HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Zugló közösköltségben jobban teljesít!

2014.02.03. 14:59 varnai

Zugló kétségkívül  jobban teljesít - a polgármesterünk idén a legjobban kereső országgyűlési képviselővé vált. A kerületi társasházak lakói feltehetően kevésbé optimisták, az önkormányzat  500 társasháznak hozzávetőleg 100 millió forintnyi közös költséggel tartozik. Simán nem fizettük  ki a 2013 októberi, novemberi, decemberi és a 2014. januári közös költséget. Erre mondta a polgármesteri harsona, a Zuglói Lapok, hogy "rendbe tették a pénzügyeket".

A poszt illusztrációjaként az egyik teljesen  önkormányzati ház, a Nagy Lajos Király útja 104. Közismertebb nevén: a Sing-sing ház.

homlokzat_nagyl_net3303.jpg

  A lakások harmada-fele  befalazott, üres, vagy jogcím nélküliek lakják. A melléképületekbe hajléktalanok költöztek be, a lépcsőház közvizelde,  mert a kapu bezárhatatlan.

Az önkormányzat eddig is rendszeresen késett a közös költségekkel, de most egy tudatos (alpolgármesteri, polgármesteri, jegyzői?)  döntés következtében a Városgazdálkodási Zrt sem a hivatal nem fizet,  pedig novemberben még 550 millió forint működési hitelt is felvettek... bár persze azt mondták, nincs likviditási probléma. Tehát akkor csak puszta élvezetből szivatják a kerületi társasházakat? A 2013-as költségvetésbe természetesen betervezték ezt az évtizedek óta meglévő, kalkulálható kiadást. De akkor hol a pénz?

Háttérként tudni kell, a kerület mintegy 2600-as lakásállományából 500 lakás vegyes tulajdonú házakban van, ahol az önkormányzatnak - akár bármelyikünknek, aki társasházban él - havonta fizetnie kell a tulajdoni hányad szerint ráeső közös költséget.

A társasházak bajban vannak, mert egy sima lakót be lehet feketíteni a többi lakó előtt, fizetési meghagyást lehet kibocsátani,  akár jelzálogot lehet  tenni a lakásra. De a társasházak, a közös képviselők érthetően nem szívesen kezdenek háborúba a nagyhatalmú önkormányzattal, mert könnyen feketelistára kerülhetnek pályázatoknál, építéshatósági procedúráknál és más ügyekben. Mindazonáltal az önkormányzat már több fizetési meghagyást  is kapott türelmüket vesztett társasházaktól.

A több hónapnyi tartozás, különösen ha több önkormányzati albetét is van, netán 30% fölötti az önkormányzati tulajdonrész, akkor az egész ház  költségvetését felboríthatja, nem tudnak közüzemi számlákat, pl.  szemét-  vagy vízdíjat fizetni.

lepcsohaz_to_net3282.jpg

Az egyik belső lépcsőház évek óta omladozik, balesetveszély miatt be van deszkázva. A ház fáskamráiban hajléktalanok laknak, a ház melletti évek óta felhagyott építkezés rothadó tava körül patkányok élnek.

A lakásgazdálkodás most 2014 januári határidővel kerül vissza a Városgazdálkodási Zrt-től a hivatal alá, - dobálják mint a forró krumplit. Az eredeti határozat 2013. júniusi dátumról szólt.  Az "elmúltháromévben" nem hogy rendbe tették volna a kétségkívül nehéz szociálisan érzékeny területet, de a káosz akuttá vált.  Mazsu odakerülésekor elbocsájtotta a lakásállományt ellenőrző bérlemény ellenőröket és ügyintézőket,  állítólag 2010-től az éves kötelező bérlemény ellenőrzés lényegében elmaradt, az adatbázisok kaotikusak.

belso_homlokzat_net3288.jpgVan aki igyekszik, felújít, ablakot cserél,  de a szomszéd lakás évek óta lakatlan, bedeszkázva. A házban nincs gázvezeték, a külső vakolat nélküli, üres lakásokkal körbe vett lakásokat irgalmatlan költséggel, villannyal fűtik a szociális lakbérre szorulók.

A szociális lakásállomány,a 2600 lakásban lakó a szociálisan érzéketlen fideszes önkormányzatnak a "mindenki annyit is ér" elvén nem volt fontos. A  hozzávetőleg 8000 "a nyomor eszi ki a fejét" szegény zuglóitól,  ha csak tudnának megszabadulnának, ezt többször kifejtették.  A lakás és házállomány felújítására, fenntartására az önkormányzat lényegében nem költött az elmúlt három évben.  A szociális és egyéb segélyekre szánt összeget az önkormányzat 2011-es költségvetésétől kezdve a felére csökkentette.  

A lakásállomány rendben tartására szolgáló keretet,  -  mint a belső ellenőri jelentésből tudható - a három évre szóló 432 milliós gyorsszolgálati keretösszeget egy év alatt elköltötték, a gyorsszolgálati divíziót, azaz az 1200 számla befogadását Mazsu Debrecenből hozott haverja intézte.

Az önkormányzati  lakásállomány folyamatosan pusztul. Különösen aggasztó a teljesen önkormányzatú házak állapota, ezek műszaki állapota nem egy esetben kritikussá vált, a felújításuk immár többe kerül mint a szanálás.  E házak szociális és nem ritkán közbiztonsági gócpontok a kerületben, (Mexikói 3. Cserei utca, Várna utca 9.)  nem egy VIII. kerület sűrűjét is megszégyeníti.  Miközben cserelakás -és hát erre szánt pénz -  hiányában állnak a felújítások 300 lepusztult, felújításra váró lakás üresen áll, pusztul, (és ketyeg a közös költség) sok tucatnyi  több éves lakáskiutalásunk is van, igen sokan egy 12 négyzetméteres szükséglakásnak is örülnének. Lényegében lakásgazdálkodás nem történik, koncepció nincs.

zar_gyurcsany_net_3295.jpg

Feltehetőleg a tavaly 160 milliót kereső  ( segítek, havi 15 millió) polgármester el sem tudja képzelni, milyen lehet ilyen társasházban lakni (tavaly vett egy 2880 m2-es telket Szigligeten)  ez a gondolat kísérlet feltehetőleg nem nagyon izgatja, pedig igen szegény sorból származik.  Igaz öt családnak tűzifát is vitt, no persze a kerületi média jelenlétében.

Gyurcsány a hibás!

1 komment

Címkék: társasházak közös költség lakásgazdálkodás szanálás önkormányzati lakásállomány szociális lakás Városgazdálkodási Zrt

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr585795755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejben Futó 2014.02.04. 17:34:40

A lerobbant "hajléktalan, éjjeli menekülő" ház mennyire terjeszti ki maga körül a közbiztonság hiányát? (Több kis falusias-kisvárosi csendes mellékutca a közelében: azok sem biztonságosak késő este? (pl. a Lőcsei út közeli része?)