HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Zuglói időutazás

2018.09.30. 12:39 varnai

Zugló napi működtetése, fejlesztése körüli viták sok időnket veszik el, de néha érdemes megállni és körülnézni. Mert  a napi csatározások közepette a rohanásban észre sem vesszük,  milyen gyönyörű épületek, értékek vesznek körül minket.

E kincseket, mögöttük lévő élettörténeteket szeretnénk minél több embernek, zuglóinak és nem zuglóinak megmutatni, mert a körülöttünk lévő múlt megismerése vezet a megőrzéshez, és a normális,  a múltat megbecsülő, el nem tipró fejlődéshez, fejlesztésekhez.

A Civilzugló Egyesület mindezek okán évi két helytörténeti sétát rendez, afféle időutazásokat. Tavaly ősszel az Amerikai utat, idén tavasszal pedig a Hermina utat jártuk végig Millisits Máté kalauzolásában. Most szeptemberben pedig a Thököly utat  néztük végig dr. Buza Péter várostörténész vezetésével. Mindhárom teltházas volt.

A sétát a hozzávetőleg ötven érdeklődővel a Domonkosok templománál kezdtük. A Thököly út Zugló első főútjaként  gyönyörű villákkal, a gazdagodó pesti polgárság, kereskedők, iparosok lakóházaival, bérvilláival van tele. Budapest fénykorában épült, lakott itt Karinthy Frigyes, a történelem végigjárta, elegáns palotáinak tulajdonosai eltűntek,  pincéjében embereket vertek agyon és bújtattak, villáit államosították, szétdarabolták, mára forgalmas, füstös főúttá vált, stukkóit, szobrait befüstölik, szétrázzák a buszkonvojok. A mi feladatunk lenne, hogy megőrizzük, rendbe tegyük.

templom1227net.jpg

A Herminamező Polgári Köre - alapítva 1990 (azaz ők már akkor polgári kör voltak a szó eredeti, jó értelmében, amikor a fidesz még nem vágyott politikai termékként használni a polgár szót) hosszú kitartó munkával gyűjtik Zugló helytörténeti emlékeit, és szerkesztették Zugló Lexikonná az anyagot. Rendeztek belőlük kiállításokat is, míg el nem vették tőlük a Kassai téri kiállítóhelyüket. Ma a zuglói helytörténeti gyűjtemény valahol dobozokban hever, régóta javaslom, hogy biztosítsunk számára egy állandó kiállítóhelyet, mint azt számos kerület és város teszi. 

A Herminamező Polgári köre hosszú munkával elérte, hogy a zuglói önkormányzat évente kirakja az általuk szerkesztett, megtervezett táblákat.  Immár majd 80 tábla olvasható a Hermina úton, az Amerikai úton és pár hete a Thököly út Cházár András utca közötti területen, rangos épületeket vagy jeles itt lakó személyeket, mesés életutakat bemutatva.

tablak_1232net.jpg

Ilyen volt építésekor. 

foisi_1230.jpg

És szerencsére ilyen ma is.

valaha_8686_1.jpg

A Thököly út gyönyörű platánjaiból sajnos mára hírmondó is alig maradt. Tavaly a kérésemre a Főkert egy csomó fát pótolt, de valamilyen megmagyarázhatatlan okból japán akácokat ültettek, melyek hatalmas mennyiségű büdös, rohadó terméssel borítják be a környéküket.

A mellékutcákba is benéztünk. A Zichy Géza utca 10. szám alatt áll László Fülöp "lovagvár" műterme, mely még romosan is impozáns. Az állagmegóvási kötelezettséget törvény írja elő a tulajdonosok számára. Érvényesítenünk kellene, csakhogy ehhez először jó példával kéne élen járnunk, de mind az állam, mind a zuglói önkormányzat által birtokolt számos műemlék pusztul évtizedek óta. 

Ilyen most, pedig az épületben nem szegények laknak, a zuglói, istvánmezei, herminamezei lakások hatalmas értéket jelentenek.

zichy_1238net.jpg

És ilyen volt újkorában.

budapest-xiv-kerulet-laszlo-fulop-lovagvara-.jpg

helytorteneti_1239net.jpg

És egy másik romos villa, melynek majd felét az önkormányzat birtokolja, a 140 nm-es lakás kibelezve két évtizede üresen áll. 

tabla_1253net.jpg

Sétáljanak egyet erre, mifelénk a szép őszi időben!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr3214272441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.