HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Klimabarát település... tagságunk már van

2019.12.20. 13:14 varnai

Zugló önkormányzata 2015-ben lépett be a Klimabarát Települések Szövetségébe, melyet akkor igen jó ötletnek tartottam.   Azonban elmúlt öt évben a képviselő-testület semmiféle információt nem kapott a szövetség programjairól,  az évi 400 ezer forintos tagdíjjal járó előnyökről.

Pár napja megtört a jég, Szabó Rebeka alpolgármester titkársága dec. 16-án minden képviselő számára továbbított egy meghívót, miszerint dec. 19-én a szövetség Fenntarthatósági Konferenciát rendez. Mint  kiderült, ezt a meghívót a szövetség már két hete elküldte a hivatalnak, tudhattak is róla előre, hisz Szilágyi László, a hivatal környezetvédelmi referense (ex HUMUSZ, ex PM-es képviselő) készült, a három előadó egyike volt.

Mikor a szövetség vezetőjénél érdeklődtem, miért nincsenek rendezvényeik, tájékoztatott, hogy csak e program keretében az elmúlt két évben 14 rendezvényt tartottak, melyre mindannyiszor a hivatalnak írva meghívták a településünk önkormányzati  képviselőit. Csakhogy a Klimabarát Települések Szövetsége által a hivatalnak küldött semmiféle programról nem jutott tovább értesítés, meghívó se  hozzám ( a környezetvédelmi tanácsnokhoz,) se a többi képviselőhöz. Ezt hívják információ visszatartásnak.  No comment.

20191219_105336.jpg

A rendezvényt, melyet végtelenül szerencsétlen időpontra tettek, feltehetőleg e miatt csekély érdeklődés övezte.

Tudni kell, a  Klimabarát Települések Szövetségének 54 település a tagja, köztük hét  fővárosi kerület, ehhez képest a rendezőkkel együtt 30 ember ha lófrált a Papp László Arénában bérelt hatalmas teremben. 

Zugló vezetését egy ember képviselte, én. Se a környezetvédelemért felelős alpolgármester, se az új környezetvédelmi tanácsnok Sógor úr, se a "zöld" LMP-s képviselő, se a 21 többi képviselő  nem méltóztatott érdeklődni, megjelenni. 

A három előadás relatíva érdekes volt.  Az önkormányzatok EU-s pályázatokkal rengeteg költhetnek tanulmányokra, kommunikációra. Zugló mindkettőben élen jár. 

De mást is tehetnének, pl. betilthatják az avarégetést,  átépíthetik a saját épületeiket, kiírhatnak energiatakarékossági, épületszigetelési lakossági, társasházi pályázatokat, de igen fontos, hogy az államnak kéne a 2010-ben megszünt panelprogramot folytatnia, kiírni az EU-tól a lakossági épületkorszerűsítésre adott  pályázatot kiírni és nem magukra költeni...  és a települések, ha összefognának nyomást is gyakorolhatnának.

A saját előadásunk, a SECAP program keretében  végzett mérés bemutatása volt, egy hónapig mértük a település két pontján (a Bosnyákon és a Mogyoródi pályánál) a légszennyezettséget, és erről remek diagrammok készültek. Kommunikációban sikerült a pályázatot kimaxolni, számos konferenciát, előadást  tartottak a témában. Gyakorlatilag azonban tenni még nem tettünk semmit.

A mérésekből pedig kiderül, (én öt percig kerestem a mérési eredményeket a kerület honlapján, nem hinném, hogy más kitartóbb lenne)   hogy a közlekedéshez hasonló, sőt durvább durva szennyező a lakossági fűtés. Különösen a kertvárosi részeken, ahol gázról egyre többen térnek át /vissza a  szilárd tüzelésű kazánokra, elégetve fát, zöldhulladékot, és mindenféle szemetet: háztartási hulladékot, csomagolóanyagot, műanyag palackot, bontott olajfestékes épületfát, pozdorja bútort, ruhát, bármit.  Egy-egy ilyen szemétégető ház kéménye egy egész környéket takar be szúrós szagú, számos mérgező anyagot tartalmazó füsttel mérgezve önmagukatt, a szomszédokat, a fél városrészt.

klimabarat.jpg

Szilágyi László a zuglói mérésekről beszél. Nincs tudomásom róla, hogy az elmúlt években bárkit megbüntettek volna Zuglóban szeméttel tüzelés  miatt.

Vidéken a probléma különösen súlyossá vált, egy-egy borsodi, szegény völgybe szoruló faluban a szemétégetés miatt mérgezőbb a levegő, mint Budapest közepén egy csomópontban vagy egy ipari üzem mellett.

Zuglóban jelentős szennyező lehet a fölöttünk húzódó légifolyósón naponta fel-le szálló többszáz repülőgép óriási, kerozinégető sugárhajtóműve is. Erről a fajta szennyezésről furamód azonban nincsenek  külön kimutatható mérési eredmények.

Zugló kapcsán, hogy az eredményeket se hallgassuk el: a 2015-ben elkészült bölcsödénk zöld tetős lett.  Az épületet használók annak praktikusságáról, különösen a gyerekeknek jutó játszókert túlburjánzó épület öncélú tereiről, a parkolóról vannak rossz véleménnyel.

5732_31808-7a668681ab7ac079e99cbb265db38301.jpg

  A tetőn a valóságban inkább sárgásszínű gaz burjánzik. A szomszédos területre tervezett további csoportszobákat azóta sem építették meg.

EU-s pénzből több bölcsinkben, óvodánkban cseréltünk ablakokat, és a Móra Ferenc iskolánk felújítása is napelemekkel, környezettudatos módon történt.

 Nemcsak hogy a károsanyag kibocsátásról nincs adatunk, de még az emergia fogasztásról sincs. Az intézmények energia fogyasztása kapcsán a kerület két év alatt nem hogy az energetikai közbeszerzésig nem jutott el, de még csak az épületeink áram és gázfogyasztásának összeírását sem kaptuk meg. Mivel nem tudjuk mekkora összeget költünk - nem is izgulunk a pazarláson. 150, 300, 500 millió megy el energiára, nem tudjuk. Fizetjük a Főtáv, ELMŰ, FŐGÁZ számlákat az épületeink, és nem ritkán a lakás és bolthelyiség bérlőink után mint a katonatiszt.

Ahogy a kormány is inkább a saját épületeire költ úgy a zuglói önkormányzat sem támogatja a lakások korszerűsítését.

ablakon_benez_net0722_1.jpg

Kétrétegű ablak helyett egy rétegű, az is évek óta betört...

A kerület 1000 feletti saját házában lévő önkormányzati lakásával sem kezdtek semmit. A 112  bérházból, melyek mind szörnyű állapotban vannak egyetlen egyet sem újítottunk fel, se környezettudatosan, se sehogy. A romos, a omladozó, vakolatjuk vesztett, kihulló ablakú, villannyal fűtött épületek az energiapazarlás mintapéldányai, az elmúlt öt évben szépen pusztultak tovább. Nem különbek náluk a hivatal épülete, se a két szakrendelőnk.  Energiafaló, pazarló épületek. Emlékezetes, bár az önkormányzat a Zuglói Lapokban sikertörténetként kommunikálta, a Civilház tetejére végül se zöld tetőt, se napkollektorokat, napelemeket nem tettek.

 civilhsaz_napkollektor_1.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Közmeghallgatás - dolgozunk rajta!

2019.12.17. 15:16 varnai

Első zuglói közmeghallgatását  tartotta Horváth Csaba és az új alpolgármesteri csapat. A közmeghallgatás alig-alig volt meghirdetve, hisz a Zuglói Lapok szeptember óta nem jelent meg. A lakosság egyelőre türelmesen tájékoztatta az új vezetőt a kerület akut ügyeiről, aki udvariasan, határozottan, türelmesen, korrekten vezette az ülést. Igért városközpontot, kivizsgálást, megoldást keresést. Leginkább tájékozódott.

