HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Képviselői előterjesztés a Zuglót Angyalfölddel és Óbudával összekötő kerékpárút hiányzó szakaszának és járda megépítésére

2015.05.27. 09:53 varnai

A képviselő-testület csütörtöki rendes ülésen tárgyalja az alábbi, általam előterjesztett indítványt.

Kétségem sincs, hogy minden politikai oldal támogatja, hisz a polgármester -  mint a facebookról tudjuk  - gyakorta bringával jár a hivatalba, és az új ciklus óta csak úgy nyüzsögnek a luxusautók a kerékpárok az önkormányzat udvarán. Fidesz miniszterelnöke meg nyíltan deklarálta hogy ők szeretik a kerékpárt.

fideszbringa.jpg

Fotó: Szalay Zoltán

Attól azonban kicsit tartok, hogy csak a szokásos himihumi elvi állásfoglalás születik. A forrás biztosított, hisz a tavalyi pénzmaradványból 100 millió forint újra rendelkezésre áll a költségvetési tartalék soron, és a polgármester a rendezvényen sok száz bringás előtt ígéretet tett, hogyha máshonnan nem, hát a saját keretéből biztosítja a forrást.

Hogy miről is van szó?  Egy kis háttér és hangulatidéző film a május 9-ei Túr de Rákosrendezőről.

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Polgármester

                                                                                                                    Szám: ----------/2015

                                                                                                        

                                                                                                  Nyilvános ülésen tárgyalandó!

 

……… sz. napirend

 

a Képviselő-testület 2015. május 28-ai rendes ülésére

 

Tárgy: Javaslat a Zuglót Angyalfölddel és Óbudával összekötő kerékpárút hiányzó részének és járda megépítésére

 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

I. Előzmények

 

A Zugló egyik fő kerékpáros folyosójának egy párszáz méteres része hiányzik, a Rákosrendezőn átvezető hozzávetőleg 400 méteres szakasz. A Róna úton végigvezető kerékpárút keresztezi az M3 autópályát kiér a Szőnyi útig majd hirtelen véget ér, a másik oldalon a Tatai és Szegedi úton is van kerékpárút. A kettő közt sóder, töredezett kockakő van.

 

Az út fele része zuglói önkormányzati tulajdonon át vezet, míg a másik fele a MÁV területén megy keresztül. A kerékpárút a főváros egyik legfrekventáltabb útvonala, napi több ezer közforgalmú kerékpáros jár erre, Óbudától Kőbányáig, Angyalföldtől, Újpestig, míg hétvégén sok ezernyi zuglói és egyéb szabadidő kerékpározó használja. Ezen az úton át lehet megközelíteni a Duna partot, a Római-partot, Szentendrét. a Dunakanyart.

 

Május 9-én a Civilzugló Egyesület kerékpáros felvonulást szervezett az útért, a résztvevők magas száma is az út megépítésének szükségességét mutatja. A helyszínen 400-nál többen írták alá a petíciót.

 

II. Vélemények

 

A kerékpárútszakasz hiánya, a töredezett burkolat számos balesetet okoz nap, mint nap, emellett rengeteg kellemetlenséget okoz az arra járóknak, gyalogosoknak és kerékpárosoknak egyaránt.

 

A területünkön lévő töredezett balesetveszélyes járda az egyetlen gyalogos megközelítési útja a Rákosrendező Vasútállomásnak is.

 

III. Döntési javaslat

1.

Zugló megépíti a BVSC kerítéssel párhuzamos hozzávetőleg 200 méter hosszú kerékpárutat és járda szakaszt. A fasort telepít az út mellé, pótlásként a BVSC területén kivágott fasorokért.

 

A szükséges fedezetet, 16 millió forintot fele részben a költségvetési tartalékból, fele részt a polgármesteri keretből biztosítja. A fapótlás költségét a BVSC és a környezetvédelmi alap biztosítja.

 

Határidő: 2015. december 31.

Felelős: Karácsony Gergely polgármester

 

  • Budapest 2015. május 13.
  • Várnai László képviselő

 rakosrendezo_blog.jpg

1 komment

Címkék: zugló critical mass kerékpárút Rákosrendező civilzugló egyesület egyéni előterjsztés várnai lászló túr de rákosrendező fővárosi kerékpárutak

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr447495208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2015.05.29. 15:59:35

A körzetben élsz, így biztosan tudod: A BVSC-nél levő jegenyék vajon mind betegek és balesetveszélyesek voltak, hogy ki kellett vágni őket? Vagy csak szimplán nem volt már így is épp elég műfüves focipálya a környéken, és útban voltak? És vajon ki és hol gondoskodott a kivágott fák pótlásáról? Csepelen ültettek el helyettük tíz-tíz facsemetét?

Vagy szimplán gyakorlati szemszögből nézve: jó lesz majd ott nyáron, a tűző napon focizni. Kellemesebb lett volna meghagyni néhány fát, hogy árnyékot adjon. Ha másért nem is.

Megjegyezném, hogy amikor a kertünkben vihar döntött ki egy kb. 20 centis törzsátmérőjű fenyőt, és ezt bejelentettük (fényképekkel dokumentálva, hogy mi vágtuk ki) a kerületi Építésihatósági Osztály volt kedves 170ezerre megbírságolni minket. Vajon a BVSC-nél levő többtíz fél méter vastag fa kivágásának mennyi lehetett a tarifája?