HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Nem a jegyzők az alkalmatlanok

2018.06.28. 09:13 varnai

"Bizalomvesztéssel" indokolta a rendkívüli állomány-gyűlésen a polgármester, hogy felmondott a nem egészen két éve hivatalban lévő jegyzőnek. A baj az, hogy a mára hivatal dolgozói  - és a zuglóiak többsége is -  pontosan látják, nem az immár második jegyzővel van a baj, nem ők alkalmatlanok a pozíciójukra.

Nincs két éve, hogy Hofmanné, egy nagy tudású, szakkönyveket író szakember, akit már Karácsony polgármester választott,  távozott a kerületből. 

Most szintén a polgármester által kiválasztott jegyző távozik.  Két évig sem húzta.

A sunnyogás a szokásos karácsonyi.  Míg a Thököly úti fák megvédésével, a hajléktalanoktól lakást megtagadó bal és jobboldali összefogással egyből telekürtölték a sajtót, a jegyző felmentéséről gondosan hallgattak, még a képviselőket sem sikerült öt nap alatt értesíteni, nemhogy Zugló lakosságát. Jellemzően a politikusi Facebook oldalán sem sikerült elmondani a jegyző felmentését, és 25-én kitett RTL interjúban sem említi a kerületi történések között a kerület legelső köztisztviselőjének felmentését.

Makranci Lászlóval ismét egy nagy szakmai rutinnal rendelkező, hozzáértő szakembert veszítünk.

makranczi-laszlo-profil-702x336.jpg

 

Ő volt az, aki gyakorlatias műszaki szakemberként elkezdte sorra áttekinteni a különböző szakterületeket, a lakás állományt, a helyiség gazdálkodást, kiharcolta és emberekkel töltötte fel a Főmérnökséget, próbálta vinni a hivatalt, döntéseket kicsikarni a teljesen érdektelen polgármesterből, vívott helyette az öntörvényű Városgazdálkodási Zrt-vel,  - tette ami a polgármester dolga lenne.

A zuglóiak csak az újra papcsáki szintet elérve úja teljesen propaganda lappá tett Zuglói Lapokban megjelenő álláshirdetésekből tudják, a hivatalt sorra hagyják el az évtizede a kerületet szolgáló szakemberek, a pénzügyről, és a többi osztályról: megunták a fejetlenséget, a vezetetlenséget, a kerületet kifosztó, tönkre tevő, a szakmaiságot rendre felülbíráló politikai döntéseket. 

Eközben a hivatal, a bérlista tele politikai kinevezettekkel, haverokkal, semmittevőkkel: negyedik alpolgármesterrel, négy kabinettel,  sporttanácsadóval,  a polgármester volt frakciótársaival:Vágó Gáborral (januári kinevezése óta nem láttuk semmiféle produktumát)  Szilágyi Lászlóval,  a Párbeszéd köztisztviselővé kinevezett tagjaival, kuratóriumi tagjaival, - így nem lett Zugló  PM kifizetőhelye.

  A létszámokból látszik, hogy a legfontosabb a média, az önfényezés, tucatnyi sajtósunk van, többen vannak mint a bármikor. Eközben a Városgazdálkodási Zrt., a Cserepes a szocik, míg a Sport Kft a zuglói Fidesz kifizetőhelyeként működik. Külön pikáns, hogy az önkormányzati piacunk igazgatójának bal és jobboldal kéz a kézben nevezte ki Szatmáryné Jahl Angélát, Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő BKIK-s ügyeikről, számlaadásról elhíresült mamáját.

A legjellemzőbb, hogy miközben a hivatalt, a kerületet helyette vezetni próbáló jegyzőt kirúgja a polgármester, eközben a média előtt a Soros tervről a migránsokról vitatkozik, az MSZP-vel tart a Kúria előtt sajtótájékoztatót. Ha ennyire nem Zugló érdekli, akkor miért kapaszkodik ennyire Zugló polgármesterségébe, hiszen a kerület összes pénzzel kapcsolatos döntését úgyis Tóth Csaba hozza, miért vesz el újabb éveket a kerülettől?

