HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Ha én küldött lennék, megkérdezném...

2014.01.03. 14:53 varnai

Január 4-5-én tartja az LMP a XXVI. kongresszusát. (az SZKP 70 év alatt a XXVIII. kongresszussal jutott el) A kongresszuson döntenek a párt országos listájának első 30 személyéről, egyelőre sorba állítás nélkül, reszelgetik kicsit az alapszabályt. Hogy mindehhez minek kell két nap, az az LMP-ben bevett fegyelmezetlenséggel, esti "szokásos" bulival, és a másnapos határozatképtelenséggel magyarázható. (a 180 küldött fele sincs a teremben)  A párt szept. végén és dec. közepén is kongresszust tartott. Egy kongresszus hozzávetőleg egy millióba kerül.

  A párt eljelentéktelenedését mutatja, hogy a kongresszus nem ragadta meg a sajtó fantáziáját, egyetlen sajtótermék, online portál sem ír még a tényről sem.

Bár a szabályok előírják a vezetőség, választmány, a frakció írásos beszámolóját, de ilyen nem készült. Ha már írásos beszámoló nincs, azért én a küldöttek helyében megkérdezném, hogy lehetséges, hogy még mindig kettő százalékon állunk? Hol a frakcióvezető által az őszre ígért bővülési hullám?

A kommunikációért felelős társelnököktől megkérdezném, miért nem valósult meg az őszi (és tavaszi) kampány melynek témájáról oly szépen elvitatkoztak a pódiumon Pető Ernővel a novemberi kongresszuson? Megkérdezném, hogy lehetséges, hogy miközben a kongresszusi szavazás a korrupciós témát az első háromba sem sorolta, eközben ezzel kampányolunk, azaz miért negligálták a kongresszus véleményét?

Megkérdezném mennyi számszerűsíthető eredményt hozott a húsz milliós plakátkampány? Milyen arányban nőtt  érdeklődők száma, hány új szimpatizáns jelent meg a helyi szervezeteknél, mennyivel nőtt a honlap látogatottsága?Milyen reakciók jöttek  az LMP online postaládájába, azaz olvassa és megválaszolja-e valaki egyáltalán  az info@lehetmas.hu-ra érkező leveleket?  A helyükben kérnék egy statisztikát a honlap látogatottságáról, a facebook kedveléseknél látható-e szignifikáns változás a plakátok megjelenésével?

Megkérdezném, mindezek alapján sikeresnek tartják-e a húszmilliós (két országos újság kiadására elegendő) plakátkampányt?

Megkérdezném  havi mennyiért és milyen sikerkritériumokhoz mérve dolgozik a tanácsadó cég és a kommunikációs igazgató? Mellesleg azt is milyen referenciák alapján milyen eljárással lettek kiválasztva.

Hány sikeres rendezvényt, tömegtüntetést, performanszot, demonstrációt rendezett 2013-ban az LMP?

Megkérdezném, hogy lehetséges,  és nem érzik-e hiányát, hogy a művészeti vezetőnek háromnegyed év alatt nem sikerült egy a tagság által oly régóta várt országos szórólapot, brosúrát terveznie?

Hányan lájkolnak, osztanak meg egy-egy LMP-s posztot, összemérve  mondjuk a PM vagy DK posztjaival? Sikeresnek mondható-e e számok alapján az online kommunikáció?

Mindezek után megkérdezném, hány valós, végzettséggel rendelkező szakember van a kommunikációs stábban, akik hasonló területen valaha az életükben már dolgoztak?   Összességében mennyibe kerül ez a slepp, arányos-e ez a produktum, mindenki alkalmas-e a havi 250-300 ezres fizetésekre (az online kommunikáció esetében párhuzamosan kibocsátott vállakozói számlával - lásd üvegzseb) , értékelték-e már  egyesével a munkaköröket, nem kéne-e újra gondolni ezt a stábot?

Mint a kommunikációért felelős társelnökök sikernek érzik-e az elmúlt évet,  eredményesnek tekintik-e a munkájukat különös tekintettel a közvélemény kutatások adataira?

" Ne hallgassatok a vészmadarakra, minden a legnagyobb rendben!."  Az LMP-ben újabb bizottságot hoztak létre a működés áttekintésére. Addig zárják  a sorokat, míg a végén senki nem marad.

