HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Ha közterületen találkozna ilyen játszótérrel bevinné a gyermekét?

2019.02.28. 15:09 varnai

Az elmúlt hat napban a 2019-es faültetési program felmérésének munkájával, kéttucatnyi óvodánk, tucatnyi bölcsődéink udvarainak és épületeinek végigjárásával voltam elfoglalva. Hát igencsak tanulságos volt. 

Egyrészt öröm volt látni a már növekedésnek indult hozzávetőleg 100 fát, juharokat, kőriseket, nyírfákat, gesztenye és gyümölcsfákat, melyet a 2017-es programunkban ültettek a gyerekek - már ha épp ki nem hagyták őket  az ültetésből.    

tabla_malyva_0234.jpg

jatekszin_0171.jpg

2017-ben ültetett alma, szilva, körtefa a Játékszín Óvodánk kertjében.

A  faültetés szimbólum, oxigénforrás, árnyékadó menedék az udvaron,  de  fák tanítanak is, segítenek megismerni a természet körforgását, működését is.  A hozzáértő óvónők kalauzolásával a gyerekek játszva, megtapasztalva - nem könyvben, interneten át - tanulják meg, hogyan  porozzák be tavasszal a növények virágait a méhek, hogy növekszik nyáron a fán termés, ősszel leszüretelik és  közösen megeszik, télre kompótot főznek belőle. 

És igencsak öröm volt látni a tavaly több-kevesebb sikerrel felújított két intézményünket is. (2015-ben és 2016-ban lényegében semmiféle intézmény felújítás nem volt)

felujitva_0186.jpg

 A Játékszín óvoda idén felújított belső terének trendi színharmóniája bármelyik Lakáskultúra magazinban elmenne. A tető tökéletes szigetelése, a beázott sószoba,  a felújításkor szétszaggatott recortán burkolat, a kerítésben esett kár rendbe tételén még dolgoznak, de fő az igyekezet. 

Ami viszont megdöbbentő, hogy néhány nagyon súlyos, balesetveszélyes hanyagság éveken át nem lett orvosolva, melyek már a 2017-es bejáráskor is jelezve lettek, és e problémákra az óvodavezetők is minden hivatali, vezetői értekezletkor, egyeztetéskor nyomatékosan felhívják a kerület vezetőinek figyelmét. Nem is értem, az intézményvezetők, akiké a felelősség, és végső soron a szülők miért hagyják ezt, miért nem háborodnak fel, nem csinálnak botrányt?

dozsajatek_2621_1.jpg

A Dózsa György úti óvoda mászókái és kerítése. A kiálló drótok bármikor kiszúrhatják egy gyerek szemét. Az udvar hihetetlenül kicsi a hatvan gyerek számára. Javasolni fogom, hogy a Károlyi Gáspár Egyetem  által láthatóan nem használt hatalmas udvarból egy jóval nagyobb részt kérjünk használatra.

dozsakerites_2615.jpg

A legdurvább a Csicsergő óvodánk szinte összes udvari játéka súlyosan elhanyagolt, a gyerekekre komolyan balesetveszélyes állapotban vannak évek óta. A kiálló csavarok, a korhadó lécek, hiányzó elemek bármikor sérüléseket okozhatnak!   Tudtommal a játékokat már  2017-ben sem kapták meg a TÜV engedélyt és el voltak kordonozva. Azóta az udvarra új játék nem került és a balesetveszélyesek is ugyanott, ugyanúgy állnak, játszanak velük a gyerekek. Döbbenetes felelőtlenség, hanyagság ez, melynek megoldása nem igényel százmilliókat, csak egy kis törődést. Más belső kerületi óvodák, hogy irigyelnék ezeket a hatalmas zöld udvarokat...

csicsergo_pad_2848.jpg

Kiálló csavar, letört deszka az egyik padon.

csicsergo_jatek2849.jpg

Széthasadt játék, kiálló szálkák.

csicsergo_dob_2828.jpg

Kiálló, szétkorhadó deszkák a "mókuskerék" játékban. Hiába igyekszik a kertész-karbantartó összecsavarozni, a két évtizedes játékok, a korhadó faanyag már nem megmenthető. 

csicsergo_asztal_2830.jpg

csicsergo_epulet2821.jpg

Az óvoda épület ugyanilyen vedlő vakolatú volt ciklus elején is. A másik igencsak háborús állapotú épületünk a Bóbita óvoda,  melynek homlokzat felújítása szintén nem történt meg. Az épületek leszigetelve, új vakolattal ellátva akár 30%-al kevesebb fűtési energiát igényelnének, de mivel az energetikai felmérésre, energia közbeszerzésére négy év alatt nem sikerült sort keríteni, azt sem tudjuk, mennyiből mennyit spórolhatnánk.

bobita_0154.jpg

 A többi intézményünk állapotáról , pl. a kihasználatlan medencékről a következő részben.