 

 

 

3 komment

Címkék: jegyző Karácsony Gergely Makranci László

Ki nem javították, de a balesetveszélyt elhárították

2018.06.20. 09:27 varnai

Pár napja kértem a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt-t, hogy az általuk üzemeltetett, brutálisan balesetveszélyes városligeti focipályákat tegyék rendbe. Dicséretesen gyorsan reagáltak, bár azt nem értem, hogyha "tisztában voltak a sportpályák sajnálatos erodálásával" akkor miért nem tettek semmit z elmúlt négy évben, hogyhogy nem tűnt fel nekik a kiálló betonvasak? Egyre erősebb a gyanúm, hogy a Zrt., a kormány egyetlen dolgozója sem él a pesti oldalon, nem jár ki a gyerekeivel a Városligetbe.

Az itt élők, a ligetet napi szinten használók nevében mindenképp szeretnék köszönetet mondani.

Sajnos félmegoldás született: a szemkiszúróan veszélyes vasakat eltávolították, de a lyukas kapukat nem foldozták be...  gondolom, a ki tudja mikor "elbontásra kerülnek" okán.

Szerintem a távoli jövőben, 4-5 év? épülő új focipályák előtt beleférne, elvárható, hogy ezeket a meglévő, közkedvelt és kihasznált pályákat is kicsit rendbe tegyék. Arra a pár évre.

kapu.jpg

Ilyen volt.

focikpu.jpg

Ilyen lett. A labdák meg fényesen suhogva szállnak el a .... magosba.

A Zrt. 250 milliárdos büdzséjében nem volt 50 ezer forint, hogy a kiszedett részeket visszapótolják. Kíváncsi vagyok, ha a vezérigazgató céges autójánk elromlik az egyik kereke, csak kiszedik-é vagy ki is cserélik?

vas_gozgep_1275_1.jpg

Most végre tisztességesen leflexelték a lapátkerekes gőzgép talapzatát is. Vajon ki vehette át, ki adhatta ki  a fémtolvajos megoldásra a teljesítés igazolást?

laptkerekes.jpg

A lapátkerekes gőzgép hűlt helye, immár nem fémtolvajos módon eltávolítva.

A mögötte lévő pad hiányzó háttámlájáért külön levelet kell írni?

Amúgy az a lapátkerekes gőzgép senkit nem zavart, kívül esik az építési területen, igaz néha le kellett volna festeni. A gyerekek imádták, hiányolják, most évekig valami kültelki raktárban fog rozsdásodni.

Írtó klassz lett volna, ha nem csak azt sikerül az előtte lévő táblára ráírni hogy TILOS RÁMÁSZNI, a Közlekedési Múzeum tulajdona, hanem hogy mi ez.

A Civilzugló Egyesület vagy öt éve, hogy levélben megkereste a múzeum akkori igazgatóját, felajánlva, hogy lefestjük a rozsdásodó ipari műemléket, illetve, hogy találjuk ki, hogyan lehetne, szimbolikus módon körülötte a hajdani hajót megjeleníteni, igazi infotainmenté alakítani a relikviát.

19182229373.jpg

Alant befolyatom a Zrt. kommunikációs igazgatójának levelét. 

Tisztelt Várnai Úr!

 

Köszönjük megkeresését, amelyet továbbítottam a kollégáim felé, akik rövid időn belül elhárították a sportpályán tapasztalható balesetveszélyt, amint azt a mellékelt fotók is igazolják.

Szeretnénk biztosítani arról, hogy a Városliget Zrt.-ben munkatársaimmal karöltve teljes kapacitásunkkal azon dolgozunk, hogy az elmúlt évtizedekben kialakult elhanyagolt, leromlott állapotokat a Liget Budapest Projekt megvalósításával felszámoljuk, és minden elemében megújítsuk a parkot oly módon, hogy azt modern üzemeltetési stratégiával és a karbantartás intenzitásának növelésével fenntarthatóan jó állapotban tudjuk majd megőrizni az utókor számára.

Természetesen tisztában vagyunk a városligeti sportpályák sajnálatos erodálásával, éppen ezért is kezdeményeztünk széleskörű egyeztetéseket a környékbeli iskolák képviselőivel - tekintettel arra, hogy a parkrész fő felhasználói jellemzően a környékbeli diákok -, hogy az ő javaslataik alapján már a parkfejlesztés első ütemében jó minőségű, biztonságos sportpályákat adhassunk a parkhasználóknak. Ezeket az új sportpályákat rövidesen megnyitjuk a Vakok kertje mellett, karnyújtásnyira az Ajtósi Dürer sor, Stefánia út csatlakozásától, nem messze az ön által is hivatkozott, leromlott állapotú pályáktól. Az új parkrész helyszínének kijelölése is az egyeztetések alapján történt, ami azért is kívánt megkülönböztetett figyelmet, hogy az iskolások egy tanóra keretében, rövid idő alatt elérjék, és könnyen megközelítsék az új pályákat.

A munkálatok már előrehaladott állapotban tartanak, várhatóan még az iskolakezdés előtt használatba vehető lesz a sportpark, két multifunkciós pályával, melyeket egy teljes egészében átlátható, rekortán burkolatú 200 méteres futókör ölel körül, szintidő-mérésre alkalmas egyenes szakasszal és egy távolugró homokgödörrel. Mindezek mellett a helyszínen még kültéri fitnesz eszközöket is igénybe vehetnek majd a sportolni vágyók.

Az új városligeti sportparkot természetesen bárki használhatja majd, de tanítási időben elsőbbséget élveznek a környékbeli diákok.

Ugyanakkor nem csak ezekben merülnek ki a Liget Budapest Projekt sporttal kapcsolatos fejlesztései, a parkrehabilitáció további ütemeiben a Liget déli, délkeleti része minden bizonnyal az amatőr sportolók zarándokhelyévé fog válni a jövőben. A Városliget kert- és tájépítészeti megújítását tervező Garten Stúdió elképzelései alapján itt egy két kilométer hosszú, kivilágított futókört alakítanak ki, melyek mellett a minden korosztály számára elérhető labdás csapatsportpályák és a szabadtéri edzésre alkalmas „kondi gépek” kapnak helyet. Ideális körülmények és kényelmi eszközök várják majd a látogatókat: öltözők, zuhanyzók és ivó kutak segítenek abban, hogy a sportolás valódi élmény és kikapcsolódás legyen. Az elavult, romos sportpályákat a parkrekonstrukció során ütemezetten elbontják, így a Liget Budapest Projekt elkészültével összességében több és változatosabb, modern és biztonságos sportolási lehetőségek lesznek a Városligetben.

A parkhasználók a kutyás élményparknál már ízelítőt kaphattak abból, hogy milyen minőségben képzeljük el a Városliget teljes megújítását, bízom benne, hogy ahogy a gazdik és kedvenceik is nagyon pozitívan fogadták a megújult parkrészt és szolgáltatásait, úgy az új sportpályák is nagy örömet fognak jelenteni minden parkhasználóknak.

 

Üdvözlettel,

 Kurcz Adrienne

Kommunikációs Igazgató

 

A magam részéről csak azt nem értem, ha "tisztában vannak a sportpályák sajnálatos erodálásával", akkor azt miért nem javították ki az elmúlt négy évben, minden kérés, képviselői levél nélkül is?

 

2 komment

Szemkiszúrós focipályák a Városligetben

2018.06.13. 13:34 varnai

A Városliget focipályáit sok ezer budapest gyerek és sportolni vágyó felnőtt használja, hisz nem mindenkinek van alkalma vadiúj focistadionban hódolni fociszeretetének, hétköznapi mozgásigényének.   A ligeti kispályás "dühöngők" közkedvelt helye a zuglói és belvárosi fiataloknak,  a pályák az amatőr foci igazi szentélyei, mondhatni a pesti srácok Sancho arénái.

Csakhogy  ijesztő, balesetveszélyes állapotban vannak. Miközben a Városligetet üzemeltető városliget Zrt az építkezésekre, propagandára, a húsz méterre lévő kutyás élményparkra milliárdokat költ, nincs százezer forint, hogy meghegesszék az évek óta meredező szemkiszúró vasakat?kezes.jpg

Ma az alábbi levelet küldtem a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt igazgatójának:

