HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Zugló, a NER állatorvosi lova

2013.09.29. 08:14 varnai

tegnap az alábbi írásom jelent meg a Népszabadságban.

Kiosztottak néhány kokit a Fidesz visegrádi „összetartás” frakcióülésén.  Több Feri is selyemzsinórt kapott, de a mi zuglói – azaz dehogy zuglói, csak Zuglóba helyezett - helytartónk Papcsák Ferenc nem volt közöttük.  Pedig  már rég itt lett volna az ideje, hiszen nincs hét botrány nélkül. Most is hiába jelent fel mindenkit, harap, mint a sarokba szorított patkány (ahogy a vállalkozó jellemezte) , a bizalmasa, a „behajtó” 100 milliója nem kimagyarázható.

Pedig félreállításában a zuglói fidesz régóta reménykedett. Feleslegesen  gyűltek a botrányok, hiszen Orbán nem a politikusi, a képviselői, netán az önkormányzati munkát értékelte. Az orbáni  fideszben és bármilyen militáns szervezetben, a példastatuálásnak alapeleme a véletlenszerűséggel járó megfélemlítés, a megtizedelés. A mondvacsinált mérce, a rezsicsökkentő aláírások száma, akár az úttörőőrsben a gyűjtött papír mennyisége tudatosan haszontalanság.  Most már értem, miért álltak a pultok mögött olyan nekikeseredett arccal a fideszes önkormányzati képviselők, a hűbéresek  és  vazullusok, és miért volt oly sok holt lélek az íveken.

Íme a  papcsáki „elmúltháromév” Zuglója, mely mint állatorvosi lócseppben a tenger  tökéletesen illusztrálja a fidesz országos hatalomgyakorlási praktikáit és annak végeredményét.

Papcsákot rendcsinálni küldték Zuglóba, szakértelme, helyismerete nem lévén külsős alpolgármestert hozott magával, de az alkirály személyéről nem egyeztetett még a sajátjaival sem. Ezért aztán az első és ünnepélyes ülésen a testület  fideszes többsége dacosan szavazta le és alázta meg Papcsákot. Innentől kezdve a fideszes belháború alaphangon forrt. 

A volt elszámoltatási kormánybiztos menten munkához látott. 2011elején kikértem a frissen kötött szerződéseket, és láss csodát kiderült, hogy Ferink 80 milliós összegben kötött tanácsadói szerződéseket.  Botrány. Megjegyzem, Hunvald és Weinek, Zugló előző polgármestere most 50 milliós kereszttanácsadásért ül a vádlottak padján.

Papcsák sajátos személyzeti politikája, a lojalitás szakértelem fölé helyezése, - mely szintén bevett gyakorlat lett a kormányzatnál - esetében debreceni bizalmasok kinevezése és a hivatal komplett vezetői szakgárdájának lecserélése haverokra sokat ártott a kerületnek.

A most nyilvánosságra került hangfelvétel nem volt előzmény nélküli, sőt mondhatni borítékolható  volt.    2010 végén a milliárdokat kezelő Vagyonkezelő élére pályáztatás nélkül nevezte ki Papcsák az ügyvédi irodájában társtulajdonos hölgy ifjú  testvérét,  bizalmasát, a felvételben emlegetett Mazsu Gergelyt, míg a  frissen létrehozott Eszközkezelő Zrt igazgatói széke a sógornak jutott.  Az utóbbi meg sem melegedett,  a kerület részvényeinek engedély nélküli eladásáért távoznia kellett. A vagyonkezelőbe került bizalmas tette a dolgát, elküldte  a dolgozók felét, köztük a belső ellenőrt, eközben Papcsák szintén megtette, ami a sikeres sefthez kellett,   megszüntette a Közbeszerzési bizottságot és a kiírás és döntés hatáskörét egyszemélyben magához vonta.  A  hangfelvételben emlegetett HBF Kft. és a vagyonkezelő összejátszásának következtében egy év alatt nyakára hágtak a három évre szánt közel 500 milliós felújítási keretnek, (a hangfelvételen emlegetett odahordott 100 millió ennek az összegnek a 20%-a)  míg egy másik fővállalkozó cég ügyvezetőjének „véletlenül” pont Papcsák sokat emlegetett „nemluxus” Cryslerét sikerült megvennie. A volt elszámoltatási kormánybiztos az autódealben sem talált morálisan semmi kivetnivalót.  Miközben folyamatosan jöttek a vészjelzések , a cég két fideszes Felügyelő Bizottsági tagja is lemondással nyomatékosította nem tetszését,  Papcsák egy éven át védte, fedezte  a bizalmi embert, a„behajtót”. Furcsamód nemcsak Papcsák, de az MSZP által delegált FB tag sem látott, halott,  de legfőképp nem szólt semmit. 2012 nyarán a vagyonkezelő FB-be kerülvén feljelentést tettem hűtlen kezelésért, Papcsák hogy mentse magát titokban ő is elsétált a rendőrségre, (a nyomozás áll) de előtte még  gyorsan kifizetett  8,7 milliós jutalmat/lelépési /hallgatási pénzt  a protezsáltnak.

