HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Klimabarát település... tagságunk már van

2019.12.20. 13:14 varnai

Zugló önkormányzata 2015-ben lépett be a Klimabarát Települések Szövetségébe, melyet akkor igen jó ötletnek tartottam.   Azonban elmúlt öt évben a képviselő-testület semmiféle információt nem kapott a szövetség programjairól,  az évi 400 ezer forintos tagdíjjal járó előnyökről.

Pár napja megtört a jég, Szabó Rebeka alpolgármester titkársága dec. 16-án minden képviselő számára továbbított egy meghívót, miszerint dec. 19-én a szövetség Fenntarthatósági Konferenciát rendez. Mint  kiderült, ezt a meghívót a szövetség már két hete elküldte a hivatalnak, tudhattak is róla előre, hisz Szilágyi László, a hivatal környezetvédelmi referense (ex HUMUSZ, ex PM-es képviselő) készült, a három előadó egyike volt.

Mikor a szövetség vezetőjénél érdeklődtem, miért nincsenek rendezvényeik, tájékoztatott, hogy csak e program keretében az elmúlt két évben 14 rendezvényt tartottak, melyre mindannyiszor a hivatalnak írva meghívták a településünk önkormányzati  képviselőit. Csakhogy a Klimabarát Települések Szövetsége által a hivatalnak küldött semmiféle programról nem jutott tovább értesítés, meghívó se  hozzám ( a környezetvédelmi tanácsnokhoz,) se a többi képviselőhöz. Ezt hívják információ visszatartásnak.  No comment.

20191219_105336.jpg

A rendezvényt, melyet végtelenül szerencsétlen időpontra tettek, feltehetőleg e miatt csekély érdeklődés övezte.

Tudni kell, a  Klimabarát Települések Szövetségének 54 település a tagja, köztük hét  fővárosi kerület, ehhez képest a rendezőkkel együtt 30 ember ha lófrált a Papp László Arénában bérelt hatalmas teremben. 

Zugló vezetését egy ember képviselte, én. Se a környezetvédelemért felelős alpolgármester, se az új környezetvédelmi tanácsnok Sógor úr, se a "zöld" LMP-s képviselő, se a 21 többi képviselő  nem méltóztatott érdeklődni, megjelenni. 

A három előadás relatíva érdekes volt.  Az önkormányzatok EU-s pályázatokkal rengeteg költhetnek tanulmányokra, kommunikációra. Zugló mindkettőben élen jár. 

De mást is tehetnének, pl. betilthatják az avarégetést,  átépíthetik a saját épületeiket, kiírhatnak energiatakarékossági, épületszigetelési lakossági, társasházi pályázatokat, de igen fontos, hogy az államnak kéne a 2010-ben megszünt panelprogramot folytatnia, kiírni az EU-tól a lakossági épületkorszerűsítésre adott  pályázatot kiírni és nem magukra költeni...  és a települések, ha összefognának nyomást is gyakorolhatnának.

A saját előadásunk, a SECAP program keretében  végzett mérés bemutatása volt, egy hónapig mértük a település két pontján (a Bosnyákon és a Mogyoródi pályánál) a légszennyezettséget, és erről remek diagrammok készültek. Kommunikációban sikerült a pályázatot kimaxolni, számos konferenciát, előadást  tartottak a témában. Gyakorlatilag azonban tenni még nem tettünk semmit.

A mérésekből pedig kiderül, (én öt percig kerestem a mérési eredményeket a kerület honlapján, nem hinném, hogy más kitartóbb lenne)   hogy a közlekedéshez hasonló, sőt durvább durva szennyező a lakossági fűtés. Különösen a kertvárosi részeken, ahol gázról egyre többen térnek át /vissza a  szilárd tüzelésű kazánokra, elégetve fát, zöldhulladékot, és mindenféle szemetet: háztartási hulladékot, csomagolóanyagot, műanyag palackot, bontott olajfestékes épületfát, pozdorja bútort, ruhát, bármit.  Egy-egy ilyen szemétégető ház kéménye egy egész környéket takar be szúrós szagú, számos mérgező anyagot tartalmazó füsttel mérgezve önmagukatt, a szomszédokat, a fél városrészt.

klimabarat.jpg

Szilágyi László a zuglói mérésekről beszél. Nincs tudomásom róla, hogy az elmúlt években bárkit megbüntettek volna Zuglóban szeméttel tüzelés  miatt.

Vidéken a probléma különösen súlyossá vált, egy-egy borsodi, szegény völgybe szoruló faluban a szemétégetés miatt mérgezőbb a levegő, mint Budapest közepén egy csomópontban vagy egy ipari üzem mellett.

Zuglóban jelentős szennyező lehet a fölöttünk húzódó légifolyósón naponta fel-le szálló többszáz repülőgép óriási, kerozinégető sugárhajtóműve is. Erről a fajta szennyezésről furamód azonban nincsenek  külön kimutatható mérési eredmények.

Zugló kapcsán, hogy az eredményeket se hallgassuk el: a 2015-ben elkészült bölcsödénk zöld tetős lett.  Az épületet használók annak praktikusságáról, különösen a gyerekeknek jutó játszókert túlburjánzó épület öncélú tereiről, a parkolóról vannak rossz véleménnyel.

5732_31808-7a668681ab7ac079e99cbb265db38301.jpg

  A tetőn a valóságban inkább sárgásszínű gaz burjánzik. A szomszédos területre tervezett további csoportszobákat azóta sem építették meg.

EU-s pénzből több bölcsinkben, óvodánkban cseréltünk ablakokat, és a Móra Ferenc iskolánk felújítása is napelemekkel, környezettudatos módon történt.

 Nemcsak hogy a károsanyag kibocsátásról nincs adatunk, de még az emergia fogasztásról sincs. Az intézmények energia fogyasztása kapcsán a kerület két év alatt nem hogy az energetikai közbeszerzésig nem jutott el, de még csak az épületeink áram és gázfogyasztásának összeírását sem kaptuk meg. Mivel nem tudjuk mekkora összeget költünk - nem is izgulunk a pazarláson. 150, 300, 500 millió megy el energiára, nem tudjuk. Fizetjük a Főtáv, ELMŰ, FŐGÁZ számlákat az épületeink, és nem ritkán a lakás és bolthelyiség bérlőink után mint a katonatiszt.

Ahogy a kormány is inkább a saját épületeire költ úgy a zuglói önkormányzat sem támogatja a lakások korszerűsítését.

ablakon_benez_net0722_1.jpg

Kétrétegű ablak helyett egy rétegű, az is évek óta betört...

A kerület 1000 feletti saját házában lévő önkormányzati lakásával sem kezdtek semmit. A 112  bérházból, melyek mind szörnyű állapotban vannak egyetlen egyet sem újítottunk fel, se környezettudatosan, se sehogy. A romos, a omladozó, vakolatjuk vesztett, kihulló ablakú, villannyal fűtött épületek az energiapazarlás mintapéldányai, az elmúlt öt évben szépen pusztultak tovább. Nem különbek náluk a hivatal épülete, se a két szakrendelőnk.  Energiafaló, pazarló épületek. Emlékezetes, bár az önkormányzat a Zuglói Lapokban sikertörténetként kommunikálta, a Civilház tetejére végül se zöld tetőt, se napkollektorokat, napelemeket nem tettek.

 civilhsaz_napkollektor_1.jpg

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr5615360046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása