HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Zuglói időutazás

2018.09.30. 12:39 varnai

Zugló napi működtetése, fejlesztése körüli viták sok időnket veszik el, de néha érdemes megállni és körülnézni. Mert  a napi csatározások közepette a rohanásban észre sem vesszük,  milyen gyönyörű épületek, értékek vesznek körül minket.

E kincseket, mögöttük lévő élettörténeteket szeretnénk minél több embernek, zuglóinak és nem zuglóinak megmutatni, mert a körülöttünk lévő múlt megismerése vezet a megőrzéshez, és a normális,  a múltat megbecsülő, el nem tipró fejlődéshez, fejlesztésekhez.

A Civilzugló Egyesület mindezek okán évi két helytörténeti sétát rendez, afféle időutazásokat. Tavaly ősszel az Amerikai utat, idén tavasszal pedig a Hermina utat jártuk végig Millisits Máté kalauzolásában. Most szeptemberben pedig a Thököly utat  néztük végig dr. Buza Péter várostörténész vezetésével. Mindhárom teltházas volt.

A sétát a hozzávetőleg ötven érdeklődővel a Domonkosok templománál kezdtük. A Thököly út Zugló első főútjaként  gyönyörű villákkal, a gazdagodó pesti polgárság, kereskedők, iparosok lakóházaival, bérvilláival van tele. Budapest fénykorában épült, lakott itt Karinthy Frigyes, a történelem végigjárta, elegáns palotáinak tulajdonosai eltűntek,  pincéjében embereket vertek agyon és bújtattak, villáit államosították, szétdarabolták, mára forgalmas, füstös főúttá vált, stukkóit, szobrait befüstölik, szétrázzák a buszkonvojok. A mi feladatunk lenne, hogy megőrizzük, rendbe tegyük.

templom1227net.jpg

A Herminamező Polgári Köre - alapítva 1990 (azaz ők már akkor polgári kör voltak a szó eredeti, jó értelmében, amikor a fidesz még nem vágyott politikai termékként használni a polgár szót) hosszú kitartó munkával gyűjtik Zugló helytörténeti emlékeit, és szerkesztették Zugló Lexikonná az anyagot. Rendeztek belőlük kiállításokat is, míg el nem vették tőlük a Kassai téri kiállítóhelyüket. Ma a zuglói helytörténeti gyűjtemény valahol dobozokban hever, régóta javaslom, hogy biztosítsunk számára egy állandó kiállítóhelyet, mint azt számos kerület és város teszi. 

A Herminamező Polgári köre hosszú munkával elérte, hogy a zuglói önkormányzat évente kirakja az általuk szerkesztett, megtervezett táblákat.  Immár majd 80 tábla olvasható a Hermina úton, az Amerikai úton és pár hete a Thököly út Cházár András utca közötti területen, rangos épületeket vagy jeles itt lakó személyeket, mesés életutakat bemutatva.

tablak_1232net.jpg

Ilyen volt építésekor. 

foisi_1230.jpg

És szerencsére ilyen ma is.

valaha_8686_1.jpg

A Thököly út gyönyörű platánjaiból sajnos mára hírmondó is alig maradt. Tavaly a kérésemre a Főkert egy csomó fát pótolt, de valamilyen megmagyarázhatatlan okból japán akácokat ültettek, melyek hatalmas mennyiségű büdös, rohadó terméssel borítják be a környéküket.

A mellékutcákba is benéztünk. A Zichy Géza utca 10. szám alatt áll László Fülöp "lovagvár" műterme, mely még romosan is impozáns. Az állagmegóvási kötelezettséget törvény írja elő a tulajdonosok számára. Érvényesítenünk kellene, csakhogy ehhez először jó példával kéne élen járnunk, de mind az állam, mind a zuglói önkormányzat által birtokolt számos műemlék pusztul évtizedek óta. 

Ilyen most, pedig az épületben nem szegények laknak, a zuglói, istvánmezei, herminamezei lakások hatalmas értéket jelentenek.

zichy_1238net.jpg

És ilyen volt újkorában.

budapest-xiv-kerulet-laszlo-fulop-lovagvara-.jpg

helytorteneti_1239net.jpg

És egy másik romos villa, melynek majd felét az önkormányzat birtokolja, a 140 nm-es lakás kibelezve két évtizede üresen áll. 

tabla_1253net.jpg

Sétáljanak egyet erre, mifelénk a szép őszi időben!

Szólj hozzá!

Amikor a "zöld " polgármester megtorpedózza a faültetési programot

2018.09.26. 08:45 varnai

Mára mindennapi gyakorlattá vált a zuglói önkormányzatban, hogy az óvodás szintű politikai keresztbetevősdi a legpolitikamentesebb  kezdeményezéseket is elgáncsolja - például egy óvodai faültetési programot.

A szeptemberi ülésen több százmilliós telekeladás mellett egy kisértékű, 8 milliós, de szimbolikus napirendi pontot tárgyaltunk. 

