HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Amikor a "zöld " polgármester megtorpedózza a faültetési programot

2018.09.26. 08:45 varnai

Mára mindennapi gyakorlattá vált a zuglói önkormányzatban, hogy az óvodás szintű politikai keresztbetevősdi a legpolitikamentesebb  kezdeményezéseket is elgáncsolja - például egy óvodai faültetési programot.

A szeptemberi ülésen több százmilliós telekeladás mellett egy kisértékű, 8 milliós, de szimbolikus napirendi pontot tárgyaltunk. 

A zuglói általános iskolások, középiskolások, óvodások bevonása a zuglói faültetésbe, ezáltal környezettudatos és lokálpatrióta nevelésük elősegítése

 

című napirendet, melyet környezetvédelmi tanácsnokként jegyeztem. A programot 2016-ban kezdtük, nem volt egyszerű, húzták, szabotálták ameddig lehetett, a gyerekeket is igyekeztek kihagyni,  de végülis több, mint 100 fát ültettünk el a huszonegynéhány óvoda udvarán és a közvetlen környékükön. 

faultetes_heminka_1.jpg

Faültetés a Herinka óvodában. A gyerekek ültetnek, nem a politikusok. Tán épp ez a baj.

 

Idén ezt a programot folytattuk volna, belevéve az önkormányzati tulajdonú tucatnyi kerületi iskolánkat is, melyeket tavaly kihagytak.

Meghökkentő módon azonban amikor a testületi ülésen ehhez a napirendi ponthoz értünk, Hajdú Flórián MSZP-s alpolgármester az előterjesztés napirendről levételét kérte. Ilyenkor vita nékül szavaz  testület, tehát érdemben nem is lehet megvédeni, kritizálni, netán módosítani az előterjesztést. 

A  levételről szavazás az alábbiak szerint alakult:

faszavazas.jpg

 

Az IGEN szavazatok a napirendről LEVÉTEL támogatását jelentik.

Az Zuglóban már senkit nem ér meglepetésként, hogy a kerület még meglévő, egyre fogyatkozó zöldterületein az MSZP fák helyett monstrum épületeket (plázákat, lakótornyokat) akar látni, és fák ültetése csak kampánycéllal, önmagukat mutogatva történhet.

toth_fat-ultet.jpgTóth Csaba országgyűlési képviselő és Hajdú Flórián alpolgármester fát ültet az eltűnt képviselőjük pótlására kiírt választási kampány során.  Hajdú most levetette napirendről az óvodai, iskolai faültetési programot.

Azt tapasztalatból tudjuk, hogy a Fidesz frakció a nagy értékű közbe(n)szerzések áttolásakor, (HUNGAST, útfelújíítások, zöldterület fenntartás, parkolás, Pilangó park átépítése), sőt Liget beépítés ügyben is kisegtik egymást, és néhányan ha szükséges (Bosnyák téri telek-pláza kötbér elengedése) akár kiszavaznak a frakcióból. 

Az mégis váratlanul ért, hogy a magát zöldpártinak mondó Párbeszédes polgármester, Karácsony Gergely mára odáig jutott Tóth-tal a párbeszédben-megalkuvásban, hogy egy faültetési program kinyírásáról szavaz. Bravó. Ha már nincs otthon tükör szívesen adok kölcsön egyet.

komment

Címkék: óvoda faültetés karácsony gergely Zugló Tóth Csaba országgyűlési képviselő

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr5914262089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kánikula 2018.09.27. 10:01:42

Hhaha.. van vidéki kisváros is ahol a "Zöld Város" program keretében kivágták a város közepén lévő park fáit, feldurták a zöldterületet majd le díszkövezték. A maradék zöld területen pedig parkolókat létesítenek.

Ha Zöld Város-t így képzelik el ott komoly gondok vannak.

Attilajukkaja 2018.09.27. 12:01:14

"a kerület még meglévő, egyre fogyatkozó zöldterületein az MSZP fák helyett monstrum épületeket (plázákat, lakótornyokat) akar látni"
A kormány meg új keletű múzeumokat, látogatócentrumokat, stb.
A kérdésem az lenne, hogy miért szavazott az ovis faültetés ellen ennyire sok képviselő (Fideszesek is)? A posztban nem találom az indokokat. Lehet, hogy van rá valami racionális magyarázat, amit a posztoló kihagyott a cikkéből?

varnai 2018.09.27. 13:30:54

@Attilajukkaja: Hajdú alpolgi aazl indokolta, hogy az előterjesztés "szó szerint" megegyezett 2016-ossal. Jórészt igen, hisz azt a programot vittük volna tovább, ismételtük meg, de belevonva az iskolákat, amiket kihagytak. Ez szerepelt is az új előterjesztésben. A levétel oka valójában az volt, hogy az ülésen nem támogattam sem az irreálisan olcsón eladni szándékozott bérleményt (ennek is szó szerint megegyezett a szövege azzal, amit a polgármester egyszer már mgétózott) illetve én sem támogattam a kerület utolsó éptési telkeit eladni szándékozó előterjesztését. A 26 napirendi ponttól érdemes követni a vitát: onkormanyzati.tv/bp14/2018_szeptember_20

Kánikula 2018.09.27. 13:34:30

@Gazz: Nem, de akkor ez máshol bevett szokás ha jól gondolom. Zöld=térkő

Attilajukkaja 2018.09.27. 13:41:54

@varnai:
Köszönöm a választ!

"A levétel oka valójában az volt, hogy az ülésen nem támogattam sem az irreálisan olcsón eladni szándékozott bérleményt (ennek is szó szerint megegyezett a szövege azzal, amit a polgármester egyszer már mgétózott) illetve én sem támogattam a kerület utolsó éptési telkeit eladni szándékozó előterjesztését."
Ha jól értem, akkor ezeken az önkormányzati üléseken valami személyes adok-kapok játék zajlik, nem pedig a kerület érdekét nézik a képviselők. Ha te nem támogatod az én javaslatomat, akkor én sem fogom a tiédet. Ez nagyon szomorú képet fest az önkormányzati munkáról!
A vita itt nyilván nem a pártok között zajlik, hiszen akkor a Fideszesek sem szavazták volna le az előterjesztést.

"A 26 napirendi ponttól érdemes követni a vitát: onkormanyzati.tv/bp14/2018_szeptember_20"
Meglesz! Még egyszer köszi!

varnai 2018.09.27. 22:35:15

@Attilajukkaja:
Azt hogy két fideszes miért szavazott így, nem tudom. A szocik bosszúból, meg is mondták. Szokták így zsarolni a koalíciós partnereiket is ,pl. Szabó Rebeka hajléktalan elhelyezéses alapítványi lakásos előterjesztéseit szavazzák le.

A telek eladások 1,9 milliárd értékűek, a kerület vagyonának elkótyavetyélése folyik.

Magam részéről azt gondolom, a faültetés program a kerület érdeke, míg a telek eladás meg kifejezetten nem az, és a kettőt nem vagyok hajlandó összekötni.

OkoskaTo:rp 2018.10.02. 14:07:00

Két kérdésem lenne:
1. Várnai miért nem vett részt a szavazáson, hogy egy NEM szavazattal védje meg beterjesztését?
2. A sok tartózkodó miért volt ilyen tartózkodó?

Megjegyzés:
Vegyük észre, hogy mely fideszesek szavaztak együtt az MSZP-vel... (akik amúgy hárman vannak, nem ketten) Nyilván szimbolikus elsősorban Rozgonyi, másodsorban Gyügyei nagykoalíciózása. Karácsony meg ugye már az országgyűlési választásokon is oda tartozott, ahová való.
süti beállítások módosítása