HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

30-as övezet kialakítását kezdeményezzük

2017.02.18. 19:28 varnai

A környékbeliek kérését felkarolva - ha már egyszer  egy éve nincs a körzetnek  képviselője -  30 kilométer/órás forgalom csillapított övezet kiépítését kezdeményeztem a Kerepesi út - Hungária körút - Mogyoródi út  - Francia út által határolt területre.

Ezzel párhuzamosan, tekintettel a folyamatos baleseti helyzetekre és a sarki óvoda és Csanády iskola közelségére, gyalogátkelőhely létesítését kezdeményezzük a Tábornok utca Őrnagy utca sarkán. A Civilzugló Egyesület, hogy az előterjesztésünket alátámassza aláírásgyűjtésbe kezdett. Remélem a csütörtöki testületi ülésen frakcióktól függetlenül minden képviselő támogatja az előterjesztésünket -  mint ahogy eddig minden ilyen 30-as övezet kialakításánál egyhangúlag ezt tettük. 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Várnai László

Önkormányzati képviselő                                                                 

Nyilvános ülésen tárgyalandó! 

Képviselő-testület

  1. február 23-i ülésére

 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Tárgy:           

Budapest, XIV. kerület Kerepesi út – Francia út – Mogyoródi út – Hungária körút által határolt területen korlátozott sebességű övezet kialakítása.

  1. Előzmények

 

A Kerepesi út – Francia út – Mogyoródi út – Hungária körút által határolt terület az elmúlt évtizedben egyre forgalmasabbá vált. Nem csak az ott lakók birtokolnak egyre több gépjárművet, de a terület utcái a közeli metró megálló miatt P+R-ként szolgálnak. A sarkon most épülő irodaház még fokozni fogja a gépjármű forgalmat.

A környéken a Csanády Általános Iskola és a Meseház Óvoda megközelítése is egyre nehezebb a szülők és az önállóan közlekedő gyerekek számára, egyre több a balesetveszélyes szituáció.

Előterjesztésem célja, hogy időben megelőzzük, mielőtt egy súlyosabb baleset, gyalogos gázolás bekövetkezik.

 

A 30 km/h korlátozott sebességű övezetek létesítésére kerületünkben folyamatos lakossági igény van. Az elmúlt években több lakossági aláírásgyűjtő kezdeményezés is indult ennek érdekében. A Civilzugló Egyesület érzékelve a környéken lakók igényét, felkarolva kezdeményezésüket január elején kezdett aláírásgyűjtésbe, mely szemmel láthatóan széleskörű lakossági támogatásra talált.

  1. Vélemények

 

Az övezet forgalomszabályozásának célja, hogy a lakosságot érintő környezeti hatások mérséklődjenek, a forgalom kiszoruljon a területekről. A forgalomcsillapítás eszközeivel a megmaradó forgalmat visszafogott, lassú haladásra lehet kényszeríteni, ily módon elérve azt, hogy a térség vonzó, biztonságos közterületté váljon.

 

A korlátozott sebességű övezet kialakítását tartalmazó terv még nem készült el. A tervezés az eddigi tapasztalatok és hasonló nagyságrendű munkák alapján nettó1,5 millió Ft-ra becsülhető.

Kérem a Képviselő-testületet, támogassa Kerepesi út – Francia út – Mogyoródi út – Hungária körút  által határolt terület korlátozott sebességű övezetté történő nyilvánítását és ennek keretén belül a Tábornok utca Őrnagy utca kereszteződésében gyalogos átkelőhely kialakítását.

III. Bizottsági vélemények

Az előterjesztést a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság és a Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottság tárgyalja, a bizottsági véleményeket a Bizottság elnökei a Képviselő-testület ülésén ismertetik.

  1. Döntési javaslat

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete

……../2017. (    ) Öh. számú

határozata

a Budapest, XIV. kerület Kerepesi út- Francia út – Mogyoródi út – Hungária krt  által határolt területen korlátozott sebességű övezet megvalósításáról

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete támogatja a Kerepesi út – Francia út – Mogyoródi út – Hungária krt. által határolt terület korlátozott sebességű övezetté történő nyilvánítását és felkéri a polgármestert a tervezési munkálatok elindításához szükséges intézkedésre és a megvalósításhoz szükséges forrást tervezze be a 2017-es költségvetésbe.

Határidő:             azonnal

Felelős:                 Polgármester (Gazdasági Osztály, Kerületi Főmérnökség)

 

 

A határozathozatal Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 47. § (1) – (2) bekezdés alapján egyszerű szótöbbséget igényel.

Budapest, 2016. október

Várnai László

 önkormányzati képviselő

Civilzugló Egyesület

Szólj hozzá!

Címkék: gyalogátkelőhely 30-kilométer/órás forgalom csillapított övezet Tábornok utca Őrnagy utca utász utca Csanády általános iskola Meseház óvoda zászlós utca

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr5912271320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.