 

komment

Címkék: bóbita óvoda Csicsergő óvoda Dózsa György úti napköziotthonos óvoda intézményi faültetés játékszín óvoda

Lesz-e Zuglóban Helytörténeti gyűjtemény és kiállítóhely?

2019.02.18. 11:03 varnai

Múltunk, lakóhelyünk és annak történetének megismerése tesz minket öntudatos, büszke,  lokálpatrióta állampolgárrá. Az izgalmas helytörténeti kiállítások  felnőttek és gyerekek számára is varázslatosak, mesebeli kaput nyitnak a múltra, sétálhatunk a száz évvel ezelőtti utcánkban, hallhatjuk a csörömpölő villamosokat, láthatjuk dédnagymamánkat dédnagyapánkkal konflisból szállva karonfogva  sétálni. 

Zugló patinás városrész, (az első épület Herminamezőn 1851-ben épült) és mint mezőgazdasági külterület része volt a középkori  Pest és Magyarország történelmének, hogy csak egy példát említsek, a középkorban a Rákos mezején tartották a rendi gyűléseket. 

A zuglóiak általában büszkék zuglóiságukra és lelkes lokálpatrióták, érdekli őket a múltjuk, a Civilzugló Egyesület által szervezett helytörténeti sétáink mindig teltházasak.  Számos családról tudom, hogy több generáció óta élnek ia kerületben, (és ha a kerületet nem teszik lakhatatlanul túlzsúfolttá és zajossá nem szívesen költöznek el).  A mi családunk 1944 óta él a kerületben, ugyanoda a Hermina, annó Május 1. úti suliba  jártam, ahová a mamám és testvére.

Mára, közel három évtizedes gondos munkával a Herminamező Polgári Köre (alapítva 1990)  jelentős helytörténeti anyagot gyűjtött össze, korabeli fotókat, térképeket, képeslapokat, régi iratokat, tervrajzokat, visszaemlékezéseket.Ez a  hozzávetőleg 10 ládányi anyag 7 éve bedobozolva egy pincében hever. Ez luxus és abszurdum.

82407.jpg

Egy kép a létrehozni tervezett kiállítás anyagából: a Thököly út 1890, a lóvasút kiépülése után. Kép: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.083

 

 

Mára bőven elérkezett az idő, hogy Zugló is - más kerületek, települések példáját  évtizedes lemaradással követve - létrehozza a saját Helytörténeti Gyűjteményét és annak állandó Kiállítóhelyét! 

A szó szerinti előterjesztést  - együtt az eddigi előterjesztéseinkkel  - a Civilzugló Egyesület honlapján megtalálják. 

Kérdés, megszavazza-e a csütörtökön a zuglói képviselő-testület a gyűjtemény és az állandó kiállítóhely létrehozását?

És ami még fontosabb, azután tesznek-e érdemi lépéseket, (nem lesz-e a kommunikáció után szépen elfelejtve, elszabotálva, mint az oly sok fontos döntésünkkel történik)  hogy fizikai valójában is megvalósuljon Zuglóban egy hasonló minőségű kiállítás?

Pár napja követendő mintákat keresve a szomszédvár Rákospalota Helytörténeti Kiállítóhelyén jártam. Őszintén szólva le voltam nyűgözve a kiállítás színes tartalmán és még inkább az installáció minőségén, mely bármelyik országos és külföldi múzeumban is megállná a helyét. Le a kalappal!

Rajtuk kívül állandó helytörténeti kiállítóhellyel rendelkezik Óbuda, Kispest, Angyalföld, Ferencváros és Kispest is.

