HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság nem támogatta az ingatlan eladásokat

2018.10.17. 13:15 varnai

Tegnap tartottuk a TKB ülést. Tudni kell, a legtöbb napirendi pontban a bizottságok véleménye nem perdöntő, a képviselő-testületi ülésen simán megszavaznak valamit a képviselők, amit bizottságon előző nap még elutasítottak.
Ennek legeklatánsabb példái az a több költségvetés esetén előforduló cinizmus (politikai zsarolósdi), hogy minden bizottság, mindkét nagy frakció leszavazta a költségvetést, majd ugyanezen képviselők minden módosítás nélkül megszavazták azt a testületin. Az 50 millió alatti vagyonügyek, így a lakás és bolthelyiség eladások, bérbeadások viszont kizárólagos TKB hatáskör.
A bizottsági ülésen nem jelent meg a volt Jobbikos képviselő, vitéz Markó Elemér. Ő az elmúlt négy évben  legtöbbször -  döntő -  szavazatával támogatta a fura közbeszerzéseket, lakás eladásokat. 
A legfontosabb napirendek az ingatlan eladások voltak.  Hozzávetőleg 2 milliárdnyi telket akarnak eladni, Zugló kb. összes megmaradt nagyobb telkét.
Lásd blogban részletesen:
Hajdú alpolgármester ismét előterjesztette az összes, előző testületin egszer már elutasított eladást, az Angol , az Egressy, a Telepes utcai nagy, potenciálisan 400 körüli  lakás megépítését lehetővé tevő telek eladásokat.
Újra, immár harmadszor hozzák be a Szobránc utca Egressy sarki közért eladását, melyet valamiért nagyon erőltetnek. Véleményem szerint kiadott, azaz folyamatosan pénzt hozó tulajdont nem szabad eladni egyszeri bevételért. Ez a kifárasztósdi elég unalmas.
A legfurább egy friss előterjesztés volt, az Öv utca 5 alatti 5750 nm-es telkünk, amit 21 ezer forintos négyzetméter áron kívántak eladni.
Viszonyításképp, egy másik napirendi pontban egy telekrendezés során egy önmagában nem használható 179 m2-es földdarab eladásakor négyzetméterenként 60.000 ft-os árat becsültek az értékbecslők.
Mindezeket az eladások nem mentek át, az  a Civilzuglós, LMP-s és a fidesz NEM illetve tartózkodó szavazatainak okán. Ettől még holnap a testületin simán átmehetnek.
Támogattam viszont a   Thököly 178.  és a Nagy Lajos királyné 144. alatti házak, telkek értékesítését, ezek az évtizede üresen álló volt védőnői házacska (micsoda luxus lepusztulni hagyni) és a King gyroszos éttermecske telkei és a melletük álló épület.
Meghökkentő módon ebben van egy 146 nm-es !!!! összkomfortos önkormányzati lakás SZOCIÁLIS lakbérrel kiadva. 
Nem ment át a 6.  Erzsébet 5-7. alatti üzlethelyiség eladása. Vegyék ki bérbe.
Nem ment át a 11-es, a Mogyoródi utca 32. alatti nagy ipari telek településrendezési szerződése, itt 30 millió forintnyi, saját telken épített sétányért, játszóterecskéért cserébe kétszer akkora beépítést engednénk. A telekre egy Shop stop tipusú  üzletházat, több új épületet terveznek.  A beépítettség mértéke a jelenlegi 25%-ról 60%-ra, . a zöldterület 50%-ról 20%ra, a terepszint alatti beépítettség 50%-ról 80%-ra, a szintterületi mutató 1.0-ról 2.0-re változhatna. Ez jelentős értékaránytalanság, közterületen semmiféle dolgot nem építene a cég.
Érdekes a Cserei utcai két telkünk 7-9. és 11.  eladásának sorsa,  ezeknek az eladását én is támogattam, fontos, hogy a területen folytatódjon a tömbrehabilitáció. Csakhogy a pályázatra csupán egy jelentkező akadt, a szomszédban építkező cég, amely nyolc, majd 2019. végére elkészülő lakást adna -  660 ezer forintos nm. áron. Nem támogattam, igencsak előnytelen, bizonytalan és mutyiszagú a dolog -  nem is ment át. Kérdésként felmerült mi történik, ha leáll az építkezés, nem készül el időben a lakások, de eközben már lndul az építkezés a hozomra odaadott telken? Mit kezdünk a drága lakásokkal, bérbe adjuk, netán eladjuk azokat?
14. napirendi pontként a BVSC TAO pénzből röplabda pályát építene a Szt István gimibe és csarnokot az ÁLmos gimi Kántorné sétány  alatti ált iskolás részébe. A fizetendő önrészünk jelentős, huszonmilliós a Szt Istvánnál, a másiknál még csak tervezői megbízás van.
18. ként a Zsivora Gyögy emlékművet állítana Hevér György MSZP-s képviselő. A pályázatban mellszobor, 12 milliós költség és négy meghívott szobrász szerepel...  nem ment át.
Épp elég dilettantizusból a ciklusban a Kesjar szobor, míg pénzköltésből a másik három kivitelezés alatt álló szobrunk. 

