HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A zuglói közbeszerzések bizarr világa

2016.02.09. 15:00 varnai

A közbeszerzés szó mára Magyarországon nem véletlenül vált a korrupció szinonímájává. Mi itt Zuglóban a huszonegynehány milliárdos büdzséből évente 1-1.5 milliárd forintnyi összegben írunk ki közbeszerzéseket, melyek a parkfenntartástól az intézményi felújításokon, új bölcsőde építésén át az évi egy milliárdos közétkeztetésig terjednek. Az előző ciklusban számos gyanúra okot adó közbeszerzésnek lehettünk tanúi, és ez sajnos az új ciklusban sem változott. Feltehetően nem mennek  különbül, nincs ez máshol más önkormányzatoknál sem. Mindazonáltal ez nem lehet mentség számunkra.

A döntéshozók

Míg az előző ciklusban Papcsák Ferenc igen bátran (azaz joggal gondolva, hogy amíg Pintér a belügyminiszter és Polt a legfőbb ügyész, addig úgysem történhet semmi baja) egy személyben magához vonta a közbeszerzések összes fontos döntését, (eljárás kiválasztásának joga, meghívásos, tárgyalásos vagy nyílt eljárás, a meghívott cégek kiválasztása, végső döntés) az új ciklusban a közbeszerzések kiírásáról, elbírálásáról a ciklus elején létrehozott Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság  (TKB) dönt. Ettől a kerületi közbeszerzések kétségkívül nyomon követhetőbbé váltak.  Csakhogy van egy bibi, ebben a bizottságban a képviselő-testület arányait messze meghaladó, 7-4 arányú masszív többséget kapott a zuglói MSZP. 

Tehát a kerület száz milliós, milliárdos közbeszerzéseiről lényegében a hét szocialista tag dönt:  a holokauszttal következmények nélkül viccelődő Sógor László bizottsági elnök, (villanyszerelő, A Nemzeti Múzeum gondnoka) Felkai Tamás, Hevér György,  Lévai Sándor sőt a 100 milliós köztartozású, felszámolás alatt álló magánnyomozó céges Sápi Attila aki 2016 jan. 5-én nyomtalanul eltűnt, külsős tag Békefi László (átláthatósági biztosunk) és Varga Csaba (Tóth Csaba MSZP-s zuglói elnök parlamenti asszisztense) Ők heten (hatan) bármit eldönthetnek. És el is döntenek, eddig kétszer szavaztak jelentős összegekről a jegyzői törvényességi felhívásnak fittyet hányva.

A TKB tagja még három fideszes képviselő, az ülésekre ritkán bejáró Kovács Balázs ex alpolgármester, (jelenleg a FŐKÉTÜSZ igazgatója), Szatmáryné Jahl Angéla, (a BKIK elnökségi tagja, Szatmáry Kristóf BKIK elnök, országgyűlési képviselő mamája) és Bihary Zoltán, továbbá egy Jobbikos külsős, vitéz Markó Elemér (az előző ciklus Jobbikos képviselője).

A döntésekben nagyon jelentős szerepe van a pályáztatás nélkül kiválasztott közbeszerzési tanácsadónak, az MSZP közeli, már 2008-2009-ben is Zuglóban tanácsokat adó Varga Dóra Ügyvédi irodának.

Karácsony polgármester (és a PM, hisz furcsálható, hogy éppen a legfontosabb bizottságban nem akarnak részt venni, sőt belelátni sem) mint a tűztől igyekszik távol tartani magát a közbeszerzésektől, és az azzal járó felelősségtől, de nincs mit tennie, a nyertes cégekkel végül neki kell a szerződést aláírnia. Az SzMSz szerint a polgármesternek jogában áll bármelyik bizottsági döntést megvétóznia. Az elmúlt évben három alkalommal kértük őt építőipari közbeszerzések megvétózására, (ok nélkül meghívásosként kiírt, a meghívott cégek kiválasztásának ismeretlen módja miatt) de ezt mindhárom alkalommal elutasította.

Január 21-én a Képviselő-testület elé került a 2015-ös közbeszerzések beszámolója igencsak tanulságos olvasmány.Teljes terjedelmében  ITT olvasható.

Kevés lett tervezve, abból is kevés valósult meg

A 2015-ös évre tervezett, barbapapa módra alakuló, összetöpörödő  Közbeszerzési tervéből igencsak kevés realizálódott. A 17 tervezett közbeszerzésből mindössze  7 valósult meg. 

Sikerült megépíteni a Déva vár módra készülő (az előző ciklusban valahogy egy nyíregyházi, egyedül pályázó, az alapokat elrontó céget sikerült kiválasztani, ezért az épületet vissza kellett bontani)    Mesevonat bölcsődét, és megvenni a berendezéseit. A zöldtetős bölcsi engedélyeinek beszerzése hiányzik már csak a megnyitáshoz. Befejeződött a Hunyadi általános iskola TÁMOP-os homlokzat szigetelése, ablakcseréi. Elkészült egy több helyszínes, összességében 100 milliós járda és úttest javítás, és az Őrs vezér tere egy kis részének burkolása is.

 

Öt esetben forráshiány, vagy a műszaki tartalom előkészítetlensége miatt nem írták ki a közbeszerzést. Teljesen elmaradtak a bontások, melyek a szociális bérlakásépítés első lépcsői lehetnének, azaz tovább állnak a közbiztonságot, higéniát veszélyeztető (szemét lerakóvá váló, rágcsálók élőhelyeként szolgáló), utcaképet rontó romok a kerületben. Elmaradt a Varsó utca elejének rég óta ígért parkosítása is. A tavalyi volt az első év, amikor - miközben a szociális bérlakásokról annyit beszélnek - egyetlen önkormányzati ház, egyetlen lakás felújítását sem tervezték be a költségvetésbe.

