HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A Civilház és ami mögötte van

2013.08.13. 09:30 varnai

Nekiálltak a Civilháznak. Három év után.  Hurrá!

civilhaz_papcsak_bicikli_n.jpgPapcsák Ferenc a nép közé vegyül. Mögötte lépést igazít Siket Tibor a helyi cenzor/propagandistaködgép felelős, a Médiaszolgáltató Zrt. igazgatója.

civilhaz_foepitesz_n.jpgItt lesz egy külön fürdőszoba, ha netalán  erre járnál,  és hasonló aranyfüstös csempével burkoltatom majd  a szigligeti nyaralót is, hogy otthon érezd magad.

Csakhogy  - a viccet félretéve -  a Csertő utcai épületnek a Civil Házzá tételéről már 2010 nyarán döntés született, és a frissen alakult papcsáki önkormányzat egyik első döntése annak visszavonása volt.

 

K I V O N A T

 

a Képviselő-testület 2010. június 15-i ülésének jegyzőkönyvéből

 

27./ Javaslat a Zuglói Civil Ház helyiségének átadására és kialakítására

Előterjesztő:  Tamás László Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága elnöke

Előterjesztés sorszáma: 123-861/2010

 

 

     1077/2010. (VI.15.) sz. határozat

 

Budapest főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a Zuglói Civil Szervezetek Házát a Csertő park 12. szám alatt hozza létre. A Civil Ház működtetésével a Nagyzugló-Törökőr Kulturális és Szociális Közhasznú Egyesületet bízza meg.

Határidő: 2010. június 15.

Felelős: dr. Weinek Leonárd polgármester

(18 fő jelen, 12 mellette, 3 ellene, 0 tart., 3 fő nem szavazott)

 

                 Dr. Weinek Leonárd s.k.                                     Dr. Deák Erzsébet s.k.     

                          Polgármester                                                            Jegyző

 

 

K I V O N A T

 

a Képviselő-testület 2010. november 18-i ülésének jegyzőkönyvéből

 

20./ A Zuglói Civil Szervezetek Házának elhelyezése és működtetése, valamint a Csertő park 12. sz. alatti ingatlan hasznosítása

Előterjesztő:  Rozgonyi Zoltán alpolgármester

Előterjesztés sorszáma: 123-1612/2010

              1956/2010. (XI.18.) sz. határozat

 

Budapest főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a Képviselő-testület 1078/2010. (VI. 15.) számú határozatát hatályon kívül helyezi.

 

Határidő: 2010. november 18.

Felelős: dr. Papcsák Ferenc polgármester

 

(20 fő jelen, 16 mellette, 0 ellene, 0 tart., 4 fő nem szavazott)

 

 

                 Dr. Papcsák Ferenc s.k.                                     Dr. Deák Erzsébet s.k.     

                          Polgármester                                                            Jegyző

 

 Megjegyzendő, a kipaterolt Nagyzugló-Törökőr Egyesület vezetője Módos Béla volt, aki kétségkívül MSZP színekben indult a  2010-es önkormányzati választásokon.

Miután a szocikat sikerült házon kívül tenni a CivilHáz  érdektelenné vált, és három évig nem történt semmi. Azaz, dehogyis nem történt.  A három év alatt minden érdemi egyeztetésen negligálták a civileket, és miután megváltoztatták a pályázati szabályokat,  - működésre már nem adtak pénzt - ezzel jóformán ellehetetlenítették a működésüket, ezzel a helyi civil életet.

Aztán módszeresen elvették a találkozóhelyeiket

Elsőként is 2011-ben egy hirtelen húzással megszüntették a Padlizsán utcai Zuglói Civil Szervezetek Házát, mely egyben a környékbeli nyugdíjasok találkozóhelyeként szolgált.

padlizsan3742.jpg

Hiába a friss rámpa, a tábla még kint, de az ajtó már két éve pókhálós.
Az a pár helyiség a környékbeli idősek klubja, találkozó, tablapadlizsan3743.jpgkártya, internetező helye volt. Az ultisok, sakkozók,  a Cserepesház pincéjébe kényszerültek, már aki hajlandó volt egy partiért olyan messzire  menni. Megjegyzendő, az iskola alig használja a visszakapott helyiségeket.

Majd  elvették a Kassai téri klubhelyiséget , ahol a nevével ellentétben helytörténeti munkát végző Herminamező Polgári Körének  (alapítva 1990)  heti találkozói voltak, és ahol  nem egyszer lakossági fórumok mellett, folyamatos és telt házas színházi és helytörténeti előadásokat tartottak.

