HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Ami kínos, az napirendre sem kerül

2019.11.24. 14:44 varnai

November 28-án tartja első rendes testületi ülését a zuglói képviselő-testület. Mint a történelemből  tudjuk, legtöbbször nem az a fontos, érdekes, ami nyilvános, hanem az, amit titkolni igyekeznek. Zuglóban sincs ez másképp.

A fenti "elv", a megszokott erőpolitizálás szerint járt el Horváth Csaba polgármester,  amikor nem vette napirendre két szabályosan beterjesztett előterjesztésem:  se az önkormányzati cégeknél lezajlott belső ellenőrzési vizsgálat képviselők elé kerülését, se az óvodapedagógusok bérpótlékát. A két előterjesztés a Civilzugló Egyesület honlapján  olvasható.

Az ülés teljes napirendjét is közzéteszem (lásd legalul) mert már az ülés időpontja is szinte államtitok. A zuglóiakkal  ugyanis immár semmiféle felületen nem közlik mikor mikről is tárgyal az általuk választott, elméletileg őket képviselő képviselő testület: a Zuglói Lapokat szeptember 1 óta nem adják ki, se a kerület hivatalos honlapján, se a facebook oldalán nincs említés a testületi ülés időpontjáról, nemhogy a napirendi pontokról. Még a végén eljönnének a kíváncsi lakosok.

Az első előterjesztésem a május 31-i határidővel megrendelt  - azaz fél éve kész - belső ellenőrzési anyagok képviselők általi megismerésére tett javaslatot.

Emlékezetes, a Képviselő testület még 2019. márciusában adott utasítást a polgármesternek, hogy az összes önkormányzati cégünknél folytassanak le belső ellenőrzési vizsgálatot. Erre az után került sor, hogy a Sport és Rendezvényszervező Non-profit  Kft-nknél több visszásság merült fel. A tulajdonosi jogkört gyakorló testület - ahogy illik - akkor a teljes jelentést megkapta, és ez alapján fel is mentettük a cégvezetőt. Ezek után meglehetősen kettős mércének tűnik, hogy a másik két cégünk esetében titkolni akarják a vizsgálat anyagát.

A napirendre nem engedett előterjesztés alapján meglehetősen rossz érzéseim vannak. Vajon  a többi cégnél  mik történhettek, ha a fél éve lezajlott belső ellenőri vizsgálat anyagát ilyen sokáig ennyire makacsul titkolni igyekeznek?

A belső ellenőrzésért ráadásul fizettünk egy külső cégnek, a megbízott cég 7,9 millió + Áfa összegért végezte el a ZKNP és a Városgazdálkodási Zrt. 2018-as évét átfogó ellenőrzését.  

vagyonkezelo_2923.jpg

A Zuglói Városgazdálkodási Zrt épülete. Minden ciklusban ezt az immár 4,2 milliárdos költségvetésű céget használják  haveri kifizetőhelyként.

Papcsák a debreceni komáját tette meg igazgatónak, jelenleg pedig gazdaságért felelő Hajdú alpolgármester sógora vezeti a céget, azaz rokon a rokon felettese.  A cég felügyelő-bizottsága az elmúlt öt évben az alábbi összetételű volt: két fő Tóth Csaba parlamenti képviselő asszisztense (Varga Cs és Spiesz) egy MSZP-s képviselő (Sógor L) , egy MSZP-s a negyedik a Civilház igazgatójaként alkalmazott, azaz függő  mszp-s ember (Dömény P)  az ötödik az LMP gazdasági vezetője (Horvai Á) .  Ellenzéki egy sincs benne, és hát valjuk be, ez nem az a csapat, amelyik rikkantana ha problémát tapasztalna. Kíváncsi vagyok a közpénzek felügyeletét oly fontosnak tartó Momentumosoknak elfogadható-e a belső ellenőrzési anyag rejtegetése,  ez a fajta szocialista "önkontroll" a felügyelőbizottságban és a nepotista cégvezetés.