Az alábbi képek a Rákospalotai Helytörténeti Kiállítóhelyen készültek, remélem egy év múlva nekünk is lesz hasonló!

nagyterem_0142.jpg

monitor_0122.jpg

Rákospalota Pest környéki faluból agglomerációs településsé válása. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi kávéház, vendéglő működött palotán - ma nincs ennyi.

kavehaz_0138.jpg

kassza_0139.jpg

pekseg_0137.jpg

Egy rákospalotai pékség és egy fűszeresbolt berendezése. Ami hiányzott elkérték máshonnan, a pénztárgépet a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adta nekik kölcsön.

terkep_0123.jpg

neon_0121.jpg

 Egy óriás kivetítőn és több monitoron fotók, korabeli híradó és  filmrészletek futnak, teszik gyerekek számára is  izgalmassá, interaktívvá a kiállítást.

meghivo_0130.jpg

 1908. március 27-i közgyűlésük meghívója, napirendje...  Ma, a  demokrácia korában furcsamód már nem hívják meg a lakosokat a testületi ülésre. A Zuglói Lapok 16 oldalán nem áldoznak egy hasábnyi helyet a lakosok meghívására, és online  felületeken, közösségi oldalakon sem sikeredik értesíteni a lakosokat mikor és miről döntünk.

komment

Címkék: helytörténeti gyűjtemény Civilzugló Egyesület Herminamező Polgári Köre (alapítva 1990) Rákospalota helytörténeti gyűjtemény

Ki a politikai haszonszerző és kik az anyagi haszonszerzők?

2019.02.08. 14:39 varnai

 

A zuglói veszteséges fizetőparkolás kapcsán meghökkentő közleményt bocsájtott ki Karácsony Gergely polgármester, melyben félrevezetéssel és politikai haszonszerzéssel vádolja a Civilzugló Egyesület képviselőjét. A kerület visszás ügyeinek nyilvánosságra hozását már Papcsák Ferenc is nehezen viselte, ő is személyeskedéssel, vádaskodással próbálta hárítani.

A blogposztba bemásolt táblázatokat a kerület jegyzője közölte, a tényfeltáró cikkeket a kormánypártisággal nem vádolható Átlátszó és a 24.hu írta.

Emlékezetes, hogy az indokolatlanul sürgősséggel kiírt, a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság szocialista többsége által akkor már 1,4 milliárdosra felfújt közbeszerzést a Közbeszerzési Döntőbizottság egyszer már megsemmisítette és 1 millió forintra büntette a kerületet.

Sokak még  arra is emlékezhetnek az Átlátszó.hu cikkéből,  hogy az 1 milliárdos közbeszerzést a polgármester maga sem szavazta meg - így próbálva kibújni a politikai felelősség alól - mondván,

„maga sincs meggyőződve az olcsóbb ajánlattevő kizárásának indokoltságáról”. 

A közbeszerzés a Fideszes és az MSZP-s szavazatokkal ment át, de a polgármesternek, aki tisztában volt a mutyival - hisz vitathatatlan, előtte számos alkalommal próbálta ezt az ügyeskedést belül megakadályozni - módja lett volna megvétózni. Na ehhez kellett volna az igazi politikai bátorság!

A most témára lelkesen ráugró, eddig hallgató, oknyomozó munkát nem végző kormánymédia szakmaiságára jellemző, hogy úgy írnak a "botrányos" zuglói parkolásról,  hogy azt gondosan kifelejtik, - hiába mondom el, írom le -  hogy a közbeszerzés Fideszes szavazatokkal ment át. És nélkülük nem ment volna át.

 

parkolas_net_0029_1.jpg

Könnyen kiszámolható, ha az olcsóbb, kizárt ajánlattevőt választjuk máris nyereséges lenne a mérleg.

Ez a kerület számára hátrányos szerződés vezetett ahhoz, hogy az évi 1 milliárdos bevételt szinte teljes mértékben továbbadjuk a 291 millióval drágább, szivüknek kedves üzemeltetőnek és a kurtán-furcsán kiszervezett  ellenőrzést egy másik cégnek, a maradék meg elmegy az Ügyfélszolgálatra, a ZKNP +-20 fős parkolási divíziójára, a kintlevőségek beszedését pedig véletlenül a zuglói MSZP-hez rendkívül közel álló Funtig Ügyvédi iroda nyerte el.