79459582_2493605004250157_3913934573641138176_n.jpg

 Az ülőhelyek felét a hivatal, a cégek dolgozói, a felét a már sok közmeghallgatásról ismert  idősebb lakosok töltötték meg. A fontosabb témák ügyében sokszor senki nem kérdez, most sem volt itt egy szülő sem, hogy a hiányzó óvodapedagógusok ügyében kérdezzen. Képviselőként biodíszlet szerepre vagyunk kárhoztatva, kínos lenne ott a nyilvánosság előtt kijavítani a polgármestert, ha egy adott ügyben netán "csúsztat", félretájékoztatja a kérdezőt.

Immár a tizedik közmeghallgatás amin részt veszek és sokszor leírtam, a közmeghallgatás ebben a formában nem más, mint kötelezendő, letudandó feladat. Érdemes visszatekinteni  2015-ös érvénytelen és 2018-as  kongó közmeghallgatásokra.

Közmeghallgatást  településrészenként,  a problémákat felsorolva, a településrészt érintő fejlesztési terveket prezentálva, a gyakori másra mutogatást elkerülendő, a főváros, a BKK, a FKF kompetens vezetőit meghívva, tisztességesen meghirdetve kéne tartani. 

80380653_2436038609984283_8118377754476412928_n_1.jpg

A kerület vezetése. (balról jobbra)  Tiba Zsolt az új jegyző, (Demszky jegyzője volt)  Tóth Csaba országgyűlési képviselő, Horváth Csaba polgármester, Hajdú Flórián MSZP-s,  Horváth Zsolt DK-s, Rózsa András Momentumos alpolgármesterek.    A legnagyobb névtábla Tóth Csabáé. (Szabó Rebeka távol van)

Tóth Csaba most már teljesen nyiltan, parlamenti képviselőként olyan mértékben, napi szinten folyik bele az önkormányzat  irányításába, mely semmelyik választókerületben, településen nem tapasztalható. (Simonkától és Boldog Istvántól eltekintve...)  

Tóthnak nemrég a szavazótáblára is kikerült a neve és az SZMSZ-ben is említik, a hivatalban, az első emeleten a polgármester melletti reprezentatív irodában tölti majd minden napját, vezeti az önkormányzatot.   Senki előtt nem titok Zuglóban,  meg a médiában, hogy a kerületet - beleértve a polgármestert -  ő irányítja.  Jellemzően  Tóth bizalmasát, személyi titkárnőjét kapta Horváth kabinetfőnökül, ekképpen a kontroll közvetlen és folyamatos.

De lássuk a felvetett kérdéseket:

A légiforgalom ügyében számos panasz jött, a tiltakozók nagy molinóval jelezték, hogy elegük van a "tájékoztatásból", az ígéretekből. Valóban, a kerület fölött áthúzó repülők száma az elmúlt években megtöbbszöröződött, az éjféli légtérzárat nem tartják be, magam is tapasztalom, egyre elviselhetetlenebb a légifolyósó alatt élni. A polgármester a kormányra tolta a felelősséget, és direkt kampánybeszédig vitte a témát. Szerintem Budapest új vezetése ennél azért többet is tehetne.  Szerintem a rövid távú megoldás lehet a Dél-kelet felőli leszállás elrendelése, hosszú távon pedig a reptér forgalmának megosztása új repterekkel, pl. a fapadosok, a cargó Kecskemétre áthelyezése.

79675399_1319425611579029_5365579338676699136_n.jpg

Kérdeztek a garázsadóról. Rózsa András Momontumos alpolgármester arról beszélt, hogy senki nem szeret adózni, és szerinte a kerület jóbb módújait adóztatják ezzel az adóval. Hát nem könnyű valami mellett érvelni, amivel az ember nem ért egyet, nem szavaz meg.

Több kérdés érintette a parkolást, mikor lesz bevezetve a megszavazott ingyenesség a zuglóiaknak? Dolgoznak valamiféle kedvezményrendszeren. Hát ezt a kedvezményrendszert, a zuglói autósoknak járó évi 100-100 óra ingyenességet szavaztuk meg két éve, a kerület vezetése azóta sem akarja a hatályos testületi döntést végrehajtani.

