HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

"Méltánytalan az intézményekkel szemben" - A Zuglói Szülők Közösségének levele

2015.03.03. 11:23 varnai

A testületben ilyen színvonalon megfogalmazott vélemények sajnos ritkán  hallhatóak. Ez az önszerveződő és profi véleményeket megfogalmazó közösség az óvodák bokrosításának ötlete ellen jött létre, és azóta is mindig következetesen  képviseli a gyerekek, az iskolák, óvodák, bölcsődék érdekeit.  Érdemes követni a facebook oldalukat.
Örömmel venném, ha a Zuglói Szülők Közösségnek tagji eljönnének a költségvetést tárgyaló csütörtöki, és általában a testületi ülésekre, illetve a Köznevelési Bizottság üléseire és mindig elmondanák a véleményüket. Remélem sikerült már találkozniuk a polgármesterrel, az alpolgármesterrel.
 Tegnap a bizottságban mind Tószegi Attila, az iskolaigazgtók tanácsának elnöke, mind a KÉT vezetője hasonlóan foglalt állást, és a bizottság nem is szavazta meg a költségvetést. Sajnos nem emiatt, hanem politikai borstörés okán.
 
Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete
 
BUDAPEST – ZUGLÓPOLGÁRMESTERI HIVATALA
1145 Budapest
Pétervárad utca 2.
 
Tisztelt Polgármester Úr!
 
Tisztelt Képviselő-testület!
 
Áttekintve Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának 2015. évi költségvetés-tervezetét meglepődve láttuk, hogy az önkormányzat egyensúlyi tartalékot kíván képezni, amelynek fedezete az önkormányzati intézmények eredeti működési kiadási előirányzatának 5%-a, a nyilvánosan elérhető költségvetés-tervezet 19. számú melléklete szerint 460 millió Ft. Az intézményeknek erre az összegre vonatkozóan megtakarítási kötelezettségük van, év közben pedig több alkalommal kell adatot szolgáltatatniuk a kiadási oldal csökkentéséről.
 
Hasonló megtakarítási kötelezettséget legutóbb az önkormányzat 2011. évi költségvetési rendelete nevesített, amikor a döntéshozók szerint a költségvetés egyensúlyi helyzete megkívánta a megtakarítást, amelynek mértéke akkor 10%-os volt. Közösségünk akkor is felhívta a kerületi döntéshozók figyelmét, hogy az intézkedést a közoktatási intézmények és bölcsődék megfelelő működése szempontjából rendkívül aggályosnak, a gyermekeinket nevelők szempontjából méltánytalannak tartja.
 
Az ez évi tartalékolási kötelezettség előírása érthetetlen, mivel a kerület vezetőinek eddigi nyilatkozatai alapján a költségvetés helyzete stabil, a kötelezettségek és az önként vállalt feladatok ellátására a megfelelő fedezet rendelkezésre áll.  Az önkormányzat honlapján fellelhető költségvetés-tervezet szerint az adósságszolgálat jövőbeni teljesítése érdekében sincs szükség egyensúlyi tartalék képzésére, tekintettel arra, hogy az önkormányzat adósságszolgálata 2015-ben nulla forint (4. sz. melléklet).
 
A megtakarítási kötelezettség előírása különösen méltánytalan az elsősorban kötelező feladatot végző óvodákkal, bölcsődékkel, iskolákkal szemben, – amelyek működtetése továbbra is önkormányzati feladat, - akkor, amikor az államháztartáson kívüli támogatások előirányzata a 2014. évi előirányzathoz képest mintegy 188%-kal nőtt (2014: 1.420 eFt, 2015: 2.682 eFt). Méltánytalan, különös tekintettel arra, hogy az államháztartáson kívüli szervezetekre,  – tekintve, hogy nem tartoznak az önkormányzati költségvetés alá – a megtakarítási kötelezettség nem vonatkozik. Ráadásul az ebbe tartozó szerveztek jó része nem  kötelező önkormányzati feladatot szerződés keretében ellátó szervezet, ezért ezek finanszírozása a kötelező feladatot ellátó zuglói intézményekkel szemben nem egyértelmű.
 
A megtakarítási kötelezettség előírása méltánytalan továbbá, mivel a megtakarítást az intézmények a személyi juttatások és/vagy a működésükhöz szükséges dologi kiadások csökkentésével tudják csak kigazdálkodni (ez utóbbiak számos esetben állandóak, csökkentésük nem lehetséges).
 
Ezúton fejezzük ki ismételten, hogy rendkívül aggályosnak és igazságtalannak tartunk bármiféle megvonást, amely a zuglói iskolákat, óvodákat, bölcsődéket érint.
 
A fentiek alapján kérjük, hogy a képviselő-testület vizsgálja felül a tartalékképzésre vonatkozó tervet az oktatási intézményeket tekintve.
 
Üdvözlettel,
 
Budapest, 2015, március 3.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr427236715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása