HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Meghökkentő polgármesteri válaszok

2016.08.30. 10:11 varnai

Megjöttek a polgármesteri válaszok a problémás köztisztviselői státuszokról. Sajnos több konkrét kérdésen a polgármester átsiklott, illetve kitérő választ adott, és én a kioktató-lekezelő hangnak sem igazán örülök. 

A feltett kérdések ITT olvashatóak. 

Sajnos újra kell kérdeznem: PONTOSAN mennyi ideig állt a főmérnök alkalmazásban, mennyi ideig kapott fizetést, ki van-e most írva a főmérnöki álláspályázat? Ha nincs kiírva, miért nincs és mikor lesz?

A Főmérnökségről nem mellesleg a napokban távozik az utolsó vezető, az évtizede a kerületben dolgozó, nagy tapasztalatú fejlesztési és beruházási csoportvezető. A lemondás újabb jel, hogy valami nagyon nincs rendben a beruházások és a közbeszerzések területén, hisz a csoportvezetőnek a több száz milliós, sőt a parkolás esetében 1.4 milliárdos beruházások, közbeszerzések szakmai előkészítését kellett elvégeznie.  El kell ismerni, az MSZP által mindig ellenzett Főmérnökség ellehetetlenedéséről  a polgármester csak részben tehet, az MSZP-s gazdasági alpolgármester közbeszerzési elképzeléseihez  - a jegyzőhöz hasonlóan - egyre kevesebben akarják és merik a nevüket, szakmai tisztességüket, köztisztviselői esküjüket adni.   A közpénzek megvédésében eddig és ezután is szövetségesre lel bennünk a polgármester,  mert még mindig jobb egy megvétózott, elhúzódó, mint egy jelentősen túlárazott, haverhoz kerülő közbeszerzés. 

A problémákat azonban nem kell titkolni, az egymásnak feszülő politikai, de leginkább gazdasági akaratok miatt elmenekülő köztisztviselők, a felőrlődő hivatal bénultsága, a kerület helyben járása, az elmaradó beruházások,  közbeszerzések nyilvánvalóan nem az önkormányzat vagy a  polgármester belügye, hanem minden kerületlakót érintő közügy. 

Az  Üzemeltetési Osztályvezető bérezése engem őszintén szólva meghökkentett, hisz a fizetése mindösszesen 749.956 forint, ezzel kissé megelőzi  a polgármester 747.900 Ft-os, és jelentősen übereli az alpolgármesterek 673.100 Ft-os javadalmazását.    Szerintem ez semmiképpen nem szerencsés. Kérem, viszonyításképp tájékoztasson a több osztályvezető béréről, van-e nekik is célprémiumuk, egyéb pótlékaik és mennyi.

És itt, a polgármesteri állítással ellentétben nem csupán "politikai meggyőződésről" van szó, egy sima PM szimpatizánsról, netán tagról, hanem a Párbeszéd Magyarországért egyik alapító és bizalmi emberéről, aki a Párbeszéd Magyarországért párt alapítványának egyik kuratóriumi tagja.  És innentől különösen inkorrekt a polgármesteri összehasonlítás. Hiszen míg ő polgármesterként egyszemélyi döntéshozó volt az Üzemeltetési Osztályvezető személyének kiválasztásakor,  egy személyes ismerős állásba helyezésekor, addig a Civilzugló Egyesület, vagy én mint képviselő, semmilyen módon nem voltam döntéshozói, de még csak befolyásolói helyzetben sem az MSZP-s belterület, a  Városgazdálkodási Zrt. belső ellenőrének kiválasztásakor. Jellemző módon tagunk maga is érezte, hogy nem fogunk örülni, hisz hallgatott a kinevezéséről, azt jó hónappal később tudtam meg egy véletlen folyósói találkozáskor. Varga András kizárásáról a Civilzugló Egyesület közgyűlése nemrég hozott határozatot. 

 Az előszóval kapcsolatban pedig úgy látom, az üres hivatali státuszok, a rutinos szakemberek menekülése ha a törvényességet nem is, de a magas színvonalú és hatékony munkát bizony már nagyon is veszélyezteti, sőt rég hátráltatja.