 

 Két esetben érvényteleníteni kellett az eljárásokat.

Eredménytelenül zárult a választási ígéret, a Rákosfalva park tér rekonstrukciója, a tervező néhány tételt elfelejtett (!) beárazni, ezért alulbecsülték a költséget, amelyért végül senki nem vállalta a kivitelezést. A park rendbe tétele ezért újabb évet csúszik, az új ár 80 millió forint.

Igazi, az eljárások trükkjeire, a meghívásos és  valós verseny áraira jól rámutató állatorvosi ló a Mogyoródi úti sporttelepünkre tervezett sportpavilon beruházás.  A nem túl komplikált épületre   (hozzávetőleg 200 m2, öltözők, vizes blokkok) 2015. márciusában hirdetmény nélküli, azaz meghívásos eljárást írtak ki, melyre istentudja miért, két kecskeméti és egy sóskúti  céget hívtak meg. E cégek a kerületnek még sosem dolgoztak, ellenben az eddig az önkormányzatnak sikeresen építő, netán ismertebb, netán kerületi telephelyű (itt fizetne adót) cégeket nem hívták meg. Természetesen egy ilyen egyszerű feladatnál a legcélszerűbb lett volna a számos piaci szereplőnek lehetőséget adó, versenyhelyzetet teremtő nyílt eljárás kiírása, de ők ehelyett meghívtak három ismeretlen, azaz valakinek nyilván  ismerős céget. A TKB ülésén egyszer sikerült kibarkóbázni, hogy a meghívandó cégeket az MSZP-s gazdasági alpolgármester nevezi meg, hogy miképp, netán  Hagyó Mikló   Simon Gábo  Tóth Csabával egyeztetve, vagy varázsgömb fölé hajolva, ez nem árulták el.

A meghívásos, tárgyalásos eljárást az tette lehetővé, hogy a becsült értéket gondosan épp a 150 milliós kötelezően nyílt eljárási értékhatár alá, 148.787.401 forintra tették.  (ez rendszeres trükk számos közbeszerzésnél)

A tárgyalásra furcsamód már csak a két kecskeméti cég  maradt talpon, de árat már közülük is csak egy adott, ő tehát bármennyit mondhatott. Mondott is:   nettó 186.939.907,- Ft-ot. 

Sikerült ezzel a saját dugájukba dőlni, hisz a pályázatot, mivel az ajánlat meghaladta a rendelkezésre álló forrást, érvényteleníteni kellett. ( ilyen esetekben a még szükséges pénzt, a rutinos versenyzők, pl.  az LS Group a Civilháznál tette volt, utólag kiderülő, szükségesé váló  pótmunkákkal szokták megszerezni)

Ezután kénytelenek voltak a nyílt közbeszerzési eljárást kiírni, melyre, láss csodát, a megrendelés hiányban szenvedő építőipari vállalatok lelkesen ugrottak: a Switelskytől, ismeretlen vidéki cégeken, a Mesevonat bölcsit probléma nélkül megépítő miskolci cégen át pályázott az eddigi egyedüli ajánlattevő kecskeméti cég is. A nyolc cég árajánlatai 145 milliótól 191 millióig húzódtak. Jellemzően a messze legdrágább árat a meghívásos eljárásban  "győztes" kecskeméti cég adta, a többiek 150 -és 160 millió körüli  összegért már nyereséggel megépíthetőnek találták a sportpavilont. Végül az épület 148.401 e Ft nettó árért készül el. Lám, lám ilyen a piaci verseny.

Az ügyeskedéssel elvesztegették a 2015-ös évet. Ha eleve nyílt eljárást írnak ki az épületet már 2016 elején birtokba vehették volna a zuglóiak, most örülhetünk, ha elkészül 2017 elejére.  

 

Az idei  legnagyobb cubák az 1.018 milliárdos célokmányú parkoló automaták beszerzése és üzemeltetésére kiírt közbeszerzés ügyében több furcsaság, szabálytalanság történt. Az eljárást a Képviselő-testület félúton megállította. Jegyzői törvényességi felhívás ellenére szavazott a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság szocialista többsége a becsült érték 1,364 milliárdra (!) megemeléséről, majd az egyik pályázó kizárásával annak tovább viteléről. Végül a Képviselő-testület rendkívüli napirendi pontként tárgyalta és nem engedte, hogy a második szakaszba lépjen az eljárás. A szavazás előtti fenyegetőzős üzengetés nyomásgyakorlás alátámasztotta, hogy ez a kiemelten nagy összegű közbeszerzés irtóra fontos lehetett a szociknak. Én, - és tudtommal a polgármester is - új megalapozó számítások, új célokmány készítését, új közbeszerzés kiírását  tartanánk szerencsésnek. 

 A közbeszerzési beszámolót  - gondolom a fentiek okán -  a Képviselő-testület nem fogadta el.

 Remélem a  2016-os költségvetés és az abban beárazásra kerülő közbeszerzési tervek előtt újra gondoljuk a Közbeszerzési Szabályzatunkat, a bizottsági hatásköröket és összetételeket.

Én javasolni fogom, hogy mérlegelés nélkül, minden esetben kötelező legyen nyílt közbeszerzési eljárást kiírni.

 

 

komment

Címkék: Magyar nemzeti galéria Zugló Karácsony Gergely Papcsák Ferenc Sógor László Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság Békefi László Sápi Attila Parkolási Közbeszerzés közbeszerzés Zugló

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr388372646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása