmazója is, a tervezéskor láthatóan az motiválta, hogy ezekből a holmikból minél többet beleszuszakoljon a parkba - azaz eladjon.

 

 

 

 

 

A nagyképűen fogadótérnek elnevezett területen lendületből döntöttek ki 3 gyönyörű fekete és erdei-fenyőt, a lakosok most üldögélhetnek az új padokon árnyék nélkül.

fenyok1-2018_oktober.jpg

A fenyők hűlt helye. Nem voltak útban senkinek.

fenxokhelye_3875.jpg

 

homokcsiga3857.jpg

A tervezés slendriánságának tengerében csak apró csepp, hogy az amúgy általuk forgalmazott játszóeszközt, a láncos homokemelős játékot sikerült gumiburkolatra letenni, a gyerekek így aztán messziről hozzák és ráöntik a homokot a gumiburkolatra.

Szintén tervezési bénaság: Aki szülőként már töltött órákat játszótéren az tudja, hogy a homokozót nem tanácsos a játszótér legszélére rakni, mert az központi elem, és érdemes valamiféle szegélyt készíteni, pl. farönkökből, hogy a szülők arra ülve közel lehessenek gyerekeikhez,  nem mellékesen, hogy a homok ne menjen ki, ne keveredjen a homokba múlcs, kavics, növényzet. Az S-TÉR-nek ezt az elementáris feladatot sem sikerült megugrania.

homokozo3858.jpg

A képen figyelemre méltó még a fatörzsig felkent burkolat.

Hasonló hozzá nem értésről, a játszóterek működésének nem ismeretéből adódhat,  érdektelenségből még számos van,  - ha csak nem a Pillangó lakótelepek felé megnyilvánuló bosszúállásból - mert én még tőlük sem feltételeznék ennyi dilettantizmust.

 

3 komment

Címkék: Zugló Karácsony Gergely Pillangó park Szabó Rebeka alpolgármester DeerGarden Parkfenntartó konzorcium S-TÉR Kft

Se vizsgálóbizottság se felújítások

2019.05.02. 10:17 varnai

Ismét a zuglói botrányoktól, a Fidesz és az MSZP nagykoalícióval elszabotált vizsgálóbizottságtól hangos a média. A parkolásbotrány talán rávilágít, hogy Zugló évek, évtizedek óta nem fejlődik, a parkolás és a többi túlárazott szerződésmutyi folyamatosan szivattyúzza ki a pénzt a kerületből, e miatt már nem telik semmire, az idén jóformán nem lesznek fejlesztések, sőt felújítások sem.

A rendkívüli ülés ötven napirendi pontjából három szólt a parkolásról. A vizsgálóbizottság  körüli vitában - ahogy az várható volt -  két órán át ment a felelősség elhárítás, a saját médiának játszás, a politikai show.

A Fidesz egy kormánypárti és egy MSZP-s polgármesterre, illetve Tarlósra, az MSZP szokásos cinizmusával az ENSZ főtitkárra, Trumpra, Putyinra és rám bízta volna a vizsgálatot, míg Karácsony az egész fővárosi parkolást vizsgáltatta volna. A szócséplés után egyik nonszensz javaslat sem kapott többséget.

És hogy van-e értelme a vizsgálóbizottságosdinak? Nemigen, hisz épp oly abszurd a Fidesz és az MSZP embereivel vizsgáltatni, hogy az MSZP és a Fidesz miért támogatta a gyanús üzletet, mintha egy büntetőügyben a gyanúsítottakra bíznánk a bűnjelek begyűjtését. 

Ami valóban fontos lett volna, hogy a parkolás-ellenőrzés kiszervezésének megszüntetéséről döntést hozzunk. A SIS Parking Kft-vel kötött szerződés július 9-én lejár, és ha magunk akarjuk végezni az ellenőrzést akkor mielőbb embereket kell felvenni, eszközöket beszerezni.

  A SIS Parknig Kft  - mely egyetlen pályázóként árverseny nélkül kapta meg a melót - havi 44 millióért, évi 528 millió forintért végzi a parkolás ellenőrzést, azaz kb. 20-25 parkolóőr foglalkoztatását, akik nettó 170e Ft-ot kapnak. Tudni kell, hogy az Ügyfélszolgálatot és az adminisztrációt, felszólító levelek küldését, stb. az önkormányzati cég, a ZKNP 20 fős parkolási divíziója végzi.

Egy gyors kalkulációval kiszámolható, hogyha a cég 30 embert foglalkoztat a bérköltség akkor sem éri el a havi 9 milliót...  erre jön kevés egyéb költség, haszon, adó... de hát mi a cégnek a cégnek havi 44 milliót fizetünk. Annak idején Hajdu MSZP-s alpolgármester hosszan érvelt amellett, hogy a kiszervezés 4 éve alatt 700 milliót spórolunk...

parkolas_ellenorzes_elnapolas.jpg

A zöldek az elnapolást támogatók, a pirosak és a sárgák akik dönteni akartak. Az MSZP-s  és pár Fideszes képviselő torpedózták meg a polgármesteri javaslatot.