Dühösek a Várna utca, Tábornok utca környékiek a kosz, a rossz közbiztonság, sok gyanús alak, az elhanyagolt önkormányzati házak, az áldatlan állapotok miatt. 

Hasonló panasz az Ilka utca, Cserei utca környékéről:  mikor költöztetik el a hajléktalan szállót nappali melegedőt? Erre nem tudott mit mondani a polgármester.

A kerület takarítatlanságát sokan felemlegették. A polgármester visszadobta a labdát, a járda és a zöldsáv takarítása a lakók dolga. Egy két hónapos figyelmeztető kampányba kezdenek, hogy a cégek és a közös képviselők takarítsák a telkük, épületük előtti közterületet. Dicséretes ötlet.

A Mi Hazánk zuglói szervezete azt kérte, hogy a tervezett új épületeket ne, csak a volt Közlekedési Múzeum historizáló épületét építsék újra a Ligetben. Szerintem teljesen abszurd egy 70 éve elpusztult, már a saját korában is elavult historizáló/eklektikus XIX. századi épületet visszaépíteni betonból a XXI. században, és elnevezni a Magyar Innováció Házának.  A még álló régi épületeket ellenben óvni, felújítani, karban tartani kéne, van épp elég omladozó középületünk Zuglóban is, elég ránézni a Teleki gimire, a kéttannyelvűre, a Szent István gimnáziumra, és rengeteg vakolata vedlett stukkós bérpalotára, szecessziós villaépületre.

Többen kérdezték, hogy hogy áll a Kacsóh Pongrácz lakótelep parkjainak felújítása, ezt három éve fórumokon igérik, egyeztetik a lakossággal. Készülnek a tervek, további egyeztetések szükségesek, hangzott a válasz.

Kérdeztek a Kerékgyártó utca burkolatát, rendezését illetően. Vannak engedélyes tervek , pénz nincs...  Ha a Kerékgyártó utca párszáz méterének leaszfaltozására nem is tellik de, százmilliárdokat igénylő kampánytódításból sosincs hiány.

Nagyívű fejlesztési tervekről beszélt a polgármester a Bosnyák teret illetően, a kereszteződés bezöldítését,  körforgalmat, a Nagy Lajos király útja kiszélesítését és a villamossínek közé gyep telepítését ígérte.

A piac helyére új épület, ebben piac, e fölé/mellé új közigazgatási központ, új szakrendelő, új rendőrségi épület felépítését... mind a piac jelenlegi területére.... 4 in 1,  ...és  az űrközpontot még ki is felejtette!  A frissen kijövő Zuglói Lapokban (a polgármester számos fiatalkori fotója mellett) az összefogás programjának  közpénzből megismételt kampányát találjuk. Itt tényleg szerepel egy fantáziarajz, melyen valóban egy furcsa körforgalom kialakítását látjuk.

zugloi_lapok.jpg

Hogy miért jó a forgalmas kereszteződésben a 7-es buszcsalád áthaladását lámpa nélküli körforgalommal lassítani, azt nem tudom.

Mindenesetre ezen a képen még a régi piac látható, az új pláza/lakóház komplexum sem látszik, és a remiz sem vált a beígért kultúrális központtá. Mindezek természetesen fővárosi és állami döntések, na meg persze forint tízmilliárok, döntési kompetenciában, pénzügyileg messze túlmutatnak Zugló lehetőségein. Ígérni persze semmit nem drága.

Nekem olyan érzésem van, hogy a zuglóiak, meg a számos itt vásárló más kerületi, szereti a Bosnyák piacot ebben a klasszikus formában, és hát ez Budapest utolsó igazi hagyományos piaca. Mely nem mellesleg messze a legolcsóbb is. Persze egy kis ráncfelvarrás nem ártana, de senki nem szeretné, hogy a "Bosi" a Lehel, a Garai piac sorsára jutva egy új épületbe szuszakolva  vessze el hangulatát, múljon ki. 

Annak örülök, hogy Horváth is elveti a Thököly útra tervezett "gyorsvillamos" tervét és a 4-es metró továbbépítését szorgalmazza. Kár, hogy sem ő, sem ex polgármesterünk nem adott be ilyen témájú előterjesztést fővárosi képviselőként az elmúlt öt évben...