Tisztelt Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt,

Kedves Gyorgyevics Benedek,
Pár napja kint voltunk a Ligetben a fiammal a kispályás focipályákon. Ijesztő állapotban vannak. A pályákat láthatóan soha nem takarítják, több helyütt hiányoznak a palánkdeszkák. Ennél rosszabb, hogy a  kapuk szétjött vasai életveszélyesek, bármikor  felszúródhat rájuk egy gyerek vagy felnőtt, nekifutva kiszúrhatja a szemét. Kész csoda, hogy még nem történt baleset.
Az elmúlt két évben több ligetes fórumon jeleztem ezt az illetékeseknek, de láthatólag semmi hatása nem volt. 
A Közlekedési Múzeum mellől elvitt lapátkerekes gőzgépet úgy vágták le, hogy 5 centis éles, rozsdás vasak meredeznek ki a talapzatból. (megjegyzendő, azóta is hiányolják a gyerekek, ki tudja hány évig  állhatott volna békében a helyén, míg nekikezdenek az építkezésnek)
 Ha egy oviban, iskolában megsérül egy gyerek, pl. rádől egy foci kapu - mint az elő szokott fordulni -  börtönbe megy az intézmény igazgatója. Ez persze a gyereken már nem segít.
Kérlek, gyorsan  intézkedjetek! Ezek filléres javítások, a kötelező fenntartás része.
Tisztelettel,
Várnai László
zuglói önkormányzati képviselő, 
Civilzugló Egyesület

kapu.jpg

A kapuk vas pálcái szemmagasságban szétszakadva, bármikor beléjük futhat valamelyik játékos. Döbbenetes felelőtlenség.

A Közlekedési Múzeum mellől több mint két éve vitték el a gőzmozdonyt s a lapátkerekes gőzgépet. A leflexelt talapzatot ott hagyták, öt centis rozsdás, éles vasdarabok meredeznek ki belőle. 

vas_gozgep_1275_1.jpg

 

 

1 komment · 2 trackback

Címkék: városliget tömegsport Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt focipályák sancho aréna

A kommunikáció megy, a működés, különösen az SZMSZ-nek megfelelő nem megy

2018.06.08. 21:09 varnai

A zuglói önkormányzat működése afféle folyamatos kampány üzemmód: alternatív valóságot bemutató siker propaganda az országos és helyi médiában, rengeteg polgármesteri médiaszereplés, kevés érdemi munka és gondos cselekvés.
A testületi ülések sorra elmaradnak,  jelentős döntések hónapokig csúsznak, de leginkább sosem születnek meg,  de ha megszületnek sem hajtják végre azokat.  Hogy csak a stratégiai fontosságúakat és a zuglóiak mindennapi életét érintőeket említsem, a testület hiába hozott döntést  bérlakás építésről,  lakbér rendezésről, a két szakrendelő felújításáról, szanálásról a kétmilliárdos hiányról, a 100 órás ingyenes parkolásról.
Mindezek okán a zuglóiak gyakorta úgy érzik, hogy Zugló nem fejlődik, nem működik, az általuk érzékelt mindennapi valóság és a Zuglói Lapok pozitív beszámolói és a "zuglói modellről" az országos médiában megjelenő nyilatkozatok mintha két párhuzamos, alternatív világ lennének.
102920_zuglotestulet_1.jpg
A fotón a képviselő-testület, mi arról dönthetünk amit elénk tesznek. Három és fél év telt el, mi maradandót  alkottunk eddig? 
Karácsony polgármester immár négy alpolgármesterrel és kabinetjeikkel  vezeti a hivatalt és és cégeinket, az ő munkájuk (lenne)  a döntés előkészítés és  a  testületi határozatok végrehajtása.
A kerület vezetésének legújabb szokása, hogy az előterjesztések tucatjait az SZMSZ szerinti határidőre nem készítik el. Ráadásul nem egy-kettő csúszik,  hanem a napirend fele, és épp a  lényegiek,  a húsz, ötven oldalas, sok száz millióról, pl. nagy értékű telek eladásokról döntő anyagok, ezeket nem ritkán papcsáki módra a testületi üléseken osztják ki, ezzel meglepve, tudatosan kész helyzet elé állítva a képviselőket. Felelős módon dönteni így nyilvánvalóan nem lehet. Bár  feltehetőleg ez sosem volt cél.
Miközben az előterjesztések fele nem készül el időre polgármesterünk épp a Thököly úti fák ügyében ad ki  remek sajtóközleményt,  a fák megmentőjének szerepében tetszelegve a médiában. Nem is lenne ezzel baj, de  kiadott sajtóközleményben sajnos elfelejtette megemlíteni, hogy a fővárosi döntést nem ő, mint fővárosi képviselő, hanem  a Ligetvédők szúrták ki és a Civilzugló Egyesület kezdett lakossági tiltakozást szervezni. Hiszen ha annyira bántotta volna a Thököly úti platánok sorsa már a május 30-i fővárosi közgyűlésen is tiltakozhatott volna.
A sajtóközleményében remek párhuzamba állíthatta volna a saját önkormányzatát, mely éppen 93 fát szándékozott kivágni a Pillangó Parkban és csak az elszánt lakossági tiltakozásra, ezer lakossági aláírás után visszakoztak. Mindezen sajtó és TV szereplések közben önkormányzatunk alig-alig, és igen gyakran SzMSz  ellenesen, törvénytelenül működik. 