"Természetesen" a folyamatosan cserélődő és izgalmas helytörténeti kiállítások is megszűntek, a gyűjtemény azóta a Zoborhegy téri templomban dobozokban várja jobb sorsát. A klub a Borbély Ádám fideszes ifjútitán/képviselő/ifjúsági tanácsnok informális vezetése alatt álló ZIC/Fidelitas  telephelye lett. Most nagy stócokban állnak az asztalon a Heti Válasz és a Demokrata példányai - más politikai hetilapot viszont az esélyegyenlőség nevében nem látni.

kassaiter13736.jpg

Végül elvették a kerületi utolsó civil találkozóhelyet is, a Zuglói Társaskört, a Thököly út 73. alatti klubot,tarsakor13740.jpg

, ami tucatnyi civil egyesület bejáratott, évtizedes otthona volt. A termeket többségében környékbeli nyugdíjasok, egészségklubok,  kertészkör, galambászok  használták. Az elmúlt húsz évben nem jelentett problémát a helyiség fenntartása az önkormányzatnak, de most a Vagyonkezelő Zrt. - miután a működésükre már pénzt nem kapó egyesületek a bérleti díjat, a rezsit nem tudták fizetni -  kirakta a működtető egyesületet, majd a negyven éve közösségi helyiségként szolgáló temeket másnak kiadni képtelen lévén,  most maga fizeti a közös költséget, rezsit... és az épület pusztul tovább.  Bravó.  A célt elérték, az érdekvédő nyugdíjasok nehezebben találkoznak.

thokoly13739.jpgThököly út 73.  -  220 négyzetméter áll üresen


A kipaterolt egyesületek, nyugdíjas klubok most megtűrt vendégként baráti áron, vagy szívességből a Cserepesházba, a Lipták villába kéredzkedhetnek be, már ha van épp üres helyiség és talált idő a fizetős programok között.

A most készülő Csertő parki CivilHáz még legjobb szándékkal sem tudja pótolni majd a három elvett találkozóhelyet, hisz a klubokba legtöbbször környékbeliek és idősebbek járnak, akik nem tudnak kilométereket utazni, átszállni.

A Fideszes önkormányzat az elmúlt három évben tudatosan minden nem hozzá kötődő civil egyesülettel, nyugdíjasklubbal, egyesülettel  elbánt. Mindhárom helyüket elvéve igyekezett őket ellehetetleníteni,  anyagilag megfojtani, rövid pórázon tartani,  mert azok szerinte, ha nem az ő kreálmányuk, akkor nyilván az ellenségé, tehát  feltehetőleg "kommenisták" azaz MSZP-hez kötődnek. Ez részben igaz is, (történelmileg így alakult) de attól még  létező emberek jártak oda, és miért is kell elvenni a békésen  ultizók, a nyugdíjasok, kertészek, helytörténészek találkozóhelyét?

A civilek a fórumokon, (amelyeken  a polgármester még egyszer sem tette tiszteletét)  halkan rosszallásukat fejezik ki, vagy igyekeznek jó képet vágni a megaláztatáshoz,  kiéheztetéshez, mert a fennmaradásukhoz szükséges minimális kis pénzre még így is rászorulnak.

A helyi civil társadalomnak, közösségeknek nem csak a helyiségeit vette el az elmúlt három évben a papcsáki kerület vezetés, de az anyagi forrásaikat is jelentősen csökkentette. Ma a kerületi civilek címszó alatt  az országos mintát követve (CÖF és társai)  fideszközeli emberek, fideszes képviselők által vezetett "egyesületeket", "szavazatvásárló köröket" támogat  bőkezűen az önkormányzat.  A "pályázatokon"  - melyek döntőbizottságaiban szemérmetlenül ott ülnek e sikeres egyesületek vezetői -  maguknak osztják a pénzt, a többiek harmadannyit kapnak, csakhogy ne lógjon ki annyira a nemzeti lóláb.

A Nemzeti Együttműködés nevében az országos mintát követve a zuglói  civil egyesületeknek a kerületben évente szétosztott 10 millió jó része  is saját, fideszközeli kezekbe kerül.

A kistafírungozott  fideszközeli egyesületekről, képviselői kötődésekről, személyi összefonódásokról, a pénzosztásról pénteken írok.

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr575453830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiss Jenő 2013.08.15. 10:03:07

Tisztelt Várnai Úr!