Sokból sokat lehet visszacsorgatni, érthető, ha sokan ragaszkodnak a durván túlárazott szerződéshez. A döntést az ex Jobbikos, most Mi Hazánkos Ceglédi képviselő javaslatára MSZP-s és Fideszes képviselők szavazatával elnapolták. 

Tán itt az idő, hogy bemutassam a zuglói  képviselő-testületet.

testuleti3981.jpg

Íme a zuglói képviselő-testület, mely az ország  messze legjobban megfizetettje, némely pártképviselők havi 580 ezer forintot is keresnek. A polgármester szerint ezzel elérhető, hogy "itt lopnak majd a legkevesebbet".

 Balról az MSZP-s képviselők, Felkai Tamás, Sógor úr, Bitskey Bence, aki a sonkaosztós időközivel került az eltűnt Sápi helyére és a többiek. Hátuk mögött az őket és a kerületet valójában irányító Tóth Csaba, a zuglói MSZP-elnöke, parlamenti képviselője. Jobbról a fideszesek, az ő választókerületi elnökük Jelen Tamás, aki, bár a bizottságba, testületire nem jár be, gyakran nyilatkozik zuglói ügyekben. Csíkosban az ex Jobbikos, jelenleg Mi Hazánkos Czeglédi János, aki szintén megszavazta a mutyis közbeszerzést és most az elnapolást is. Mellette Barta LMP-s képviselő. Tőle balra ülök én, a Civilzugló Egyesületet képviselve.

Zugló abban  is egyedülálló, hogy négy alpolgármestert fizet ki. A dobogó legjobb oldalán Horváth Zsolt DK-s alpolgármester, aki az ötven napirendi pont egyikét sem tartotta hozzászólására érdemesnek, a két év alatt produkált két előterjesztése és két megszólalása havi 1 milliójába fáj az adófizetőknek. Rozgonyi fideszes alpolgármester,  Hajdu MSZP-s alpolgármester aki a vagyongazdálkodásért felel, az ő sógorát találták legalkalmasabbnak vagyonkezelő igazgatójának, Szabó Rebeka PM-es alpolgármester, Karácsony miniszterelnök főpolgármester-jelölt. Mellette a harmadik jegyzője.

Visszatérve az ülésre:

Az MSZP-s alpolgármester javaslatára újabb 76 parkolóórát is vennénk és üzemeltetnénk. A közbeszerzésre csupán egy céget hívtunk meg, a jelenleg is 204 órát üzemeltető C-WARE-t. (ő velük kötötték az ominózus szerződést 2017-ben)  Az akkori szerződésben havi 69 ezerért, most 40 ezer forintért vállalták az órák üzemeltetését, bár több feladat kimarad, pl. a síkosság mentesítés, a helyek takarítása, a lekopó jelek felfestése. Arra tettem javaslatot, hogy az olcsóbb üzemeltetés és az egységesítés érdekében az önkormányzat kezdeményezzen szerződés módosítást, és a meglévő 204 óránkat is az új feltételekkel havi 40eFt/hó árért üzemeltessék. Míg ez a szerződésmódosítás nem történik meg, addig ne döntsünk az új órák megvásárlásáról. Ez a módosítóm átment. Kíváncsi vagyok ki fog tárgyalni és mire jutnak.

A parkoláshoz fogható súlyú volt az a szintén az MSZP által benyújtott előterjesztés, hogy a vagyoni ügyekben és közbeszerzési ügyekben a ciklus hátralévő idejére a testület ruházza át a döntési jogokat a Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottságra. Ügyes, hisz a TKB-ban  - a testület kiegyenlítettségével szemben -  masszív MSZP-s többség van. Ez a javaslatot a polgármester támogatta,  s bár átment, de nem kapott minősített többséget. (11 igen kontra 10 nem)  Szerencsére az ilyen súlyú döntéshez minősített többség kell. Az LMP-s és a Civilzuglós NEM szavazatok voltak ez esetben a döntőek. Ha átmegy a polgármester  a hátralévő időben kibújt volna a felelősség alól, hogy  a parkoláshoz hasonló kínos ügyekben, közbeszerzésekről, ingatlaneladásokról szavazzon, míg az MSZP meg még gyorsan eladta volna amit tud.

