HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Költséges kiegyezés

2014.11.17. 17:20 varnai

"Konstruktív egyeztetés folyik" - nyilatkozta új polgármesterünk. És lőn kiegyezés, azaz nagykoalíció. Az egyeztetések eredményeképpen sikerült 63 bizottsági posztot létrehozni, és Magyarország legmagasabb képviselői honoráriumait megszavazni. Nem túlzok, érdemes összevetni az index országos összehasonlítását  a Zuglóban megszavazottakkal. 

Beszámoló az új önkormányzat nov. 14-i alakuló üléséről:

Elég zavarosan indult. Az utolsó pillanatban küldték ki a meghívókat, az előterjesztések előző este 8-kor érkeztek emailen. A posztokról az egyeztetések feltehetőleg még az ülés megkezdésekor is zajlottak - maga az alakuló ülés emiatt jó félóra csúszással indult, pedig kezdésre meghökkentően sok érdeklődő jelent meg, szó szerint nem fértek a terembe.

A ülés közös Himnusz-énekléssel kezdődött, az új polgármester köszöntő beszédében kiemelte az átláthatóság fontosságát, beszélt arról, hogy (tudomása szerint) egyedüliként írta alá a Transparency ajánlásait. Ennek a gyakorlatban máris ellentétét csinálta, hiszen az alakuló ülésen nem akaródzott felolvasnia a bizottságok névsorát, tehát meghökkentő módon a jelenlévő lakosok nem tudhatták meg kikről szavazunk.

kepviselotestulet_alakulo.jpg

Nagy ridiküllel érkeztek. Balról jobbra: Sokacz Anikó, Hevér György, Sápi Attila, Sógor László, Bihary Zoltán, Pécsi Diána, Felkai Tamás, Hajdú Flórián, Karácsony Gergely, Kovács Balázs, Szabó rebeka, Erdős Dóra,Rozgonyi Zoltán, Gyügyei Attila, Barabás Ferenc, Cseke Vanda, Varga István, Czeglédi János, Várnai László, Lévai Sándor.

Következett a képviselői eskütétel, majd a közönségtől félrevonulva a képviselők magukban elvonulva koccintottak, miközben a lakosság csendben figyelhetett. Ezután következett az új SZMSZ (Szervezeti és Működési Szabályzat) elfogadása.

Az este szétküldött előterjesztésben hat ( 6) bizottság szerepelt. (2010-14 között 4 bizottság működött 40 fővel) Most Karácsony Gergely szóbeli előterjesztése alapján kiderült nyolc bizottság alakul 63 taggal. Összehasonlításként a XIII. kerületben négy bizottság 28 taggal működteti igen sikeresen a Zugló méretű kerületet.

Hipp-hopp kettébontották a Szociális és Egészségügyi bizottságot (Szociális bizottsággá és Egészségügyi bizottsággá), és egy új Közbiztonsági Bizottságot is szükségesnek ítéltek.Az előterjesztésben a bizottságok elszaporításának semmiféle indokát nem adták. Az előterjesztésben felsorolta a bizottsági tagok létszámát is, majd bekiabálásra, azonmód a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság létszámát módosították 9-ről 11 főre.

Mindösszesen 63 (!) bizottsági poszt lett kreálva, miközben megduplázták a tagságért járó tiszteletdíjat is. Ráadásul a helyben osztott módosítóból derült ki, hogy minden bizottsági tagságért külön-külön jár  honorárium és az alelnökségekért is jár négyszeres alapdíj. Ügyes.


Az SZMSZ-nek a törvény szerint tartalmaznia kell a bizottságok feladatköreit,de a menetközbeni változtatások miatt a három új bizottság feladat és jogkörei egyáltalán nem szerepelnek az új SZMSZ-ben. Tudnivaló, a közbiztonság és az egészségügy szakterületén évi 3-5 előterjesztésnél több nemigen szokott lenni, értelemszerűen teljesen fölösleges külön bizottságokat kreálni e részterületekhez.

Képviselői felszólalásomban elmondtam, hogy a Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottságnak túlzottan sok és nagy hatásköre van, hiszen 250 millióig bármit eladhat és bérbe adhat, hozzákerültek a településrendezési szerződések kötése, a jelzálog levétel, ezek akár milliárdos kedvezmények lehetnek egy cég számára. E bizottságba került a teljes közbeszerzés is, azaz akár évi 2 milliárd forint szétosztása minden testületi kontroll nélkül. Kértem, hogy ezek a hatáskörök maradjanak a képviselő-testületnél.   A tagok névsorát látva ide a leginkább Tóthhoz hűséges embereket tették. A Bizottságot Sógor László vezeti. Tag lett Lévai, Felkai, Hevér, Kovács-Csincsák, Varga Csaba, Sápi Attila. A Fidesztől is a minden hájjal megkent a pénzügyekben kipróbált elvtársak kerültek be: Szatmáryné-Jahn Angéla, Kovács Balázs, Bihari Zoli. A Jobbik adja az egyetlen külsőst, Markó ex képviselőt. Ő 2011-ben lelkesen szavazta meg az erdélyi házvásárlást, tehát a korrupció iránt nincs különösebb szimata vagy ellenérzése. Nem véletlen, hogy mi és az LMP nem delegálhattunk a bizottságba tagot. A nagyhatalmú bizottság rossz előképe, hogy a 2006-2010 közötti ciklusban az akkor Városfejlesztésinek hívott bizottságban eldugva született meg az összes kínos eladási, ingatlan"fejlesztési" döntés, míg a Közbeszerzési Bizottságot 2010 után Papcsák megszüntette és egy személyben döntött.

