HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Zuglói Focikupa - a testvérvárosi kapcsolatok tartalommal megtöltése

2018.04.21. 11:59 varnai

 Fantasztikus hangulatú focimeccseken vettem részt múlt héten! 

  Magyar és külföldi csapatok mérték össze erejüket: Zugló testvérvárosai, a lengyel Raciborz, a bulgáriai Veliko Tarnovo, a cseh Opava, az erdélyi Alsórákos és Csíkcsicsó kiskamaszai  csaptak össze a BVSC az MTK, a Fradi, az UTE, a Soroksár  és a KISE  U 13-as csapataival.

Tizenkét csapat, több mint százharminc lelkes gyerkőc  kiabálása át töltötte meg három napon át a Kövér Lajos utcai sporttelepünket. A csapatok a műfüves pályákon körversenyben mérték össze erejüket, és ami legalább ennyire fontos: ismerkedtek meg egymással. 

Mert ez a legfontosabb, a Varga Zoltán Emléktorna (ezen a pályán állt meg a szíve a híres focistának)  alkalmat ad a testvérvárosi kapcsolatok valós tartalommal megtöltésére, arra, hogy e települések lakói, fiataljai megismerhessék egymást, akár életre szóló barátságok alakulhassanak ki.  A tavaly nyári közös táborozáskor kialakuló barátságot mutatja, hogy a raciborzi diákok  karácsonykor játékokat, sportszereket gyűjtöttek az erdélyieknek és el is vitték nekik.

A kiskamaszok számára láthatóan életre szóló élmény ez a budapesti pár nap, a 20-20 fős delegációknak a foci mellett városnézést, cirkusz és állatkert látogatást is szervezett a programot bonyolító Sport és Rendezvény Szervező cégünk.


alsoakos_trener.jpg

Az alsórákosiak iskolai tornatanár edzője lelkesíti a csapatát. Az iskolai csapatok keményen helyt álltak a budapesti klubok "profi" csapataival szemben. 

 

focikupa_bvsc.jpg

A BVSC ZUGLÓ ifjai az UTE -OPAVA mérkőzést nézik

A BVSC - bár a szakosztályvezető és edzőcserék  kapcsán sok  szülői panasz jött hozzám - az elmúlt években igen sokat invesztált a pályáiba, az utánpótlás nevelésbe. Ha bringázunk a Rákosrendező felé, mindig telik a pályáik lelkes gyerkőcökkel.

focikupa_razoborz.jpg

A raciborziak fújnak a meccs után.

A felső sziléziai kisváros tán az egyik legrégebbi testvérvárosunk. Városuk 800 éves évfordulójára rendezett ünnepség sorozaton  tavaly egyedül képviseltem Zuglót, ami igen kínos volt, hisz a többi testvérvárosukat mind polgármesteri szintű delegáció képviselte.  Abszurd, hogy a 21 fős testületből és a három alpolgármester közül senki, még a polgármester sem tisztelte meg őket részvételével.  Mint ahogy most, a három napos kupán is én voltam az egyetlen képviselő aki megjelent, még a Testvérvárosi Tanácsnok úr sem méltóztatott kinézni.

Feltehetőleg hasonló diplomáciai bravúr vezethetett a berlini Steglitz-Zehlendorf kerülettel az évtizede meglévő,  tartalmas testvérvárosi kapcsolat elhalásához,  mára teljesen formálissá üresedéséhez.

Bár a kupát a Ferencváros nyerte, azfocikupa_alsorakos.jpg  iskolai csapatok keményen helyt álltak a budapesti klubok "profi" csapataival szemben. 

Alsórákosiak kapusa falujuk címerével.

A faluban tavaly előtt egy fantasztikus hetet töltöttem.

A pár ezer fős szinmagyar falú tradicionálisan mezőgazdaságból él, számomra, tősgyökeres budapestiként felejthetetlen élmény volt a vendégszeretetük, ízes beszédű magyarságuk, pityókás kenyerük, ordájuk, a borjúvágás,  hogy reggelente a főutcán gyülekező csorda bőgése ébresztett. 

A faluval, mely Zugló Alsórákos városrészének okán lett a rendszerváltozás után kapcsolatunk,  két évtizede folyamatos és aktív a viszony,  gyerekeik évente jönnek nyaralni a soltvadkerti táborunkba.

A másik erdélyi falu, Csíkcsicsó a Papcsák korszakban vált testvérvárosunkká, amikor is akkori polgármesterünk közpénzen megvette a volt katonatársától a házát, mely azóta is  teljesen kihasználatlanul áll.  

focikup_veliko_tarnovo.jpg

 A bulgáriai Veliko Tarnovo  fiataljai.