1 komment

Címkék: parkolás városközpont szakrendelő közmeghallgatás Zugló Bosnyák tér Horváth Csaba Tóth Csaba MSZP Tiba Zsolt

Fix bérpótlék helyett tárgyalások

2019.12.13. 18:01 varnai

Az óvodai dolgozóknak fix bérpótlék helyett tárgyalások,  a durván túlárazott WIFI előterjesztés visszavonása, kommunikációslufi klimavészhelyzet bejelentés, a 412 milliós parkolóóra és szolgáltatás vásárlás jegelése, garázsadó mentesség a kiskorúaknak és a nyugdíjasoknak.  Szubjektív beszámoló a zuglói önkormányzat harmadik üléséről.

Bár már az előző testületi ülésre beadtam  csak a mostani ülés napirendjére vette fel a polgármester az óvadapedagógusok bérpótlék előterjesztésemet.  Legutolsó napirendként vette fel, elé téve saját gyorsan összerittyentett, az én megállapításaimat megismétlő előterjesztését, mely semmi konkrétumot nem, csak  a hangzatos nevű "Zugló pótlékot" -  azaz az arról való tárgyalást ígéri.

Bár játszótéri körökben már panaszkodtak, a szélesebb lakosság körében csak  idén márciusban lett ismert, hogy Zuglóban az  óvodai dolgozók elvándorlása olyan mértéket öltött, hogy az már veszélyezteti az ellátást és a szakmai munkát. 

Azonban az Óvodavezetők Szakmai Szövetsége a problémával ennél már jóval korábban, 2018-ban tavasszal megkereste a polgármestert és  a területért felelős alpolgármestert,  de egy hamvába holt kisérleten kívül nem történt semmi. Szabó Rebeka a 2019-es költségvetés szavazásakor egy módosítót nyújtott be, további 88 millió forint átcsoportosítását kérte az ágazat számára, de e helyett Karácsony polgármester a szocialisták módosítóját fogadta be, mely a Városgazdálkodási Zrt-nek  - mely  a már amúgyis hatalmasra, 3,7 milliárdra dúzzasztott -  költségvetését további 400 millióval emelte meg. Az óvodai dolgozók tehát a választási költségvetéskor is hoppon maradtak.

Az óvodavezetők ezután  idén februárban a küldték meg a képviselő-testületnek a levelüket, felhívva  figyelmet az elvándorlásra és a tarthatatlan állapotokra. 

Mivel az összes kérésük logikus  és visszafogott volt  ezért levelük kézhez vétele után azonnal, a márciusi ülésre   előterjesztést írtam, hogy teljesítsük kérésük minden pontját. Ezt az előterjesztést sem vették napirendre, ehelyett egy tárgyalásban minimális csomagot fogadtattak el a vezetőikkel. Mint várható volt, ez minimál csomag nem csak ahhoz volt kevés, hogy a zuglói óvodákat vonzó munkahellyé tegye, de még az elvándorlás megállításához is. 

Miközben tehát expolgármesterünk azzal kampányolta végig a nyarat és az őszt, hogy a Zuglói szociális modell mennyire jól működik eközben sorra léptek ki és mentek más kerületekbe az óvodai  és szociális dolgozóink és köztisztviselőink. 

Májusban a zuglói szülők már online petíciót is indítottak, hogy az önkormányzat tegyen érdemi lépéseket.

 

 

hianyzoovodapedagogus.jpg

 

A 2019. novemberi felmérés  szerint az óvodapedagógusok 12%-a hiányzik. Van ahol a 11,5-ből csak 7 státusz betöltött, tehát a szakemberek majd fele hiányzik.

A nyári munkahelyváltoztatási időszakkal az elvándorlás tetőzött, és novemberre a helyzet akuttá vált, több helyen csoportokat kellett bezárni, nyugdíjas kollégákat drága óradíjért visszahívni, a  kerületben meghirdetett álláshirdetésre hónapszám senki nem jelentkezik.  Az elmúlt hónapban tucatnyi szülő keresett meg az óvodájukban kialakult helyzet miatt.

brp3531.jpg

A Mályva óvodában a felújítás is döcögősen sikerült, most az óvodapedagógusok mentek el...