A Zuglói Önkormányzat Szervezeti Működési Szabályzata a  Képviselő-testület üléseinek előkészítéséről az alábbiak szerint rendelkezik:
 
10. Az ülés összehívásának rendje
 
24. § (1)*4 A rendes ülésre szóló meghívót és az előterjesztéseket az ülésnapot megelőzően
legalább 7 nappal, a rendkívüli ülésre szóló meghívót és az előterjesztéseket pedig legalább 3
nappal előbb ki kell kézbesíteni, valamint ezzel egyidejűleg az előterjesztések kezelésére
szolgáló elektronikus rendszeren meg kell jeleníteni.

Tehát miközben az SZMSZ szerint az ülést megelőző hét csütörtök éjfélig a képviselőknek a meghívóval együtt kézhez kéne kapniuk az anyagokat, ehhez képest a májusi és a júniusi ülés hozzávetőleg harminc harminc előterjesztésének fele hétfőig - mely napon már a bizottságok az előterjesztéseket  tárgyalják -  nem érkezik meg a képviselőkhöz.
A május 7-én az alábbi levél kíséretében kaptuk meg a meghívót:

Tisztelt Képviselő Hölgy/Úr!

 Csatoltan küldöm a Képviselő-testület 2018. május 31-i (csütörtök) ülésének  meghívóját. Az anyag papíralapon a fakkból átvehető, továbbá megtekinthető a www.zuglo.hu és a www.govcenter.hu felületeken is. A meghívó szerinti 8., 12., 13., 23., 27., 29., 30., 31., 32., 33., 34., 35., 36. napirendi pontok anyagai később kerülnek postázásra.

 Tisztelettel:  Képviselői Koordinációs Csoport,
Szervezési ügyintéző

A június 7-én pedig az alábbi levélkét kaptuk. A júniusi testületi anyagok el nem készülte annak tükrében is abszurd, hogy a testületi ülést saját maguk hozták egy héttel előrébb a munkatervben betervezett június 21-hez képest. Biztos van egy-két fontos ember, aki  - a  rég ismert munkaterv ellenére - azon a  héten már elkezdené  amúgy is két hónapos nyári  vakációját. A Képviselő-testület ugyanis júliusban augusztusban nem ül össze, az önkormányzati döntéshozatal, működés lényegében megszűnik.

 Ami szerepel a  napirendben annál sokszor fontosabb, ami kimarad.
A képviselő testület októberben úgy határozott, hogy a zuglóiaknak megszavazott 100 órás ingyenes parkolást legkésőbb  március 31-ig dolgozza ki, (a polgármester kérésére újabb három hónapos haladékot adtunk)  hozza a testület elé. A május 31-i ülésen Kovács képviselő fel is hívta a figyelmet az elmaradásra, mindhiába, a parkolás előterjesztés a június 14-i testületi napirendben sem szerepel.
Hasonlón nem került napirendre a  2018-as költségvetésbe betervezett május 31-től megvalósítandó 2 milliárdos megtakarítási csomag részletezése, intézkedési terve.  Ha nem kezdik el a megtakarítást, a 2018-as költségvetés megvalósíthatatlan, Zugló önkormányzata év végével csődbe megy.
"Tisztelt Képviselők!
Csatoltan küldöm a Képviselő-testület 2018-06-14-i ülésének meghívóját. Az ülés anyaga a fakkba került. A meghívó szerinti 2., 3., 4., 6., 9., 11., 14.,18.,19., 20.,21., 22.,24.,30. és 31. napirendi pontok anyaga később kerül postázásra..
 Tisztelettel:  Képviselői Koordinációs Csoport,
Szervezési ügyintéző
Jelentős ügyekről, adóforintokról, ingatlan eladásokról, komoly döntésekből így, előterjesztések nélkül felelősen felkészülni, véleményt alkotni, felelősen dönteni nem lehet.
04_zuglo_cz-780x520_0_0.jpg
Helyben osztott anyagok. Természetesen lehet elfogadható ok egy-egy  sürgősségi előterjesztés napirendre vételére, de itt nem erről van szó. 