A bulgáriai városkából a XIX. században sok száz bolgárkertész költözött Zugló területére, mely  akkor még leginkább Pest széli mezőgazdasági földeket jelentett. A bolgár ( migránsok)  honosították meg  Magyarországon a zöldségkertészkedés öntözéses, üvegházi módját. Az idősebb zuglóiak még emlékezhetnek a kerület szerte lévő alacsony üvegházakra,  én az Amerikai úton a lakásunkkal szemben lévőre emlékszem, a lovaskocsival a piacokra friss zöldséget szállító, akcentussal beszélő bolgárkertészekre. 

csoportkep.jpg

 A tizenkét csapat  és a szervezők a Kövér Lajos utcai pályánkon.  A rendezés gondos  és profi volt, remélem jövőre még többen lesznek!

 

komment

Címkék: Alsórákos Veliko Tarnovo Varga Zoltán Emlékkupa Zuglói Sport és Rendezvényszervező Nonpofit Kft. Csíkcsicsó Opava Raciborz Steglitz-Zehlendorf Felkai Tamás testvérvárosi tanácsnok

A zuglói kátyúk és szabálytalan foltozgatásuk - Változást! Most!

2018.04.13. 12:23 varnai

Tavaszra mindig siralmasan néznek ki a magyarországi utak, ez alól Budapest, és a jómódú Zugló sem kivétel - sőt. Mind a fővárosi mind a helyi kezelésű útpályák teli tengelytörő, futóművet, gumit, felnit tönkre tevő kátyúkkal, alvázat szétverő aszfalt törmelékkel.

Nyár végére kifoltozzuk az utakat, aztán minden kezdődik elölről: a komplett szőnyegezés ritka, ezért a betömött  kátyúk sarkán  a repedezett, töredezett, megsüllyedt útpályákon  új kátyúk születnek, folyamatos  bosszankodást okozva az autósoknak  és egyben biztos megélhetést biztosítva a kátyútömő cégnek.

Ezt felismerve Zugló Képviselő-testülete -  a jegyzőjére hallgatva  - az eddigi gyakorlat a kátyútömés, foltozgatás helyett  a komplett szőnyegezések mellett döntött,  - de úgy tűnik, van akik ezt a döntést felülbírálják.

 

kassaiter_katyu.jpg

Egy látványos példány a Kassai téri könyvtár és az önkormányzati Ifjúsági Center előtt.

Nincs mire a foltot tenni, az alépítmény is szétesett.

korong_katyu.jpg Fél keréknyi mély lyuk a Mexikói út Gyarmat utca sarkán, forduláskor előre észrevehetetlen,  csak a csattanást észleli az autós. Öntöttek bele egy kis aszfaltpépet... 

Mint látható a javítási csíkok is töredezettek, mint ahogy a járda széle is. 

Évi 20-30 ezer forint súlyadót fizet minden fővárosi autós. Vajon mennyit költenek ebből vissza az utakra?

Budapest és a kerületek évtizedek óta elhanyagolják az útjaikat, ezzel autóikban jelentős kárt okozva súlyosan megkárosítják a saját súlyadót fizető polgáraikat.

 

katy_nagy_lajos.jpg

A fővárosi kezelésű  Nagy Lajos Király útja e részén sorakozó kátyúsor egy kisebbje. Az egész burkolat elöregedett, töredezetté vált, kilátszik a régi macskaköves burkolat.

A zuglói önkormányzat 2018 elején előremutató, komoly, mondhatni stratégiai határozatot hozott, elfogadtuk a kerület útfelújítási tervét. Éljen!

Ebben  - lásd alább -  a Korong utca teljes hosszára, (nem hosszú, kb. 500 méter) tekintettel az úttest töredezettségér, számtalan foltjára teljes  ÚJ SZŐNYEGEZÉST javasoltak a szakemberek, amit a testület el is fogadott.  

Na érdemes volt, mert ehhez képest folytatták a patchworkszerű kátyúzást: az egymásba érő kátyúkat egymásba érő foltokkal javítják. 

katyuzas_korong2.jpg

 A helyszínen dolgozó melósok is megerősítették a gyanúmat, az e fajta "folt hátán folt" javításnak nincs itt értelme, mert a friss aszfaltfolt mellett is mindenütt töredezett , megsüllyedt a burkolat,  a szórt bazaltalaphoz már nem kötődik a kopóréteg, az aszfaltdarabkákat már csak a sors tartja a helyükön.katyuzas_korong.jpg

 

 A képviselő-testületi határozat a Korong utcára ÚJ ASZFALTSZŐNYEG lerakását írta elő:

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

 K I V O N A T

a Képviselő-testület 2017. december 21-i  ülésének jegyzőkönyvéből

 

18./ Zugló önkormányzatának tulajdonában, kezelésében lévő úthálózat fejlesztési terve 2017-2020.

