HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Mert alkotni öröm

2014.07.07. 11:54 varnai

Hétvégén újra rendbe tettük az Erzsébet Királyné utat a Hungária körúttal összekötő aluljárót.

A Civilzugló Egyesület 2007-es megalakulása óta immár harmadszor festi ki ezt az átjárót, 2011-ben kifestettük az irtó nagy, telegraffitizett Amerikai úti, M3 alatti nagy aluljárót és kifestettük a Korong utca kis aluljárót is. Ezt csak azoknak mondom, akik amikor rámutatok a közpénzt érintő, a kerületnek ártó tevékenységükre, egyből elrikkantják magukat, hogy mi csak kritizálni, rombolni tudunk (Ráthonyi ex polgármester/tanácsadó/Szeretjük Zuglót! úr találta ezt mondani a legutóbbi városligetes nyilatkozatában a film második felében). Nem így van.

Igazság szerint sokkal jobb móka lenne csak ilyesmiket csinálni, alkotni. Örülnének is a jelenleg "alkotók", hogy elvannak a civilek,  csakhogy ezt nem tehetjük meg mert eközben a kerületi milliók, száz  milliók meg úgy eltűnnek az ő "alkotó"  kezeik között, hogy csak na.

Egyszer arra is kíváncsi lennék, hogy az önkormányzattól milliókat kapó pártközeli  "civil egyesületek", Zúgó Patak, Szeretjük Zuglót, stb.  miért nem csinálnak semmi ilyesmit. Vagy bármit... na mindegy. Erdélyi házban bulizni biztos jobb móka, különösen, ha más állja a cechet.

Pedig igazi jó kis közösségépítő buli, de ennél több: közösségi művészet, ami a falra kerül. Zuglóiaktól zuglóiaknak. Kemény, fárasztó, de élvezetes.

Nézzétek a képeket, többet mondanak minden szónál:

leszedes_net.jpg

A munka legutálatosabb része a régi festékréteg, a plakátok lekapirgálása. Poros, koszos meló.

elso_reteg.jpg

Ugyanilyen "láthatatlan" munka a régi rétegek letakaró festése, amit két rétegben kell az egész felületen megtenni.

Amúgy az ember, amíg csak átsétál rajta, észre sem veszi mekkora, és mennyi fala van. Én sok festekek_net.jpgezerszer megtettem már, hisz csak óvoda és iskola felé tizenegy éven át napi kétszer erre mentem.

A 45 liternyi színes festéket a Trilak adta társadalmi szerepvállalásként. Köszönet érte. Megtelt vele egy csomagtartó. (Biztos jól néztem volna ki, ha valaki hátulról bele szalad : )

Az aluljáró még felszívott 120 liternyi fehér diszperiós festéket, sok színezőpasztát, kellett a mintához két doboznyi premium zöld, hengerek, ecsetek, csomagolópapír, stb.  Ezeket az egyesület vette. És persze kéttucatnyi ember kétnapi jókedvű munkája.

 

total_5521.jpg

lakossag.jpg

Festés közben rengeteg jó szót,  - Köszönjük! -et kapunk, még apróval is segítik az áthaladó lakosok a munkát. Sőt néha beállnak, hengerelnek pár percet, a gyerekek felfestik a maguk kis figuráit és mennek tovább. De aztán minden áthaladáskor megnézik majd, megvan-e még az a fél négyzetméter, amit ők festettek, a sün, a virág, az ákombákom amit óvodásként alkottak.

judit_vera.jpg

A színeket festeni nagyon élvezetes, különösen az ilyen vadakat.judit_egesz.jpg

toth_lanya.jpg

Magasabb mint gondolnád! Második napra elhoztuk az otthoni létrát. Különösen a ferde támfalak mellett nehéz festeni.

zsu_letran.jpg

mirko_5461.jpg

A festés mindig mindenkiből kihozza a gyereket, az önfeledt alkotás örömét. Mindazonáltal a legélvezetesebb rész a minta felfestése. Felnőttektől és gyerekektől is nagy koncentrációt kíván. A gyerekek nagyon gondosan dolgoznak, büszkék arra hogy komolyan veszik őket, ennyien látják majd amit alkotnak.

edward5489.jpg

A kanyargós, fás, virágos, azóta a Civilzugló Egyesület jelképévé váló mintát még öt éve Ráthonyi Kinga képzőművész találta ki. Mindenki bele tudja vinni, hozzá tudja adni egyéni fantáziáját, mégis egységes, összefogott lesz tőle a felület. Hasonló közösségi munkával Kinga és férje Niel vezetésével az Illyés gimnázium diákjaival készült a Budaörsi körforgalom gyönyörű mozaik alkotása, érdemes megnézni róla ezt a videót:  https://www.youtube.com/watch?v=T1him0faJIkinga_5564net.jpg

Figyeljék, ahogy koncentrálnak.

testverek_5584net.jpg

kisfiu_5449.jpg

 

kez_negyzet_5499.net.jpg

 Az alkotás helyben, a nap 24 órájában ingyen megtekinthető. Kéretik vigyázni rá!       .... és ha tetszik lájkolni a posztot : )

Szólj hozzá!

Címkék: zugló közterület közösségi művészet társadalmi munka herminamező 70-es troli Erzsébet királyné útja Civilzugló Egyesület aluljáró festés

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr746481133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.