Papcsák 2011 telén mint a deviza-eladósodást vizsgáló parlamenti albizottság elnöke  5 milliárd értékben tervezett (deviza alapú) kötvényt kibocsátani. Zugló eladósítását közösen akadályoztuk meg a fideszes frakció vezetővel, Harrach Péterrel. A bosszú nem maradt el, az ifjú Harrachnak a frakcióvezetői posztjába, nekem a bizottsági helyeimbe került a nyílt levél.   Papcsáknak kisvártatva a  kommentelők feljelentésével  ismét sikerült országos közutálat  és köznevetség tárgyává válnia. 

2012-ben Papcsák kivetette Zuglóban a kommunális adónak hívott ingatlanadót, - nem zavartatván attól, hogy 2010-ben az még az építményadó eltörlésével kampányolt.  Miközben jobboldali napi és hetilapok sok tízmilliós előfizetéséről, az új mercihez  és túlméretes egóhoz járó  túlméretes parkolóhelytől volt hangos a média (én készítettem a sajtót körbefutó fotót)  eközben Papcsák a Hermina úti szakrendelő  bezárásán próbált spórolni. A lakosság felháborodása elemi erejű volt, 4000 aláírást gyűjtöttem össze a rendelő megőrzésért. Áprilisban közös ellenzéki szervezésben több mint kétezer fő tüntetett a polgármesteri hivatal előtt. Csak úgy zúgott a Papcsák takarodj! 

Papcsák megrettenve a lakossági ellenállástól mindkét intézkedést visszavonta. Mindezek után szakmai nézeteltérésekre hivatkozva lemondott a hozott alpolgármester, öngyilkos politikai kommandónak titulálva a papcsáki kerületvezetést.  Eddigre már két fideszes képviselő is távozott a testületből, és a  zuglói fidesz szervezet feloszlatása folyamatosan napirenden volt. A BVSC átadás kapcsán a belső adok-kapok immár a nagy nyilvánosság előtt folytatódott.  A 15 fős  Fidesz-KDNP-s frakcióból 6 fő - és az ellenzék mínusz Jobbik - nem szavazta meg a kerület anyagi teljesítőképességét meghaladó pénzfaló egyesület átvételét. Papcsák az akaratát a „civil” (ex MSZP ex MSZDP-s) és a Jobbikos képviselő „megvásárlásával” erőltette át. A szokásos bosszú nem maradt el, a „lázadók” élére álló Ferdinandy KDNP-s alpolgármester hatásköreit magához vonta, (irodáját feltöretve egy melléképületbe helyeztette át) de a képviselő-testületi többség az alpolgármester visszavonását nem támogatta. A csata most a hangfelvétel miatti pereskedéssel folytatódik.

Miközben a pénz hordták ki az önkormányzatból a szimbolikus politizálásban erős jobbra fordulás következett. Zugló polgári liberális lakossága meghökkenve figyelte a rovásírásos várostáblák elszaporodását, a Tisza István szobor felavatását, a Pákozdi tér Wass Albert térré keresztelését, a téren lakó 300 lakos tiltakozó aláírása elveszett a hivatalban. Zugló ideologikus átnevelésére a Thököly-Dózsa sarkon  gárdisták masírozásával felavatott turulszobor tette fel a koronát.