Most tárgyaltuk az Óvodai dolgozók versenyképességének megőrzésére  hangzatos című anyagot. Megjegyzem, ha az én előterjesztésem március 7-én megszavazzák, már áprilisban emelt bért kaphattak volna a dolgozók, és nem ennyit. A csomag ugyanis alig-alig teljesít valamit az óvodavezetők Szakmai Közössége által kértekből,  nem kapták meg a kért cafeteriát, bérpótlékot, a felhalmozási kiadásokra fedezetet  Jellemzően más kerületek havi 45-25 ezer forint pótlékot adnak minden óvodapedagógusnak, míg a szociális érzékenységével, zuglói modellel dicsekvő Zugló semmit. Kételyeim vannak, hogy ez a későn vetett morzsa  (a gyakornokoknak havi 25e Ft pótlék, a pedagógusoknak évi 100e Ft bónusz ) megállítaná a dolgozói elvándorlást.

Hiába, nincs pénz, kell a pénz a parkolásra, a ZVK Zrt feneketlen bendőjének. A 2019-es költségvetés decemberi szavazásakor Szabó Rebeka alpolgármester asszony - tudva a problémáról -  hozzávetőleg 80 milliót akart átcsoportosíttatni az óvodáknak, ezt Karácsony előterjesztőként nem fogadta be, míg a szocialista javaslatot, miszerint a ZVK Zrt 3 milliárdos büdzséjét további 440 millióval emeljék meg, befogadta. 

 

A most, jócskán megkésve benyújtott 2019-es közbeszerzési terv tisztán illusztrálja, ha elfolyik a pénz, ha máshoz kerül, ha rosszul, pazarlóan gazdálkodnak, akkor nem jut fejlesztésre.  Idénre semmiféle jelentősebb beruházást, felújítást nem terveznek. Láthatóan még a Széchenyi Általános iskola  100 milliós homlokzatfelújítását sem merik elkezdeni, pedig arra kaptunk 25 millió forint fővárosi támogatást is. Nincs a 28 milliárdos büdzsében 70 millió forint... Csak szavakban készül a Kacsóh Pongrác lakótelep parkjainak rendbe tétele, az Egressy tér felújítása.

20150928_134747net.jpg

Lefóliázott tető egy óvodánkban. Az elmulasztott felújítások beázásokhoz és egyéb extra kiadásokhoz  és rengeteg kellemetlenséghez vezetnek.

A két szakrendelőnk felújításáról már szó nincs,  pedig érvényes testületi döntés van a felújításukról, mint ahogy újabb orvosi rendelőnek, óvoda, bölcsőde rendbetételének sem kezdenek neki. Tudni kell, az önkormányzat 26 óvodát, 13 bölcsődét, 12 orvosi rendelőt, 11 iskolát, a hivatal épületét, stb. összesen közel  60 épületet birtokol, azaz évente 3-5 épületnek kéne teljes felújításon átesnie, hogy 25 év múlva újra sorra kerüljenek.

A 2017 novemberében megszavazott előterjesztésem végrehajtását az energia közbeszereztetését is csak 2019 III. negyedévre tervezték be. Két év semmittevés. Más önkormányzatok hét éve versenyeztetik a cégeket,  évi sok tucatnyi milliót megspórolva. Mi évi kb. 50 millióval lehetnénk beljebb.

 

Döntöttünk, hogy támogatjuk a E-Co Housing pályázatunkat. Gonoszbrüsszel 1,5 milliárd forintot ad, hogy egy 25 lakásos bérházat építsünk. Ez a 60 millió / lakás meghökkentően soknak tűnik, hisz saját telken, profitot nem tervezve építkeznénk, de ez egyben kísérlet is lesz - sima házra nem adnának pénzt -  környezettudatos épület gondosan összeválogatott lakókkal. A drága épületben leginkább szolgálati lakásokat fogunk kialakítani, de ezt gazbrüsszelnek nem mondjuk el.

Tudni kell, a zuglói önkormányzat  Karácsony alatt (sem az előzőben, de Papcsák legalább nem kampányolt szociális bérlakás programmal)  annak ellenére, hogy 2016 áprilisában határozatot hoztunk évi 100 szociális lakás megépítéséről, egyetlenegyet sem épített, még csak megvalósíthatósági tervek sem készültek. Sőt, miközben a bérlakások számának növeléséről beszéltek eladtak hozzávetőleg ötven bérlakást. 

 A testület most, miután annyi ideig szabotálta a Civilzugló Egyesület kezdeményezését, elfogadta a tájékoztatást az Óvodai faültetési programról. Idén 29 előnevelt facsemete, 1600 darab cserje és félcserje, 170 db oszlopos örökzöld növény kerül kiültetésre 7.6 millió forint összegben. 

Ezeken kívül döntöttünk még számos dologról, lásd a napirendet ITT:

A  hat órásképviselő-testületi ülés közügyek iránt elkötelezett lokálpatriótáknak, mazoistáknak ITT végignézhető. 

Szólj hozzá!

Címkék: Zugló Karácsony Gergely Rozgonyi Zoltán Tóth Csaba Jelen Tamás Civilzugló Egyesület Hajdu Flórián zuglói parkolás Horváth Zsolt