Ezért az új ciklus  második testületi ülésére egy konkrét bérpótlék adására tettem javaslatot bruttó 30.000 Ft összegben  A teljes 2020-as évre ez 137 millió forint kiadást jelentett volna. megjegyzendő, Frerencvárosban havi 45 ezer Ft-ot, míg Rákospalotán 25ezer Ft pótlékot adnak, tehát ezzel az összeggel valahol középütt lennénk.

A tegnapi vitában a szocialisták a költségvetés felborításáról beszéltek, ez két okból is fura:

Egyrészt  - talán emlékeznek - nincs két hónapja, hogy azzal kampányoltak, hogy a kerületet 4 milliárd plusszal adták-vették át (önmaguktól) - tehát a garasoskodásnak nem igazán lehetne oka.
Másrészt már az első testületin az összes összefogásos képviselőnek - tehát saját maguknak -  540 ezer forintos tiszteletdíjat szavaztak meg, mely Magyarországon messze a legmagasabb önkormányzati képviselői tiszteletdíj. 

Hovatovább, még aznap egy 25 milliós juttatást szavaztak meg az erősen hozzájuk köthető Fiatal Vállakozók Szövetségének, most pedig 34 millió+Áfát, azaz 43 milliót költöttek volna két parkunk bewifisítésére.  Azaz a kötelező önkormányzati feladat, az óvodák működőképességének biztosítása helyett fontosabbnak tartották két önként vállalt, és meglehetősen gyanús ügylet gyors kifizetését. Hát ennyit arról, hogy ki mit tart sűrgősen megoldandónak és mit nem.

A Civlzugló előterjesztéseit rendre nem hajlandóak megszavazni, majd észreveszik a bajt, amit okoztak, és nagy csinadrattával megkésve kommunikálnak róla.

A polgármesteri előterjesztés pár "önálló" gondolata. Hasonlítsák össze az előterjesztésemmel. 

 

A zuglói óvodavezetők folyamatos jelzései alapján elmondható, hogy a 24 zuglói önkormányzati fenntartású óvodában az összes óvodapedagógus-álláshely több mint 12 százaléka betöltetlen, a nyugdíjba vonulók aránya folyamatosan emelkedik, és egyre több munkavállaló – megromlott egészségi állapota következtében – tartós betegállományba kényszerül.

Kerületi szinten kizárólag hét olyan intézmény van, ahol valamennyi óvodapedagógusi státusz betöltött, ám ez az arány folyamatosan változhat, miután a fővárosi kerületek nagy része béren kívüli juttatásokkal próbál megoldást találni az országos szinten is kiemelkedő mértékű óvodapedagógus-hiányra.

 Az előterjesztést leszavazták, arra hivatkozva, hogy a többi óvodai dolgozóról nem rendelkezik. Azt elfelejtették, hogy 2015-ös költségvetéskor én adattam bérpótlékot az óvodai minimálbéres fizikai dolgozóknak is, mert akkor ők voltak különösen alulfizetettek.  Hevér képviselő, aki 2014-2019 között a Szociális bizottság, immár népjólétire átnevezett bizottság szocialista elnöke előterjesztésem hibájául azt is felrótta, hogy az nem foglalkozik a teljes szociális ágazattal. Valóban, nekem - ellentétben vele - nincs rálátasom a teljes ágazatra,  én ezt a különösen súlyos problémát akartam megoldani, vagy ha mást nem az előterjesztésemmel cselekvést elérni. Úgy tűnik, - bár ezért az ülés minden résztvevője perceken át hallgatja a személyemet érintő sértegetéseket - talán sikerült is.

Sajnos az bizonyos, hogy az elmúlt két év rossz, halogatott döntéseivel elveszített sok tucatnyi rutinos óvodapedagógusunkat, dadákat,  asszisztenseket most már aligha fogjuk tudni egy éven belül visszacsábítani. 