Karácsony nem fogadta be a javaslataimat, de  furamód nem is szavaztatott róluk. A Testület 21 igen szavazattal elfogadta az SZMSZ-t, én tekintettel arra, hogy javaslataim nem kerültek befogadásra nem szavaztam.

 

Bejelentették a Fidesz, Rozgonyi Zoltán, illetve az Összefogás, Hajdú Flórián vezetésével a frakciók megalakulását. Kíváncsi vagyok lesz-e külön frakció keretük.

Alpolgármesternek Karácsony „két kiváló fiatal embert”, Szabó Rebekát (PM) és Hajdú Flóriánt (MSZP) javasolta. Egyikük sem volt még Zuglóban képviselő sem, a folyamatban lévő ügyekről tehát nem tudhatnak. Rákérdeztem, milyen szakmai kompetenciákkal rendelkeznek, mi az elképzelésük alpolgármesteri munkáról, mely részterületeket fogják vinni? Szabó Rebeka elmondta, hogy ő a szociális és humán szférához kapcsolódó ügyeket kívánja vinni, és a Zöld Zugló víziót szeretné megvalósítani, Hajdú Flórián viszont közölte, hogy korábban dolgozott már vezető beosztásban multiknál, ezért egy kerülettel is el fog boldogulni. Hát a közönség moraját hallva nem volt túl meggyőző.

Titkos szavazáson mindkét alpolgármester-jelöltet egyhangúan megszavaztuk. Dolgozzon a polgármester akivel akar. Mindazonáltal én kiemelt kockázatnak tartom, hogy lesz egy tapasztalatlan, Zuglót, a hivatalt, az önkormányzati működést, a folyó ügyeket nem ismerő polgármesterünk, mellette két tapasztalatlan, a hivatalt, a folyó ügyeket szintén nem ismerő alpolgármester. Nem irigylem - nem őket - a hivatalt, a kerületet Félő, sok időbe fog telni míg átlátják mi folyik körülöttük és eközben sok rossz döntés születik, vagy nem születnek döntések, illetve a  döntéseket valójában a háttérben mások fogják hozni.

A CivilZugló - nem titok - azt kérte, tekintettel arra, hogy választáson harmadik helyezettek lettünk,  és arra hogy Karácsony és a baloldal sokszor kijelentette, hogy számít a civilekre, hogy az Egyesület a háromból egy alpolgármestert adhasson. Úgy gondoltuk hasznos lehet Karácsonynak az a tudás, amivel az Egyesület és én a  kerületről, az önkormányzatról, az elmúlt négy évi testületi döntésekről, a zuglói intézményekről rendelkezem,  nem utolsó sorban arra alapoztuk e kérésünket, hogy a szavazók  8%-a polgármesterként is szeretett volna látni. Ezt reális és mind az Összefogás mind a Civilzugló számára hasznos, konstruktív, hosszútávú együttműködésnek gondoltuk.  Szívesen, hozzáértéssel és elhivatottan vittük volna a környezetvédelemmel, épített örökségvédelemmel, városépítéssel kapcsolatos részterületet, és meggyőződésünk a lakosság is hitelesnek látott volna engem ebben a pozícióban. (a kiválasztott alpolgármesterek közül nem ért ehhez a részterülethez egyikük sem, nem is tudni, ki fogja kapni)  Ez az együttműködés alkalmat adott volna számunkra, hogy megmutassuk, tudunk konstruktívak lenni, hogy a döntésekbe belelátva, beleszólva érdemben képviseljük az a városvédő, zöld politikát, amit az elmúlt hét évben Zuglóban képviseltünk. Meggyőződésem volt, hogy Karácsonynak is hasznos lett volna, ha van az elmúlt négy évet, a a hivatali folyó ügyeket átlátó tanácsadója.. Merev elutasítást kaptunk. Karácsony közölte, Tóth ezt  megvétózta, de láthatóan ő sem igazán akarta. Különösen szimpatikus ez a hozzáállás azután, hogy én tavasszal nyíltan kiálltam Tóth Csabáért, hetvenezer Zuglapban azt kértem a zuglóiaktól, hogy szavazzanak őrá. Meggyőződésem, ha én négy éven át nem dolgozok mint  ellenzéki képviselő, nem végzem kitartóan a Papcsák és a fideszes kerületvezetés büdös ügyeit kinyomozó és nyilvánosságra hozó munkát, akkor ma Tóth nem országgyűlési képviselő, és Karácsonynak esélye sem lett volna nyerni Zuglóban. De persze a hála és az adott szó nem politikai kategória.

Ezután jött a bizottságok feltöltése, a tagok megszavazása. A 63 pozíció vajon kiknek jut?

 

A legabszurdabb az volt, hogy a bizottságokba delegált tagokat csomagban, a névsorok felolvasása nélkül szavazták meg, ami nem csak igen messze van a fennen hangoztatott átláthatóságtól, de szabálytalan is. Lehetséges, a Kormányhivatalhoz is fordulunk e miatt.

A közönség nem is tudhatta, ki mely bizottságba került, mik az arányok, hogy pl. míg mi összesen két helyet kaptunk, eközben pl. Sápi Attila MSzP-s képviselő egymaga hat (6 !) bizottságban is tag, mely havi szerény 502.450 Ft-t bruttót eredményez számára. (az előző ciklusban senki semmilyen tanácsnoki, bizottsági pótlékkal együtt sem kapott havi 194e Ft-nál több tiszteletdíjat) De a legtöbben több bizottságban lettek tagok és hatan a bizottsági tagságuk mellett tanácsnokoki posztot is kaptak. Íme, a frakcióknak kiosztott bizottsági helyek és a választáson elért eredmények.