Előterjesztő Karácsony Gergely polgármester

Előterjesztés sorszáma:        123-1181/2017

                                              

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete

501/2017. (XII.21.) Öh. számú

határozata

Zugló önkormányzatának tulajdonában, kezelésében lévő úthálózat fejlesztési terve 2017-2020.

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete megtárgyalta és elfogadja Zugló úthálózatáról szóló beszámolót.

 

A Képviselő-testület a Zugló önkormányzatának tulajdonában, kezelésében lévő úthálózat fejlesztésének céljait, feladatait az alábbiak szerint határozza meg:

 

1.)   Az úthálózat fenntartási munkái során a jó, valamint megfelelő állapotú utak minőségének fenntartására kell a hangsúlyt fektetni.

Az úthálózat felújítási munkái során - az elmúlt években alkalmazott kátyúzási, nagyfelületi javítási munkákkal szemben - a teljes utcák, utcarészek burkolatainak felújítása kap prioritást.

2.)   Az úthálózat fejlesztése, felújítása során elsőbbséget kell biztosítani a gyűjtő, területi feltáró utak felújításának, a kapcsolódó lakó és kiszolgáló utak felújítására ezt követően kerül sor.

3.)    Az útépítések, felújítások tervdokumentációját el kell készíttetni.

Felelős:          Polgármester (Főmérnökség)

Határidő:       Folyamatos - 2018. május 10.

 

4.)    A Képviselő-testület dönt az építésre, teljes körű felújításra kerülő utcákról.

5.)    Az utak építése, teljes körű felújítása magában foglalja a

-          csapadékvíz rendezését,

-          útburkolatok, parkolók kiépítését,

-          gyalogosközlekedés biztosítását,

-          érintett zöldterületek teljes körű felújítását, rendezését.

 

6.)    A Zugló önkormányzatának tulajdonában, kezelésében lévő úthálózat fejlesztésének terve

 

Felújításra kerülő utak

Utcanév

Útkategória

Intézkedési javaslat

Gvadányi utca

(Mogyoródi út - Füredi út)

Másodrendű főút

Szegélyek, vízelvezetés kiépítése, Közművek felülvizsgálata.
Új aszfaltszőnyeg.

Gvadányi utca

(Füredi út - Kerepesi út)

Kiszolgáló és lakóút

Balázs park

Kiszolgáló és lakóút

Szegélyek kiépítése, 
Új aszfaltszőnyeg.

Bazsarózsa utca

(Fischer István utca - Öv utca)

Kiszolgáló és lakóút

Szegélyek, vízelvezetés kiépítése, 
Új aszfaltszőnyeg.

Buzogány utca

Kiszolgáló és lakóút

Új aszfaltszőnyeg.

Cinkotai út

(Szugló utca - Németpróna utca)

Kiszolgáló és lakóút

Új aszfaltszőnyeg.

Csokor utca

(Csokor utca 10. - Örs vezér útja)

Kiszolgáló és lakóút

Alépítmény rendezése

Új aszfaltszőnyeg.

Holics utca

Kiszolgáló és lakóút

Pályaszerkezet megerősítése.

Kalocsai utca

(Gvadányi utca - Cinkotai út)

Kiszolgáló és lakóút

Új aszfaltszőnyeg.

Korong utca

Kiszolgáló és lakóút

Alépítmény felülvizsgálat

Új aszfaltszőnyeg.

 

 

Útépítések

Utcanév

Útkategória

Öv utca

(Mogyoródi út - Nótárius utca között)

gyűjtőút

Tatai út

gyűjtőút

Argentína tér

kiszolgáló és lakóút

Kerékgyártó utca

kiszolgáló és lakóút

Németpróna utca

(Verbó utca - Miskolci utca között)

kiszolgáló és lakóút

Örs vezér útja

kiszolgáló és lakóút

Pöstyén utca

kiszolgáló és lakóút

Rákosszeg utca

(Ungvár utca - Dorozsmai között)

kiszolgáló és lakóút

Ráskai Lea utca

(1-3. házszámok előtti zsákutca)

kiszolgáló és lakóút

Szuglói körvasút sor

(Komáromi út - Kacsóh Pongrác út, Lovász utca -Majolika utca,

Csömöri út - Mogyoródi út között)

kiszolgáló és lakóút

Teleki Blanka utca

kiszolgáló és lakóút

Tengerszem utca

(Rákospatak utca - Szuglói körvasútsor)

kiszolgáló és lakóút

Ungvár köz

kiszolgáló és lakóút

Xantus utca

kiszolgáló és lakóút

Felelős:          Polgármester (Felújításra kerülő utak – ZVK Zrt.

                                               Útépítések - Főmérnökség)

Határidő:       Folyamatos - 2019. szeptember 10.

