HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Faátültetés = méregdrága fakivágás

2016.12.14. 10:55 varnai

Kimegyünk, tiltakozunk, hátráltatjuk a munkát, ideig-óráig megvédjük a fákat, feljelentenek, megbírságolnak minket,   - épp csak a lényegről, a Ligetbe kerülő épületekről nem beszélünk.

A Városliget Ztr. tegnap nekiállt átültetni a MAGYAR ZENE HÁZA területére eső fákat. Méregdrágán, német céggel, hatalmas géppel fogtak neki egy teljesen felesleges, de rengeteg konfliktust hozó munkának.

15492348_1305246232850997_558864884168949581_n.jpg

Amit faátültetésről dióhéjban tudni kell. :

  1. Írtó drága mulatság, pár fa átültetése is sok tízmilliónyi költség.
  2. A25 centisnél vastagabb törzsű fák sikeres átültetése szinte lehetetlen, az életben maradásuk esélye minimális.
  3. Az átültetett fák többsége az a gyökérzet nagy részének elvesztése és az erősen visszavágott korona miatt évekig csak vegetál, küzd az életben maradásért.
  4. Hosszabb távon az átültetett fáknak csak a fele marad életben. 

A Ligetvédők, a Civilzugló Egyesület tagjai a profi riadólánc hívására egyből megjelentek, délre már 40-50 aktivista fagyoskodott a helyszínen. A borítékolható konfliktust biztosítandó felsorakozott kb. három tucat készenlétis rendőr is, kamerás autók, sok millió forintnyi ember és munkaóra elpazarlása mindkét részről.

Délután elkezdődött a faátültetés, az aktivisták bejutottak a területre és több fa átültetését megakadályozták. Többet nem sikerült. Sokukat feltehetőleg feljelentik, vagy 50-100 ezer forintos szabálysértési bírságot kapnak. Elismerésem a kitartásukért, bátorságukért, rendíthetetlenségükért. Ma folytatódik az átültetés és vele a gerillaháború.

A csata egyenlőtlen, pénz, paripa, fegyver az ő oldalukon. A Városliget Zrt. közpénzből, az adónkból jól fizetett emberei, milliárdos büdzséje, munkaidőben dolgozása áll, közpénzből fizetett kampány hazudozása, százezres éldányban terített hazugságai állnak szemben az aktivisták munkából, családtól elvett idejével, összedobott tízezer forintokkal.. Őket segíti a rendőrség, veszi el az aktivisták kedvét, lehetetleníti őket el anyagilag a kiszabott százezres bírság, a kriminalizálásuk. Lassan elfogynak, elkedvetlenednek, csak a kemény mag marad, hisz ki szereti ha minusz fokokban rendőrök vezetik el, büntetik meg mindenféle tárgyalás nélkül?

Amiről azóta sem sikerül a kormánnyal, a Városliget Zrt-vel, Baánnal, Persányi úrral érdemben beszélni az alapkérdésről: szükség van-e a Városligetben Múzeum negyedre, 100.000m2-nyi új épületre, és ha igen mekkorákra, és milyen funkciójukra?

  1. Kell-e Budapestnek Magyar Zene Háza, és ha igen, akkor ennek a Városliget belsejében kell-e lennie.
  2. Szükség van-e Új Nemzeti Galériára, (miért nem jó a jelenleg a Várban lévő), és ha kell Új Nemzeti Galéria, akkor ennek a Liget kellős közepén kell-e lennie? Nagyobb lesz-e ezáltal az intézmény  látogatottsága?
  3. Alkalmas-e korszerű, XXI. századi Közlekedési Múzeumnak egy eklektikus, tornyos múlt század eleji épület újraépítése, és nem lenne-e alkalmasabb, ésszerűbb, olcsóbb egy sok szabad területtel rendelkező, bővítésre sokáig alkalmas helyen (pl. a Rákosrendezőn a Füsti-vel összevonva)  új, tágas csarnokokat építeni?
  4. Ésszerű-e a zöldterület rovására egy közparkban építkezni, miközben annyi rozsdazóna áll évtizedek óta üresen Budapesten?
  5. Illik-e ennyire semmibe venni a budapestiek akaratát, akik mind közvélemény kutatások során, mind 24.000 aláírással, mind több demonstrációval világosan kinyilvánították az akaratukat: nem akarnak új épületeket a Városligetbe.

 

 

1 komment

Címkék: Városliget múzeum negyed Persányi Miklós Baán László városliget zrt Ligetvédők

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr6912046879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

öreg baka nem rakéta 2016.12.15. 00:26:29

Szerintem a liget felújítása elképzelhető csak a zöldfelület megújításával, a nem odavaló épületek lebontásával, nem új épületek odaépítésével. Ott van a nyugati mögötti terület, ami jelenleg parkoló. Miért nem oda, illetve más, használaton kívüli területre történik az új építése.
Állunk-e úgy anyagilag, hogy erre most van szükség? A kórházak, eü, oktatás romokban, akkor nem erre kellene költeni. Nem a megújítás a baj, hanem a sok pénz értelmetlen kidobása.
Erőfitogtatás? Úgy tűnik.