HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Múzeumnegyed - az alapötlet elhibázott

2013.11.26. 12:08 varnai

Öt új múzeum mesterterve, beigért plusz másfél millió külföldi látogató, a zöld területek csökkenése, tönkretétele nélkül - de mindez máig mindenféle hatástanulmány nélkül állítva. Ttiltakozó, bojkottáló szakmai szervezetek, tájékozatlan lakosság - itt tart a Múzeumnegyed projekt két év után.  A kormány a Múzeumnegyedet kiemelt kormányzati projektnek nyilvánítva a lakossági civil egyeztetést, a társadalmi vitát megkerülte, ezzel sok, akár indokolatlan gyanúra (telekspekuláció, pláza, stb)  adott okot. A szakmai, lakossági egyeztetést végül úgysem lehet megúszni.

A kirajzolódó projektet jól összefoglalja az Index  cikke. http://index.hu/kultur/2013/11/23/ilyen_lehet_5_ev_mulva_a_varosliget/

Véleményem szerint az alapfeltevés hibás, hisz a látogatottság, a vonzerő, a kiállítások, a tartalom, a minőség, és  tartalom marketingjének  a függvénye. Nem a mennyiség vagy annak térbeli koncentrációja számít. Baán sikeres kiállításai után azt hittem már rég felismerte ezt.

A Városliget ma is múzeumnegyed, hisz  akár Berlinben a Muzeumsinsel, ahol a Pergamon és az Altes museum, a Neues a  Szépművészeti,  a Műcsarnok egymástól karnyújtásnyira áll. A Ligetben áll a Közlekedési Múzeum, a PeCsa tetején lévő repüléstörténeti részleggel , a Palme Ház (naponta ha kéttucanyian bemennek), nem messze az Andrássy a Hopp kelet-ázsiai gyűjtemény, a KOGART.  Az ismertebb, látogatottabb múzeumok most sem teremtenek a másikra keresletet, kínálatot. Nincs az az ember aki akár a két Hősök terén álló nagyba, akár a berliniekbe egy nap egymás után bemenne, mert a kiállítási anyagok önmagukban is befogadhatatlan méretűek. Sőt legtöbbször egy ideiglenes kiállítás megnézése után már az állandó kiállítások megtekintéséhez sincs hely a fejben, egy kiállítással telítődik az ember.

Csakhogy a Magyarországra jövő külföldiek többsége a statisztikák szerint ma egyáltalán nem megy be a fővárosi nagy múzeumokba, a vidékiek múzeumokról nem is beszélve. 2,8 vendégéjszakát töltenek átlagban Magyarországon.

Ugyanis amíg nincs olyan magyarországi gyűjtemény, múzeum, olyan magyar festő, vagy egyetlen festmény, ami világhírű, addig a tömeg, a csoportos turisták szűkös idejüket nem egy múzeumban fogják eltölteni, és az utaztató irodák a programjaikba múzeumot nem fognak betenni.
A probléma az évek óta rossz országmarketing, és persze a múzeum igazgatók felelőssége is. A kevés vendégéjszaka  a nemzetközi mércével mérve kevés "világhírű" attrakció hiányát is mutatja. Míg a csoportos és egyéni utazók programjának szerves "illik" része egy fél nap erejéig a Louvre, az Escorial, az Ermitage, a Rijs megtekintése, sorbanállás a Mona Lisa előtt, addig ma Magyarország a jelenlegi múzeumát sem tudta beverekedni a nemzetközileg ismert nevű múzeumok közé. 

Az átlag tömegturista (japántól a brazilig) ismeri Van Gogh, Rembrandt, Michelangelo Dali, El Greco, talán Klimt nevét, ezért ha már az adott országban  vannak, ha másért nem hát illendőségből megnézik a műveiket, a nevükhöz kötött múzeumot. Nem hinném, hogy még egy értelmiségi angol, német turista is néven tudna nevezni egyetlen magyar festőt, szobrászt, akiért külön eljönne Magyarországra, aki a célpont kiválasztásnál pluszként számítana, vagy ha már itt  van  betérne miatta egy itteni múzeumba. A tengerentúliakról, amerikaiakról, kínaiakról, japánokról ne is beszéljünk.  Számukra a kéthetes európai körútba Magyarország maximum egy kétnapos egyéjszakás kitérő Bécsből,  egy buszos városnézéssel, félórás várbéli, Vörösmarty téri esetleg szentendrei szabadon engedéssel.

Amúgy szerintem pl. Csontváry van annyira egyedi és érdekes világviszonylatban is,  hogy pár év alatt felépíthető lehetne.

Ennyit a tömegturisták Múzeumnegyed általi elérhetőségéről.

A kultúra iránt nyitottabb, 3 -7 napra jövő egyéni turisták, Magyarország kultúrája iránt érdeklődő külföldiek a nemzetközi mércével nézve egyedit keresik. ilyen Magyarországon a romkocsmákon és a puszta-gulas combón kívül nem sok van.

Lehetséges, hogy van olyan vájtszemű kulturális turistaréteg, aki múzeumról múzeumra jár, és bizonyára London, New York, Párizs, Róma, Amszterdam, Bécs kiállításait körbejárva, vagy helyettük, ezentúl Budapestre jönnének,  de a számukat nem becsülném túl. Az ő át/idecsábításukhoz nemcsak új múzeumokra, de hasonló színvonalú gyűjteményekre lenne szükség.

A főváros városfejlesztési koncepciójában, céljai között - helyesen -  szerepel a turisztikai attrakciók széthúzása. A főváros barna zónáiban még számos terület van, ahová egy jól kitalált fejlesztéssel, akár egy új múzeummal életet lehetne, azaz kéne lehelni. A MÜPÁ-val, a Nemzeti Színházzal a város egy teljesen elhanyagolt része került be újra vérkeringésbe, azóta a negyed mind lakás mind iroda funkciókkal telt meg, minden szempontból felértékelődött. Egy jó múzeum Gázgyárba helyezésével a Rómaiig lehetne húzni a hazai és külföldi turistákat. Az ipartörténeti szépség adekvált helye lehetne az Építészeti Múzeumnak. A Kőbányai út, a Kerepesi út, a Hungária körút számos pontja hasonlóan felvirágoztatható lehetne, bizonyára van alkalmas ipari épület, mely átalakítható egy Fotográfia Múzeum és egy nagy háttérraktár, könyvtár számára.

A meglévő Közlekedési Múzeumot a tervvel ellentétben én nem számolnám fel, pont elég látnivaló van benne egy esős szombat délelőttre kisgyerekkel, bár egy rendes marketing szemléletű menedzser erősen ráférne. Egy klassz repülőmúzeum a vasúttörténeti park mellett jó helyre kerülne, kell is neki a szabadtér,  mert PeCsa tetején eldugott jobb sorsra érdemes repüléstörténeti gyűjtemény egy szégyen, a reptér melletti meg, bár sok repülőeszköz van, autó nélkül megközelíthetetlen és  kiállítástechnikailag, szolgáltatásban hátsóalbánia. A Vasúttörténeti Park jó ellenpont,  felépítése, folyamatos bővítése, rendezvényei, általában a menedzselése remek példa, hogy hogy lehet egy "unalmas", egysíkú gyűjteményből izgalmas, közkedvelt családi hétvégi célpontot csinálni. (A kevéssé látogatott szentendrei BKV múzeum siralmas ellenpélda, (amúgy mi a bánatot keres Szentendrén Budapest tömegközlekedési gyűjteménye?) A kollekciót be lehetne a Tatai útra hozni, a három gyűjtemény összevonva, Földön, sínen, levegőben már valóban lehetne kellő méretű, ilyetén érdeklődésű  külföldieket vonzó közlekedési gyűjtemény.

Egy izgalmas, jól marketingelt kiállításért, hétvégi programért az emberek,  külföldiek és itthoniak egyaránt hajlandóak utazni, erre példa a" világ végén levő" budafoki Tropicárium, a Csodák palotája, a tétényi Szoborpark, a Skanzen. Ellentétben lehet egy múzeum a város kellős közepén, ha  a kiállításai érdektelenek, rosszul menedzselt, akkor nem megy be se a külföldi, se a magyar, de még a kutya sem.