1 komment

Pillangó Park beruházás - az ott lakók igényei alapján, vagy drága és felesleges látványberuházás lesz a vége?

2018.06.04. 14:06 varnai

Zuglóban a Pillangó park felújítása nem megy tökéletesen. Az önkormányzat 590 milliós terve - ahogy az várható volt -  kivágta az ott élők biztosítékát. Hogy tiltakozásuknak nyomatékot adjanak két alkalommal bontották el a munkaterületet elhatárolni hivatott kerítést, több, mint kétszázan jelentek meg a tiltakozó fórumon,  ezer aláírás gyűlt össze, hogy a 93 fa kivágásával , a meglévő gyep felszedésével járó,  5334m2 beton térkövet lerakni szándékozó  látvány beruházást megakadályozzák.

Bár a polgármester  mindent megtett, hogy megakadályozza, csütörtökön nagy nehezen sikerült kiharcolni, hogy a képviselő-testület napirendre vegye, tárgyalja a Pillangó park ügyét, meghallgassa a lakosokat.

Azért egy fél napot csak megváratták őket (lássák ki az úr!) és végül egy dodonai, Murphy's határozat született: ha a problémát nem akarod  megoldani, hozz létre egy bizottságot!

 A fő szervezőkkel leülve, a május 10-i lakossági fórumon megjelenő több, mint 220 környékbeli véleményét összefogva ( a videóban meglehetősen tisztán hallatszik, látszik mit nem és mit akarnak a lakók)

https://www.youtube.com/watch?v=6Ughk_SxXQ4

 

 az alábbi 11. pontban foglaltuk össze a beruházást érintő kéréseiket.

Kérjük a Pillangó park az alábbi szempontok szerint áttervezni:

 

  1. A park rendezése során járdák, sétányok és bármi egyéb műtárgy kialakítása miatt fákat ne vágjanak ki, ne ültessenek át!
  2. A meglévő megfelelő állapotú, a fogadótérből kivezető, illetve metró megállóból a Kerepesi úthoz, és a Bolgárkertész utcához vezető járdákat ne törjék fel, helyükre közpénz pazarló módon ne kerüljön térkő.
  3. Egyenes, három méter széles sétányokra nincs szükség, a letenni szándékozott 5334 m2 térkő töredékére van szükség, ezek felhasználhatják a lakótelep belsejének felújításánál.
  4. A meglévő egybefüggő beállt gyepfelületeket ne szabdalják fel sétányokkal, NE szedjék fel.
  5. A beépíteni tervezett új locsolórendszerek a meglévő csőrendszert, és locsolótömlőket használják!
  6. A felszabadult keretből - ahogy a lakók a közösségi tervezés során is kérték - már az első ütemben újítsák fel a sportpályákat!
  7. Ahogy a lakók a közösségi tervezés során is kérték újítsák fel a Pillangó lakótelep belső járdáit, zöldterületeit, utcabútorait.
  8. Ne legyenek napozóágyak és grillsütők.
  9. A kis játszótér maradjon meg, az aszfalt helyére kerüljön gumiburkolat, vegyék figyelembe a szülők megküldött kéréseit!
  10. A tervezett kutyafuttató (k) elhelyezése kapcsán további egyeztetések szükségesek a helyben élő kutyásokkal.
  11. Ne alakítsanak ki új parkolóhelyeket, a fizetős övezetet minél hamarabb vezessék be!

 A park újratervezése során a már kialakult ligetes-kiserdős természetes hangulat megőrzésére törekedjenek: angolparkot és ne francia díszparkot tervezzenek!

Az áttervezés után az új terveket, beépíteni szánt konkrét utcabútorokat, lámpákat, játszótéri eszközöket, burkolatokat egy rendesen meghirdetett fórumon mutassák be!  A látványterveken a tényleges elemeket, növényeket, bútorokat mutassák!

 

Ezt a kérés sort terjesztettem be az összes formai, időbeli követelményt betartva előterjesztésként,  mely fel is került az ÖMTR rendszerbe. A határozatban a beruházás ideiglenes leállítását és a tervek fenti pontok alapján  átdolgozását, a szerződés módosítását kértem.