Részesedés HUF-ban a bizottsági helyek után Részesedés a bizottsági helyekből Választáson elért eredmény
Összefogás 47,95% 52,54% 37,04%
Fidesz 40,30% 40,80% 37,50%
Jobbik 5,10% 3,48% 8,05%
LMP 4,59% 4,98% 7,59%
CZE 2,04% 2,49% 9,27%

 

A szabályok ügyes megváltoztatásával megdöbbentő tiszteletdíj végösszegek jöttek ki: az MSZP-s képviselők többsége havi 463.800 Ft-ot , a Fideszesek 309 ezer és 270e Ft közötti bruttót szavaztak meg maguknak.

A helyszínen kiosztott módosítóba  ugyanis azt is becsempészték, hogy az eredetivel - és a régi SZMSZ-el - ellentétben most minden bizottsági tagságért külön-külön jár a tiszteletdíj, ötszörös szorzó jár a bizottsági elnökségért, négyszeres az alelnökségért és a tanácsnoki honorárium is pluszban jár.   A bizottságok tagnévsorát, a személyre bontott képviselői honorokat összegző excel táblákat a következő posztban találjátok majd meg, bár a büszkén hangoztatott Transparency szabály 3. pontja szerint kint kéne lenniük a kerületi honlapon.

Rajtunk jól átléptek. A testületi ülés délelőttjén küldött egyetlen konkrét ajánlat szerint az Egyesület kaphatott volna egy környezetvédelmi tanácsnoki posztot és egy-egy helyet a Környezetvédelmi és Egészségügyi bizottságban. Bár ezek is nagyon fontos pozíciók lehetnének, de az SZMSZ-ek szerint csak véleményezhetnek, döntéseket befolyásolni nem tudnak. Ami a fő baj, e pozícióból, e bizottságokból nem lehet rálátásunk az érdemi, a költségvetéssel, a pénz és ingatlan vagyonnal, és a hosszútávú fejlesztésekkel kapcsolatos önkormányzati munkára. Sem a pénzügyi, sem a tulajdonosi-közbeszerzési bizottságba való bekerülésről szó sem esett, jól láthatóan gondosan igyekeznek minket távol tartani minden olyan területtől, ahol pénzmozgás van, problémás lehet, ha más is belelát a boszorkánykonyhákba.

A szavazás előtt még ezt az igencsak soványka ajánlatukat is visszavonták, törölték a környezetvédelmi tanácsnoki pozíciót, hogy mégse legyen annyira kínos a kirekesztésünk (további egyeztetés nélkül) betettek a Környezetvédelmi bizottságba, dr. Lengyel Istvánt jóváhagyták az Egészségügyiben. Ezek a változások a már zajló ülés alatt derültek ki, a frissiben kiosztott papírokból.

Méltánytalanul kevés ez ahhoz képest, választáson 9.27%-os eredményt értünk el, a kerület harmadik erejévé váltunk és hogy a civilek a baloldalnak milyen fontosak - legalábbis a szavaikban. Ehhez képest a bizottsági helyek vonatkozásában mindössze kb. 2%-ot kaptunk. Különösen szembeötlő a büntibe állításunk annak tükrében, hogy a Jobbik egy alelnöki és egy Ügyrendi egy külsős helyet kapott a Tulajdonosiban, míg az LMP három helyet kapott és a Pénzügy Bizottság elnöki posztját is kiérdemelte.  Megjegyzendő, ezt a posztot a szokásjog szerint a legnagyobb ellenzéki párt szokta betölteni.

Nem lehet nem észrevenni, hogy a Tóth Csaba MSZP elnök és Karácsony igyekszik minden módon kiszorítani az Egyesületet, megpróbálva lehetetlenné tenni az érdemi felügyeletet. Watchdog úgy tűnik nekik sem kell.

Felszólalásomban szóvá is tettem, hogy az Egyesületnek kiosztott bizottsági helyek nem arányosak a választáson elért eredménnyel és szeretnénk helyet kapni a két pénzügyekkel foglakozó bizottságban.  Barta János (LMP) egyetértett, hogy ez tényleg kevés, Rozgonyi Zoltán viszont felhívta a polgármester figyelmét arra, hogy itt és most ez már nem lehet téma, az egyeztetésekre lehetőség volt az ülés előtt, most már csak a szavazásnak van helye, és kéri, a jövőben ne térjenek el a napirendtől. Karácsony azt mondta, a következő testületin, ahol az SZMSZ-hez úgyis hozzá kell nyúlni, ezt orvosolni fogják. Úgy legyen.

 

A „hosszú és fáradságos egyeztetések”, amivel Karácsony megnyitotta az ülést, feltehetően az Összefogás és a Fidesz közti titkos nagykoalíciós szimbiózis kiépítésére vonatkozhattak. Árulkodó, hogy az alpolgármestereket megszavazta a Fidesz, és bár alpolgármesterséget nem kért - az már nyílt nagykoalíció lett volna – rengeteg bizottsági poszttal fizettette ki magát és a hat tanácsnokságból négyet is megkapott. Rozgonyi, aki múlt héten még azt mondta, hogy nem az ellenzék dolga az alpolgármester választáshoz a többséget biztosítani most Költségvetési Tanácsnok lett. Erdős Dóra Ifjúsági Tanácsnok, Gyügyei a Családvédelmi és Egyházügyi tanácsnokságért kapnak 200-200e Ft pluszt.

Kovács Balázs lett a Városképvédelmi Tanácsnok, ez azért meghökkentő, mert ő eddig mint a Ligetköztársaság elnöke igen határozottan állást foglalt a Múzeumnegyed mellett. Most akkor majd míg a polgármester a média előtt a fához láncolja magát, a tanácsnok a múzeum építéseket támogatja bent a tárgyalásokon?