 

7.)    Zugló Önkormányzata tulajdonában lévő úthálózat fenntartásának, fejlesztésének forrásai:

  • Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata a 2017-2019. évi költségvetéseiről szóló rendeleteiben biztosításra kerülő források
  • ZVK Zrt költségvetésében fenntartásra, üzemeltetésre elkülönített összeg
  • Pályázati források - Zugló Önkormányzata az éves költségvetéseiben projekt és pályázat előkészítési alapot (pályázati önerő), céltartalékot hoz létre.
  • Magántőke bevonása

 

8.)   Egyes vállalkozói ingatlanfejlesztési, területfejlesztési elképzelések megvalósítása, érinti, hatással van a környező önkormányzati tulajdonú úthálózatra, infrastruktúrára, a közterületekre, zöldterületekre.

Területek beépítését megelőzően előírható az érintett közúthálózat, alapközművek kiépítésének, a környező közterületek, zöldterületek rendezésének, felújításának kötelezettsége az ingatlanfejlesztők részére.

 

Területrendezési megállapodásokban az ingatlanfejlesztőknek kell (részben / egészben) vállalniuk a fejlesztésekkel érintett környező önkormányzati tulajdonú utak, közterületek, zöldterületek fejlesztését.

A fejlesztéssel érintett ingatlanokon az építési beruházás kizárólag a területrendezési megállapodásokban foglalt kötelezettségek teljesítését követően kezdődhet meg.

 

A kötelezettségek megvalósításának lehetőségei:

  • ingatlanfejlesztő beruházásában, térítésmentes önkormányzati tulajdonba adással;
  • megvalósításhoz szükséges források önkormányzatnak történő átadásával.

 

Felelős:         Polgármester (Polgármesteri Kabinet, Főépítész)

Határidő:     Folyamatos - 2018. május 10.

 

 

A határozat 1,2,4,5, 7 pontjainak végrehajtása során

Felelős:          Polgármester (Főmérnökség, Gazdasági Osztály, ZVK Zrt./)

Határidő:       Folyamatos - 2018. október 10.

 

 

                 Karácsony Gergely s.k.                                 Makranczi László s.k.

                          Polgármester                                                          Jegyző

 

 

komment

Kire szavazzunk? - morális dilemma előtt a zuglóiak

2018.04.05. 11:23 varnai

A kampány végére minden zuglói képviselő-jelöltnek sikerült bemutatkoznia, plakátokon, szórólapokon mondták el, mit gondolnak Zuglóról.

Egyesületünk igyekezett nekik segíteni: lakossági fórumot rendeztünk számukra. A pártok jelöltjei itt is hozták a formájukat, volt aki értelmes érvekkel, volt aki azzal, hogy el sem jött, volt aki a helyszín megszállásával és látványos kivonulással szerepelt le. 

Zuglóban szerencsére még az  ajánlások leadásakor kihullottak a kamupártok jelöltjei. Maradt hét  valós párt jelöltje:  az MSZP-s Tóth Csaba, aki az elmúlt négy évben Zuglót képviselte a parlamentben, vaskézzel vezette a zuglói MSZP-t és annak frakcióját, nem mellesleg Karácsonnyal együtt, de leginkább helyette/mögüle/ vele szembe menve irányította a zuglói önkormányzatot és az önkormányzati cégeket.

Kihívója a Fidesz színeiben a másfél éve választókerületi elnökként Zuglóba vezényelt dr. Jelen Tamás. Zuglóban nem sok babér terem a Jobbiknak, jelöltjük Szávay István a Jobbik országgyűlési képviselője.  Furamód a "nagy" pártok egyik jelölje sem zuglói lakos... nem találnak a 124 ezer zuglói közül egy alkalmasat, vagy a nagyságos uraknak még Zugló  patinás villanegyedei sem elég jók lakni?

  Versenyben maradt Barta János, az LMP önkormányzati képviselője,  aki mögül a fura ajánlások okán kihátrált pártja, Victora Zsolt, a Kétfarkú Kutyapárt alelnöke, Szentpáli Kolos a Munkáspárt, és Szűcs Attila a Momentum jelöltje. 

A pártok mára kitették plakátjaikat és megrongálták a többiekét, bedobáltatták legális és illegális szóólapjaikat, újságjaikat,  kormányzati és ellenzéki portálokon igyekeztek lejáratni és bűnözőként beállítani a többi jelöltet. Mindezekből kiderült milyen emberek, mely témákat tartják Zugló és az ország legfontosabb problémáinak.

jelen.jpg

Dr. Jelen Tamás  kezével Koránt formálva rendes igazhitűként Allahhoz fohászkodik tanítványai körében, a csillogó szemű fidelitaszosoknak a fidesz-saría (elégtételt veszünk)  tanításait ismerteti. Ez persze csak vicc, Jelen Tamás műveltebb annál, hogy elhiggye azt,  amivel kampányol.