Nem volt ebben semmi törvénysértő, hiszen  a Közbeszerzési törvény természetesen lehetőséget ad  egy megkötött szerződés módosítására, egy egész paragrafus, a 141/4 §. taglalja a szerződések módosításának lehetséges módjait, okait.

Megjegyzendő, az előterjesztésem jórészt a valóságot törvényesítette volna, hisz a beruházást már  amúgy is  leállították, a munkát már május közepén el kellett volna kezdeniük, (meg is próbálták) és a terveket már jelentősen átdolgoztatták mindenféle testületi döntés nélkül is.

Hogy a testület, nyilvánosság elé ne kerüljön a lakossági tiltakozás mindent megpróbáltak. Egy vasárnap déli  (!) e-mailben a polgármester sajtósa hétfőre meghívott öt szervezőt. A szervezők végül a nyolc fős delegációt küldtek, és ragaszkodtak hozzá, hogy én,  mint az ügyüket támogató egyetlen képviselő is jelen legyek.

img_1189.jpg

A szerdai megbeszélés: Polgármester, Főmérnök, Főkertész, a Pillangó parkiak és én mint képviselő.

A tárgyaláson a polgármester hat pont teljesítését ígérte meg, de a  fák kivágása kivételével a leglényegesebbekről, (2. 3. 4. 5. 7.) a gyep felszedéséről, a hatalmas mennyiségű térkő a lakótelep belsejébe átcsoportosításából nem engedett. Egyre erősebb a gyanú, mintha a már meglévő térkő elsózása köré írták volna ki az egész közbeszerzést. Természetesen egy szóbeli ígéret nem sokat ér, különösen, hogy a megbeszélésről a hivatal részéről kérés ellenére sem készített senki emlékeztetőt. Nem mintha ebben a ciklusban Zuglóban egy  elfogadott testületi határozat sokkal többet érne.

A lakók és én is  - a fenti tárgyalás ellenére is -  mindenképpen ragaszkodtunk hozzá, hogy a Pillangó park ügye a testület elé kerüljön  és a közbeszerzés módosításáról szavazzon a Képviselő-testület. Mert e nélkül az elfogadott tervtől, aláírt szerződéstől lényegesen eltérni törvényesen nem  vagy alig lehet, tehát csak a lakók nyugtatgatására szolgálnak a változtatási ígéretek. 

Azért az jellemző, hogy egy zöld vezetésű kerületben képesek voltak elfogadni egy tervet, mely 68 fát a sétányok miatt vágatott volna ki, majd a lakossági tiltakozásra mégis pillantok alatt  át lehetett úgy tervezni a sétányok nyomvonalát, hogy egy fa se kerüljön a nyomvonalakba. Hát mennyire gondos, a helyszín növényzetét,  adottságait figyelembe vevő egy ilyen kerttervezés?

És két kép illusztrációként: miért féltik joggal a Pillangó parkiak a park beállt zöldfelületüket, harsogó zöld gyepüket. Ősszel az Uzsoki kórház mellé a Korong utcába épített ugyanez a Zuglóban minden parképítést fenntartást egyedül megszerző konzorcium  egy parkolót 11 millióért. A pár száz négyzetméternyi terület fűvel beültetése sem sikerült. Termőföld helyett homokos törmelék került lerakásra, erre vetették minden gondozás, locsolás nélkül a fűmagot. Kontrasztként a kocsibejáró másik oldalán a megmaradt, szintén locsolás nélküli beállt fű. Félő, ugyanígy nézne ki a Pillangó park is, miután eldózerolják az ősgyepet?

uzsoki_vetett_fu.jpg

uzsoki_regi.jpg

Kontrasztként a kocsibejáró másik oldalán a megmaradt, szintén locsolás nélkül megélő beállt fű. Félő, ugyanígy, "kopár szik sarjaként" nézne ki a Pillangó park is, miután DeerGardenék eldózerolják az ősgyepet.

