HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Építsünk büntetlenül Zuglóban szeméttelepet!

2015.02.23. 19:53 varnai

Reménytelennek tűnik az Öv utcai lakók küzdelme egy telektulajdonossal, aki szeméttelepnek használja a lakóparkok közti telkét. És az " Elátkozott hivatallal" is .Ugyanis a lakók, a közös képviselő nyár óta -  mióta a szemét felhalmozása elkezdődött - számos alkalommal fordultak a zuglói jegyzőhöz és minden hatósághoz, de úgy tűnik mindhiába. Az alábbi képeken jól látszik a lakóparkokkal szomszédos telek szemétteleppé átváltozása.

_ov_164_00.jpg

2014 nyara, megjelent az első két roncs az Öv utca 164. szám alatti telken.

_ov_164_6.jpg

Kipakolás folyamatban a fehér furgonból. A rendőrséget számtalan alkalommal kihívták, akik közölték, jól ismerik a szemétlerakókat, akik Zuglóban több helyen is építettek, és hagytak maguk után már hasonló szemétvárat.

.A lakók és közös képviselőjük intézkedés megtételére először 2014.  júliusában kérték az akkori zuglói jegyzőt, Papp Csillát,  aki ilyenkor hivatalból eljárni köteles. (azóta,  kis kitérő után, sikeresen főosztályvezető lett a Külügyminisztériumban - hiába, a jó káder a NER-ben nem vész el, csak átalakul)


Sent: Wednesday, July 09, 2014 12:00 PM
To: 'jegyzo@zuglo.hu'
Cc: 'daroczi.renata@zuglo.hu'


Subject: Öv utca 164 telek

Tisztelt Jegyző asszony! 

Alulírott Duzsej Andrea, mint az Öv u. 162-Huszt u. 10 Társasház közös képviselője az alábbi problémával fordulok Önökhöz:  Csatolt fotók az Öv u. 164 sz. telekről készültek néhány nappal ezelőtt. A szomszédos telekről annyit tudunk, hogy magántulajdonban van, de senki nem lakik ott, ház sem áll rajta, a telek tulajdonosai évek óta nem gondozzák, sem az utcafrontot, sem a telket nem takarítják, tele van gyommal, szeméttel, néhányszor hajléktalanok költöznek be. Néhány napja feltételezhetően megint ugyanez történt, a mellékelt fotók is mutatják, hogy a telken két autó (egy személyautó és egy teherautó) áll, egy férfi a teherautó platóján alszik, bútorok és egyéb tárgyak vannak szétdobálva a telken, vizesbödönből iszik, sem tisztálkodási sem vízvételi lehetősége a telken láthatóan nincs. Szemétkupacok láthatók a telken.  Kérem, szíveskedjenek ezt az állapotot megvizsgálni és intézkedni.  Bejelentésünkre az Önkormányzattól a csatolt választ kaptuk.  Mindkét oldalon rendezett, tiszta társasházak vannak, az ottlakók szeretnék ezt a tisztaságot a környezetükben is fenntartani.   

Üdvözlettel:  Duzsej Andrea

Iroda:1147 Budapest, Szuglói Körvasút sor 156. II/1.

A hivatal nem reagált, bár 30 napos válaszolási és cselekvési kötelezettsége van. A szemétkupac meg csak nőtt, nőtt.

A  közös képviselő, mint az alábbi, a jegyzőnek írt legutóbbi, hetedik (!) leveléből látjuk, nem adta fel egykönnyen, levelek hadával próbált intézkedés kiharcolni, segítséget kérni. Tényleg érdemes végignézni a sort, a dátumokat.

 

Sent: Friday, February 20, 2015 2:01 PM
To: 'jegyzo@zuglo.hu'
Cc: 'barabas08vk@gmail.com'


Subject: Öv utca 164/Huszt u. 12 telek

Tisztelt Jegyző Asszony! 

2014. 07. 02-án tettem első ízben bejelentést a 14. kerület Huszt utca 12/Öv utca 164 (két utca között lévő üres telek) ügyében. A szomszédos társasházak nevében tettem bejelentést, mert a társasházak között lévő üres telekre leparkoltak egy szemétkupaccal teli teherautót, majd folyamatosan jelentek meg ott újabb szemetek.  Az üres telken tavaly nyáron megjelent egy teherautó, platóján lomtalanításból származó hulladék, egyéb szemetek, majd hétről hétre nőtt a szemétkupac.

Az ügy kapcsán az alábbi levelezés történt az elmúlt hónapokban:

2014. 07. 02: levelet küldtünk a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségnek 2014. 07. 09: választ kaptunk a Budapest Főváros Kormányhivataltól (levél csatolva), amiben leírják, hogy az ügyben az Önkormányzat jegyzője jár el.

2014. 09. 04: újabb levelet küldtem a jegyzőnek és a Hatósági Osztálynak (Daróczi Renáta)

2014. 09. 16: választ kaptunk a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségtől (válasz csatolva), melyben megállapították, hogy kb. 10 m3 lom, elektronikai és fémhulladék van a telken, a hulladék mennyisége folyamatosan nő

2014. 09. 16: újabb levelet küldtem a jegyzőnek és a Hatósági Osztálynak (Ilniczky Margó)

2014. 09. 26: választ kaptam a Hatósági Osztálytól, hogy a „területen parlagfű nem található”

2014. 11.24: újabb levelet küldtem a Hatósági Osztálynak, hogy a telken lévő szemétről van szó

2014. 12. 19: újabb levelet küldtem a Hatósági Osztálynak és a jegyzőnek

2014. 12.18: választ kaptam a Hatósági Osztálytól (Szommer Tamás), hogy eljárás indult hulladékgazdálkodási ügyben

2015. 01. 07: Hatósági Osztálytól levelet kaptam, hogy küldjek be fotókat és a címet (mindkettőt beküldtem az elején is)

2015. 01. 07: válaszoltam a Hatósági Osztálynak (fotókat és az ingatlan tulajdoni lapját beküldtem)

2015. 02. 18: újabb érdeklődő levelet küldtem a Hatósági Osztálynak (dr. Pechó Napsugár, Szommer Tamás)

2015. 02.18: Várnai László és Barabás Ferenc képviselők segítségét kértem

2015. 02. 21: Várnai László kérésünkre érdeklődött a Hatósági Osztályon, akiktől azt a választ kapta, hogy nem adnak számára  felvilágosítást.

Intézkedés nem történt, választ én sem kaptam.  Azóta sok alkalommal hívtam ki a Rendőrséget, akik megállapították, hogy a telek tele van lommal, a szemétkupacban pedig ismert férfiakkal találkoztak, akik Zuglóban máshol is alakítottak ki szeméthalmot (Tengerszem utcában)…..  Néhány napja a telekre beköltöztettek egy kutyát, kikötözték a telekre, enni-inni nem adnak neki, a kutya egész nap vonyít. Ezt ismételten bejelentettem, azt a választ kaptam, hogy etessem meg és vigyem állatorvoshoz.   

Tisztelt Jegyző Asszony! 

Szíves segítségét kérem, hogy a Huszt u. 12/Öv utca 164 üres telken kialakított szemétdomb felszámolásra kerüljön.

_ov_164.jpeg

Tegnap kibringáztunk, íme, a jelenlegi állapot. Elég büdös is, pedig hideg volt. (Mi lesz itt, ha enyhülni kezd!?) A szeméttelep azóta tovább növekedett, a környékbeli házak lakói szerint az egerek, patkányok is megjelentek. Az egy hete étlen-szomjan kikötött kutyát délelőtt az állatvédők elvitték. Mondanom sem kell, hogy milyen lehet egy ilyen halom közvetlen közelében, ide nyíló ablakokkal, erkéllyel élni, immár jó fél éve.

Pénteki nap megkérdeztem a Hatósági Osztály csoportvezetőjét, mondja már el, hogy az elmúlt fél évben milyen intézkedéseket tettek, hányszor szálltak ki, hányszor büntettek? Azt mondta, nem vagyok ügyfél, információt nem adhat ki. Szép. Tehát hiába fordulnak a lakók tehetetlenségükben önkormányzati képviselőjükhöz, a hatóság jogszabályok mögé bújik... még kiderülne, hogy nem tett semmit. Hiába érdeklődöm akár mint képviselő, akár mint környezetvédelmi tanácsnok egy lakóövezet közepén épített bűzlő illegális szeméttelepről, nincs jogom megtudni, mit tesz a hivatal, a köztisztviselő. Kissé olyan érzésem volt, van, mintha a hivatal a szennyezők és nem a jogszabály követő lakók oldalán állna...