komment

Csakazértis mindent eladnak

2018.10.16. 10:40 varnai

A 2010 előtti gyakorlatot folytatva most Zugló összes nagyobb, még megmaradt építési telkét eladná a baloldali városvezetés. Az összesen 2,246 milliárd értékben piacra dobni szándékozott telkek eladásával Zugló szinte összes megmaradt nagyobb telkét,  ingatlanvagyonát eladná.

Az  elfogadni szándékozott új építési szabályzat ráadásul hozzávetőleg 30%-al több lakás építését engedélyezné,  azaz több, mint 500 lakás épülhetne, tovább súlyosbítva a kerület túlépítését, a zöld terület csökkenését. 

 UPDATE

Az október 18-i testületi ülésre visszahozták az összes, szeptember 20-án leszavazott telek eladását, és ezeken felül számos egyéb telek, ipari terület  és üzlethelyiség eladását terjesztette elő Hajdú Flórián alpolgármester. A napirend harmada vagyoneladásról szól.

kt_meghivo_2018-10-18-2.jpg

A szeptember 20-i testületi ülésre előterjesztett anyagok három nagyobb és három kisebb telek eladására tettek javaslatot. A nagyobbak eladását megakadályoztuk, de most újra próbálkoznak. Kíváncsi vagyok, vajon kit, mely pártot, frakciót sikerült és mivel "meggyőzniük" azóta.

 Angol utca 55-59. alatti  4392 nm-es  telket, 586 millióért hirdetnék meg. Ide a hatályos szabályozás szerint 118 darab, de az elfogadni szándékozott új szabályozás szerint 170 már  lakás épülhetne.

Képviselő-testületi ülés vitáját ( a 26-tól 32-ig tartó napirendi pontok) igen tanulságos végighallgatni. ITT

Az Egressy út 102-106. alatti telket 834 millióért kínálnák. A 6000 négyzetméterre a hatályos szabályozás szerint 169., míg az új szabályozás szerint már 246 lakás épülhetne.  A kerület még megmaradt  legnagyobb egybefüggő telke a  Telepes utca 82-84-86.  Ide az alacsonyabb szintterületi mutató miatt csak 48 lakás épülhetne, a telket 376 millióért kínálnák.

Eladásra szánták még a Nagy Lajos utca 109. 111. alatti, és a Jávorka Ádám utca 10. alatti telkeket, ezeken szanálásra váró épületeink düledeznek. Az elmúlt évtizedekben önkormányzat rossz gazdaként hagyta ezeket az épületeket lepusztulni. E  kis méretű telkek (4-6-10 lakás építhető rájuk)  eladását én is támogattam, mert mára már tényleg csak a bontás és új épület építése a megoldás. Persze felmerül a kérdés, hogy lehet, hogy más kerületekkel ellentétben Zugló az elmúlt évtizedben képtelen volt felújítani, vagy legalább állagmegóvni  az önkormányzati házait?

Az eladni próbált telkekre iszonyú mennyiségű újabb lakás épülhetne a kerületben. Azaz folytatódik a valaha Pest Rózsadombjának, zöld övezetének hívott Zugló túlépítésének 2010-ig vitt rossz várospolitikája.

Az előző testületi ülésen már megszavazott Cserei utcai két telekkel, melyekre 63 lakás épülhet  - mindösszesen

547 új lakás építését tennénk lehetővé a kerületben.

Eközben a zuglóiak tán a utoljára a kétezres években látott lakásépítési boom-ot tapasztalnak meg, melyet ráadásul semmiféle lényeges infrastruktúra fejlesztés, út, közösségi közlekedés bővítés nem előz meg. 

A Levendula lakópark 440 lakása nemrég készült el, (ennek következménye, pl. a Miskolci sarkán reggelente a dugók és hogy az Ungvár utcai iskolákba nem férnek be a körzetes a gyerekek)

Kétszáz fölötti  lakás épül a Cordia második ütemében, a Paskál területen további  770 lakása alapozása folyik. E lakók autói tovább terhelik majd Zugló Miskolci Mogyoródi  felőli amúgy is közlekedési káoszba süllyedő részét. Emlékezetes, a hatalmas területet még 2002-ben adta el az akkori baloldali vezetés. A rákospatakparti terület, ahogy azt a kerület 1930-as évekbeli fejlesztési tervrajzokon látható,  lett volna Nagyzugló a  rekreációs területe, ahová, közel a hőforrásokhoz, strandhoz egy nagyobb méretű közparkot, játszóteret terveztek.  Most ez kerül végleg beépítésre.