Papcsákot Zugló sokat látott lakossága a hosszan rejtegetett közvélemény kutatási adatok, a polgármesteri portréktól hemzsegő,  csak papcsákhírmondóként emlegetett helyi újság hozsannái ellenére,  mondhatni párthovatartozástól függetlenül ,  egységesen utálja.  Ezen már nem segít semmi, sem a nyugdíjasok sem az első szavazók közé szórt százmilliós közpénz sem.  A bukás garantált és megérdemelt. Tudja ezt Zuglóban mindenki, még ő maga is, nem véletlenül bujkál a sajtó elöl a másfél milliós privátvécébe.

Mindezek után nem csoda, hogy a kerületi fidesz  újra  csak az orbáni selyemzsinórban bízik. Naívan azt remélik, hogy még az utolsó pillanatban megszabadulnak Feritől, népszerűtlen alakja nem rántja majd magával az országgyűlési választáson a helyi szervezetet.  Amúgy kész tényként kezelik, hogy Feri kikap és akkor talán erőszakos alakja egyszer és mindenkorra eltűnik a zuglói közéletből.

Abban azért van valami bizarr, hogy  a kerületi MSZP tagsága a saját Vas megyében már ”bizonyított”  elnökük kapcsán hasonló reményeket táplál. Sajnos az is elmondható, a kerületi  MSZP-ben nem csak a megújulást, de a munkát is megspórolták, 2014 tavaszán úgy fog a zuglói országgyűlési képviselői hely az MSZP ölébe visszahullani, hogy ezért az égadta világon semmit nem tettek.

Hiába volt három fős frakciójuk, hiába most a sajtótájékoztató, az ellenzéki munka, - a fenti ügyek kinyomozása, végigharcolása, a folyamatos pereskedés,  az ügyek média elé vitele, az általunk kiadott ZUGLAP-on  és blogomon keresztül  a lakosság folyamatos tájékoztatása, - a gesztenye  kikaparása  rám, az egyfős LMP „frakcióra” hárult.  

Várnai László

zuglói önkormányzati képviselő, LMP

4 komment

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr95418695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2013.10.01. 12:57:13

Nem, Ferink sajnos nem fogja elbukni a 2014-es választásokat. Ki indul ellene? Csak nem az a Tóth Csaba elvtárspajtás, aki szorgalmasan hallgatott az összes, Fidesz számára kínos, ellenzékiként zicceres ügyben?
A magam részéről a következőket borítékolom már most (aztán májusban elő lehet venni):
Papcsák 35-40%-kal nyer, Tóth kap 25-35%-ot, te 10-20-at, Jobbik stb. összesen szintén 5-10%.

krepler 2013.10.04. 20:03:05

vajon mivel érdemelte ki zugló, hogy két ilyen csodavitézt (papcsák és tócsa elvt.) küldtek ide?
brrr...
ha esetleg bekövetkezne a "koordinált jelöltállítás" zuglóban, és az lmp állíthatna jelöltet...

OkoskaTo:rp 2013.10.06. 11:37:55

@krepler: A koordinált jelöltállítás csak az együttműködésben résztvevő szervezetek között működik, ti. MSZP+E2014+PM. Az LMP épp azért nem PM (gy.k. Laci azért LMP és nem PM), mert nem akar együttműködni a szocikkal. Annak meg kb. nulla az esélye, hogy az MSZP magától lemondjon a koncról Várnai javára.

krepler 2013.10.06. 22:35:42

értem, tudom. sajnálom, hogy az lmp nem vesz részt fen nevezett együttműködésben. azt hiszem, ez jelentősen csökkenti a váltás esélyét.
szerintem - de most a múlton kesergek, ami egy totál felesleges dolog - jobb lett volna, ha Schiffiék nem mondanak nemet tavaly az e14nek. akkor egy olyan formáció alakult volna ki, ami az mszp-vel összemérhető támogatottsággal irányító(bb) szerepben levő, "normális" polgári irányba mozgatta volna a dolgot.
így most csak a parkolókat fotózzuk... :(