HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Végre nem hajtott döntések, megválaszolatlan kérdések - levél a polgármesternek

2019.08.08. 10:12 varnai

Tegnapelőtt átbeszéltük Zugló  jegyzőjével a kerület aktuális ügyeit, mert a kerületet jobb híján ő vezeti.  Nem véletlen, hogy ő immár a ciklus harmadik jegyzője, két jó szakember ment el négy év alatt.

A polgármesterhez hetek óta nem tudok bejutni, elérhetetlen, időpontot nem kaptam, mint ahogy nem reagált az eddigi számos hivatalos levélre, közérdekű adatkérésre sem.  A médiából látom, hogy hol Pestszentlőrincen kampányol, hol facebook élő adásban van, hol sajtótájékoztatót tart, hol a tv-ben nyilatkozik. Zuglóra nem jut idő.

E médiamegszólalásokban gondosan hallgat az általa vezetett kerület problémás ügyeiről,  mint ahogy arról is, hogy Zuglóban még mindig - 15 nappal vagyunk az ajánlásgyüjtés előtt -  nem jött létre az ellenzéki megállapodás.

egyenes_beszed.png

Jó lenne, ha zuglói ügyekről is lennének egyenes kérdések és egyenes válaszok. Ha  nemcsak a fővárosi korrupcióról, hanem a zuglóiról is beszélne, ha kiadnák a közérdekű adatokat, ha végrahajtanák a testületi döntéseket.

Az alákérdezős ATV interjúban Gergő kielemezte a fővárosi metrókocsi közbeszerzés történéseit és ezt sikerült mondania: "Nem kellett volna csalárd módon kizárni az olcsóbb ajánlattevőt." Egy pillanatra már azt hittem, hogy a zuglói parkolás közbeszerzésről beszélt.

Azt gondolom, hogy ameddig hivatalosan zuglói polgármester, addig a kerületi ügyeket is vinnie kéne, mert számos testületi döntés nincs végrehajtva, a kerület ebek harmincadján.

Csak egy példa: tegnap a Nagy Lajos Király útja 104-ben jártunk, melynek kiürítéséről , szanálásáról 2015-ben döntöttünk

A házban, melyhez képest a sokat emlegetett Hős utca egy szanatórium,  azóta is laknak, embertelen, egészségtelen sőt életveszélyes körülmények között élnek gyerekek felnőttek tucatjai. Vajon e házakról, e végre nem hajtott döntésekről miért nem beszél az ATV riportban?

lepcsohaz_to_net3282_1.jpg

 Dickensi állapotok - ez lenne a " zuglói modell "? - Nagy Lajos király útja 104. önkormányzati bérház

belso_homlokzat_net3288_1.jpg

Penészes lakások, emberi, állati ürülék, patkányok, omladozó életveszélyes romok közt élnek gyerekek, felnőttek.  A ciklusban eladtak 68 bérlakást és a 120 önkormányzati bérházból egy sem lett felújítva.

A jegyző elnézést, kért, hogy nem válaszoltak időben a közérdekű adatkérésre, most gyorsan összeszedik a kért adatokat. A római-parti üdülőnk bejárása ma megtörténik. Az épület 10 éve áll üresen, a ciklusban 49 millió forintot költöttünk az örzésére.

A tegnapelőtt a polgármesternek és a jegyzőnek az alábbi levelet írtam emlékeztetőül:

Tiisztelt jegyző úr, polgármester úr,
A héten ma és tegnap is kerestem a polgármester urat, de visszajelzést nem kaptam. Az mai jegyző úrral folytatott pozitív hangulatú megbeszélésünk alapján az alábbi emlékeztetőt írom.
1. Kérem, hogy a cégekben május 31-i határidővel megrendelt BELSŐ ELLENŐRZÉSI anyagokat a képviselők megismerhessék. A határidő óta eltelt több mint két hónap, ez alapján sajnos feltételezni kell, hogy a cégekben súlyos problémákat találtak, ezért húzódik azok kiadása.
2. Kérem, hogy a polgármester az országos médiában tájékoztassa a zuglói lakosokat, hogy a nyomdai közbeszerzés leszavazása okán a Zuglói Lapok nem fog megjelenni a közeljövőben. A ciklusban tehát mind a Zugló TV-t, mind a Zuglói Lapokat sikerült elveszíteni.  
Mivel újság nem készül, a  kabinet alá tartozó nyolc fős Médiaszolgáltató Csoport  fenntartása és a számos külsős szerződés fenntartása tökéletesen fölösleges pénzkidobás. A megszüntetésre, jelentős csökkentésre a jegyző is javaslatot tett, de a kabinetben ezt nem támogatták.
3.  Kérem, hogy a Helytörténeti gyüjtemény épületének kiválasztásához a bejárást -  februári döntésünket -  hajtsa végre, a bejárás legkésöbb a jövő héten történjék meg.
4. Kérem, hogy a Római-parti ingatlanunk bejárására még a héten sor kerüljön. Ezt legelőször márciusban kértem, és azután havonta megismételtem a kérést.
5. Kérem, hogy a június 24-én írt, a kerületi vagyon, ingatlan, részvény, stb. eladások felsorolálást kérő közérdekű kérdéseimre választ kapjak. A törvény szerinti 30 napos határidő már rég lejárt.
6. Kérem, hogy a 2017 novemberében megszavazott Energetikai közbeszerzés kiírása  testületi határozatunkat hajtsák végre. A képviselők még a fogyasztásról-kiadásokról szóló tájékoztatót sem kapták meg.
7. Kérem, hogy a 2018. novemberében elnapoltatott előterjesztésemről, a Zugló Egészségügyi Szolgálatnak biztosított szolgálati lakásokról, az egyeztetések állásáról számoljon be, az előterjesztést készítse elő,  eddig hét hónapja volt erre. A kerületben számos orvos és szakdolgozói státusz betöltetlen.
8. Kérem, hogy a május 13-án hozott testületi határozatunkat a zuglóiaknak adott ingyenes parkolásról hajtsa végre. Számos lakos keres minket,  elérhető képviselőket, nem értve, hogy ha döntés született az ingyenes parkolásról, akkor miért kell még mindig fizetniük.
9. Kérem, hogy a parkolás ellenőrzés átvétele óta eltelt egy hónapos  időszakról, ellenőrök száma, ellenőrzések száma, pótdíjazások száma kapjanak a képviselők írásos beszámolót. E döntést messzemenőleg támogattam, de jó lenne látni hogy alakulnak a számok. Ha született bármiféle szerződés e kapcsán, azt szeretném megismerni.
Tisztelettel,
Várnai László 
önkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr8815000558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.