A Bosnyák utcában egy 100 lakásos lakókomplexum alapozását végzik.

Újabb 225 lakást épít a HerminaBau ( a maga szokásos módján) a Csömöri  úti felüljáró mellé, pedig még az előző szabálytalanul épült 600 lakásukat megvevők sem kaptak használatbavételi engedélyt.

Egy nyári, rendkívüli testületi ülésen szavazták meg, hogy a Bosnyák "városközpont", értsd pláza telekre is engedélyeznek lakófunkciót, a tervezett százezer négyzetméter 15%-a lehet lakófunkció, ez 2-300 lakást jelent.  Ezt a kiemelt helyen lévő hatalmas, 6 hektáros telket a rajta a sportkomplexummal és tanuszodával 4 milliárdért adták el 2006-ban. A pénzt pár év alatt felélték, de új tanuszodát, sportközpontot, rendezvénycsarnokot - bár sokszor ígérték -  azóta sem épített az önkormányzat. E nagy projektek mellett több tucatnyi 10-30 lakásos társasház épül a kerületben, pl. az Angol és a Kövér Lajos utcában.

Tehát Zugló területén lévő 68 ezres lakásállomány pár év alatt hozzávetőleg 4000 lakással fog bővülni.

A kerület túlépítése súlyos urbanisztikai, város menedzselési problémákat okoz. Nem csak Zugló zöldövezeti , kertvárosias karaktere vész el. Mert míg a beruházók az építés után lendületből továbbállnak a haszonnal, addig az önkormányzatnak  marad az ellátási kötelezettség:  ránk hárul a beköltözők ellátása, bölcsődei, óvodai, iskolai, orvosi rendelői férőhelyeket  kell építenünk, majd folyamatosan fizetni ezen épületek fenntartását, fizetni az ott dolgozók bérét.

A másik probléma, hogy Zugló úthálózata már most is súlyosan túlterhelt, a lakóparkok újabb ezer autókat öntenek pl. a Mogyoródi útra. A tömegközlekedési viszonylatok zsúfoltak, az elmúlt évtizedben semmiféle fejlesztés nem történt, nem került közlekedési viszonylat a Mogyoródira, a Rónára, a Miskolcira, nem készült el a 4-es metró.

A telkekért remélt egyszeri bevétel  mindösszesen 2.246  milliárd forint lenne. (ebben nincs benne az okt. 18-ra előterjesztett újabb eladások bevétele)  Ezzel az egyszeri vagyonfeléléssel próbálják a hatalmas működési veszteséget, pazarló/korrupt működés által keletkeztetett hiányt betömni. 

A zugló önkormányzat e telkek eladásával a rendszerváltás óta még megmaradt utolsó nagyobb építési telkeit, a törzsvagyon utolsó mozgatható elemeit is eladná. Megjegyzendő, a Tóth-Karácsony féle kerületvezetés egy éve a kerület utolsó részvénypakettjét is, 53 ezer OTP részvényét is eladta, a 450 milliós bevételt betervezték a 2017-es költségvetésbe.

E területek megőrzése nem öncélú. A nagy méretű területek  Zugló jövője, utolsó stratégiai tartalékai, ide lehetne parkot, sport- rendezvénycsarnokot, tanuszodát, játszóteret,  óvodát, bölcsődét, iskolát, színházat, művelődési házat, bármiféle középületet felhúzni.

 

 

komment

Címkék: Karácsony Gergely Tóth Csaba telek eladás vagyon felélés

"Új szintre emelkedett a munka" - az átláthatóság jegyében

2018.10.10. 16:18 varnai

"Az új átláthatósági biztos kinevezésével pedig a polgármester szerint új szintre emelkedhet a munka annak érdekében, hogy Zugló az ország legátláthatóbb kerülete legyen." 

Mondták ezt Vágó Gábor 2017 decemberi kinevezése után.

Mivel az átláthatósági biztos által készített anyagok sehol nem voltak megtalálhatóak a kerület honlapján és a képviselők sem kaptak tájékozatást a biztos munkájáról, továbbá az eltelt háromnegyed év alatt egyetlen testületi, bizottsági ülésen sem jelent meg Vágó ezért az átláthatóság jegyében pár napja kikértem a zuglói polgármesteri hivatalból a biztosunk által mostanáig készített anyagokat. 