A Fideszre persze még véletlenül se szavaznék, de észrevették-e, hogy a  Zuglóban a Fidesznek a migránsozáson-iszlámozáson-sorosozáson kívül  nincs mondanivalója -  pedig itt akár vissza is vághatnának a rájuk zúduló korrupciós vádakért, sorolva a zuglói korrupciós, közbeszerzéses, közpénz költős ügyeket, egyben a baloldal miniszterelnök-jelöltjét is célba véve. Valamiért nem teszik,  sőt a közterületre is alig merészkednek ki. 

A zuglói fidesz szimpatizánsok is egyre többen gondolják, hogy a helyi fidesz szervezet csak alibi kampányt folytat. Ennek oka lehet,  hogy pártjuk országos  szintű üzletember-politikusai remekül megértik egymást Tóth Csabával, nem érdekük a leváltása.  Elég csak az MSZP-P szavazatokkal átmenő alábbi jelentős  közbeszerzésekre gondolni: az újabb négy évre meghosszabbított HUNGAST 1,4 milliárdos közétkeztetési szerződésre, (a parlament gazdasági bizottságában a Hungasthoz közeli Bánki Erik az  elnök, míg Tóth alelnökként ül mellette) a  fidesz közeli Penta 2 milliárdos,  egypályázósra bundázott útfelújítási közbeszerzésére. Személyi kérdésekben pedig Szatmáryné Jahl Angéla (Szatmáry Kristóf, a kerület másik, fideszes országgyűlési képviselőjének anyukája) az Önkormányzati Piac Kft.  igazgatóvá , míg  ifjabb Harrach Péter művelődési ház igazgatói kinevezésére.  Azt hiszem nem  tévedek nagyot, amikor Botka a fidesszel üzletelő MSZP-sekről beszélt Puch, Leisztinger, stb. mellett pl. a sok területen vállalkozó, nagy vagyonnal rendelkező Tóthra is gondolt.

És hát keressenek rá a neten, tartott-e valaha dr. Jelen Tamás, vagy bármely fideszes politikus a Tóth- Karácsony féle kerületvezetés  Zuglóban viselt dolgairól sajtótájékoztatót?

Na és Tóth Csaba, mint a parlament Gazdasági bizottságának alelnöke tartott-e bármikor sajtótájékoztatót a fideszes politikusok, oligarchák üzleti tevékenységéről, vezető politikusaiig érő korrupcióról, annó Papcsákról, Bánki Erik, Rogán, netán Orbán ügyeiről? Na ugye.  Holló a hollónak nem kaparja ki a szemét,  látványcsörték mögött az üzlet as usual.

Az MSZP-Párbeszéd pénzt nem kímélve igyekszik a 2014-ben megnyert mandátumot megtartani:  a Zugló legkisebb utcáját is beborító   plakáterdő mellett több szórólap körrel, újsággal, önarckép  gyűjteményes füzetkével  boríttatta be a kerületet.

 

img_0222.jpg

 Figaró, Figaró Figaró...   Papcsák nárcisztikus személyi kultuszát, magamutogatását az MSZP-sek tipogáfiai bravúrral döntötték meg: egy 15 oldalas A5 méretű kiadványba nem lehetett könnyű 19 Tóth Csabás és 10 Karácsony portrét beszuszakolni.

Csak egy dolgot hagytak ki a füzetből -  nincs se elől se hátul, se belső 15 oldalon -  az MSZP logója. Ilyen az igazi büszke szocialista, rejtegeti mely párt tagja.

A füzetkében a zuglói baloldal folyamatos belharcai nincsenek említve, kéz a kézben, egymást ajánlgatva áll a két jóbarát.  Pedig Karácsony súlyos  polgármesteri vétókkal volt kénytelen ellenszegülni a Tóth nyomulásának:: Szimbolikus volt a Városliget "fejlesztését" támogató MSZP-s átszavazás megvétózása.  A választói memóriát segítendő a két évvel ezelőtti  polgármesteri nyilatkozat:

Karácsony Gergely polgármesteri vétóval élt a zuglói képviselő-testület Liget Budapest Projektet támogató döntése ellen.  A Párbeszéd Magyarországért társelnöke pénteki, a Föld napja alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az önkormányzat döntése teljes mértékben szemben áll saját és a választások előtt összefogó baloldali koalíció többi jelöltjének programjával. A polgármester szerint a csütörtöki önkormányzati ülésen egy “vaskos félreértés történt”, vétója miatt viszont újra kell tárgyalni a kérdést és a zuglói képviselő-testület vissza fogja vonni a döntést. Különben “nem tudom, hogyan fognak tudni tükörbe nézni” azok a képviselők, akik azzal kampányoltak, hogy megvédik a Városligetet – tette hozzá. “Én ehhez nem adom az arcomat, én ehhez nem adom a nevemet, én nem fogok más szervet csinálni a szájamból” – hangsúlyozta.