 A leszavazott előterjesztésem:

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete

..../2019. (… …) önkormányzati határozata

az óvodapedagógusok elvándorlásának megállítása érdekében biztosítandó pedagógus illetménykiegészítésről

 

  1. A Képviselő-testület úgy dönt, hogy a zuglói óvodákban dolgozó összes pedagógus, illetve pedagógus gyakornok besorolású közalkalmazott számára 2020. január 1-től pedagógus illetménykiegészítést állapít meg, melynek havi összege bruttó 30.000 Ft.

 2. Felkéri a polgármestert, hogy a 2020-as költségvetést ennek a döntésnek a figyelembevételével állítsa össze.

 

 

És az elfogadott polgármesteri előterjesztés  semmi konkrétumot nem tartalmazó határozata. Kíváncsi vagyok mennyi pótlékot hajlandóak nekik adni.

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete

..../2019. (… …) önkormányzati határozata

Zugló szociális és köznevelési intézményeiben dolgozók illetménykiegészítéséről

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete felkéri a polgármestert, hogy a 2020. évi költségvetés tervezése során az ágazat képviselőivel egyeztetve dolgozzon ki egy pénzügyileg fenntartható javaslatot a zuglói szociális és óvodai illetménykiegészítésre, és azt a költségvetési rendeletben terjessze a Képviselő-testület elé.

 

Határidő: 2020. évi költségvetési rendeletterv benyújtása

Felelős: Horváth Csaba polgármester

 

Szólj hozzá!

Címkék: zugló Szabó Rebeka alpolgármester óvodai bérpótlék Horváth Csaba polgármester Hevér György

Garázsadó - fizessenek az autósok?

2019.12.04. 17:11 varnai

Garázsadó lesz Zuglóban. Az ötlettel egyszer már 2015-ben is megpróbálkoztak a szocialisták, most  - nyilván  - az LMP-s Vida  Attila képviselőnek jutott eszébe a bölcs ötlet. 

Az általános, hozzávetőlegesen 15%-os adóemelést vida-attila-kepv-702x336.jpgRózsa András a Momentumos alpolgármester terjesztette elő, mely a kerületi cégeken, telephelyeken, és az üresen álló telkek adóján csavar egy kicsit.

E mellé került be Vida Attilának, az LMP tönkretételében jelentős szerepet játszó exválasztmányi titkárnak, - aki ősszel Füredi úti lakosként lett Herminamező egyéni képviselője szignálta a módosítót, melyet eufemisztikusan a mentesség alóli kivezetésként sikerült körülírnia. 

123-831-2019_-modosito-vida.jpg

A garázsokra is az építményadó 1400Ft / négyzetméter / év adó vonatkozik, mivel egy garázs minimum 5 x 3 méter, azaz garázsonként, pontosabban autóhelyenként minimum 21.000 Ft-ot kell fizetni évente. 

Mi vele a probléma? Több is van.

Elvi probléma, hogy a kerület több mint egy évtizede - igen helyesen - arra próbálja rávenni lakosait, hogy gépjárműveiket ne a közterületen, ne a zöldterületeket pusztítva tárolják. Aki ma Zuglóban új épületet épít, új lakást vesz annak minden lakáshoz kötelező garázst építenie. Persze a Herminabau kivételével.

Azaz azt a lakost aki igyekszik a kerületi építésügyi előírásoknak, városfejlesztési elveknek megfelelni, és ennek megfelelően a telkén belül tárolja a kocsiját, méregdrágán pincegarázst épít vagy teremgarázs helyet vesz, most aztán még  évente jól meg is sarcoljuk. Bravó.

Az adatbázis tökéletes hiánya. A zuglói önkormányzatnak ma nincsen semmiféle adatbázisa a garázsokról. Elképzelésünk sincs a kerületben súlyadót fizető hozzávetőleg tizenhétezer autóból hány áll garázsban.

Az adózás önbevalláson alapul, azaz csak a jogkövető állampolgárok fognak fizetni.  A lakosoknak elvileg január 15-ig kell az un. adatbejelentő nyomtatványon bejelenteni a garázst, mint adótárgyat.