Az MSZP két tanácsnokot ad, Sokacz Anikó a Civil és Nemzetiségi ügyek, míg Felkai Tamás a Testvérvárosok és EU-s kapcsolatok tanácsnoka. Ő az a képviselő, aki úgy jutott be a listán, hogy egyéniben nem indult, egy zuglói sem hallott róla, nem szavazott rá soha.

Két ménes megetetéséhez több zab kell, írta nekem valaki. Valóban, a sok létrehozott és szükségtelen bizottság leginkább arra volt jó, hogy legyen elegendő hely mindenkinek. Az egy civil Ligetvédő Garay Klára kivételével az összes képviselőjelöltként induló, de egyéniben be nem került MSZP-s és Fideszes bekerült legalább egy bizottságba. toth_feigli_rozgonyi.jpgAz LMP-s Barta Jani, aki korábban határozottan lehetetlennek tartotta, hogy a mandátumtolvajként emlegetett Szabó Rebekát megszavazza alpolgármesterként, a Pénzügyi és Költségvetési bizottsági elnöki pozícióért cserébe nyomta meg az igen gombot. Az LMP ezen felül még két külsős helyet is kapott. A Jobbik sem járt rosszul, Czeglédi két bizottságban, a Jogi és Ügyrendi, valamint a most született Közbiztonsági Bizottságban lett alelnök, Markó pedig a Tulajdonosi és Közbeszerzési bizottságban tag.

Készül a nagykoalíció: Tóth Csaba egyeztet a pozíciókról Rozgonyi Zoltánnal az alakuló ülésen. Biztosít Feigli Ferenc MMA harcos. Őt már ismerjük a kampányból. Nincs Karácsony.

A kialakult nagykoalíció már most igen drága mulatság, a hangoztatott takarékossággal épp ellentétesen, jelentős és folyamatos többletkiadást eredményez az önkormányzatnak. 

Összehasonlításul:az előző ciklus „csókos” tanácsnokai, bizottsági elnök képviselői is maximum 192.000 bruttót kaptak, a többiek bruttó 140e ft körül. A testület 21 tagjának tiszteletdíja összesen havi 3.372.000 Ft költséget eredményezett. A bizottsági struktúra négy bizottságban 40 taggal működött, ebből 12 tag volt külsős, akik fejenként 38.650 forintot kaptak, azaz öszesen havi 463.800 Ft-jába kerületek az önkormányzatnak. A képviselők a bizottságokkal, külsősökkel és tanácsnokokkal együtt mindösszesen havi 3.835.800 Ft-ba kerültek.

Az új „közpénz kímélő” rendszerben nyolc bizottság 63 fővel működik. Jelenleg - az előző ciklus 192e Ft-hoz képest - a  legmagasabb képviselői honorárium 502.450 Ft, a baloldali többség fejenként havi 406 ezer, míg a többi képviselő 309-207 ezer forinttal kénytelen megelégedni. Az én egyedüli havi 115 ezer forintom igencsak leviszi az átlagot. A jelenlegi testület 21 tagja és a 18 külsős bizottsági tag együtt havi 8 millió 309 ezer forintba, azaz előző ciklus több mint duplájába  kerül a zuglóiaknak.

 

Mindenkit arra kérünk, ha úgy érzi a fenti alku és a Civilzugló Egyesület kihagyása nem egyezik a választói akarattal és nem szolgálja a kerület érdekét írjon egy emailt a polgármesternek a karacsony.gergely@zuglo.hu  címre.

 

 

 

39 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr186910057

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Karácsony korrigálni fogja a zuglói fizetéseket 2014.11.23. 09:39:01

Zugló új PM-es polgármestere azt ígéri, korrigálni fogja a zuglói képviselői tiszteletdíjakat. A szabályok megváltoztatásával jóval magasabb fizetést visznek haza a képviselők, mint eddig, Karácsony Gergely szerint azért, hogy ezáltal is csökkenjen a korr…

Trackback: Költséges kiegyezés 2014.11.18. 20:26:01

A jelenlegi testület 21 tagja és a 18 külsős bizottsági tag együtt havi 8 millió 309 ezer forintba, azaz előző ciklus több mint duplájába kerül a zuglóiaknak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KP-papa 2014.11.18. 08:27:41

Majd még vissza kell sírnunk a takarékos Papcsákot?
A civilek kiszorítására mindenkor létrejön a nagykoalíció. Vagy nyíltan, vagy mutyiban. Ezen a terepasztalon nem lehet eredményesen játszani. Tessék talán a Kossuth térre tekinteni. Semmi pártszimpátia nem mutatkozott.
Haladéktalanul az utcára kell vonulni Zuglóban! Minden nap késlekedés a megalkuvás, beletörődés jele. Én nem vagyok meglepve, hogy így alakultak a dolgok.

aser 2014.11.18. 12:41:50

Újra az elmúlt 25 év párt mutyijai történt!
A zuglói választókat senki sem védi meg ezektől a pártkatonáktól?

szempontcsuzli 2014.11.18. 13:54:38

remelem most boldog a sok posztkomcsi aki protest ugyan de megszavazta a jelenleg budai, amugy debreceni, zuglot terkeprol sem ismero, merhetetlen pm-es politikust es a kisaaszonykajat zugloban! gratulalok nektek!

OkoskaTo:rp 2014.11.18. 17:54:47

@szempontcsuzli: Ne aggódj, majd helyettük a kiváló helyismerettel rendelkező TóCsa + Rozgonyi tudni fogják, hogy mit lehet és érdemes lenyúlni.