 

A másik felvállalt ütközés már  pénzről szólt,  a Bosnyák téri MUNDO városközpont szerződés módosítása volt, az új tulajdonos helyzetbe hozása lett volna:  a polgármester háta mögött  az MSZP megállapodott a beruházóval. A kötbérek elengedése Zuglónak sok százmilliós vagyonvesztéssel járt volna - míg valakik meg írtóra jól jártak volna... . Érdemes elolvasni a  hivatal jogi állásfoglalását.  Na ez sem valósult meg a négy év alatt.

E kettőn kívül még számos ügyben,  milliárdos korrupció gyanús közbeszerzésben,  személyi és egyéb  döntésben  kellett volna vétózni. A négy éven át tartó,  a kerületet megbénító egymás revolverezésétől,  zsarolásáról, kész helyzet elé állításáról, pl.  az Angol utcai telkek, lakás, bolthelyiség "hasznosítás", a jegyző, cégvezetők kinevezésekről szóló késhegyig menő viták lehetetlenné tették az önkormányzat működését, Zugló fejlődését. Nem egymás kezét, egymás nyakát szorították ők négy éven át  és ennek a harcnak Zugló volt az elszenvedője.

A polgármesteri nyilatkozatban említett  tükörbe nézésen az urak már rég túl vannak, és hogy Gergő, a zuglói és az országos MSZP működését látva  az MSZP miniszterelnök-jelöltjének állt és nekik kampányolva milyen szervet csinált milyéből  - nem  is akarom elképzelni. Nekem, úgy tűnik nagyon máshol van a határ a kompromisszum keresés, és az elvek teljes feladása, a politikai prostitúció között.

A füzetkében a Fidesz kormány kommunikációját követve gondosan titkolják a kerületi kormányzás konkrét számait is:  hangzatos, de alig létező, jövőben megvalósuló prokjektekkel, sőt direkt valótlanságokkal kampányolnak: 

6bdec279-fbd2-4523-8966-5edd8cf0ea0b_1.jpg

Tóth négy éven át ott nyúlt át fölötte, szivatta, leckéztette Karácsonyt, ahol csak tudta. Négy éven át egymás nyakát és nem kezét szorították.

Konkrét hazugságok a füzetkében

"Fejlesztjük a kerékpáros infrastruktúrát". Na ehhez képest egyetlen méter kerékpárút nem épült és egyetlenegy méter nem lett felújítva. Még a rákosrendezői 200 méteres szakaszra sem sikerült  igazi bringautat építeni.

"A parkolásnak köszönhetően több milliárdos fejlesztések indulnak el" Az 1 milliárdba  kerülő fizetős pakolás a 2018-as költségvetés szerint 51 milliós veszteséget és nem  pedig több milliárdos nyereséget hoz. A nyereség a parkolást üzemeltető és ellenőrző cégeknél csapódik le, melyek úgy lettek győztessé nyilvánítva, hogy a 291 millióval olcsóbb ajánlattevőt kizárták. Az Elios lámpa közbeszerzéseiből ismerős lehet modell. A polgármester "nem volt meggyőződve a kizárás jogosságárról"  de bátran nem vétózta meg.

  Nem említik a túlárazott,  szintén Elios módra meghívásos építési közbeszerzéseket, az eladott 450 milliós részvény pakettet, elkótyavetyélt bérlakásokat, a 2 milliárdos hiányt a költségvetésben, a szakrendelők, az önkormányzati házak felújításának elmaradását, a beígért szociális lakásépítést.

szavay_gyurcsany_0238.jpg

Választási csendélet: Szávay, a győztesek jelöltje és Gyurcsánnyal megcsinálják! plakát 

 

A Kétfarkúsok hozták a szokásos idétlenkedést az ingyen sörről, örök életről,   Bartát megvezették, lyukra futtatták az ajánlásokkal. Az Együtt már  az indulást elbénázta: mindezek okán Zuglóban a Momentum meglehetősen jó egyéni eredményre számíthat.

Az idei választásban különösen felháborító, hogy bár vezette a kerületet a jobb vagy a baloldal, a rendszerváltás óta ez az első választás,  hogy a közpénzből fizetett ZUGLÓI LAPOK nem ad helyt a képviselő-jelöltek bemutatkozásának és ezzel a kisebb pártok jelöltjeinek  komoly hátrányt okoz. Ezzel szemben Tóth másfél oldalon dicsérte magát és szídhatta ellenfelét.

A tökéletes MTVA mintát követő és minden sajtóetikai elvet felrúgó működés oka lehet,  hogy három évtizedes fennállása óta most először került a ZUGLÓI LAPOK szerkesztése direktben a polgármesteri kabinet alá...  Úgy tűnik ilyen Karácsony Gergely, a Párbeszéd  demokrácia felfogása más elméletben és más a gyakorlatban, amikor hatalomhoz jut. 