Csak most tudok válaszolni a hozzászólásban felvetettekre, mert hétvégén is dolgoznom kellett. Szóval, ahogy az újabb blogját látom meg a korábbiakat is maga nagyon irigyli Papcsáktól azt a Mercedest. Tudomásul kell venni, hogy vannak akiknek bejön az élet és vannak akiknek nem. Én egy 1 1/2 panelben élek egy 20 éves autóm van mégsem irigykedek. Maga, aki tőlem biztosan sokkal jobban él csak a látszatát sem igyekszik eltakarni, hogy sajnálja tőle ezt az autót. Nekem a nagyanyám mindig azt mondta, hogy az irigység párja a pénzsóvárság. Aki ilyen azt kerülni kell.
Elég furcsának találom, hogy ha valaki magát bármilyen kritikával meri illetni, az a maga részéről, vagy valamelyik embere részéről, aki ugyan látatlanban véleményt mond rólam (nem tudom kit takar az önt bőszen védelmező Nemere16) azonnal papcsákistának, fideszes potyalesőnek bélyegzi. Én is azon vagyok, hogy ez a garnitúra húzzon el innen, de én a tisztességes játékot szeretem, nem az össze-vissza vagdalkózást. Maga viszont folyamatosan azt csinálja, csapkod össze vissza, kritizál mindenkit.
Sajnos még a saját védelmében írt hozzászólásában sem tudta megerősíteni, hogy képviselőként a minimumot is dolgozná. Még a saját állítása szerint is csak három említésre méltó dolgot csinált három év alatt. Ha egy cipőboltban egy eladó három év alatt három cipőt ad el azt elzavarják.
Most is arra hivatkozik, hogy senkit sem utasíthat a locsolásra. Nem is kell utasítani, mint képviselő, elmehet a Kalapács utcába és megbeszélheti a lakókkal, hogy a saját környezetük érdekében, aki vállalja locsoljon. De akár saját maga is a kezébe veheti a slagot. Én úgy tudom, hogy Zuglóban sok helyen ki van építve a locsoló hálózat, csak meg kell keresni a csapot. Egyébként ezt máshol csinálják is az emberek.
Na most, ha ezt maga megcsinálja és leírja a blogjában azt mondom, hogy tett valamit a választóiért. Igaz egy ilyennel nem lehet bekerülni az újságokba és a tévébe, mert ahogy elnézem magának igen erős szereplési vágya van.
Ha már ilyen állat voltam, hogy hozzászóltam a blogjához ráadásul megszólítattam a maga részéről, átnéztem a blogját. Eddig csak alkalmanként olvastam el egy-egy beírását, ha valamelyik barátom felhívta rá a figyelmemet. Hát amit ott találtam az rettenetes. Ha igaz, hogy az ember olyan, amilyen a stílusa, akkor magával szemben döbbenten állok, én egészen más embernek gondoltam. Amikor kitették valami bizottságból, amiért jókora pénzt kapott, a haverom szerint 150.000 havonta, óriási hisztit csapott a blogján, belerúgott boldog-boldogtalanba. Mitagadás, ha ennyi suskát elvennének tőlem én is hisztiznék, nekem ugyanis alig több a havi fizetésem, ebből kell megélni a családdal, magával ellentétben máshonnan nekem nem jön apanázs. No szóval, azt sem értem, hogy mindenféle bizottságokba miért magának kell ott lenni, amikor a képviselőségért már megkapja a maga pénzét. Miért nem kéri meg valamelyik LMP-st, hogy legyen ott, de egy kis mellékesért én is szívesen elvállalom, biztos lehet benne, hogy rendesen megcsinálok mindent. Csak remélni merem, hogy a maga nem a pénzért képviselősködik és nem egy pénzéhes megélhetési politikus, mert akkor maga sem jobb a a többinél.

Kedves Várnai Úr!

Abban a bologban, ami miatt a maga személyére nézve kritikus hozzászólásomat tettem és ami miatt rögtön Fidesz bérencnek titulát valaki azt írta, hogy Papcsák közpénzen expedíciózik Ázsiában. Kíváncsi voltam, hogy mi is ez, így aztán megnéztem a netet. Most már sokkal okosabb vagyok. Most már nem csak azt tudom, hogy mi ez a közép-ázsiai túra, hanem azt is, hogy maga a blogjában lehet, hogy nem írt igazat. Azt írta, hogy Papcsák a mi pénzünkön ment oda. Mikor rákerestem az expedícióra a kereső a zuglói újság honlapját is kiadta. Ott azt írták, hogy Papcsák a saját pénzén utazott Ázsiába, az önkormányzat se adott rá senkinek semmit. Látja ez az amit utálok, a hazudozás. Ha maga és a többi ellenzéki ezt csinálja jövőre nem tudjuk lenyomni a Fideszt, mert mindig kiderül az igazság, az emberek meg nem hülyék. Nos arra kérném magát, hogy nyilatkozzon: ki hazudott az expedíció ügyében, ha Papcsák akkor hozza nyilvánosságra a bizonyítékokat, ha maga, akkor írja le a blogjában és kérjen elnézést, mert ez a tisztességes viselkedés, a jövőben pedig legyen megfontoltabb.

Végezetül még egy valami, a Sellő presszó mitől ennyire a szívügye, hogy a blogján foglalkozik vele, amikor a sógoromtól tudom hogy a hírhedt Nimród felszámolása ellen kézzel lábbal tiltakozott, pedig annak a vendégei igencsak zavarták a lakókat, hallottam este mi megy ott amikor ott jártam. Csak nem azért akarja, hogy Nimród tovább menjen, mert nem maga javasolta a bezárást, esetleg egy cimbi se lakik a környéken?

Itt jelzem hogy hiába ír újabb levelet nem válaszolok, természetesen amíg ki nem tilt a blogjából alkalomadtán leírom a véleményemet.

OkoskaTo:rp 2013.08.19. 20:54:43

@Kiss Jenő: Én csak annyival szeretnék belefolyni ebbe a vitába, hogy ha az én (fideszes) önkormányzati képviselőm nem három, hanem akár csak egyetlen dolgot fel tudna mutatni három év alatt, már elégedett lennék.