 Képviselő-testületnek mint tulajdonosi jogköröket gyakorló szervezetnek joga sőt kötelessége megismerni, hogy mi történik e cégeknél. A két szocialista vezetésű cég (a ZKNP-t egy ex szocilaista képviselő, míg a ZVK Zrt-t bizarr módon a szocialista alpolgármester sógora vezeti)   egyre nagyobb, mondhatni indokolatlanul nagy összegeket nyelnek el, érdemes elolvasni, mit írt az immár kettővel ezelőtti jegyző a belső ellenőrzésben vizsgált  2018-as költségvetésre.

gt_koltsegek_1_1.jpg

Az óhajtott felülvizsgálat azóta sem történt meg, de az ezt óhajtó jegyzőt már lapátra tették.

A következő, 2019-es 3,7 milliárdos büdzsét még ehhez képest is -  szocialista előterjesztésre - további 400 millióval toldotta meg Karácsony polgármester, miközben az óvodák nem kapták meg a kért 80 milliót.

Igen kínos lesz az átláthatósággal kampányoló baloldali kerületvezetésnek, ha tőlük épp ugyanúgy ki kell perelni a belső vizsgálat anyagát, mint annó Papcsáktól a sokáig titkolni akart közvéleménykutatási anyagot. 

Az új jegyzőnek, Tiba Zsoltnak, Demszky ex jegyzőjének is afféle próbaköve lesz, hogy miként fog az ügyben eljárni.

 

A másik, szintén napirendre nem vett előterjesztésem az Óvodapedagógusok bérpótléka  az évek óta tartó rossz politika, az óvodai , bölcsődei intézményrendszer szűk  költségvetésén tartásának egyik orvoslása lenne. Megjegyzendő, én már idén februárban előterjesztést írtam az összes kérés teljesítésére. Azt sem vették napirendre... 

Az óvodai dolgozók elvándorlása már másfél-két éve probléma, mert Zugló  hosszú évek óta jóval kevesebb bért és egyéb juttatást ad, mint a többi kerület. A Zuglói Óvodaigazgatók Szakmai szövetsége az ebből következő óvodapedagógusi, és egyéb dolgozói elvándorlást az elmúlt években számtalanszor jelezte a kerületvezetésnek. A nagy nehezen nyáron adott juttatás kevéske és megkésett volt, és nyár végére több óvodánkban kritikussá vált a helyzet.  

A legdurvább a helyzet a Csicsergő Óvodában, egy novemberi rendkívüli szülői értekezleten kiderült, hogy a 12 státuszból jelenleg 5 betöltött, több csoportban állandó helyettesítésekkel próbálják megoldani a lehetetlen helyzetet. 

csicsergo5_1.jpg

Ki jön dolgozni a fővárosban legkevesebb pénzért egy vakolatát vesztő épületbe, olyan helyre ahol a dologi kiadásokért, pl. egy tönkremenő mosógép cseréjéért minden évben könyörögni kell az óvodavezetőnek,  és a  szétkorhadt udvari játékok között kell kevés óvónővel a gyerekek biztonságát garantálni?  

Jellemző, hogy az ügyeskedő SZMSZ, a tanácsnoki posztok szétosztogatása,  a parkolásbiznisz rossz vágányon tartása, a C-WARE-rel  (Centrummal) való gyors 412 milliós szerződéskötés, a Fiatal (szocialista)  Vállalkozók újabb 25 millióval kistafírungozása mind mind előrébb való volt a régi-új kerületvezetésnek, mint a több ezer zuglói óvodás problémája.

A másik két előterjesztésem a két megoldatlanul itt hagyott emlékműpályázat rendbetételére tenne kísérletet. Itt elolvashatóak. Ráadásul, mint kiderült Vadász Bencének úgy fizettek ki kb. 5 milliót, hogy az emlékmű nem készült el. 

Íme a 2019. november 28-i ülés napirendje. Várok minden a kerület óvodái, egyéb közügyei iránt érdeklődő zuglóit!

kt_meghivo_2019-11-28-1.jpg

kt_meghivo_2019-11-28-2.jpgkt_meghivo_2019-11-28-3.jpg

kt_meghivo_2019-11-28-4.jpg

kt_meghivo_2019-11-28-5.jpg

 

 

 

1 komment

Címkék: Zugló Zuglói Városgazdálkodási Zrt Baracskai Gábor vezérigazgató Csicsergő óvoda Horváth Csaba polgármester Hajdú Flórián alpolgármester Tiba Zsolt jegyző

Parkolás visszavonuló - a pozíciók szétosztása

2019.11.11. 23:30 varnai

Az október 13-ai önkormányzati választások óta immár második testületi ülésünket tartottuk, mindkettő egy-egy lendületből áttolni akart előterjesztéssel, az első a döntési jogkörök koncentrálásával, a második egy majd' fél milliárdos közbenszerzéssel, végül mindkettő "rugalmas elszakadással": visszavonulással végződött.

