HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Rendbe teszik a Thököly úti fasort!

2016.11.01. 21:57 varnai

Ha minden kérésem ilyen gyorsan teljesülne!

Október elején mint Zugló környezetvédelmi tanácsnoka sok-sok fotóval illusztrált levelet írtam a Főkert Zrt-nek, kérve, hogy ültessék vissza a Thököly útról évek óta hiányzó, több mint negyven kivágott fát.  Pár nap múlva pozitív válasz jött a cégtől, és tegnap már frissen ásott gödrök jelezték, hogy nem a levegőbe beszélnek.

 

Feladó: László Várnai <varnai.laszlo14@gmail.com>
Dátum: 2016. október 11. 11:08
Tárgy: Thököly úti fapótlás kérése
Címzett: vezig@fokert.hu


Tisztelt Szabó József igazgató úr,

Mint a Városliget fórumon beszélgetésünkkor  említettem Önnek, a Ligethez közei Thököly úton ijesztően sok fa hiányzik a valaha gyönyörű platánokkal szegélyezett főútról.

Mint Zugló Környezetvédelmi tanácsnoka, képviselője (és születésem óta zuglói lakos) elszomorít, hogy a kerület e valaha árnyas  és reprezentatív főútja, fasora milyen siralmas állapotban van. A fasor az évtizedek alatt lassanként jóformán eltűnt. A legbrutálisabb közelmúltbéli eset, hogy a Thököly út Hungária sarkon egy gyönyörű nagy fát két méteres magasságban egyszerűen elvágtak. Mit remélnek ilyenkor, hogy majd kihajt?
A fasor pótlásának, rendbetételének eddig ésszerű akadálya lehetett a 4-es metró tervezett építése, majd a tervezett villamos vonal. A fővárosi közgyűlés nemrég mindkettőről lemondott, úgyhogy elhárult az akadály a fasor rendbetétele elől.

A Thököly út Dózsa György út és Hungária körút közötti rövid szakaszán 28  fahelyet számoltunk, melyekből vagy teljesen hiányzik a fa, vagy tőben kivágott kisméretű törzscsonk található bennük. E mellett van kb. még számos járdaszakasz, kb. két tucatnyi hely, ahol valaha lehetett fa, de  mára már a fahelyet is leaszfaltozták, vagy olyan széles járdaszakasz, ahol bőven lehetne fát ültetni és illene is oda fa. Mindösszesen tehát kb. hatvan fa elültetését kérjük.

Örülnénk, ha a régi  platánfasort rekonstruálnánk, tehát ezzel a fafajtával oldanák meg még most ősszel a pótlást.

Mint Zuglóban ismert és beágyazott civil egyesület azt is meg tudjuk oldani, hogy az érintett házak lakói, akik elé újra fa kerül magukénak érezzék, gondozzák, locsolják a facsemetéket.

Csatolom a fahelyekről és lehetséges fahelyekről készült képeket. A kép címének első két száma a házszámot jelöli.
Végül csatolok egy képet milyen szép, amikor egy a régi platánsorból megmaradt példány és a régi villa a  Thököly út századfordulós arcát mutatja.

Válaszát várva,

Tisztelettel,

Várnai László
Zugló környezetvédelmi tanácsnoka,
önkormányzati képviselő
A Hungária körút sarkán meredező csonkot pár napja tőben kivágták, remélem a helyére hamarosan facsemete kerül.
th95_8703.jpg
th96_8689.jpg
templomelott_8644_1.jpg
Hiányzó fák a  templom előtt a Cházár András utca sarkánál. A töredezett, balesetveszélyes járdát  érdemes lenne a templomhoz illő díszkőre cserélni, pár pad is praktikus lenne.
th89_8700.jpg
A Hermina út sarka, nemrégiben még több nagy platánfa adott itt árnyékot.
th47_8658.jpg
A Thököly 47 előtt két nemrégiben ültetett fa tűnt el, helyükön már frissen ásott gödör van.
Íme a Főkert október 28-i válasza:

Várnai László                                                                                                   Iktatószám: 4503/2016

Zugló környezetvédelmi tanácsnoka,                                                  Ügyintéző: Nagy István / J.E.
önkormányzati képviselő úr

részére

 


Tisztelt Várnai László Úr!

 

  1. október 11-én elektronikus úton érkezett, Thököly úton fapótlások kérése tárgykörben küldött levelét köszönettel megkaptuk.

Társaságunk 2016. év őszén összesen 43 db Japánakác ültetését tervezte be a XIV. kerület, Thököly útra (23 db-ot a Dózsa György út – Hungária körút közötti szakaszra és 20 db fát a Szitakötő út – Bosnyák tér közötti szakaszra).

 

Külön örömmel tölt el bennünket, hogy a zuglói lakosok hajlandóak lennének az eléjük ültetett fák gondozási munkáiban tevőlegesen is részt venni.  Biztosak vagyunk ennek a kezdeményezésnek a sikerében, mivel az őszi időszakra betervezett 43 db fából 27 db-ot eleve lakossági kérésre fogunk beültetni, mely kezdeményezés jól mutatja a lakók zöldfelület iránti elkötelezettségét.  

 

Engedje meg, hogy tájékoztassam, hogy a levelében írt Thököly út – Hungária körút sarkán kivágott fa egy teljesen kiszáradt bálványfa volt, melyet a kollégák veszélytelenítés okán vágtak vissza két méter magasságban az őszi faültetési munkák megkezdéséig. A tuskó eltávolítását követően erre a helyszínre is ültetni fogunk egy facsemetét.

 

A jelzett fasorban a fafaj-csere növény-egészségügyi szempontok miatt évekkel ezelőtt megkezdődött. A platánállományon apiognomóniás fertőzés (Apiognonomia veneta) figyelhető meg, ami vessző- és ágelhalást okoz. A fafaj-cserét többek között az indokolja, hogy a már fertőzött, idősebb fák a fiatal egyedeket megfertőznék, másodsorban azért sem preferáljuk a platán ismételt újraültetését, mert tapasztalataink szerint ezen fafaj esetében jellemző az úgynevezett talajuntság jelensége, melynek okán a fiatal egyedek nem fejlődnek olyan ütemben és mértékben mint ahogy az elvárható lenne, illetve a kártevőkkel, kórokozókkal szembeni ellenálló képességük is erőteljesen csökken.

 

Kérem tájékoztatásom szíves elfogadását.

Üdvözlettel:

Lipcsei Szabolcs

zöldfelület-fenntartási igazgató

ZÖLDFELÜLET-FENNTARTÁSI IGAZGATÓSÁG

Én a magam részéről a városképhez, a villákhoz illő, hatalmas, boltozatos  lombú platánokat sajnálom, és a japán akácnak nem különösebben örülök.
Ugyanis ilyen fajtájú fákat telepítettek az Amerikai út Korong utca és Thököly közti részén, és a rengeteg földre hulló termés minden évben rohadó, szörnyű büdös barna levet ereszt, nem mellesleg a virágzáskor is hatalmas szemét marad utánuk.
valaha_8686.jpg
Villa platánnal, a Thököly út eredeti képe.  Az igazi az lenne, ha a nagy aszfaltos járdaszakaszokon is kialakítanának fahelyeket és az elmúlt időszakban leaszfaltozott fahelyekre is ismét fák kerülnének.
hungaria_hermina_kozottifahelyek_8697.jpg
Aszfalt mindenütt. A Hungária körút és a Hermina út közti páros oldala kietlen pusztasággá vált az elmúlt évtizedben, mára egy fa sem maradt, sőt a helyeiket is leaszfaltozták, mára alig pár hírmondó maradt az óriás platánokból. Pedig az egyre gyakoribb kánikulákban mindenki örült terebélyes árnyékuknak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr1711922715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.