Az önkormányzat azonban  nemigen igyekszik e kötelezettségéről tájékoztatni a zuglóiakat. A kerület honlapján a zuglo.hu-n a Döntött a testület a házfelújítási támogatásokról! című cikkében a győzelmi jelentések mögött az utolsó sorban említik meg a zuglóiak számára igencsak jelentős változást. Kíváncsi vagyok a hamarosan újra megjelenő Zuglói Lapokban sikerül-e tájékoztatni a lakosokat az új adónemről. 

Tudni kell, garázsnak csak az számít, ami a tulajdoni lapon, közhiteles dokumentumban ekként van feltüntetve.  

francia-ut.jpg

Vajon a Francia úti garázsok után ki fog adózni?

A magyar leleményességet ismerve a garázsok jelentős része része nincs semmiféle módon bejelentve,  az is feltételezhető, hogy a garázsok jelentős része fészerként, szerszámosként, gyümölcstárolóként van regisztrálva - részben akként is szolgálnak -  és feltehető hogy ezerszámra állnak a hátsókertekben akár évtizedekkel ezelőtt épített, soha be nem jelentett garázsok is. 

A kerület adóosztálya ezután vagy önszorgalomból  szisztematikusan vagy jószomszédi bejelentésre elkezdi majd kikérni és egyeztetni a tulajdoni lapokat és azt, hogy önbevallott-e az illető. Ezután csekket kell küldeni, könyvelni, felszólítani... még bizonyára sokan emlékeznek a hiányos adatbázissal papcsáki vehemenciával kivetni kezdett kommunális adóra, a  népharagra, a  menetközbeni kedvezményekre, mentességi változtatásokra végül a visszavonásra, nem utolsó sorban a sok millióba kerülő visszautalásokra. 

Az Építéshatósági Osztálynak is lesz dolga bőven. Ha a hátsó kertben egy légifotó vagy kedvesszomszédi bejelentés után az adóosztállyal kart karba öltve kiszállnak és megállapíthatják, hogy a tákolmány, netán plusz lakóterület szauna/garázs mi több egy komplett illegális lakóépületet áll a telken,  melynek következménye jelentős  bírság, adókivetés ,ne adj' isten hivatalosan elrendelt bontás lehet.

A kertvárosiak szinte mind fizetni fognak, sőt  akiknek a kertjükben vagy házuk alatt kétautós garázs van azok  minimum  6x 6 nm után adóznak, azaz 50.400 Ft-ot fognak fizetni... ez több, mint a duplája az akár luxus benganagy  házra a törvény szerint maximálisan kivethető 25.000Ft-os kommunális adónak.

kertvaros.jpg

Mindenki fizetni fog, mert minden kertben vagy pincében van garázs, legtöbb helyen ráadásul kétállásos.

Akik teremgarázsban állnak azok is durván szívni fognak,teremgarazs.jpg mert nem elég, hogy 2-3 millióért megvették a parkolóhelyet, de adózási szempontból  az egész garázsterületet osztják szét, azaz a közlekedési utakat is, tehát egy tulajdonosra simán  30-40 nm is juthat. Van olyan új építésű lakópark, ahol 3000 nm-es teremgarázs van minden egyes épület alatt...

 

Attól tartok e kapzsi sarc is a kommunális adónál megtapasztalt elementáris erejű  lakossági ellenállásba fog ütközni. Leginkább mert épp olyan kapkodva, előkészítetlenül lett kivetve, ugyanúgy csak az adóalanyok kisebbik, törvénykövető része fog fizetni, ezért végtelenül igazságtalan lesz. Íme, akik az adóemeléseket és a módosítóként elfogadott garázsadót megszavazták. Megjegyzendő, az ellenzéki koalíció választási programjában nem szerepelt a garázsadó, és a választáskor azzal kampányoltak, hogy az önkormányzat gazdálkodása kiegyensúlyozott, sőt 3,8 milliárddal adták át a kerületet. Ha ez igaz akkor miért is szükséges az új adó?

garazsado_vegszav.jpg

9 komment

Címkék: kommunális adó Papcsák Ferenc garázsadó Vida Attila LMP

süti beállítások módosítása