HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Iskolafelújítások - a "szokásos" késéssel

2013.08.28. 15:06 varnai

kettannyelvu_ajto_9403.jpg

Hétfőn reggel nyolckor tanévnyitók szerte az országban. Zuglóban a nyári intézmény felújításoknál viszont  a már mondhatni szokásos szerencsétlenkedés folytatódik.

Tavalyelőtt a Széchenyi Iskolában öt nappal kellett elhalasztani az évnyitót a HBF Kft. csúszása miatt.  Míg tavaly az Aprótalpak és a Móka-kacagás Bölcsőde felújítása során a Fidesz- közeli fővállalkozó, és Papcsák levetett Cryslerját átvevő ügyvezető  borzolta a kedélyeket.

Idén a Városligeti Angol-Magyar Kéttannyelvű Általános iskolában épp csak nekiálltak a bejárati kapunak, és a tanári WC még hetekre van az elkészüléstől.  A megrendelőt képviselő Városgazdálkodási Zrt (ex Vagyonkezelő) alkalmazottja az építési naplóban többször is jelezte, hogy a cég napokra eltűnt a munkaterületről és már kötbérrel fenyeget. Ettől persze még nem lesz könnyebb elkezdeni majd a tanítást,  és a munkavégzéssel párhuzamosan tisztán tartani az épületet.

tanarivc9395.jpg
A tanári WC augusztus 27-én.  Ha a technológiai rendet (kötési idők, száradás) betartják, még kb. két hét kellene az elkészüléshez. Ha elképzelem a hetven fős tanári kart összeszorított lábbal év eleji felmérőket íratni, hát nem irigylem a diákokat.

epnap_varoslig.jpg

A Hermina úti (idősebbeknek Május 1. úti) Liszt Ferencben - volt iskolámban  - főképp pályázati pénzből, igazi nagy felújításba fogtak bele. Komplett homlokzat felújítás, ablakcserék, (energiatakarékosan három rétegű üveg lesz!) és a mellékhelyiségek komplett felújítása. A nagy volumenű, nagyságrendileg 170 millió forintos beruházás ellenére a munkaterületet az önkormányzat csak július vége felé adta át... miközben a tanítás június 16-án már véget ért.

Tudni kell, a közbeszerzés időben kiírása, elbírálása a polgármester kizárólagos hatásköre, a szerződést is csak ő írhatja alá, tehát, ha e feladatok elmulasztása miatt késett a kivitelezés elkezdése, az kizárólag a polgármester felelőssége.

Az egy hónapos késlekedést persze a vállalkozó cég nem tudja behozni, a felújítás végét október végére ígérik.herminaudvar.jpg
Ezen az udvaron hétfőn állítólag évnyitó lesz.  Kérdés, a rohammunkában lerakott térkő, a betonozás mennyire lesz tartós. Félő, az átadás emlékeztetni fog erre a híres szocialista építési átadásra. A polgármester nem is mer ide jönni, hanem az általa kinevezett igazgatóhoz a  Telekibe megy  évet nyitni.

Ott jártamkor az iskola takarítói magukba roskadtan ültek, mert a friss folyósói felmosást pillanatok alatt ellepte a homlokzat csiszolás betóduló pora, míg a  igazgató asszony az egyik tanteremben a porszívós takarítás helyett seprűkkel poroló alvállalkozói csipetcsapatot próbálta leállítani...  Megjegyzendő a tegnapi rendkívüli parlamenti ülésnapon az igazgatók béremelését azzal utasították el, hogy csökkent a feladatkörük, mert a menedzseri munka, pl. az épület fenntartás, felújítás immár nem az ő hatáskörük, hanem az adott önkormányzat dolga. Hát ehhez képest ahol voltam mindenütt az igazgatók feje fájt mindért.

herminahatso.jpgNem Christo alkotás, a Liszt hátsó homlokzata. A hátsó homlokzat felújítása és az ablakkeretek cseréje a tanítás alatt is folyni fog.

A Német Imre Általános Iskola felső világító üvegtetejének felújítása már rég időszerű volt. Furamód a munkaterület átadása  itt is csak a tanítás befejezése után egy jó hónappal történt meg, (lásd építési napló) nem csoda, hogy az üvegek egy jó része mindmáig hiányzik. Ott jártamkor egyetlen munkavégzővel nem találkoztam.  El kell ismerni, a tantermi armatúrák cseréje  rendben lezajlott, igaz a tantermek festése (szokásos módon) az iskola technikai személyzetének illetve a szülők önkéntes munkájaként valósult meg. Tudomásom szerint a polgármester a saját WC-jét és a jegyző szobáját nem ők önmaguk festik, oda furamód jut önkormányzati pénz.

nemethteto.jpg   A tető fóliával fedése állítólag szakmailag szabálytalan, azt ponyvával kell megoldani.

epnap_nemeth.jpgA munkaterület átadásának dátuma július 23!

Mindkét beruházást az ÉPKAR Zrt végzi.  Kíváncsi vagyok a műszaki átadás-átvétel dátuma mikor lesz, és be meri-e az önkormányzat enélkül engedni a gyerekeket a munkaterületekre. A szeptember 12-ei testületire egy írásos beszámolót kérek az intézmény felújításokról.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr375481798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.