A jó múzeum, a nagyarányú látogatószám növelés kulcsa tehát nem az épületben, nem 150 milliárdos ez esetben szó szerint zöldmezős beruházásban van, hanem az adott intézmény igazgatójának fejében, vezetői szemléletében.

Tehát maga az alapkoncepció, a MÚZEUMNEGYED elképzelés hibás.

És néhány "apróbb" érv a tervek ellen.

1. Aki a Ligetben gyakran jár, (én 46 éve mellette élek) az tudja a Városliget, minden számítgatás ellenére maximálisan kihasznált. Tény, a főváros nagy közparkjainak funkcióit újra kéne gondolni.  A Népliget kong, na oda kéne éltet lehelni, ehhez alkalmas lehet valami népszerű turisztikai attrakció. A Margitsziget kellően látogatott, a Hajógyári sziget most keresi a funkcióját.

2. A belvárosiak, a rendkívül túlzsúfolt, belső parkokkal nem rendelkező VII. VI. kerületiek számára a Liget a menekülőhely, közel és távol az egyetlen zöldterület.  Annak minden négyzetméterére,  játszóterére, focipályájára, nagyrétjére, padjára, platánjára szükség van.

3.  Az 56-osok terén ma a VII. kerületiek több ezer  autója parkol ingyenesen, mert az utcákon nem férnek el. Ezért lakható, - már amennyire -  az a  városrész, ezért eladhatóak pl. a Murányi utcai lakások. A lakossági parkolást meg kell oldani, de erre még nem láttunk  tervet.

4. Az 56-osok terére szükség van a fővárosi rendezvényekhez. Egy ekkora városnak kell egy nagy placc, ahol vásártól, futóversenyig, jégshowtól, a veteránautó kiállítástól az ARC-ig, óriás ingyenes koncertig bármi rendezvény tartható. Használják is majd minden héten valamire. Más hasonló funkciójú, alkalmas terület nincs.

Érdemes elolvasni az Urbanisztikai Társaság, a tájépítészek véleményét, az Építészkamara Tájépítő tagozatának bojkott felhívását. Hasonlóakat mondanak. Nem véletlenül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 komment

Címkék: turizmus városliget városfejlesztés Budapest Baán László múzemnegyed kiemelt kormánprojekt attració menedzsment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr185657255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aser 2013.12.03. 18:29:49

T.Várnai úr!
Szerintem érdemes lenne felvenni a kapcsolatot a PM-el a Városliget ügyében.
_____________________________________
Az Együtt-PM készen áll arra, hogy minden jogi eszközzel harcoljon a Városliget megmentéséért

Szabó Rebeka: A Városliget megújításáról és fejlesztéséről nevet viselő indítvány, amelyet kedden már tárgyal is a parlament a terület teljes eltulajdonítását jelenti. Tulajdonképpen egy vállalkozás kapja meg a vagyonkezelési jogot, úgy, hogy a törvény számos zöldterület beépítésére ad majd lehetőséget. A szöveg azt sem zárja ki, hogy akár a teljes Városliget építési területté váljon.

Kocsis-Cake Olivio: A Városligetet nemcsak a főváros vagyonkezeléséből veszi el az állam, de egyúttal elveszi az ott élő emberektől is. A Városligetet közparkként kell megőrizni, mert a helyben lakók minőségi élethez való joga előrébb való, mint a turisztikai és üzleti szempontok.

2014.01.10. 19:58:47

Nem tudok mit hozzáfűzni igazán, tökéletesen egyet értek a cikkel.
Egy nagy álkulturális képmutatás a múzeumi negyed erőltetése. Nekünk nincs Dávid szobrunk se Mona Lisánk. Mi a francnak kéne egy egész negyed?
Kossuth Lajos kicsorbult bögréje kedvéért még nem fognak ideutazni a turisták, de akik ideugranak pár napra, azokat meg érthetően rohadtul nem érdekli, ahogy engem sem.