Bona Fides 2014.11.19. 06:44:58

Ezért tiporják el a hatalmi pozícióban lévő politikusok a civileket, mert valójában nem politizálni akarnak, nem a közösség ügyeivel akarnak foglalkozni, hanem közpénzt akarnak zabrálni... (Mindig csak ellenzékből fontos a civilek munkája.)

Karácsony Gergely! Az első lépéseddel elbasztad a becsületed, szégyelld magad!

De nem baj, a Kossuth téri akarat a komplett politikai elitet el fogja söpörni, mert nincs nálatok se fék, se gát, se korlát, nem tudtok mértéket tartani, ha rácuppantok a nép ütőerére, csak szívjátok, szívjátok, szívjátok a vérét, mint a pióca. Ocsmány férgek vagytok mind!

Abu 2014.11.19. 07:53:42

Én azt gondolom, hogy nyilvánvaló volt, hogy a nagy egyetértés az alakuló ülésen nem volt ingyen, ezt Karácsony is mondta. Azt gondolom, hogyha az átláthatósági elvek implementálásának összesen annyi volt az ára, hogy évi kb 40 millióval többe kerül az önkormányzat, akkor még kifejezetten jól is jártunk (ha a döntéshozók fizetésének megduplázásával országszerte be lehetne vezetni az ezaminimum átláthatósági programját, én támogatnám).
Persze remélem, hogy az átláthatóság tényleg az is lesz, nem csak látszat, de szerintem a PM-es politikusoknak eléggé presztízs-ügy ez.

szempontcsuzli 2014.11.19. 17:50:06

@OkoskaTo:rp: nem aggodom, hiszen az elozo ciklus sem volt jo, finom szolva, de azert a gergo jol belehuzott mar az elejen! zuglo mar is jobban teljesit! nem hiba lepett ki a "lehet mas a politika" nevu partbol...
papcsaknak se kellett helyismeret, de azert az kello gyokertelensegrol vall, hogy debrecenikent budarol "iranyitja" majd zuglot, ugy hogy fel eve meg a 16 keruletben indult a merhetetlen pm-es gergo, aki ugye tudjuk mit mondott a szocikkal valo egyuttmukodesre korabban...de a fideszt se szivlelte, most mindkettot keblere olelte!
Laci, en drukkolok Neked!

vajdapeterutca 2014.11.19. 23:40:21

Én Józsefvárosból beszélek: az itteni képviselők valószínűleg jobban keresnek, nem téma az átláthatóság, és nem is fárasztják magukat.

Talán két ellenzéki képviselőről az ötből néz ki hajlandónak szaktudásigényesebb, utánajárósabb, konfliktusosabb ügyekkel foglalkozni.

Érdekes volt látni, hogy a többségtől, végső soron Kocsis Máté polgármestertől függő, 200-250 ezres tanácsadói szerződések, amelyet a ciklus végére minden képviselő kapott, hogyan málasztotta szét az ellenzéki szerepet, beleértve a kampányt. A LMP-s képviselő most visszaadta a megbízást, két új ellenzéki és két kormánypárti nem kap (egyelőre?) így az ő fizetésük fele vagy még kevesebb a testület nagy részének. Kicsit bővebben erről:
www.facebook.com/8ker.blog/posts/784034951642378

A zuglói átláthatósági minimum szerintem okos dolog, egyszerre fegyelmezi a többséget és az ellenzéket, és esélyt ad a civileknek, az új pártoknak.

Szerintem csoda volna, ha a Tóth Csaba-féle MSZP-ben megférne okés politikus, de hátha. A Fidesz innen távolabbról nézve érdekesen tagolt volt, talán ellenzékben lesz belőle valami. És főleg, tessék, CivilZugló, PM, LMP, vagy bárki más, kihasználni az ígéret szerint könnyen hozzáférhető adatokat, kérdezni, kritizálni, akciózni! A ciklus végére ebből bármi lehet, sajnos idő kell az ilyesmihez.

vajdapeterutca 2014.11.19. 23:44:55

Szóval azt akartam mondani, hogy ha sikerül majd az adatnyilvánosságot kihasználni, akkor akár rövid távon, egy jobb döntéssel is megtérülhet a képviselőkre kifizetett plusz költség, nem beszélve a hosszabb távú lehetőségektől. A civil és ellenzéki aktivizmusnak úgyis jelentősen erősödni kell, ha valaki akar itt valamit. Úgyhogy nem mérgelődnék túlzottan, inkább hajrá!

Nemere16 2014.11.21. 04:32:21

szempontcsuzli!
Kicsi kiigazítás. A fidesz által megváltoztatott választási szabályok alapján Karácsony Gergely parlamenti választókerülete nem csak a XVI. ker.-ben húzódott volna hanem zuglói területeken is.
Egyébként Zugló a baloldali összefogás kirakata lehet és azzal, hogy így megemelték a tisztelet díjakat erősen megemelték a tétet. A korrupció elleni harc, a jogállamiság helyreállítása, a lakossággal való együttműködés, empátia sokkal inkább számon kérhető mint korábban.
Azzal nem teljesen értek egyet, hogy egy vezető politikus csak akkor dolgozhat jól ha helyi lakos. Egyrészt sok helyben lakó korrupt hülye is van , másrészt a magyar történelemben létezett olyan idegen országból érkező uralkodó, aki gatyába rázta az országot.( Károly Róbert)
Persze Karácsony Gergely csak 5 éve van, kisebb hatáskörrel mint egy király és nehezen tudom elképzelni, hogy helyi ismeretekkel rendelkező szövetséges nélkül komoly teljesítményre lesz képes.
A civilekkel szembeni bánásmód rossz előjel.
A CZE.-nek végig kritikusnak kell lennie és minél többet kell a médiában szerepelnie.