A közpénzből fizetett, és ezek közé tartoznak a köztisztviselői státuszok nyilvános pályáztatása pedig egy olyan alapelv, mely mellett maga Karácsony Gergely is kiállt parlamenti képviselőként. Idézet egy 2013. januári sajtótájékoztatóból: 

Pályázatot azért érdemes minden esetben kiírni, hogy a munkaadó minél szélesebb körből választhasson jelöltet, és hogy a potenciális vezetőknek mindenképpen világos elképzeléseket kelljen letenniük az asztalra, míg a szakmai bizottság véleménye azért szükséges, hogy a szakmailag legalkalmasabb, legrátermettebb jelölt kerülhessen a pozícióba. Ezt elsősorban szakmai tapasztalatok, érvek alapján lehet eldönteni, amelyeknek egy politikus nem feltétlenül van birtokában - hangsúlyozza Karácsony Gergely.

 Hát bizony.

 

allasok_kozerdeku_kerdes2016_aug_20-1.jpg

allasok_kozerdeku_kerdes2016_aug_20-2.jpg

A feltett kérdések ITT olvashatóak.

4 komment

Címkék: Karácsony Gergely polgármester köztisztviselői státuszok fejlesztési beruházási osztályvezető üzemeltetési osztályvezető

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr4011658776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drover(fanyul társa) 2016.08.30. 15:57:37

Lejtmenet 200 -al. Papcsák alatt egy pöcegödör lett a 2010 -ig komoly - hogy is mondta feljebb Várnai úr, "több évtizedes szakmai múlttal rendelkező" szakembergárdával, óramű precizitással dolgozó önkormányzat és hivatal. A Karácsony éra meg a tökölő kapkodó amatörizmus és laikus szakbarbárkodás iskolapéldája.No meg a politikai sárfürdőé. Én például mai napig nem értem, hogy a Városgazdálkodási Zrt. feladataira miért kell még KÉT azaz KETTŐ városgondnok, vagy mi a csuda. Szép pénzért lopják a napot gondolom, szavazatukért cserébe. Szóval amíg ilyenek vannak, nem hinném hogy a mostani Polgármester az igazság felkent bajnoka.

OkoskaTo:rp 2016.08.31. 09:05:10

Ha már a polgármester, egy korábbi témához csatolnék vissza néhány kérdést neki. A Teleki Blanka úton, a kerület által támogatott BVSC mellett, készült egy valami. Nevezzük sárga csíkos járdának (mert kerékpárútnak nem igazán szabványos)! Nos, a kedves BVSC a sporttelep kijáratánál nemes egyszerűséggel korlátokat tett keresztbe erre a járdára.
Ha a balesetveszély miatt aggódnak, akkor talán a kihajtó autókat kellett volna fekvőrendőrrel egy kis figyelemre szoktatni.

De az is jó kérdés, hogy ezzel a sárga csíkos járdával fog-e történni valami, kiszélesítik-e, hogy kerékpározni is lehessen arrafelé, és ennek megfelelően táblákkal engedélyezni fogják-e a kerékpáros forgalmat. Most szigorúan a kerülethez tartozó szakaszt kérdem, a Máv az úgyis egy fekete lyuk (szellemileg is).

Hívő hitetlen 2016.08.31. 11:54:58

Komolyan kirúgták a Civilzugló Egyesület egy tagját, mert belső ellenőri állást vállalt az önkormnyzatnál? És komolyan be kellett volna számolnia az egyesületnek, hogy hol dolgozik? Ez is szép eéképzelés a demokráciáról meg a civilségről...

varnai 2016.09.03. 17:23:15

@Hívő hitetlen: Nem, azért gondolta úgy a tagság, hogy zárjuk ki, mert miután állást kapott az MSZP-től (a Városgazdálkodási Zrt-t az MSZP magántulajdonként kezeli, Varga nem is tagadta, hogy az állást Tóth Csabától, az MSZP zuglói elnökétől kapta, akivel jóban van) Varga elkezdte mind a nyílt, mind a belső fórumokon elfogadhatatlan stílusban rombolni az egyesületet. Feltehetőleg megbízásának ez volt az egyik hátsó célja, feltétele. A másik, hogyha kellemetlen dolgok történnek a Zrt-nél azt mondhassák, a Civilzugló kapta a belső ellenőri posztot, tehát felelős az ott történtekért. Az egyik MSZP-s külsős bizottsági tag, már hivatkozott is erre egy fórumon. Vargát többször figyelmeztettük, de ez nem használt. Varga András hasonló viselkedést tanusított a zuglói DK-ban is, onnan is cirkusszal távozott.
süti beállítások módosítása