Megkérném az OV-be  távozott pártigazgatót értékelje az elmúlt háromnegyed évi munkáját. Értékelje egyesével a párt területi szervezeteinek a munkáját, a hálózatépítést. Mely megye még mindig Fejér folt az LMP térképén, hány megyében, kerületben sikerült változást elérni, munkára ösztökélni, valós létszámban, tagdíj fizetésben, de leginkább politikai aktivitásban változást elérni? Mely megyében tartottak 2013-ban akárcsak egy sajtótájékoztatót valami helyi ügyről, mely megyében van valós, 4-5 OEVK-ban az 500-500 aláírást egyszerre összegyűjteni képes tagság, hol  sikerült megtalálni megszólalni képes, arcát felvállaló, helyben ismert embert, (például a Hajdút négy éve kezében tartó Hajdú-bihar megyei elnök vajon miért nem indul képviselő-jelöltként, miért nem adja az arcát az LMP-hez, ha már ő az egyetlen elnök , aki óradíjért építi a megyéjét? lásd üvegzseb ) Mely megyékben remél sikert, különös tekintettel a tagság valós létszámára, a területi szervezetek honlapjainak frissüléséreképviselőjelöltjeik frisseségéretartalmuk ritka abszurditásaira?

Megkérném az OV-t vagy a távozóban lévő pénzügyi vezetőt tájékoztassa a tagságot a pártban zajlott Számvevőszéki vizsgálatról, annak megállapításairól.

Megkérdezném a Budapesti régió választmányi tagját hány Budapesti választmányi ülésen vett részt, hány budapesti témában szólalt meg proaktívan a médiában, hány sajtóközleményt írt meg, hány budapesti témájú cikket publikált, hány  közlekedési, városfejlesztési, környezetvédelemi, önkormányzatisági konferencián vett részt, szólalt fel?

Megkérdezném a programírásért felelős választmányi tagot Meszerics Tamást , hogy áll a választási program? Érdeklődnék az EP listavezetési elképzelésről ennek fényében. Megkérdezném nem érzi ellentmondásosnak, hogy most Európa parlamenti befutó helyet szeretne, bár  egyéni képviselő-jelöltséget  2010-ben, amikor irtó szűkében voltunk a jelölteknek (sem tavasszal sem ősszel) sem most 2014-ben nem vállalt, lényegében sosem adta a nevét, arcát az LMP-hez? Nem érzi-e pénzéhességnek, hogy  rendes EU mértékű főállású CEU tanári jövedelme  mellett mint frakció külpol. tanácsadó mellékállásban havi 383 ezerért adott tanácsot, (külpolitikai megszólalásunk jóformán nem volt) és a jelenlegi OV tagság 100eFt-os tiszteletdíja mellett és a meglévő főállása mellett újra ugyanazt teszi. Nem érzi-e az LMP elveivel összeférhetetlennek, a komplett megyéket ingyen, társalmi munkában megszervezni igyekvő mezei tagokkal szemben inkorrektnek e produktum nélküli jövedelemhalmozást?

Megkérdezném a választmány titkárát sikeresnek érzi-e a felállított OV Bizottságokat, különös tekintettel azok munkájának Szimplakörös zéró tartalmú információira? (lásd vezető testületek/Ov Bizottságok) 

Felelősnek tarja-e magát az Országos Politikai Tanács elsorvasztásáért? (az utolsó OPT ülés elejétől a végéig határozatképtelen volt)

Indul-e egyéni képviselőjelöltként, tekintettel az üres körzetek számára? Ha nem, miért nem?

Megkérdezném normálisnak tarja-e a tagság változásainak utolsó júliusi frissítését?   A belső üvegzseb oldal felszámolását, mert ma - az elmúlt három évvel elentétben - már nem látni mely párttag mely funkcióért (OV, OPT, EB, SzB funkciók, Ökopolisz állások , képviselői, ig, fb helyek, stb)  mennyi tiszteletdíjat kap, és más egyéb juttatásban részesül-e. (különös tekintettel a z OV tagok tiszteletdíjával párhuzamos frakciós megbízási szerződéseire)

Sikernek tartja-e az LMP-ben általa létrehozott hangulatot, a folyamatos fegyelmik gyártását,  az iroda bekamerázását, az eluralkodott paranoiát és megfélemlítést, a zárt ülések számát, a hiányzó jegyzőkönyveket?