Megjegyzendő, a telek tulajdonosa nem egy elérhetetlen, számon kérhetetlen ciprusi offshore cég, hanem egy zuglói,  tulajdonnal rendelkező lakos.

Még aznap a jegyzőhöz fordultam,  tájékoztatást kértem, mind a konkrét ügyben, mind arról, hogy követett-e el mulasztást valaki a hivatalban. A csütörtöki képviselő-testületi ülésen közérdekű felszólalást teszek a lakók nevében.

 

4 komment

Címkék: Papp Csilla jegyző Öv utca szemét lerakás Hatósági osztály

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr47208099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nadaianiko 2015.02.24. 10:33:43

Tisztelt Várnai László!

Nagyon köszönjük a közbenjárását. Kíváncsian várjuk a csütörtöki közgyűlés eredményeit.
Addig is mi a férjemmel birtokvédelmi eljárást kezdeményezünk(a beadványt a legtöbb lakó tanúként aláírta). Holnap reggel adjuk be az Önkormányzathoz. Amennyiben szükséges, tudok küldeni egy másolatot Önnek is. Talán nem baj, ha több szálon futtatjuk az eseményeket, hiszen így van esély rá, hogy valamelyikkel érdemben is foglalkozzanak...

Még egyszer köszönjük a segítséget és azt is, amennyiben tájékoztat majd bennünket a fejleményekről.

Üdvözlettel:
Nádai Anikó

OkoskaTo:rp 2015.02.24. 22:09:38

Ugyan már! Ez apróság.

Még a Rákospatak utca 123-mal sem képes senki semmit kezdeni, pedig még maga Csodatévő Papcsák Ferenc is fogadkozott személyesen a szeméttelepen történt tűz után. Meg kb. az összes hivatal illetékese.
Ha egy akkora illegális, környezetszennyező, tűzveszélyes, közveszélyes szemétdombot sem képesek felszámolni, szerinted érdekli őket ez a pár konténernyi hulladék?

KP-papa 2015.02.28. 08:55:51

Úgy hallottam a csütörtöki testületi ülésen, hogy nemigen tudnak mit kezdeni ezekkel a szeméttelepekkel, különösen ha hajléktalanhoz tartoz(hat)nak. Az ilyesmi eddig sem ment simán, de most már szólni sem lehet érte. Csütörtök óta ezek a dolgok Zuglóban már formálisan sem üldözhetők. (A testület - váratlan vitával és kedves polgármesteri idealizmussal 10:9 arányban "jogharmonizálta" magát a Kúria ilyen értelmű döntéséhez. Ezzel még kiszolgáltatottabbá tette az olyanokat, mint Önök, akik intézkedést várnak. Az intézkedők amúgy is elég tehetetlen kezét most még meg is kötötték tehát. Az előző éra Francia úti mutatványa és vesztes pere is hozzájárulhatott a szavazás eredményéhez, ami fordítva is alakulhatott volna. Volt egy megelőző, alaposabb megvitatást lehetővé tevő, halasztást kérő ügyrendi javaslat is. Az is 10:9 volt szavazáskor. Kérdezze meg a jelen blog szerzőjét, aki képviselő és akkor még jelen volt, hogyan szavazott?

varnai 2015.02.28. 17:58:25

A hajléktalanok üldözésének és a közterületi szeméthalmoknak ritkán van köze egymáshoz. A hajléktalanok nem tudnak olyan mennyiségü szemetet összehordani, azokat teherautókból teszik le, vagy a lakosok hordják össze, pl. sitt, csomagolások, kommunális szemét gyakori kirakásával, autóból. A fenti magánhalomnak meg aztán semmiképp. Ezt "profi" "vállalkozók" hordják ide, vagy máshová, mint a kép mutatja teherautóval.