jaegtoer 2014.11.21. 05:18:32

Ez egy hirtelen felindulásból elkövetett poszt. Le kellett volna előbb higgadni egy kicsit, bármilyen sérelem érte is a Civil Zuglót és személy szerint téged is.

aser 2014.11.24. 08:46:56

@jaegtoer: Ha lehiggad,akkor nem a valóságot írta volna meg?
Nem érted,hogy itt a civilek pártok általi kisemmizéséről van szó?
Hol van a választói akarat ebben az új Önkormányzati vezetésben?
Választáson elért eredmény szerint kell elosztani a vezető beosztásokat is!
Összefogás...37,04%
Fidesz.......37,50%
CivilZugló....9,27%
Jobbik........8,05%
LMP...........7,59%

nemeza 2014.11.30. 16:59:46

Ha továbbra is jó lesz Zuglóban élni, fejlődés tapasztalható, a Liget projektből is sikerül valami élhető kompromisszumot kialkudni, ha már mindenképp lesz valami. Akkor az már siker. Hajrá!

A korrupció témához: a korrupció egy alapvetően erkölcsi kérdés véleményem szerint.

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2014.12.01. 12:43:07

A bejegyzés (beszólás) szokás szerint borzasztóan hosszú, strukturálatlan, tagolatlan, sajnos helyesírűsi hibáktól sem mentes. Vajon tényleg nagy baj, hogy helyi ügyekben nagykoalíció dönt? És vajon tényleg célszerű a mindössze néhány napja megalakult testülettől, bizottságoktól látatlanban megvonni a bizalmat? Attól tartok, a sértett nem-alpolgármester sír a sorokban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.12.01. 19:54:39

hiszen az alakuló ülésen nem akaródzott felolvasnia a bizottságok névsorát"

mi az hogy nem akaródzott? volt noszogatás is?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.12.01. 20:13:17

@jaegtoer: @Lobra: mert ez nem fura?

"a Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottságnak túlzottan sok és nagy hatásköre van, hiszen 250 millióig bármit eladhat és bérbe adhat, hozzákerültek a településrendezési szerződések kötése, a jelzálog levétel, ezek akár milliárdos kedvezmények lehetnek egy cég számára. E bizottságba került a teljes közbeszerzés is, azaz akár évi 2 milliárd forint szétosztása minden testületi kontroll nélkül. Kértem, hogy ezek a hatáskörök maradjanak a képviselő-testületnél. A tagok névsorát látva ide a leginkább Tóthhoz hűséges embereket tették. A Bizottságot Sógor László vezeti. Tag lett Lévai, Felkai, Hevér, Kovács-Csincsák, Varga Csaba, Sápi Attila. A Fidesztől is a minden hájjal megkent a pénzügyekben kipróbált elvtársak kerültek be: Szatmáryné-Jahn Angéla, Kovács Balázs, Bihari Zoli. A Jobbik adja az egyetlen külsőst, Markó ex képviselőt. Ő 2011-ben lelkesen szavazta meg az erdélyi házvásárlást, tehát a korrupció iránt nincs különösebb szimata vagy ellenérzése. Nem véletlen, hogy mi és az LMP nem delegálhattunk a bizottságba tagot. A nagyhatalmú bizottság rossz előképe, hogy a 2006-2010 közötti ciklusban"

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.12.01. 20:15:03

Hajdú Flórián viszont közölte, hogy korábban dolgozott már vezető beosztásban multiknál, ezért egy kerülettel is el fog boldogulni. Hát a közönség moraját hallva nem volt túl meggyőző."

:D

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.12.01. 20:17:27

hajdú flórián a baloldal jelöltje multinál dolgozott :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.12.01. 20:18:36

"A Testület 21 igen szavazattal elfogadta az SZMSZ-t, én tekintettel arra, hogy javaslataim nem kerültek befogadásra nem szavaztam."

és miért nem nemmel szavazott? azt tiltja az erkölcs?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.12.01. 20:41:04

@jaegtoer: @Lobra: de azt is elmondhatnátok, hogy ilyen profi ellenzéki, profi kritikus Várnai. (mert nekem annak tűnik, rajtatok meg nem látok érdemi gondolkozási képességet)
akkor miért nem lehet betenni egy bizottságba se?
he?

karácsony egy féreg, már akkor tudtam mikor először láttam. csak a pofája nagy az átláthatóságról, de amikor sokszínűnek kéne lenni, valóban transzparensnek, ez a gerinctelen kutya eloldalog csendesen sunnyogva.

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2014.12.02. 04:49:38

@tesz-vesz: A civilizált és kulturált hozzászólásra részemről, mint megszólított (egyszerű zuglói lakos), visszakérdeznék. El sem képzelhető, hogy az egyes személyeknek az egyes szakbizottságokba való beosztása során megpróbálták figyelembe venni az eddigi életpályájuk során megszerzett szakértelmet? El sem képzelhető, hogy Várnai úr kompenzációs listán való bejutását fegyelmezetten tudomásul veszik, de a múltbeli tapasztalatok alapján igyekeznek elkerülni őt?

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2014.12.02. 04:52:19

@vajdapeterutca: Nagyon egyetértek. Zugló egy jó modellje lehet a korszerű, tárgyszerű önkormányzati munkának.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.12.02. 10:01:54

@Lobra: vajon szerinted a civilizált és kulturált ember megtűri a hatalomban a férgeket?

két kérdésem is volt hozzád, láttad?