Végül megkérdezném Schiffer Andrást  nem érzi-e felelősnek magát-e személyzeti politikáért, a vele vitatkozni merő tagok kiutálásáért, összeségében azért hogy az LMP 7,5%-ról 2%-ra jutott és és az elmúlt egy évben is csak lefelé csúszott?


7 komment

Címkék: lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr225723160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KószaFeri 2014.01.03. 20:59:33

Hú Laci, ez nagyon kemény, nagyon korrekt poszt. Remélem, kapunk rá valamilyen releváns választ... De sajnos a fentiek miatt már én is inkább csak csajozok, utazok, élem az életem, és nem foglalkozom a politikával, legalábbis nem az LMP-n belül :(.

kecsua 2014.01.05. 07:25:45

Kedves Várnai Laci!
Szomorúan olvastam írásod, mert ismerlek és szeretlek, s támogatlak évek óta, itt az LMP-ben. Mindig tehetséges művésznek és tehetséges politikusnak tartottalak, s mindig ott voltam, veled együtt, a vártán.
Most viszont arra kérlek, ne tedd ezt tovább! Kérlek, ne az LMP-vel foglalkozz a jövőben, hiszen - sajnos - már nem vagy tagja formálisan a csapatnak - de tudjuk, hogy érzelmileg még itt vagy, velünk vagy.Én vagyok az egyik, aki a legjobban sajnálja,hogy megszakadt közöttünk a hivatalos kapcsolat... S mégis, nincs mást tenni, mint további sikeres szakmai és politikai karriert kívánjak neked - immár az LMP-n kívül.
Sem téged, sem az általad tervezett, szeretett zöld emberkés logót sosem felejtem el.
Az LMP dolgaival pedig foglalkozunk, úgy is, ahogy neked az tetszene s reméljük, lesz eredmény is!
Peace, Laci!
Rákosi Judit, LMP-tag, a Zuglóval szomszédos Újpestről

Gólyakalifa 2014.01.05. 11:59:18

De milyen hülyeség az, hogy a bejáratott logót lecseréljük, ha kinyírtuk azt az embert, aki kitalálta! Ez aztán tényleg sztálinista tempó. A fényképekről is kiradírozzátok? Lesz tetűirtás is?

@kecsua: Mi lenne, ha a kérdésekre válaszolni inkább valaki?

kecsua 2014.01.05. 14:41:56

Kedves Gólyakalifa, nem gondolom, hogy bárkinek válaszolnia kellene az LMP pártkongresszusát érintő kérdésekre!
De hogy valami jót is írjak:azöld emberke tovább él:-)
Üdv: Rákosi Judit, Újpest

varnai 2014.01.06. 08:42:17

Elkészült a 30-as lista.
A birka-iskola

Egyszer volt egy nagy csoda,
Neve: birka-iskola.
Ki nem szólt, csak bégetett,
Az kapott dicséretet.

Ki oda se ballagott,
Még jutalmat is kapott,
Így hát egy se ment oda,
Meg is szünt az iskola.

2010-ben az én kezemen mentek át az akkori jelöltek szórólapjai. Volt köztük országosan elismert egyetemi tanár, elismert zöld aktivista, civil szervezet vezetője, több polgármester.

A mostani listán gyenge emberek gyenge kompetenciákkal, zéró országos ismertséggel, zéró szavazatbehúzó képességgel. A lista személyes szimpátiákat, de leginkább az LMP belső klasztereit mutatják, piti alkuk és atavisztikus csoport összetartások jellemzik, mely területi szervezet hány küldöttel rendelkezik, azaz ki fújta magát nagyobbra a tagbeléptetésekkel. A lista összeállításában a lerakott produktumok alig látszanak. A külsős emberek teljes kihagyásával sikerült vérig sérteni olyanokat, akik csak veszthetnek azzal,hogy a nevüket adták, hogy odaálltak az LMP mellé.

OkoskaTo:rp 2014.01.06. 14:26:13

@kecsua: Miért, csak nem egy titkos ülésről van szó? Vagy az LMP köszöni szépen, és jól megvan, ha csak a pártkongresszus résztvevői szavaznak rá? A többi választópolgárt meg ne érdekeljék ezek a kérdések? Nyitottság? Üvegzseb? Bázisdemokrácia?

Hát, ez csak DEMO Krácia.