A fizető-parkolásból befolyó milliárdok megcsapolása nem csak Zuglóban, de az egész fővárosban észrevehető. A 444.hu frissen elkészült oknyomozó filmjében sorra veszi a kerületeket, ahol meghökkentően hasonló módszerekkel  a politikusok és a cégek együttműködésével  folyik a pénz ugyanahhoz az érdekkörhöz.

Ráadásul a zuglóiaknak, - más kerületekkel ellentétben - hiába fizetnek itt súlyadót, a saját kerületükben is fizetniük kell a parkolásért.

A politikai haszonszerzés emlegetése polgármesterünk részéről különösen visszatetsző, hiszen ciklusának négy éve alatt a kerület érdekeinek képviselete (ha muszáj  AKÁR az MSZP ellen)  az operatív vezetése, és a testület döntéseinek végrehajtása HELYETT idejének nagy részét médiaszerepléssel, miniszterelnöki kampányolással, saját népszerűségének növelésével töltötte - azaz a polgármesteri munka helyett politikai haszonszerzéssel foglalkozott.

 Eközben  szép csendben eladták Zugló 450 milliós részvénypakettjét, 1 milliárd értékben telket, kiadott bolthelyiséget és lakást, miközben egyetlen önkormányzati bérlakás sem épült, egyetlen önkormányzati bérház nem lett felújítva. De ami a legrosszabb, a kerület stratégiai problémái, a szakrendelők felújítása, városközpont, a a lakbérek kintlevősége, az önként vállalt feladatok okán a költségvetés fenntarthatósága, stb., négy év alatt nem lettek megoldva. Mindezek okán fogyasztja a polgármester immár a harmadik jegyzőjét.

Minek is vezetni a kerületet, ha enélkül is lehet ugródeszkának használni Zugló polgármesteri székét?

 

komment

35 kivágott fa árán épül az MTK futócsarnoka

2019.02.02. 13:00 varnai

Vágják a fákat az MTK sporttelepén! - jöttek sorra a felháborodott lakossági telefonok.  Szomorú nézni, a hatalmas "hullahegyet," ahogy 60-70 éve élő fák a földre dőlnek, szétvagdosva elszállítják a valaha lombot, árnyékot adó embernyi törzseket.

Nehéz dolga van ilyenkor egy környezetvédelmi tanácsnoknak, a fakivágásokra ugyanis a saját hivatalunk, a polgármesterünk  adott engedélyt, követve a rendeletünket. 35 fát vágnak ki, többségük a magas, egyszer már visszavágott, öreg jegenyenyársor része volt, de számos fenyő is áldozatául esik az építkezésnek. Útban vannak a készülő új futócsarnoknak. 

lantosfakivagas9898.jpg

lantos9913.jpg

lantos_9902.jpg

Hat feketefenyő is áldozatául esett az építkezésnek

Csipkerózsika álmából lassan felébred a Lantos Mihály sportpálya. A pályát évtizedekig a zuglói önkormányzat üzemeltette, de  a sokszor beígért fejlesztéseket sosem valósultottáí meg, pár éve visszaadtuk azt az eredetileg tulajdonos MTK-nak.  

A zuglói lakosok mára jóformán teljesen kiszorultak a területről, reggel 7-8h  között kocoghatnak a telepen. A  profiknak épülő  futócsarnok építésének következtében a kerületiek a teniszezési lehetőségüket is elvesztették, mert a  több mint, két évtizede működő Garros teniszpálya telkét is az MTK  kebelezte be.

Az MTK által ígért nagy volumenű lelátó, csarnok építkezések jóval lassabban valósulnak meg, mint ahogy ígérték, de kétségkívül elkezdték fejleszteni a területet. 2016-ban recortánnal borították az atlétikai pályát és most elkezdték a futócsarnok építését is. Állítólag egy fedett csarnok is épül a közeljövőben.

Hogy el lehetett volna-e helyezni az épületeket a hatalmas telken úgy, hogy ehhez ne kelljen letarolni a fasort, már sosem fogjuk megtudni. A kivágott fák pótlásához 179 facsemete és 580 oszlopos örökzöld ültetésére köteleztük őket.  

 

lantos_fakivagas-1.jpg

lantos_fakivagas-2.jpglantosterv_9919.jpg

Az épülő futócsarnok látványterve. Év végére elkészül.

komment

Címkék: fakivágás fapótlás MTK Lantos Mihály sportpálya futócsarnok

süti beállítások módosítása