A zuglói általános iskolások, középiskolások, óvodások bevonása a zuglói faültetésbe, ezáltal környezettudatos és lokálpatrióta nevelésük elősegítése

 

című napirendet, melyet környezetvédelmi tanácsnokként jegyeztem. A programot 2016-ban kezdtük, nem volt egyszerű, húzták, szabotálták ameddig lehetett, a gyerekeket is igyekeztek kihagyni,  de végülis több, mint 100 fát ültettünk el a huszonegynéhány óvoda udvarán és a közvetlen környékükön. 

faultetes_heminka_1.jpg

Faültetés a Herinka óvodában. A gyerekek ültetnek, nem a politikusok. Tán épp ez a baj.

 

Idén ezt a programot folytattuk volna, belevéve az önkormányzati tulajdonú tucatnyi kerületi iskolánkat is, melyeket tavaly kihagytak.

Meghökkentő módon azonban amikor a testületi ülésen ehhez a napirendi ponthoz értünk, Hajdú Flórián MSZP-s alpolgármester az előterjesztés napirendről levételét kérte. Ilyenkor vita nékül szavaz  testület, tehát érdemben nem is lehet megvédeni, kritizálni, netán módosítani az előterjesztést. 

A  levételről szavazás az alábbiak szerint alakult:

faszavazas.jpg

 

Az IGEN szavazatok a napirendről LEVÉTEL támogatását jelentik.

Az Zuglóban már senkit nem ér meglepetésként, hogy a kerület még meglévő, egyre fogyatkozó zöldterületein az MSZP fák helyett monstrum épületeket (plázákat, lakótornyokat) akar látni, és fák ültetése csak kampánycéllal, önmagukat mutogatva történhet.

toth_fat-ultet.jpgTóth Csaba országgyűlési képviselő és Hajdú Flórián alpolgármester fát ültet az eltűnt képviselőjük pótlására kiírt választási kampány során.  Hajdú most levetette napirendről az óvodai, iskolai faültetési programot.

Azt tapasztalatból tudjuk, hogy a Fidesz frakció a nagy értékű közbe(n)szerzések áttolásakor, (HUNGAST, útfelújíítások, zöldterület fenntartás, parkolás, Pilangó park átépítése), sőt Liget beépítés ügyben is kisegtik egymást, és néhányan ha szükséges (Bosnyák téri telek-pláza kötbér elengedése) akár kiszavaznak a frakcióból. 

Az mégis váratlanul ért, hogy a magát zöldpártinak mondó Párbeszédes polgármester, Karácsony Gergely mára odáig jutott Tóth-tal a párbeszédben-megalkuvásban, hogy egy faültetési program kinyírásáról szavaz. Bravó. Ha már nincs otthon tükör szívesen adok kölcsön egyet.

8 komment

Címkék: óvoda faültetés karácsony gergely Zugló Tóth Csaba országgyűlési képviselő

Bringázz velünk és ismerd meg Zugló történetét!

2018.09.12. 17:40 varnai

 Szombatra két egymást kiegészítő programra  invitálja a Civilzugló Egyesület a budapestieket. Délelőtt az őszi helytörténeti sétánkon a valaha gyönyörű Thököly úton tartunk időutazást. Délután pedig a szomorú jelen:  immár az ötödik TÚR 'D Rákosrendező felvonulást tartjuk Zugló nem létező kerékpárútjain.  Gyere, tarts velünk!

A Thököly út a főváros egyik legpatinásabb és legszebb főútvonala, százéves gyönyörű villák szegélyezik, melyekhez fantasztikus életmesék, történetek, legendák tartoznak. 

Tudja például melyik épületből indult reggelente, szált villamosra Karinthy Frigyes író? Melyik volt Pápai Manó varrógépgyáros bérvillája, miért híres a Stefánia sarkán a Szociális nővérek rendháza, és ki az a hölgy, és miért faragták kőerkélyre két házzal odébb?

Sétánkat Buza Péter várostörténész, remek mesélő, számos Budapestről szóló könyv szerzője vezeti.

Találkozó 10.30-kor a  Thököly út Cházár András utca sarkán a templomnál.

 thokoly_ut.jpg

 Thököly út 1900 -  és a buszkaravánok -  előtt, ( forrás Fortepan.hu, Budapesti levéltár)

Ami szép volt a XIX. században ma már nem mindenhol praktikus. MÁV által karban nem tartott századfordulós kockaköveket (és világháborús állapotú  állomás épületet) csodálhatjuk meg délutáni programunkon.

A Túr 'de Rákosrendezőnk alkalmat ad egy kis könnyű közösségi kerékpározásra. Most rendőrökkel lezárt utakon, zeneszóval kisérve járhatjuk be Zugló hiányzó kerékpárútjait, az Ond vezér útját, a Fogarasit, a Nagy Lajos király útját, megtekintjük a Thököly út  össze nem érő kerékpárút szakaszait, az Erzsébet királyné úti aluljárót, ahol a gyalogosok és a bringások kínjukban egymást lökik fel, a hatsávos Hungária körutat, ahol a bringásnak  életét kockáztatva kellen átmennie. Természetesen, mint ezt az indavideo film pontosan bemutatja, a Rákosrendezői átkötés, ezek az utak áltlában nem csak a zuglóiaknak, de minden fővárosi bringásnak hiányoznak, mert a fővárosi kerékpáros főütőerek.

Indulás 14.30-kor az Örs vezér teréről.

Kedvcsinálóként nézzzétek meg a 2015-ös vonulás filmjét.

 

 

 

 

Szólj hozzá!