A Zugló TV-t pedig a ciklus elején megvette egy Tóthhoz közeli cég, és ma a közmédia szerkesztési elveit követve tökéletesen egyoldalúan mutatja  be a kerületi történéseket, ad helyet ,illetve nem ad helyt helyi politikusoknak és minden második héten Tóth Csabával sugároz alákérdezős interjút. A Civilzugló Egyesület 4 év alatt több kérés ellenére sem kapott egyetlen megszólalási lehetőséget sem.

 A rendezvényünk, mint cseppben a tenger mutatta az elmúlt négy év zuglói történéseit.

A lakossági fórumot már a kitalálásakor megpróbálták elgáncsolni, a Civilházat és a Cserepesházat, a két ilyen rendezvényre alkalmas zuglói termet , a fölöttük diszponáló kerületi cégünk, a szocialista vezetés alatt álló  Kft-nk nem akarta odaadni.  Végül,  egy nyílt levél után Szabó Rebeka  alpolgi segített, rendelkezésünkre bocsájtotta a házasságkötő termet, majd péntek dél körül  kéztördelve közölték, hogy a Zuglói Zrt. most tájékoztatta őket, hogy a terem "balesetveszélyes", hét végén dolgoznak benne.  A Zuglói Zrt. is teljesen szoci kézben van...  Még el is hittük volna a hirtelen támadt balesetveszélyt, ha kb. egy évvel ezelőtt nem épp ugyanaz történik, akkor a Civilház került a rendezvényünk előtt fél nappal lezárásra elektromos hiba okán.  Pitiáner húzások.

Ezen előzmények után az új , feleakkora helyszínen kezdett telni a terem, mikor megjelent egyenpiros, "Tóth Csabás" széldzsekiben az MSZP vörös gárdája és elfoglalta terem első felét. Annyira otthon érezte magát a B-közép, hogy az első sor időseknek foglalt székeire is simán leültek, mi több az operatőröknek sem engedték letenni a kamerát. A  sorra érkező lakosok számára nem jutott ülőhely, hetvenéves emberek álldogáltak a teremből kiszorulva. 

lakforum_2018_2304net.jpg

A Vörös gárda akcióban

Odacsődítettek és beöltöztettek minden MSZP-s megfizetettet,  Pelyvát az utolsó tanácselnököt,  (külsős bizottsági tag) hivatali titkárnőket, a DK-s titkosügynök alpolgármestert, Lévai képviselőt és Vékony Csabát, akik ellen az időközin véghez vitt sonkaosztás miatt folyik nyomozás, Felkai és Bitskey képviselőket, Békefi Lászlót,  777 ezret kereső volt átláthatósági biztosunkat,  Tóth parlamenti asszisztenseit, a mindig vörösinges,  migránsokkal, zsidók  elégetésével viccelődő Sógor képviselőt.     Az előző kampányban még aktív Gottinak és a 100 milliós köztartozással eltűnő Sápi Attila képviselőnek feltehetőleg hosszabb ideig máshol lesz elfoglaltsága. Ebből is látni, bár rövid ideig megéri, hosszabb távon nem veszélytelen a Tóthdzsekit senkinek sem magára öltenie.

Miután kiderült, hogy Jelen Tamás a fideszesek központi utasítását követve nem lesz jelen, (ez megjósolható volt) Tóth Csaba az MSZP - PÁRBESZÉD jelöltje nem volt hajlandó a PÁRBESZÉDRE.  (Megjegyzendő, 2014-ben Karácsony Gergely mint a baloldal közös polgármester jelöltje szintén eljött, majd szintén távozott, nem ereszkedvén  Párbeszédbe a többi jelölttel)

Tóth személyeskedve engem kezdett szidni, hogy mi becsaptuk őt, ő neki nincs vitája a teremben ülőkkel, itt mindenki kormányváltást akar, és ők mennek vissza kampányolni. (Ehhez képest csupán a sarki sörözőig jutottak el)  A B-közép ezután látványosan kivonult, helyüket az eddig kiszorított lakosok foglalták el. 

lak_forum_2018jpgnet.jpg A  röhigcsélő banda, a Tóthtal dekorált veteránok és  buszuk  fél órán át állta el a bejáratot, akadályozva, zaklatva a később érkező lakosokat. Gratulálok.

 A lakosok fel voltak háborodva mind a stíluson, mind a kivonuláson.

 -  Mi Önt jöttünk el meghallgatni, azt terveztük, hogy Önre szavazunk. Most nem tisztel meg bennünket azzal, annyiba sem vesz minket, a száz önre kíváncsi zuglói lakost, hogy itt marad?

