HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

"Nagylevelű hárs - ültette a Napraforgó Óvoda mackó csoportja 2016-ban"

2016.10.18. 10:06 varnai

Zuglóban közterületen 70.000 fa él, ad oxigént, árnyékot nekünk. A kerületi lakosok valamelyest kötődnek hozzájuk, hiszen ha kivágásukat látják rendre szót emelnek, de amúgy kevéssé tudják a fasorokat, a panelok közti zöldterületeken lévő fákat a sajátjukénak érezni. Hogyan lehetne ezen változtatni? Talán, ha már gyerekkorban összekötjük őket.

Mi lenne, ha már a fa elültetése is közösségi cselekvés lenne, ha már kis korban a sajátjukénak tekinthetnének egy fát?

Ültessenek fákat a kerületi  óvodás csoportok, általános iskolás és középiskolás osztályok, és amíg tehetik az osztály közösen gondozza, kövesse nyomon a fa növekedését. És majd mutathatja arra sétáló fiatalemberként a barátnőjének, netán apukaként a fiának: Nézd ezt a hatalmas fát apád/anyád ültette!

Az alábbi előterjesztés a szakemberekkel egyeztetve a fentiek okán született. A Köznevelési Bizottság támogatta és remélem a Képviselő-testület is fogja. (és talán még a hivatal-ZVZ Zrt-kabinet Bermuda-háromszögben sem vész el a projekt).

Ha a kezdeményezés beválik évi 80-100 új fát ültethetnek a kerületi gyerekek. És esetleg egy igazi tradíciót teremthetünk.


image12.jpg

A képen a III. kerületi Vizi Óvoda gyerkőcei ültetnek fát.

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Várnai László

Önkormányzati képviselő

Környezetvédelmi tanácsnok

Szám: 123-1313/201                                                            

                                                                           Nyilvános ülésen tárgyalandó!

 

Napirend száma:

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Környezetvédelmi Bizottsága

Köznevelési, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság

 

Képviselő-testület

  1. október 20-i ülésére

 

Tárgy:

 

A zuglói óvodások, általános iskolások,

 

középiskolások bevonása a zuglói faültetésbe,

ezáltal környezettudatos és lokálpatrióta

 

nevelésük elősegítése

 

 

Tisztelt Bizottság!

Tisztelt Képviselő-testület!

 

I.                   Előzmények

 

Hozzávetőleg 70.000 közterületi fa van a zuglói önkormányzat gondozásában, azaz évi 1000 fát kellene ahhoz ültetnünk, hogy az állomány 70 évenként megújuljon, nem számítva a viharkárok, és egyéb balesetek, betegségek miatt kipusztulók pótlását. A zuglói önkormányzat azonban általában évi 200, maximum 300 fát ültetett az elmúlt években, így a közterületi faállomány folyamatosan csökken, elöregszik.

 

A pótlás egy új kerete lehet az oktatási intézmények bevonása, mely a fapótlás mellett a környezeti nevelés, a lokálpatrióta öntudat kifejlesztésében is jelentős lehet.

 

II. Vélemények

 

Zuglóban 29 telephelyen működik óvoda, a nagycsoportos korú gyerekek összességében hozzávetőleg 40 csoportot tesznek ki. Ők koruknál fogva már megértik a fák fontosságát, sőt számos olyan játékos fejlesztő feladatuk van, amelyek a fákkal, a növényekkel, levelekkel, termésekkel, a természettel van összefüggésben.

 

Az iskoláink száma 24, ezekben általában kettő, de van ahol párhuzamosan három osztály van, hozzávetőleg 60 osztály, (1000 gyermek) tanul egy kerületi évfolyamban. Az általános iskolákban az ötödikes évfolyamok osztályai vennének részt a faültetésben, míg a középiskolákban az első évfolyamok vennének részt.

 Tehát ezen osztályok tanulói még három évig közösen gondozhatnák, követhetnék nyomon az általuk ültetett fák növekedését. És zuglói lakosként, családalapítóként   természetesen utána is még évtizedekig.

 

A facsemetéket, ha mód van rá az intézmények udvarán ültetnénk el. (Intézményi udvarokon faültetési programról az elmúlt években nincs tudomásom).