A jegyző törvényességi észrevételt tett a közbeszerzést módosítani kívánó határozatra. Ilyet számos előterjesztésre írnak, ettől a testület még minden esetben tárgyalta az adott előterjesztést, megfontoljuk a jegyző véleményét, de bőven előfordult olyan, amikor ezen észrevételek ellenére is megszavaztak egy határozatot. Két súlyos példa erre, amikor az MSZP többségű Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság 1 milliárdról 1,4 milliárdra emelte a parkolás becsült értékét, majd gyorsított eljárásban írták ki a közbeszerzést. A lóláb annyira kilógott, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság elmeszelete a pályázatot és egy millió forintra büntette az önkormányzatot. A másik a Bosnyák térre tervezett Mundo telek tulajdonváltása, amikor a polgármester háta mögött a beruházóval megállapodva sok száz millió forintnyi kötbér elengedésére tett javaslatot Hajdú alpolgármester. A Jogi osztály három oldalon át sorolta, hogy ütközik a vagyonrendelettel, nem mellesleg BTK. hűtlen kezelés tényállása ekkora vagyonvesztést okozni az önkormányzatnak. Mégis simán napirendre kerültek ezek az előterjesztések, sőt meg is szavazták azokat. 

A Pillangó park esetében nem elégedtek meg a törvényességi észrevétellel. A polgármester szemrebbenés nélkül közölte, "sajnos" nem lehet tárgyalni, a napirendről az előterjesztés  "lekerült". Úgy kellett az SZMSZ-re hivatkozva  a törvények betartására figyelmeztetni, külön szavazást kérni, hiszen a napirendről, esetleges levételről a Képviselő-testület és nem ő (és különösen nem a jegyző) dönt.

napirend.jpg

A Pillangó parki előterjesztés  végül Civilzuglós, LMP-s, Jobbikos és Fideszes szavazatokkal maradt napirenden. 

A Testületi ülés ITT végignézhető.

Ezután újabb pitiáner próbálkozás  következett, hogy a megjelent két tucatnyi lakost eltántorítsák a  jelenléttől, hozzászólástól: nem voltak hajlandóak azt a napirend elejére venni.  Ezt a gesztust bármilyen témában megjelenő vendég esetében mindig megtesszük, a mai nap is, az MSZP szívének oly kedves a Vállalkozz Zuglóban! prezentációja egyetlen ember miatt simán a 27-ről az első helyre sorolódott.

A Pillangó parki lakók, akiket képviselni elméletileg megválasztottak minket, köztük egy tolókocsiban ülő fél lábú ember kitartóan végigvárták, míg a testület végigtárgyalja a megelőző 37 napirendi pontot majd háromnegyed órán át ebédel. 

Délután négy órakor végül sorra került a Pillangó park ügyének vitájára.

A lakók átadták az összegyűlt ezer tiltakozó aláírást. E csekélységet  meg azt, hogy a lakók konkrétan miért tiltakoznak és mit, miért kértek a Zuglói Lapok tudósítása véletlenül elfelejtette megemlíteni, míg az bekerült a cikkbe, hogy én törvénysértő vagyok : )  

A lakosok mély le és hülyének nézéséről tett tanúbizonyságot az a vitában sokszor elismételt mantra, hogy a "nyolc" tiltakozót én hergelem. A lakosok felnőtt emberek,  miután a terveket gondosan áttanulmányozták maguk kezdtek aláírásgyűjtésbe, maguk kezdtek szervezkedni. Épp azt a civil, polgári érdekérvényesítést, állampolgári lokálpatrióta jogot gyakorolták, mely annyira hiányzik ebből az országból.

Végül a kabinetfőnök dodonaira fogalmazott módosítója került elfogadásra, melyet  előterjesztőként elfogadtam. Ezt az MSZP-sek még megkontrázták, több körzetes képviselőt és a Környezetvédelmi Bizottság elnökét, a környezetvédelem iránt mélyen elkötelezett és mély empátiával rendelkező Sógor képviselőt is belehelyezték az áttervezéssel foglakozó egyeztető grémiumba.  Ezt is befogadtam, jöjjenek csak. Megjegyzendő, a lakosok természetesen először a helyi képviselőt, Lévai Sándort keresték, amikor a beruházás a tudomásukra jutott majd amikor ő mindenki számára elérhetetlen volt, se a lakossági fórumon se a ma testületi ülésen nem jelent meg, akkor fordultak hozzám.

pillango_modosito_elfogadott.jpg

Kíváncsi vagyok mikor lesz az első megbeszélés, ki és mikorra fogja összehívni. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: aláírásgyűjtés Karácsony Gergely S-Tér Kft. Pillangó park Lévai Sándor DeerGarden Parkfenntartó konzorcium

süti beállítások módosítása