Bizony, a terem tele volt olyanokkal akik eddig épp azt fontolgatták, mint a legesélyesebb baloldali jelöltre rá fognak szavazni, Tóth  ezzel az arrogáns, kocsmai viselkedéssel sok száz szavazatot vesztett.

A többi jelölt izgalmas beszélgetést, vitát folytatott a lakossággal együtt. sok egyéb mellett azt a következtetést vonták le, hogy sajnos Zuglóban a fideszes és az "Összefogás" jelöltje semmivel se különb egymásnál.. Épp úgy, a lakosokat hülyének nézve, ugyanolyan stílusban, ugyanolyan maffia módszerekkel, meggazdagodási céllal kormányozza  a "baloldal" a  Zuglót, ahogy a Fidesz az országot. sőt, Zuglóban ezt kéz a kézben teszik. 

Én  hasonló következtetésre jutottam, mint a teremben maradt lakosok és késöbb a véleményüket a neten elmondók:   Ezután  a jelenet után nem szavazok a "Változás szövetségére", ugyanis a kerületbe nem hozták el a változást, sőt, durvábban, aljasabban vezetik, fosztogatják Zuglót, mint elődeik.

Ki kell mondani, a zuglói baloldal, a Tóth Csaba vezette MSZP-s csapat  négy év alatt bebizonyította: kicsiben, Zuglóban épp azt műveli, mint  Orbán és a Fidesz az országgal: erőszakosan, a saját köreinek érdekeit nézve, maffia módszerekkel uralja kerület közpénzeit, politikai hatalmát.

Nekünk, a Civilzugló Egyesületben plusz okunk is van  arra, hogy ne támogassuk őket: 2014. tavaszán mellé álltunk, komoly kampánnyal, nyilvános kiállással, tucatnyi szavazóköri delegálttal támogattuk Tóthot, a baloldalt. 

DSC_0493[2].jpg

Tán nem túlzok, ha azt mondom, feltehetőleg az Egyesületünk szimpatizánsai adhatták azt plusz ezerpárszáz szavazót, ami Tóth Csaba győzeleméhez, parlamenti székéhez kellett - na meg az a négy évnyi kemény, sok konfliktussal, perrel, áldozattal járó képviselői munka, amivel én -  és még véletlenül sem a kerületi MSZP  - bemutattam Papcsák személyét, polgármesteri tevékenységét. 

A Tóth-Karácsony kombó hálából alig pár hónappal később a legaljasabb eszközökkel kampányolt ellenünk, majd az elmúlt négy évben és az időközi választáson a legkülönfélébb  - a fidesz PR gépezetét megszégyenítő gonosz  fantáziával  - eszközökben nem válogatva,   próbálta a Civilzugló Egyesületet tönkre tenni, lejáratni, megfélemlíteni.

2014 ősze. Török Zsolti  az MSZP videó hamisításba belebukott szóvivője egy felfújt, megvert babával provokálja a jelöltjeinket az önkormányzati választásokon. Munkájáért jutalmul kisvártatva állást kapott az önkormányzati cégben.

Mégis, jómagam és sokan gondolkodtak tagjaink, szimpatizánsaink közül azon, hogy az ország érdekét, magasabb szempontot nézve eltekintünk a kerületi MSZP működésétől, Tóth viselt dolgaitól és rá szavazunk.  E legújabb tettével segített nekünk a lelkiismereti dilemmát feloldanunk.

Én nem csak a "legesélyesebb", de kizárólag az  emberileg ALKALMAS, HITELES, KORREKT személyre vagyok hajlandó szavazni. Ha az MSZP nem ilyen jelöltet indít az az ő felelősségük.

Egyéni szavazatom tehát a Momentumé, míg listán az Együtt-re fogok szavazni. Zugló alsórákosi részén pedig Vajda Zoltán egyedüli baloldali jelöltet támogatom - és minden kerületit erre buzdítok.

A bourbon módra semmit nem tanuló  MSZP-vel és az elvtelen, pár képviselői helyért a szövetségesét eláruló, a lassan kimúló MSZP-t felemelő, ezzel stratégiai politikai bűnt elkövető Párbeszéddel ellentétben mind a MOMENTUM mind az EGYÜTT letett valamit az elmúlt négy évben az asztalra: a Momentum a sikeres olimpiai népszavazást, míg az Együtt a kérlelhetetlen ellenzéki munkát, e tevékenységeikkel mindkét csapat sokat tett a Fidesz bukásáért. 

 Mindkét pártra szükség van a parlamentben, mint ahogy a Fidesz leváltásához az ő kétszer 5%-ukra is.

komment

Címkék: Karácsony Gergely Együtt képviselő-jelöltek Jelen Tamás Tóth Csaba MSZP Victora Zsolt Szűcs Attila Momentum BartaJános LMP Szentpáli Kolos Munkáspárt Szávay István Jobbik

süti beállítások módosítása