Ha erre nincs mód, akkor az intézményhez legközelebbi fasorban, vagy kerületi közparkban kerülne sor az ültetésre. Pl. a Teleki Blanka Gimnázium tanulói az Ajtósi Dűrer fasor évek óta hiányzó fasori fáit ültetnék vissza. A fák mellett valamilyen módon feltüntetnénk az ültetők személyét, pl.:

„ Nagylevelű hárs

Ültette a Napraforgó óvoda Mókus csoportja 2016-ban.”

 

A tájékoztató táblák elkészítésének, elhelyezésének költsége a ZVK Zrt tájékoztatása szerint ~ 10.000 Ft /db.

 

A faültetés előkészítését, az adott helyre illő fafajták kiválasztását a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. a szokásos módon végezné el, de a beültetés fizikai részét, amennyire lehet a gyerekek végeznék. A fák gondozása, pl. locsolása az adott csoport feladata lenne.

 

Véleményem szerint a faültetés az óvodások, iskolások környezettudatos nevelésének egy fontos része lehet, ha tradícióvá válik várva várt őszi program.

 

 A faültetés a Zuglói lokálpatriotizmust is erősíti, a városi környezet sajátjának érzését is segíti, a környezetünk megbecsülésének is fontos eleme lehet, hisz milyen büszkén mutatja majd pár év múlva majd a barátainak ha arra sétál: ezt a fát én ültettem kiskoromban!  Feltehetőleg egy fát ültető gyerek kamaszkorban nem követ el a közterületi fákban rongálást.

 

Az óvodások, iskolások faültetési programja hozzávetőleg évi plusz 80 fa ültetését tenné lehetővé Zuglóban, és teremthetne egyedülálló tradíciót a kerületi oktatási intézményekben.

 

Javasolom, hogy a faültetés és kapcsolódó kiadások költségét (Bruttó 7 000 000 Ft) a Környezetvédelmi Alapból a Környezetvédelmi Bizottság biztosítsa.

 

III. Bizottsági vélemények

 

Az előterjesztést a Környezetvédelmi Bizottság és a Köznevelési, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság a rendes ülésén tárgyalja, a bizottságok álláspontját a bizottság elnöke a Képviselő-testület ülésén ismerteti.

 

IV. Döntési javaslat

 

  1. számú határozati javaslat

(bizottsági)

 

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Környezetvédelmi Bizottsága

 

/2016. (  .   .)KVB számú

határozata

 

A zuglói óvodások, általános iskolások, középiskolások bevonása a zuglói faültetésbe, ezáltal környezettudatos és lokálpatrióta nevelésük elősegítése című

2016. őszi faültetési program megvalósításáról.

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága támogatja a „zuglói óvodások, általános iskolások, középiskolások bevonása a zuglói faültetésbe, ezáltal környezettudatos és lokálpatrióta nevelésük elősegítése” című 2016. őszi faültetési program megvalósítását.

 

A Környezetvédelmi Bizottság a program megvalósításához bruttó 7 000 000 Ft összegű előirányzatot biztosít a Környezetvédelmi Alap terhére.

 

Határidő:             2016. november 25.

Felelős:                 Polgármester (Kerületi Főmérnökség; Gazdasági Osztály: Zvk Zrt.)

 

 

 

  1. számú határozati javaslat

(Képviselő-testületi)

 

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat

Képviselő-testülete

 

……/2016. (        ) Öh. számú

határozata

 

A zuglói óvodások, általános iskolások, középiskolások bevonása a zuglói faültetésbe, ezáltal környezettudatos és lokálpatrióta nevelésük elősegítése című

2016. őszi faültetési program megvalósításáról.

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága támogatja a „zuglói óvodások, általános iskolások, középiskolások bevonása a zuglói faültetésbe, ezáltal környezettudatos és lokálpatrióta nevelésük elősegítése” című 2016. őszi faültetési program megvalósítását.

 

A program megvalósításához szükséges forrás, előirányzat biztosításáról a Környezetvédelmi Bizottság dönt.

Határidő:             2016. november 25.

Felelős:                 Polgármester (Kerületi Főmérnökség; Gazdasági Osztály: Zvk Zrt.)

 

A határozathozatal a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 47. § (1)-(2) bekezdése alapján egyszerű szótöbbséget igényel.

 

Budapest, 2016. október 7.

 

Várnai László

önkormányzati képviselő,

Környezetvédelmi tanácsnok

 g.jpg

 Iskolások fát ültetnek  Kispesten - miért ne lehetne Zuglóban is?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr1311817765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása