HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Volt egyszer Zuglóban egy kommunális adó. De mi lett vele?

2014.05.05. 11:52 varnai

A 2012-es zuglói kommunális adó kivetése ritka előkészítetlenül és kaotikus módon történt. Abszurd módon a vélhető adóalanyok fele kapott csekket, a másik fele nem. A kivetés hasonlóan abszurd módon - sejthetően -  abból az adatbázisból történt ami 2009-ben jött létre, az akkori szocialista-SZDSZ vezetésű önkormányzat által tervezett építményadó önbevallások felhasználásával.

Emlékeznek még? Akkor a Fidesz-KDNP vadul tiltakozott az adó kivetése ellen. Negyedoldalas hirdetés a Zuglói Lapokban.:

zuglo_2010-01_gyenge[1]-5.jpg

Az adatbázis azokból az adóbevallási ívekből történt, amit a Fidesz közterületi standjainál adtak le?

Az építményadó ellen még tiltakoztak, majd két évre rá Papcsák kommunális adóra átkeresztelve vezette be.

Mostanában gyakran hivatkoznak arra is, hogy a kommunális adó kivetésére az önkormányzat elődök által elrontott anyagi helyzete miatt volt szükség. Csakhogy a kommunális adót nem 2011-ben, hanem 2012-ben vetették ki...

.Az adóosztály akkori, azóta elküldött vezetője az adókivetésről szóló vitán, tekintettel a feltételezett 70.000 zuglói adóalanyra, plusz három fő dolgozót kért, melyet a jegyző nem támogatott.

A szűkös létszámmal  kapkodva végrehajtott  kivetésre jellemző, hogy volt aki novemberben kapta meg az első és egyben mindkét csekket, kaptak fizetési felszólítást olyanok, akik hosszú évekkel ezelőtt elköltöztek már, sőt régen meghaltak, míg évtizedek óta ugyanott lakó szomszédjuk nem kapott. A kommunális adót a törvénykövető állampolgárok  ( un. balekok) befizették, a másik fele nem, de  igen sokan nem is értesültek  az új adónemről.

A  kommunális adó körüli zűrzavart növelte, hogy már kivetés után, menet közben változtatták meg annak mértékét, majd a népi ellenállást látva megfutamodtak és  novemberben egy hirtelen ötlettől vezérelve, a frakciójával sem egyeztetve Papcsák megszüntette az adónemet. Sokan jóhiszeműen azt hitték, emiatt már nem is kell fizetni, sőt sokan a befizetett 12-25 ezer forintjuk visszakapását remélték. 

Ennél a káosznál semmi nem árt jobban a Magyarországon amúgy sem túl magas adómorálnak., ennél rosszabb módon nem lehet kormányozni.

Adót nem lehet elengedni, (csak egyénileg, méltányosságból) nem is lenne korrekt a tisztességesen fizetőkkel szemben. Annak beszedése 5 évig kötelező és az adóosztály dolga (lenne). A beszedést úgy tűnik nem erőltetik, sőt igyekeznek elhúzni, elszabotálni. Amit meg is értek, mert nyilván kínos, és politikailag nem túl jövedelmező valakit egy már megszűnt, 2012-es adó miatt 2014-ben zaklatni. Papcsák tehát ennek a sz...nak az eltakarítását is, mint annyi más általa okozott  problémát (pl. a közös költségek 2-300 millióssá növekvő tartozásainak kifizetését)  is az utódjára, és a következő testületre hagyja.

A tisztánlátás érdekében a következő kérdéssort tettem fel ma a jegyzőnek:

Tisztelt jegyző asszony!

 

Mint képviselő az alábbi közérdekű kérdésekkel fordulok Önhöz:

 

A 2012-es évben az önkormányzat Fidesz-KDNP-s többsége Kommunális adó kivetéséről döntött.

  1. Hány vélhető kommunális adóalany van Zuglóban?
  2. Milyen adatbázis alapján történt a kivetés?
  3. Hány kivetés történt, hány csekket küldtek ki 2012 folyamán?
  4. Hányan fizették be az adót 2012 folyamán?
  5. Mekkora összeg folyt be, hány százalékos volt a teljesülés?
  6. Hány fizetési felszólítás történt 2013-ban, eddig 2014-ben?
  7. Hány csekket küldtek ki 2013-ban, eddig 2014-ben?
  8. Hány adóellenőrzés keretében hány felderítést indítottak, hány tulajdoni lapot kértek ki,
  9. hány felszólítást küldtek ki adóbevallásra,
  10. hány mulasztási bírságot vetettek ki a bevallás elmulasztása miatt?
  11. és összeg szerint mennyi eredménye lett ennek a munkának?
  12. Hány tulajdoni lapot kértek ki összesen és mennyit költöttek eddig a tulajdoni lapok kikérésére?

A polgármester több alkalommal elmondta, a kommunális adóból befolyt összeg külön számlára kerül, és azt csak fejlesztésekre költik.

Mely folyószámla volt ez, kérem csatolja ennek a számlának a számát, forgalmát, feltüntetve a különböző beazonosítható fejlesztéseket.

Volt-e un. Zuglói Konzultáció a Kommunális adó ügyében, ha igen milyen válaszok jöttek?(statisztika)

Választ várva,

Tisztelettel, Várnai László

önkormányzati képviselő

komment

Címkék: zugló Kommunális adó Dr. Papp Csilla jegyző zuglói adó építmény adó zuglói Fidesz-KDNP

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr646119796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2014.05.06. 09:38:19

Ha már ingatlanfejlesztés. Rákérdeznél arra is, hogy az Erzsébet királyné - Öv utca sarkán elvileg már két hónapja épülő, őszre átadandó, százmilliós EU-s támogatással megspékelt bölcsődével mi a helyzet. Legalább a méteres gazt lenyírhatná a telken a Zuglói Vagyonkezelő.
süti beállítások módosítása