Mint azt az Átlátszó, az index, és a 444 is megírta, polgármesterünk az alakuló ülésen egy a koalíciós partnerekkel nem egyeztetett SzMSz módosítóval kezdett, míg most  a parkolási ügy: egy 412 milliós közbe(n)szerzés lezárás, és egy kínos szerződéskötés került - volna - a testület elé úgy, hogy erről még a saját koalíciós partnereivel sem egyeztetett előre. Lassan a Momentum és a DK is megtanulja milyen a zuglói szocikkal együtt dolgozni, milyen az, ha a háttérből Tóth Csaba diktál, és Horváth Csaba is rájön, hogy milyen, mikor Tóth döntései miatt ő kerül kínos helyzetbe: neki kell hazudoznia mellébeszélnie a médiában.

Érdemes megnézni a fotót, ahogy a koalíciós partnerek kvintettje kínosan feszengve áll a "gazdaságilag - jogilag rendben, morálisan problémás parkolási ügy" sajtótájékoztatón. A testbeszéd többet mond minden szónál. 

7nqjzovoijaouyhqs.jpeg

Horváth Zsolt a DK, Rózsa András a Momentum, Hajdú Flórián a szocialisták, Szabó Rebeka a Párbeszéd képviselője. A Horváth mögé felsorakozás jutalma mindegyikük számára alpolgármesterségi posztot hozott milliós fizetéssel.

Másnap reggelre a Demokratikus Koalíció ki is hátrált a megállapodásból és a parkolás előterjesztés elnapolását kérte. 

A testületi ülés ITT visszanézhető.

A parkolás napirend tárgyalásának bizarr eleme  volt, hogy a polgármester miközben az eredetit visszavonta helyben osztatott ki két módosítót, (azaz a közbeszerzés lezárása helyett két kommunikációs lufiról szavaztunk), miközben a frissen, egy órával ez előtt elfogadott SzMSz szerint helyben módosítót beadni immár már nem is lehetséges, azt az előző nap 12 óráig kell írásban megküldeni. Ez egyből rávilágított, hogy mennyire nem életszerű a frissen elfogadott SzMSZ ezen paragrafusa. 

Az eredeti, visszavont parkolási előterjesztés arról szólt, sdapal.jpghogy a kerület még gyorsan, mielőtt a főváros - ahogy tervezi -  rendeletet módosítana, magához vonná, központosítaná, akár teljesen megváltoztatná a korrupciót lehetővé tevő és mára teljesen idejétmúlt  szabályokat, (pl. a 75 méterenként kötelező érmés órákat), Zugló még gyorsan leszerződne a kínos -haveri céggel. Csekély 412 millióért négy évre kötnének szerződést a méltán gyanús Kupper féle C-WARE céggel, mintegy 76 parkolóóra megvásárlását és 4 éves üzemeltetését aláírva.

A parkolási trendeket jól ismerők szerint ma érmés parkolóórát venni és havi sok millióért üzemeltetni olyan, mintha most, 2020-ban érmés telefonkészülékeket helyeznénk el a városban.   A mobilos és különböző applikációkkal fizetés immár 60% fölötti részt képvisel, és ha a "kényelmi díj" nem lenne parkolásonként 100 forint, akkor teljesen meg is szünne az érmés fizetés. Nem véletlen, hogy Nyugat-Európában már nem, vagy alig telepítenek érmés parkolóórákat.

Íme, a zuglói parkolóóákat szállító francia cég otthoni órái, melyek bankkártyát fogadnak el. (Emellett szabadon konfigurálhatóak, igény esetén akár érme elfogadás is beépíthető.) Alapvetően nem lenne szükség érmekazettára, ürítésre, örzésre...   