 Mint a valóban átláthatóan feltöltött szerződéséből kiderült, Vágó Gábornak havonta anyagokat kell készítenie és ezekért havonta 300-300 ezer forint illeti meg. (Megjegyzendő, az előző átláthatósági biztosunk, dr. Békefi László, csak havi 200 ezret kapott, meg mellette 5-500  ezret , de az MSZP bizalmi embereként a Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottságban külsős tagjaként nyilván nem volt érdekelt a közbeszerzések átláthatóbbá tételében. Békefi úr jelenleg  a zuglói MSZP fedőszervezetének, a CÖF-nek az  Összefogás Zuglóért Egyesületnek az elnöke)

A Vágó Gábor által eddig elkészült anyagokat - korrektül  - ma megküldte a polgármester. Mint kiderült, pár oldal az egész.


vago.jpg

Olvassák figyelemmel. Ha Önök is úgy érzik, hogy az eddig kifizetett 750.000 forint aránytalanul sok ezért a pár oldalért, akkor ezzel az érzéssel nincsenek egyedül.

Ha esetleg Önökben is felmerül a gyanú, hogy ez a megbízás nem volt más, mint egy újabb kommunikációs marketinglufi, "ZUGLÓ A LEGÁTLÁTHATÓBB KERÜLET BLA BLA" egyúttal pedig az éppen munkanélküli volt frakciótárs-haver kisegítése egy kis pénzzel, hát ezzel is egyetértek.

A zuglói adófizetők pénzéből nem csak Vágó részesül. A volt PM-es frakciótársak közül jelenleg ketten dolgoznak a zuglói önkormányzatnál, továbbá hozzávetőleg hat PM-es párttag dolgozik vagy dolgozott a hivatalban, köztük a PM Pártalapítványának ötből két kuratóriumi tagja, de a nagykoalíció tucatnyi  pártkádere és családtagja is haszonélvezője a zuglói NER-nek.

Szomorú, hogy Papcsák tanácsadói szerződései után most Karácsony tanácsadói, kommunikációs, média szerződéseit kell  kikérni és nyilvánosságra hozni.  Ez az adatkikérés folyamatban van és máris több érdekes szerződés akadt. 

Ha az átláthatósági biztos  csekély munkavégzését nem a szimpla lustaság okozza, akkor csak szabotázsra gyanakodhatunk.

Mert a legfeltűnőbb és legárulkodóbb az, hogy az átvilágítási akarat épp az ambiciózus  munkaterv legizgalmasabb részénél a kerületi közbeszerzéseknél, melyek -  Vágó helyesen vette észre,  tényleg egyszereplősek -  és a legátláthatatlanabbul működő, sok százmilliót, sőt milliárdot mozgató cégeink pl.  a Zuglói Városgazdálkodási és Közszolgáltatási Zrt átvilágítása előtt fogyott el, és került abszurd módon a helyükre a legártatlanabb intézményünk, a Szociális Szolgáltató Központ átvilágítása.

Át akarta világítani a közbeszerzéseket és a vagyonkezelőt, vigyétek!

2630232.jpg

Hogy hová tűnt az Átvilágítási biztosunk, és hosszú hónapok óta miért nem dolgozik, hogy miért tért el a saját maga által kitalált menetrendtől, (hogy miért hiányoznak komplett hónapok a munkatervből)  arra nem adott választ a polgármesteri kísérő levél. 

 

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-2.jpg

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-3.jpg

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-4.jpg

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-5.jpg

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-6.jpg

Hogy lett-e bármiféle felelősségre vonás a "semmiben nem felel"  meg tartalmú jelentés után a Piac Kft-nél azt nem tudni.

Ne felejtsük el, ez az a cégünk, melynek élére minden pályáztatás nélkül  szavazták meg jobb és baloldal kéz a kézben  igzgtónak :  Szatmáryné Jahl Angélát,

Szatmáry Kristóf Fideszes zuglói országgyűlési képviselő anyukáját, a BKIK leszerepelt elnökét, ex fideszes fővárosi képviselőt. A cég működése mindmáig teljes titok a képviselő-testület előtt.

A munkatervért és a Piac cég  áttekintéséért másfél havi munkáért alant a teljesítési igazolása:

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-1.jpg

 

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-8.jpg

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-9.jpg

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-10.jpg

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-11.jpg

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-12.jpg

atlathatosagi_biztos_teljesitesek-13.jpg

A fenti  11 számozatlan és dátumozatlan oldal a kilenc hónapos Átláthatósági biztosi munka eredménye.

És a második teljesítés igazolás: atlathatosagi_biztos_teljesitesek-7.jpg

atlathatosagi_biztos_varnai_laszlo_level_2018_10_09.jpg

És végül nézzék meg, hogy miként nyilatkozott Vágó Gábor leendő munkaköréről.

j

komment

Címkék: Vágó Gábor Karácsony Gergely átláthatósági biztos Békefi László

süti beállítások módosítása