"El sem képzelhető, hogy az egyes személyeknek az egyes szakbizottságokba való beosztása során megpróbálták figyelembe venni az eddigi életpályájuk során megszerzett szakértelmet?"

milyen szakértelem, amikor különböző pártokról beszélünk, akik egymást folyamatosan lekorruptozzák?
2. milyen szakértelem, amikor karácsonynak és két kis alpolgármesterének semmmilyen szakértelme nincsen?
karácsony egy báb, már most látszik, hogy nem ő irányít.

karácsony is most már egyszerű zuglói lakos, mitn te. csak eddig még azt se tudta hol van zugló.

milyen múltbéli tapasztalatokról van szó? amiért el kell kerülni Várnait? konkretizálnád? (alapból kellett volna írni). jelzem karácsony most először polgármester, milyen tapasztalatról beszélünk, egy áruló lmp-s senkiházi személyében tehát?

2: ha van is, egy új polgármesternek mindenkivel békességre kéne törekednie, én független szemmel azt látom, az egyetlen értelmes, kritikus embert kizárták a lényegi döntésekből, és - mivel karácsonynak nincs múltja várnaival - karácsony a régi fideszes komcsi elvtársakra hallgat, hogy kerüljék Várnait.

el se tudom képzelni, hogy láthat bárki mást az ügyből. de! te most megvilágosíthatod az ügyet. mert számomra elég primitív magyarázat "a sértett nem-alpolgármester sír a sorokban. " című klisé

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2014.12.02. 10:25:44

@tesz-vesz: Méltányolom a szenvedélyt, méltányolom a határozott állásfoglalást is. Ugyanakkor üdvös volna kerülni a kulturált vita során bizonyos megfogalmazásokat, mint például "féreg", vagy "... rajtatok nem látok érdemi gondolkozási képességet", "primitív magyarázat". Az ilyesmi nem különösebben bátorít a vita folytatására.

A polgármesternek senkire nem kellett hallgatnia: közismert Várnai László korábbi pártokban játszott szerepe, az a mód, ahogyan a párttagsága megszűnt, a bizonyítatlan korrupciós vádaskodásai, valamint közismert, hogy közbűntényes eljárás van még mindig folyamatban a főcivil ellen.

varnai 2014.12.02. 11:22:18

Kedves Boglár, alias Satyr,alias Lobra. Értem én, hogy bosszant, hogy kampány közepén hirtelen megjelent "tanácsadóként" nem adtunk neked egyből admin jogot, de kérlek hagyd már abba. Ha tényleg kíváncsi lennél a munkánkra részt vehetnél benne, a tegnapi közgyűlésre is személyesen meghívtalak.

A blogomban leírtak közül mely KONKRÉTUMOT vitatod?

A bizottságokban való arányos bevonás, részvétel nem nekem magánembernek jár, hanem annak a civil szervezetnek, mely a választáson a 3. - igen mondogasd magadban - a harmadik lett.
Természetesen azt is megtehették volna, hogy delegáljak külsős tagokat a Tulajdonosi, a Pénzügyi és a többi bizottságba. A választási eredményünk alapján a 8 bizottságban szétosztott 63 tagságból 6 hely járt volna nekünk.

mely pártokban?

mi közismert?

elítéltek engem bármiért, vádat emeltek bármiért?

és amúgy mi köze ezeknek a Civilzugló által elért választási eredményhez és az az ALAPJÁN járó arányos bizottsági képviselethez?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.12.03. 19:24:45

@Lobra:
én nem tartom kulturálatlannak és civilizálatlan azt, hogy ami arra kimondjuk a nevét.
feleselges ezen rúgozni, de a gerinctelen, korrupt ember, az gerinctelen korrupt ember

ennyi.

az eddigi kommented meg tényleg nem tartalmazott túl sok releváns infót. úgy látom, még most se erőlteted meg magad, bár azt értékelem, hogy legalább rövidet írtál.

"közismert Várnai László korábbi pártokban játszott szerepe, az a mód, ahogyan a párttagsága megszűnt, a bizonyítatlan korrupciós vádaskodásai, valamint közismert, hogy közbűntényes eljárás van még mindig folyamatban a főcivil ellen. "

kifejtenéd? mert nem közismert,

1. korábbi pártokban játszott szerepe?
2. az a mód, ahogyan a párttagsága megszűnt?
3. a bizonyítatlan korrupciós vádaskodásai?

bocs, de aki nem tudja, hogy az mszp és a fidesz milyen primitív és mennyire korrupt, arra egy szép szó se jut az eszembe. és az hogy egyik nagy párt se számoltatja el a másikat, hát akinek ez minimum nem gyanús, az sajnos nem elég fejlett fejben.
ha nem tudta bizonyítani, akkor bizonyára rengeteg becsületsértési pert elvesztett ugye? ezekről írt posztot is nem?

4. és közbűntényes eljárás van még mindig folyamatban a főcivil ellen?

amúgy én is szerkesztettem már róla és egyik ügyéről posztot, lennék szíves megtekinteni és elolvasni a csatolt részeket is az lmp-vel kapcsolatban?
kkbk.blog.hu/2014/02/21/szel_bernadett_es_varnai_lmp-belharcok

én - elmondtam - új polgármesterként mindenkivel törekednék jó kapcsolatra, hátha nem igazak a -> pletykák <- valakiről, aztán saját magam tapaztalnám ki, mik igazak belőle.

választási csalásra gyanakszom amúgy karácsony esetében. gyanakodni már lehet , vagy azt is betiltotta már a gondolatrendőrség?

