HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Múzeumnegyed - az óriásira fújt lufi

2015.06.24. 19:04 varnai

Tegnap pár óriási lufival demonstráltunk a Fővárosi Közgyűlésen, azt illusztrálván, hogy a Múzeunegyedet immár óriásira,  kidurranásig fújták. 

A projektet a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. (mert ez a feladatukról árulkodó teljes nevük)  egyre nagyobbra fújja, miközben sorra durrannak ki, lepleződnek le az épületek valós méretei. A cég ugyanis nemrégiben a fővároshoz fordult, ugyan módosítsák már a VÉSZ-t, (nem vicc, ezzel a freudi elszólásnévvel rövidítik a Városligeti Építési Szabályzatot), mert nem férnek el a Városligetben az "ikonikus" épületek. A bizottság kormánypárti többsége "természetesen" megszavazta a változtatást.

lufidemo_2662.jpg

A lufikat balesetveszélyességük okán már az épületbe sem akarták beengedni. (a felelőtlen szülők meg ezeket adják a gyerekeiknek!) Végül polgármesterünk sietett segítségünkre, aki az összes lufit a csuklójára kötve, mentelmi jogával élve libegett át a rendészek között.

Az oktondi lakosok eközben meg nem átalják a különböző PR látványtervekből rekonstruálni a valós látványt, melyek által sorra derülnek ki a turpisságok.

Itt van pl. a Zene Háza,  az eddig számomra legszimpatikusabbnak látszó épület. Most viszont kiderült, hogy korántsem valami tájba simuló kis pavilont terveznek, hanem akkora átmérőjű lesz az ementáli sajt, mások szerint a Ligetben kényszerleszállt, csúnyán megrongálódott UFÓ, mint a Vajdahunyad vára épülete.

20150115liget-budapest-projekt-magyar-zene.jpg

http://ligetlatvany.hu/index.php/2015/06/17/magyar-zene-haza/

zene_haza_2-1038x576.jpgBiztos hogy ez a kényszerleszállt UFÓ hiányzik a Vajdahunyad vára és nemrégiben felújított Korcsolyázó pavilon  műemlék  épületei mellé?

Mások a Néprajzi Múzeum látványát rajzolták meg, na nem madárröptében, hanem úgy, ahogy a VII. kerületi utcákból a hétköznapi járókelők  látni fogják, - ha akarják  ha nem. És ahogy a Ligetet látványát és a légmozgást örökre elfogja előlük. Itt az idő, hogy az Erzsébetvárosiak felébredjenek...

A legborzasztóbb mindazonáltal az Új Nemzeti Galéria maja piramisa. (itt épp az emberáldozathoz mennek rajta felfelé a hangyányi budapestiek) Hogy az arányokat jobban érezzék odarajzoltam egy tíz emeletes, Magyarországon szabványos, 34 méter magas panel pontház sziluettjét.

ujnemzeti_paanel_blog_copy.jpg

És akkor érdemes egy pillanatra elgondolkodni, ki és mikor látott már a panelház tetejéig érő fákat? Mert bizony itt szemtelen,  parasztvakító turpisság van, ez a látványterv a készátverésshow kategórájába tartozik. Hisz a Füredi úton a majd negyven éve türelmesen növekvő fák sem érnek följebb a panelházak negyedik emeleténél... ezeknek a frissen telepítetteknek meg máris sikerült.

meret_blog.jpgA 100-140 méter hosszú, a Dunaplázánál hosszabb és jóval magasabb épület - nem is tagadják - bőven a Liget fái fölé, sőt a város horizontja fölé magaslik majd.

(eredeti ábra a Városliget Zrt. anyagából)

Mindezek okán tehát a Civilzugló Egyesület  - immár összefogva az Új Erzsébetvárosért Demokrata Körrel - folytatja az aláírásgyűjtést és  a demonsrációkat. Ívet egyesületünk honlapján, ITT lehet letölteni, és jövő héten folyamatosan a Városligetben vagyunk. Örömmel veszünk minden segítséget!

Ha tízezer aláírásból nem értettek, talán húszezer után elhiszik a döntéshozók, hogy ezt a projektet Baán úron, a Zrt. fizetett propagandistáin, az építési munkákat majd "törvényes" közbeszerzésen elnyerő fideszközeli cégeken kívül senki, de tényleg senki nem támogatja.

Szomorúan jegyzem meg, a fővárosi képviselők és a média nemigen foglalkoztak a demonstrációnkkal, a Városligetbe fújt  Múzeum negyeddel, mert épp egy még sokkal nagyobb lufi, a 2024-es olimpia 750-1500 milliárdos lufijának álma kápráztatta el őket. Végül az LMP elismerésre méltóan mert NEM-mel szavazni, a DK egy tartózkodással, Pokorni Zoltán egy bátor gomb nem nyomással fejezte ki ellenvéleményét, míg Karácsony Gergő, Zugló  polgármestere számomra érthetetlen módon támogatta a javaslatot. Miért? Mert például Zuglóban sincs  egyetlen egy iskolájában sem elegendő tornaterem az emeltszámú tornaórák megtartásához és mert épp most  pénzhiányra hivatkozva adták fel a 4-es metró továbbépítését. Tartsuk be a fontossági sorrendet. 

Szólj hozzá!

Címkék: városliget aláírásgyűjtés olimpia 2020 Néprajzi Múzeum múzeum negyed Baán László Új Nemzeti Galéria zene háza Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr927570442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.