A polgármester szerint ilyen órák nem léteznek...  Hozzászólásomban javasoltam Horváth polgármesternek, hogy kezdeményezze a fővárosi parkolási rendelet módosítását és a jelenlévő Tóth Csaba országgyűlési képviselőnek, hogy terjessze be a  kényelmi dj mértékét meghatározó törvény megváltoztatását. Szokás szerint kinevettek, vagy esetleg az ésszerűségre való törekvést találták ilyen mulatságosnak, nem tudni. Bár ezt már megszoktam, amikor 2017-ben felhívtam a figyelmet a Centrum parkolós cégháttérre, és a kerület számára veszteséget okozó parkolás ellenőrzés kiszervezésének korrupciós veszélyére a figyelmet, akkor is kinevettek. Valószínűleg nem törődnek vele, hogy ezzel a zuglói adófizető polgárok arcába nevetnek.

A beígért lakossági konzultációval alátámasztani a parkolást merő szemfényveztés, hiszen az itt élők bár utálják, hogy P+R-ként használják az utcáikat, de nincsnek 5820-3338-lako-piheno-ovezet-m.jpgtisztában a megkötni kívánt szerződés részleteivel, és azzal sem, hogy a lakótömbök jó részét simán a KRESZ szerint  "lakó és pihenőövezetté nyilvánítva is kitilthatnánk az idegen autókat  - ja de akkor nem lehetne százmilliókért parkolóórákat vásárlni és milliárdokért üzemeltetni a haveri cégekkel.

Fontos megjegyezni, hatályos testületi döntésünk van arról, hogy a zuglóiak számára ingyenessé tesszük a kerületben a fizető parkolást, de valahogy ezt a döntést a polgármesternek nem ilyen sürgős végrehajtani.  A parkolócégek bevételének maximalizálása fontosabb a kerületiek érdekénél.

Az MSZP-s képviselőkön nem is csodálkozom, ami igazán ijesztő volt  az a Momontumos és az LMP-s, Párbeszédes képviselők meghökkentően gyors besimulása. Elég hamar ment.  Vida LMP-s képviselő lelkes szónoklatban állt ki a szerződés megkötéséért, emlékezetes, hogy az előző LMP-s képviselő: Barta annak idején  még a korrupció, a centrumos céggel való szerződéskötés ellen szavazott.

A következő két napirendi pontban hamarosan meg is kapták a jutalmukat:
Az ülésen előzetes egyeztetés nélkül, helyben kiosztott nevekkel lett teljessé az eddig enigmatikus bizottsági struktúra, a képviselők tiszteletdíja és az alpolgármesteri pozíciók szétosztása. 

A következők kaptak bizottsági elnöki posztokat:

Városfejlesztési Bizottság: Rusznyák Imre  MOMENTUM

Pénzügy Költségvetési Bizottság: Rozgonyi Zoltán FIDESZ

Gazdasági Bizottság:  Pécsi Diana   MSZP

A jogi és Ügyrendi Bizottság elnöke: Lepsényi László DK

A Népjóléti Bizottság elnöke: Hevér László MSZP

A legfontosabb, a közbeszerzésekkel és ingatlan eladásokkal, bérbeadással foglalkozó Gazdasági Bizottság masszív MSZP-s többségű lett: benne a Tóth Csabához végtelenül lojális Sógor László, az ex szocialista képviselő jelenleg DK-s Kinisch Andrea, a Fideszből pedig ki más, mint Szatmáry Jahl Angéla, (jelenleg a zuglói önkormányzati piac kft. igazgatója, a fideszes országgyűlési képviselő mamája, ex BKIK igazgatósági tag, trafiktulajdonos). Külső tagként pedig Felkai Tamás, az előző ciklusban MSZP-s képviselője. Ebbe a közbeszerzésekről, telek, bolthelyiség és lakáseladásokról azok árairól döntő, a smooth üzletmenethez nagyon fontos bizottságba még Momentumos képviselőt sem engedtek be

Engem a Jogi Ügyrendi Bizottságba, a vagyonról, közbeszerzéseről, városfejlesztésről nem döntő bizottságba tettek.

Külső bizottsági tagságot sem a Kétfarkú Kutyapártnak, sem a Civilzugló Egyesületnek nem adtak. Ekkép nézik semminek a kerület lakosainak 20%-át.

 

Tanácsnokká a következő képviselőket nevezték ki:

Esélyegyenelőségi Tanácsnok: Kisné Szivkovics Nikolett MOMENTUM

Szabadidő SportTanácsnok: Tóth Attila DK

Civil és Nemzetiségi Tanácsnok: Sokacz Anikó MSZP

Kultúrális Tanácsnok : Bitskey Bence MSZP

Ifjúsági és Testvérvárosi Tanácsnok: Kinisch Andrea DK

Lakhatási Tanácsnok: Vida Attila  LMP

A bizottsági elnökök és a tanácsnokok számára  -  önmaguknak - 540 000 forint tiszteletdíjat szavaztak meg. Tudtommal ez Magyarország városi, kerületi képviselői között messze a legmagasabb tiszteletdíj.

A képviselőket két csoportra, a gazdagon kistafírungozottakra, - önmagukra -  és a pária képviselők csoportjára osztották, melyek között háromszoros jövedelemkülönbséget sikerült létrehozniuk.  Emlékezetes, a mostani parlamentben minden  kormánypárti és ellenzéki képviselő hozzávetőleg ugyanannyit keres... 
Képen a lojalitás alapján szelektáló díjazást előíró előterjesztés:

tiszteletdij1.jpg

Miután a koalíciós partnerek mind a 15 képviselője mind vagy bizottsági elnöké, vagy tanácsnokká lett kinevezve mind 540 000 forintot kapnak.  És a cégek felügyelőbizottsági százezreit még szét sem osztották...  (emlékezetes, pár napja Kispesten az ottani Momentumos képviselők  az elnöki tiszteletdíjak 411e Ft-ra ugrása miatt hagyták ott a koalíciót és tudtommal nincs kerület, ahol a képviselői és kiemelt tiszteletdíjak  nem egységesen valahol 250-és 350, max 400e Ft között lennének)

A sima mezei képviselők ezzel szemben a kötelező egy bizottsági tagsággal együtt is csak bruttó 180 000 forintot kapnak az új felállásban,  tahát a páriaként kezelt függetlenek, a Civilzugló és a Kutyapárt képviselője illetve a  három fideszes és a koalíció szerény képviselői között háromszoros jövedelmi különbséget sikerült létrehozni. Miközben a törvény szerint a képviselők jogállása egyforma. 

Hajdú Flórián MSZP-s alpolgrármester mellé további három alpolgármester is megválasztásra került:

Rózsa András (Momentum), 19 IGEN,

Horváth Zsolt ( DK) 21 IGEN,

és Szabó Rebeka (Párbeszéd). 14 IGEN

Úgy tűnik, a titkos szavazáson Rebekának sem az ellenzék, sem 2 koalíciós szövetségese nem szavazott bizalmat, így a kapott 14 szavazattal eléggé rezgett a léc.

Hogy ki milyen területért felel, azt nem közölték, láthatólag a pozíció leosztása volt a cél, nem a szakmai szempontok. 

A nap átverése is megvolt:  A polgármester egy külsős, társadalmi megbizatású alpolgármester (havi 448.700 Ft + 15% költségtérítés)  megválasztására tett javaslatot Jurenkó Ferenc személyében. Ő képviselte a nyári ellenzéki kerekasztal tárgyalások során a zuglói (nem létező) Jobbikot.   Kértem, hogy mutatkozzon be, erre azonban a polgármester nem adott lehetőséget. (A világhálón mint az Alfahír.hu egyik írója szerepel) 

 A koalíciós képviselők a titkos szavazáskor  nem biztosították a kellő többséget a saját polgármesterük javaslatához...   vajon nem egyeztettek?  Dehogynem  : ) 

Jurenkó 8 IGEN szavazatot kapott -  azaz sunyin pofára ejtették.  Háttér: Bár kevesen tudják, a nyári fővárosi szintű ellenzéki tárgyalásokon  a Jobbik kialkudott magának Zuglóban egy egyéni körzetet. Majd ezt a körzetet  valamilyen titkos alku után átadták az MSZP-nek. Így  lett az MSZP-nek 6 körzete és került diktáló pozícióba. Most derült ki, hogy mi volt a cserealap: egy beigért külsős alpolgármesterség. De ezt az alkut a zuglói szocialisták nem tartották be. Szegény ott ült Szávay István Jobbikos képviselő oldalán, ötönyben puccban, majd kullogott el leforrázva. Tanulság: Így üzletelj a zuglói szocikkal.

Szólj hozzá!

Címkék: Horváth Csaba Szabó Rebeka Tóth Csaba Horváth Zsolt alpolgármester Rózsa András Momentum Vida Attila LMP

süti beállítások módosítása