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2014.12.03. 20:49:11

@tesz-vesz: Sajnálom, de nem folyatom. Az a személy, aki mindkettőnk témája, nem érdemel már annyi bebillentyűzött karaktert sem, amennyit eddig rá pazaroltunk. És igen, én megadnék a testületnek legalább egy negyedévnyi előlegezett bizalmat. Borzasztóan két malomban mímeljük az őrölést, nekem erre nincs több időm. Vedd akár megfutamodásnak (ilyenkor diadalittasan azt szokták az időmilliomos grafománok), azt sem bánom.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.12.05. 22:56:38

@Lobra: hát bocs, de te kommenteltél ide érv nélkül, nehogy már megsajnáljalak.

Ross Satyr 2014.12.06. 05:30:09

@tesz-vesz: Ez igaz, érveket nem írtam, mert köztudottnak véltem megtörtént tényeket Kellemes ünnepeket.

Krutzifix 2014.12.10. 16:09:30

@Lobra: Ne felejtse szavát, de már most látszik, hogy - szerintem - nagyot fog koppanni! Nem is kell kivárni a ciklus végét... Az is látszik, hogy senkit nem ismer a felsorolt személyek közül, így az Ön szemében egyfajta pozitív hendikeppel indulnak. Ez így helyes...de ebből is koppanás lesz. Mint én is zuglói, szívemből kívánom, hogy ne legyen igazam!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.12.13. 00:33:55

@Ross Satyr: sajnos nem köztudottak és a tények sem hinném hogy azok lennének, te amúgy hány nikken kommentelsz itt? nem érzed gerinctelennek és hitványnak?

Ross Satyr 2014.12.17. 05:24:10

@varnai: Kedves László, sajnálom, hogy ebben a tartalmas és előre mutató szózuhatagban elszalasztottam ezt az "értékes" kommentet. Két kérdésem volna.

1. Most, hogy a kampányok és választások hosszú időre véget értek (vagy ki tudja...), nem kellene követni a Kormány döntését és inkább elkezdeni dolgozni, a felszínre kerülő napi aktuális ügyek pozitív megoldásában közreműködni és együttműködni?

2. És eközben nem kellene-e szépen nyugodtan készülni a következő önkormányzati választásokra, de ezúttal bevonva és meghallgatva a többi jó két tucat zuglói civil szervezetet? Nem képzelhető-e el, hogy volna pozitív ötletük, alkalmas emberük a közös stábba? Mert akkor a tagjaik nem volnának kénytelenek az egoista és kisajátító CivilZugló Egyesület helyett különböző pártok jelöltjeire szavazni, annak függvényében, hogy melyiket utálják a legkevésbé.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.12.18. 11:29:58

@varnai: Tisztelt Várnai képviselő úr, igaz az, hogy ön is megszavazta a képviselői fizetések növelését?
nincs erről online bizonyítható adat?

ha igaz, nem érzi a posztban a fizetésekre vonatkozó részeket kínosnak?

varnai 2014.12.18. 13:46:21

Az szmsz-nél nem szavaztam, a tiszteletdíjakat valóban megszavaztam, de ez becsapós volt, hisz a helyben osztott anyag eltért az előzetesen kiosztottól. Ebben volt benne egy fél mondat csere, miszerint az előző ciklustól eltérően minden bizottsági helyért jár pénz. Még ez sem lett volna elfogadhatatlan, ha mindenkit, mint régen max. két bizottságba tesznek be. A bizottságok név szerinti összetételét csak a szavazás előtt öt perccel ismertük meg, fel sem olvasták a neveket. otthon számoltuk össze, hogy van aki sőt 6 bizottságban is tag. Tehát az abszurdan magas pénzek a két anyag kombinációja után, a több bizottságba betevéssel alakultak ki. M is csak itthon adogattuk össze kinek mekkora pénze lett ezzel a rendszerrel. A bizottságok felét nem szavaztam meg. remélem így érthető ez után, ami történt. A polgármester a médiában ígéretet tett a tiszteletdíjak rendszerszintű korrigálására, de ez az elmúlt két testületi ülésen nem történt meg.

varnai 2014.12.18. 14:19:45

@Ross Satyr: A napi aktuális ügyek rendbetétlében segítek. Lásd én készítetttem előterjesztést a tálalókonyha szerződés felmondására, és én nyújtottam be előterjesztést az iskolai, óvodai fizikai dolgozók, a minimálbéresek illetmény kiegészítésére. Vitatja hogy ezek hasznosak? A kerületi civil szervezeteket ismerem, a viszony jó, de mások a tevékenységi körök. konkrétan kikre gondol. A két minősítő jelzőt meg visszautasítom.

OkoskaTo:rp 2014.12.19. 09:29:55

@varnai: Ezek azért eléggé kínos kifogások. Ha nincs idő végigolvasni a beterjesztést, nem kell megszavazni látatlanban.
A devizahiteles probléma is sokkal kisebb lett volna, ha a tisztelt ügyfelek aláírás előtt végigolvassák (és értelmezik) az eléjük tett szerződést.
Pénztártól való távozás (és szavazás) után reklamációnak helye nincs.

Azt nem tudom, mennyire jogszerű az előzetesen elküldött verziót helyben lecserélni, hiszen azon kívül, hogy a képviselőknek nincs idejük végignézni, talán a jegyző sem teheti meg törvényességi észrevételeit.

varnai 2014.12.19. 13:07:36

mondom, a két előterjesztés kombinációja adta ki az irreális egyéni tiszteletdíjakat. És persze ravaszul adagolásuk.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.12.20. 10:43:15

@OkoskaTo:rp: jaja okoska, csak éppen ha vannak felelős törvények Magyarországon, akkor nem is kerülhettek volna ügyfél elé az ilyen devizaszerződések.
ahogy pl Ausztriában sem adtak ki soha ilyen devizahitelt. ott kulturáltabbak az országirányítók.

és az egyoldalú szerződésmódosításról ne is beszéljünk.